İlle Cihad
Aug 27 2008, 07:41 AM
Esselamu Aleyküm ve Rahmetullah
Mübarek Ramazan'a az kaldı.
Malum, hava sıcaklıkları bazen dayanılmaz boyutlara çıkıyor.
Özellikle İç Anadolu bölgesindeki kuraklık, şartları dahada zorlaştırmakta.
Bu sıcaklarda oruç tutmakta hayli güç olacak. (imkansız demiyorum)
gelecek sene ve devam edecek senelerde durum dahada vahim olacak.
bilindiği gibi her sene on gün önceye denk gelmekte. 3 sene sonra, geçirdiğimiz bu dyanılmaz sıcaklarda oruç tutacağız inşallah. (Allah ömür nasip ederse elbette)
bu şartlarda, daha serin bir memlekete gidip Ramazanı geçirmek uygunmudur? (Mesela Doğu illeri)
amaç oruçtan kaçmak veya kurtulmak olmadığına göre, daha uygun hava koşullarında oruç tutmak için memleket değiştirmenin hükmü nedir acaba?
şimdiden teşekkürler.
Allah cümlemize hayırlı bir ramazan ve dayanma gücü nasip etsin inşallah.
divitDEDE
Aug 27 2008, 08:42 AM
mümin ehl-i ızdırabdır...
İlle Cihad
Aug 27 2008, 08:47 AM
Zorlaştırmayınız kolaylaştırınız......
İlle Cihad
Aug 27 2008, 11:18 AM
beklemedeyim muhteremler
sabah_rüzgarı
Aug 27 2008, 01:19 PM
netice oalrak herkes yaptığınn mükafatını alacaktır
bu sıcaklarda yerini değiştrmeden suszluğa katlann ve şikayetçi olamayan kardeşlerimzle daha serin yerlerde oruç tutanların illaki derece farkı olur çünki çekilen meşakkat farklı
bende sıcaklar nedeniyle düşünceliyim fakat rabbimn kolaylıklar ihsan edeceğini umuyorum
İlle Cihad
Aug 27 2008, 02:01 PM
mükafat açısından elbette bir fark olması gerektiğini biliyorum kardeşim.
fakat bu dediğim memleket değiştirme olayını yapmayı düşünen ve banada bu gibi soruları soran insanlar oldukça fazla.
biz diyorlar oruçtan kaçmıyoruz, şikayet etmiyoruz, tutma isteğimizi de Allah biliyor, fakat bir işin daha kolay yolu varsa onu seçmek lazım diye düşünerek böyle bir değişim yapmak istiyoruz, bu olay caizmidir değilmidir diyorlar.
açıkçası ben orucun sahih olacağını düşünüyorum, sonuçta amaç oruç tutmak, her zaman yapılan bir olayda değil, yani her ramazan geldiğinde saat olarak erken iftar eden memleketlere giden insanlarda değil, fakat hava sıcaklığı yüzünden çok zorlanacaklarını, hatta oruçlarını tutamayacaklarını düşünen insanlar, bu risklerden kurtulmak ve tam anlamıyla oruçlarını tutmak için serin bir bölgeye gitmek istiyorlar.
en doğrusunu Allah bilir elbette ama, bence bir sakıncası olmaz.
sizlerdende bu şekilde, yani caizdir veya değildir gibi cevaplar bekliyorum inşallah.
sabah_rüzgarı
Aug 27 2008, 02:05 PM
mantığım tabiki de bi mahsur yok dese de bu cvpların bencesinn olamayacağını bildiğinizi düşünüyorm ille cihad
İlle Cihad
Aug 27 2008, 02:11 PM
bu konular içtihadi konulardır. içtihat ile hüküm verilir.
zaten bence den kasıt, bildiğimiz öğrendiğimiz budur anlamına gelmektedir.
yani siz bir alimin eserinde okumuşsunuzdur böyle bir durumu, caizdir veya değildir diyebilirsiniz.
elbette sencesi bencesi olmaz ama, içtihatlarda kişilere göre değişir değilmi?
sükût-u vaveyla
Aug 27 2008, 02:19 PM
düşünün ki yaşı ilerlemiş insanlar...eğer başka bir yere gitme imkanları var ise ne güzel olur ...
yalnız bu durumda caizdir yada değildir gibi bir bilgiye gerek yok ...
alenen ortada ...bir işin gücün yoksa ...imkanında var ise ...
ve burada niyetin dahada ön planda olduğunu düşünmekteyim ... zaten sıcaklardan gençler ...çekinmez .. şöyle söyleyelim
hasta olanlar ...veya yaşlılarımızdır her halde bu konuda sıkıntı çekenler..
yorumları gerçekten merak ediyorum ..
saygılar ..
