Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Mut'a Nikahı
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ SORU-CEVAP ]·.
İmam Şamil
Selamunaleyküm arkadaşlar...

Mut'a nikahı nedir?
Hükmü nedir?
Sünnette yeri nedir?

Selametle...
nasreddinhoca
Arkadaş, bir nerdesin dedik, selam verdik, borçlu çıktık... smile.gif

Muta nikahı şii fıkhı ile alakalı olup, doğrudan şiileri ilgilendiren bir durumdur, hatta şii olmayanlara da haramdır...

Sünni fıkhına göre hükmü, nesh olup, caiz değildir...

Sünnette yeri vardır, sünni kaynaklarda delilleri mevcuttur...

Şii fıkhı dairesinde, öyle sıradan bir olay değil bir dizi hukuki müeyyidelere bağlıdır...

....
İmam Şamil
Garip bir durum değil mi?
Şiilere serbest diğer müslümanlara caiz değil!

Şimdi Şiiler bazı mübarek sahabileri de tekfir ediyor;o duruma da:

Şiiler eder,caizdir.Başka müslüman ederse günahtır mı diyeceğiz?
Şiiler İslam üzre değil midir?

Selametle...
nasreddinhoca
ALINTI
Garip bir durum değil mi?

Değil...gariplikler dünyasındayız yine de...

ALINTI
Şiilere serbest diğer müslümanlara caiz değil!

Evet, şii fıkhı dahilindedir...içtihatlar bağlamında değerlendir...

ALINTI
Şimdi Şiiler bazı mübarek sahabileri de tekfir ediyor;o duruma da:

Bazı şiiler!!! Çünkü, son zamanlarda bazı şii alimler sahabeyi tekfir etmeyi caiz görmüyorlar, fetvaları var...

ALINTI
Şiiler eder,caizdir.Başka müslüman ederse günahtır mı diyeceğiz?

Kıyasınız yanlış, muta sünni kaynaklarda delilleri ile mevcutken, sahabeyi tekfir bazı şiilerin fasid iddilarıdır...ki dediğim gibi günümüzde bazı şii alimler sahabeye haharete karşıdırlar....

ALINTI
Şiiler İslam üzre değil midir?

Şiiler müslümandır, islam üzere olduklarını Allah bilir, bizim, ve her müslümanın ne üzere olduğunu bildiği gibi...Allahu A'lem...

ALINTI
Selametle...

Eyvallah...
İmam Şamil
Şimdi Şii fıkhı dahilinde demek beni ilgilendirmediği anlamına mı geliyor?
Zaten ben meraktan sordum...smile.gif

Yalnız Şiiler neye dayanarak yapıyor ki bu nikahı...
Allah Resulü(s.a.v) yapmış mıdır?

Bir yerde okumuştum: Hükmü kaldırılmıştır.Daha sonra Allah REsulü(s.a.v) tarafından yasaklanmıştır diye...
Doğru mu?

Eğer yasaklanmışsa İslam tarafından; bu fıkıh adı altında veya içtihad kisvesinde bir grubun belli bir günahı kendine mübah kılması değil midir?

Bir de işin,Allah'ın hükmünü yok sayıp yerine kendi 'içtihadını' koyma var tabi!!!

Selametle...
nasreddinhoca
ALINTI
Şimdi Şii fıkhı dahilinde demek beni ilgilendirmediği anlamına mı geliyor?
Zaten ben meraktan sordum...smile.gif

Evet, ilgilendirmiyor demek...

ALINTI
Yalnız Şiiler neye dayanarak yapıyor ki bu nikahı...
Allah Resulü(s.a.v) yapmış mıdır?

Ciddi dayanakları var...

ALINTI
Bir yerde okumuştum: Hükmü kaldırılmıştır.Daha sonra Allah REsulü(s.a.v) tarafından yasaklanmıştır diye...Doğru mu?

Allah Rasulü izin vermiştir, yasaklamıştır, doğrusu bu, şiiler ise kendi delilleri ile yasak olmadığını söylüyorlar ki bakmak lazım...

