Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Işığın Sırrı Çözülüyor...
Islami Forum - Popüler Forum > GENEL FORUM > .·[ BİLİMSEL KONULAR ]·. > .·[ POZİTİF BİLİMLER ]·.
OĞUZLU
ABD'li bilim adamları ilk kez ışığı dondurup, saklayıp daha sonra yeniden yaymayı başardılar.

New York Times gazetesinin, bilgisayarların hızı ve iletişimin güvenliği konusunda bir dönüm noktası olarak tanımladığı 'ışığa müdahaleyi', birbirinden bağımsız çalışan iki grup bilim adamı başardı.

Massachusetts eyaletindeki Harvard Üniversitesi`nden Lene Vestergaard Hau ile Harvard Smithsonian Astrofizik merkezinden Ronald Walsworth ve Mikhail Lukin, benzer yöntemler kullanarak ışık üzerinde kontrol sağladılar. Walsworth ve Lukin ekibi, normalde saniyede 300 bin km. yol kat eden ışığın hızını, özel olarak hazırlanmış gaz konteynırlarda düşürdüler ve sonunda ışığı durdurdular.

Uzmanlar daha sonra gaz konteynıra yeni bir ışık göndererek, durdurulmuş orijinal ışığı tekrar hayata döndürdüler. Yavaşlatılıp, tamamen durdurulan, daha sonra yeniden harekete geçirilen ışık, gaz konteynırdan çıktığında, orijinalinde bulunan hemen hemen hiçbir özelliğini yitirmemişti.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü`nden Prof. Seth Lloyd, prensipte ışığın hapsedildiğini ve bir uyarıcı alana dek ışığın hapsedildiği yerden kurtulamadığını belirtti.Işığın tutulup, değişik zamanlarda yeniden kullanılmak üzere saklanması, bugüne dek ancak hayal edilebiliyordu.

Uzmanlar, ışığın üzerinde bu derece etkili olarak, ileride bilgisayarların, bugün tahmin edilemeyen bir hıza ulaşabileceğini ve bilgi iletiminde bir devrim yaşanabileceğini belirtiyorlar
posteke
yazı için teşekkürler. fizik en sevdiğim bilim dallarından biri, tuhaf gelebilir ama bana hayat hakkında çok önemli kurallar öğretti. flowers.gif
Haberdar
ALINTI(posteke @ May 11 2006, 11:14 PM) *

yazı için teşekkürler. fizik en sevdiğim bilim dallarından biri, tuhaf gelebilir ama bana hayat hakkında çok önemli kurallar öğretti. flowers.gif

hönk? Tabi sonuçta her insan bir olmak zorunda değil smile.gif
Paylaştığınız için teşekkürler...

Ha bide, eğer ışığın hızı arttırılabilirse internette dolaşan "eğer ışık hızıyla hareket eden araba üretilirse ne olur" sorusuna bi cevap verilmiş olur whistling.gif
gülevurgun
ALINTI(posteke @ May 11 2006, 10:14 PM) *

ne gibi kurallar..?? Bu bana biseyi hatirlatti.. Mesela matematikte sonsuz isaretinde Allahin sonsuzlugnu düsünüp tefekkür edebiliriz demisti bi arkadas bana..Bundan sonra tüm derslerde okulda her derste böyle düsünmeye baslamistik. Mesela bi cocugun saglikli dünyaya gelmesinin bir mucize oldugnu ögrenip Allahin kudretini düsündürmüstü bize... Her seyde bi sir var bize sadece düsünmek kaliyor...

....
DMMD
ALINTI(Haberdar @ May 18 2006, 04:35 AM) *

Ha bide, eğer ışığın hızı arttırılabilirse internette dolaşan "eğer ışık hızıyla hareket eden araba üretilirse ne olur" sorusuna bi cevap verilmiş olur whistling.gif

Eger bir madde ışık hızına ulaşırsa, kutlesi olamaz. ancak belli bir kutlesi olmayan maddeler ısık hızına ulasır veya ışık hızına ulaşan maddeler kutlelerini kaybedeler. yani öyle bir araba uretilemez...
osman9467
bir kütlesi olmayan madde nasıl oluyor ben anlamadım??? kütlesiz maddeler de mi var???

Einstein diyor ki bir madde ışık hızına yaklaştıkça kütlesi artar ve ışık hızına ulaştığında kütlesi sonsuz olur taki yavaşlayıncaya kadar...
suleyhin
Selamün aleyküm.
Oğuzlu Bey'in "Bilim...sen nelere kadirsin."ifadesi beni rahatsız etti.Yadırğadım doğrusu.
Neden derseniz?Sanki bilime İlahi bir nitelik yüklemek ve sonuçta mutlaklaştırmak var.Bu zımmen şirki işmam ederki K.Kerim'in TEVHİD inancına halel getirir.Bu anlamda 18.asırda materyalizmin ve özellikle darwinizmin gölgesinde hız kazanmış pozitivizim,determinizm,panteizm vb.ideoloji ve akımların hepsi tevhid ekseninden uzaklaşmışlardır.Sözde bilinsel veri ve kılıflarla demogoji yoluyla şirki işmam etmektedirler.Merhum Cemil Meriç'in deyimiyle batı kaynaklı bütün İZM ve İST ler Müslüman gencin aklına birer lağam kanalizasyonu gibi aktı ve şuurunu felç etti.Batı taklitçiliğinin ve kimlik bunalımın temelinde bu yatar.

Burada bilime karşı olduğum ve bilimin önünü kesmek gibi bir anlam çıkmasın.Ben sadece bilimin başka bir yönüne dikkat çekmek istiyorum.İnsani duygu ve eğilimlerinin tezahürlerinin içinde bulunduğu bilimin "nötr" olamıyacağına.Bu mana iyi bilim olduğu gibi ,kötü bilimde vardır.
Burada evrensel manada bilim kötüdür demiyoruz.Ama insanlığa zarar verecek bir kötü bilim var olabilir.Bilim sık sık hata yapar.Nasıl ki bilimin el üstünde tutulan seri zaferleri için bir tarih yazıyor,yaptığı hatalar için de bir tarih yazlabilir.Örneğin;Genetik Mühendisliği alanında kötü bilimle sermayenin işbirliği gibi.
Demek istediğim bu.Gerekirse konuyu genişletebiliriz.İnşallah.
Bir dua' "Allah'ım hak hak olarak göster ve ona uymayı nasib et.Batılı batıl olarak göster ve ondan uzak durmayı nasib et.Amin......
TEVHİD
Umarım bu buluşlarını insanlığa faydalı bir şekilde kullanılar.

Selam ve dua ile
ilk uyanış
''Onlar ki,gerek ayakta,gerek otururken ve gerekse yanları üzerinde yatarken Allah'ı anarlar;göklerin ve yerin yaratılışını inceden inceye düşünenler 'Ey rabbimiz,sen bunları boşuna yaratmadın seni bütün eksikliklerden tenzih ederiz,o halde bizi ateş azabından koru''

AL-İ İMRAN (191)

''Hala kuranı gerektiği gibi düşünmezlermi?Eğer o Allah'tan başkası tarafından olsaydı elbette içinde birçok ahenksizlikler olacaktı.''

NİSA(82)

''Kesinlikle,göklerin ve yerin yaratılışında ve gece ile gündüzün ard arda gelişinde vicdanları temiz akıl sahiplerine gerçekten deliller vardır.''

AL-İ İMRAN (190)

Rabbimiz bizden ayetlerinde de gördüğümüz gibi düşünmeyi tavsiye ediyor.zaten insanın hayvandan tek farkı düşünmek değilmidir?o halde düşünelim inşallah...
aLaTurCa
HZ Suleymani hatirlatti bu baslik bana, cunku Allahin ona vermis oldugu ozellikler suanki teknolojinin yaninda sifir kalir..
bilmez
S.A.
şimdi bu bilim adamları ışığı durdurmayı ve tekrar harekete geçirmeyi başarmışlar da bu ne gibi ilerlemeler kaydedilmesine yarayacak orasını anlamadım. yani ışık durdurulup tekrar eski hale getirilirse nasıl olacak da bilgisayarların hızı artacak? bilenler bunu açıklayabilirler mi acaba...?
selametle
...

EsLeMNa
ALINTI(TEVHİD @ May 1 2007, 10:45 PM) *

Selam ve dua ile

Amin inşAllah tevhid kardeşim... smile.gif
bilmez
ALINTI(bilmez @ Jul 2 2007, 03:36 PM) *

S.A.
şimdi bu bilim adamları ışığı durdurmayı ve tekrar harekete geçirmeyi başarmışlar da bu ne gibi ilerlemeler kaydedilmesine yarayacak orasını anlamadım. yani ışık durdurulup tekrar eski hale getirilirse nasıl olacak da bilgisayarların hızı artacak? bilenler bunu açıklayabilirler mi acaba...?
selametle
...

Demek ki kimse bilmiyor confused1.gif

thumbdown.gif lac.gif
Musab_Turan
Selamun Aleykum.

Işığın durdurulması olayı gerçekleşti ise gerçekden önemli bi olay.

Işık Saniyede 300.000 km yol gidiyor.Bunu daha iyi anlamak için şu örneği kafamızda düşünebiliriz.

İstanbul-Sivas arası 950 km.Bunu yaklaşık 1000 km diyelim.Normalde otobusle mola vermeden gelirsen 12 saatte geliniyor bu mesafe.
Işık ise otobusun 14 saatte geldiği mesafeyi sadece bir saniyede tam 300 defa gidiyor.

Daha açık söylemek gerekirse ışık 1 saniyede yani sadece gözümüzü açıp kapayıncaya kadar İstanbuldan sivas'a 150 defa gidiyor ve geri geliyor.

Einstein'a göre kainattaki hız sınırı ışık hızı.Hiç bir madde bu hızı geçemez.Birçok çözülmüyen olayı çözen teoriler formüller üreten Einstein hayatının son yıllarını ışığı anlamaya ayırdığı halde başarılı olamamış ve bi 50 yıllık ömrüm olsa onuda ışığı anlamaya ayırırdım demiş.

Ayrıca yukarıda ışık hızına ulaşan şeyin maddesinin olup olmuyacağı sorulmuş.Einstein'ın bulduğu formullerle yapılan düşünce deneylerinde maddelerin ışık hızına ulaştığı zaman büzüldüğü gözlenmiş.Yani 120 metre uzunluğunda bir uzay aracının ışık hızına ulaştığında boyunun yaklaşık 20 metreye düşeceği gözlenmiş.Yüksekliğinde ise bi değişiklik gözlenmez.

Ayrıca otobanda saatte 200 km ile giden bi aracda bile nefesimiz kesilirken saniyede 300.000 ile giden bi arabada nolur düşünmek lazım smile.gif

Bugün eğer bu muazzam hıza sahip Işık durduruldu ise bu önemli bi olaydır bence.Belki ışığın nasıl bukadar hızlı ilerlediği hakkında bilgi sahibi olup internetteki verileri iletirken bunu kullanırlar ve interneti çok daha hızlı bir hale getirebilir bilim adamları.

aysenur88
ALINTI(TEVHİD @ May 1 2007, 10:45 PM) *

Selam ve dua ile

Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.