İlle Cihad
Aug 27 2008, 02:36 PM
sıcaklardan etkilenmek sadece yaşlılara özel değildir diye düşünmekteyim.
sağlıklı bir gençde bu sıcaklarda oldukça zorlanabilir.
şu bir gerçekki, bizim yaş gurubumuz, yani 35 yaşına kadar gelmiş kardeşlerimiz ve daha küçük olanlar (belki 35 den daha fazla olanlarda bu ifadeye dahil edilebilir) henüz hiç yaz ramazanına denk gelmedik. ramazan haricinde yazın oruç tutanlarımızda vardır elbet. ama bir kaç gün ile sınırlıdır.
daha açık ifadeyle, bu sıcaklardaki ilk ramazanımız olacak. o yüzden gençler için sorun olup olmayacağınıda açıkçası kestiremiyorum.
eğer bir ruhsat var ise bu konuda, hasta içinde yaşlı içinde sağlıklı içinde genç içinde geçerli midir değilmidir, bunu merak ediyorum.
yani nerede yaşıyorsak orada ramazanı geçirmek zorundamıyız, hava sıcak diye başka memlekete gitmek uygunmudur değilmidir?
sonuçta bir kolaylık var, ve bunu kullanmak istiyoruz. orucun özüne zarar vermeden böyle bir mekan değişikliğinin sakıncası ne olabilir?
sükût-u vaveyla
Aug 27 2008, 02:54 PM
o zaman iş değişir ille cihad ..annelerimizde tutmuş...nereye kadar kaç kaç ... birde şunu düşünün herkesin işi gücü var ...herkes iş yerinden bir aylığına izin mi alacak ...ki izin veren olur mu? önlemini almaya çalışacağız vantilatör şemsiye ... klima ...vs vs ....
benimkisi sadece yorum ... bakalım ciddi bir şey çıkacak mı ?
İlle Cihad
Aug 27 2008, 03:03 PM
buna kaçmak demeyelim be kardeşim

sadece koşulları kolaylaştırma diyelim.
ayrıca annelerimiz babalarımızda yeri gelmiş ya daha serin yerlere gitmişler yada oruçlarını yemişler, yada mecburen tutmuşlardır.
ben anneme babama dayımlarada sordum, çok zor olurdu dediler. bazen yerdik tutmazdık, bazende daha serin bölgelere giderdik dediler.
dayım anlattı, ankarada çalıştğı yıllarda ramazan temmuz ayına denk gelmiş, ozaman kendiside 19-20 yaşlarında imiş. ramazanda bir kaç gün zorlukla tuttuktan sonra, kendiside arkadaşlarıda rahatsızlanmışlar, bayılanlar falan baya bi vahimmiş durum. bir kaç gün yemişler, sağlıkları düzelince memlekete dönüp oruca devam etmişler.
diyorki, rahatsızlanıyoruz diye orucu yeseydik dahamı iyi olurdu. serin yere gittik orucumuzu tuttuk dedi. bencede mantıklı, orucu yemektense, veya rahatsızlanmaktansa serin bölgelere gitmenin hiç bir mahsuru olmamalı.
fakat buradaki ince nokta şu, dayımın dediği gibi, önce tutmuşlar denemişler, bakmışlar olacak gibi değil son çare olarak mekan değiştirmişler.
onlarda genç, 20 yaşında, bizlerde genciz, böyle bir durumda veya böyle olacağnı bilenlerin mekan değiştirmesi, orucu yemekten daha efdal değilmidir.
zümrüt
Aug 27 2008, 03:29 PM
Buna tipa tip kacmak denir, ben düsünüyorumda simdiki isler o kadarda vücüt kuveti
istemiyor....Evelden Dedelerimiz tarlarda cooook yaz Ramanzanlari gecirmis onlar can degilmiydi
diye soruyorum? amma illaki mükavati baskadir sicakda oruc tutmanin...Ben burda bir kez
yaza isap edmisdi ozaman ya 7- ya 9 yasindaydim...Susamistim ictim dayanamadim...
Ama bunu cocukluga veriyorum.. Bir yetiskinin iradesi var vede kolaylikla oruc tutabilir 30 derece
bile olsa... Allah herkeze keski cöl sicakliginda tumayi nasip edse diye diliyorum...
Kacmak yok ne gelirse ona razi olmak.
Peki sicak devletlerde her Ramazan sususlukla geciyor onlarda Kutplarami kacsinlar??
