Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Aylık Hatim Başlatma Önerisi
Islami Forum - Popüler Forum > GENEL FORUM > .·[ DUYURULAR ]·.
garip_yolcu

Aylık Hatim İndirme Önerisi

Değerli Kardeşler,
Forumunuzda yeni olduğum için pek incelme imkanım ve zamanım olmadı. Ancak gördüğüm kadarıyla Kuran ı Kerim bölümünde aylık hatim indirme yok. Varsa da ben göremedim. Böyle üye sayısı çok, kalitesi yüksek ve parolası “ Ümmetin Buluştuğu Nokta” olmanın getirdiği bazı yükümlükler olmalıdır diye düşünüyorum. Yeni olan birinin bu söylemlerde bulunması belki biraz ukalalığa kaçacak oma olsun “Ameller niyetlere göredir.” Hakikati imdadıma yetişir inşaAllahu Teala.
Evet, demem odur ki ramazanın başlamasıyla birlikte eylülden başlatılmak üzere aylık hatim okumayı başlatalım istiyorum.
Bu konu ile ilgili yönetimde bulunan kardeşlerin ne gibi bir düşüncesi ve uygulama planlarının olduğunu bilmiyorum. Direk olarak ilgili bölümde kendim de başlık açabilirdim. Ancak bazı hususlardan dolayı bu konuyu burada istişareye açmayı daha evla ve doğru buldum. En başta da belirtim ki ben bu platformumda yeniyim. Bu nedenle de böyle güzel bir uygulamaya dair başlığı açmak, rehberlik edip takip etmek benden daha çok hakkı olan kardeşler burada mevcuttur ki bu onların hakkıdır.
Ben de Şûrâ: 38. ayeti kerimede geçen “Müminlerin işleri kendi aralarında danışma(istişare) iledir.” İlkesinden yola çıkarak konuyu burada istişareye açtım.
Benim bu konudaki görüşüm; yönetimden bizzat birileri yada onların öngörmesi ile bu hizmeti bir kardeşin rehberliği ve takibi ile başlatılması yönündedir. Aylık en az bir hatmin okunması elzemdir. Ancak rağbetin çok olması durumunda birden fazla hatim okumaya çıkartılabilir. bu konuda daha iyi fikirleri olan kardeşlerimizin bu başlık altında fikirlerini bizimle paylaşmalarını rica ediyoruz. Bu istişare eylülün başında sonuçlandıracak şekilde fikirlerini bizimle burada paylaşan herkese teşekkür eder;
katkı sahibi herkesten Rabbim Razı Olsun dilerim.
bilal habeş
ES-SELAMUNALEYKUM kardeş çok güzel bir organizasyon düşünmüşsünüz RABBim razı olsun sizden.bizlerin üzerine ne düşüyorsa ben kendi adıma hazırım böyle güzel ve hayırlı bir organizasyon için.Diğer arkadaşlarında destek olmasıyla daha da güzel olur İNŞAALLAH.RABBim muvaffak eylesin.ALLAH'a EMANET OLUN

Selam ve duayla
sabah_rüzgarı
öncelikle aramıza hoşgeldinz kardeşim
teklifinz forumdaki arkadaşlarımzn müstefid olabilceği birbirimizi teşvik edebilecek neviden
forumda hatimlerimz ara ara olmakta en son esengül (kırık-rüzgar) tekrr başlatma hazırlıklarındaydı

ben kendim günde bi cüz okuyarak kendi hatimimi kendi yapma taraftaryım belki herkes ayda bir hatim kendi okuayarak açılan konuya bitirdiğini hem kendi teşvik olması bakımndan hemde bizleri teşfik etme amacıyla yazabilr
fakat herkes için bu uygunmudur bilemiyorum belki cüz almaları daha uygun olan arkadaşlarımzda olabilr

istişare edilmesi bu noktada mühim

ayrıca iyliğimizi isteyen ve sebeple çalışan kardeşlerimzn güzel fikirlerine herzamn açığız
sabah_rüzgarı
bilal kardeşim sanırm heycan yaptınn smile.gif
bilal habeş
ALINTI(sabah_rüzgarı @ Aug 25 2008, 03:45 PM) *

