kemalarca
Aug 21 2008, 03:27 PM
17. Asra kadar islam alemi İLİM ,TEKNOLOJİ VE MEDENİYET açısından ilkel ortaçağ avrupasından yüz yıl ilerde iken ,sonra ne oldu,nasıl oldu da, bu gün avrupadan yüzyıl geride kaldı. Bu gün islam dünyası insanları kaçak olarak avrupaya gidip orada hıristiyan şehirlerinde çöpçülük yapabilmek için canlarını tehlikeye atıyorlar, tır dorselerinde havasızlıktan ölüyolar,botlarda, gemilerde denize dökülüp boğuluyorlar.
Bu olay benim içimi acıtıyor. Bu yazıyı yazmamın nedeni budur.
6-12. inci yüzyıllar arasında islam aleminde islamiyetin yayılma sürecinde imamlık en cazip mesleklerden biri haline geldi. Bu zaman aralığında bir çok imamlar çıktı,Aziz kur'anı fakrklı farklı yorumlayarak,ve bu arada yüzbinlerle uyduruk hadis üretilerek,yine bu arada halifelik kavgalarının da sebeb olduğu islami bölünmeler meydana geldi ve islamiyet farklı mezhepler,tarikatlar cemaatler v.s şeklinde yüzlerce parçalara ayrıldı. Ne yazıkki bu parçalanmalar ,yine din adamlarının tarafından ''islamın zenginliğidir'' bahanesiyle mazur gösterildi.
Yine din adamlarının islamda İLİM demek islami ilimler demektir.İslamda ilim dendiğinde MÜSBET İLİMLER
kastedilmez yorumları (Bu gün hala böyle düşünenler var.) gençleri para getirmeyen matematik,fizik,kimya
biyoloji gibi müsbet ilimler yerine dini eğitimlere yönlendirdi.İslam dünyası böyle iken avrupada neler oluyordu ? Avrupa 17.yüzyıllarda önce RÖNESANSINI tamamladı, sonra din-devlet kavgasına , din adamları dinle,devlet adamları devletle uğraşsınlar diyerek son verdi, ve tüm gücünü MÜSBET İLME VE TEKNOLOJİ ye
vererek bugüne geldi.
Tüm dünya daki müslüman ülkelere baktığımızda sadece Türkiyenin diğer islam ülkelerine göre ilim ve teknoloji yönünden ilerleyebildiğini ve avrupaya yaklaşabildiğini görüyoruz. Bunun nedenlerine baktığımızda:
1. dünya savaşı sonrası tükenen hilafetve şeriat yönetimi yerine parlamenter halk yönetimi gelmesi
din-devlet ayırımının gerçekleştirilerek ,'' EN HAKİKİ MÜRŞİT İLİMDİR'' vecizesiyle MÜSBET İLİM lerin,
gençlerin eğitiminin temel sistemi haline getirilmesidir.
Burada kisoru şudur:
Bunları göre göre hala hilafet ve şeriat istekleri uygun ve makul ve mantıklı karşılanabilir mi?
Cevap verecek arkadaşların dikkatine, ben YÜCE ALLAHA VE ONUN İNSANLIĞA HEDİYE ETTİĞİ AZİZ
KUR'ANI KERİME yürekten inanan bir insanım,ancak eğitimim dini alanda değildir.
Selam
Farakhlit
Aug 21 2008, 05:45 PM
Sizin sorunuza güzel bir cevaptır
Bir önemli nokta siz alanınızda uzman doç. prof olabilirsiniz
ancak dini konularda sıradan bir vatandaşsınız
nasıl ki hastalık konusunda bir doktor karşısında başbakan olsa ondan üstündür onun gibi
gerekli dini eğitim bilgi birikimi olmadan islamı ve dini değerleri töhmet altında bırakmak size vebaldir.
gelelim cevaba:
ÜÇÜNCÜ İŞARET
Ehl-i bid'a diyorlar ki: "Bu taassub-u dinî bizi geri bıraktı. Bu asırda yaşamak, taassubu bırakmakla olur. Avrupa taassubu bıraktıktan sonra terakki etti."
Elcevap: Yanlışsınız ve aldanmışsınız! Veya aldatıyorsunuz. Çünkü Avrupa, dinine mutaassıptır. Hattâ bir âdi Bulgara veya bir nefer-i İngilize veya bir serseri Fransıza, "Sarık sar. Sarmazsan hapse atılacaksın" denilse, taassupları muktezasınca diyecek: "Hapse değil, öldürseniz bile dinime ve milliyetime bu hakareti yapmayacağım."
Hem tarih şahittir ki, ehl-i İslâm ne vakit dinine tam temessük etmişse, o zamana nisbeten terakki etmiş; ne vakit salâbeti terk etmişse, tedennî etmiş. Hıristiyanlık ise bilâkistir. Bu da mühim bir fark-ı esasîden neş'et etmiş.
Hem İslâmiyet sair dinlere kıyas edilmez. Bir Müslüman, İslâmiyetten çıksa ve dinini terk etse, daha hiçbir peygamberi kabul edemez. Belki Cenâb-ı Hakkı dahi ikrar edemez ve belki hiçbir mukaddes şeyi tanımaz; belki kendinde kemâlâta medar olacak bir vicdan bulunmaz, tefessüh eder. Onun için, İslâmiyet nazarında harbî kâfirin hakk-ı hayatı var. Hariçte olsa, musalâha etse; dahilde olsa, cizye verse İslâmiyetçe hayatı mahfuzdur. Fakat mürtedin hakk-ı hayatı yoktur. Çünkü vicdanı tefessüh eder, hayat-ı içtimaiyeye bir zehir hükmüne geçer. Halbuki, Hıristiyanın bir dinsizi, yine hayat-ı içtimaiyeye nâfi bir vaziyette kalabilir. Bazı mukaddesâtı kabul eder ve bazı peygamberlere inanabilir ve Cenâb-ı Hakkı bir cihette tasdik edebilir.
Acaba, bu ehl-i bid'a ve doğrusu ehl-i ilhad, bu dinsizlikte hangi menfaati buluyorlar? Eğer idare ve âsâyişi düşünüyorlarsa, Allah'ı bilmeyen dinsiz on serserinin idaresi ve şerlerini def etmesi, bin ehl-i diyanetin idaresinden daha müşküldür. Eğer terakkiyi düşünüyorlarsa, öyle dinsizler idare-i hükûmete muzır oldukları gibi, terakkiye dahi mânidirler; terakki ve ticaretin esası olan emniyet ve âsâyişi kırıyorlar. Doğrusu, onlar meslekçe tahribatçıdırlar. Dünyada en büyük ahmak odur ki, böyle dinsiz serserilerden terakki ve saadet-i hayatiyeyi beklesin.
Böyle ahmaklardan mühim bir mevkii işgal eden birisi demiş ki: "Biz Allah Allah diye diye geri kaldık; Avrupa top tüfek diye diye ileri gitti."
"Cevâbü'l-ahmaki's-sükût" kaidesince, böylelere karşı cevap sükûttur. Fakat bazı ahmakların arkasında bedbaht âkıller bulunduğundan deriz ki:
Ey biçareler! Bu dünya bir misafirhanedir. Her günde otuz bin şahit, cenazeleriyle "El-mevtü hakkun" hükmünü imza ediyorlar ve o dâvâya şehadet ediyorlar. Ölümü öldürebilir misiniz? Bu şahitleri tekzip edebilir misiniz? Madem edemiyorsunuz; mevt Allah Allah dedirtir. Sekeratta Allah Allah yerine hangi topunuz, hangi tüfeğiniz, zulümat-ı ebedîyi o sekerattakinin önünde ışıklandırır, ye's-i mutlakını ümid-i mutlaka çevirebilir?
Madem ölüm var, kabre girilecek, bu hayat gidiyor, bâki bir hayat geliyor. Bir defa top tüfek denilse, bin defa Allah Allah demek lâzım gelir. Hem Allah yolunda olsa, tüfek de Allah der, top da Allahu ekber diye bağırır, Allah ile iftar eder, imsak eder.(Yirmi Dokuzuncu Mektup - s.559)
vesselam
islam ve kulluk
Aug 21 2008, 05:52 PM
Şuan hilafeti 4 imam dönemi gibi yönetecek kimse olmadığı için olsun diyemem.
Şeriat = Allah'ın koyduğu hükümler . Şeriat her zaman vardır güneşin doğmasıda bir Allah'ın emridir fakat burda kastedilen şeriatın hukuki kısmı olduğundan önce şu örneği vereyim :
Fatih sultan mehmet döneminde bir ingilizin müslümanlıkta hırsızlık yapanın kolunun kesildiği yasasını okuyunca o vakit osmanlıda bir çok kimsenin kolu kesiktir diye düşünüp ziyarete gelmiştir ama beklediği gibi çıkmamış bir kaç kişi zar zor görebilmiştir.
O zamanın kadısına gidip durumu sorduğunda : kimse kolunu çalacağı ufak tefek şeyler için kaybetmeyi riske alamadığından ve daha önce kesilmişleri görüp caydığından burda hırsızlık olmuyor desek yeridir.
Peki ben size sorayım şimdi hergün binlerce hırsızlık neden oluyor? Bir tanesinin kolu kesilse %75 azalacağı garantidir ! En güzel ve uygun kuralları Allah-u teala koymuştur hiç şüphesiz.
Ve gelelim eğitim kısmına Osmanlı döneminde Türban yasağı denen bir saçmalık yoktu (!) Bunu sözde avrupacıların getirmesiyle bir çok hanımımızın önü kesilmiştir. Ayrıca sanki ilmi sadece hanımlar getiriyormuş gibi insanları islami ilme yönlendirip teknolojide uzak kalmışlar demek çok yersiz olur bunca erkek napıyor ? onların önündeki yasak neydi ?
Avrupa teknoloji ve ilim geliştirmeden önce medeniyeti ve ilmi bizden çalmış kendileri geliştirmiştir. ibni sina'nın tıp kitapları yaklaşık 40-50 yıl öncesine kadar hala kullanılmaktaydı . Bu ne demek avrupa 4 asır kadar türk alimlerin kitaplarını kullanmışlardır.
Bu duruma gelinmesinin tek sebebi mevlananın buyurduğu üzere :
"tüm dünyayı dolaştım cahillik kadar büyük düşman görmedim"
ve eğitim konusunda üstadımızın sözünü nakleden faraklit kardeşten Allah razı olsun üstadımızın konudaki cevabı en idelidir.
Allah-u alem
Ergul
Aug 21 2008, 06:15 PM
Selamün aleyküm
Cevdet Said'in kitaplarını -ağır olmalarına karşın- sabırla okumanızı öneririm. Gerçekten bu ilim ve İslam konusunda çok harika fikirleri var.
