Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: DÜNYADA BİR İLK
Islami Forum - Popüler Forum > EDEBİYAT VE DÜŞÜNCE > .·[ KİTAP TAVSİYESİ ]·.
oguzhanturk
Risale-i Nurlara Reddiye olarak yazılan Dünyadaki ilk kapsamlı bir eser.
Yazarı Abdullah Tekhafızoğlu.

http://www.hemenpaylas.com/download/95453/...EDDIYE.zip.html
MuSaB_BiN_uMeYR
1.si başlık büyük yazdığından dolayı konu kapanıcak büyük ihtimal...

2.si nedir bu biraz bilgi verir misin?

ABDULLAH TEKHAFIZOĞLU KİM OLUYOR?
oguzhanturk
QUOTE(MuSaB_BiN_uMeYR @ Jan 18 2006, 01:24 AM)

*

1-İlk defa yazıyorum, font un bu kadar büyük olabileciğini tahmin etmedim.
Ancak eğer yazılar Büyük Harfle yazılırsa o saygısızlık-bağırma anlamına gelir,benim yazım ise normal düz bir yazı.

2-"Allah 'tan başka herşey zıddı ile kaim" ise objektif olarak diğer eserleride okumalıyız.Bahse konu olan kitap içerik(konu) ve hacmi itibariyle Türkiye'de ve Dünya da ilk olma niteliğinde bir eser.Risale-i Nurlara Eleştirel bir yaklaşımda bulunuyor.Temel mesele İman ve Tevhid.Bence kesinlikle okumaya değer.
Saygılar.
TiKky
O büyüklükten bahsetmiyo konu başlığından bahsediyor

2. ise nurcu değilim ama çok gittim yanlarına onları reddedeni bende reddediyorum ... flaugh.gif
@Li
QUOTE(oguzhanturk @ Jan 18 2006, 01:19 AM)
Risale-i Nurlara Reddiye olarak yazılan Dünyadaki ilk kapsamlı bir eser.
Yazarı Abdullah Tekhafızoğlu.
http://www.hemenpaylas.com/download/95453/...EDDIYE.zip.html

*

reddiyeymiş...

gözünü kapatan ancal kendisine gece yapar...
abdullah_fatih
Kardeşler,Ben kitabı indirdim okumaya başladım bayağı bir bölümünü okudum.Sizlerin dediği gibi karanlık kötü birşey yok,aksine insanları aydınlığa çıkartıyor.Kitap okumaktan neden bu kadar korkuyorsunuz.Bence okumaya değecek şahane bir kitap.

Hem risaleleri okumuş hemde nur cemaatinde bulunmuş birisi olarak çok faydasını gördüm,çok aydınlandım. clap2.gif
hale
İnsanoğlu, büyük adam olmak için heveslerle doludur, fakat bir gün anlar ki, sadece bir küçük adamdır; mutlu olmak için heveslerle doludur, fakat bir gün anlar ki, sadece mutsuzdur; mükemmel olmak için büyük hevesler taşır, fakat bir gün anlar ki, sadece kusurlarla doludur; insanlar tarafından sevilen ve sayılan bir kimse olmak için devamlı ümitler taşır, fakat bir gün anlar ki, kusurlarından dolayı insanların sadece horgörüsüne lâyıktır.*

Kitabın önsözünde bunlar yazıyor. Bu yazıyı, yazara geri gönderiyorum. Aslında kendine yazmış farkında değil.

"BÜYÜK ADAM OLMANIN YOLU, BÜYÜK ADAMLARA LAF ATMAKTAN GEÇMEZ!"
....
QUOTE(hale @ Jan 18 2006, 03:52 PM)
İnsanoğlu, büyük adam olmak için heveslerle doludur, fakat bir gün anlar ki, sadece bir küçük adamdır; mutlu olmak için heveslerle doludur, fakat bir gün anlar ki, sadece mutsuzdur; mükemmel olmak için büyük hevesler taşır, fakat bir gün anlar ki, sadece kusurlarla doludur; insanlar tarafından sevilen ve sayılan bir kimse olmak için devamlı ümitler taşır, fakat bir gün anlar ki, kusurlarından dolayı insanların sadece horgörüsüne lâyıktır.*

Kitabın önsözünde bunlar yazıyor. Bu yazıyı, yazara geri gönderiyorum. Aslında kendine yazmış farkında değil.