ALINTI
Eğer yasaklanmışsa İslam tarafından; bu fıkıh adı altında veya içtihad kisvesinde bir grubun belli bir günahı kendine mübah kılması değil midir?

Günah mı? Allahu A'lem...

http://www.al-shia.com/html/tur/

Bu adresten muta ile ilgili makalelerini okuyabilirsin, delillerine bak...makaleler başlıklı bölümdeki makale...

ALINTI
Bir de işin,Allah'ın hükmünü yok sayıp yerine kendi 'içtihadını' koyma var tabi!!!
Selametle...

Delillerine bir bak...
İmam Şamil
Hocam bana saçma ve sapıkça geldi açıkçası...
Belli meselelerden dolayı olabilir ama sıradan zamanlar içinde mut'a nikahı sapıklık gibi...

Selametle...
nasreddinhoca
ALINTI
Hocam bana saçma ve sapıkça geldi açıkçası...
Belli meselelerden dolayı olabilir ama sıradan zamanlar içinde mut'a nikahı sapıklık gibi...

Selametle...

Ben de eski zamanlarda öyle düşünüyordum da, sünni kaynaklardaki sahih delilleri görünce, Allah Rasulü (sav)'ne sapık demeye dilim varmadı!!!
İmam Şamil
Tam da ondan bahsediyorum...

Mesela çok uzun seferlerde,savaş hallerinde zaruretten ve daha büyük bit günaha gime korkusundan belli hallerde caiz kılınmış olabilir...

Fakat; nefsi azdıkça böyle bir işe kalkmak...
Veya normal şartlar altında bu işe kalkmak caiz olmasa gerek!

Ayrıca; zaten yasaklanmış değil mi?

Selametle...
[JT]_ShadoW
Bu konuda fazla söze gerek yok Mut'a nikahı, modası modern zinanın ta kendisidir...
nasreddinhoca
ALINTI
Bu konuda fazla söze gerek yok Mut'a nikahı, modası modern zinanın ta kendisidir...

evet, bu modern zina hem sünni kaynaklarda sahih rivayetler ile hem de şii kaynaklarda mevcuttur, acaba buna cevaz veren Peygamber'de zinayı meşrulaştırmış olmuyor mu???
nazamarus

evet, bu modern zina hem sünni kaynaklarda sahih rivayetler ile hem de şii kaynaklarda mevcuttur, acaba buna cevaz veren Peygamber'de zinayı meşrulaştırmış olmuyor mu???

selam
hoca
sunni magazin yazarları ile şii magazin yazarları bunu hangi ayete göre söylediğini söylüyorlar da muhammed as yalancı konumuna koyuyorlar delil sunarmısın saygılarımla

rasmus
kim kızkardeşinin biriyle muta nikahı yapmasını ister..hiç kimse..kendine yapılmasını istemediğin şeyi başkasına yapmamakta islam ahlakıdır..
ibn_kutame
esselamu aleyküm

rafizilere göre mut'anın fazileti çok büyüktür.bundan allah'a sıgınırız.fethullah el-kaşani'nin menhecu's-sadıkin adlı kitaplarında es-sadıktan şöyle dedigi nakledilir; şüphesiz mut'a benim ve babalarımın dinidir onunla amel edenler dinimizle amel etmiş olur onu inkar edenler dinimizi inkar etmiş ve bizden başkalarının dinine uymuş olur mut' a çocugu daimi nikah çocugundan faziletlidir. mut'ayı inkar eden dinden çıkmış kafirdir demiştir.

molla fethullah el-kaşani tefsiru menhecu's-sadıkin de rasulullah'a iftira ederek derler ki; rasulullah şöyle buyurmuştur; kim bir defa mut'a yaparsa üçte birini cehennemden azad etmiş olur kim iki defa mut'a yaparsa üçte ikisini cehennemden azad etmiş olur kim üç defa mut'a yaparsa tamamen cehennemden azad etmiş olur demişlerdir.