Ben yukarıda İslam aleminin teknik alanda gerilemesini şeriate ya da diğer ülkelerin teknik alanda ilerlemesini demokrasi, laiklik vs. gibi akımlara bağlamıyorum.
Batı'nın Karanlık Ortaçağ'da din adamlarına fazlasıyla bel bağlaması, yönetimin ve din adamlarının işbirliği içinde halkı ezmesi, bozulan hristyanlığın içler acısı durumu vs vs. İşte bunlar din adamlarının yönetimi ve siyaseti etkilemelerine yardımcı olmaktaydı. Bu kadar yaşanmışlıktan sonra laiklik denen zırva bu din adamlarından, papazlardan kurtulmak için bazı kanaat önderlerinin fikir akımlarıyla halkı galeyana getirmesiyle meyvelerini vermiştir. Rönesansı yaşayan Avrupa'nın, bozulmuş din hristıyanlıktan çektiklerini tüm dinlerden beklemek yanlış bence.
Şimdi İslam ile bozulmuş hristıyanlığı karşılaştırıyoruz. İslam karanlık bir çağ yaşadı mı? Bilime karşı çıktı mı? Aslında evet. İslam tarihinde bilime karşı çıkanlar oldu. Siz şimdi diyebilir misiniz ki "Şeriat, islam bilimin önünde engeldir."?
İslam tarihinde fikirlerinde hatalı insanlar vardır, bunların yaptığı hataları islama maletmemeliyiz.
İslam düşünmeye sünnetullahı aramaya teşvik eder. Allah'ın kanunu değişmez der. Allah'ın kanunlarını, Batı Rönesans'ta Reform'da (ve hâlâ
devam etmektedir) müslüman bilim adamlarından daha çok araştırmış ve bulmuştur. Bu da Allah'ın sünnetidir. Araştırana kanunlarını uygulayana netice verir bu evren Allah'ın izniyle.
Hem İbni Sina, Biruni müslüman değil miydi? Onlardan bu yana İslam anlayışımız fazlasıyla değişmiş, görünen o. Sanki biz hristıyanlaşmışız, Batı müslümanlaşmış.
Allah İslamı hakkıyla anlayıp yaşamayı nasip etsin.
kemalarca
Aug 21 2008, 09:17 PM
KARDEŞ FARAKHLİT,
Yazıma kendi fikirlerinizle cevap vermek yerine kim olduğunu bilmediğim,dilinden anladığım kadarıyla eski
bir din adamının, yazısını kopya etmişsiniz. Kardeş ben arapça bilmediğim için çoğunluğunu anlamadım.
ancak anlayabildiğim kısımlarında benim yazımla alakalı bir yönünü göremedim. Bana klasik dini yazılar gibi geldi.'' Hem islamiyet sair dinlere kıyas edilemez'' gibi klasik,standart söylem. Çok doğru bir söz, ancak bir hristiyan,ve bir musevi din adamı da kendi dinlerini diğer dinlerle kıyas edilemez bulurlar.
KARDEŞ İSLAM VE HUKUK,
''Şuan hilafeti 4 imam dönemi gibi yönetecek kimse olmadığı için olsun diyemem.'' DEMİŞSİNİZ aynen katılırım, ancak bugün Türkiyede veya herhangi başka bir ülkede hilafet bayrağı açılsa ,hiçbir ülke
ona itaat edip tek müslüman ülke olamayacağına göre ,hilafetin gücü sadece sembol olarak kalmıştır.
Aynı şekilde 1400 yıl önceki şeriat hukuku ,bugünün büyük insan toplulukları,1400 yıl öncesine göre tamamen değişmiş ve karmaşıklaşmış toplumlar için yetersiz kalmıştır. şeriat hukukundaki tüm şeri
hukuk maddelerini toplasanız ikiyüzü-üçyüzü geçmez ,bu gün ülkemize onbinlerce hukuk maddesi yeterli
gelmemektedir. Hırsızın elini kesersen hırsızlık azalır fikrine şiddetle karşıyım. Bunu bir medeni insan,
eski tabirle bir insan-ı kamil kabul edemez. Ayrıca elin kesilmesinin hırsızlığı önleyeceği de doğru değildir.
ÜLKEMİZDE 75 YIL CİNAYET İŞLEYENLERİ ASTIK CİNAYETİ ÖNLEYEMEDİK. İran devamlı adam asıyor birşey değişmiyor.
Ancak MEVLANA HAZRETLERİNİN TESBİTİ CAHİLLİK buna sonuna kadar katılırım,zaten yazımda türkiyede müsbet ilim yapan eğitime önem verildiği için bu gün ilerleyebildi demiştim.
KARDEŞ ERGUL,
Yazınızda yanlış tesbitler yapıyor ve yanlış noktadan hareket edince yanlış yere varıyorsunuz:
BOZULAN DİN HIRİSTİYANLIK, kim söyledi size bunu,kardeş hıristiyanlıkta incil başlangıçta yazılı olmadığı için, din adamları incili değiştirebildiler,böylece ilim ve fen ilerledikçe incilide ilerlettiler. Hıristiyanlara sorarsanız en mükemmel din kitabı incildir.Gayet doğaldır ki herkes kendi kitabını mükemmel,ötekileri
basit bulur hatta kabul etmez.
''Ben yukarıda İslam aleminin teknik alanda gerilemesini şeriate ya da diğer ülkelerin teknik alanda ilerlemesini demokrasi, laiklik vs. gibi akımlara bağlamıyorum. '' DİYORSUNUZ.
Çok yanlış tesbitler yapıyorsunuz.Kısaca bir daha açıklayayım:
17.asra kadar islam ülkeleri avrupadan yüz yıl ilerdiydi. SONRA neden geri kaldı:
12. asra kadar din adamları islamiyeti parçaladılar böldüler,sonra baktılar ki iş kötüye gidiyor.
İSLAMİYETTE YORUM YAPMAYI YASAKLADILAR.İCTİHAT KAPISINI KAPATTILAR. Yani islamiyet 12. asırda
kaldı ve sabitlendi. 12. asır sonrası tüm müslüman dünya için karanlık devir başladı.Bu konunun sorumlusu dinimiz değildir.
Bana göre de İSLAMİYET YER YÜZÜNE GELMİŞ SON VE EN MÜKEMMEL EN MUHTEŞEM DİNDİR. İSLAMİYETİN RUHUNU ANALAYABİLEN İNSANLAR ONU BİLİRLER.
islam ve kulluk
Aug 21 2008, 09:22 PM
Osmanlı imparatorluğu yüzlerce yıl karşı çıktığınız medeni olmadığını düşündüğünüz Allah-ın emri ile hırsızlığı önlemiştir.
Suçu işleyenleri ortadan kaldırmak suçum tamamen kalkıcağı manasını getirmez suç her zaman mevcuttur uygulayanlar değişir.
Cezalarda sadece uygulanma oranını azaltır yada caydırır (!) ve şu anki sistemin caydırıcılığı yok denecek kadar azdır.
Allah-u alem
Ergul
Aug 21 2008, 09:28 PM
yanlış anlamışım, olabilir kusura bakmayıver kardeşim.
Ben Kur'an'ın evrensel olduğuna inanıyorum. Kol bacak kesmenin de gerçekten işe yaradığını düşünüyorum. Yani insanı ve alemleri yaratan Allah -hâşâ- 21. yyı öngörememiş, toplumların bu kadar değişeceğini bilememiş mi? Tabii ki hayır! İnsanı yaratan ve fıtratını doğal olarak en iyi bilen O'dur.
Bir de o iddiamın arkasındayım. Aksini öğrenene kadar da öyle düşüneceğim. Ben okuduklarımdan bunu anladım. Eğer bu ilerlemenin başka bir sebebi olduğunu düşünüyorsanız lütfen paylaşın. Gerçekten merak ediyorum.
İçtihat konusunda birşey söyleyemeyeceğim. Ama şu var ki bazı hükümler sabittir, "sopa cezası bu devirde olmaz" deyip bunu hücre cezasına çevirmeye kalkarsanız -doğrusunu Allah bilir- doğru olacağını zannetmiyorum.
kemalarca
Aug 22 2008, 12:00 AM
ALINTI(Ergul @ Aug 21 2008, 10:28 PM)

yanlış anlamışım, olabilir kusura bakmayıver kardeşim.
Ben Kur'an'ın evrensel olduğuna inanıyorum. Kol bacak kesmenin de gerçekten işe yaradığını düşünüyorum. Yani insanı ve alemleri yaratan Allah -hâşâ- 21. yyı öngörememiş, toplumların bu kadar değişeceğini bilememiş mi? Tabii ki hayır! İnsanı yaratan ve fıtratını doğal olarak en iyi bilen O'dur.
Bir de o iddiamın arkasındayım. Aksini öğrenene kadar da öyle düşüneceğim. Ben okuduklarımdan bunu anladım. Eğer bu ilerlemenin başka bir sebebi olduğunu düşünüyorsanız lütfen paylaşın. Gerçekten merak ediyorum.
İçtihat konusunda birşey söyleyemeyeceğim. Ama şu var ki bazı hükümler sabittir, "sopa cezası bu devirde olmaz" deyip bunu hücre cezasına çevirmeye kalkarsanız -doğrusunu Allah bilir- doğru olacağını zannetmiyorum.
SEVGİLİ KARDEŞİM ERGUL,
Yine sitemiz soru-cevap bölümünde KUR'ANIN EVRENSELLİĞİ KONUSUNDA DÜŞÜNCELER başlıklı bir yazım var o yazımı lyfen bir okuyunuz ve sonra altta bu sitedekilerin cevaplarına ve cevapların kalitelerine bir
bakınız
Sonra konuşalım.
KARDEŞİM.
kemalarca
Aug 22 2008, 12:43 AM
ALINTI(islam ve kulluk @ Aug 21 2008, 10:22 PM)

Osmanlı imparatorluğu yüzlerce yıl karşı çıktığınız medeni olmadığını düşündüğünüz Allah-ın emri ile hırsızlığı önlemiştir.
Suçu işleyenleri ortadan kaldırmak suçum tamamen kalkıcağı manasını getirmez suç her zaman mevcuttur uygulayanlar değişir.
Cezalarda sadece uygulanma oranını azaltır yada caydırır (!) ve şu anki sistemin caydırıcılığı yok denecek kadar azdır.