*

Aynen katılıyorum....
haco
thumbdown.gif thumbdown.gif thumbdown.gif thumbdown.gif thumbdown.gif

QUOTE(hale @ Jan 18 2006, 02:52 PM)

*

clap2: clapping.gif clapping.gif clapping.gif
oguzhanturk
Lâ Yüs'el ve Lâ Yuhtî olan ancak ALLAH'tır.
Allah ve Rasullerinin dışında mahluk olup yaratılan ve eleştirilemiyecek ismet sıfatına haiz kim var?Peygamberlerden başka kim Allah katından ciltler dolusu Kitap alabilir? Hani nerede İMAN?Bu nasıl İMAN?

"Yazıklar olsun, elleriyle kitabı yazıp da, sonra onu yok pahasına satabilmek için 'bu, Allah katındandır' diyenlere; yazıklar olsun, elleriyle yazdıklarından dolayı onlara ve yazıklar olsun, böyle kazandıklarından dolayı onlara."(Bakara 79)

"(...) Onun Allah katından olduğunu söylerler, hâlbuki o, Allah katından değildir. Böylece onlar, bile bile Allah’a karşı yalan söylerler."(Âl-i İmrân,78)
haco
Yazıklar olsun sana ki kur'anın ayinesi olan risaleinura gölge olanı tavsiye ediyorsun.Yazıklar olsun sana ki müellifinin vehbi ilme mazhar olduğunu bilmiyorsun.Yazıklar olsun sana ki peygamberin emriyle yazdığı risaleinurları karalayan alaçakaarın reklamını yapıyorsun.Yazıklar olsun sana ki iman kelimesini ağzına alıyorsun.Bilmezsin ki bu risalelerin yazılış amacı iman zaafı olan kalpleri ihya etmek.
Ne diyeyim iyi düşün reddiyeden önce kendisini külliyatı oku.Ama tenkit niyetiyle değil.İstifade etme için oku eğer pişman olmazsan işte yüzüm tükür yüzme sad.gif
sİNeM
Risale-i Nurlara Eleştirel bir yaklaşımda bulunuyor

burası mı cezbetti seni.yoksa kitabıın içerigimi?..ne dersin ikisini de okuyalim..uygun mu?
hale

Bir ayet yazarken o ayetin tam olarak neye işaret ettiğine bakın lütfen. Azıcıkta olsun tefsir okumayı deneyin.Tabi tefsir okumayı kabul ediyorsanız.

Ulemaya iftiranın vebalini ödeyemezsiniz. Eleştiri değil , hakaret ve iftira ediyorsunuz.

Allah katından alınan birşey yok. Edebiyat dünyasında ilham denilen bir şeyi, onlar Allah'tan gelen bir lütüf sayıyorlar. Bende çok güzel resim yaparım. Bu bana Allah 'tan gelen bir şey. Birşey çizerken düşünmem bile gerekmiyor. Bunun ne demek olduğunu bilemezsiniz ama anlamaya çalışabilirsiniz. Bütün insanlar eşit doğduğuna, ortalama IQ lerimiz olduğuna göre, bu insanları ciltler dolusu , bu kadar edebi güzellikte, yazmaya ne itiyor? Yetenek dediğiniz nedir? Öğrenme dışında gelişen, Allah vergisi bir lütuf. Bu insanlar çok özel ve kalplerine gelenleri yazıya dökme yetenekleri var. Bunu anlamak bu kadar zor mu?

kitabı az buçuk inceledim. Konuların büyük kısmı çarpıtılarak ele alınmış. Kitap yapıcı bir eleştiri kitabı felan da değil. Düpedüz yıkıcı. Çok uzun sürede ancak iyi araştırılarak anlaşılabilecek konuları bu şekilde , insanların kafalarını karıştırmaya yönelik, ele almak çok büyük vicdansızlık.