İlle Cihad
Aug 27 2008, 03:52 PM
bakınız, kaçmak dediğiniz şey, orucu terketmek ile olur. yani oruçtan kaçılır.
bizim bahsettiğimiz olay, sıcaktan kaçmaktır. ikisi çok farklı..
ayrıca, doğuda serin illerde olanların bizden ne ayrıcalığı varki onlar serinde tutma şansına sahipler?
onlarda müslüman bizde elhamdülillah değilmi?
onların bulunduğu serin ortamlara biz gidince neden bizimki kaçmak oluyor...
öyle ya, onlar serinde rahatça tutacaklar çünkü memleketleri ora, biz ise içanadoluda veya güneyde her nere ise, kuraklıktan bayılma noktasına geleceğiz. (şikayet ettiğim anlamı çıkmasın lütfen) onların bizden ayrıcalığı nedir?
ozaman onlarda ramazanda sıcak memleketlere gelsin bizle aynı şartlarda tutsunlar buna cevabınız ne olacak?
AYRICA 30 DERECEDEN BAHSETMİYORUZ KARDEŞİM, GEÇEN HAFTA 45 DERECE İDİ, BU HAFTA BİRAZ DÜŞTÜ EVET.39-42 ARASI DEĞİŞMEKTE...
AMA SENEYE 45 DERECEDE TUTACAĞIZ ALLAH NASİP EDERSE...
ÖNEMLİ NOT : BEN ANKARADA TUTACAĞIM İNŞALLAH, BU YAZILARIMDAN GİTMEK İÇİN FIRSAT ARADIĞIM ÇIKARILMASIN
zümrüt
Aug 27 2008, 04:09 PM
İlle Cihad abicim git git kimse firsatci demez, tamam 40 dereceleri asiyorsa gercekten
yürek ister kalmak
Tabi hersey imkan meselesi, imkanin varsa kolayini secebilisin ve adillik konusu degil
tercih konusu bu sen tercihini yapmissin be abi....
Benim attip tuttuguma bakma bende böyle bir durum olsa bende düsünürüm eger tabi
yer deyistirme imanim olsaydi olamasa cekeceksin allah kerim sonucda....
İlle Cihad
Aug 27 2008, 04:15 PM
yok kardeşim ben gitmiycem..
imkanım olmasına rağmen gitmiycem. denemeden görmeden gitmek istemem.
ama şu çok önemli, insanlara illede sıcak havada tutacaksın, serin bölgelere gitmek kaçmak olur derseniz, oruca olan bakış açıları değişebilir. orucun bir rahmet bir nimet olduğundan çok eziyet ve meşakkat olduğunu düşünmelerine sebep olabilirsiniz.
bana bu soruyu soranlara ben, fetva verme yetkim olmadığını, ama gidilmesinde şahsıma göre hiç bir mahsur olmadığını söylüyorum.
fakat şunuda ekliyorum, eğer sıcak memleketlerde tutabilecekseniz, buna gücünüz yetecekse bunun ecrini düşünerek burada tutunuz, yok eğer hastasınız, veya sıcaklara dayanamıyorsunuz, veya sıcakta oruç bozma riskini alacağıma serinde tertemiz tutarım diyosanız gidiniz.
Zorlaştırmamak, kolaylaştırmak lazım.. tabiki bu kolaylaştırmak, çizgiden çıkılmadan olmalıdır.
[JT]_BlacK
Aug 27 2008, 05:34 PM
ALINTI
amaç oruçtan kaçmak veya kurtulmak olmadığına göre, daha uygun hava koşullarında oruç tutmak için memleket değiştirmenin hükmü nedir acaba?
Muslumani digerlerinden ayiran en buyuk ozelligi Zeka'sidir...
[JT]_ShadoW
Aug 27 2008, 05:40 PM
NuRŞeN
Aug 27 2008, 06:54 PM
Neyi tartıştığınızı anlayamadım doğrusu.oruç sıcakta ağır geliyor diye soğuk olan yerlere gitmek nasıl bir düşünce ya gidemiyenler ne yapsın?
Hasta olanlar sağlığı bozulanlar için durum açık zaten.
Bir TV programında izlemiştim Mısır'da insanlar Ramazan ayında geceleri geziyor dolaşıyor,gündüzleri uyuyor.Ne güzel gündüz yemeğini geceleri iftar sahur olarak ye gündüzü bütün gün boyu uyu, iftar vakti gelince orucunu aç.Böyle bir şey olur mu?
Oruç tutmak sadece aç kalmak veya yemek saatlerini gece ile uyku saatlerini de gündüz ile değiştirmek midir?
Oruç, nefsin terbiyesi için tutulur.
