NuRŞeN
Sep 3 2008, 10:36 PM
Türbe ziyaretlerinde uygun olmayan davranışlar görülmekte,türbe ziyaretinden ziyade istek elde etmek için dilekte adakta bulunulmakta.
Türbe ziyaretlerinde türbede yatan Zat'lar için Fatiha,Yasin okunur, dua edilir.Toplulukta yapılan duanın daha iyi olduğu düşüncesiyle Allah'tan yardım dileyerek dua edilir.
Son günlerde türbe ziyaretlerine İnanç turizmi denilmesinden son derece rahatsızlık duymaktayım.İnancın turizmi olamaz diye düşünüyorum.Türbe ziyareti bir gönül işidir ,Hakk yoluna bağlı olan bu yolda hizmet eden büyüklerimizi anmak,Allahtan mağfiret dilemek için yapılan bir ziyarettir diye düşünüyorum.
Sizlerin de bu konudaki düşüncelerinizi almak isterim.
sabah_rüzgarı
Sep 3 2008, 10:49 PM
özellikle türbe ziyaretlerini (ziyaret değilde ticaret mi desem bilemiyorm)
öss gibi yurdumuzu ilgilendiren günlerde ne kadar aktif olduklarını görmek mümkün
değişk fantaziler geliştirilmiş farklı uygulamaları sürekli görüyorz
fatiha daki "yalnz sana ibadet ederiz ve yalnz senden yardım dileriz" emri ilahisi unutulmakta
bilzer sadece mevlaya ibdet edip karşılığını ondan beklemeliyz ki çok yakında neticesini göürürz
balona okunp üflenn parayla satılan yasin fetih hamim sürelerinn hatta hatimlerin medhini duyunca çok gülmüştm ağlancak halimize
yurdum insanları yaratıcı fikrlere sahip bide bu fikrlerini doğru amaçların içn kullansa
NuRŞeN
Sep 3 2008, 10:56 PM
ALINTI(sabah_rüzgarı @ Sep 3 2008, 11:49 PM)

özellikle türbe ziyaretlerini (ziyaret değilde ticaret mi desem bilemiyorm)
öss gibi yurdumuzu ilgilendiren günlerde ne kadar aktif olduklarını görmek mümkün
değişk fantaziler geliştirilmiş farklı uygulamaları sürekli görüyorz
fatiha daki "yalnz sana ibadet ederiz ve yalnz senden yardım dileriz" emri ilahisi unutulmakta
bilzer sadece mevlaya ibdet edip karşılığını ondan beklemeliyz ki çok yakında neticesini göürürz
balona okunp üflenn parayla satılan yasin fetih hamim sürelerinn hatta hatimlerin medhini duyunca çok gülmüştm ağlancak halimize
yurdum insanları yaratıcı fikrlere sahip bide bu fikrlerini doğru amaçların içn kullansa
Yorumunuz için teşekkür ederim ,sağolun. Türbe ziyaretleri sırasında yapılanları görünce acaba tapınma insanın doğasında mı var onu bir türlü atamıyor , yoksa dileklerinin gerçekleşmesi için mucize mi arıyor diye düşünüyorum.Sizce hangisi olabilir?
islam ve kulluk
Sep 3 2008, 11:06 PM
üzülerek söylüyorum ki islamı kendisi araştırarak öğrenmek yerine "kulaktan dolma" sözlerle öğrenip aaa öylemi bizde yapalım o zaman mantığıyla herşeyi kabul eden zihniyet yüzünden akıl almaz ve önüne geçilmez hurafeler yığını oluşmuştur.
ve yine üzülerek diyorum ki her sene gerek televizyonda gerekse sitelerde ve bir çok yerde bu hürafedir denilmesine rağmen körü körüne buna inanılmaktadır.
Bu hurafelerin önüne geçilse giriş yasaklansa bu sefer din düşmanı ilan ederler görevlileri ama bu mevzunun tek çözümü ancak bu olabilir eskilerden bir hadise okuyalı çok uzun zaman geçti anlatımda bozukluk yada eksiklik olabilir kıssayı bilenler mazur görsün :
bir beldede bir ağaca dilek yazılarak asılır bunu gören bir kimse köylülüere bunun hurafe olduğunu ne kadar anlatsada boş çıkmıştır en sonunda karar verir ağacı kesmeye kalkar yolda adamın biri engellemek ister yapma demesi üzerine bir hamlede adamı devirir yoluna devam eder.