bilal kardeşim sanırm heycan yaptınn smile.gif

10 dk uğraştım gönderilmedi şimdi nasıl 3 tane msj olmuş anlamadım biggrin.gif heyecan değil de sinir yaptım sanırım smile.gif
ayparcam
MasALLAH bende boyle bir organizasyon yapilmasini bekliyordum cunku onceki gunlerdede boyle bir organizasyon yapilacagini okumustum .. RABBIM boyle hayirli bir organizasyon yapmayi isteyenlerden katindan fazla razi olsun bizlerinde faydalanmasina vesile oluyorsunuz insALLAH bizde haziriz boyle hayirli bir organizasyona can kurban .. RABBIM yar ve yardimciniz olsun insALLAH..

SELAM VE DUA ILE
garip_yolcu
ALINTI(bilal habeş @ Aug 25 2008, 03:41 PM) *

ES-SELAMUNALEYKUM kardeş

Ve aleyküm selam ve rahmatüllahu ve berakatühü 'bilal habeş' kardeşim
Katkınız güzel yorumlarınız ve desteğiniz için Rabbimiz Sizden Razı Olsun. İnşaallah güzel bir organizasyon olur diye ümit ediyoruz. Kardeşlerin destek ve katılımları ile.

ALINTI(sabah_rüzgarı @ Aug 25 2008, 03:43 PM) *

öncelikle aramıza hoşgeldinz kardeşim
teklifinz forumdaki arkadaşlarımzn müstefid olabilceği birbirimizi teşvik edebilecek neviden
forumda hatimlerimz ara ara olmakta en son esengül (kırık-rüzgar) tekrr başlatma hazırlıklarındaydı

Ben kendim günde bi cüz okuyarak kendi hatimimi kendi yapma taraftaryım belki herkes ayda bir hatim kendi okuayarak açılan konuya bitirdiğini hem kendi teşvik olması bakımndan hemde bizleri teşfik etme amacıyla yazabilr
fakat herkes için bu uygunmudur bilemiyorum belki cüz almaları daha uygun olan arkadaşlarımzda olabilr

istişare edilmesi bu noktada mühim

ayrıca iyliğimizi isteyen ve sebeple çalışan kardeşlerimzn güzel fikirlerine herzamn açığız

Hoş buldum teşekkür ederim Allah Razı Olsun sabah_rüzgarı kardeşim.
Yüksek anlayış; güzel yorum ve fikirleriniz için teşekkürler. Sanırım ben meramımı tam aksettirememişim. Eğer benim yazdıklarımdan herkes ayda bir hatim indirsin şeklinde bir beyanat anlaşılmışsa ben bunu demek istememiştim. Demek istemiştim ki biz bu konuyu burada müzakere ve istişare edelim hangi yönde karar çıkarsa bu kararı uygulamaya yönelik adımları atanlar ve konuyu açıp takip edenler belirlensin. Sonra da cüz alabilecek kardeşler alır ve okurlar. Mesajınızda demişsiniz ki “en son esengül (kırık-rüzgar) tekrr başlatma hazırlıklarındaydı.” Misal bu kardeş yâda başka biri forum yönetiminde yetkili kardeşlerle irtibatlı olarak rehberlik etsin. Bizlerde orda onların açmış yada açacakları başlık altında isteğe bağlı bir iki yada daha fazla cüz alır ve okuruz.
Benim fikrim şudur: Kuran ı Kerim bölümünde Aylık Hatim başlığı adı altında konunun açılması ve isteğe bağlı olarak isteyen kardeşlerin orda ben falan cüzü ya da cüzleri alıyorum şeklinde katılmalarıdır. Sonuçta biz Ümmetin buluştuğu nokta platformunda bir araya gelmişken isterim ki her ay en az bir hatim olmak üzere değişik isimlerin okuduğu ve birlikte bitirdikleri en az bir hatmi okuyup bunu başta Efendimizin ruhu olmak üzre hediye edip Rabbimize takdim edelim.

