Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Kaş ve Tüy yolmak ?
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ SORU-CEVAP ]·.
Sayfa: 1, 2, 3
ömer faruk
KAŞ VE TÜY YOLMA
Kaşlarının arası bitişik olan bir kadın, sadece bitişen yerlerdeki tüyleri çekebilir mi? Yüzdeki ve özellikle de bıyıklardaki tüyleri, ayrıca bacaklardaki kılları yolabilir mi?

Allah Rasûllü Efendimiz (s.a.s.) kaşını incelttiren kadına ve bu işi yapana lânet etmiştir. Fakat bazı Islâm alimleri, kadının yüzünde anormal olarak (çeşitli hormon bozukluklarından ötürü) biten kılları, kadının kocanın izniyle koparabilir, çünkü bu Allah'ın normal olarak yarattığı ve görmek istediği yaratılış biçimini; yani fıtratı değiştirmek değil, çeşitli hastalıklardan ötürü bozulan kadınlık fıtratını düzeltmek anlamını taşır, demişlerdir. Kadın böylece, eğer istiyorsa, kocanın süslenme arzusunada uymuş olur. Ibn Âbidîn, bu tür anormal kılları yolmâk, bu maksatla yapılırsa müstehaptır, der. Ayaklardaki anormal kılları yolmak için de aynı şey söylenir. Yalnız bunları başkalarına güzel görünmek için yapmak, doğuştan bitişik yaratılan kaşları almak ve her kadında normal olarak, biraz farklı ölçülerde de olsa, bulunan bıyık tüycüklerini yolmak haramdır.

haco
Tamam kaş almak caiz değil
amma
biraz farklı ölçülerde de olsa, bulunan bıyık tüycüklerini yolmak haramdır.
Yok daha neler kurban olayım kaynağını söyle bunca alim helal derken... confused1.gif
bizimyunus
QUOTE(hatce @ Jan 19 2006, 02:42 PM)
Tamam kaş almak caiz değil
amma
biraz farklı ölçülerde de olsa, bulunan bıyık tüycüklerini yolmak haramdır.
Yok daha neler kurban olayım kaynağını söyle bunca alim helal derken... confused1.gif
*

hangi alim kaş yolmanın helal olduğunu söylüyor...kaynak gösterirmisin?kimler olduğunu bilmek istiyorum...

yukarki konuda da belirtildiği gibi Allah Rasûllü Efendimiz (s.a.s.) kaşını incelttiren kadına ve bu işi yapana lânet etmiştir.bundan ötesi varmıdır...

selametle....
hale
Kardeşim Hatçe'nin yazısını bidaha oku istersen.

Sizler kadınların bıyıksız ve hilal kaşlı olmasına dikkat ettikçe , kadınlar kaş ve bıyık almaya devem edeceklerdir. Kadınlar erkeklerin aynasıdır. Kaçınız kaşları bitişik, bıyıklı bir kadınla evlenir acaba merak ediyorum.

Kaşımıza , bıyığımıza, bacağımızdaki kıla kadar konuşuyorsunuz ya. Bir bayan adetle ilgili soru sormuştu, ona bile cevap verdiniz. Böyle konular kadınlara özel konular ulu orta tartışmaya açmanız çok yakışıksız. Neyin ne olduğunu bilecek kadar İslami bilgimiz var Allah'a şükür. Tartışmamız gerekirse , biz kadınlar tartışırız zaten. İlla bilgi vermeniz gerektiğini düşünüyorsanız. Mesul olduğunuz kadınlarla bu konuları konuşun.

Üzgünüm ama ben rahatsız oldum bu başlıktan.
bizimyunus
susuyorum...kalp kırmaktan korkuyorum...
haco
QUOTE(bizimyunus @ Jan 19 2006, 11:27 PM)
hangi alim kaş yolmanın helal olduğunu söylüyor...kaynak gösterirmisin?kimler olduğunu bilmek istiyorum...

yukarki konuda da belirtildiği gibi Allah Rasûllü Efendimiz (s.a.s.) kaşını incelttiren kadına ve bu işi yapana lânet etmiştir.bundan ötesi varmıdır...

selametle....