Aynı adam biraz daha ilerde yine karşısına çıkar ve ağacı kesmez ise her gün yatağının altında altın bulacağını söyler adam bir an düşünür eğer olmazsa seni öldürürüm der gider yatar.
Sabah gerçekten yastığının yanında altın bulur bir kaç gün bu hal sürer ve en sonunda altın göremez yine baltasını alır yola çıkar yine aynı adam karşısına çıkar ama bu sefer adam bir hamlede elinde balta olanı yıkar...
Geçen ben devirmiştim seni şimdi niye böyle oldu der?
Adam cevaben : ben şeytanım geçen sefer Allah yolundaydın beni devirmiştin ama şimdi nefsin emmaresi olarak geldiğinden yenildin
------------------------------------------
anlatmak istediğim şeytan insanların inançlarını nefislerine hoş gelen hurafe ve inançlarla bulandırmış ve hala devam etmektedir.
Allah-u alem
NuRŞeN
Sep 3 2008, 11:19 PM
Yorumun için teşekkür ederim islam ve kulluk, çok iyi bir açıklama oldu sağolun.
musalli
Sep 3 2008, 11:20 PM
açıklamalar yeterli olmuş,allah razı olsun..
islam ve kulluk kardeşimizinde değindiği gibi kulaktan duyma dini bilgiler yüzünden
bu durumda milletimiz malesef.
kur'andan,sünnetten yada güvenilir kitaplardan alınmayan ilim elbetteki insanların dillerinden alınacaktır.
buda ister istemez çoğunluğun dinine sevk edecektir insanları.
rabbim farz kıldığı dini doğru yollardan alabilmeyi ve yanlışlarımızı doğrultabilmeyi
nasip etsin bizlere inşaallah.
selametle...
NuRŞeN
Sep 3 2008, 11:41 PM
Yapılan yorumlar ve açıklamalar için teşekkür ederim,sağolun.
Görülüyor ki türbe ziyaretlerinde cehaletin yol açtığı durumlar olduğu gibi bu yolla kazanç elde elde etmek isteyenlerin de etkileri görülmekte.
Türbe ziyaretlerinde İslam'ın inanç esaslarına uygun olarak yapılması için gereken açıklamaları yapalım.
[JT]_ShadoW
Sep 3 2008, 11:56 PM
Benim anlamadığım ise medyanın bu türbelere olan ilgisi ramazan girdiği günden beri müthiş bir alaka görüyorum canlı yayın arabalar türbelerde fink atar oldu bunun altında bir bit yeniği aramamak imkansız insanların kafalarını çelmek için ellerinden geleni yapıyorlar...
zümrüt
Sep 3 2008, 11:58 PM
Bende televiziondan ancak görüyorum, görmekle kalmiyorum kafami salladigim oluyor,
insanlar ölülerden medet umuyor allah a dayanacagina?
Insanlar dilegi tudsundiye türbelerde bile uyuyorlar akla zarar isler...
Yok birseyler baglamak anahtar sürmek, hepisinin batil inaclara dayandigini bilerek
yapiyorlar ya aklim almiyor birtürlü....
Buda bir türbeperestlik yaa, allah dan isteyecegine gidiyor yanlis kapiya....
Dua ni edersin gidersin sapitmanin anlami ne?
nasreddinhoca
Sep 4 2008, 08:57 AM
Ebul heyyac-hayyan b. husayn der ki: Bir gün Hz.Ali (ra) bana: Rasulullah'ın beni görevlendirip gönderdiği bir vazifeyle seni göndereyim mi? gördüğün bütün canlı resimleri yok et ve karşılaştığın tüm yüksek mezarları yerle bir et. Bu hadis müslim de geçmektedir..
Cabir (ra) anlatıyor: Rasulullah, kabrin kireçle sıvanmasını, üzerine oturulmasını ve üzerine bina yapılasını yasaklamıştır. Bu hadis te müslim de geçer...
Rasululah (sav) şöyle demiştir: Allah'ım benim kabrimi tapınılan bir put haline gelmesine müsade etme. Allah'ın gazabı rasullerinin kabrini mescid edinenlere şiddetli olur...
İmam Malik ve İmam Ahmet rivayet ederler...
Rasulullah: Benim kabrimi merasim yeri haline getirmeyiniz. Siz bana salat ve selam gönderiniz. Nerede olursanız olun sizin salatınız bana erişir. Ebu Davut sahih senedle...
hristiyanların meryem oğlu isayı övdükleri gibi beni övmekte aşırı gitmeyin. BEN, ALLAH'IN KULUYUM. BENİM HAKKIMDA: ALLAH'IN KULU VE RASULÜ DEYİN...BUHARİ VE MÜSLİMDE GEÇER BU RİVAYET....
