TEVHİDci
Aug 28 2008, 09:38 PM
Aşkın İlâcı
Bu öldürücü hastalığın devası, tevhide ters düşen bu hastalığa müptela olmasının cehaletinden ve kalbinin Yüce Allah'tan gaflette olmasından kaynaklandığını bilmesidir.
Dolayısıyla evvela Rabbinin birlemeyi (tevhidi) ve onun sünnetini (ilâhî sünneti) bilmeli, sonra kalbini diğer şeylerle sürekli meşgul olmaktan alıkoyacak zahîri ve bâtınî ibadetleri yapmalı, bu aşk halini kendisinden alması için Allah'a sığınıp yalvarmalı, kalbiyle O'na (c.c.) yönelmeye çalışmalıdır. Onun ihlâstan, niyetini sırf Allah (c.c.) rızası kılmaktan daha faydalı bir ilacı yoktur.
Yüce Allah'ın kitabında belirttiği ilaç da budur:
"Böylece biz kötülüğü ve fuhşu ondan (Yûsuf'tan) çevirmek istedik; çünkü o, ihlasa erdirilmiş (seçkin) kullarımızdandı." (Yûsuf, 24)
Yüce Allah burada ihlası sebebiyle Yusuf'tan (a.s.), "aşk" kötülüğünü, ve "fuhuş" hareketini yapmaktan -çevirdiğini haber vermektedir. Çünkü kalp ihlaslı olur, yaptıklarını sırf Allah için yaparsa maddî aşk ona yol bulamaz. Çünkü o ancak boş kalbe girebilir.
Nitekim şair şöyle der:
Aşk nedir bilmezken bana aşk geldi
Boş kalbi yakaladı ve onda yerleşti.
Akıllı kimse bilmeli ki akıl ve şeriat faydalı şeyleri elde etme ve ondan bol bol almayı, zararlı şeyleri de yok etmeyi emreder.
Dolayısıyla, akıllı birisine fayda ve zararı bulunan bir şey sunulduğunda onun şu iki şeyi yapması icap eder. Bunların:
1 - Birisi ilmî
2 - Diğeri amelîdir.
- Bilgiyle (ilimle) ilgili olanı yarar ve zarardan hangisinin çok olduğunu öğrenmesi,
- Amelî olan da bunlardan kendisi için en yararlı olanını seçip yapmasıdır.
[JT]_ShadoW
Aug 28 2008, 11:02 PM
Mevlanadan aşka dair..
Mevlâna, “Aşk deliliktir biz delinin delisiyiz.” der. Aşk duygusu o kadar ulvî bir duygudur ki fâni varlık karşısında duyulan, hissedilen her şey bu merhalede teslimiyete ulaşacaktır...
Artık kişi hakiki varlık karşısında sonunun mutlu bir şekilde biteceğini ümit ederek ilahî aşk yolunda yürümeye başlayacaktır....
Yani Allah celle celâlühün tecellisi olan kul, kendi benliğinden sıyrılıp mutlak hakikatle birleşecektir...
Mevlâna, bu aşkın en son merhalesi için ise şöyle der; “Eğer benden başka senin gözlerinde sen kendi nakşını görürsen onu hayal bil, defet, sür gitsin. Bu aynı zamanda vahdet-i vücud yani vücut birliği, iki iken bir olma hâlidir...
Mesnevi’de şöyle bir hikâye anlatılır: Birisi geldi sevgilinin kapısını çaldı. Sevgilisi “kimsin?” diye sordu. Kişi “benim” deyince “git” dedi. Şimdi zamanı değil burada ham kişinin yeri yok. Ham kişiyi ayrılık ateşinden başka ne pişirebilir? İkiyüzlülükten kim kurtarabilir? O yoksul gitti tam bir yıl yollara düştü. Sevgilinin ayrılığı ile kıvılcımlar saçarak cayır cayır yandı. O yanmış yakılmış kişi pişti olgunlaştı. Geri geldi yine sevgilinin kapısına dayandı. Korku ve edeple kapının tokmağına dokundu. Sevgilisi “kapıdaki kim?” diye bağırdı. Adam “A gönüller alan, kapıdaki sensin!” dedi. Sevgilisi “Mademki bensin gel içeri gir; zira ev dar, iki kişi sığmıyor” dedi.