*

Kardeşim caiz değil diyorum kaş almak
ben bıyığı sordum yaaaaaaa
confused1.gif
Henna
Sadece bayanlarin uye olabilecegi ayri bir bayanlar basligi acilmasini talep ediyorum. islami forumlardan bir tanesinde var ve bence cok da faydali oluyor.
Kerem sen ne dusunuyorsun bu konuda?

hale'ye de katiliyorum.
bizimyunus
nerde biliyim oraya girenlerin hepsinin bayan olduğunu???
hayrunnisa
Henna peki o başlığa girenlerin hepsinin bayan olması nasıl sağlanacak?Bazı insanların işi gücü yok.İşte bu tipler milletin özeli hakkında bilgi sahibi olmayı meslek edinmişler.Onlara malzeme vermiş oluruz böyle özel bir bölüm oluşturarak.Ben sanal alemde çok özel şeylerin tartışılmasını ya da paylaşılmasını tehlikeli buluyorum.
La_Edri
QUOTE(hayrunnisa83 @ Jan 20 2006, 07:59 PM)
Henna peki o başlığa girenlerin hepsinin bayan olması nasıl sağlanacak?Bazı insanların işi gücü yok.İşte bu tipler milletin özeli hakkında bilgi sahibi olmayı meslek edinmişler.Onlara malzeme vermiş oluruz böyle özel bir bölüm oluşturarak.Ben sanal alemde çok özel şeylerin tartışılmasını ya da paylaşılmasını tehlikeli buluyorum.
*

Bazı Forumlrda bayanlra özel kısımlar oluyor.Ve izin alınarak giriliyor.
Yani izin almayanların o bbölümleri görebilmesi mümkün değill.
MAKRUBE_24
bana göre çok yanlış düşünüyorsuz (kızların hatce hariç hepsine söylüyorum bunu)..neden mi?yaww... ben bunun haram olduğunu yemin olsunyeni öğrendim...Allah senden ebeden razı olsun.sanırım ömer faruk'tu neyse gerçekten bunu bilip buna göre bir bayanla evlenmekte fayda var..eğer hadisle sabitse bu olay..ben bunları(kaş almak..tüy almak) yapan bayanlara karşı artık daha değişik bakacağım..bu başlığı çok luzumlu gerekli buluyorum..
bir soru soracağım..siz bayanlar aşağılandık duygusuna mı kapıldınız acaba...??yani Cismaniyetinizden mi utanıyorsunuz???..eğer böyleyse bu çok tehlikeli bir durumdur..uyarıyorum kardeşlerim şeytanın oyununa gelmeyin...gerçekten buna çok üzülürüm...Allah'a emnetsiniz...
kardelen_01
Yüzdeki kılları ,eşini rahatsız edecek dereceyse alınması caizdir arkadaşlar bıyıkta dahil.

Kaş konusundada kaşlara şekil vermek günahtır, yani caiz değil.
gülevurgun
QUOTE(MAKRUBE_24 @ Jan 20 2006, 08:50 PM)
bir soru soracağım..siz bayanlar aşağılandık duygusuna mı kapıldınız acaba...??yani Cismaniyetinizden mi utanıyorsunuz???..eğer böyleyse bu çok tehlikeli bir durumdur..uyarıyorum kardeşlerim şeytanın oyununa gelmeyin...gerçekten buna çok üzülürüm...Allah'a emnetsiniz...
*

Haya imandandir...

bayanlarin bu konuda rahatsiz olmalari bence normal... yapilan teklifte bence güzel...
eLiFNuR
QUOTE(kardelen_01 @ Jan 20 2006, 09:04 PM)
Yüzdeki kılları ,eşini rahatsız edecek dereceyse alınması caizdir arkadaşlar bıyıkta dahil.

*

ben de böyle biliyorumm... good.gif
MAKRUBE_24
QUOTE(kardelen_01 @ Jan 20 2006, 10:04 PM)

*

evlilik yapmamış kızlara ne oluyor peki????
MAKRUBE_24
QUOTE(gülevurgun @ Jan 20 2006, 10:08 PM)
Haya imandandir...

bayanlarin bu konuda rahatsiz olmalari bence normal...  yapilan teklifte bence güzel...
*

haya duyuluyorsa hadisle birlikte hareket edilir...keyfe kafi bir olay değildir...bilgilenme iki taraflıdır...ben böyle düşünüyorum...saygılarımla..
bizimyunus
QUOTE(kardelen_01 @ Jan 20 2006, 09:04 PM)

*

kocan için yapacaksan caiz tamam ama sokağa çıkınca noolacak başkalarını bunu görecek... görmemesi lazım... peçe takıp dolaşman lazım o halde...

QUOTE(MAKRUBE_24 @ Jan 20 2006, 09:20 PM)
evlilik yapmamış kızlara ne oluyor peki????
*

haklısın makrube...onun cevabını herkes biliyor...neyse susiyim ben...
haco
Yav kardeşim tartışmayalı hadsi var hadiste lanetleniyor kaşını şekle sokan tartışamaya gerek yok.Eğer lanetlenmeyi göze labiliyorsa insna varsın alsın.Ama şuda varki bıyık alma haram demiş yani
insaaaaaaaaaf
La_Edri
Alıntı:
Allah Resulü buyuruyor:

"Allah yüz tüylerini yolan ve yolduran kadına lanet etsin..."