ALEMLERE RAHMET RASULULLAH (SAV): SAKIN AŞIRI GİTMEYİN, SİZDEN ÖNCEKİ KAVİMLERİN MAHVOLMALARININ SEBEBİ AŞIRI GİTMELERİ OLMUŞTUR... Ahmed, Tirmizi, İbni Mace....
ayparcam
Sep 4 2008, 09:32 AM
Neden turbelerden umud bekliyolarki anlamiyorum bu insanlari
Allah c.c yanlarinda oldugunu bildikleri halde hala ayni seyi yapiyolar ne buyuk cahaletlik...Yoksa inanmiyolarmi Allah'in rahmetine?
Allah herseyi goruyor hicmi akillarina gelmiyor biz neden olulere boyle davraniyoruz diye hicmi dusunmuyolar..Bigun bizimde olecegimizi onlar gibi olacagimizi hicmi akillarina getirmiyolar..Tamam git ama sadece fatiha ihlas bildiklerini oku gel bir turbeden kendi elleriyle yapilmis turbeden ne beklenilirki..Tipki putlara tapar gibi ...Tovbe tovbe..
Rabbim hidayet versin boyle dusunceli insanlara en kisa zamanda yaptiklari hatanin yanlis oldugunu anlamalarini nasib etsin insALLAH...aminnnn ecmainnnn
a.zade
Sep 4 2008, 09:41 AM
selam
Nasreddin Hocam teşekkürler.
Durum peygamberimiz hakkında böyle olursa varın siz diğerlerini düşünün.
Sözümüzü bir ayet ve mealiyle bitirelim.
Ve men edallu mimmen yed'uu min dunillahi men la yesteciibu lehuu ilaa yevmil kıyameh. Ve hum an duaaihim ğaafiluun. (Ahkaf 5)
Allahın berisinden kıyamet gününe kadar kendisine cevap veremeyecek kişileri çağırandan daha sapık kimdir? Halbuki onlar bunların çağrısından habersizdirler.
pürmelal
Sep 4 2008, 12:39 PM
"Kabirlerin üzerine oturmayın, onlara doğru namaz da kılmayın.(müslim)
"Dikkat edin! sizden öncekiler, peygamberlerinin kabirlerini mescid ediniyorlardı. Dikkat edin! Kabirleri mescid edinmeyin. Sizi bundan nehy ediyorum.(müslim)"
Hz. Ali'den rivayet edilmiştir. "Efendimiz (s.a.s.) ona (Ali'ye) kabrin kendisinden başka, hiçbir yüksekliği bırakmamasını (yani yükseklikleri yok etmesini) emretti. "(Ebu Davud, Tirmizi.)
Müslim, Cabir'den (r.a.) rivayet etmiştir: "Efendimiz (s.a.s.) kabirlerin kireçlenmesini, üzerinde oturulmasını, bina yapılmasını yasaklamıştır."
ibn_kutame
Sep 4 2008, 10:03 PM
ALINTI(pürmelal @ Sep 4 2008, 01:39 PM)

"Kabirlerin üzerine oturmayın, onlara doğru namaz da kılmayın.(müslim)
"Dikkat edin! sizden öncekiler, peygamberlerinin kabirlerini mescid ediniyorlardı. Dikkat edin! Kabirleri mescid edinmeyin. Sizi bundan nehy ediyorum.(müslim)"
Hz. Ali'den rivayet edilmiştir. "Efendimiz (s.a.s.) ona (Ali'ye) kabrin kendisinden başka, hiçbir yüksekliği bırakmamasını (yani yükseklikleri yok etmesini) emretti. "(Ebu Davud, Tirmizi.)