ALINTI(ayparcam @ Aug 25 2008, 09:49 PM) *

MasALLAH bende boyle bir organizasyon yapilmasini bekliyordum cunku onceki gunlerdede boyle bir organizasyon yapilacagini okumustum .. RABBIM boyle hayirli bir organizasyon yapmayi isteyenlerden katindan fazla razi olsun bizlerinde faydalanmasina vesile oluyorsunuz insALLAH bizde haziriz boyle hayirli bir organizasyona can kurban .. RABBIM yar ve yardimciniz olsun insALLAH..
SELAM VE DUA ILE

Katkı ve desteğinizden dolayı 'ayparcam' kardeşimize de çok teşekkür ediyoruz.
Allah sizlerden de Razı Olsun. İnşallah sizin ve sizin gibi kardeşlerin katkı ve desteği ile çok hayırlı bir organizasyon olur.
Selam ve dua ile
kırık-rüzgar
Es-Selamun Aleyküm

Geçen yıl Ramazan Ayı için HAtim başlatma kararı almıştım ve ayna ablamın yardımlarıylada cüz dağıttık ve hatim indirdik.HAmd olsun.

Bu yıl içinde böyle bir planım olmasıyla beraber yardımcı olacak birini arıyorum.

En kısa zamanda Hatim konusunu açıp cüz dağıtacağız inşaAllah.
NuRŞeN
Anlayamadığım bir konuda açıklamanızı istemekteyim.Hatim indirirken cüz dağıtma konusunu anlayamadım.Hatim bir kişi tarafından mı yoksa birkaç kişi tarafından mı indiriliyor?
garip_yolcu
ALINTI(kırık-rüzgar @ Aug 26 2008, 09:36 AM) *

Es-Selamun Aleyküm

Geçen yıl Ramazan Ayı için HAtim başlatma kararı almıştım ve ayna ablamın yardımlarıylada cüz dağıttık ve hatim indirdik.HAmd olsun.

Bu yıl içinde böyle bir planım olmasıyla beraber yardımcı olacak birini arıyorum.

En kısa zamanda Hatim konusunu açıp cüz dağıtacağız inşaAllah.

Muhterem 'kırık-rüzgar' kardeşim daha evvelden yaptığınız; okuyup dağıtıp okuttuğunuz okumalarınızı rabbim dergahı ulihiyesinde makbul ve kabul etmiştir inşallah. Madem siz bu işe gönül koymuşsunuz biz de buradaki diğer kardeşlerle birlikte bu hayırlı ve güzel amelde yanınızda olacaz inşallah.
Ancak benim vurgulamak istediğim bir husus vardır. Demem o dur ki artık ramazanın başından başlamak üzre her ayda bir olmak üzre bir hatim indirelim. Yani sadce ramazan ayı ile sınırlı tutmayalım bu hatim okuma işini. Misal eylül bittiğinde ekimin başında “ Ekim Ayı Hatmi” başlığını açıp bunu devam ettirelim ve artık bundan böyle de her ay o yeni girmiş olduğumuz ayın hatim konusu açık okumak isteyen kardeşler o başlık altında almak istedikleri cüzleri bildirsinler. Misal siz Eylülde konuyu açtığınızda 1. ve 21 cüzleri ban yazın.
Gerçi zaten siz yada başka kardeş o başlığı açtığında kendi kendine yürür o.
Başlık açtığınız zaman bu konu ile ilgili başka fikirlerimizde olacaktır inşallah. Misal yönetimdeki arkadaşlar bu konun tanıtılması adaına ilk bir ikinci aya böyle bir başlığın açıldığını ve isteyenlerin buradan yararlanma adaına toplu bilgilendirme mesajlarını atabilirler. Ondan sonrada zaten herkes bundan böyle bir böyle bir uygulmanın olduğundan haberdar oldukları için de toplu mesaj da atmaya gerek kalmıcaktır. Bana kalırsa yönetimdeki kardeşlerin kuranı kerim bölümünde alt başlık olarak hatım adında bir bölüm açmları en uygun olanıdır. Buda mümkün olmuyorsa hatmle ilgili açılan başlığı sabit konulara dahil ederler. Hele bir açılsın hayırlısı ila.
Ayrı katkı ve desteğiniz içinde teşekkür eder Rabbim Razı olsun inşallah

ALINTI(NuRŞeN @ Aug 26 2008, 11:53 AM) *

Anlayamadığım bir konuda açıklamanızı istemekteyim.Hatim indirirken cüz dağıtma konusunu anlayamadım.Hatim bir kişi tarafından mı yoksa birkaç kişi tarafından mı indiriliyor?