TEVHİDci
Aug 28 2008, 11:29 PM
Nitekim şair şöyle demiştir:
Yeryüzünde aşıktan bahtsız kimse yoktur.
Aşkın tadını duyup yaşasa da
Onu her an ağlar görürsün
Ya ayrılık korkusundan veya hasretten.
uzaklara gitse hasretinden ağlar
Yakınlara gelse ayrılık korkusundan sızlanır.
Gözü ayrılık anında da yaşlıdır, yanıktır. Buluşma anında da.
Aşk sahibi onu tatlı görse de, aslında o kabir azabından da daha acıdır.
Aşkın sahibi ebediyyen kendine gelmez.
Delinin aklı ise arada bir gider başından.
Aşktan uzak yaşa; zira aşkın başı yorgunluk. Ortası hastalık, sonu ise ölümdür.
Bir diğeri de şöyle der:
Kendini aşka attı, sonunda âşık oldu. Onunla başbaşa kalınca da tahammül edemedi. Bir şeyler gördü; onu dalga sandı. Ona ulaşınca içinde boğuluverdi.
Bu durumda günah ve sorumluluk âşığa aittir. Çünkü kendisini kendi elleriyle öldürmüştür.
KAYNAK:
Ed-dâ Ve'd-Devâ (Kalbin İlacı)-İbn Kayyım el-Cevziyye
musalli
Sep 6 2008, 08:35 PM
ALINTI
Yeryüzünde aşıktan bahtsız kimse yoktur.
Aşkın tadını duyup yaşasa da
Onu her an ağlar görürsün
Ya ayrılık korkusundan veya hasretten.
uzaklara gitse hasretinden ağlar
Yakınlara gelse ayrılık korkusundan sızlanır.
Gözü ayrılık anında da yaşlıdır, yanıktır. Buluşma anında da.
Aşk sahibi onu tatlı görse de, aslında o kabir azabından da daha acıdır.
Bu durumda günah ve sorumluluk âşığa aittir. Çünkü kendisini kendi elleriyle öldürmüştür.[/color]
KAYNAK:
Ed-dâ Ve'd-Devâ (Kalbin İlacı)-İbn Kayyım el-Cevziyye[/b][/size][/font]
kardeşim allah razı olsun,,paylaşımın için çok teşekkürler.
çok önemli,ilgilenilmesi gereken bir konuya değinmişsin.
özellikle günümüzde insan çevreden gördüğü ilgisizlikle,kendini aşk zannettiği
hataların kucağına atabiliyor malesef.
bu konuda dirayetimizi korumamız gerekir.
rabbim yardımcımız olsun inşaallah...
_LeyaL_
Sep 6 2008, 09:30 PM
Öce kaş olur,göz olur.sonra yırtılır perdeler senin tükendiğin demde ,
senden geriye bir o kalır...Aşk o zaman aşktır...
Mecnun a adını sorduklarında;Leyla demiş.
Nerden geliyorsun? Leyla...
Açmısın?Leyla....
Başka birşey bilmezmisin? yine leyla,hep leyla......
Marifet; can için sevgili aramakta değil,sevgili için can taşımaktadır ve
bütün soruların cevapları' Leyla' olmadan,mecnunluk sırrına Leyla kadar
ıraktır cümle kayslar.........
al_muallim
Sep 6 2008, 09:34 PM
aşk şiddetli bir muhabbettir, aşkın zararı çoktur, aşk da aşırılık vardır, bu gibi şeylere kapıldığımız anda mümkün olduğunca kaçınmak ve uzaklaşmak en güzelidir, yoksa , en ufak bi ateşte, bir dünyayı yakar gibi olursun
tevhidci çok hoş eline sağlık
TEVHİDci
Sep 6 2008, 09:39 PM
AŞK ALLAH'adır,SEVDA Rasule ve sevgi insanadır.
sırayı şaşırmamak gerekir, yoksa sonu çok kötü olabilir.
bu benim düşüncem insanlar ne düşünür bu konuda bilemem.
hidayete uyanlara selam olsun.
pürmelal
Sep 6 2008, 09:48 PM
herkesin söyleyecek bir şeyi illaki! varmış, aşk diyince..
ayparcam
Sep 7 2008, 11:17 AM
Allah razi olsun sizlerden
Aski ask, sevdayi sevda, sevgiyi sevgi oldugunu bilen ve yerlerine gore kullananlardan olma dilegiyle
Selam ve dua ile
Sonsuz Aşk
Sep 7 2008, 01:33 PM
[/color]
Bu öldürücü hastalığın devası, tevhide ters düşen bu hastalığa müptela olmasının cehaletinden ve kalbinin Yüce Allah'tan gaflette olmasından kaynaklandığını bilmesidir.