Bu yasağın hangi nevi fiilleri ihtiva ettiği konusunda İslam hukukçuları arasında ihtilaf bulunmaktadır. Çoğunluğun görüşüne göre:

- Kadının kocası için onun izniyle yüzünde biten kılları alması, kaşını inceltmesi caiz olup, hadisteki yasak, kadının dışarı çıkmak için yüz kıllarını yolması ve kaş aldırması ile ilgilidir.

- Yasaklanan kıl koparması,yüzde sonradan biten ve yüzü çirkinleştiren yüz tüylerini koparma değilde, kaşları inceltmek veya yukarı kaldırmak için kaş kıllarını yolma olarak anlamak daha doğru görünmektedir.

- Malikiler dahil bir grup alim ise, bu işemleri yaratılışı değiştirmek olarak kabul etmekde ve her ne suretle olursa olsun caiz görmemekte veya mekruh görmektedir.

Kaynak:
İlmihal, İslam ve toplum, TDV, İslami Araştırmalar Merkezi

Surekli ve gundem de olmasi gereken hatirlatmalardan birisidir malesef. Bu ufak bir gunah degil, resmen Allah Subhanu Wa Ta'ala'nin lanetine sebeptir! Ne olur ablalar bacilar, bu konuya duyarli olalim, on planda millet degil, Allah (c.c) olsun, Kur'an olsun, Sunnet olsun, Islam olsun...
bizimyunus
QUOTE(La_Edri @ Jan 20 2006, 10:38 PM)
Alıntı:
Allah Resulü buyuruyor:

Bu yasağın hangi nevi fiilleri ihtiva ettiği konusunda İslam hukukçuları arasında ihtilaf bulunmaktadır. Çoğunluğun görüşüne göre:

- Kadının kocası için onun izniyle yüzünde biten kılları alması, kaşını inceltmesi caiz olup, hadisteki yasak, kadının dışarı çıkmak için yüz kıllarını yolması ve kaş aldırması ile ilgilidir.

- Yasaklanan kıl koparması,yüzde sonradan biten ve yüzü çirkinleştiren yüz tüylerini koparma değilde, kaşları inceltmek veya yukarı kaldırmak için kaş kıllarını yolma olarak anlamak daha doğru görünmektedir.

- Malikiler dahil bir grup alim ise, bu işemleri yaratılışı değiştirmek olarak kabul etmekde ve her ne suretle olursa olsun caiz görmemekte veya mekruh görmektedir.
Kaynak:

Surekli ve gundem de olmasi gereken hatirlatmalardan birisidir malesef. Bu ufak bir gunah degil, resmen Allah Subhanu Wa Ta'ala'nin lanetine sebeptir! Ne olur ablalar bacilar, bu konuya duyarli olalim, on planda millet degil, Allah (c.c) olsun, Kur'an olsun, Sunnet olsun, Islam olsun...

*

Allah razı olsun kardeşim...
MAKRUBE_24
QUOTE(La_Edri @ Jan 20 2006, 11:38 PM)
Alıntı:
Allah Resulü buyuruyor:

Kaynak:

*

seni gerçekten tebrik ediyorum...Bunu kalben dediysen ki şüpem yok...Seni yetiştiren ailenin saygıyla elinden öperim...Allah razı olsun...
Ke[R]eM
QUOTE(La_Edri @ Jan 20 2006, 11:38 PM)
*

Konuya yukarıdaki açıdan baktığımızda -bence- sorun çözülüyor. Gerçi, biz erkeklerin bu konularda yorum yapması ne derece doğru? O da ayrı bir tartışma konusu.

Forum ilk açıldığından beri bayanlara özel bölüm açıp açmamayı düşünüyorum. Diğer bir çok forumda böyle bir bölüm mevcut. Ancak bu bölümü açtığımızda bu bölüme girecek kişilerin gerçekten bayan olup olmadığını nasıl tespit edeceğiz? Bunun çözümünü bilen arkadaşlar bana özel mesaj göndersin, eğer hakikaten belirtilen yöntem uygunsa böyle bir bölümü hemen açarım. smile.gif
ubeyd_el_turki
Bu hadisleri uzun ve derin incelediğinizde karşınıza çıkan sonuç:

Resulullah AS Mekkeli kadınların adeti olan KAŞLARI TAMAMEN KAZIYARAK YERİNE BOYA İLE ÇİZGİ ÇEKMEK ( ki Mekkedeki kötü kadınların adeti idi) şeklindeki yolmayı lanetlemiştir.

