Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Sorgulanmayan Hayat Yaşamaya Değmez!
Islami Forum - Popüler Forum > EDEBİYAT VE DÜŞÜNCE > .·[ FELSEFE ]·.
che-guevara
Sorgulanamayan bir hayatın yada sorgulanamayan değerlerin bulunduğu bir hayatın anlamsız olduğunu sanıyorum. Sizde düşüncelerinizi paylaşarak beni aydınlatır mısınız?.. confused1.gif confused1.gif confused1.gif
hayrunnisa
Evet sorgulamak zorundayız düşünmek zorundayız.Müslüman aklını kullanan insandır.Ben de tam bu anlamı içeren bir yazı yazmıştım islamla nasıl tanıştınız konusunda.
Hatta sana bir sorgulama örneği: smile.gif
Neden che guevara?Çok merak ettim.
Ben tanımıyorum kendisini.Anlatırsan tanımış olurum.
hayrunnisa
Neden her kesimden insan Che Guevaraya sempati duyuyor biliyor musununuz?

Sadece genç öldüğü için bence.

Evet sebep bu kadar basit.Yaşasaydı Fidel Castro yla aynı muameleye maruz kalacaktı bizim gözümüzde.Ama genç ölmüş, insanlar sadece halkı için canını veren biri olarak hatırlayacak onu.
avicenna_000
QUOTE(hayrunnisa83 @ Jan 11 2006, 10:40 AM)
Neden her kesimden insan Che Guevaraya sempati duyuyor biliyor musununuz?

Sadece genç öldüğü için bence.

Evet sebep bu kadar basit.Yaşasaydı Fidel Castro yla aynı muameleye maruz kalacaktı bizim gözümüzde.Ama genç ölmüş, insanlar sadece halkı için canını veren biri olarak hatırlayacak onu.
*

Knu ne ben onu anlamadım. Ssyalizm eleştirisimi, sorgulamanın yöntemi üzerine bri kritik mi?

hayrunnisa
Knu ne ben onu anlamadım. Ssyalizm eleştirisimi, sorgulamanın yöntemi üzerine bri kritik mi?

Konu hayatı sorgulamanın önemi.
Ben Che Guevera nın neden çoğu insan tarafından sevildiğini sorguluyorum.
Onu insanların gözünde karizmatik yapan nedir?Bunu sorguluyorum.
haco
bende sorguluyorum bu başlığı niye açtın.Açtınsa en niye en başta sorgu smile.gif lamadın

neyse sorgulamışsın.
....

offtp.gif
Ce-i sevmelerının nedenı yıldızlı beresi olması yüzüklerde resmi olması kolye olarak resmının takılması el komandente(büyük komutan güya) diye yüceltilmesi hayatının çok güzel bir hayat gibi göserilmesi.ondan sonra kendilerini devrim fedaileri gören gençlerin propagandaları onlara kanan cahiller vs. vs. vs...işde en büyük örnek..

Ankaralı kardeşler karanfil sokağa giderseler kızılayda gençlerimizin ce e ne kadar kıymet verdiğini anlarlar bana kalırsa ce hayatını 2 satırda sılıp çöpe atabilirim işde 2 satır..

Ahirette seni kurtaracak bir eserin olmadığı taktirde fani dünyadaki eserlere kıymet verme
( işde ce nin hayatı bu kadar basit)
Kimse böyle bir hayat yaşamak istemez müslüman olan tabi gayrı müslümanın düşüncesine saygı duyarım..

Eyvallah...

hayrunnisa
Ce-i sevmelerının nedenı yıldızlı beresi olması yüzüklerde resmi olması kolye olarak resmının takılması

hmm peki neden Fidel Castro nun tongue.gif resimleri değil de Che Guevara nın resimleri rozetleri süslüyor?Bunu sorguladınız mı?Ben kendi cevabımı sonra vereceğim.Sizin düşüncenizi merak ettim.
haco
bunlar kim ya!
ne işimiz var bunlarla ya!
sahabe isimleri dururken
of of
....
offtp.gif
Kardeş görünüş olarak ce daha karızmatık görünüyor yanı fıdel amcanın tıp bıraz ofsayt. Bide şöyle bir durum var her ne kadar ce ile fıdel dost bilinesede ce nın öldürülmesınden sonra bir numaralı şüpheli fıdel dır ama ne yapdı ise kendini aklamışdır. Yani ce nin rozet olarak kullanılması fideli protesto amacı olarak görüyorum..ben