'Kul' olabilmenin ozelligi, kisinin kul oldugunu idrak ettigi RABB'inden baskasina onu zikredercesine baglanmamasi.. Zikirde, fikirde, dilde RABB'in yerini bir baskasi aliyorsa, kul gaflette demektir. ALLAH cc bu kulu terk etmeyi dilememisse, onu mutlaka icine dustugu bu hastalik halinden kurtarmayi diler ve kulun beseri aşk hikayesi de nihayete kavusur.
[/size]
Dolayısıyla evvela Rabbinin birlemeyi (tevhidi) ve onun sünnetini (ilâhî sünneti) bilmeli, sonra kalbini diğer şeylerle sürekli meşgul olmaktan alıkoyacak zahîri ve bâtınî ibadetleri yapmalı, bu aşk halini kendisinden alması için Allah'a sığınıp yalvarmalı, kalbiyle O'na (c.c.) yönelmeye çalışmalıdır.
Aşk derdine dusmus hasta gonullerin de ALLAH cc nin ve O'nun Habibinin sevgisinden baskaca sevgileri kalbinden sokup atmasi, derdinin ilacini anlayip, tedaviye baslamasi ile mumkun. Ancak oncelile hatasini anlayan kul, yaptigi hataya cani gonulden inanacak ve buyuk bir pismanlikla 'RABBIM, ben hata yaptim, ancak cok pismanim. Keske yapmasaydim. SEN bagislamayi cok seversin, merhamet sahibisin. Benim hatalarimi bagisla. Beni gaflet uykusundan uyandir. Beni dogru olan yola ilet. Kalbim SEN'in mekanindir, bu mekana SEN'den baskasinin girmesine izin verme RABB'im' diyerek tevbe istigfarda bulunmali.
Kalp ihlaslı olur, yaptıklarını sırf Allah için yaparsa maddî aşk ona yol bulamaz. Çünkü o ancak boş kalbe girebilir.
Insanoglu ne zaman ki gaflet ile yasamaya baslarsa, kalp de yuce yaratanindan RABB'inden gaflete dusuyor ve herseyin tek ve muazzam kaynagi olan ALLAH'dan (cc) uzaklasip, bir olumluye yani O yuce taraticinin yarattigi bir olumluye meyl ediyor! Bu ne buyuk bir gaflet YA RABB!! Sana siginiyorum, affet..
Akıllı kimse bilmeli ki akıl ve şeriat faydalı şeyleri elde etme ve ondan bol bol almayı, zararlı şeyleri de yok etmeyi emreder.
Dolayısıyla, akıllı birisine fayda ve zararı bulunan bir şey sunulduğunda onun şu iki şeyi yapması icap eder. Bunların:
1 - Birisi ilmî
2 - Diğeri amelîdir.
- Bilgiyle (ilimle) ilgili olanı yarar ve zarardan hangisinin çok olduğunu öğrenmesi,
- Amelî olan da bunlardan kendisi için en yararlı olanını seçip yapmasıdır. </FONT>
...........
Mesnevi'de şöyle bir hikâye anlatılır: Birisi geldi sevgilinin kapısını çaldı. Sevgilisi "kimsin?" diye sordu. Kişi "benim" deyince "git" dedi. Şimdi zamanı değil burada ham kişinin yeri yok. Ham kişiyi ayrılık ateşinden başka ne pişirebilir? İkiyüzlülükten kim kurtarabilir? O yoksul gitti tam bir yıl yollara düştü. Sevgilinin ayrılığı ile kıvılcımlar saçarak cayır cayır yandı. O yanmış yakılmış kişi pişti olgunlaştı. Geri geldi yine sevgilinin kapısına dayandı. Korku ve edeple kapının tokmağına dokundu. Sevgilisi "kapıdaki kim?" diye bağırdı. Adam "A gönüller alan, kapıdaki sensin!" dedi. Sevgilisi "Mademki bensin gel içeri gir; zira ev dar, iki kişi sığmıyor" dedi.