Allah-u alem
SEVGİLİ KARDEŞİM İSLAM VE KULLUK,
Lutfen tartışmamızı sadece cezaların şu şekilde veya bu şekilde daha etkili olur gibi basit bir maddeye indirgemeyelim, konuştuğumuz sorunun islam dünyası AVRUPADAN 100 İLERİDE İKEN , NEDEN YÜZYILGERİDE KALDI .Bununsebebleri üzerine yoğunlaşalım.
''medeni olmadığını düşündüğünüz Allah-ın emri ile hırsızlığı önlemiştir'' diyorsunuz.
Buradan ben allahın emirlerinin medeni olmadığını düşünüyorum gibi bir anlam çıkıyor ki ,bu yanlış burada ben hukuki ve sosyal bir konuya din karıştırılıyor diye düşünüyorum.
SEVGİLİ KARDEŞİM YAZILARIMI OKURKEN LUTFEN ŞUNU BİLİNİZ, Ben Allahın büyüklüğüne etrafımdakiler allah büyüktür dediler diye etrafımdan öğrenmedim. Ben Yüce Allahı matematikte gördüm,fizikte gördüm
kimyada gördüm,biyolojide GÖRDÜM,astronomide GÖRDÜM. Bir başka başlıktaki yazımda şöyle demiştim:
Bütün müslümanlar Allahın büyüklüğünü bilir ama astronomi bilenler daha iyi bilir.
Kardeşim seni sıkmamak için kısaltmaya çalışayım. Ben problemin dinimizden değil din adamlarından kaynaklandığını düşünüyorum.Konuşmuştuk,dinimize 600.000 dedik bırakalım 100.000 diyelim sahte
uyduruk hadisi sokanlar din adamları, ve 1000 yıldır bunları temizlemeye çalışanlar din adamları,
yani bu nasıl uyduruk hadisermiş ki dile kolay 1000 yıldır temizleyemiyorlar ve günümüzde DİYANET İŞLERİ
BAŞKANLIĞI hadis temizleme komisuonları kuruyor.Affedersin kardeşim 1000 yılda her alim 1 sadece bir hadis temizleseydi bugün uydurma hadis kalmazdı. Demekki temizlemek istemiyorlar. Çünkü temizlenirse insanları şu hadis böyle emrediyor diye korkutamazlar.
Sevgili kardeşim ben din adamlarından korktuğum kadar cehennemden korkmuyorum,yemin ederim.
Bir ilahiyat alimi çıkıyor bir kitap yazıyor,bu kitabı bir belediye dağıtıyor:
'' Bir hadis-i şerifte: islamda kızların evlenme yaşı 9 dur ,buyurulmuştur.''
Sevgili kardeşim ,okudum, banyoya gittim ve affedersin kustum.
Böyle bir melanetin Aziz Peygambere nasıl mal edilebileceğine inanamadım. bunu yapan din adamı
ondan korkuyorum.
Kardeş dinimizin emri şeriat diyerek ,şeriat düzeni gelirse ne olacak,devleti din adamaları yönetecek.
Maksadın bu olmasından korkarım.
Avrupanın neden 100 yıl ileri gittiğine bakarsak temel prensibi DİN ADAMLARI DİN, İLE DEVLET ADAMLARI
DEVLETLE UĞRAŞACAKTIR PRENSİBİNİ koydukları içindir.Bu gün ülkemizde din ile devleti çarpıştırmak isteyenler var.
SELAM KARDEŞİM.
islam ve kulluk
Aug 22 2008, 04:49 AM
şu anda şeriatı hakkıyla uygulayabilecek bir yöneticinin var olduğu zaten pek sanmıyorum ki şeriatın geçerli olmasını uygulayıcısının hak olmasıyla isterim elbette bahsettiğiniz hadise doğru diyen kimselerle değil.
Asıl olarak şunu da söyleyim alimlerimiz uydurma hadisleri kendi dönemlerinden tamamen temizlemişlerdir fakat ilerleyen yıllarda farklı yazı türleriyle tekrar çıktıkları görülüyor. Zamanımız okuyucuları (özellikle internet üzerinden) bir kitabda naklediler sadece hadisi okuyor ve hüküm koyuyor halbuki hadisi nakledenin kitabından bizzat görüp alimin o hadis hakkındaki açıklamasını okumalıdır. Belki sahih olmadığını - belki bu hadisle içtihad edilmeyeceğini söylemiştir.
işte bu sebebdendir insanlarımızın doğru bir islami ilim almalarıda gerekmektedir.
ALINTI
Buradan ben allahın emirlerinin medeni olmadığını düşünüyorum gibi bir anlam çıkıyor ki ,bu yanlış burada ben hukuki ve sosyal bir konuya din karıştırılıyor diye düşünüyorum.
Allah-u teala hem hukuki hem sosyal hem ailevi hem akli her konuda geçerli hükümler ve kelamlar etmiştir. Zira o her şeyin en doğrusunu bilendir.
Allah-u alem
İlle Cihad
Aug 22 2008, 09:01 AM
.......
Farakhlit
Aug 22 2008, 10:05 AM
ALINTI
kemalarca Gönderildi Bugün, 01:43 AM
Avrupanın neden 100 yıl ileri gittiğine bakarsak temel prensibi DİN ADAMLARI DİN, İLE DEVLET ADAMLARI DEVLETLE UĞRAŞACAKTIR PRENSİBİNİ koydukları içindir.Bu gün ülkemizde din ile devleti çarpıştırmak isteyenler var.
Avrupa ve amerikanın ilerlemesinin altında başka bi dolu sebep var
bunu sade laikliğe bağlamak hem subjektif hem maksatlı bir yorum kaldıki hala bu ülkelerin yönetiminde vatikan olsun bazı hristiyan mezhepler çok çok etkili fransa hariç hiçbirinin anayasasında laiklik yok
halbuki bu ülke 90 yıldır laik hala geri
halbuki dubai laik değil bizden ileri
kavram karmaşası ile bir noktaya varılmaz
islamı mealden okuduğu bir iki ayet mealiyle öğrenenlere bir şey anlatmak zor oluyor gerçekten
tr ye gelecek olursak 90 yıldır bu din baskı altında bu bir gerçek
buna rağmen ilerleme neden olamıyor
yoksa laiklik kisvesine bürünüp ülkeyi soyan yönetimlerdemi suç?
yada dindar sayılabilecek iktidarları 2debir alaşağı etmeye çalışan laik güçlerdemi?
---
İslamda MÜsbet İlİm Sorunu
İslamda MÜsbet İlİm Sorunu diye birşey yok
bu bazıların uydurması ve bilim ve fenni islama karşı kullanması
halbuki islamın en iyi anlaşılıp yaşandığı çağlarda hristiyan batı engizisyonlarda bilim adamlarını diri diri yakarken bir çok bilimsel keşif müslümanlarca yapılmış Avicenne (ibni sina) kitapları yüzyıllarca avrupa tıp fak.de ders kitabı olarak okutulmuş.Biruni İbni Heysem Ali Kuşçu vb astronomi fizik matematik alanında çığır açmış.
İslamın iyi anlaşılmadığı ve dolayısı ile de yaşanmadığı dönemlerde bilimsel bilgi ve keşif karşıtlığı ise tabiki islama maledilmez başda dediğim gibi islam iyi anlaşılamamıştır
kemalarca
Aug 22 2008, 03:48 PM
[quote name='Farakhlit' date='Aug 22 2008, 11:05 AM' post='301774']
[color=#000000]Avrupa ve amerikanın ilerlemesinin altında başka bi dolu sebep var
bunu sade laikliğe bağlamak hem subjektif hem maksatlı bir yorum kaldıki hala bu ülkelerin yönetiminde vatikan olsun bazı hristiyan mezhepler çok çok etkili fransa hariç hiçbirinin anayasasında laiklik yok
halbuki bu ülke 90 yıldır laik hala geri
halbuki dubai laik değil bizden ileri
kavram karmaşası ile bir noktaya varılmaz
islamı mealden okuduğu bir iki ayet mealiyle öğrenenlere bir şey anlatmak zor oluyor gerçekten
tr ye gelecek olursak 90 yıldır bu din baskı altında bu bir gerçek
buna rağmen ilerleme neden olamıyor
yoksa laiklik kisvesine bürünüp ülkeyi soyan yönetimlerdemi suç?
yada dindar sayılabilecek iktidarları 2debir alaşağı etmeye çalışan laik güçlerdemi?
---
İslamda MÜsbet İlİm Sorunu
İslamda MÜsbet İlİm Sorunu diye birşey yok
bu bazıların uydurması ve bilim ve fenni islama karşı kullanması
halbuki islamın en iyi anlaşılıp yaşandığı çağlarda hristiyan batı engizisyonlarda bilim adamlarını diri diri yakarken bir çok bilimsel keşif müslümanlarca yapılmış Avicenne (ibni sina) kitapları yüzyıllarca avrupa tıp fak.de ders kitabı olarak okutulmuş.Biruni İbni Heysem Ali Kuşçu vb astronomi fizik matematik alanında çığır açmış.
SEVGİLİ KARDEŞİM,
Size önce şunu belirteyim. Yazılarınıza hiç bir zaman cevap yetiştirme tarzında değil basit ve net örnekler verip, sadece sizin konuyu daha geniş açıdan görmeniz için çalışıyorum.
Öncelikle en az sizin kadar,belki daha fazla inançlı olabileciğimi,sadece hatalarımızı görmeye çalıştığımı ,hatalarımızı göremez isek düzeltemeyiz diye düşündüğümü bilmenizi isterim.
Bu yazınızdaki hatalı örnek ve kararlarınıza kısa kısa cevap vereyim :
[quote]
Avrupa ve amerikanın ilerlemesinin altında başka bi dolu sebep var
bunu sade laikliğe bağlamak hem subjektif hem maksatlı bir yorum kaldıki hala bu ülkelerin yönetiminde vatikan olsun bazı hristiyan mezhepler çok çok etkili fransa hariç hiçbirinin anayasasında laiklik yok[/quote]
Avrupanın ilerlemesinin altında bi dolu sebeb var , DOĞRU ancak bu sebeblerin en önemli ikisi,söylemiştim
rönesans ve din-devlet işlerinin ayrılması.
Bunu sadece laikliğe balamak diyorsunuz ,bu yanlış sadece laikliğe bağlamadık,yukardaki iki sebeb.
[quote]halbuki dubai laik değil bizden ileri
kavram karmaşası ile bir noktaya varılmaz[/quote]
ÇOK ÇOK YANLIŞ, Dudai bizden 50 yıl geri, sadece bizden çok zengin, sebebi petrol, Kendi ilimleri, teknolojileri ile çalışıp ürettikleri hiçbir şey yok.