Öncelikle bu yerinde sorunuz için sizlere çok teşekkür ediyoruz. Allah sizden Razı Olsun.

Değerli 'NuRŞeN' Kardeşimiz,
İnsan bir başına da toplu olarak da hatim indirebilir. İnsan var ayda bir olmak üzere yılda 12 kez kuran ı hatmeder. İnsan da var daha sık yada daha seyrek aralıklarla bunu yapar. Bu konuda değişik uygulamalar var. Ancak kuran ı kerimi bir haftadan daha az bir zaman aralığında hatmetmek pek münasip değildir. Bu konuda bir sahibi ile Peygamber efendimiz arasında geçen bir diyalog bize rehberlik etmektedir.
Ancak bizim bu forum camiasalında uygulamaya girmesini istediğimiz ise şöyledir:
Madem bizler Müslüman ve mümin kardeşler olarak böyle bir platformumda bir araya gelmişiz. Ortaklaşa okuduğumuz ve bir çok değişik isimlerin birlikte bitirdikleri en azından ayda bir olmak üzere bir hatmimiz olsun ki inşallah bu hem kardeşlik bağlarımızı pekiştirir, hem de umut edilir ki bu amelimizden ve ortaklaşa çalışmamızdan dolayı Rabbimizin sevgini kazanmış oluruz.
Her ay o ayın ismi ile yeni bir başlık açılır ve dileyen kardeşler oradan ben falan cüz yada cüzleri okumak istiyorum diye beyanda bulunur. Misal ben burada oldukça her ay bir kaç cüz okurum inşallah.

Bu konuda değişik fikri olan kardeşlerin yada katkıda buluncakların katkısını bekliyoruz inşaallah

Selam ve dua ile

islam ve kulluk
Ramazan ayı itibarı ile devam ettirilmesi hoşnud edici bir durumdur inşaallah gönlünüze göre olur.

Forumda konuyu sizin veya yönetimden birinin başlatmasının fark etmemesi için konu açıldıktan sonra sabitler ve sürekli güncel kalması sağlanarak yapılabilir.

Yalnız çok iyi takipçi olmanız gerekmektedir. Konuyu ekseriyetle forumdaki aktif üyelere yayarız Allah'ın izni ile onlarda münasib durumlarına göre konuya katılımlarını sürdürürler.

Ve konuyu forum içersinde sık sık dile getirmek açısından imzanızda açmış olduğunuz konunun linkini de taşımanızı tavsiye ederim sadece siz değil konuyla yakından ilgilenen kardeşlerde imzalarında taşıyabilir ; böylece her hangi bir mesajını okuyan kardeşimiz konudan haberdar olur.

Allah-u alem
nasreddinhoca
KUR’AN AMEL ETMEK İÇİNDİR:

Abdullah ibn Mes’ud (r.a)’un tavsiyesi: “Biz Kur’ân’ı on âyet, on âyet alırdık ve aldığımız zaman on âyeti anlayıp hayatımıza aktarmadan diğer on âyeti almaktan kaçınırdık. Kur’ân insanlara , onunla amel etsinler diye nâzil olmuştur. İlk nesiller Kur’ân’ı amel etmek için okudular. Sizin herhangi biriniz ise, Kur’ân’ı başından sonuna kadar okur; tek bir harfini dahi bırakmaz; halbuki ununla amel etmeyi tamamen terk etmiştir” (İhyâu Ulûmi’d-D’în, İmam Gazali)