Kadın kendisini kadınlık zerafetinden mahrum bırakacak iğrenç ve kocasına karşı kötü ve çekici göstermeyecek şekilde olmamalıdır.

kardelen_01
QUOTE(ubeyd_el_turki @ Jan 21 2006, 01:03 PM)

Resulullah AS Mekkeli kadınların adeti olan KAŞLARI TAMAMEN KAZIYARAK YERİNE BOYA İLE ÇİZGİ ÇEKMEK ( ki Mekkedeki kötü kadınların adeti idi) şeklindeki yolmayı lanetlemiştir.

*

Evet bunu bende duymuştum, o yüzden şekil vermek günahtır.
bizimyunus
QUOTE(ubeyd_el_turki @ Jan 21 2006, 12:03 PM)

Kadın kendisini kadınlık zerafetinden mahrum bırakacak iğrenç ve kocasına karşı kötü ve çekici göstermeyecek şekilde olmamalıdır.
*

bunu nerden duydun. yada nerden okudun..kaynak gösterbilirmisin.. bende okumak öğrenmek istiyorum...
ubeyd_el_turki
Mübarek bu derin bir mesele ve ilmi bir konudur.
Arapça bir takım Ebu Davud şerhlerinde geçer.Bazı fıkıh alimlerinin eserlerindede geçer.Müstakil türkçe eser yok...
Selametle
hale
Ya arkadaşlar ben bir kadın olarak benim özel hallerimin ERKEKLER tarafından ulu orta konuşulmasından hoşlanmıyorum. Bir müslüman bile rahatsız oluyorsa , bu hareketi yapmayacaksınız.Genel olarak diğer bayan arkadaşlarımın da hoşlandığını sanmıyorum.Böyle konuların konuşulmasını istesek, bu konuyu biz açarız zaten.

Artı, niye konuyu sırf kadınlar diye açıyorsunuz ki? Aynı hüküm erkekler için de geçerli. Siz erkeklere öğüt verin, biz üstümüze alınırız merak etmeyin. Müslümanlar diye genel konuşsanız gene bir nebze, rahatsız olmayacağım. uzgunum.gif

EbuMahir
Sevigili kardesim hale konusulan konu yuzdeki tuylerle ve kaslarla iligili oyle okadar ozel bir konu degil, ayrica bayanlari ilgilendirdigi kadar erkekleride ilgilendiriyor bu kadar uzerinde durmanizi gerektirecek bir mesele degil bu. Ayrica amac ilimogrenmek olduktan sonra sorulardan ve cavaplardan utanilmaz cunku bunlari ogrenmek gerekmektedir, sanal ortamda bu nasil yapilmalidir derseniz bayanlar icin bir bolum acilmasi kesinlikle cozum degildir, cunku oraya hic bir katilimci erkek girmesede admin olan kerem abiniz girebilir unutmayin ki oda bir erkektir. Bu yuzden bunun bir tek cozumu vardir bayan olan katilimcilar bayan olduklarini belli etmezler ve buna uygun nickler alarak yazisirla hem o zaman utanmalarina gerek kalmaz hemde kendileride rahat ederler...
....
hale kardeşim ama ortak noktada zannedersem bayan arkadaşlarımız varamamış

Not; zannedersem ubeyd ın verdiği örnek imam gazalinin ihya-ı ulumuddin eserinde olması lazımdı yarın araşdıracagım
ALLAH cc daha iiyi bilir

ALLAH ın gülleri yakanızı bırakmasın..!
hale
Mesele sadece utanma meselesi değil. Tekrar ediyorum. Bu konu genel olarak açılsaydı , ya da bir bayan açsaydı tepkim böyle olmazdı.
"AYNI HÜKÜM ERKEKLER İÇİNDE GEÇERLİ. GENELE YAZILSAYDI BU KONU ; HEPİMİZ İLİM ÖĞRENİRDİK."
Bu yalnızca, doğru olanı yapmak ve üslup meselesi. Bazı meseleler pat diye konuşulmamalı. Bir hüküm hem erkek, hem de kadın için geçerliyse; yalnızca kadın baz alınarak açıklanmamalı. Hele de hükmü yazan bir erkekse.
Gene de herkesten, çıkışım için, özür diliyorum. Daha açıklayıcı olabilirdim. Kadın konusu açılınca daha hassas oluyorum. Bu benim zaaafım ne yazık ki.
Benim için konu kapanmıştır.
ubeyd_el_turki
QUOTE(hale @ Jan 21 2006, 07:38 PM)
Ya arkadaşlar ben bir kadın olarak benim özel hallerimin ERKEKLER tarafından ulu orta konuşulmasından hoşlanmıyorum. Bir müslüman bile rahatsız oluyorsa , bu hareketi yapmayacaksınız.Genel olarak diğer bayan arkadaşlarımın da hoşlandığını sanmıyorum.Böyle konuların konuşulmasını istesek, bu konuyu biz açarız zaten.