(ibn babuye el-kummi, men la yahduruhu'l-fakih s.330)

KENDİ İNANÇLARINA GÖRE
[JT]_ShadoW
ALINTI(nasreddinhoca @ Sep 6 2008, 05:29 PM) *

Bizim gençlerimizden bir sürü cahiller, dinin kisvesi altında fuhuşun modern çeşidi olan mut'a nikahının helal olduğunu; ve mut'a nikahının sadece Hazreti Ömer radıyallahu anhu tarafından yasaklandığını ileri sürmektedir.

Dini ğayret ve salabetimizden tahammülsüz bir hale düştüğümden, bunun Hazreti Ömer radıyallahu anhu tarafından değil, bizzat Hazreti Mustafa sallallahu aleyhi ve sellem tarafından yasaklandığını ve "mut'a" nın nikah olmadığını yazmaya: bir vecibe-i İslamiyyeyi bildirmeye mecbur oldum.

"Zinaya yaklaşmayın.Çünkü o gerçekte bir hayasızlıktır; kötü bir yoldur." ( El-İsra ayet 32) Yani zinayı irtikab etmek söyle dursun; gerek ona niyet etmek, gerekse başlangıç olabilicek sebeblere yapışmak suretiyle yaklaşmayında.. ( Hasan Basri Çantay)

İmam Malik, Buhari, Müslim ve daha birçok hadis imamlarının tahric ettikleri hadis-i şerif aynen şöyledir:
Yahya bin Yahya, Malik'ten, o da İbni Şihab'dan, o da Muhammed bin Ali bin Ebi Talib'in oğulları olan Abdullah ve Hasen'den; o ikiside babalarından yani Muhammed'den, o da babası Ali bin Ebi TAlib radıyallahu anhum'dan bize söyledi; Ali raduyallahu anhu dedi ki : " Gerçekte Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem Hayber gününde, kadınların mut'asını yasakladı. Ve ehli eşeğin etinin yenmesini yasakladı."

Bazı hadislerde " Hayber günü " yerinde "Fetih gününde" diye varid olmuştur.
İmam Malik bu hadisi senediyle kitab-un-nikah bab-u nikah-il-mut'ati c.2 s. 542 h.n 41=1123 te, Buhari kitab-ul-meğazi bab-u Ğazvet-i Haybere h.n. 216 yahud Kirmani'nin tertibi üzere h.n.244=3940'ta, Müslim kitab-un-nikah bab-u nikah-il-mut'ati.. h.n.29=1407 de tahric etmişlerdir.

Ebu DAvud'dan başka Kütüb-ü Sitte'nin beşi bu hadisi tahric etmiştir.
İmam Beğavi Şerh-us-Sünne c.9 s.99 h.n. 2292 de, Abdurrezzak el-Musannef c.7 s.501 h.n.14032 de tahric etmişlerdir. Yine Abdurrezzak aynı eserde 14034 no'lu şu hadisi tahric etmiştir:

" Gerçekte Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem, kadınlara mut'ayı haram kılmıştır."
Bu hadisi Beyhaki de tahric etmiştir.

Bütün bunlar gösteriyo ki, mut'a nikahı, bizzat Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem tarafından yasaklanmıştır.Kendilerine nehiy ulaşmayan ashabdan bazıları, mut'anın neshini bilmedikleri için yapmışlarıdr. Hazreti Ömer radıyallahu anhu, bu işi yapanların hakkında haddin tatbik edileceğini va'detmiştir.

Nitekim İmam Beğavi Şerh-us-Sünne 2292 no'lu hadisin şerhinde : " Bu hadisin sıhhati üzerine ittifak edilmiştir. ... Aynı zamanda ulema, mut'a nikahının haramlığı üzerine de ittifak ettiler.Ve gerçekte Müslümanlar arasında bu, icmai ümmet gibidir." demiştir.