Hz.Ömer (ra)’den: “Bu Kur’ân sizin için mükafat, bir şeref ve bir hazinedir. Siz Kur’ân’a uyun; Kur’ân’ı kendize uydurmayın! Kim Kur’ân’ı kendisine uydurursa, Kur’ân onu cehenneme kadar sürükler; Fakat kim Kur’ân’a uyarsa Kur’ân onu firdevs cennetlerine kadar götürür. (Hadislerle Müslümanlık, Yusuf Kandehlevi)

Rasulullah (sav) dedi ki: ”Kim O’nun (Kur’ân-ı Kerim’in) dışında hidayet ararsa Allah onu saptırır” (Tirmizi)

İbni Mes’ud: “Biz Kur’ân’ı on ayet, on ayet alırdık ve aldığımız on ayeti hayatımıza aktarmadan diğer on ayeti almaktan kaçınırdık.” (Kutup, 1992/10)

Yine İbni Mes’ud:“Kur’ân, insanlara, onunla amel etsinler diye nazil oldu.
İlk nesiller Kur’ân’ı amel etmek için okudular. Sizin herhangi biriniz ise Kur’ân’ı başından sonuna kadar okur, tek harfini dahi bırakmaz; halbuki onunla amel etmeyi tamamen terketmiştir.” (Gazali, 1989, I/707)

İbni Ömer: “Biz Kur’ân’dan evvel imanı elde etmeye çalıştığımız uzun bir dönem yaşadık. Kur’ân sûre sûre nazil oluyordu. Bu sûrelerin helâl ve haramını, emir ve yasaklarını öğrenirdik. Ve gene o sûrelerden neyin yanında durmak uygunsa onu öğrenirdik. Şimdi ise imandan evvel Kur’ân’a yapışan, Fatiha suresinden başlayarak sonuna kadar okuyan, fakat Kur’ân’ın emri nedir, yasağı nedir ve neyin yanında durmak gerekir; katiyyen bilmeyen, okuduğu Kur’ân ayetlerini çürük hurmalar gibi sağa-sola serpen nice kişiler görüyorum.” (a.g.e., I/189, 708)

garip_yolcu
ALINTI(islam ve kulluk @ Aug 26 2008, 11:41 PM) *

Ramazan ayı itibarı ile devam ettirilmesi hoşnud edici bir durumdur inşaallah gönlünüze göre olur.

Forumda konuyu sizin veya yönetimden birinin başlatmasının fark etmemesi için konu açıldıktan sonra sabitler ve sürekli güncel kalması sağlanarak yapılabilir.

Yalnız çok iyi takipçi olmanız gerekmektedir. Konuyu ekseriyetle forumdaki aktif üyelere yayarız Allah'ın izni ile onlarda münasib durumlarına göre konuya katılımlarını sürdürürler.

Ve konuyu forum içersinde sık sık dile getirmek açısından imzanızda açmış olduğunuz konunun linkini de taşımanızı tavsiye ederim sadece siz değil konuyla yakından ilgilenen kardeşlerde imzalarında taşıyabilir ; böylece her hangi bir mesajını okuyan kardeşimiz konudan haberdar olur.

Allah-u alem

Allah Razı Ebeden Razı olsun sizden 'islam ve kulluk' kardeşim.
Ayrıca güzel fikirleriniz için de teşekkür ediyoruz. Tek kelime ile Aklınla bin yıl yaşa. Vallah bak bu hiç aklıma gelememişti gerçekten bu“Ve konuyu forum içersinde sık sık dile getirmek açısından imzanızda açmış olduğunuz konunun linkini de taşımanızı tavsiye ederim sadece siz değil konuyla yakından ilgilenen kardeşlerde imzalarında taşıyabilir “ süper bir fikir.
selam ve dua ile
garip_yolcu
Bu güzel katkılarınızdan dolayı Rabbim sizden Razı olsun nasreddinhoca' hocam.
Evet, arkadaşlar hocamız gerçekten çok mühim bir konuya parmak basmıştır. Sadce okumakla yetinip yada okuduklarından da bir şey anlamadan okumuş görünmek için okumak doğru olmaz. Elbetteki kuran kendisi ile amel etmemiz için inzal olmuştur. Onun için biz hocamızın bu beyanlarından şöyle bir şeyde çıkarabiliriz. Herkim ki hangi cüzü okusa şart olmakmakla beraber onu meali ile birlikte okusun inşallah.
Ancak biz burada kuran okuma yada diğer bir tabirle hatim indirmeden bahsederken daha bunun uygunluğu ve makbuliyeti hakkında beyanlarda bulunursak sanırım daha faideli olacaktır. Kaldı ki yukarıda nasreddinhoca hocamızın aktarımlarda geçen kimi ibarelerine karşılık bazı yorumlarda bulunmak ve aktarımları eklemek istiyorum. Yoksa yukarıda geçen misal ““Biz Kur’ân’ı on âyet, on âyet alırdık ve aldığımız zaman on âyeti anlayıp hayatımıza aktarmadan diğer on âyeti almaktan kaçınırdık.” Bu bize ayen onları gibi davranma mesuliyeti ve mecburiyeti ibraz etmemektedir. Kaldı ki kuranı okumak başlı başına bir ibadettir. Hem zaten kuranın bütün ayetleri illaki pratikte onları bir şekilde ameliye dökmenin de ötesinde anlam ve yükümlülükleri vardır. Misal tefekküre dair bir çok ayet var. Bun yanında insan her öğrendiğini aında yaşama gibi bir durumu olmayabilir. Malumunuz kuranın en uzun ayetlerinden biri alışveriş ve borçlanma ile ilgili. Bu vb gibi ayetleri illakine insanın öyle bir durumu olacak da onu o zaman okuyup pratik ettirecek diyemeyiz. Bunun gibi bir çok değişik şey vardır. Evet kesin olan şudur: kuran kendisi ile amel etmemiz için indirilmiştir ancak okumadan da onu nasıl öğrenecek ve onla amel edebiliriz ki..! dediğim gibi kuranı okumanın bile tek başına bir ibadet ve Allah katında sevimli bir amel olduğudur. Bu konuda da nasreddinhoca'mızın bilgilerinin kaynağı olan imamı gazalliden birkaç pasajı istifadeye sunuyorum inşallah.
Katkı sahibi herkesten Rabbim Razı Olsun ve değişik fikir ve katkılarınızı da bekliyoruz inşallah.

garip_yolcu

yorumsuz bu aktarımlardan da kuranı kerimi okumanın ne denli ehemmiyetli olduğu...

Gönül isterki güzel Türkiyemin değişik şehirlerinden Ankarasından, Diayarbakırından. İstanbulundan, Malatyasından Trabzonundan, izmirinden ve daha başka şehirlerden ve hatta değişik ülkelerde oturan kardeşlerin ortaklaşa okudukları değişik ismileirn iştirakı ila tamamlanmış hatimler her ay başta Efendimiz ve dini büyük lerimizn ve şehitlerimizn ve dahi okuaynların Hakkın rahmetine kavuşmuşlarının ruhllarına hedaye edelim.
selam ve dua ile

ayparcam
RABBIM razi olsun sizlerden insALLAH elimizden geldigi kadar kendi adima biseyler yapmaya calisacagiz wink.gif

RAHMAN yar ve yardimciniz olsun insALLAH

selam ve dua ile
islam ve kulluk
Allah sizden de razı olsun kardeşim
garip_yolcu
Essalamün Aleyküm ve rahmatüllah
Değerli Kardeşler;
Bu konu hakkında fikri beyanda bulunan başka arkadaşlarımız yok herhalde. İstişareden çıkan sonucu göz önünde bulundurduğumuzda muhterem kırık-rüzgar kardeşimizin en geç yarın hatim başlığını açmasını ümit ediyoruz. Dilerim bu konuya kardeşler katkıda bulunur ve hatmimizin bütün cüzleri alınır.
Bu arada bu konuya katkıda bulunan bilal habeş, sabah_rüzgarı, ayparcam, kırık-rüzgar, NuRŞeN, islam ve kulluk ve nasreddinhoca kardeşlere çok teşekkür eder Rabbim razı olsun dilerim.
Selam ve dua ile…
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.