Artı, niye konuyu sırf kadınlar diye açıyorsunuz ki? Aynı hüküm erkekler için de geçerli. Siz erkeklere öğüt verin, biz üstümüze alınırız merak etmeyin. Müslümanlar diye genel konuşsanız gene bir nebze, rahatsız olmayacağım. uzgunum.gif
*

Dini mevzularda utanma olmaz.Kaldı ki bu mesele uygunsuz bir mesele değildir.Resulullah AS'a "eşim benim hakkımı veremiyor" diyen kadın bile olmuş ve Resulullah AS ona güzelce cevabını vermiştir.

Kaş yolma mevzusunda Tebliğ yapan Erkeklere CEVAZ verilmiştir.
Kaynak : Kütüb-ü Sitte
MAKRUBE_24
QUOTE(hale @ Jan 21 2006, 08:41 PM)
Mesele sadece utanma meselesi değil. Tekrar ediyorum. Bu konu genel olarak açılsaydı , ya da bir bayan açsaydı tepkim böyle olmazdı.
"AYNI HÜKÜM ERKEKLER İÇİNDE GEÇERLİ. GENELE YAZILSAYDI BU KONU ; HEPİMİZ İLİM ÖĞRENİRDİK."
Bu yalnızca, doğru olanı yapmak ve üslup meselesi. Bazı meseleler pat diye konuşulmamalı. Bir hüküm hem erkek, hem de kadın için geçerliyse; yalnızca kadın baz alınarak açıklanmamalı. Hele de hükmü yazan bir erkekse.
  Gene de herkesten, çıkışım için, özür diliyorum. Daha açıklayıcı olabilirdim. Kadın konusu açılınca daha hassas oluyorum. Bu benim zaaafım ne yazık ki.
Benim için konu kapanmıştır.
*

hale abla, erkekler kaş mı alıyorlar... confused1.gif confused1.gif confused1.gif alan varsa almasın..diyorsunuz yaa, detttt işte o detten diyorum flaugh.gif
haco
Yav pişmanım pişmanım yetwer ya! zaten ilmihalde bu konu net!
ben bu konularda yazmam.Ama bıyık konusununda haram de
yince.Helala haram denince kendimi vebal altında hissedip cevap verdim.Yazmaz olaydım.Görmez olaydım ya!
konu uzadıkça uzadı
!
islamveinsan
s.a

Hadisler heva ve hevesin uzantıları değildir. Hadislere kişilere göre değişen hüküm ve mealler yada farkli manalar verilemez...

Kaş almak ve kaşa yaratılışının dışında şekil vermek haramdır...
Bu sadece kaş almak açısından değil makyaj ve sürme de bunun gibidir...

Ben bunu şöyle algılıyorum; Allahım ben senin yarattığın kaşı beğenmedim (haşa) ve sen bazı yerlerini fazla yaratmışın bende düzeltiyorum der gibi bir hava seziyorum...
Allah herşeyin en doğrusunu bilendir
selametle
MAKRUBE_24
QUOTE(islamveinsan @ Jan 21 2006, 10:29 PM)
s.a

Hadisler heva ve hevesin uzantıları değildir. Hadislere  kişilere göre değişen hüküm ve mealler yada farkli manalar verilemez... 

Ben bunu şöyle algılıyorum; Allahım ben senin yarattığın kaşı beğenmedim (haşa) ve sen bazı yerlerini fazla yaratmışın bende düzeltiyorum der gibi bir hava seziyorum...
selametle
*

a.s.
madem öyle düşündünüz biz sakalımızı ve saçımızıda kesiyoruz...orda da bir müdehale söz konusu...peki olayın hikmetini bilmeden böyle bir yorum yapılmasını doğru bulmuyorum..çünkü bu ifadenin arkasından sorular birbirini takip eder...
hadis-i Şerif açıktır..belli bir kesme yada bir kavme seslenmeyip herkesi içine almaktadır...bize sorgulamak değil uygulamak düşer..selametle...
Limriemvrm
erkekler olsun bayan arkadaşlar olsun bayadır bu konu üzerinde konuşuyorsunuz,tartışıyorsunuz.benimde ilk defa duyduğum bir konu eğer burda net bir şekilde cevaba ulaşırsak veya ulaşılmasa bile ilerleyen zamanlarda büyüklerimizden öğrenerek açığımızı giderebiliriz. belkide eşimizin bundan haberi olmayacak ve bizim onu bu konuda uyarmak görevimiz. bilirsiniz ki eşimizden sorumlu olacağız.Allah razı olsun bu bilgiyi paylaşan ve bir sonuca bağlanmasına vesile olan arkadaşlardan.
ubeyd_el_turki
QUOTE(islamveinsan @ Jan 21 2006, 10:29 PM)
s.a

Hadisler heva ve hevesin uzantıları değildir. Hadislere  kişilere göre değişen hüküm ve mealler yada farkli manalar verilemez... 

selametle
*

Evet söylediğinizi siz yaptınız...Hadislere heva ve hevese göre ya da KENDİ ANLADIĞIMIZA ya da İHTİYACIMIZIN OLUP OLMADIĞINA göre yorum yapamayız...