Ahmed bin Hanbel'in hadisinde " Fetih günü" geçiyor. Ayni diyor ki : " Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem, iki sefer helal, iki sefer haram kılmıştır.Artık kıyamete kadar mut'a nikahı Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem tarafından haram kılınmıştır."

Anlaşıldı ki, mut'anın haramlığı hakkında Ehli Sünnet arasında ihhtilaf yoktur. Ve Şia dan başka ona (mut'a nikanına) cevaz veren olmamıştır.Şimdi Şianın akımına düşenler, bu fuhuşu din namına modern bir şekilde yapmak istemektedirler

Şevkani diyor ki: " Mekke'nin fethinde Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, Haccet-ul-Veda hutbesinde mut'ayı kaldırmıştır." Hattabi'den naklen de diyor ki: " Mut'anın yasaklığı üzerinde icmai ümmet olmuştur.Ancak Şia'dan bazıları mut'aya cevaz verdiler. Beyhaki, Cafer bin Muhammed'den naklen diyor ki : " Muşarun ileyh mut'a dan sorulunca: " O, zinanın ta kendisidir." demiştir."

Yine Şevkani, İbnu Dakik-il-İd'den naklen diyor ki : " Hanefilerden bazılarının, Maliki mezhebinde mut'anın cevazına dair naklettikleri sözler yanlıştır.Çünkü Malikiler mut'a nikahına şiddetle karşı çıkmışlar ve bu sebeble muvakkat nikahının da helal olmadığını söylemişlerdir."

Şiadan bazılarının En-Nisa' Suresi'nin 24. ayetinden aldıkları delil dört cihetle çürük ve batıldır.

1- " ... O halde onlardan hangisiyle faidelendiyseniz..." mealindeki ayeti kerimede faidelenmek'ten maksad, nikaha dayalı olan faidelenmektir. Tabii ki nikahın şartı da müebbed olmasıdır.Aksi takdirde zinanın meşruiyetine, daha doğrusu modernleşmesine ve modalığına fetva verilmiş olur.

2- Aynı ayetin başında, şer'an ma'ruf ve muayyen olan nikahtan bahsedilmiştir. Ayetin ortasında " faidelenme" yi, ma'ruf olan nikahtan başkası zannetmek, Kur'an-ı Hakim'in hükmünü değiştirmekten ibaret olur.

3- Ayet-i kerimede "mehir", "ücret"le ifade edilmiştir. Binaenaleyh "...ücretini takdir edildiği..." sözünden murad, nikah mukabilinde tayin edilen mehirdir; oynaşma, flört, ve modernleşmiş zinanın ücreti değildir. Nitekim En-Nisa' 25, yine El-Maide 5, El-Ahzab 50, El-Mümtehıne 10. ayetlerinde nikahta verilecek olan " mehir", "ücret" kelimesiyle isimlendirilmiştir.Binaenaleyh mut'anın ücreti kasdedilmemiştir. Bu takdirde, En-Nisa Suresi'nin 24. ayetinde ki "mim" harfi, şart manasındadır. Yani meşru nikahla tayin edilen mehrin, zifafa girmeden evvel, zifafa girmek murad edildiği zaman verilmesi emredilmiştir.Çünkü bu şekilde veriş iki eşin arasındaki sevgiyi artırır.

4- Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem, bazı ğazvelerinde zarurete mebni mut'aya cevaz verdiyse de, bilahare yani veda haccında onu kaldırdı. Nitekim " Ey insanlar, gerçekte Ben kadınlardan faidelenmekten size izin vermiştim. Gerçekte Allah Teala kıyamet gününe kadar bunu haram kılmıştır.Kimin yanında kadınlardan birşey olursa, peşi bırakılsın. Önceden onlara verdiğiniz bir şeyi almayınız." buyurmuştur.

Bu hadisi Müslim "kitab-un nikah bab-u nikah-il- mut'ati ve beyani ennehu ubiha sümme nusiha..." başlığı altında 21=1426 no'lu hadiste tahric etmiştir.

İmam Ahmed bin Hanbek de bu hadisi tahric etmiştir.Bu hadis sahihtir.