[JT]_BlacK
Aug 27 2008, 08:04 PM
ALINTI(NuRŞeN @ Aug 27 2008, 07:54 PM)

Neyi tartıştığınızı anlayamadım doğrusu.oruç sıcakta ağır geliyor diye soğuk olan yerlere gitmek nasıl bir düşünce ya gidemiyenler ne yapsın?
Hasta olanlar sağlığı bozulanlar için durum açık zaten.
Bir TV programında izlemiştim Mısır'da insanlar Ramazan ayında geceleri geziyor dolaşıyor,gündüzleri uyuyor.Ne güzel gündüz yemeğini geceleri iftar sahur olarak ye gündüzü bütün gün boyu uyu, iftar vakti gelince orucunu aç.Böyle bir şey olur mu?
Oruç tutmak sadece aç kalmak veya yemek saatlerini gece ile uyku saatlerini de gündüz ile değiştirmek midir?
Oruç,için tutulur nefsin terbiyesi .
Oncelikle neden bu kadar asabisiniz anlayamadim.
Gidemeyenler kiskanmasin yeter.
Oruclu uykuda iken bile ibadet etmis sayilir.
Soguk memlekette oruc tutunca nefsinterbiyesizmi oluyor.
aLaTurCa
Aug 27 2008, 08:16 PM
Allah kolayligini verir elbette cunku durup dusunelim ne kadar kolay geciriyoruz Ramazan ayini, tamam sicaklara geliyor ama bundada Rabbim yardim eder, buna inanip guvenelim..kalbimizi once duzeltelim bunun kaygisina dusmeden..
Birde yine TR de sicaklar cok var ama birde bizim burda yaz aylarinda saat 22 den sonra aksam oluyor, o ve gunes sabah 4 gibi doguyor.. Kacmak demissin Zumrut hadi yaz ayinda tatile ciktin ve gittigin yer serin bir yer orda bence oruc tutmanin herhangi bir zarari olmaz nede olsa her sene ayni donem gidiyorsan..
Allah omur verirse o donem gelince bakariz caresine simdiden bunu dert etmeyelim, Allah buyuktur, simdiden hayirli Ramazanlar
musalli
Aug 27 2008, 08:19 PM
ALINTI
_BlacK' date='Aug 27 2008, 09:04 PM' post='303243']
NuRŞeN
Aug 27 2008, 09:33 PM
ALINTI
_BlacK' date='Aug 27 2008, 09:04 PM' post='303243']
Açıklamaları okuyamayacak düşüncelere karşı saygı gösteremeyecek kadar kim asabi beklli oluyor.tartışmalar kişiselleşmeden yapılmalı ,başkalarının düşüncelerine inanıp zorunda değisiniz fakat saygı göstermek zorundasınız..Varsa bir başka öneriniz söylersiniz. İslamiyette ibadet zengine fakire ayrı ayrı uygulanmaz.Parası olan rahat ibadet edecek olmayan ne yapacak.Güneş altında tarlada çalışmak zorunda olup oruç tutanları unutmayalım. Dikkat ederseniz ramazan ayı her yıl on gün önceye gelerek her mevsimde oruç tutuluyor.Yaz mevsiminde olduğu gbi kış mevsimlerinde de oruç tutuldu.İnsanlar bulunduğu yerin coğrafi şartlarına uygun oarak oruç tutarsa soğuk olmuş sıcak olmuş farketmez.Şartları kendine göre değiştirmeden bahsediyoruz. Bütün gün uyuyarak oruç tutulup ibadet edilmiş sayılacağına inanıyorsanız sözüm yok herkesin inancı kendine.
RAzdAR
Aug 27 2008, 11:05 PM
3 aylarda ara ara oruç tutan biri olarak
en son geçen pazartesi tuttum ki o günkü hava sıcaklığını marmarada yaşayanlar bilir.

ve ben gün boyu buz torbasını elimden düşürmedim.
inanılmaz sıcaklığın vermiş olduğu susuzluk ve bitkinlikle dışarda yol çalışması yapan işçilere takıldı gözlerim,
bu insanlar ramazanı nasıl tutacaklar dedim..
oruçluyken çekilen susuzluğun ıstırabı elbetteki mahşer meydanında çekilen sıkıntı ve susuzluğun yanında neydiki..
bunlarda birer ibret ve imtihan değilmi..
Rabbim yardım etsin çok zor geçecek.
bundan tam 30 yıl önce annem abime hamileyken doğuma gitmiş üstelik oruçluymuş..
ben oruca niyet ederken dua da ederim; Yarabbi tutacağım orucumu kolaylaştır, yardımını esirgeme diye. ki öylede geçer biiznillah.
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz Gerekmektedir
Buraya Tıklayın.