Ama siz bir hadis-i şerifi zahiriyle alıp, hiçbir araştırma yapmadan belki mezhebinize de uymayacak şekilde tevil edip fetva ve hüküm bildirdiniz.

Zaten "BEN ŞUNU ALGILIYORUM" sözü, bunu işaret ediyor.Kendi eleştirdiğinizi kendiniz yaptınız...

Bu bakış açısıyla yaklaşırsak Kütüb-ü Sitte'de

"Resulullah AS ateşte ısıtılmış yemek yedikten sonra abdest aldı" hadis-i şerifi dahi kafaları karıştıracaktır...

İslam dini, insanı çirkin gösteren başkalarının alay etmesine ya da aşağılayıcı bakmasına sebeb veren FİZİKİ arızaların kaldırılmasına izin vermiştir...En basitinden Resulullah AS'ın saçı sakalı bembeyaz bir yaşlı adamın saç ve sakalının boyanmasını istemesi...Kütüb-ü Sitte hadisidir...

Kadınlar sıkıntı veren tüyleri ve kaşları elbette düzeltecekler, ama bunu ölçüyü kaçırmadan ve de tahrik edici ya da TAMAMEN KAZIMADAN yapacaklar.

Erkek, eşinin adeta erkek gibi kaşları olmasından rahatsız olabilir ve olur da...E ne diyeceğiz ? Bu yuva yıkılsın ama kaşlar alınmasın mı ?

Halbuki Resulullah AS'ın uyarısı TAMAMEN KAZIYIP boyamaya yöneliktir...

Bu konuda ilgililerin Hadis ilmi ile ilgili araştırma yapmalarını rica ederiz...
zeki71
QUOTE(ubeyd_el_turki @ Jan 21 2006, 12:03 PM)

*

günümüzde moda amaçlı yada makyaj amaçlı yoldurma söz konusu. burada burada dediğiniz gibi eski kötü kadınların adeti lanetlenmiştir .
lakin bayanlarımızın sadece kendi istekleri doğrultusunda kaş yoldurmaktan çekinmeleri gerekir rahatsız edici bir dış görünüş söz konusu olmadıkça diye düşünüyorum.

selam sevgi ve dua ile
MAKRUBE_24
hanım kardeşlerimizin genelde alındıkları nokta ,erkeklerin kendilerini bir obje olarak görmesidir...bu düşüncelerinde haklıdırlar...onlar bize Allah'ın emnetleridir...bizim onların üzerinde hakkımız olduğu gibi onlarında bizim üzerimizde hakkı bulunmaktadır...bakınız kaş alma olayı obje dir..yani fiziksel olaydır..insanın ruhunayla alakalı değildir...erkeklerin nefsine her ne kadar hoş gelsede nefse her hoş gelen şeyde yapılmaz...nefsi arzuları biraz ön plana çıkarıyoruz gibi geliyor...yani geleneksel alışkanlıklarımızla olaylara hüküm veriyoruz sanırım...dünyevi istek ve arzulardan sıyrılıp Hadis ışığında hareket etmemiz gerekir diye düşünüyorum..ubeyd el turki olayın bir kısmını çok güzel vurgularken diğer bir kısmını yüzeysel geçiyor..tamam eşine güzel görünmek isteyen hanımlar iyi bir şey istemektedirler...Allah razı olsun onlardan.. ama bunu kendi heva ve heveslerine göre uygulayanlar kendilerini bir defa daha sorguya çekmelidirler...
Hadis'lerden kaçamayız yada yok sayamayız...Şüpesiz ki Allah'ın Resulu(S.A.V.) bizim için hayırlı olanı ister..selametle..
_TUĞBA_
QUOTE(hale @ Jan 21 2006, 06:38 PM)