Birde küba fidel de aradığı nı bulmadı tamam amerikanın arka bahçesi olmakdan kurtuldu ama beklediği geleceği bulamadı ondan dolayı eğer ce ölmeseydi belki daha iyi bir hayat sürebilirdik inancı ile malesef ce i putlaşdırmışlar yüzük t-şört kolye vs. bu gibi şeylerle avunuyorlar zavallılar. hadi onlar kübalı tamam ya bizim türklere ne demeli adamlar ce ye kübadan fazla sahıp cıkıyor Allah akıl fikir versin...
Bizim bir yıldızımız var oda bayragımızda yıldızlı berelere ihtiyacımız yok..!
Eyvallah...
hayrunnisa
zınar sağol benim yerime yazmışsın.Aynen öyle diyecektim ben de.Neyse ben de altına imzamı atayım o zaman.
haco
Entel takılmak için aslını unutalar
ilim adına bir şey bilmeyen ama felsefede ahkam kesenler
kendinden başka herkesi sorgulayanlardan
nefffffffffffffffffret ediyorum
hayrunnisa
Entel takılmak için aslını unutalar
ilim adına bir şey bilmeyen ama felsefede ahkam kesenler
kendinden başka herkesi sorgulayanlardan
nefffffffffffffffffret ediyorum

Kim bunlar? che sevenler mi hatce kardesim?
haco
kim bu özleliklere uyrsa onlardan nefffffffffffffffffffffffret
eiyorum kim olursa olsun anam olsun babam olsun
....
İlem eyyühel aziz..!
kardeş yukarda yazan tarihi lider sıfatları altındaki şahısların hepsinin hayatını bilirım diyebilirim. her kim ne yapdı ise ülkesi için yapmış ama iyi ama kötü bir izlenim yaratmış veya bırakmış genel kültür olsun diye hayatlarını okudum ce veya başkası hitler vs.. artık geçmişde kaldı hayatlarından ben kendi ihtiyacım olanları aldım kullanmak için.. görüşlerine dokunmadım bilğilerini almak dıye bılırız...
Neyse demek malcom-x seversin sana kıyak olsun wink.gif öylece tıkla Malcom-X

Eyvallah...
@Li
Atatürk heykeliyle atatürkçü olanlar Che fotoğrafıyla devrimci olanlar...

ve bunlar en ateşlileri...

kişi bilmediğinin ya düşmanıdır cahildir ya dosttur cahildir...

cahil heryerde cahildir...
tamirci
arkadaşlar öncelikle yazdıklarınız için teşekkürler. Che'nin nasıl bir ideolojiyi savunduğu bir yana yaptıklarına hayranlık duyduğumu söylemeliyim. Adam genç, zengin sayılır, tıp okuyor, güzel bir sevgilisi de var. Herşeye sahip olduğu düşünülebilir. Harika bir hayat yaşarken yaptığı bir amerika gezisinde gördüğü adaletsizliklerden sonra birşeyler yapmaya karar vermiş. Becerememiş olsa da adalet için savaşmış, adalet uğruna ölmüş. Muhtemelen İslamiyetten de haberi yoktu. Ben bir müslümanım. Ve che 'ye hayranlık duydum çünkü belki de çoğumuzdan daha müslümanca yaşamış olduğunu sanıyorum. Doğrusu cahil olduğumu da inkar edemem. Selametle... wub.gif
che-guevara
QUOTE(tamirci @ Jan 11 2006, 11:27 PM)
arkadaşlar öncelikle yazdıklarınız için teşekkürler. Che'nin nasıl bir ideolojiyi savunduğu bir yana yaptıklarına hayranlık duyduğumu söylemeliyim. Adam genç, zengin sayılır, tıp okuyor, güzel bir sevgilisi de var. Herşeye sahip olduğu düşünülebilir. Harika bir hayat yaşarken yaptığı bir amerika gezisinde gördüğü adaletsizliklerden sonra birşeyler yapmaya karar vermiş. Becerememiş olsa da adalet için savaşmış, adalet uğruna ölmüş. Muhtemelen İslamiyetten de haberi yoktu. Ben bir müslümanım. Ve che 'ye hayranlık duydum çünkü belki de çoğumuzdan daha müslümanca yaşamış olduğunu sanıyorum. Doğrusu cahil olduğumu da inkar edemem. Selametle... wub.gif
*

thinking.gif thinking.gif thinking.gif
cihad_
bir gün zaten biryerde sorgulanacağız..bu bünye fazla sorgulanmayı kaldırmaz biggrin.gif ama tabi düşünmek lazım gelir..düşünce özgürlüğününde olduğunu unutmayalım.. flowers.gif
che-guevara
QUOTE(hayrunnisa83 @ Jan 10 2006, 10:50 PM)
Evet sorgulamak zorundayız düşünmek zorundayız.Müslüman aklını kullanan insandır.Ben de tam bu anlamı içeren bir yazı yazmıştım islamla nasıl tanıştınız konusunda.
*

Aslında bende hakkında çok şey bilmiyorum. Gördüğüm kadarıyla nasıl olmuşsa bir doğru bulmuş ve o doğru için ölmüş. Bir isim kullanmam gerekiyordu aklıma ilk che-guevara geldi öyle yaptım. Tek nedeni bu sanırım.

Bir de Ernesto Guevara De La Serna'yı tanıdığım kadarıyla müslüman adı altında yaşayan bi sürü insandan daha çok sevdim... Merak ediyorum; acaba bu adam kesinlikle cehenneme mi gidecek??? thinking.gif

QUOTE(cihadd @ Jan 12 2006, 01:06 AM)
bir gün zaten biryerde sorgulanacağız..bu bünye fazla sorgulanmayı kaldırmaz biggrin.gif ama tabi düşünmek lazım gelir..düşünce özgürlüğününde olduğunu unutmayalım.. flowers.gif
*

Şimdi sorgulayarak yaşamazsam o gün gelince karşılaşacağım sorgulamada bu bünyenin daha fazla sarsılacağından korkarım... thinking.gif
che-guevara
QUOTE(mjliman @ Jan 12 2006, 02:05 AM)

Ben şahsen che nin cennete gitmesi için samimiyetle dua ederim...hayatı boyunca mazlumların savunucusu oldu...

*

allah razı olsun thumbup.gif
avicenna_000
QUOTE(hayrunnisa83 @ Jan 11 2006, 04:29 PM)
Konu hayatı sorgulamanın önemi.
Ben Che Guevera nın neden çoğu insan tarafından sevildiğini sorguluyorum.
Onu insanların gözünde karizmatik yapan nedir?Bunu sorguluyorum.
*

yaptığın şey sorgulamanın eleştirisi değil che guevera'nın eleştirisi oluyor o zaman. yazdıklaın ve yaptıkların çok da paralel değil sanki???
hayrunnisa
yaptığın şey sorgulamanın eleştirisi değil che guevera'nın eleştirisi oluyor o zaman.

Evet aynen öyle.

yazdıklaın ve yaptıkların çok da paralel değil sanki???

Hmm senin demek istediğin konu ile benim yazdılarımın ilgisiz olması.Ben önceki cevabımda konuyu da yazdım kendi cevabımı da yazdım.Konu dışına çıkmadığımı söylemedim ki.Sorgulamak bana başka şeyler çağrıştırdı ben de onları sorguladım.
Mesele konu dışına çıkmam mı? İyi de bu kadar fikir düellosuna gerek yok ki.
Rahatsız olduysan konu dışına çıkma dersin ben de kaldığım yerden devam ederim .smile.gif

avicenna_000
QUOTE(hayrunnisa83 @ Jan 12 2006, 08:22 PM)
Evet aynen öyle.
Hmm senin demek istediğin konu ile benim yazdılarımın ilgisiz olması.Ben önceki cevabımda konuyu da yazdım kendi cevabımı da yazdım.Konu dışına çıkmadığımı söylemedim ki.Sorgulamak bana başka şeyler çağrıştırdı ben de onları sorguladım.
Mesele konu dışına çıkmam mı? İyi de bu kadar fikir düellosuna gerek yok ki.
Rahatsız olduysan konu dışına çıkma dersin ben de kaldığım yerden devam ederim .smile.gif
*

Selamun Alaikum
Bu kadar agresifliğin ne anlamı var anlamadım. gayet masumane bir yorumun altında art niyet aramanıza gerek yok. Forumun başlığı ile değindiğiniz konu farklıydı bende bunun eleştirsini yaptım; hangisi yanlış şimdi konuyu saptırmak mı konu saptığı için eleştiri yapmak mı?
Rahatsız ettim kusura bakmayın bir daha olmaz
€G€Lİ_€F€
Sorgulanmayan Hayat Yaşamaya Değmez doğru ama sorguladığın zaman da böyle olur.Kafa karıştırır.
Ben neyim sorusunu kendinize sorun önce yada varlık nedir? Ben varlık mıyım sorusunun cevabını bulmaya çalışın?
Ka®anfil
Gece Gece kafam karisti yazilanlari okuyacam diye ama yinede soruna cevap vermeye calisyim kardesim..
Rabbim bizim hayatimizi sorgulamadan biz bi hayatimizi gozden gecirelim derim,,,Ben biraz merakliyimdir, herseyin nedenini arayip bulmak isterim, sorgularim..(bazen anlayamasamda:))
Herseyin bir nedeni vardir, bunu sorgulamak gerek, yoksa hayati bosa yasamis oluruz gibime geliyor benim smile.gif

Wesselam,,
hayrunnisa
ALINTI
Ben şahsen che nin cennete gitmesi için samimiyetle dua ederim...hayatı boyunca mazlumların savunucusu oldu...

Mjliman bir insanın küfür içinde öldüğü kesinleştikten sonra onun için dua edilmez.Bunu biliyor muydun? sad.gif Şimdi che tektanrıcımıydı bilemeyeceğim ama kominist olduğuna göre Allah ın kanunlarını yürürlükte istemiyordu belli ki.:)Kendisine sorsaydık adaletsiz bulurdu Allah ın kanunlarını.
Bir de gözden kaçırdığımız bir şey var.Che Guevara ve onun gibi bazı insanlar ,insanlığa faydası dokunanlar ya da faydası dokunduğu sanılanlar hiç farketmez,yaptıkları bu iyiliklerin karşılığını nasıl alacaklar diye soruyor insan?
Şöyle düşünelim.Bize en büyük iyiliği yapan kimdir?İnsanın en değerli varlığı 'VARLIĞI' dır ve bunu ona veren Allah tır.İnsan Allah tan büyük bir borç almıştır.Bu mantıkla hareket etmelidir,hiçbir emek harcamadan sahip olduk tüm sahip olduklarımıza.Hepsini Allah diledi ve verdi.Şimdi bir insan insanlığa iyilik yaptığı halde en büyük haksızlığı kendine bu kadar lütufta bulunana yaparsa onun hali ne olur acaba?
Rahman ve Rahim olan Allah ın adıyla
Tevbe 113 Ne peygambere, ne iman edenlere akraba bile olsalar cehennemlik oldukları iyice belli olduktan sonra müşriklere istiğfar etmek yoktur. Tefsir

Tevbe 114 İbrahim'in babası için istiğfar etmesi de sırf ona vermiş olduğu bir sözden dolayı idi. Böyle iken onun bir Allah düşmanı olduğu kendisine açıklanınca o işten vazgeçti. Şüphesiz ki İbrahim, çok bağrı yanık, çok halim birisi idi.

sufffe
Bir müslümanın bir gayri müslimi idol olarak kabul etmesi çok anlamsız ve bir o kadar saçma.Eğer müslüman değilseniz o ayrı bir konu.
Ayrıca insanların içindeki ideal boşlukları, onları peşine takılıp gidebicekleri bir idol(örnek alınan, hayranlık duyulan kimse)aramaya iter.Bu tür yönelimler daha çok gençlik çağında yani kişilik gelişiminin henüz olgunlaşmaya başaladığı dönemlerde daha çok oluyor.Ve bazen, malesef yanlış ve eksik değerlendirmeler sonucu, özenti ve grup baskılarının da etkisiyle yanlış kişilerin peşine takılabiliyor gençlik.
Oysa bizden olupta örnek alabileceğimiz,belli bir değerler sistemine sahip o kadar kıymetli büyüklerimiz varken....Yazık oluyor gençliğimize.....
Zamanında che deyip duranlar, leninizmin peşinden koşanlar için bu ifadelerin, belli bir süre sonra eskisi kadar anlam taşımadığını görüyoruz.Bu da gençlik çağının zafiyetini gösteriyor.
Oysa öyle bir idolünüz olmalı ki her zaman, hayatınızın her aşamasında sizin için anlamlı olamalı.Varlığınıza ve tüm varlığa bir anlam katmalı.
İşte Hz.Muhammed (S.A.V.).İşte İslam. Bir müslüman daha ne arar ki?...
M_i_r_a_y
ALINTI(hayrunnisa83 @ Feb 17 2006, 12:00 AM) *

ALINTI

Mjliman bir insanın küfür içinde öldüğü kesinleştikten sonra onun için dua edilmez.Bunu biliyor muydun? sad.gif Şimdi che tektanrıcımıydı bilemeyeceğim ama kominist olduğuna göre Allah ın kanunlarını yürürlükte istemiyordu belli ki.:)Kendisine sorsaydık adaletsiz bulurdu Allah ın kanunlarını.
Bir de gözden kaçırdığımız bir şey var.Che Guevara ve onun gibi bazı insanlar ,insanlığa faydası dokunanlar ya da faydası dokunduğu sanılanlar hiç farketmez,yaptıkları bu iyiliklerin karşılığını nasıl alacaklar diye soruyor insan?
Şöyle düşünelim.Bize en büyük iyiliği yapan kimdir?İnsanın en değerli varlığı 'VARLIĞI' dır ve bunu ona veren Allah tır.İnsan Allah tan büyük bir borç almıştır.Bu mantıkla hareket etmelidir,hiçbir emek harcamadan sahip olduk tüm sahip olduklarımıza.Hepsini Allah diledi ve verdi.Şimdi bir insan insanlığa iyilik yaptığı halde en büyük haksızlığı kendine bu kadar lütufta bulunana yaparsa onun hali ne olur acaba?
Rahman ve Rahim olan Allah ın adıyla
Tevbe 113 Ne peygambere, ne iman edenlere akraba bile olsalar cehennemlik oldukları iyice belli olduktan sonra müşriklere istiğfar etmek yoktur. Tefsir

Tevbe 114 İbrahim'in babası için istiğfar etmesi de sırf ona vermiş olduğu bir sözden dolayı idi. Böyle iken onun bir Allah düşmanı olduğu kendisine açıklanınca o işten vazgeçti. Şüphesiz ki İbrahim, çok bağrı yanık, çok halim birisi idi.

hayrunnisa sana katilyorum...ayni seyleri yazma geregi duymadim..sen gayet guzel aciklamissin dusuncelerimi good.gif tesekkurler...
eyupkc
Bence insanın herşeyden önce kendini sorgulaması gerekiyor.Bu yüzden ki gerçekten büyük felsefe üstadı kabul edilen insanlarında dinimizinde temelinde insanın öncelikle kendini sorgulaması adına uyandırıcı temel bir mesaj var.Eski filozofların duvar yazısı olan KENDİNİ BİL ve Resullah ın bir hadisi olan NEFSİNİ BİLEN ALLAH ı BİLMİŞ OLUR sözleri.
Bu sözler temel olarak insanın önce kendini bilmesi ve sorgulaması gerektiğini anlatıyor.Bu manada ortaya attığınız başlığın sorgulanmayan bir hayat yaşamaya değmez cümlesinin ne kadar önemli olduğunu anlamış oluruz.Aksi halde sorgulanmadan yaşanan bir hayatın hayvani bir hayattan hiç bir farkı olamaz.
DMMD
Daha dogrusu, Sorgulamadan gerçeklere ulaşamayız..
darksideofthemoon
ALINTI(che-guevara @ Jan 10 2006, 07:58 PM) *

Sorgulanamayan bir hayatın yada sorgulanamayan değerlerin bulunduğu bir hayatın anlamsız olduğunu sanıyorum. Sizde düşüncelerinizi paylaşarak beni aydınlatır mısınız?.. confused1.gif confused1.gif confused1.gif

islam imanlılar nasıl sorguluyor. temeli mutlak iman(imanın şartları) olan bir din mensubu nasıl sorgulayabilir? sorgulamaya başladığı anda dinden çıkıp zındık olmaz mı?
Sosyolog
Olmaz efendim...Allah bu aklı sorgulayalım ,düşünelim diye vermiş . Sorgulamak hiçbir açıdan kötü görülmemiştir dinimizde...Şöyle düşünün hiçbir İslami kaynağa ulaşamayan bir insan sorgulayarak ve düşünerek Yaratıcı'yı bulabilir. good.gif
darksideofthemoon
allah akıl verirken birde kader vermiş; sogulamadan yaşayalım diye..
Sosyolog
Yanlış...Kader konusunu araştırın bence...Kaderimizin belli olması sorgulamamıza mani değildir...Siz bunu Tevekkül noktasıyla karıştırıyor olabilirsiniz...Sorgulamadan yaşamamız gerektiğine dair bir delil sunabilir misiniz?
La_Edri
"maziye kader ,istikbale irade açısından bakmak gerekir!.."M.F.Gülen(Fasıldan Fasıla 1)
darksideofthemoon
QUOTE(sosyolog @ Jun 23 2006, 12:53 PM) *

Yanlış...Kader konusunu araştırın bence...Kaderimizin belli olması sorgulamamıza mani değildir...Siz bunu Tevekkül noktasıyla karıştırıyor olabilirsiniz...Sorgulamadan yaşamamız gerektiğine dair bir delil sunabilir misiniz?

tevekkül nedir?
kader nedir?
Sosyolog
Tevekkul , bir isi elimizden geldigince yaptiktan sonra sonucunu Allaha birakmaktir.Islamda teslimiyet vardir.Biz kul olarak elimizden geleni sonuna kadar yapar sonucunu Allah tan bekleriz.

Kader, Yaptigimiz yapacagimiz herseyin Rab tarafindan bilinmesi ve yasantimizin belli bir plan dahilinde olmasidir.Allahin yasantimizi planlamasi sorgulamaya engel degildir.Cunku biz akil ve iradede serbest birakilmisiz.Yaptigimiz islerde akil ve iradeyi kullaniyor olmasaydik hesap diye birsey olmazdi...Deliler ve hayvanlar hesaba cekilmeyecek cunku onlarin sorgulama ve dusunme kabiliyeti yok....

Sunu da unutmayin Allahi inkar edenler dahi Onun verdigi iradeyle onu inkar ediyorlar.

Selamlar....
Maksimilyan
ALINTI(hayrunnisa83 @ Jan 10 2006, 11:50 PM) *

Aklını kullanmak che guaverayı tanımakta aklına geliyorda Şiayı tanımakta neden gelmiyor. Ehli Sünnet diğer sahabelerin ictihadından doğmuş, Şia ise İlmin kapısı İmam Alinin ictihadlarıdır. Aklını kullanırken şaşırıpta ehli sünnetten vazgeç demiyoruz, ancak şianın kardeş olduğunu idrak et olurmu, biz kardeşlik istiyoruz. Mezhep değişikliği değil, o hristiyanlara, yahudilere bolca dağıttığınız hoşgörüden olmazmı. Bak bende ehli sünnetim. Ama meseleyi biliyorum. Bütün müminler kardeştir.
suleyhin
ALINTI(che-guevara @ Jan 10 2006, 06:58 PM) *

Merhaba fikren latin amerikanın yoldaşı by che guvera doğrusu bu ne di belirsiz zikrine yakışmış.Tebrikler.
Şimdi gelelim işin aslına isminden ve özellikle yazından anladığım kadarıyla senin felsefi görüşün bırak hayatın tümünü kapsamak ve kavramak belki bir cüzünü algılamakta yetersizdir.Neden derseniz ? Sonu İZM (Sosyaliz,kapitaliz,marxsizm,liberalizm vb.) ve iST (işte anla canım) lerle biten bütün ideolajiler hayatın bir parçasını belki ifade ederler.Siz bu dar ve tek boyutla hayatın diğer boyutlarını nasıl kavrıyacaksınız.Bir kerre bana hayatın ne olduğunu izah edersen ? Sorgulamasın sonra yapalım.Eğer bu akılla yani che guevera yoldaşın aklıyla sorgulamaya kalkışırsanız Mevlana'ın ifadesiyle çamura batmış merkep gibi akıl burda bocalanır.Çünkü akıl kalbden koptumu hikmeti anlayamaz.Biz hayatı bir bütün olarak görürüz.Bak

HAYAT NEDEİR?tabi anlarsan

Dirilik. Canlılık. Yaşama. Sağlık. * Fık: Allah (C.C.) kendi Zât-ı Ehadiyyetine mahsus bir hayat sıfatı ile muttasıftır. Bu, Hak Teâlâ'nın ilmi ile, irade ve kudret ile ittisafına hâs bir sıfattır. (Bak: Meratib-i hayat) (Hayat, şu kâinatın en ehemmiyetli gayesi.. hem en büyük neticesi.. hem en parlak nuru.. hem en lâtif mâyesi.. hem gayet süzülmüş bir hülâsası.. hem en mükemmel meyvesi.. hem en güzel zineti.. hem sırr-ı vahdeti.. hem rabıta-i ittihadı.. hem en yüksek kemali.. hem en güzel cemali.. hem kemalatın menşei.. hem san'at ve mahiyetçe en hârika bir ziruhu, hem en küçük bir mahluku bir kâinat hükmüne getiren mu'cizekâr bir hakikatı, hem güya kâinatın küçük bir zihayatta yerleşmesine vesile oluyor gibi; koca kâinatın bir nevi fihristesini o zihayatta göstermekle beraber, o zihayatı ekser mevcudatla münâsebettar ve küçük bir kâinat hükmüne getiren en harika bir mu'cize-i kudrettir.Hem hayatın hakikatı altı erkân-ı imaniyeye bakıp, mânen ve remzen isbat eder. Yâni, hem Vâcib-ül Vücud'un vücub-u vücudunu ve hayat-ı sermediyesini.. hem dar-ı âhireti.. hem hayat-ı bâkiyesini.. hem vücud-u melâike.. hem sâir erkân-ı imaniyyeye pek kuvvetli bakıp iktiza eden bir hakikat-ı nuraniyyedir. Hem hayat, bütün kâinattan süzülmüş en sâfi bir hülâsası olduğu gibi, kâinattaki en mühim bir maksad-ı İlahî ve hilkat-ı âlemin en mühim neticesi olan şükür ve ibadet ve hamd ve muhabbeti netice veren bir sırr-ı azamdır...Evet bu hayatın gayesi ve neticesi hayat-ı ebediyye olduğu gibi, bir meyvesi de hayatı veren Zât-ı Hayy ve Muhyi'ye karşı şükür ve ibadet ve hamd ve muhabbettir ki; bu şükür ve muhabbet ve ibadet ve hamd ise hayatın meyvesi olduğu gibi kâinatın gayesidir. Ve bundan anla ki; bu hayatın gayesini "rahatça yaşamak ve gafletli lezzetlenmek ve heveskârâne nimetlenmektir" diyenler, gayet çirkin bir cehaletle, münkirâne, belki de kâfirâne, bu pek çok kıymettar olan hayat nimetini ve şuur hediyesi ve akıl ihsanını istihfaf ve tahkir edip, dehşetli bir küfran-ı nimet ederler. L.)(Ziya ile mevcudat görünür, hayat ile mevcudatın varlığı bilinir. Her birisi birer keşşaftır. M.)(Ey nefis! Eğer şu dünya hayatına müştaksan, mevtten kaçarsan; kat'iyyen bil ki: Hayat zannettiğin hâlât, yalnız bulunduğun dakikadır. O dakikadan evvel, bütün zamanın ve o zaman içindeki eşya-yı dünyeviye, o dakikada meyyittir, ölmüştür. O dakikadan sonra, bütün zamanın ve onun mazrufu o dakikada ademdir, hiçtir. Demek güvendiğin hayat-ı maddiye, yalnız bir dakikadır. Hattâ bir kısım ehl-i tedkik "Bir âşiredir, belki ân-ı seyyaledir" demişler. İşte şu sırdandır ki; bazı ehl-i velâyet, dünyanın dünya cihetiyle ademine hükmetmişler. Madem böyledir; hayat-ı maddiye-i nefsiyeyi bırak. Kalb ve ruh ve sırrın derece-i hayatlarına çık, bak; ne kadar geniş bir daire-i hayatları var. Senin için meyyit olan mâzi, müstakbel, onlar için hayydır, hayatdar ve mevcuttur. S.)(Vücudun kemali hayat iledir. Belki vücudun hakiki vücudu hayat iledir. Hayat vücudun nurudur. S.)(Hayatı veren O'dur. Ve hayatı rızık ile idame eden de odur. M.)

hadi iyi anlamalar.
asiLDuA
Hayatını sorgulayacaksın kendini dünyada iken hesaba çekiceksinki hatalarını ve acizliğini ve ACİZLİĞİNİ ve ACİZLİĞİNİ göresin.Hımm
suleyhin
ALINTI(MehLiKA @ Mar 22 2007, 02:11 PM) *

Hayatını sorgulayacaksın kendini dünyada iken hesaba çekiceksinki hatalarını ve acizliğini ve ACİZLİĞİNİ ve ACİZLİĞİNİ göresin.Hımm

Selamün aleyküm.Ya kardeşim Che Guevera adındaki vatandaş inandığın değerlerin sorgulamasından bahsediyor.Sen kalkıyorsun nefis muhasbesinden bahsediyorsun.Bu apayrı bir şeydir.Adam zımmen vahiy ilahiye dayalı Kur'an-i değerleri kuşku yoluyla sorgulamaya davet ediyor.Sen de bunun tuzağına düşüyorsun.Lütfen dikkat!!!!!.
murathamzayoldas
sorgulayıp yanılgıya düşersen hayvan olursun sorgulayıp kabul edersen insan olursun
TEVHİD
Nefsimizi sorgulayanlardan olalım inşallah.Esas olan da budur diye düşünmekteyim.

Selam ve dua ile
şenume

üstad sana sorgulanmış bir hayatın yazısını sunuyorum okuyup sargulayıp değerlendir ve yorumunu yaz çok memnun olurum.muhabbetle..felsefe gurubunda DÜŞÜNMEK SAVAŞMAKTIR yazısını derin bir analize tabi tutarak oku lütfen ve cevabını gönder.güzel insan che guevara inandığı yolda yürüdü tam bilgiye sahip olmadan bir serüvenci ruhuyla hareket etti.hayata realist bakamadı mutlak idealist olarak baktı.halbuki idealist olunacak ama reel konjoönktürde dikkate alınacak bir yerde yoksa içyoktan harcanmak kaçınılmaz kader olur.devrimci akıllı olur oysa.masum ve onurlu yaşadı ama mutlak olarak acemiydi chebütün dostlara gönülden selam olsun

ALINTI(suleyhin @ Mar 22 2007, 12:03 AM) *

Merhaba fikren latin amerikanın yoldaşı by che guvera doğrusu bu ne di belirsiz zikrine yakışmış.Tebrikler.
Şimdi gelelim işin aslına isminden ve özellikle yazından anladığım kadarıyla senin felsefi görüşün bırak hayatın tümünü kapsamak ve kavramak belki bir cüzünü algılamakta yetersizdir.Neden derseniz ? Sonu İZM (Sosyaliz,kapitaliz,marxsizm,liberalizm vb.) ve iST (işte anla canım) lerle biten bütün ideolajiler hayatın bir parçasını belki ifade ederler.Siz bu dar ve tek boyutla hayatın diğer boyutlarını nasıl kavrıyacaksınız.Bir kerre bana hayatın ne olduğunu izah edersen ? Sorgulamasın sonra yapalım.Eğer bu akılla yani che guevera yoldaşın aklıyla sorgulamaya kalkışırsanız Mevlana'ın ifadesiyle çamura batmış merkep gibi akıl burda bocalanır.Çünkü akıl kalbden koptumu hikmeti anlayamaz.Biz hayatı bir bütün olarak görürüz.Bak

HAYAT NEDEİR?tabi anlarsan

Dirilik. Canlılık. Yaşama. Sağlık. * Fık: Allah (C.C.) kendi Zât-ı Ehadiyyetine mahsus bir hayat sıfatı ile muttasıftır. Bu, Hak Teâlâ'nın ilmi ile, irade ve kudret ile ittisafına hâs bir sıfattır. (Bak: Meratib-i hayat) (Hayat, şu kâinatın en ehemmiyetli gayesi.. hem en büyük neticesi.. hem en parlak nuru.. hem en lâtif mâyesi.. hem gayet süzülmüş bir hülâsası.. hem en mükemmel meyvesi.. hem en güzel zineti.. hem sırr-ı vahdeti.. hem rabıta-i ittihadı.. hem en yüksek kemali.. hem en güzel cemali.. hem kemalatın menşei.. hem san'at ve mahiyetçe en hârika bir ziruhu, hem en küçük bir mahluku bir kâinat hükmüne getiren mu'cizekâr bir hakikatı, hem güya kâinatın küçük bir zihayatta yerleşmesine vesile oluyor gibi; koca kâinatın bir nevi fihristesini o zihayatta göstermekle beraber, o zihayatı ekser mevcudatla münâsebettar ve küçük bir kâinat hükmüne getiren en harika bir mu'cize-i kudrettir.Hem hayatın hakikatı altı erkân-ı imaniyeye bakıp, mânen ve remzen isbat eder. Yâni, hem Vâcib-ül Vücud'un vücub-u vücudunu ve hayat-ı sermediyesini.. hem dar-ı âhireti.. hem hayat-ı bâkiyesini.. hem vücud-u melâike.. hem sâir erkân-ı imaniyyeye pek kuvvetli bakıp iktiza eden bir hakikat-ı nuraniyyedir. Hem hayat, bütün kâinattan süzülmüş en sâfi bir hülâsası olduğu gibi, kâinattaki en mühim bir maksad-ı İlahî ve hilkat-ı âlemin en mühim neticesi olan şükür ve ibadet ve hamd ve muhabbeti netice veren bir sırr-ı azamdır...Evet bu hayatın gayesi ve neticesi hayat-ı ebediyye olduğu gibi, bir meyvesi de hayatı veren Zât-ı Hayy ve Muhyi'ye karşı şükür ve ibadet ve hamd ve muhabbettir ki; bu şükür ve muhabbet ve ibadet ve hamd ise hayatın meyvesi olduğu gibi kâinatın gayesidir. Ve bundan anla ki; bu hayatın gayesini "rahatça yaşamak ve gafletli lezzetlenmek ve heveskârâne nimetlenmektir" diyenler, gayet çirkin bir cehaletle, münkirâne, belki de kâfirâne, bu pek çok kıymettar olan hayat nimetini ve şuur hediyesi ve akıl ihsanını istihfaf ve tahkir edip, dehşetli bir küfran-ı nimet ederler. L.)(Ziya ile mevcudat görünür, hayat ile mevcudatın varlığı bilinir. Her birisi birer keşşaftır. M.)(Ey nefis! Eğer şu dünya hayatına müştaksan, mevtten kaçarsan; kat'iyyen bil ki: Hayat zannettiğin hâlât, yalnız bulunduğun dakikadır. O dakikadan evvel, bütün zamanın ve o zaman içindeki eşya-yı dünyeviye, o dakikada meyyittir, ölmüştür. O dakikadan sonra, bütün zamanın ve onun mazrufu o dakikada ademdir, hiçtir. Demek güvendiğin hayat-ı maddiye, yalnız bir dakikadır. Hattâ bir kısım ehl-i tedkik "Bir âşiredir, belki ân-ı seyyaledir" demişler. İşte şu sırdandır ki; bazı ehl-i velâyet, dünyanın dünya cihetiyle ademine hükmetmişler. Madem böyledir; hayat-ı maddiye-i nefsiyeyi bırak. Kalb ve ruh ve sırrın derece-i hayatlarına çık, bak; ne kadar geniş bir daire-i hayatları var. Senin için meyyit olan mâzi, müstakbel, onlar için hayydır, hayatdar ve mevcuttur. S.)(Vücudun kemali hayat iledir. Belki vücudun hakiki vücudu hayat iledir. Hayat vücudun nurudur. S.)(Hayatı veren O'dur. Ve hayatı rızık ile idame eden de odur. M.)

hadi iyi anlamalar.hakaretamiz olmadan cevap verseniz size yakışırdı.arkadaş masum bir soru sormuş ve düşüncelerini dile getirmiş bizler daha bir dikkatli olmalı değilmiyiz slm dua

DuDayev
Sorgularsın hayatını gelecegini kim olduğunu Nerden geldigini Sorgularsın beynini yırtarcasına Hayatının muhasebesini Yaparsın Eksileri Bir tarafa artıları bir tarafa hep eksidir Artılar yokmu var Devede kulak misali Sorgularsın şı çıkar ortaya Ilık bir son bahar rüzgarında savrulan yaprak gibi salına salına Geldigin yere topraga Düşersin yapragın hakibetini rüzgar belirliyor Hayatın yolu çizilmiş birde kendi yolun vardır eğri çıkmaz yol Hani bir gece kabus görürsün offff dersin rüya imiş Kalkarsın 5 daika sonra tekrar uykuya dalarsın ama sonsuz bir uyku değildir Birileri hep seni bekler gel gel seni çeker iki şey çeker ikisinden birisi ne gidersin Yollardan biride o güzel aklın almadığı bşka bir boyut ayrı güzelikler içinde Herşey orgulamak mı
hayır orgulama bir yere kadar Fazen sorgulamadan en büyük mukafatı elde edersin Selametle
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.