Müslim, Cabir'den (r.a.) rivayet etmiştir: "Efendimiz (s.a.s.) kabirlerin kireçlenmesini, üzerinde oturulmasını, bina yapılmasını yasaklamıştır."
allah razı olsun kardeş çok güzel deginmişsin konulara allahın rahmeti üzerinize olsun inşaallah
i_k_r_a
Sep 5 2008, 01:12 PM
ne demeli böyle insanlara bilmiyorum...
türkiye o kadar fazla ki yanlış ibadet örnekleri...
en önemlilerinden birine değinmişsiniz,öncelikle tebrikler...
insanlar artık insanlara kul olmaya başladılar,insanlardan umut eder oldular.ben bunların yanlış bilgilendirmeden ve aslında bazılarının insanların bilerek yanlışlara sürüklenmesi için yapıldığını düşünüyorum.aslında bu tür insanları,bu tür davranışları eleştiriyoruz belki ama...
suç kimde peki???
sadece yapanlarda mı...
bence yaptırılanlarda ve bu fikirleri onlara alkışlayarak sunanlarda.
artık islam,din düşmanı medya bile bu tür insanları tvlerde gösterip,işte müslümanlar böyle diye alay geçerek sunuyorlar haberlerini...
benim bildiğim türbelere belirli duaları,sureleri okumak için gidilir.
TEVHİDci
Sep 5 2008, 01:24 PM
ALINTI(bilal arslan @ Apr 28 2008, 08:45 PM)

Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bu konuda şöyle buyurmuştur:
"Habeşliler öyle kimselerdir ki, içlerinden salih bir kimse ölünce hemen onun kabrinin üzerine mescid yaparlar ve resmini de o mescide koyarlardı. İşte onlar Allah katında halkın en şerlileridir!" (Buhari, Müslim)
Bu tür mescidlerde namaz kılmak da haramdır
"İnsanların en şerlileri, kıyamet koptuğu zaman hayatta bulunanlar ve kabirleri mescid haline getirenlerdir." (Ahmed, Ebu Hatim sahih hadis)
"Yeryüzü mezarlıklar ve hamamlar dışında tümüyle mesciddir." (Ebu Davud, Tirmizi, Nesei, İbni Mace, Ahmed sahih senedle rivayet ettiler)
Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem gibi, onu örnek alan dört halife de, İslam toplumunu tekrar şirke döndürme ihtimalı bulunan konularda çok titiz davranmıştır.
Örneğin;
Ömer Radıyallahu Anhu, Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in altında Rıdvan beyatı aldığı ağacın yanında insanların namaz kıldığını görünce, bu ağacın ilerde bir fitne kaynağı olmasından korktuğu için onu kestirmiştir.
ALINTI(bilal arslan @ Apr 28 2008, 11:26 PM)

Kabrin bir karıştan daha fazla yükseltilmesi mekrûhtur. Çünkü Peygamber Sallallahu aleyhi vesellem, Ali Radıyallahu anh'a şöyle demiştir:
"İmha etmedik hiçbir heykel bırakma, yükseltilmiş ne kadar kabir görürsen mutlaka dümdüz et!"
( Muslim, I, 666, H. no: 969)
NuRŞeN
Sep 5 2008, 02:21 PM
Küçüçük bir çocukken yaptığım türbe ziyaretlerini hatırlıyorum.Türbeye giden büyüklerimiz dualarını okur, türbeden ayrılırken belirli bir mesafeye kadar geri geri giderek türbeye arkalarını dönmeden yürürlerdi.Şimdi türbe ziyaretinde bu kurala dikkat eden olmuyor.
Kabir ziyaretlerinde ise kabristana girmeden önce Fatiha okunur orada bulunankların ruhna gönderilir.Kabir ziyareti boyunca kimse yanındakiyle gerekli olmadığı müddetçe konuşmazdı.Gördüğüm ve öğrendiğim buydu.Şimdi bakıyorum kabir ziyaretleri de çok faklılaşmaya başladı.
Camiye gidildiğinde cami adabına uymayanların olduğunu görüyorum.Mahallemizin cami imamı hanımların olduğu bölümde kraker kırıntıları,çekirdek kabukları olduğunu söyleyerek yakınıyordu.Bundan farklı olarak konuşmalar,sohbetler derken camiye gittiğim zaman ibadet ederken sukunet içinde ibadetimi yapamadığım için rahatsızlık duyuyorum.İnsanların davranışlarını kontrol altına alması bu kadar güç mü?Yoksa yaptığı ibedetin bilincinde değil mi?