*

hale yaa bence bunda rahatsız olacak birşey yok arkadaşım.Böyle konulara sadece kadınlar arasında konuşulsun diyorsun ama konuşanlar bayan olsada erkekler yazılanları rahatlıkla okuyamazlar mı zaten.Bu ortamda sadece kadınların böyle şeyleri konuşması zaten sağlanamaz bence.Çünkü kimin kadın kimin erkek olduğu burda açık değil ki bunu anlayamayız.O zaman çözüm bunlardan hiç bahsetmemek oluyor böyle yaparsakta yanlışlar aynen devam edecektir.Hem ilim konusunda erkeklerinde her konuda bilgi sahibi olmaları gerekmez mi?Çünkü onlarında bu bilgilere ihtiyacı var bazı şeylerden onlarda mes ul.Ayrıca bu bilgilerin ilmini almış erkek arkadaşlarımız belki konular hakkında daha aydınlatıcı olabilirler.Tabiki çok çok özel rahatsız edici konular hariç bu konular bence konuşulmalı.Ama senin fikrine de saygı duyuyorum.
ubeyd_el_turki
QUOTE(MAKRUBE_24)
bakınız kaş alma olayı obje dir..yani fiziksel olaydır..insanın ruhunayla alakalı değildir...erkeklerin nefsine her ne kadar hoş gelsede nefse her hoş gelen şeyde yapılmaz...nefsi arzuları biraz ön plana çıkarıyoruz gibi geliyor...

Evliliğin ve yuvanın korunması durumu ve karı-koca arasında muhabbetin artması Resulullah AS tarafından defalarca övülmüştür.Hatta Fatıma RA'e özel tavsiyeleri olduğu gibi mümine annelerimizede özel konularda uyarıları olmuştur.

Kaş alınmasını, kocanın nefsi arzusu olarak görmek vücudun diğer tüyleri içinde aynı şeyi düşündürmeyi gerektirir.Kocanın eşini güzel görmesi ve HANIMINA BAKTIĞI ZAMAN KALBİNE FERAHLIK VE HUZUR VERMESİ kütüb-ü sittede geçen bir hadis-i şeriftir.Resulullah AS böyle kadını övmüştür.

QUOTE(MAKRUBE_24)
yani geleneksel alışkanlıklarımızla olaylara hüküm veriyoruz sanırım...dünyevi istek ve arzulardan sıyrılıp Hadis ışığında hareket etmemiz gerekir diye düşünüyorum..

Hadis ilmi okumuş olarak diyoruz ki, hadislerin zahirleri insanları yanıltır.Saç boyamanın caiz olduğunu dahi bilmeyen hatta Resulullah AS tarafından emredildiğini bilemeyip "HARAMDIR, GÜNAHTIR" diyen bir halk ve hatta cami hocalarımız vardır.

Biz okuduğumuz hadisi zahiriyle anlamaya ve anladığımızı TEK DOĞRU gibi düşünürsek, Resulullah AS tarafından uyarıldığımız hataya düşeriz.

QUOTE(MAKRUBE_24)
tamam eşine güzel görünmek isteyen hanımlar iyi bir şey istemektedirler...Allah razı olsun onlardan.. ama bunu kendi heva ve heveslerine göre uygulayanlar kendilerini bir defa daha sorguya çekmelidirler...

Allah Razı olsun der geçeriz, zaten bunu keyfi ve karşı cinse güzel görünmek için tamamen kazıyanlar hesap gününde rahat olamayabilirler...

QUOTE(MAKRUBE_24)
Hadis'lerden kaçamayız yada yok sayamayız...Şüpesiz ki Allah'ın Resulu(S.A.V.) bizim için hayırlı olanı ister..selametle..

Bu sebeb ile koca, eşine baktığı zaman kalbine ferahlık veren kadını Resulullah AS övüyor...

Hadisin manası zahiri şekliyle bağlı kalmayabiliyor, nitekim şerh'ul ehadislerde meselenin izahlarına TAMAMEN KAZIMAYI kastetti, şeklinde rastlanıyor...

MAKRUBE_24
öncelikle verdiğin cevaplar için teşekkür ederim...
Kaş alınmasını, kocanın nefsi arzusu olarak görmek vücudun diğer tüyleri içinde aynı şeyi düşündürmeyi gerektirir.

sizde bilmektesiniz ki eşininin dışında başkasın gördüğü yer yüz yani çehresidir... diğer vucudundaki tüyleri sadece eşi görebilir..ve onun gözüne hoş görünmek için yapılan bir şey olabilir...ama yüzünde bir değişikliği sadece o görmez..dolayısıyla ikisi arasında farklılık var diye düşünüyorum...
QUOTE(ubeyd_el_turki @ Jan 22 2006, 02:09 PM)
Allah Razı olsun der geçeriz, zaten bunu keyfi ve karşı cinse güzel görünmek için tamamen kazıyanlar hesap gününde rahat olamayabilirler...
*

işte bu cümlende belirttiğin gibi,Hesap günü rahatsız olacakları bir amelden kaçınmaları gerekir...Azaptan ateşten korkan bey ve hanım kardeşlerimle, Allah'ın izniyle böyle hatalara düşmeyecegiz...Hadisler ışığında,yapmış olduğun bu uyarıyı almış oluruz inşallah...
Allah razı olsun...selametle...
ilkay
öncelikle bu konuyu açandan ve bizleri bilgilendiren arkadaşlardan ALLAH razı olsun....ayrıca kafasına göre yorum yapmayan cevaplarını hep sünnete ve KURAN'A göre yazan UBEYD EL TÜRKİ kardeşe teşekkür ederim...ALLAH sizden razı olsun...
EbuMahir
KAŞ VE TÜY YOLMA
Kaşlarının arası bitişik olan bir kadın, sadece bitişen yerlerdeki tüyleri çekebilir mi? Yüzdeki ve özellikle de bıyıklardaki tüyleri, ayrıca bacaklardaki kılları yolabilir mi?