[quote]tr ye gelecek olursak 90 yıldır bu din baskı altında bu bir gerçek
buna rağmen ilerleme neden olamıyor[/quote]
Bakın kardeşim eğer bu cümleyi ,bana karşı çıkabilmek için,laf yetiştirebilmek için söylüyorsanız sizi ayıplarım, eğer sözünüzün anlamını bilmeden söylüyosanız aldığınız eğitime üzülürüm.
Din baskı altında demek mantık dışıdır. Din bir madde veya insan değildir,dine baskı uygulanamaz.
Tekke ve zaviyeleri kapatmak,takke ve sarığı yasaklamak için din baskı altındadır diyemezsiniz.
yanlıştır,dini uygulamalar yasaklanıyor,bu uygulamalara baskı yapılıyor diyebilirsiniz. Aksi iftira olur.
Buna rağmen neden ilerleme olmuyor dediğinizde,aynı şey ya laf yetiştiriyor ,yada eğitiminiz kısıtlı bilmiyorsunuz. Eğer samimi iseniz size söyleyebileceğim, LÜTFEN, internetten bile öğrenebilirsiniz,
1923 te, ilim, yeknoloji,üretim, halkın eğitim düzeyi,okuma tazma oranı neymiş bi bakın lutfen.
[quote]İslamda MÜsbet İlİm Sorunu
İslamda MÜsbet İlİm Sorunu diye birşey yok[/quote]
Dediğiniz anda anlıyorum ki siz,sadece laf yetiştirmek için aklınıza ne geliyorsa yazıyorsunuz, eğer bu sözünüzde gerçekten samimi iseniz,benim yazımı anlayabilecek eğitim düzeyine sahip değilsiniz demektir.
BU BURADAKİ YAZIYI ANLAYAMADIM DİYORSUNUZ.
BU İSLAM ALEMİ AVRUPADAN İLİM YÖNÜNDEN İLERİ DEĞİLDİR DİYORSUNUZ.
[quote]islamın en iyi anlaşılıp yaşandığı çağlarda hristiyan batı engizisyonlarda bilim adamlarını diri diri yakarken bir çok bilimsel keşif müslümanlarca yapılmış [/quote]
ARTIK BURASI BİRAZ SAÇMA OLMUŞ.
Yazıda 17. asra kadar islam alemi avrupadan yüzyıl ilerde demiştik.
sonra neden islamiyet zavallı duruma düştü dedik,yazımızda,
SELAM KARDEŞİM.
Farakhlit
Aug 23 2008, 03:07 AM
SONDAN BAŞLAYIM:ALINTI
sonra neden islamiyet zavallı duruma düştü dedik,yazımızda,
haşa İslam zavallı duruma düşmez bu kanı ancak "kendisi zavallı-ların" yorumu olabilir.
sonra:
daha önce de belirttiğim gibi hep övündüğünüz ve kibirlendiğiniz bu foruma mesaj yazan diğer, sizden kat kat değerli ve dindar arkadaşları (bende dahil) aşağılamaya çalıştığınız şu meşhur değeri kendinden menkul pek büyük ve muazzam "EĞİTİM DÜZEYİNİZ" burda sökmez.
çünki insanlar arasında en kıymetlisi en takvalı olandır eğitim düzeyi en yüksek olan değil.
bir işi yapan bilir ve bilen konuşur.Halbuki siz takvadan şeairi islamdan, dinin temel lisanı arabi ve farisiden osmanlıcanın basit kelimelerinden ayrıca "şeriat" ,"hilafet" gibi muazzam sade dünyayı değil Kainatı ilgilendiren hakikatlerden bihaber ne cüretle yorum yapıyor fikir beyan ediyorsunuz?
Haddinizi aşıyorsunuz, hem "...ancak eğitimim dini alanda değildir" diyor hemde "madem sen beni anlıyamadın o halde eğitimsizsin vb" hakaretlerde bulunuyorsun?
Terbiyeni takınsan iyi olur.
Benim eğitim düzeyim hem müsbet alanda hem Kurani tefsir alanında seninkini ikiye katlar beşle çarpar bu aklında olsun.
ayrıca:
Buraya eklediğim alıntı cevap vb yazılar sen ve senin gibi "ultralight islam" anlayışında olan, yaşar nurici beyaz hocacı, birtakım şahıslara bişey öğretmek için değil
(çünki öğrenebilecek EĞİTİM DÜZEYİNİZ YOK: öğrenime ilkokuldan başlar devam ederiz sonra lise üniv. gelir siz daha islamın ilkokulunu bitirememişsiniz biz size üniversite islamı anlatıyoruz doğal olarak anlayamıyorsunuz anlayamayacaksınız da)
peki nedir amaç sizin %80i islama muhalif dinin temellerinden yoksun ve cahilce yazılarınızdan etkilenebilecek insanlara hakikatleri sunmak.
bilmem yeterince açıklayıcı olabildim mi?
şimdi "biz neden geri kaldık avrupa vb ilerledi?"
Elcevab:
"...Ben bu zaman ve zeminde, beşerin hayat-ı içtimaiye medresesinde ders aldım ve bildim ki: Ecnebîler, Avrupalılar terakkide istikbale uçmalarıyla beraber; bizi maddî cihette kurun-u vustâda durduran ve tevkif eden, altı tane hastalıktır. O hastalıklar da bunlardır:
Birincisi: Ye'sin, ümitsizliğin içimizde hayat bulup dirilmesi.
İkincisi: Sıdkın hayat-ı içtimaiye-i siyasiyede ölmesi.
Üçüncüsü: Adâvete muhabbet.
Dördüncüsü: Ehl-i imanı birbirine bağlayan nuranî rabıtaları bilmemek.
Beşincisi: Çeşit çeşit sarî hastalıklar gibi intişar eden istibdat.
Altıncısı: Menfaat-i şahsiyesine himmeti hasretmek.
Bu altı dehşetli hastalığın ilâcını da, bir tıp fakültesi hükmünde, hayat-ı içtimaiyemize, eczahane-i Kur'âniye'den ders aldığım "altı kelime" ile beyan ediyorum. Mualecenin esasları onları biliyorum.
BİRİNCİ KELİME: "El-emel." Yani, rahmet-i İlâhiyeye kuvvetli ümit beslemek.
Evet, ben kendi hesabıma aldığım dersime binaen, ey İslâm cemaati, müjde veriyorum ki: Şimdiki âlem-i İslâmın saadet-i dünyeviyesi, bâhusus Osmanlıların saadeti ve bilhassa İslâmın terakkisi onların intibahıyla olan Arabın saadetinin fecr-i sadıkının emâreleri inkişafa başlıyor. Ve saadet güneşinin de çıkması yakınlaşmış. Ye'sin burnunun rağmına olarakHAŞİYE 1 ben dünyaya işittirecek derecede kanaat-i kat'iyemle derim:
İstikbal, yalnız ve yalnız İslâmiyetin olacak. Ve hâkim, hakaik-i Kur'âniye ve imaniye olacak. Öyleyse, şimdiki kader-i İlâhî ve kısmetimize razı olmalıyız ki, bize parlak bir istikbal, ecnebîlere müşevveş bir mâzi düşmüş.
Bu dâvâma çok burhanlardan ders almışım. Şimdi o burhanlardan mukaddematlı bir buçuk burhanı zikredeceğim. O burhanın mukaddematına başlıyoruz:(Hutbe-i Şamiye)...
DEVAMI:>>
kemalarca
Aug 23 2008, 12:23 PM
ALINTI(Farakhlit @ Aug 23 2008, 04:07 AM)

SONDAN BAŞLAYIM:haşa İslam zavallı duruma düşmez bu kanı ancak "kendisi zavallı-ların" yorumu olabilir.
sonra:
daha önce de belirttiğim gibi hep övündüğünüz ve kibirlendiğiniz bu foruma mesaj yazan diğer, sizden kat kat değerli ve dindar arkadaşları (bende dahil) aşağılamaya çalıştığınız şu meşhur değeri kendinden menkul pek büyük ve muazzam "EĞİTİM DÜZEYİNİZ" burda sökmez.
çünki insanlar arasında en kıymetlisi en takvalı olandır eğitim düzeyi en yüksek olan değil.
bir işi yapan bilir ve bilen konuşur.Halbuki siz takvadan şeairi islamdan, dinin temel lisanı arabi ve farisiden osmanlıcanın basit kelimelerinden ayrıca "şeriat" ,"hilafet" gibi muazzam sade dünyayı değil Kainatı ilgilendiren hakikatlerden bihaber ne cüretle yorum yapıyor fikir beyan ediyorsunuz?
Haddinizi aşıyorsunuz, hem "...ancak eğitimim dini alanda değildir" diyor hemde "madem sen beni anlıyamadın o halde eğitimsizsin vb" hakaretlerde bulunuyorsun?
Terbiyeni takınsan iyi olur.
Benim eğitim düzeyim hem müsbet alanda hem Kurani tefsir alanında seninkini ikiye katlar beşle çarpar bu aklında olsun.
ayrıca:
Buraya eklediğim alıntı cevap vb yazılar sen ve senin gibi "ultralight islam" anlayışında olan, yaşar nurici beyaz hocacı, birtakım şahıslara bişey öğretmek için değil
(çünki öğrenebilecek EĞİTİM DÜZEYİNİZ YOK: öğrenime ilkokuldan başlar devam ederiz sonra lise üniv. gelir siz daha islamın ilkokulunu bitirememişsiniz biz size üniversite islamı anlatıyoruz doğal olarak anlayamıyorsunuz anlayamayacaksınız da)
peki nedir amaç sizin %80i islama muhalif dinin temellerinden yoksun ve cahilce yazılarınızdan etkilenebilecek insanlara hakikatleri sunmak.
bilmem yeterince açıklayıcı olabildim mi?
şimdi "biz neden geri kaldık avrupa vb ilerledi?"
Elcevab:
"...Ben bu zaman ve zeminde, beşerin hayat-ı içtimaiye medresesinde ders aldım ve bildim ki: Ecnebîler, Avrupalılar terakkide istikbale uçmalarıyla beraber; bizi maddî cihette kurun-u vustâda durduran ve tevkif eden, altı tane hastalıktır. O hastalıklar da bunlardır:
Birincisi: Ye'sin, ümitsizliğin içimizde hayat bulup dirilmesi.
İkincisi: Sıdkın hayat-ı içtimaiye-i siyasiyede ölmesi.
Üçüncüsü: Adâvete muhabbet.
Dördüncüsü: Ehl-i imanı birbirine bağlayan nuranî rabıtaları bilmemek.
Beşincisi: Çeşit çeşit sarî hastalıklar gibi intişar eden istibdat.
Altıncısı: Menfaat-i şahsiyesine himmeti hasretmek.