Ham olmak da gaflette olmakdan farkli degil ki. Demek ki insan oglunun kendine gelmesini saglayacak bir felaketle karsilasmasi gerekiyor. Burada aşık olmak da insan oglunun basina gelebilecek en buyuk felaketlerden biri sayilmali.
Aşkın başı kolay ve tatlı, ortası hüzün, kalp meşgalesi ve hastalık, sonu ise -Allah'ın yardımı yetişmediği taktirde- sakatlık ve ölümdür.
Aşkın kisinin ölümüne yol acmamasi icin, aşık olanin hatasini anlamasi ve tevbe istigfarda bulunmasi gerekir. Umulur ki ALLAH cc kendisini afeder ve HAK yolunu o garip ve sancili kuluna nasip eder. Burada sozu gecen ölüm, ruh bedenden ayrilmadan aklin şuuru terk etmesidir.
Kendini aşka attı, sonunda âşık oldu. Onunla başbaşa kalınca da tahammül edemedi. Bir şeyler gördü; onu dalga sandı. Ona ulaşınca içinde boğuluverdi.
Bu durumda günah ve sorumluluk âşığa aittir. Çünkü kendisini kendi elleriyle öldürmüştür.
Akibeti cezayi gerektiren bir suc islemeyi goze alan, cezasini cekmeyi de goze almali. RABB'im tevbe kapilarini her daim acik eylesin ve yanmis yureklerin pismanlikla kavrulmus tevbelerini kabul eylesin insaALLAH.
Öce kaş olur,göz olur.sonra yırtılır perdeler senin tükendiğin demde ,
senden geriye bir o kalır...Aşk o zaman aşktır...
Mecnun a adını sorduklarında;Leyla demiş.
Nerden geliyorsun? Leyla...
Açmısın?Leyla....
Başka birşey bilmezmisin? yine leyla,hep leyla......
Marifet; can için sevgili aramakta değil,sevgili için can taşımaktadır ve
bütün soruların cevapları' Leyla' olmadan,mecnunluk sırrına Leyla kadar
ıraktır cümle kayslar.........
Neden kendinize 'LEYLA' yerine 'LEYAL' dediginizi bu yazdiklarinizdan sonra tahmin edebiliyorum. Sozleriniz beni cok duygulandirdi.
Aşk da aşırılık vardır, bu gibi şeylere kapıldığımız anda mümkün olduğunca kaçınmak ve uzaklaşmak en güzelidir
Sevgi gereklilik halidir. Yaratilmisi YARADAN'dan oturu sevmek gerekliliginden gelir. Sizin de dediginiz gibi; aşk da aşırılık vardır. Kalbi uyanik olan insan oglu ancak bu gibi şeylerle karsilastiginda kaçıp uzaklaşmayi becerebilir.
[b][b][size="3"]AŞK ALLAH'adır,SEVDA Rasule ve sevgi insanadır.
hidayete uyanlara selam olsun.[/b][/b]
Hep guzel seyler soylediniz ve dogruyu aktardiniz Tevhidci. ALLAH cc de sizden razi olsun insaALLAH.
[b]Aski ask, sevdayi sevda, sevgiyi sevgi oldugunu bilen ve yerlerine gore kullananlardan olma dilegiyle
Selam ve dua ile[/b]
Ayni duayi ve dilegi sizinle paylasiyorum Ayparcam.
"Ham idim pistim yandim elhamdulillah" diyebilenlerden olabilmek duasiyla.. Bu guzel sayfada emegi gecenlerin her birinden ozellikle TEVHIDci sizden ALLAH cc razi olsun.
[color="#666666"]</FONT></FONT>
TEVHİDci
Sep 7 2008, 01:44 PM
RABB'im tüm Mü'minlerden razı olsun inşaALLAH. (amin)
sizden bir şey rica etsem "Sonsuz Aşk" o resmi kaldırma imkanımız varsa mutlu olurum. _________________________________
ALINTI
Hamd Allah (c.c.)'a mahsustur.
Her derdin bir devası vardır.
Sahîh-i Buhârî'de geçen ve Ebû Hureyre'nin (r.a.) rivayet ettiği bir hadiste Rasûlullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuştur:
"Allah ne hastalık vermişse mutlaka onun şifasını da vermiştir."
Müslim'in Câbir b. Abdullah kanalıyla rivayet ettiği bir hadiste de Resûlullah (Sallallahu aleyhi ve sellem):
"Her hastalığın bir şifası vardır: Kişi hastalığının ilacını kullanırsa Allah'ın izniyle şifa bulur." buyurmuştur.