Allah Rasûllü Efendimiz (s.a.s.) kaşını incelttiren kadına ve bu işi yapana lânet etmiştir. Fakat bazı Islâm alimleri, kadının yüzünde anormal olarak (çeşitli hormon bozukluklarından ötürü) biten kılları, kadının kocanın izniyle koparabilir, çünkü bu Allah'ın normal olarak yarattığı ve görmek istediği yaratılış biçimini; yani fıtratı değiştirmek değil, çeşitli hastalıklardan ötürü bozulan kadınlık fıtratını düzeltmek anlamını taşır, demişlerdir. Kadın böylece, eğer istiyorsa, kocanın süslenme arzusunada uymuş olur. Ibn Âbidîn, bu tür anormal kılları yolmâk, bu maksatla yapılırsa müstehaptır, der. Ayaklardaki anormal kılları yolmak için de aynı şey söylenir. Yalnız bunları başkalarına güzel görünmek için yapmak, doğuştan bitişik yaratılan kaşları almak ve her kadında normal olarak, biraz farklı ölçülerde de olsa, bulunan bıyık tüycüklerini yolmak haramdır.

Islam Fikhi Ansiklopedisi
M_i_r_a_y
bazi bayan arkadaslarimiz bu konudan rahatsiz olduklarini soylemisler..bu konu hakkinda hicbise yazmiycaktim ama vazgectim..arkadaslar bunda rahatsiz olucak bise yok,bilakis bu konularin faydali oldugunu dusunuyorum,ne yalan soyleyim bende kaslarimi aliyodum 2, 3 ay oncesine kadar,fakat gercekleri ogrenince kaslarimi almayi biraktim,almiyorum artik,bilmeyen ve burda okuduktan sonra kaslarini almayan arkadaslarimiz olucak belki,ben burda degil,baska biyerde okuyup kaslarimi almayi biraktim ama,burda gercekleri okuyup,uygulamaya koyulucak arkadaslarimiz olucak belki?bunu goz ardi etmeyelim lutfen..

selam ve dua ile....
haco
QUOTE(EbuMahir @ Jan 22 2006, 05:49 PM)
KAŞ VE TÜY YOLMA

Islam Fikhi Ansiklopedisi
*

Bıyık almak helal biliyorum.İlk defa burda okudum confused1.gif
EbuMahir
Kucukbir tiyo: ne kadar cok alinirsa o kadar cok cikar smile.gif
haco

Kes kopyala yaıştır yapıp sadece bir kaynaktan konuşan ey zat!
Hüküm çoğunluğa göre verilir.Acaba çoğu imamalar bıyık konusunda harama demiş mi?bu birrrrrrrrr
iki dalga geçtin şimdi bütün bayanlardan özür dile.

Böyle espri olmaz herkes haddini bilmeli
hayrunnisa
Erkeğin kaş aldırması da caiz değildir.

Peki Ömer Faruk
Eşine güzel görünmek için bir erkeğin kaşını yolması(alması kastedliyor sanırım) caiz midir?Bu konuda bir hadis var mıdır?Mesela eşi böyle bir şey talep etse erkekten nasıl bir yol izlemesi gerekir?
EbuMahir
hatce hanim islam ansiklopedisinden bir alinti yaptik bu konularda bizim fetva verme yetkimiz yok, onun icin kopyalayip yapistirdik. Eger sizin fetva verme yetkiniz varsa alimseniz buyrun siz kendi kafanizdan cevabinizi verin. Ben veremem.

Ayrica bayanlarla dalga gecme diye bir sey soz konusu degil bir gercegi dile getirdim espirili bir sekilde, bakin bir erkek icinde ayni sey gecerlidir ergenlik cagindaki bir erkekde dogru duzgun sakal cikmazken bir sefer tras olduktan sonra nasil birden sert sakal cikmaya baslar gorursunuz. Bu bayanlar icinde gecerlidir, biz bunu dile getirdik.Eger bu kadar alingansaniz bazi yazilari okumamanizi hatta boyle forumlarda hic bulunmamanizi tavsiye ederim. (Tabi siz simdi tavsiyemi yanlis anlayip sen kim oluyorsunda beni kovuyorsun falanda dersiniz smile.gif )
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.