Bu altı dehşetli hastalığın ilâcını da, bir tıp fakültesi hükmünde, hayat-ı içtimaiyemize, eczahane-i Kur'âniye'den ders aldığım "altı kelime" ile beyan ediyorum. Mualecenin esasları onları biliyorum.
BİRİNCİ KELİME: "El-emel." Yani, rahmet-i İlâhiyeye kuvvetli ümit beslemek.
Evet, ben kendi hesabıma aldığım dersime binaen, ey İslâm cemaati, müjde veriyorum ki: Şimdiki âlem-i İslâmın saadet-i dünyeviyesi, bâhusus Osmanlıların saadeti ve bilhassa İslâmın terakkisi onların intibahıyla olan Arabın saadetinin fecr-i sadıkının emâreleri inkişafa başlıyor. Ve saadet güneşinin de çıkması yakınlaşmış. Ye'sin burnunun rağmına olarakHAŞİYE 1 ben dünyaya işittirecek derecede kanaat-i kat'iyemle derim:
İstikbal, yalnız ve yalnız İslâmiyetin olacak. Ve hâkim, hakaik-i Kur'âniye ve imaniye olacak. Öyleyse, şimdiki kader-i İlâhî ve kısmetimize razı olmalıyız ki, bize parlak bir istikbal, ecnebîlere müşevveş bir mâzi düşmüş.
Bu dâvâma çok burhanlardan ders almışım. Şimdi o burhanlardan mukaddematlı bir buçuk burhanı zikredeceğim. O burhanın mukaddematına başlıyoruz:(Hutbe-i Şamiye)...
DEVAMI:>> SEVGİLİ KARDEŞİM,
Neden celalleniyorsunuz, bir konuda size ''bu konuda eğitim düzeyiniz yetersiz '' demek,hakaret değildir.
Çok normalbir ifadedir. Bana sorulan yüzlerce soruya,kusura bakmayın ,o konuya cevap veremem,eğitim düzeyim ,o konu için yetersizdir diye gayet rahatlıkla söylerim.
Bakın kardeşin osmanlıda din damları, kendilerini çok bilgili,alim gibi gösterebilmek için konuşmalarında arapça kelimeler kullanmaya başlamışlar,bu o kadar azıtılmış ki Türkçeden ayrılmış, ve OSMANLICA
denilen ayrı bir dil haline gelmiş. Peki bu dil Anadolu halkına yayılabilmiş mi ? hayır . Sonra o koskoca dil ölmüş. Bu gün sizde de aynı özentiyi görüyorum. Bana okumayacağım,okusamda anlamayacağım
kim olduğunu bilmediğim,eski bir zannederim din adamıdır uzun yazısını cevap diye gönderiyorsun.
Bakın kardeşim yanlışınız nerede: Bana göderdiğiniz o yazıyı,bu gün Anadoludaki kaç kişi anlar ?
Ben de anlamıyorum. Düşünün şimdi, eğitimi benden beş kat ileri birisi böyle bir şey yapabilir mi?
Bana cevabınız ELCEVAP diye başlıyor. O ''EL'' nedir ? cevap kelimesinin manasını biliyorum, peki bana ELCEVAP kelimesinin manası nedir ? söyler misin ? ELCEVAP cevabın bir çeşidi ise AYAKCEVAP varmıdır.
Bu nedenle nereden aldığınız o yazıyı hiç okumadım. Yeterli eğitiminiz var. Siz o yazıyı okuyunuz oyazıda bir fikir var ise bana kendiniz anlatınız.
Benim yazımda,eğitim düzeyi iyi olan herkesin kolaylıkla anlayabileceği gibi, karşımdakini rencide edecek,
tek kelime yoktur. Burada sizin alınganlık yaptığınızı düşünüyorum.
BAKIN SEVGİLİ KARDEŞİM YİNE KIZACAKSINIZ BELKİ AMA:
''Benim eğitim düzeyim hem müsbet alanda hem Kurani tefsir alanında seninkini ikiye katlar beşle çarpar bu aklında olsun. ''
DİYORSUNUZ. Bu tür konuşmalar ORTA OKUL ikinci sınıfta yapılır.
Tabii bu tür konuşmalar BENİM BABAM SENİN BABANI DÖVER diye devam eder.
SELAM, SEVGİLİ KARDEŞİM
islam ve kulluk
Aug 23 2008, 01:41 PM
Zamanında bütün öğrencilerine bu lisan ile hitab eden üstadın lisanı için kendilerini havalı ve alim göstermek için yapıyorlar derseniz baştan hata yapmış olursunuz bu sizin alimlere attığınız iftirada öteye gitmeyecektir.
Osmanlıca çöpe atılmış olsaydı hilafetin son dönemine kadar gelmiş olamaz halk kullanımıyor diye zaten lisan halinede gelmezdi. Madem ki osmanlıcaya bir lisan diyoruz madem ki bu lisanda bir çok kitab mevcut ve faideleniyoruz o vakit alimleri suçlamak yersiz olur.
İslami konularda bilginize bilgi katmak istiyorsanız eski lisanı bilmenizde muhakkak faide olucaktır sizin eski lisan diye okumaktan kaçındığınız külliyat bir çok lisana dönüştürülmüş ve dünyanın bir çok yerinde binler satmış konumdadır.
Gerek lisan olsun gerek bizim saygı duyup cevaplarını naklettiğimiz alimlerimiz olsun küçümseyici ve iftira yüklü sözlerinizi söylememenizi istirham ederim.
Allah-a emanet olun
kemalarca
Aug 23 2008, 03:18 PM
ALINTI(islam ve kulluk @ Aug 23 2008, 02:41 PM)

Zamanında bütün öğrencilerine bu lisan ile hitab eden üstadın lisanı için kendilerini havalı ve alim göstermek için yapıyorlar derseniz baştan hata yapmış olursunuz bu sizin alimlere attığınız iftirada öteye gitmeyecektir.
Osmanlıca çöpe atılmış olsaydı hilafetin son dönemine kadar gelmiş olamaz halk kullanımıyor diye zaten lisan halinede gelmezdi. Madem ki osmanlıcaya bir lisan diyoruz madem ki bu lisanda bir çok kitab mevcut ve faideleniyoruz o vakit alimleri suçlamak yersiz olur.
İslami konularda bilginize bilgi katmak istiyorsanız eski lisanı bilmenizde muhakkak faide olucaktır sizin eski lisan diye okumaktan kaçındığınız külliyat bir çok lisana dönüştürülmüş ve dünyanın bir çok yerinde binler satmış konumdadır.
Gerek lisan olsun gerek bizim saygı duyup cevaplarını naklettiğimiz alimlerimiz olsun küçümseyici ve iftira yüklü sözlerinizi söylememenizi istirham ederim.
Allah-a emanet olun
KARDEŞİM SEVGİLİ KARDEŞİM,
Bu kadar basit TÜRKÇE BİR CÜMLEYİ nasıl anlayamıyorsunuz . İNANAMIYORUM:
''Bakın kardeşin osmanlıda din damları, kendilerini çok bilgili,alim gibi gösterebilmek için konuşmalarında arapça kelimeler kullanmaya başlamışlar,'' DİKKAT BAŞLAMIŞLAR !!!!!
DİYORUM, YANİ OSMANLIDA LİSAN TÜRKÇE İKEN ,DİN ADAMLARI DİLİMİZE GÖSTERİŞ İÇİN ARAPÇA KELİMELER KULLANMAYA BAŞLAMIŞLAR. Başlangıç 12. yüzyıl ,aradan 4-5 asır geçmiş ve osmanlıca dili doğmuş.
Şimdi sen benim ,başlangıçtaki yani 12. yüzyılda yaşayan alimler için söylediğimi, alıp 20. yüzyılda yaşayan ALİMİNE getiriyorsun, VE BENİ İFTİRA ATMAKLA SUÇLUYORSUN.
ACABA YAPTIĞIN YANLIŞLIĞI ANLAYABİLDİN Mİ ? kardeşim.
Şimdi kardeşim bu yanlışlığı yapmanda 2 alternatf var:
1) Bu yanlışlığı benim yazdığımı anlayamadığın için yaptın.
2) Bu yanlışlığı bilerek tartışmada üste çıkabilmek için yaptın,ÜSTELİK İFTİRA DEYİP BANA İFTİRA ATARAK, yani anladığın halde,anlamamazlıktan gelerek yaptın TAKİYE.
HANGİ ŞIK KARDEŞİM 1 Mİ, 2 Mİ ?
SELAM KARDEŞİM.
islam ve kulluk
Aug 23 2008, 03:49 PM
Bakın sürekli insanların eğitimleri ve kelimelerin anlaşılmaması ile insanları itham edip asılsiz üste geçmeye çalışıyor veya geçtiğinizi zannediyorsunuz.
ALINTI
Bana cevabınız ELCEVAP diye başlıyor. O ''EL'' nedir ? cevap kelimesinin manasını biliyorum, peki bana ELCEVAP kelimesinin manası nedir ? söyler misin ? ELCEVAP cevabın bir çeşidi ise AYAKCEVAP varmıdır.
Bilmediğinizi hoş karşılarız fakat bilmediğiniz bir kelimeyi alay ederek yansıtmanızı malesef hoş karşılayamayız.
Anadolu kaç kişinin anlayıp anlamıyacağını sordunuz binler küsür nur talebesi bu külliyatları zaten okumakta yarısının tam anlamadığını var saysak bile ortaya çıkacak olan rakam milyonu bulacaktır. Yeterki amaç anlamak araştırmak ve bunu yapmayı istemek olsun.
Ve yazınızda 12. yüzyıl alimleri bu kelimeleri almaya başlamıştır diye bir kelam olmadığından -ki böyle durum söz konusu değildir mezapotamyadan , arab yarım adasından ve küzey afrikadan ülkemize olan göçlerle arap - fars lisanından kelimeler dilimize zaten nüfus etmiştir gidip alimlerin özellikle alma durumu mevcut değildir- sizin sözünüz tüm alimler için genelleme niteliğinden kim olduğunu bilmediğiniz üstadımız iste 19, yüzyılda yaşamıştır osmanlının bittiği dönemde yani ve hala sözüm geçerlidir alimlerimizin kendisini üstün göstermek gibi niyetleri yoktur böyle bir durum mevcut olsaydı 2000-1200 = 800 yıl içerisinde binler defa ortaya çıkmış olurdu.
ve bence :
1-) Kendi lisani ve kültüren üstünlüğünü bizlere empoze etmek için sürekli size cevap yazanları anlamamak yada zayıf eğitimle suçluyorsunuz
2-) Yada bazı kelamlardan kolay sıyrılmanın yolunu bu yöntemde buluyorsunuz
ALINTI
HANGİ ŞIK KARDEŞİM 1 Mİ, 2 Mİ ?