Artık bununla beraber mut'a nikahının haramlığını, Hazreti Ömer radıyallahu anhu'ya isnad etmek korkunç bir hatadır.

Mut'a nikahı: Kur'an, sünnet, icma ve akıl ile haram kılınmıştır. El-Mü'minun Suresi'nin 5 ve 6. ayetleriyle, mut'a ve muvakkat nikahı gibi zinanın her çeşidi haram kılınmıştır. İmanlı bir kimse bu işi işleyemez.

Amma hadiste ise; yukarıdaki hadislerden başka, neshe ve mut'anın haramlığına dair yüz kadar hadis vardır.

Amma icma'ise ; İmamiyye'den başka ümmetin ittifakıyla; Kadı İyaz'ın da dediği gibi, Rafizi müstesna diğer alimlerin icmaı ile mut'a haram kılınmıştır.

Yukarıda Hattabi ve Beğavi'nin de, " Bu hususta icmaın vuku bulduğu" ibaresini nakletmiştik.

Amma aklen ise ; birçok faideli maksadlar ve hayat-ı ictimaiye'nin dengesini korumak için, müebbed olan nikah meşru kılınmıştır. Tabii ki bunda neslin korunması, iki eş arasında tayyibe hayatın olması ve namusun korunması vardır.Amma mut'ada ve muvakkat nikahta, cinsel arzuların yerine getirilmesinden başka hiçbir gaye yoktur.

Müslümanların mut'aya karşı çıkmaları ve bu işin kaldırılması için ğayrete gelmeri, zamanımızda en elzem vazifedir.

Serseri insanlar, genelevini meşru gördükleri gibi, mut'a ve muvakkat nikahını da meşru görürler.

İslam dininde zinanın her çeşidi ve her sureti haram kılınmıştır.Acaba Şia akımına girip, onların sapık fikirlerini yaymak maharet midir ?!.

Ey Müslüman Türk gençleri!.. Varlığınız; namusu korumak ve zinayı kaldırmak, fuhşa karşı çıkmak içindir. Eğer Şianın modern fuhuş işlemesine ortak olursanız, Allah korusun memleketinizi, mukaddesatınızı çiğnemiş olursunuz

Kaynak: İNANÇLI GENÇLİK ŞUURU - DİLARA YAYINLARI
Sonsuz Aşk
ALINTI
_ShadoW' date='Sep 7 2008, 01:06 PM' post='306703']

Anlaşıldı ki, mut'anın haramlığı hakkında Ehli Sünnet arasında ihhtilaf yoktur. Ve Şia dan başka ona (mut'a nikanına) cevaz veren olmamıştır.Şimdi Şianın akımına düşenler, bu fuhuşu din namına modern bir şekilde yapmak istemektedirler

Kaynak: İNANÇLI GENÇLİK ŞUURU - DİLARA YAYINLARI

ALLAH cc sizden razi olsun Sahow. Bu tur tartismalarda yapilacak en dogru isi yaparak dusuncelerinizin tamamini hadis ilmine dayandirilarak yapmissiniz.

Bu sitede uzun zamandir bulunmuyorum. Ancak bu turden Musluman gencliginin ugrak yerleri olan mekanlarda, Islami yok etmeyi, parcalamayi hedeflemis guclerin saldirilarinin oldukca profosyonelce yurutuldugune de sahit oldum. Aynen bu sitede de buna sahit oldugum gibi. Yonetim kadrosu icinde yer alip, hassas konularin gectigi yerlerde kafalari bulandirmaya yonelik calismalarini surduren islam karsiti bireysel ya da orgutsel guclerden bahsediyorum.

Islam adina yapilan her cesit mucadeleyi, sinirlarini asmamak sartiyla yapmanin zorunluluk olduguna da inaniyorum.