Yapılan yanlışların yalnız cehaletten olduğunu sanmıyorum.
musalli
Sep 5 2008, 03:19 PM
hemde cehaletin alasıdır bu,,
ama cehaletten kasıt;insanın rahman'ı unutarak
benliğine olan gereksiz güveninin verdiği cehalet,,
her insan önce kul olmanın acziyetini bilmeli,sonra tüm gerekli ve
güzel davranışlar kendiliğinden geliyor..
rabbim bizleri terbiye olanlardan eylesin inşaallah....
pürmelal
Sep 5 2008, 09:29 PM
ALINTI(NuRŞeN @ Sep 5 2008, 03:21 PM)

Küçüçük bir çocukken yaptığım türbe ziyaretlerini hatırlıyorum. türbeden ayrılırken belirli bir mesafeye kadar geri geri giderek türbeye arkalarını dönmeden yürürlerdi.Şimdi türbe ziyaretinde bu kurala dikkat eden olmuyor.
bu bahsettiğiniz şeyin günah olduğunu okumuştum fakat şuan bulamıyorum.. eğer bilen arkadaşlar varsa paylaşırsalar iyi olur..
TEVHİDci
Sep 5 2008, 09:59 PM
ALINTI(pürmelal @ Sep 5 2008, 10:29 PM)

bu bahsettiğiniz şeyin günah olduğunu okumuştum fakat şuan bulamıyorum.. eğer bilen arkadaşlar varsa paylaşırsalar iyi olur..
sanırım bu bilgi işini görür diye düşünüyorum.
İbn-i Teymiyye;
"Oysa bazı kimseler, bir takım mezarlar karşısında Kâbenin önünde olduğundan daha büyük bir saygı ile ayakta dikiliyorlar. Çünkü Cenab-ı Allah'ın (c.c.) Kur'an'da belirttiği gibi:"
“Kimi insanlar Allah'a, kendisi dışında eşler ortaklar koşarlar ve onları Allah'ı sever gibi severler. Oysa müminler Allah'ı her şeyden çok severler” (Bakara: 165)
(İktidâu's-Sırati'l Mustakîm-İbn-i Teymiyye)
NuRŞeN
Sep 6 2008, 03:14 AM
ALINTI(pürmelal @ Sep 5 2008, 10:29 PM)

Doğrusu nedir ben de bilmiyorum.Öğrenmekte yarar var.
pürmelal
Sep 6 2008, 08:48 PM
ALINTI(TEVHİDci @ Sep 5 2008, 10:59 PM)

sanırım bu bilgi işini görür diye düşünüyorum.
İbn-i Teymiyye;
"Oysa bazı kimseler, bir takım mezarlar karşısında Kâbenin önünde olduğundan daha büyük bir saygı ile ayakta dikiliyorlar. Çünkü Cenab-ı Allah'ın (c.c.) Kur'an'da belirttiği gibi:"
“Kimi insanlar Allah'a, kendisi dışında eşler ortaklar koşarlar ve onları Allah'ı sever gibi severler. Oysa müminler Allah'ı her şeyden çok severler” (Bakara: 165)
(İktidâu's-Sırati'l Mustakîm-İbn-i Teymiyye)
evet.. bu olabilir.. ALLAH razı olsun..
DoluNaYs
Sep 6 2008, 11:13 PM
Bence türbe ziyaretleri çok saçma.Neymiş bilmem ne baba.Gecen gun bir gazetenin sitesinde okudum bilmemne babanın mezarını acmışlar baska birisi çıkmış.Mezarın içindeki büyük bir zat deilmiş.Camilere gidiyoruz caminin yanındaki türbeye insanlar para atıyor.Ertesi gün gidiyorsun ne para var ne baska birşey.Bunlar nereye gidiyor? Bence bunlari bir düşünüpmeliyiz.
Hidayete uyanlara selam olsun...
islambuli
Sep 7 2008, 08:07 AM
ALINTI
Benim anlamadığım ise medyanın bu türbelere olan ilgisi ramazan girdiği günden beri müthiş bir alaka görüyorum canlı yayın arabalar türbelerde fink atar oldu bunun altında bir bit yeniği aramamak imkansız insanların kafalarını çelmek için ellerinden geleni yapıyorlar...
aynen öyle kardeş amaç bu zaten insanları islam inancından uzaklaştırmak.
nasreddin hoca, pürmelal,tevhidci ve diğer kardeşlerdende Allah razı olsun çok güzel bilgiler vermişler.
türbe ziyaretleri ibadet halini almıştır.Allah hidayet versin bu insanlara.
shadow kardeşin dediği gibi medyada böyle ön plana çıkaratılarak insanlara anlatılan islam bağlantılı konularda bir bit yeniği aramak lazım kardeşin deyimiyle.bu ne olursa olsun mutlaka birşey vardır doğru şekilde anlatılan islami bir bilgi imkansız kadar zor bence medyada(%99da)
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz Gerekmektedir
Buraya Tıklayın.