?
Allah'a emanet olasın
kemalarca
Aug 24 2008, 12:50 AM
ALINTI(islam ve kulluk @ Aug 23 2008, 04:49 PM)

Bakın sürekli insanların eğitimleri ve kelimelerin anlaşılmaması ile insanları itham edip asılsiz üste geçmeye çalışıyor veya geçtiğinizi zannediyorsunuz.
Bilmediğinizi hoş karşılarız fakat bilmediğiniz bir kelimeyi alay ederek yansıtmanızı malesef hoş karşılayamayız.
Anadolu kaç kişinin anlayıp anlamıyacağını sordunuz binler küsür nur talebesi bu külliyatları zaten okumakta yarısının tam anlamadığını var saysak bile ortaya çıkacak olan rakam milyonu bulacaktır. Yeterki amaç anlamak araştırmak ve bunu yapmayı istemek olsun.
Ve yazınızda 12. yüzyıl alimleri bu kelimeleri almaya başlamıştır diye bir kelam olmadığından -ki böyle durum söz konusu değildir mezapotamyadan , arab yarım adasından ve küzey afrikadan ülkemize olan göçlerle arap - fars lisanından kelimeler dilimize zaten nüfus etmiştir gidip alimlerin özellikle alma durumu mevcut değildir- sizin sözünüz tüm alimler için genelleme niteliğinden kim olduğunu bilmediğiniz üstadımız iste 19, yüzyılda yaşamıştır osmanlının bittiği dönemde yani ve hala sözüm geçerlidir alimlerimizin kendisini üstün göstermek gibi niyetleri yoktur böyle bir durum mevcut olsaydı 2000-1200 = 800 yıl içerisinde binler defa ortaya çıkmış olurdu.
ve bence :
1-) Kendi lisani ve kültüren üstünlüğünü bizlere empoze etmek için sürekli size cevap yazanları anlamamak yada zayıf eğitimle suçluyorsunuz
2-) Yada bazı kelamlardan kolay sıyrılmanın yolunu bu yöntemde buluyorsunuz
?
Allah'a emanet olasın
SEVGİLİ KARDEŞİM,
ANLIYORUM ,BU EĞİTİM KONUSUNDA , BEN BİRÇOK KONUDA RAKATLIKLA VE GERÇEK OLDUĞU İÇİN EĞİTİMİM YETERSİZ DERİM ,DEMEME RAĞMEN BU KONUDA ALINGANLIĞIN DEVAM ETTİĞİNİ VE ÖNEMLİ OLDUĞUNU ANLADIM. BUNDAN SONRA EĞİTİMDEN BAHSETMEYECEĞİM.
BEN DİLİMİZE ARAPÇA KELİMELERİ SOKAN ALİMLERDEN BAHSETTİĞİMİ,SİZİN ALİMİNİZİN İSE BEN 20.
ZANNEDİYORDUM 19. YÜZYILDA YAŞADIĞI İÇİN DİLİMİZE ARAPÇA KELİME SOKMA İMKANI YOKTU BU NEDENLE BENİM O SUÇLAMAMI ALİMİNİZİN ÜZERİNE ALINAMAZSINIZ DEDEMEYE ÇALIŞTIM.
EVET ANLADIM DEMEKKİ ANADOLUDA 1 MİLYON KİŞİ O ARAPÇA KARIŞIK DİLİ ANLAR AMA 69 MİLYONU
ANLAMAZ.
ki böyle durum söz konusu değildir mezapotamyadan , arab yarım adasından ve küzey afrikadan ülkemize olan göçlerle arap - fars lisanından kelimeler dilimize zaten nüfus etmiştir gidip alimlerin özellikle alma durumu mevcut değildir- sizin sözünüz tüm alimler için genelleme niteliğinden
TAMAM GÜZEL KARDEŞİM DİLİMİZE ARAPÇA KELİMELERİ DİN ALİMLERİ ALMADILAR.
KUZEY AFRİKADAN GÖÇLERLE GELDİ VE OSMANLICA YALNIZ İSTANBUL VE DİĞER BÜYÜK BİR İKİ ŞEHİRDE
SADECE ALİMLER VE EĞİTİMLİ ZÜMREDE DEĞİL TÜM OSMANLIDA KULLANILIYORDU.
SONRA NASIL OLDUYSA OLDU ALLAHIN HİKMETİ, ÖLDÜ.
SELAM KARDEŞİM.
islam ve kulluk
Aug 24 2008, 02:37 AM
Eğitim konusunda sen ben hoşgörsek bile bu forumun 20 bin küsür üyesi mevcut sonuçta herkesi aynı kefeye koyamazsınız. Anlaştığımız kanaatindeyim.
69 milyonu anlayamaz çünkü ülkemizde üzülerek söylüyorum çok büyük bir araştırma sorunu var çoğu kimseler islami konularda kitaplardan araştırma yapmayıp geleneksel inançlarına yada kulaktan duyma sözlere inanmayı yeyliyorlar bu sebebdendir ki zaten bunca hurafeler dinimizde oluşmuştur. Ki bu külliyatın artık insanımızın anlayamayacağı kelimeler için altında açıklamaları mevcut olan baskılarıda mevcut olmasına rağmen.
Ölmedi kardeşim size bir link vereyim eskiden açtığım bir konu bu kısma açıklık getirebileceği kanaatindeyim :
http://www.islamiforum.com/index.php?s=&am...st&p=158489Allah-u alem
kemalarca
Aug 24 2008, 03:07 PM
ALINTI(islam ve kulluk @ Aug 24 2008, 03:37 AM)

Eğitim konusunda sen ben hoşgörsek bile bu forumun 20 bin küsür üyesi mevcut sonuçta herkesi aynı kefeye koyamazsınız. Anlaştığımız kanaatindeyim.
69 milyonu anlayamaz çünkü ülkemizde üzülerek söylüyorum çok büyük bir araştırma sorunu var çoğu kimseler islami konularda kitaplardan araştırma yapmayıp geleneksel inançlarına yada kulaktan duyma sözlere inanmayı yeyliyorlar bu sebebdendir ki zaten bunca hurafeler dinimizde oluşmuştur. Ki bu külliyatın artık insanımızın anlayamayacağı kelimeler için altında açıklamaları mevcut olan baskılarıda mevcut olmasına rağmen.
Ölmedi kardeşim size bir link vereyim eskiden açtığım bir konu bu kısma açıklık getirebileceği kanaatindeyim :
http://www.islamiforum.com/index.php?s=&am...st&p=158489Allah-u alem
SEVGİLİ KARDEŞİM,
BU TARTIŞMAMIZ TAMAMEN KONUDAN AYRILDI.
ÇOK BASİT BİR POLEMİĞE KAYDI. BEN SUNİ BİR DİL OLAN OSMANLICA ÖLDÜ DİYORUM.
ÖLMEDİ DİYE CEVAP ALIYORUM. PEKİ KARDEŞİM ONU DA KABUL EDEYİM. OSMANLICA BUGÜN ÖLMEDİ TÜM ÜLKEMİZDE HERKES OSMANLICA KONUŞUYOR.
MÜSAADENİZLE BU KONUYU KAPATALIM MI ?
divitDEDE
Aug 25 2008, 02:48 PM
İslam'ın devri değişmez...islam her devirde yüksektir,a'li'dir...alçalmaz..bir cihetle yükselmez...
devri değişen kişilerdir...kişilerin haleti idealara yüklenebilir...doğrudur da...fakat bunu yapmak için, kişinin hem iç aleminde hem içtimai ve sair aleminde, ideasına bağlılığı, rabıtalarının kaviliği mutlak surette kanıtlanmalı, su-sızdırmaz bir vaziyette tezahür edegeldiği ıspatlarla zahir olmalı...
iş bu ki islam ideadır fakat sadece idea değildir..idea onun bir cihetinin bir zerresidir -ancak...bu yüzden tam bir ıspat ister bağlılık hususunda...
hasılı, müslümanın devri islamın devri değildir...öyle dersek, çamura düştüğü için elması çöpe atmalıyız...
zengin batı medeniyeti ile fakir "müslüman (fakat az mümin)" medeniyetler kıyaslanırken bir hususu gözden kaçırmamak gerek... hayranlıklarımızı bir kenara bırakıp vicdan muhasebesi yapmak...
batıyı zengin eden hırsızlıktır , parazit yaşamı benimseyişidir...hırsız çalınca zengin olur...fakat hır-sızlığı cezasız kalmayacaktır...Allah Sabur'dur, Hakim'dir...ve hüve's Sabur-u'l Hakim..
bir islam medeniyeti dünya gemlerini elinde bulundurduğu vakit, batıya mülteci deniliyordu... hristiyanlığa mülteci demek ise bazı ahmak avam tabakalarında gözüküyordu...bu gün şartlar böyle...bu günde tabakalarda aynı ahmaklıklar gözüküyor...
tarih tekerrür edip döner iken, vakıalarda duraksayanların başı döner ve aklı bulanır...
kemalarca
Aug 25 2008, 03:02 PM
ALINTI(divitDEDE @ Aug 25 2008, 03:48 PM)

İslam'ın devri değişmez...islam her devirde yüksektir,a'li'dir...alçalmaz..bir cihetle yükselmez...
devri değişen kişilerdir...kişilerin haleti idealara yüklenebilir...doğrudur da...fakat bunu yapmak için, kişinin hem iç aleminde hem içtimai ve sair aleminde, ideasına bağlılığı, rabıtalarının kaviliği mutlak surette kanıtlanmalı, su-sızdırmaz bir vaziyette tezahür edegeldiği ıspatlarla zahir olmalı...
iş bu ki islam ideadır fakat sadece idea değildir..idea onun bir cihetinin bir zerresidir -ancak...bu yüzden tam bir ıspat ister bağlılık hususunda...
hasılı, müslümanın devri islamın devri değildir...öyle dersek, çamura düştüğü için elması çöpe atmalıyız...
zengin batı medeniyeti ile fakir "müslüman (fakat az mümin)" medeniyetler kıyaslanırken bir hususu gözden kaçırmamak gerek... hayranlıklarımızı bir kenara bırakıp vicdan muhasebesi yapmak...
batıyı zengin eden hırsızlıktır , parazit yaşamı benimseyişidir...hırsız çalınca zengin olur...fakat hır-sızlığı cezasız kalmayacaktır...Allah Sabur'dur, Hakim'dir...ve hüve's Sabur-u'l Hakim..
bir islam medeniyeti dünya gemlerini elinde bulundurduğu vakit, batıya mülteci deniliyordu... hristiyanlığa mülteci demek ise bazı ahmak avam tabakalarında gözüküyordu...bu gün şartlar böyle...bu günde tabakalarda aynı ahmaklıklar gözüküyor...
tarih tekerrür edip döner iken, vakıalarda duraksayanların başı döner ve aklı bulanır...
