d.feneri
Aug 25 2008, 11:16 PM
Sıkılıyoruz, bunalıyoruz ve kurtulmak için çareler arıyoruz. Halbuki “Mutluluk Kitabı” başucumuzda; lakin ona uzanmaktan aciz kalmışız.
Peygamber Efendimiz (sas), sıkıntı anlarında, öfkeli zamanlarında ümmetine kurtuluş reçetesi sunmuş: Abdest almak. Bu çağrıya bazı sahabiler, alimler, Osmanlı padişahları öylesine uymuş ki, abdestsiz iş yapmaz, adım atmaz olmuşlar. Cennet ayakları altına serilen anneler dahi uymuş bu güzel tavsiyeye. Hatta içlerinden çocuklarını abdestsiz olarak bir kere bile emzirmeyenler çıkmış. Onların bu hassasiyetleri hep yüce ruhlu insanları dünyaya getirmelerine vesile olmuş.
Peygamberimiz (sas)’in, ümmetini devamlı abdestli olmaya teşvik eden pek çok hadislerinden iki tanesi şöyledir: “... İç ve dış temizliği tam yaparak devamlı abdestli olmaya ancak mü’min riayet eder.”, “Kim abdestli olduğu halde abdest tazelerse, ALLAH (cc), bu sebeple ona on misli sevap yazar.”
Hepimiz biliyoruz ki abdest bizi namaza, namaz da ALLAH’a ve Rasulü’ne götürür. ALLAH’a ve Rasulü’ne yakın olan insan da bilinçli olarak günah işlemez. Mü’min için bundan daha büyük bir mutluluk olur mu? Çoğumuz anne babayız ya da anne baba adayı, eğer hem kendimiz hem de evlatlarımızın, Efendimiz (sas)’in istediği insanlar olmasını istiyorsak küçük gördüğümüz aslında çok büyük olan noktadan başlamalıyız işe. Hem öyle başlamalıyız ki, bundan sonra abdestsiz hiçbir anımızın olmamasına özen gösterecek şekilde.
Peki sürekli nasıl abdestli olalım? İşte bizden bir teklif, kendi imkanlarınızı düşünüp farklı yollar da siz bulun: Tuvalete giriyoruz ve çıktıktan sonra ellerimizi ve ayaklarımızı yıkıyoruz. Bunun yanında yüzümüzü, kollarımızı da yıkasak, iki dakika bile sürmeyecek olan bir abdest alsak güzel olmaz mı? Evimizden ya da işyerimizden ayrılırken abdest alarak çıksak, hatta abdestli olarak yatağımıza girsek ALLAH (cc) ve Rasulü (sas)’nün hoşuna gitmez mi? Karar sizin? Unutmayalım ki ölümün bizi nerede ve nasıl beklediği belli değil. İyisi mi, biz onu her yerde ve her zaman abdestli bekleyelim. Rabbimizin huzuruna abdestli olarak varmak az şey mi?
bilal habeş
Aug 26 2008, 12:00 AM
ALLA c.c razı olsun kardeş güzel bir hatırlatma olmuş genelde dikkat ederim zaten iNŞAALLAH daha da çok dikkat etmeye çalışırım.birdu şu hadislerden sonra daha da çok insanın şevki geliyor..
Ukbe İbnu Âmir radıyallahu anh anlatıyor: "Üzerimizde develeri gütme işi vardı, (bunu sırayla yapıyorduk.) (Bir gün) gütme nöbeti bana gelmişti. Günün sonunda develeri kıra ben çıkarıyordum. (Birgün, nöbetimden dönüşte) Resülullah aleyhissalâtu vesselâm'a geldim, ayakta halka hitabediyordu. Söylediklerinden şu sözlere yetiştim:
"Güzelce abdest alıp, sonra iki rek'at namaz kılan ve namaza bütün ruhu ve benliği ile yönelen hiç kimse yoktur ki kendisine cennet vâcib olmasın!"
(Bunları işitince kendimi tutamayıp:) "Bu ne güzel!'' dedim. (Bu sözüm üzerine) önümde duran birisi:
"Az önce söylediği daha da güzeldi!'' dedi. (Bu da kim? diye) baktım. Meğer Ömer İbnu'I-Hattâb'mış. O, sözüne devam etti:
"Seni gördüm, daha yeni geldin. Sen gelmezden önce şöyle demişti:
"Sizden kim abdestini alır ve bunu en güzel şekilde yapar, sonra da: "Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abduhû ve Resûlühü. (Şehâdet ederim ki Allah'tan başka ilah yoktur ve yine şehadet ederim ki Muhammed Allah'ın kulu ve Resûlüdür)" derse, kendisine cennetin sekiz kapısı da açılır; hangisinden isterse oradan cennete girer."
Ebu Davud'un rivayetinde "...abdesti güzel yaparsa..." denmiştir.
Tirmizi'nin rivayetinde "....resûlühü (Allah'ın ...Resûlü)" kelimesinden sonra "Allah'ım, beni tevbe edenlerden kıl, temizlenenlerden kıl" duası da vardır.
Ebu Davud, Taharet 65, (169); Tirmizi, Taharet, 41, (55).
Hz. Ebu Hüreyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm buyurdular ki: "Mü'min -veya müslüman- bir kul abdest aldı mı yüzünü yıkayınca, gözüyle bakarak işlediği bütün günahlar su ile -veya suyun son damlasıyla- yüzünden dökülür iner, ellerini yıkayınca elleriyle işlediği hatalar su ile birlikte -veya suyun son damlasıyla- ellerinden dökülür iner. Ayaklarını yıkayınca da ayaklarıyla giderek işlediği bütün günahları su ile -veya suyun son damlasıyla- dökülür iner. (Öyle ki abdest tamamlanınca) günahlarından arınmış olarak tertemiz çıkar."
Müslim, Tahâret 32, (244); Muvatta, Tahâret 31, (1, 32); Tirmizi, Tahâret 2, (2).
Allah Resûlü sallallahu aleyhi ve sellem buyurdu:
"Öfke şeytandandır. Şeytan ise ateşten yaratılmıştır. Ateşi söndüren de sudur. Onun için, biriniz öfkelenince hemen abdest alsın!"
Ebû Vail radıyallahu anh. Ebû Dâvud
ALLAH'a emanet olun.
Selam ve duayla
garip_yolcu
Aug 26 2008, 12:03 AM
Bu güzel paylaşımınız için teşekkürler kardeşim. Allah Sizden Razı Olsun.
Gerçekten de bu çok önemi bir mevzu. Yanlış hatırlamıyorsam hadisi şerifte abdest için “müminin silahıdır” tabiri kullanılmıştır. Yıllardır abdestsiz yatmayıp onunsuz evden çıkmamanın verdiği güven, mutluluk ve huzurla diyorum ki bir insan yeryüzünde bu dünyadaki sudan abdest alırken ve hemen sonrasında duyduğu mutluk ve hazzı bu dünyada; sudan alacağı lezzet ve haz alabileceği pek az yer vardır. Ve yine inanıyorum ki kendisi ile abdest alınan su kadar insana rahmet okuyan ve şifa olan az dünyalık nimet vardır.
Bir insan her gece güzelcine abdest alır ve
Allah’ım din olarak İslamı, kitap olarak kuran ı Peygamber olarak habin Hazreti Muhammed Mustafa’yı ve Rab olarak da seni seçtim ve gönül rızamla bunu kabul ettim dese ve kendini “sizin için uykuyu bir dinlenme ve geceyi bir örtü taptık.” Hikmetini Allahtan dileyerek uykunun kollarında uzansa, inşallah o selamet. Sıhhat ve affı yet bulur.
Pratik bir bilgi: hanım kardeşlerimiz abdestsiz yemek yapmayın göreceksiniz ki yaptığınız yemeğm tadı da daha güzel olmuş ve bereketi de daha artmıştır. Demedi demeyin
d.feneri
Aug 26 2008, 01:03 AM
tamamlayıcı bilgiler için Allah razı olsun kardeşler sağolasınız
bilal habeş
Aug 26 2008, 01:07 AM
ALINTI(d.feneri @ Aug 26 2008, 02:03 AM)

tamamlayıcı bilgiler için Allah razı olsun kardeşler sağolasınız
RABBim sizdende razı olsun kardeş faydalı bir konu açtığınız içinde ayrıca teşekkür ederim.ALLAH'a emanet olun.
Selam ve duayla
NuRŞeN
Aug 26 2008, 01:25 AM
Abdest, dış bedenin yıkanması yanında, asıl önemli olan manevi iç temizliğin adıdır. Hz. Mevlana; “Bedeniniz kirliydi yıkayıp temizlendiniz, ya aklınız kirlendiyse onu ne ile temizleyeceksiniz” diyor
ayparcam
Aug 26 2008, 08:42 AM
RABBIM cumlenizdende razi olsun
Ne guzel konular aciliyor burada Boyle guzel konulari okuyup haz aliyor haz aldikca daha bir guzellikle yapmaya calisiyoruz insALLAH RABBIM katindada boyle ictenlikle yapilmis olarak gorunur yaptiklarimiz
ALLAH'im senin gucun guzelliklerin sonsuz ne yone bakar isek senin sonsuz guzelliklerini gormekteyiz Sen bizi gaflete dusurme YARAB yanlislarimizi duzelt bizi dogru yoluna yonelt herdaim ne olursun ..aminnn
NuRŞeN
Aug 26 2008, 10:10 AM
Zahiri abdest su ile olur,vücut temizliğidir.Batını abdest gönül temizliğidir,Allah'ın varlığına inanmak,nefsini terbiye etmek,kendi ayıbını görüp başkalarının ayıbını örtmektir.
İbadet ederken yalnız vücut temizliği değil gönül temizliği de önemlidir.Vucudun kirini su ile temizlemek kolay,ya gönül kirini temizlemek kolay mı?
Her zaman abdestli olalım derken vucudumuzun ve yüreğimizin temiz olmasını dilerim.İçi temiz olmayanın dışı temiz olmuş neye yarar.
sabah_rüzgarı
Aug 26 2008, 11:02 AM
allah razı olsun
hem vudüt temizliğine hemde gönül temizliğine dikkat edelim inş...
-BeRcEsTe-
Aug 26 2008, 12:23 PM
Abdest müminin silahıdır.....siz apaçık bir düşmanın varlığında silahsız dolaşmayınız....... bu sözü M.İslamoğlının kitabında okımuştum ve çok hoşuma gitmişti....
d.feneri
Aug 29 2008, 12:41 AM
Allah razı olsun kardeşler.Rabbim hem dış hem iç güzelliğini temizliğini nasip kısmet eylesin inş cümlemize
-BeRcEsTe-
Aug 29 2008, 06:14 PM
AMİN İNŞALLAH....
Teşekkürler
Aug 29 2008, 08:09 PM
<#thank#>
pürmelal
Aug 29 2008, 10:21 PM
genelde hep abdestli gezmeye çalışırım.. hatta çoğu zaman arkadaşlar arasında dalga konusu olmuştur bu..inanmayıp tekrar abdest aldırırlardı..
abdest hem içi hem dışı temizler..
TEVHİD
Oct 21 2008, 07:15 PM
Yaklaşık 18 yıldır namaz abdestsiz hiç olmadım hamdolsun.
Abdest bir talimdir kardeşlerim.
Daim abdestli olalım inşallah.
Selam ve dua ile
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz Gerekmektedir
Buraya Tıklayın.