İmam Ahmed b. Hanbel'in "Müsned" inde geçen ve Usâme b. Şerîk'in tarafından rivayet edilen bir hadiste Rasûlullah (Sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
"Allah her ne hastalık vermişse mutlaka onun için bir ilaç indirmiştir. Onu bilen bilir, bilmeyen bilmez."
Hadis'in diğer rivayetteki lafzı şöyledir:
"Allah ne hastalık yaratmışsa mutlaka onun için bir de deva yaratmıştır. Ancak bir hastalık müstesna!"
O'na (Sallallahu aleyhi ve sellem):
"Yâ Rasûlullah o nedir?" diye soruldu. Rasûlullah (Sallallahu aleyhi ve sellem):
"Ölüm" buyurdu.
Tirmizî: Bu sahih bir hadistir, demiştir. (Ed-dâ Ve'd-Devâ (Kalbin İlacı-İbn-i Kayyım)
_LeyaL_
Sep 7 2008, 02:21 PM
Gerçek aşıklar,sevgisinde azimli olanlar,hamlıktan kurtulup pişmek isteyenler aşkın bu gücünden ve ızdıraplarından korkmamalıdır.
Zira görünüşü ataeş olan aşk hakikatte öyle bir nurdurki; kendisini aşk ateşine atan insan,
Hz. ibrahim gibi kendisini gül bahçelerinde bulacaktır......
(hz. Mevlana)
musalli
Sep 7 2008, 02:33 PM
arkadaşlar tesbit ve yorumlarınız çok doğru ve hoş,,
akkah sizlerden razı olsun inşaallah....
Sonsuz Aşk
Sep 7 2008, 02:45 PM
TEVHIDci size hak veriyorum. Hangi resimden bahsetmis oldugunuzu yazmamissiniz ama hic farketmez ben her ikisini de kaldirmasi icin yardim istedim. Benim duzeltmem sayfadan ciktiktan sonra mumkun olmuyor. Umarim hemen kaldirilir. Hakli olduguna inandigim uyariniz icin de ayrica ALLAH razi olsun.
Teşekkürler
Sep 7 2008, 02:47 PM
<#thank#>
_LeyaL_
Sep 7 2008, 02:49 PM
ALINTI
Aşıkların her biri birer Mansur'dur. Kendini seve seve öldürtür. Aşık olmayan ise, kendini bile bile öldürür.
SONSUZ AŞK sizinde nikiniz ve imzanız çok isabetli ve manalı oldu...
bilal habeş
Sep 7 2008, 03:10 PM
ALINTI(TEVHİDci @ Sep 6 2008, 10:39 PM)

AŞK ALLAH'adır,SEVDA Rasule ve sevgi insanadır.
hidayete uyanlara selam olsun.
ADAŞ sana katılıyorum

sırayı şaşırmamak gerekir

ALLAH MUHAFAZA..
YA RABBi! SEN'den; SEN'in sevmeni, SEN'in sevdiklerinin sevgisini ve bizi SEN'in sevgine ulaştıracak amellerin sevgisini dileriz.
Selam ve duayla
vuslatsiz_sevda
Sep 7 2008, 03:13 PM
“Aslolan Aşk’tır Hayatta Gerisi Laf’ü Güzaf.” Fuzuli...
Aslolan Aşk tır hayatta gerisi boş söz. Anlayana ne ala.. Hayatta esas murşid aşık olmaktır. Aşık olup kör olmak kör olup herşeyi onda görmektir. O’ndan öncesini yaşanmamış saymak O’nunla yeniden doğup tüm kaybettiklerin için helallik istemektir. Aşk suyun susuzları aradığı gibi safdır. Aşk gönülde lale dir. Lalenin Anlamı Allah dır Allah Aşkın Aşkıdır.
Allah Aşkdır.(alıntı)Çok hoş ve güzel Şeyler yazılmış..
Allah razı olsun ..
[JT]_ShadoW
Sep 7 2008, 03:27 PM
ALINTI(TEVHİDci @ Sep 7 2008, 02:44 PM)

RABB'im tüm Mü'minlerden razı olsun inşaALLAH. (amin)
sizden bir şey rica etsem "Sonsuz Aşk" o resmi kaldırma imkanımız varsa mutlu olurum.