KARDEŞ DİVİDDEDE,
YUKARIDAKİ YAZINIZA GENELDE KATILIYORUM.
ANCAK:
''batıyı zengin eden hırsızlıktır , parazit yaşamı benimseyişidir...hırsız çalınca zengin olur...fakat hır-sızlığı cezasız kalmayacaktır...''
DİYORSUNUZ ,DOĞRUDUR ANCAK BATIYI ZENGİN EDEN EN BÜYÜK FAKTÖRÜN,MÜSBET İLİMLER VE TEKNOLOJİYE VERDİĞİ ÖNEM VE BU ALANDAKİ ÇALIŞMALARI OLDUĞUNU BİLMELİYİZ.
İSLAMI FAKİR EDENİNDE MÜSBET İLİM VE TEKNOLOJİYİ İHMAL ETMEK OLDUĞUNU UNUTMAYALIM.
SELAM
divitDEDE
Aug 25 2008, 03:45 PM
ALINTI
DİYORSUNUZ ,DOĞRUDUR ANCAK BATIYI ZENGİN EDEN EN BÜYÜK FAKTÖRÜN,MÜSBET İLİMLER VE TEKNOLOJİYE VERDİĞİ ÖNEM VE BU ALANDAKİ ÇALIŞMALARI OLDUĞUNU BİLMELİYİZ.
batı çalmaya başladığı zaman müsbet ilimlere önem vermiştir...
çaldı...sömürdü...daha fazla sömürmek için ilmi kullandı...kullanmakta.. böyle olmasa idi, fakir iken onun elini kolunu bağlayan ne idi ilim yapması için bilemiyorum? (bu gün üçüncü dünya ülkeleri sınıfındaki türkiyeden çıkan üstün beyinler malumumuz)
ayrı bi husustur; parası olan ticarete girişir...değişik sektörlerde boy gösterir...hırsızında parası varsa ticarete girişebilir... teknoloji ticari bir sektördür... müsbet ilimler dahi bu gün ticaret ve para hırsından kurtulup, hür olarak meşguliyetlerini sürdüremiyor...
fakat onların bu ticaretleri hesap gününde onlara fayda vermeyecektir...mesele müsbet ilimlerle, teknolojiyle izah edilebilecek kadar dar bir mesele değil şüphesiz...özellikle de müslüman(fakat az mümin) medeniyetlerin fakirleşmesinin başlıca sebebi asla ve kat'a bu görülemez...sebebin sebebinin sebebidir ancak...dillendirilecek kadar ehemmiyetli olan sebep -iman eksikliğidir, islami yaşayışa uyma manın yanında, şeriata aykırı durmaktır...-
"Artık İslamiyet'i haykırınız !" emriyle, perdeler açılıp, kureyş'in göbeğine cesurca girildiğinde, teknoloji(askeri mühimmat(madde kuvveti)) kureyşte, iman kuvveti(kur'an ve şeriat) ise Müslüman'da idi..
bunun ne muhteşem başarı olduğunu anlamak istiyorsanız, silahsız 30 kafirin süleymaniye'de put dikmek istemesini ve o anda sizin halinizi tahayyul edin...
hasılı mesele bu kadar sade değildir...Müslüman(medeniyetlerin)'ın başlıca sorunu iman eksikliğidir,islami yaşayıştan ve şeriat-ı islamiyye'den uzak ve hatta bihaber oluşudur... bu sorunun yanında müsbet ilimlere ilgisizlik ve teknoloji gibi pürüzler, devede kulak tüyü kadar bile değildir...
ALINTI
İSLAMI FAKİR EDENİNDE MÜSBET İLİM VE TEKNOLOJİYİ İHMAL ETMEK OLDUĞUNU UNUTMAYALIM.
fakirlikten ne anladığımız da önemli? nedir o fakirlik? dünyalar önüne serilmişken hasırlarda yatmak mı?
hülasa:
imanî noksanlık mümini müslüman yapar...müslümana mülteci dedirtir...
imanî tamamiyet müslümanı mümin yapar...mümine sultan-ı cihan dedirtir...
kemalarca
Aug 25 2008, 04:32 PM
ALINTI(divitDEDE @ Aug 25 2008, 04:45 PM)

batı çalmaya başladığı zaman müsbet ilimlere önem vermiştir...
çaldı...sömürdü...daha fazla sömürmek için ilmi kullandı...kullanmakta.. böyle olmasa idi, fakir iken onun elini kolunu bağlayan ne idi ilim yapması için bilemiyorum? (bu gün üçüncü dünya ülkeleri sınıfındaki türkiyeden çıkan üstün beyinler malumumuz)
ayrı bi husustur; parası olan ticarete girişir...değişik sektörlerde boy gösterir...hırsızında parası varsa ticarete girişebilir... teknoloji ticari bir sektördür... müsbet ilimler dahi bu gün ticaret ve para hırsından kurtulup, hür olarak meşguliyetlerini sürdüremiyor...
fakat onların bu ticaretleri hesap gününde onlara fayda vermeyecektir...
mesele müsbet ilimlerle, teknolojiyle izah edilebilecek kadar dar bir mesele değil şüphesiz...özellikle de müslüman(fakat az mümin) medeniyetlerin fakirleşmesinin başlıca sebebi asla ve kat'a bu görülemez...sebebin sebebinin sebebidir ancak...dillendirilecek kadar ehemmiyetli olan sebep -iman eksikliğidir, islami yaşayışa uyma manın yanında, şeriata aykırı durmaktır...-
"Artık İslamiyet'i haykırınız !" emriyle, perdeler açılıp, kureyş'in göbeğine cesurca girildiğinde, teknoloji(askeri mühimmat(madde kuvveti)) kureyşte, iman kuvveti(kur'an ve şeriat) ise Müslüman'da idi..
bunun ne muhteşem başarı olduğunu anlamak istiyorsanız, silahsız 30 kafirin süleymaniye'de put dikmek istemesini ve o anda sizin halinizi tahayyul edin...
hasılı mesele bu kadar sade değildir...Müslüman(medeniyetlerin)'ın başlıca sorunu iman eksikliğidir,islami yaşayıştan ve şeriat-ı islamiyye'den uzak ve hatta bihaber oluşudur... bu sorunun yanında müsbet ilimlere ilgisizlik ve teknoloji gibi pürüzler, devede kulak tüyü kadar bile değildir...
fakirlikten ne anladığımız da önemli? nedir o fakirlik? dünyalar önüne serilmişken hasırlarda yatmak mı?
hülasa:
imanî noksanlık mümini müslüman yapar...müslümana mülteci dedirtir...
imanî tamamiyet müslümanı mümin yapar...mümine sultan-ı cihan dedirtir...
SEVGİLİ KARDEŞİM,
BU FİKİR VE DÜŞÜNCELERİNİZE KATILMAM MÜMKÜN DEĞİL. islam aleminin 17. asra kadar ortaçağ avrupasından ilim ve teknolojide 100 yıl, ilerde iken, 20. yüz yılda 100 yıl geri kalmasının TEK NEDENİ
DİN ALİMLERİNİN insanlara ilim ,ilim diye sadece dini ilimlere önem verip müsbet ilimleri ihmal etmeleridir.
İslamın, vede özellikle OSMANLININ çökmesinde imanın rolü hiç yoktur. OSMANLI halifeside olduğu halde
imansız olduğu için mi çöktü ?????
KUSURA BAKMAYIN görüşlerinizi ÇOK YANLIŞ buluyorum.
SELAM KARDEŞİM.
ilkemir
Aug 26 2008, 12:51 AM
Cevap Gazali'nin takipçileridir ..
Gazali matematik fizik gibi bilimleri "laik" bulmuştur yani dinle alakasız ki öyledir , 2*2 nin 4 etmesini bilmemiz bizi cenette götürmez . Buna karşılık okuyacağımız bir Fatiha bizi cennete götürebilir. Bu noktaya kadar bir sorun yok . Mutezile ile çekişmenin sonucu olarak zaaman içerisinde geri kalma var . Bunun sebebi de kraldan çok kralcı olmak. Yani Gazali'den çok Gazalici olmaktır .
Bu nasıl mı olur ?
Gazali matematiği laik yani dinle alkasız "nötr" bulurken taipçileri bir adım ileri gidip matematiği boş işler kısmın akoymuş ve bu görüş çok yavaş ve derinden yayılmıştır .
Hiç duymadınız mı denizde sandalda bir matematikçi ile bir hocanın hikayesini , fırtına çıkınca hocanın bak senin matematiğin seni kurtaramaz dediğini ? Burada müspet ilimlere yapılan aşşağılamayı görmemek a anlayamamak b artniyetlice gerçeği gizlemektir.
Mutezile ile olan çekişme kısaca failin kim olduğuna dairdir , Mutezile ateş pamuğu yakar derken Gazali hayır ateş pamuğu yakmaz ateşe failik ekleyemezsiniz pamuğu yakan allahtır demiştir tıpkı ateşi oluşturan gibi . Tabi böylebir inanç yukardak iaşşağılama ile birleşnce sebeb sonuç kurgusunu müspet ilimden alıp ilahi dala çekerbuna birde tasavvfu eklerseniz sonunda sadec edua okuyarak düşmanları helak etmeye çalışan ir gruba kalırsınız ki buda bugünkü toplumumuzdur .
Yanlış anlaşılmasın pamukateşi yakar ama bu ateşden değil ateşe Allah'ın verdiği özelliklerden dolayıdır demekteyim .
Ortadan ikiye ayrılmış kafatası patlamış beyni dıaşarı çıkmış bir insanın yaşamasını beklemek olur mu ? Şüphesiz ki ölecek. Peki şüphesiz ki ölecek demek Allah'a bi rzorunluluk getirir mi ? Hayır ... Çünkü onun ölecek olması Allah'ın koyduğu düzenin gereğidir Allah neden kendi düzenine çelişkili iş yapsın ki ? Yaptıkarının zaten adı var mucize diyoruz biz bunlara .. Müspet ilimlerin sebeb sonuç ilişkisi Allah'ı dışlamak ya da Allah'a şart koşmak değildir Âllah'ın koyduğu düzenin bir parçasıdır .