Arkadaşlar, kitabı okumayın! İçinde Risale gibi ancak çok iyi analiz edilerek okunması gereken kitaplara karşı hoş olmayan eleştiriler var. Bu kitapları tek tek okumanız çok zor ve karşılaştırma yapamazsanız vebal altında kalırsınız. İlla okuyacağım derseniz, en azından Risale-i Nur Külliyat'ını bitirip öyle okuyun.
haco
Abla ya! kurban olurum sana
clap2.gif clap2.gif clap2.gif
MuSaB_BiN_uMeYR
ya bu ABDULLAH TEKHAFIZOĞLU kimdir ki risalelere reddiye yazmış sokaktaki bir insan risaleleri eleştirirse ve kitap çıkarırsa onu okucaz mı? kaç yıldan beri binlerce alim tarafından incelenip kabul goren yüksekliği kabul edilen bir eseri ABDULLAH TEKHAFIZOĞLU kim oluyor ki aklınca eleştiricek...

gerçi sonuçta sadece bir kitap... çıkarabilir ama bence işin içinde biraz öne çıkma meşhur olma gayesi var gibi geliyor..

'''.Risale-i Nurlara Reddiye olarak yazılan Dünyadaki ilk kapsamlı bir eser.''' biraz iddialı bir iddia olmuş doğrusu..

neyse inceledikten sonra bir yorum yapıcam inşAAllah...
@Li
TEŞBİHTE HATA OLMASIN

magazin ve spor camiasında ünlü olmak isteyen hemen en iyilere taş atar polemik çıkarır ya bu da aynen öyle olmuş...

Biz yıllarca hakan şüküre laf atıp gündeme oturanları gördük bu yol hala revaçta...

boşver be abiler ablalar it ürür kervan yürür...

ben bu eseri yazanın dininden imanından şüphe ederim risale-i nur apacık tefsirdir bunu reddeden içindeki herşeyi redderder...

indirip bakmadım bile ismi yetiyor bana...

bunu reddedeni bende din kardeşliğimden reddediyorum...

Allah hidayet etsin ıslah etsin
volkan
Allah (c.c.) göstermesin ama bu kendini yakında Mehdi ilan etmezse iyi.Çünkü böyle sıyırıyolar kafayı...
....

bakın kardeşim üstad bediüzzaman risale-i nur-u telif ederken milyonlarça tefsir varmış..

bütün tefsirlerde şu yazı vardır olması gerek zaten GAYBI ALLAH CC. bilir bütün tefsircilerde yazmışdır bunu

üstad bediüzzamanda yazmışdır. ÜSTAD ŞÖYLE BİR ŞEYDE EKLEMIŞDIR Kİ DİĞER RİSALE LERİ OKUDUM DİYORSUN AYNEN şunu demışdır KARDEŞLERİM BU RİSALE-İ NUR-U OKUYAN
KARDEŞLERİM EĞER BU ESERLERDEKİ BİR KONU ANLATTIĞIM GİBİ DOĞRU ÇIKMASSA AHİRETTE GEL YAKAMA YAPIŞ.VEBALIN BOYNUMADIR HAKKINI AL..

Sen eğer bu yazılan şeklinde bana bir tefsir gösterirsen tevsiri yazan üstad gibi diyorsa amenna...

NOT:Sıkke-i Tasdikî Gaybî, İşaretül İcaz,Celcelûtiye başta olmak üzere diğer Risaleleri de okudum.Cifir(Şifre) Ebced ile de ilgilenirim.Farklı boyutlardaki Ruhani varlıklarıda çok severim!..

Okuduğuna inanmıyorum. SİKKE-İ TASTDİK-İ GAYBİ OKUDUYSAN BÖYLE KONUŞMAMAN LAZIMDI. Ki İŞARETÜL İÇAZ-ı da okumudum demişsim okudum dediğin eser-i o devrin allameleri dahi okuyup nasıl yazıldıgına nasıl bir şekilde fatiha suresini tevsir edıldiğine hayret kalmışlardır. günmüzde dahi aynen böyledir..!
Haşiye;Okumuşsun ama anladınmı o ayrı konu...!
Senin söylemine göre dinde ictihad yapmış olan imamları ve mesnevilerini red ediyorsun ne diyelim

ALLAH hidayet eylesin ....

Not: Bu aralar başka forumlardan gelen insafsızlar foruma nıfak tohumlarını serpmeye çalışıyor...! tabi sen onlardan değilsin seni tehid ediyoruz....
şehrayin
delinin biri bir kuyuya taş atmış kırk akıllı çıkaramamış
ya bu tür yazarların sipariş kitapları birileri tarafından maksatlı olarak yaptırılıyor amaç bellide bizim saftirik ehli imana ne oluyor ki mal bulmuş mağribi gibi atlıyorlar hadiselerin üzerine
risalei nurun kıymeti ehemmiyeti malum iken bu tür yazıları kim yazıyor acaba cidden merak ediyorum
çamur at izi kalsın
bunlarda sakın batı çalışma gurubunun adamları olmasınlar
malum şahveliyi ve adamlarını gazeteleri kullandılar bir halt edemediler (hani şu kırk tane karısı olan var ya parti filan kurdu)
şimdi usul değiştirdiler
bakalım cenabı hak herşeyin hayırlısını versin
saidnur111
abdullah tekhafızoğlu prof. abdulaziz bayındırın müstear ismi
abdulaziz bayırdır mütezile mezhebine mensup birisidir.
risaleleri tenkit ederken de kendi mezhebinin ölçülerini almış.
bediüzzaman ise şafii mezhebine mensup.
bir de abdullah tek hafızoğlu risale-i nurlardan belli yerleri aktarırken aktardıklarını anlamamış.
sadeleştireyim derken mananın tam zıddını vermiş
hülasa ilmi bir eser olmaktan uzak

ALINTI(MuSaB_BiN_uMeYR @ Jan 18 2006, 02:24 AM) *

Mağlub
Risaleyi Nur'un Reddiyeside çıkmış.Allahalla.Yahu Güzel Kardeşim Bi Kitabın Reddiyesini Okumak için Önce O kitabı okumak lazım gelir Baştan Ta Sonuna kadar.Ne kadarını okudun Risaleyi Nur'un Kalkmış KArI ilk Defa gören adamın Şaşırması yada Sevinmesi gibi Reddiyesi çıktı Reddiyeside Var Diye Seviniyosun yada Şaşırıyorsunuz.Çıkmışsa çıkmış banane.Ben Bi Risaleleri İdrak edeyim Sonra zaten İdrak ettikten sonra o Reddiyeyin Bi Sayfasını Okusam Zaten Boş olduğunu göreceğim buna kesin inanıyorum.Risaleleri Okumaya Gayret ediyorum.Bide kalkıp Risale-i Nur'un Reddiyesi okuyacam.Bu Reddiye Ben Anca Gülerim.

NOT: Cemaatten değilim ama bi gönül bağımız olduğu aşinadır.Eyvallah.
eylul
cevaplari okurken kah gulumsedim kah uzuldum.

eseri buraya eklenmeden cok once okumustum. abdullah tekhafizoglu'nun abdulaziz bayindir olup olmadigini bilmem ama abdulaziz'in mutezile oldugu soylenirken neye dayaniliyor merak ettim acaikcasi. mutezile mezhebi ameli bir mezhep degildir ki mutezile ile safii mezhebi karsilastirilmis. dogru karsilastirma eger yapilacaksa birinin mutezile birinin es'ari oldugu yonunde olmalidir. ama dedigim gibi once abdulaziz bayindir'in mutezile oldugu soylenirken neye dayaniliyor bunun soylenmesi gerekir, zira bayindir ehl-i hadis gibi duruyor. bu isin bir yonu.

risale-i nur okudugunu soyleyen ve totemine dokunulmus yerli kaygisi icinde olan kardesler once okuduklari cagin tefsiri olan kitabin da bir turu olan tefsirin tevsir diye degil tefsir diye yazildigini bilmek zorundalar.

risale okuyuculari o kadar cocukca ve bariz hatalar yapiyorlar ki karsilarinda bulunan kisiler de bu yonlerden onlari yakalayabiliyorlar. kimse kizmasin genelleme yapmadan soyluyorum ki risale-i nur talebeleri baska tefsirler okumayi birakin risale-i nuru bile yeterince okumazlar ama sorarsaniz nur talebesidirler.

gelelim nurlarin elestirisine. imam nursi'nin kitabi ne itmam olunan (tamamlanan) ekmel (en olgun/mukemmel) din islam'i tamamlamak icin yazilmistir ne de bu kitaplar hallac'in, arabi'nin kitaplari ile kiyaslanir.

risale-i nur icinde samimice okundugunda faydalanacaginiz harika yerler vardir. sozler ozellikle okunasi risale kitaplarindandir. ne var ki imam nursi'nin ozellikle sikke-i tasdik-i gaybi kitabinda ise ebced, cifir gibi asli yahudilige dayali ilim !! ler de vardir ki aslinda imam nursi bunlarin cogunu "mahremdir" diye baskalarinin okumasina izin vermemistir. has talebelerinin okudugu bolumlerdir basta bunlar ne var ki sonradan yayilmistir. zahiri olarak baktigimiz zaman gercekten de islam'a aykiriymis gibi durabilir.

imam nursi hatasiz degildir. kitabi korunmus degildir. ilham alinarak yazilmis olabilir.(bu yonuyle butun edebi eserler de vehbidir) ama vahiyle yazilmamistir. zira bunu iddia eden kimse ona peygamberlik izafesinde bulunmus olur.korunan tek kitap kur'andir.allah sadece bunun icin vaadde bulunmustur.

ama imam nursi'yi yok saymak, eserini tamamen silip yok saymak da akil kari degildir,zira bir donemde turkiyede ve hala hem turkiyede hem de batida insanlar bu eserleri okuyarak hidayete kavusuyorlar. insanlarin hidayetinde vesile olan bir kitaba yarasa gozlerle bakmak gunesten rahatsiz olmak demektir.

bize dusen su olmali: risale-i nuru okuruz. bunu kuran ve hadis suzgecinden geciriririz. bunlar bizimdir. ama risale korunmustur,onu allah yazdirdi gibi buyuk sozlere yeltenmeyiz. risale-i nur akil ve kalbi butunleyerek cagin pozitivist insanina cevaplar vermis bir tefsir ve kelam kitabidir.(akaid konularina yer verir)pozitivist insan aklinin kabul etmedigi seyleri reddettigi icin risale-i nur ele aldigi konulari akli da ikna edecek sekilde ele almistir. ama bu butun konular icin sozkonusu degildir. sikke-i tasdik-i gaybi gibi kitaplarda diger bir cok alimin gorusune ters dusen gorusleri bulunabilir.

dolayisiyla imam nursi eserleri ile insanlarin hidayetine vesile oluyor,ozellikle batida.. (bir insanin bir baska insanin hidayetine vesile olmasi konusundaki mujdeci hadisi hatirlayiniz).

ayrica yazdiklarinda hatalari varsa yazdigi cok guzel taraflar da var. "sahabeler hakkindadir"diye baslayan bolumu hele bir okuyun. sahabeyi bu sekilde ele alip isleyen tutarli baska kimler var sonra konusalim.(insanlar olunce amel defteri kapanir sadece su uc kisinin kapanmaz i hadisi hatirlansin )
zühre
ALINTI(hale @ Jan 18 2006, 02:52 PM) *

flowers.gif flowers.gif

ALINTI(hatce @ Jan 18 2006, 10:33 PM) *

Yazıklar olsun sana ki kur'anın ayinesi olan risaleinura gölge olanı tavsiye ediyorsun.Yazıklar olsun sana ki müellifinin vehbi ilme mazhar olduğunu bilmiyorsun.Yazıklar olsun sana ki peygamberin emriyle yazdığı risaleinurları karalayan alaçakaarın reklamını yapıyorsun.Yazıklar olsun sana ki iman kelimesini ağzına alıyorsun.Bilmezsin ki bu risalelerin yazılış amacı iman zaafı olan kalpleri ihya etmek.
Ne diyeyim iyi düşün reddiyeden önce kendisini külliyatı oku.Ama tenkit niyetiyle değil.İstifade etme için oku eğer pişman olmazsan işte yüzüm tükür yüzme sad.gif

flowers.gif flowers.gif
huseyin55

ABDULLAH TEKHAFIZOĞLU

Muhterem kardeşimiz,
Risale-i nura ait reddiyeler diye kitab yazan şahsın, tevil ile hakkı batıl, batılı hak gösteriricesine bir ithamda bulunmuştur.Risalelere ve üstadımıza iftirada bulunmuştur.Evet risaleleri ve üstadımızı tanımayan kimseler mum ışığından daha sönuk kafa feneriyle değerlendirmeye kalkması elbette yanlış anlaşılmalara ve saptırmalara sebeb olacaktır..
Abdullah tekhafızoğlu yayınladığı eseri baştan sona tenkidlerle, hadis ve büyük zatların sözlerini kendine delil olarak konuyu saptırarak yazmasıdır..
Siz emin olun onun iddia ettiği şeyler esasız vesathidir.bu şahıs aynı şekil ve tenkilde hangi kitabı eline alsa ve emin olun Kur’an-ı Kerimide eline alsa tenkid edecek ayetlerde tezat var hadislerde tezat var deyip cerbeze yaparak kafa bulandıracaktır…Allaha havale ediyoruz…
Muhterem kardeşimiz nurforum.com adresinde bu şahsın iftiralarının esassız olduğunu kardeşlerimiz, ağabeylerimiz teker teker cevablamışlar isterseniz oraya bakın…binler selam
huseyin55
Abdullah bey batılı hak, hakkı batıl göstermenizin cezasını, hem bu dünyada hemde ahirette göreceksiniz... size hiç bişey demiyorum Allaha havale ediyorum.
Binler insanların imanını kurtarmaya vesile olan, baştan sona ilim hazinesi olan bir eser ve muellifine haksızlık ve iftira etmek ancak bu şekil olur, başka olmaz...
sen tenkidlerle hakkı batıl, batılı hak gösteriyorsun.acaba senin hayatını, yaptığın hataları, bir kitab şeklinde yazarsak kimbilir neler neler cıkar ortaya..sen anlamamışsınki risaleleri üstadı keyfine göre konuşturuyorsun
İslamın bir meselesini ilmi olarak anlatabilirmisin, izah ve isbat edebilirmisin hııı size soruyorum... benim merak edipde cevabını aradığım bir tek soruma acaba cevab verebilirmisin ..miracı, haşiri, kaderi,Allahın varlığı ve birliğini araştıran bir insana nasıl isbat edeceksin bu dünyaya gönderilmemizin hikmet ve gayesini kendi sönuk kafa fenerinle nasıl anlatacaksın???
üstadın kendi talebeleri ile arasındaki yazılan meseleleri çarptırarak yazman anlatman sana büyük bir günah değil mi.. iyi düşün...
sizi bana soran bir şahsa hakkınızda yazdığım bir yazı bunu nettede yayınladım haberiniz olsun...

alperen1326
Aslında bu tenkit kale alınmaya değmeyecek kadar ucuz ve Müslümanların asıl dertlerini bırakıp da nasıl birbirleriyle uğraştıklarını göstermesi açısından üzüntü vericidir. Ama sırf bu tenkide tepki olması için bir iki satırla da olsa bunları yazmayı uygun gördüm.
Öncelikle bu tenkidi yazan zat sırf Allah rızası için bu yola çıkmış olsaydı yarım asrı aşkın bir zamandır milyonlarca insanın imanının kurtulmasına vesile olan ve halen de Avrupa’da ve dünyada (Hıristiyanların da endişe içinde yaptırdıkları anketlerin sonuçlarına göre de) her gün yüzlerce insanın imanına vesile olan Nur Risaleleri ve onun müellifini tenkit etme ihtiyacı duymaz, en azından bu kadar taraflı ve insafsız bir üslup kullanmazdı.

Bu tenkidi yazan zat, yine bu işinde sırf Allah rızasını gütmüş olsaydı bu tenkide ayıracağı zamanı risaleleri anlamaya veya Müslümanların herhangi bir derdi ile dertlenmeye ve onu çözmeye ayırmış olsaydı Allah’ın rızasına daha yakın ve Müslümanlar için daha faydalı bir çalışmaya imza atmış ve o kadar mesaisini boşa harcamamış olurdu. Yazık ki boş bir çaba içinde bulunmuş. Çok yazık…! (Eyvaah! Muhammed ümmeti ne hallere kaldık. Birbirimizle uğraşıyoruz va esefa)

Hadi bu zatın Allah rızasından hareketle değil de kendi ifade ettiği gibi ilmi endişelerden hareketle bu tenkidi kaleme aldığını kabul etsek de ilmi anlayışta sağlığında ve vefatından sonra birçok İslam âlimi tarafından hüsnü kabul görmüş, Ezher medresesi şeyhi tarafından Bediüzzaman unvanı verilen zatın -hele vefat etmiş birinin- tenkidi, tenkit sınırlarını aşan bir üslup ve İslamiyet’çe de yasak olan gıybet sınırlarını aşan garazkar ifadelerde bulunmasının neresi ilmi endişeden kaynaklanan bir tenkittir.

Bunlardan ayrı olarak münekkidin yaptığı tenkitlerde, az da olsa risalelere aşina olan birisi görür ki risale-i nurun ikincil belki üçüncü dereceden sayılabilecek mevzularını eleştirmeye kalkıştığını görürüz. Buna da tenkit denebilirse… İçi tamamen Rızay-ı Bari’den uzak, ilmi meseleler de alakalı sanılabilecek ama taraflı ve insaf dairesinde bakılmadığından yanlış yargılar ve hükümler vermiş ceviz kabuğunu dahi doldurmayacak kadar basit tenkitlerdir.

Bu tenkit için bu kadar söz de çok… Harcadığımız mesaiye yazık ama n’apalım bizler Müslümanlar olarak birbirimizle uğraştığımız müddetçe böyle meselelere mesaimizi çok harcayacağız.
Neyse Mevlana’nın Mesnevi’sinde aktardığı bir kıssayı buraya alarak yazımı noktalamak istiyorum:
“İslâmiyete yeni girmiş dört Hintli namaz vaktinin girip girmediği hususunda tereddüt içinde bir mescitte Tanrı’ya ibadet için namaza durmuşlar, rükû ve sücuda koyulmuşlardı.
Her biri niyet edip tekbir alarak huzur ve huşuyla namaz kılmaktaydı.
Bu sırada müezzin içeriye girdi. Hintlilerin birisinin ağzından bilâ ihtiyar bir söz çıktı; “Müezzin, ezanı okudun mu, yoksa vakit var mı?” Öbür Hintli, namaz içinde olduğu halde “Sus yahu, konuştun, namazın bozuldu.” dedi. Üçüncü Hintli ikincisine dedi ki : “Onu ne kınıyorsun baba, kendi derdine bak, kendini kına!” Dördüncü “ Hamd olsun ben, üçünüzün düştüğü hataya düşmedim” dedi.
Hulasâ dördünün de namazı bozuldu.
Âlemin ayıbını söyleyen daha fazla yol kaybeder.
Ne mutlu o kişiye ki kendi ayıbını görür. Kim birisinin ayıbını görürse o alınır, o ayıbı kendisinde bulur.”

[font=Times New Roman]Ya Rabbi aramızdaki fitne tohumlarını kaldır. Bizleri birbirimizle uğraştırma. Müslümanlara akıl ve feraset nasip eyle. Bizleri senin Habl-i Metin’in Kur’an yolundan ve Rasul-ü Edibi’nin sünnetinden ayırma ve …
Allah’ım bizleri yalnız senin rızan için çalışanlardan eyle.
[size=2]
a.zade
selamun aleykum
Abdullah Tekhafızoğlunun bu çalışmasının okunmasının gerektiğini düşünüyorum. çünkü bizde eleştirel yaklaşım fazla gelişmemiş. ya hepten kabul ediyoruz ya hepten reddediyoruz. yukarıda bir arkadaşın dediği gibi okumaktan korkmamak gerekiyor.

inancımızın okumakla bozulacağından korkuyorsak o inanç zaten bozuk demektir.

Allah tealaya emanet olunuz
Ayn-ı Visal
Selamun Aleykum..
Okuduğum kitabın bana bir fayda getirmeyeceğine eminsem o kitabı okumam vakit kaybından başka bir şey değildir!
Kimsenin imanı bir reddiye okumakla gitmez emin olun.Hele ki bu davası baştan sona iman olan Risaleleri okuyan birinin hiç gitmez!Derdimiz okumak değil;ilim öğrenmektir.Yani okumak için okumanın hiç bir faydası yoktur.
Vesselam...
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.