TEVHIDci, siz Shadow ve derinsular gibi HAK yolunu kendine yol edinmislerin ve de bilal habes gibi iyiligi telkin edenlerin zalimler grubuna meydanlari birakmamalari gerekiyor. Sozlerim yarasi olanlara agir gelebilir. Hatta yazimi silmeyi de dusunurler ya da silerler. Hic sorun degil. Yine yazarim.

AALLAH'a cc emanet olun.

İmam Şamil
Fazla paranoyak mı davranıyoruz ne?

Selametle...
nasreddinhoca
ALINTI

Muta fuhuş ise sünni kaynaklarda sahih rivayetlerle de yer bulmuş olan muta ki haramlığını bir kenara bırakın, uygulandığına bakın, yani Peygamber bir fuhuşu mu din namına yaptı, sonra anladı ki fuhuştur, öyle mi?

bakalım sahih rivayetlere...

Müt’a nikâhının aslen meşrû bir nikâh olup, Peygamber Efendimizin (s) Medîne döneminde ilk zamanlar uygulandığında bütün İslâm ümmeti arasında tam bir ittifak var. Bu hususta hiçbir ihtilaf yok.(1)

(1) bk. el-Cessâs, Ahkâm’ul-Qur’ân:III,101~102; es-Serahsî, el-Mebsût: V,152; İbn Kesîr, Tefsîr’ul-Qur’ân’il-Azîm:I,474; F. er-Râzî, et-Tefsîr:X,49; en-Nevevî, Şerhu Sahîhi Müslim:IX,179,181; el-Aynî, el-Umde:XIV,253,XV,131; Şehîd-i Sânî, er-Ravda:II,103

FUHUŞ İSE İŞTE İTTİFAK...

Câbir b. Abdillâh : a) Hz. Câbir umre yapmak üzere Medîne’ye geldiğinde kendisine bir takım sorular soruluyor. İş müt’aya gelince şu cevabı veriyor: {Evet, Allah'ın Rasûlü (s), Ebûbekr ve Ömer zamanında istimtâ’ (müt’a) yaptık.} (20)
cool.gif “Biz Allah'ın Rasûlü (s) ve Ebûbekr zamanında bir avuç kuru hurma ve un mukabilinde istimtâ’ yapardık. Nihayet Ömer, Amr b. Hureys hadisesinden ötürü bundan nehyetti.” (21)
c) Birisinin gelerek Abdullâh b. Zübeyr ile Abdullâh b. Abbâs’ın her iki müt’ada*da ihtilâfa düştüklerini söyleyince, Hz. Câbir İbn Abbâs’ı haklı buluyor ve konuya şöyle açıklık getiriyor: {Biz Allah'ın Rasûlü (s) ile birlikte her ikisini de yaptık. Sonra Ömer bize bunları yasakladı; o yüzden bir daha yapamadık.” (22)
3. Câbir b. Abdillâh ve Seleme b. Ekva’ : Her ikisi de diyor ki: {Biz bir ordu içindeydik. Allah'ın Rasûlü’nün (s) bir habercisi geldi ve dedi ki: Allah'ın Rasûlü (s) size müt’a yapmanız için izin verdi; müt’a yapabilirsiniz.” (23)
4. Ebû Said el-Hudrî : “Biz Allah'ın Rasûlü (s) zamanında bir elbise mukabilinde müt’a yapardık.” (24)
5. Abdullâh b. Abbâs : “Hiç şüphesiz, müt’a müttakîlerin (takvâ sahibi olanların) imamı, yani Allah'ın Rasûlü (s) zamanında yapılırdı...” (25)
6. Sa’d b. Ebî Vaqqâs : Kendisine müt’anın hükmü sorulduğunda {Biz onu yaptık.} cevabını veriyor.(26)
(20) Ahmed:III,380; Müslim:nikâh,15
(21) Ahmed:III,304; Müslim:nikâh,16
* İki müt’adan maksat; birisi müt’a nikâhı, diğeri ise “umreyi hac aylarında tek başına yada hacla birlikte yapmak” anlamında “hacc müt’ası”dır.
(22) Saîd b. Mansûr, es-Sünen:I,218; Ahmed:III,325,356,363; Müslim: hac,212,nikâh,15; el-Beyheqî,VII,204 Aynı mahiyette biraz daha detaylı rivâyet için bk. Ahmed:I,52,III,298; Müslim:hac,145; el-Cessâs,III,96; el-Emînî, el-Ğadîr:VI,207,209~211
(23) Ahmed:IV,47,51; Buhârî:nikâh,32; Müslim:nikâh,13~14
(24) Ahmed:III,22 el-Heysemî “İsnadı sahih” diyor. el-Mecma’:IV,486
(25) bk. Müslim:nikâh,27; el-Beyheqî,VII,205
(26) Ahmed:I,181 Müslim’in şartlarına göre sahih isnadla rivâyet ediyor.

DAHA BİR ÇOK RİVAYET VARKEN HALEN MUTA'YA FUHUŞ DİYEN CAHİLLER, KENDİ PEYGAMBERLERİNİN CEVAZ VERMİŞ OLDUĞU BİR AMELE FUHUŞ DİYEREK PEYGAMBERLERİNİ TAHKİR ETMİYORLAR MI???
sükût-u vaveyla
nasreddin hoca ...

şu zamanda mut a nikahı yapılabilir mi .... bunu mu demek istiyorsunuz ...
nasreddinhoca
ALINTI
nasreddin hoca ...

şu zamanda mut a nikahı yapılabilir mi .... bunu mu demek istiyorsunuz ...

Konuyu en başından takip ettiyseniz ne dediğim açıktır...
Muta nikahı şii fıkhı ile ilgili olup şiileri bağlar, bu bir...
Muta nikahına fuhuş demek, Peygamberi tahkir etmektir, bu iki...
Muta nikahı, nesh olmuş veya haram kılınmıştır, bu üç...
Muta nikahına taraf değilim, bu dört...
[JT]_ShadoW
Muta nikahı, cahiliyet devrinden kalan bir nikah şeklidir. İslam'ın ilk yıllarında, özellikle harp zamanlarında, uzun zaman kadınlardan uzak kalan as­kerler için muta nikahına izin verilmiş, Hayber savaşına kadar mübah olan bu mu­vakkat nikah Peygamberimizin sünnetiyle yasaklanıp haram kılınmıştır.

Muta nikahı ücret karşılığında belli bir vakit için kadınla evlenmektir. Muta'nın en az müddeti bir cinsel ilişki geçecek zaman parçasıdır. En çok ise 99 senedir.(1) ,
Erkek kadına hitaben "Beni beş aylık bir zaman için mutalandır." veya "Şu kadar para karşılığında seninle mutalandım." deyip kadın da kabul ederse muta olur. Halk dilinde 'acem nikahı' denen bu iş fuhuştan başka bir şey değildir. Allah Rasulu kesin olarak bunu yasaklamıştır. Ashab'dan, tabiinden ve müçtehitlerden, bu tür nikahı kabul eden kimse yoktur. (2) Böyle bir akit ne kadını helal kılar, ne boşama, hükmüne kapı açar, ne zihar, ne de mirasdan yararlanma hakkını verir.

Muta nikahı ile evlenen kadın erkeğe, erkekte kadına varis olamaz (3). Muta nikahının müddetinin az veya çok olması arasında hiçbir fark yoktur. An­cak,"kıyamet kopuncaya kadar, Deccal çıkıncaya kadar seni nikahlıyorum" şeklin­de bir ifade kullanılırsa muvakkatlık şartı da hükümsüz kalır, nikahın diğer şartlarını da yerine getirirse nikah sahih olur. (4) Çünkü o zamana kadar yaşamaları imkansızdır.

Hz.Ali (r.a.)'dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Allah Rasulu şöyle buyuru­yor. Hz.Ali (r.a.) İbn-i Abbas (r.a.) ya şöyle demişti.

"Rasullullah (s.a.v.) muta nikahından ve ehil eşeklerin etlerini yemekten Hayber'in fetih günü bizleri men'et­ti. (5)

Rasullullah Evtas (Mekke fethi) yılında muta nikahına üç defa ruhsat vermiş, sonra yasaklamıştı.(6)

Allah Rasulu buyuruyor:

"Ey insanlar, ben muta ni­kahı ile kadınlardan faydalanmanız için izin vermiştim. Şüphe yok ki Allah, kıya­mete kadar bunu muhakkak haram kılmıştır. Kimin yanında bunlardan bir kadın varsa hemen onu serbest bıraksın,onlara verdiği şeylerden hiçbir şeyi geri almasın." (7)
Dört mezhebe göre böyle bir akit yapmak batıldır. Şiiler ve rafiziler hariç bütün İslam alimleri bu nikahın haram olduğunu kabul etmişlerdir. (8) Hatta Şia'nın önemli kollarından biri olan Zeydiye bile muta nikahının batıl olduğuna inanır ve bu konuda Hanefi alimleri ile hareket eder.

Ehli sünnet mezheplerinin delilleri Kur'an ve sünnettir.

1.Kur'andaki nikah, boşanma; iddet ve miras hakkındaki hükümler bu tür evlilikle ilgili değildir. Dolayısıyla bu evlenme şekli diğer evlenme şekilleri gibi batıldır. Şiiler muta nikahına Nisa suresinin 24.ayetini delil getiriyorlar. Ayet şöyle:"Onlardan hangisiyle evlenip temas etseniz ücretlerini (mehirlerini) takdir edildiği şekilde veriniz."(9) Büyük müfessir İbn-i Cerir-i Taberi bu ayeti tefsir ederken diyor ki, ayetin manası "Onlardan hangisi ile evlenirseniz mehrini veriniz demektir. Çünkü muta peygamberimizin sünnetiyle ebediyen yasaklanmıştır. İbn-i Veki babasından oda dedesi Sebreden rivayet ediyor:

Rasullullah "Bu kadınlardan faydalanın buyurmuştur."Bu faydalanma ifadesi Rasullullah zamanında evlenmek manasına geliyordu.(10) Dolayısıyla ayet-i celile de geçen bu "İstemta'tum" yani faydalanma, evlenme manasına "ucur" yani ücret kelimesi ise mehir anlamına gelir: (11)
2.Hadis-i şerifler bu şekil nikahın haram kılındığını açıkça belirtmişlerdir. (12) Muhammed bin Hanefiyye Hz.Ali'den rivayet ediyor; Hayber günü Rasullullah’ın tellalı şöyle bağırdı:" Dikkat edin Allah ve Rasulu sizi muvakkat nikahtan menediyorlar." (13)

Hadislerin çoğu Hz.Ali'den rivayet olunduğu halde Hz.bağlılık iddiasında bulunan şia ve rafızilerin bu nikahı yürürlükte tutması ilim ve akılla bağdaştırılacak şey değildir ..

(1) İslam ve Osmanlı Hukukunda Evlenme:36
(2) Fethu'l Kadir: 2/384
(3) Fetava-i Kadıhan :1/330 (Hindiyye kenan)
(4) Fetava-i Hindiyye:I/330
(5) Buhari:6/129 Nesai:2190 Müslim:4/134
(6) Müslim:4/131
(7) el-Hidaye:1/I95
(8) el-Mebsul:5/152 Fethu'l Kadir:21384 Bidayetü'l Müctehit:2/43
(9) Nisa Suresi:24 (96) Tefsir-i Taberi:5130
(10) Tefsir-i Taberi:5/30
(11) Tefsir-i Taberi:5/30
(12) Buharı:6/129 Muslim:41132 (99) EI-Mebsut 5/153
(13) El-Mebsut 5/153

Şunuda söylemeden geçemiyeceğim benim bu konuya eklediklerim alıntı babındadır konunun daha iyi anlaşılması için başka bir eklentim söz konusu deildir bu tür fıkhi konularda hüküm veren olarak algılanmak haddimede düşmez saygılarımla...

Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.