Gazalicilik ( gazali'ye rağmen) derinden müspet ilimlerde geri kalmamızın sebebidir . Ha bu derin etkiyi engeleyyemeyenlerde "kim olursa olsun" yöneticilerimizdir .
islam ve kulluk
Aug 26 2008, 05:39 AM
öyle bir açıklamış ki sanki tüm islam alemi gazalicilik akımı ile inancını sürdürmüş...
http://felsefetarihi.net/gazzali.htmve ayrıca gazali müspet ilimlere nötr dememiş bilhassa kabul etmiştir...
Allah-u alem
divitDEDE
Aug 26 2008, 08:47 AM
ALINTI
KUSURA BAKMAYIN görüşlerinizi ÇOK YANLIŞ buluyorum.
tamam..
ALINTI
Gazali matematik fizik gibi bilimleri "laik" bulmuştur yani dinle alakasız ki öyledir , 2*2 nin 4 etmesini bilmemiz bizi cenette götürmez .
....
2- Sahibine kardan fazla zarar veren ilimdir.Astronomi gibi...
Bu ilim, ilim olmak hasebiyle zararlı bir ilim değildir. Çünkü ikiye ayrılır:
a) Matematik ilmi. Bu ilmi Allah'u Teala, Kur'an-ı Hakim'inde güneşin kendi mihveri etrafında ve ayın dönüşü hesabladır şeklinde ifade buyurmaktadır. Zira Allahu Teala Er-Rahman suresinin beşinci ayetinde aynen şöyle buyurmaktaır:
الشَّمْسُ وَالْقَمَرُ بِحُسْبَانٍ <<Güneş ve ay (kendi menzillerinde yaptıkları hareket) hesablıdır.>>ve yine Kur'an-ı Hakim'in Yâsin suresinin 39. ayet-i celilesinde şöyle ferman etmektedir:
وَالْقَمَرَ قَدَّرْنَاهُ مَنَازِلَ حَتَّى عَادَ كَالْعُرْجُونِ الْقَدِيمِ <<Ayında seyrine menziller(miktarlar) takdir ettik. Nihayet kurumuş eski hurma dalının yay şeklini almıştır.>>İmam-ı Gazali - İhya-i Ulum'id-Din
(cilt/1 - İlim kitabı 3. bölüm - iyi ve kötü ilim)
mütercim: mehmet. a. müftüoğlu(emekli müftü)
pırlanta yayınevi - çile yayınevi*****************************************
buradan mevzuunun seyri bu defa da gazali'nin hangi ilimleri kabul ettiğine kaymaz inşaallah...
başlığı açan muhteremin nazariye zaviyesini genişletmesi sorunun çözümüne muktedirdir...sebep perdelerinden tül olanı bu konuyu açmaya iletebilir ancak...
ilkemir
Aug 26 2008, 09:28 AM
Gazali tüm sunni alemini etkileyen bir alimdir.
Hüccetül İslam denmektedir .
Din ilimlerini ihya etmek gibi bir iddiası vardır ..
Hatta onun takipçileri ona dayanarak içtihadın kapalı olduğunu iddia etmiştir.
Sebeb sonuç ilişkisini ise zamanın süreğenliğini red edip nokta olarak an diyerek her anın yeniden yaratıldığını söylemiştir böylece bir önceki anın diğer anın sebebi olması ortadan kalar .
Bunu kabul ederseniz müspet ilim falan kalmaz.
divitDEDE
Aug 26 2008, 09:42 AM
ALINTI
Sebeb sonuç ilişkisini ise zamanın süreğenliğini red edip nokta olarak an diyerek her anın yeniden yaratıldığını söylemiştir böylece bir önceki anın diğer anın sebebi olması ortadan kalar .
bu beyan yorum mudur? nerede geçtiğini belirtmek şarttır... eğer yorum ise ehemmiyet arzetmez... zaten müsbet ilmin kendi içindeki realitesine de büyük bir darbe vurmaz... faraza yorum değil ve müsbet ilmi yok sayıyor ise; gazali çelişkidedir demeliyiz...
bu cevap olamaz...belki bir soru olabilir söyleyen kişi için...gazalinin mucizesi ihya, açık bir beyan ile karşımızdadır... fazlaca komplike düşünceyle zihin bulandırmada fayda mülahaza etmiyorum..
ilkemir
Aug 26 2008, 10:23 AM
İllaki red detti ya da kabul etti demek şart değil farzı kifaye değil hepsi bu ne bir eksik ne bir fazla, yani olsada olur olmasada olur.
"gazalinin mucizesi ihya" mucize peygamberler aittir ...
ilkemir
Aug 26 2008, 10:38 AM
Gazali'nin
Zamanın sürekliliğini red etmesinin sebebi ise zamanında yaratılmış olduğudur buradan yola çıkarak zaten müsbet ilimlerin incelediği şeylerin hepsinin yaratılmış olduğunu kabl edersek ve buna zamanında yaratılmış olduğunu eklersek , sonuç itibarı ile "Allah her an yeni bir iştedir (yaratmadadır)" Ayeti ile birleştirerek deney esnasında yapılanların meydana gelenlerin her an yeniden yaratıldığı "anda dahil omak üzere" sonucuna varıp deneyin başlangıcının deneyin sonucuna etki etmediği çıkarımına varırız .
Çünkü ne maddede ne de zamanda süreğenlik yoktur hepsi her an yeniden yaratılmaktadır. Bu durumda ateş pamuğu yakar diyemezsiniz sadece yaradılışı gözlemlemiş olursunuz . Doğal olarak fail ateş değil Allah demek zorundayız .
NuRŞeN
Aug 26 2008, 11:00 AM
Eskiden din alimleri felsefe mantık ilmine sahipti.Tıp ile uğraşan din alimleri de vardı.
İlim her konuy kapsar,ilimden uzaklaşan alimlik olamaz.İslam alimlerinin bilgili ve ilme açık olması gerekir.
Dua ezberlemekle alim olunmaz.Din alimleri Kur'an-ı Kerim'i okumalı ,anlamalı,anladığının ışığıyla aydınlatmalıdır.
divitDEDE
Aug 26 2008, 11:42 AM
ALINTI
deney esnasında yapılanların meydana gelenlerin her an yeniden yaratıldığı "anda dahil omak üzere" sonucuna varıp deneyin başlangıcının deneyin sonucuna etki etmediği çıkarımına varırız .
Allah her an yaratıyorsa öncekinin sonrasını(devamını) yarattığını düşünmemek neden? her an yeniden yaratılması yeni(değişik) bir vakıanın yaratıldığı manasına gelmemeli yalnızca...
neyse...verilen gazali cevabı konunun müsebbibinin teknoloji perdesine takılmasına verilebilecek cevabın çok çok uzaktan akrabasıdır belki...
divitDEDE
Aug 26 2008, 11:46 AM
ALINTI
"gazalinin mucizesi ihya" mucize peygamberler aittir ...
insan Allah'ın tecelligahıdır...herhangi bir ismiyle tecelli ettiği yaratıklarında mucizat ile belirmesi kaçınılmazdır...gazalinin mucizesi (beliren tecelli'nin yansıması) ihyadır...
kemalarca
Aug 26 2008, 02:23 PM
TÜM YAZILARI DİKKATLE TAKİP EDİYORUM.
YUKARIDAİ YAZILARDAN ÇOK ENTERESAN BULDUĞUM BAZI PASAJLAR HAKKINDA GÖRÜŞLERİMİ İLETMEK İSTİYORUM.
İLKEMİR ARKADAŞIM:
Gazali matematiği laik yani dinle alkasız "nötr" bulurken taipçileri bir adım ileri gidip matematiği boş işler kısmın akoymuş ve bu görüş çok yavaş ve derinden yayılmıştır .
Mutezile ile olan çekişme kısaca failin kim olduğuna dairdir , Mutezile ateş pamuğu yakar derken Gazali hayır ateş pamuğu yakmaz ateşe failik ekleyemezsiniz pamuğu yakan allahtır demiştir tıpkı ateşi oluşturan gibi . Tabi böylebir inanç yukardak iaşşağılama ile birleşnce sebeb sonuç kurgusunu müspet ilimden alıp ilahi dala çekerbuna birde tasavvfu eklerseniz sonunda sadec edua okuyarak düşmanları helak etmeye çalışan ir gruba kalırsınız ki buda bugünkü toplumumuzdur .
BU KARDEŞİMİZİN FİKİRLERİNE AYNEN KATILIYORUM ,ANLATMAYA ÇALIŞTIĞIMIZ BİR BAŞKA İZAHI,
YANİ DİN ADAMLARININ MÜSBET İLİMLERİ DIŞLAMASI.
DİVİDDEDE ARKADAŞIM:
2- Sahibine kardan fazla zarar veren ilimdir.Astronomi gibi...
EVET ESKİ İSLAM ULEMASI BU VE BUNA BENZER YORUMLARLA, DİNİ LİLİLER TÜM İLİLLERİN BABASIDIR.
BÜTÜN DİĞER İLİMLER,DİNİ İLİMLERİN BİR PARÇASIDIR GİBİ, TÜM İLİMLER DİNİ İLİMLER İÇİNDE MÜNDEMİÇTİR GİBİ, DİNİ İLİMLERİN ESAS, YÜM DİĞER İLİMLERİN TEFERRUAT DÜŞÜNCESİNİ BENİMDEDİLER VE YAYDILAR.
BURADA UNUTTUKLARI BİR GERÇEK VARDI, TÜM İLİMLER MATEMATİK,FİZİK KİMYA,MANTIK SOSYOLOLİ,
HUKUK GİBİ YKLAŞIK 40 VEYA DAHA FAZLA İSE DİNİ İLİMLERİN BUNLARDAN SADECE BİRİ OLDUĞU GERÇEĞİ İDİ.
YİNE DİVİDDEDE ARKADŞIM:
.. müsbet ilimler dahi bu gün ticaret ve para hırsından kurtulup, hür olarak meşguliyetlerini sürdüremiyor...
fakat onların bu ticaretleri hesap gününde onlara fayda vermeyecektir...
AYNI ESKİ ULEMANIN MANTIĞINI İLERİ SÜRÜYOR VE MÜSBET İLİMLERLE VE TEKNOLOJİ İLE UĞRAŞANLARIN VE BU ŞEKİLDE İHYA OLANLARIN ÇABALARI ONLARI CENNETE GÖTÜRMEYECEK,
DİNİ İLİMLER YAPANLAR FAKİR OLSALARDA ÖBÜR TARAFTA CENNETE GİDECEKLER. İŞTE ANA FİKİR BU
MUHTEŞEM OSMANLI İMPARATORLUĞUNU YIKAN FİKİR BU, BU GÜN MİLYONLARCA MÜSLