Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Matematik Bir Keşif Mi Yoksa Icat Mı?
Islami Forum - Popüler Forum > GENEL FORUM > .·[ BİLİMSEL KONULAR ]·. > .·[ POZİTİF BİLİMLER ]·.
Leader
Hayatımızın her yerinde karşımıza çıkan ve türlü karmaşık işleri çözümlemede kullandığımız bir bilimdir matematik. Öyle ki hayatın her yerinde vardır. Sizce Matematik bir icat mı yoksa bir keşif midir?

Mesela 2 kere 2 dörttür. neye göre nasıl dörttür? Onluk sistemde 2x2=4 tür.mesela 3 tabanında bu işlemi yaptığımızda karşımıza başka bir sonuç çıkar. peki bunun adı keşif midir yoksa kendi algoritmalarını belirleyerek yapılan bir icat mı?
hale
Şimdi bazılarımız "Ne alakası var, matematik nedir diye soru mu olur?" diye düşünebilir ama gerçekten "matematik nedir?" özellikle felsefi anlamda tam olarak cevaplanmış değil. Ben bir icat veya keşif olduğunu düşünmüyorum. İnsanın varoluşuyla birlikte hesaplama teknikleride başlamış çünkü. Gereksinim sonucu insanlıkla beraber doğmuş bir bilim dalı tanımlaması bana mantıklı geliyor. Modern matematiğin doğuşu ve hesaplama sistemleri bile tarihin çok derinliklerine kadar gidiyor.

Enteresan bir konu matematik ve inanılmaz derecede eğlenceli olabiliyor. Matematik zekamın çok daha yüksek olmasını çok isterdim mesela. smile.gif
heyula
olsa olsa bir keşiftir..

benim encok garibime giden 0 ve 1 rakamları.. 0 yokluğun 1 varlığın simgesi.. hangi sayıyı yazarsanız yazın sonsuzda deseniz sonuçta "1" lerden oluşmakta.. sanki 1 de sonsuzluk gizli gibi..

birde Binary aritmetiği varki.. rakamları sadece 0 ve 1....
36 = 00100100 gibi . kullandığımız bilgisayardaki tüm veriler bu "Var" ve "Yok" larla.. kodlanmış.. sadece verilerde değil işlemci komutlarından işletim sistemine varana kadar herşey... elektronik sinyaller bile...

Eteresan.. smile.gif
CultureClub
Matematik yaşadığımız dünyayı anlamakta kullandığımız bir araçtır.
Herşey var ve yok ile başladı,insanın elinde avı varsa karnı doyuyordu,karnı doyduktan sonra bir tane daha av yakaladıysa bu elde bir oldu.Karnı aç ise buna da yok yani sıfır deniyordu..
İnsanlığın gelişmesi matematiği de geliştirdi..ama bir ve sıfırın temelinde yatan gerçek budur. biggrin.gif
Haberdar
ALINTI(hale @ May 10 2006, 08:22 PM) *

Şimdi bazılarımız "Ne alakası var, matematik nedir diye soru mu olur?" diye düşünebilir ama gerçekten "matematik nedir?" özellikle felsefi anlamda tam olarak cevaplanmış değil. Ben bir icat veya keşif olduğunu düşünmüyorum. İnsanın varoluşuyla birlikte hesaplama teknikleride başlamış çünkü. Gereksinim sonucu insanlıkla beraber doğmuş bir bilim dalı tanımlaması bana mantıklı geliyor. Modern matematiğin doğuşu ve hesaplama sistemleri bile tarihin çok derinliklerine kadar gidiyor.

Enteresan bir konu matematik ve inanılmaz derecede eğlenceli olabiliyor. Matematik zekamın çok daha yüksek olmasını çok isterdim mesela. smile.gif

Felsefeden anlamam ama mantıklı geliyor. Bence de bir gereksinim sonucu doğmuş. Keşif bence değil, belki icat olabilir ama icat olabilmesi için de bir şeylerden yararlanılması gerekiyor gibi geliyor bana confused1.gif Tam olarak bilmiyorum ama zevkli bir konu olduğu kesin smile.gif
Bu arada matematik zekasıyla ilgili "Akıl Oyunları" adlı filmi izlemeden karar vermeyin biggrin.gif
call_of_füsun
ALINTI(MJLiman @ May 10 2006, 08:35 PM) *

Matematik yoktur...

Siz hiç taksim meydanında elini beline atmış öylece bakınan bir ''7'' gördünüz mü,ya da başka bir meydanda... smile.gif

Bu nedemek ya blink.gif smile.gif ?
nesil
ALINTI(Leader @ May 10 2006, 08:07 PM) *

Hayatımızın her yerinde karşımıza çıkan ve türlü karmaşık işleri çözümlemede kullandığımız bir bilimdir matematik. Öyle ki hayatın her yerinde vardır. Sizce Matematik bir icat mı yoksa bir keşif midir?
Bu yazdığını okuyunca ve genel anlamda düşününce bunabir keşif denir.
Mesela 2 kere 2 dörttür. neye göre nasıl dörttür? Onluk sistemde 2x2=4 tür.mesela 3 tabanında bu işlemi yaptığımızda karşımıza başka bir sonuç çıkar. peki bunun adı keşif midir yoksa kendi algoritmalarını belirleyerek yapılan bir icat mı?

Yukarıda bahsettiğini düşününce buna icat da denilebilir.
Ama şunu da diyebiliriz, sayılar keşfedildi ve tabanlar da icat edildi smile.gif

Neyse bu kadar kafamızı karıştırmayalım. Matematik çok hoş ve ilginç bir bilim gerçekten...
DMMD
Metamatik icat degil gercektir fakat bizim adlandırma bicimimiz icattir. 4 gerçektir ancak onu "4" olarak isimlendirmemiz degildir.Elimde taşların sayısı 4 taneyse bu gercektir ama 4 (dört) demem benim gercegimdir nitekim baskaları "Four" der kimisi baska birşey der.Ama ona ne dersek diyelim elimdeki taşlar vardır ve benim niteledigim sekilde "4" tanedir.
Obur yandan bir sayıyı bir insana nitelemedende anlatabilirsiniz, bir avcunuzdaki butun parmaklarınızı ona gostererek ona bir sayı gostermiş olursunuz aslında "5 tane parmak" gosterirsiniz.Matematik gerçektir, onu nitelendirmek icin kullandıgımız seyler bizim icadımızdır, "Dil" gibi...
DictatoR
matematik tabiki bir keşifdir. Çünkü olan birşeyi bulmuşuz sadece.

Ayrıca bazı arkadaşlarımız matematik yoktur filan demiş. Ammada komik bir şey demiş biggrin.gif Espri anlayışına hayranım mj..
alperen1944
ALINTI(MJLiman @ May 10 2006, 08:35 PM) *

Matematik yoktur...

Siz hiç taksim meydanında elini beline atmış öylece bakınan bir ''7'' gördünüz mü,ya da başka bir meydanda... smile.gif

aga senin kafa iyimiydi bu soruyu yazarken doh.gif oleyo.gif ...ve matematik yoktur ne demek ...matematik herseydir...
BeyhanSultan
ALINTI(Leader @ May 10 2006, 08:07 PM) *

Modern ilmî metodolojinin benimsediği araştırma usûlüne göre matematik; ilmî tespitler için "objektif" bir usûl olmasının yanında, elde edilen neticelerin umumîleştirilmesinde de en objektif vasıtadır. Bilim ve teknolojnin arka plânında Kudret-i Sonsuz'un ilminin bir ifadesi sayılan ve çoğunlukla gözden kaçırılan matematik vardır. Orta Çağ'da Müslüman ilim adamlarının fark ettiği bu riyazî düşünce ve matematiğe ait hususiyetler Gazzalî'den Birûnî'ye, Nasiruddin Tûsî'den Hucendî'ye ve Harizmî'ye kadar yüzlerce ilim adamının eserinde vurgulanmıştır

Matematik bir icaddır diyemem.bence bir keşif...matematik her zaman vardı zaten yalnız hesaplama usulleri arttı o kadar...bu usullerin artması uzun ve eğlenceli bir bulmacaya dönüştürüyor Matematiği.bol stresli ve sıkıntılı arkadaşlara tavsiye edilir yes.gif
Adı İçin Yaşamak
S.A.
matematik bir keşiftir çünkü matematik önceden olan birşey ama bunların anlaşılması için bazı kabuller gerekmiş bunlarda bir icattır.gerçi o icatların temeline bakarsak onlarda keşiftir neden çünkü olmayan birşeyi varetmek diye birşey yok ki bizde yaratılan şeyleri buluyoruz yani icat kelimesini dolaylı olarak kabul etmemiş oluyorum matematiğin temeli bir keşif matematiğn öğrendiğimiz kısmı ise keşfedilen şeyi anlamak için konulan kabuller... ve kabuller de bir keşif.........
S.A.
gezgin95
Matematik bir icat gibi geliyor bana.

Çevremizde olan biteni anlamamıza, onu soyut olarak betimlememize yarayan bir araç.
Golden_section
matematik her zaman vardı. eski çağlarda koyunların eksikmi diye anlamak için her koyun için bir taşı kenara koyarlarmış. daha sonra taş arttımı ya diye bakıp eksikliğini ya da tamlığını anlarlarmış... yani matematik her zaman vardı ama eski çağlarda bunun ismi yoktu. sonradan sayma sistemi bulundu ve saymaya başladık.ve ardından birçok şey.. yani matematik her zaman vardı sadece kullanılışı biraz farklıydı....
TEVHİD
ALINTI(isimsiz @ May 11 2006, 01:46 AM) *

olsa olsa bir keşiftir..

benim encok garibime giden 0 ve 1 rakamları.. 0 yokluğun 1 varlığın simgesi.. hangi sayıyı yazarsanız yazın sonsuzda deseniz sonuçta "1" lerden oluşmakta.. sanki 1 de sonsuzluk gizli gibi..

birde Binary aritmetiği varki.. rakamları sadece 0 ve 1....
36 = 00100100 gibi . kullandığımız bilgisayardaki tüm veriler bu "Var" ve "Yok" larla.. kodlanmış.. sadece verilerde değil işlemci komutlarından işletim sistemine varana kadar herşey... elektronik sinyaller bile...

Eteresan.. smile.gif

S.A.

YAPTIĞIN AÇIKLAMA ÇOK GÜZEL
ÇÜNKİ HERŞEY ZIDDI İLE YARATILMIŞTIR.
TEVHİD İSE ZITLIKLARIN CEM EDİLMESİDİR KARDEŞİM.

RESULULLAHIN "İYİYLE KÖTÜYÜ EŞ TUTMAYAN BİZDEN DEĞİLDİR"
DEDİĞİ GİBİ

O YOKLUĞU İFADE EDER AMA 1 DE TEKLİK VARDIR
SEN VARLIĞINI SIFIRLA TEKLİK TECELLİ EDER

SELAM VE DUA İLE KARDEŞİM
suleyhin

Selamün aleyküm.Keşiftir. İcad olmadığını aşağıdaki yazıyı okuyunca anlarsın.İslam kelamında İcad sıfatı insanın olamaz.

İCAD:Vücuda getirmek. Yeniden bir şey meydana getirmek. Yoktan var etmek. (Bak: İbda')(şu zamanda çok ileri giden feylesoflar diyorlar ki: "Hiçten, hiçbirşey icad edilmiyor ve hiçbirşey idam edilmiyor; yalnız bir terkip bir tahlildir ki, Kâinat fabrikasını işlettiriyor."Elcevap : Nur-u Kur'an ile mevcudata bakmayan feylesofların en ileri gidenleri bakmışlar ki, tabiat ve esbab vasıtasiyle bu mevcudatın teşekkülât ve vücudlarını -sabıkan isbat ettiğimiz tarzda- imtina derecesinde müşkilâtlı gördüklerinden, iki kısma ayrıldılar.Bir kısmı, Sofestaî olup, insanın hassası olan akıldan istifa ederek, ahmak hayvanlardan daha aşağı düşerek, Kâinatın vücudunu inkâr etmeyi; hatta kendilerinin vücudlarını dahi inkâr etmesini.. dalâlet mesleğinde esbab ve tabiatın icad sahibi olmalarından daha ziyade kolay gördüklerinden; hem kendilerini, hem Kâinatı inkâr edip, cehl-i mutlaka düşmüşler.İkinci güruh bakmışlar ki; dalâlette esbab ve tabiat mucid olmak noktasında, bir sinek ve bir çekirdeğin icadı, hadsiz müşkilâtı var. Ve tavr-ı aklın haricinde bir iktidar iktiza ediyor. Onun için bilmecburiye icadı inkâr ediyorlar, "yoktan var olmaz" diyorlar ve idamı da muhal görüyorlar, "var yok olmaz" hükmediyorlar. Yalnız, harekât-ı zerrât ile, tesadüf rüzgârlariyle bir terkib ve tahlil ve dağılmak ve toplanmak suretinde bir vaziyet-i i'tibariye tahayyül ediyorlar... İşte sen gel, ahmaklığın ve cehaletin en aşağı derecesinde, en yüksek akıllı kendini zanneden adamları gör; ve dalâlet, insanı ne kadar maskara ve süfli ve echel yaptığını bil; ibret al! Acaba her senede, dört yüzbin envâı birden zemin yüzünde icad eden ve Semavat ve Arzı altı günde halkeden ve altı haftada, her baharda, kâinattan daha san'atlı, hikmetli zihayat bir kâinatı inşa eden bir Kudret-i Ezeliye, bir İlm-i Ezelî'nin dairesinde, plânları ve mikdarları taayyün eden mevcudat-ı ilmiyeyi göze göstermiyen bir ecza ile yazılan ve görünmeyen bir yazıyı göstermek için sürülen bir ecza misillü, gayet kolay o mâdumât-ı hâriciye olan mevcudat-ı ilmiyeye vücud-u hârici vermeği o Kudret-i Ezeliyeden uzak görmek ve icadı inkâr etmek; evvelki güruh olan Sofestâilerden daha ziyade ahmakane ve cahilânedir. Bu bedbahtlar, âciz-i mutlak ve yalnız bir cüz-i ihtiyariden başka ellerinde olmayan; firavunlaşmış kendi nefisleri, hiçbir şeyi idam ve yok edemediklerinden ve hiçbir zerreyi, bir maddeyi, hiçten, yoktan icad edemediklerinden ve güvendikleri esbab ve tabiatın ellerinde hiçten icad gelmediği cihetle, ahmaklıklarından diyorlar: "Yoktan var olmaz, var da yok olmaz" deyip, bu bâtıl ve hatâ düsturu, Kadir-i Mutlak'a teşmil etmek istiyorlar. Evet, Kadir-i Zülcelâl'in iki tarzda icadı var. Biri; ihtira ve ibda' iledir. Yâni; hiçten, yoktan vücud veriyor; ve ona lâzım her şey'i de hiçten icad edip eline veriyor. Diğeri; inşâ ile, san'at iledir. Yâni; kemal-i hikmetini ve çok esmasının cilvelerini göstermek gibi, çok dakik hikmetler için, kâinatın anasırından bir kısım mevcudatı inşa ediyor. Her emrine tâbi olan zerratları ve maddeleri, Rezzakıyet kanunuyla onlara gönderir ve onlarda çalıştırır. Evet Kadir-i Mutlak'ın, iki tarzda; hem ibda' hem inşâ suretinde icadı var. Varı yok etmek ve yoğu var etmek; en kolay, en sühuletli, belki daimî, umumî bir kanunudur. Bir baharda, üçyüz bin envâ-i zihayat mahlukatın şekillerini, sıfatlarını, belki zerratlarından başka bütün keyfiyat ve ahvallerini hiçten var eden bir kudrete karşı, "yoğu var edemez!" diyen adam, yok olmalı!...L.)(Eğer desen: "Delil-i İhtiraî i'tâ-i vücuddur. İ'tâ-i vücud ise; i'dam-ı mevcudun refikidir. Halbuki: Adem-i sırftan vücudu ve vücud-u mahzdan adem-i sırf-ı aklımız tasavvur etemiyor." Cevaben derim: Yahu!. Sizin bu istis'âbınız ve şu mes'elenin tasavvurundaki istiğrabınız, bir kıyas-ı hâdi'in netice-i vahimesidir. Zira icad ve ibda-i İlâhiyi, abdin san'at ve kesbine kıyas edersiniz. Halbuki abdin elinden bir zerreyi imate veyahut icad etmek gelmez. Belki yalnız umur-u itibariye ve terkibiyede bir san'at ve kesbi vardır. Evet, bu kıyas aldatıcıdır, insan kendini ondan kurtaramıyor.Elhasıl : İnsan kâinatta mümkinatın öyle bir kuvvet ve kudretini görmemiş ki, icad-ı sırf ve i'dam-ı mahz etsin. Halbuki hükm-i aklîsi de daima üss-ül-esası, müşahedattan neş'et eder. Demek âsâr-ı İlâhiyeye mümkinat tarafından bakıyor. Halbuki: Hayret-efza âsârıyla müsbet olan kudret-i Sâni'in canibinden temaşa etmek gerektir. Demek ibadın ve kâinatın umur-u itibariyeden başka tesiri olmayan kuvvet ve kudretlerin cinsinden olan bir kudret-i mevhume içinde Sânii farz ederek o noktadan şu mes'eleye temaşa ediyor. Halbuki Vacibü'l-vücud'un canibinden, kudret-i tâmmesi nokta-i nazarından bu mes'eleye temaşa etmek gerektir. R.N.)...vESSELAM
Beydağı
Keşifta olsa icatta olsa onu bulanı bi elime geçirsem ...(Dif. Denklemlerden kaldım da onun için biggrin.gif )
TEVHİD
ALINTI
İslam kelamında İcad sıfatı insanın olamaz.

Süleyhin kardeşim

Ne güzel bir açıklama bu. Allah razı olsun.

Matematik kainatın oluşumundan bu yana tüm safhalarda mevcud. Keşif yoluyla mevcudiyeti saptanmış.

Selam ve dua ile
asuman
ALINTI(DMMD @ May 26 2006, 08:47 PM) *

Metamatik icat degil gercektir fakat bizim adlandırma bicimimiz icattir. 4 gerçektir ancak onu "4" olarak isimlendirmemiz degildir.Elimde taşların sayısı 4 taneyse bu gercektir ama 4 (dört) demem benim gercegimdir nitekim baskaları "Four" der kimisi baska birşey der.Ama ona ne dersek diyelim elimdeki taşlar vardır ve benim niteledigim sekilde "4" tanedir.
Obur yandan bir sayıyı bir insana nitelemedende anlatabilirsiniz, bir avcunuzdaki butun parmaklarınızı ona gostererek ona bir sayı gostermiş olursunuz aslında "5 tane parmak" gosterirsiniz.Matematik gerçektir, onu nitelendirmek icin kullandıgımız seyler bizim icadımızdır, "Dil" gibi...

yorumun güzel olmuş good.gif

matematiğin icat mı keşif mi olduğu nereden baktığımıza bağlı aslında. örneğin integral hesabına icat diyelim. integral hesabıyla alanı hacmi,uzunluğu normal şartlarda hesaplanamayan cisimlerin alanlarını hacimlerini uzunluklarını ağırlık merkezlerini vb. bulunması da keşifdir bence.
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.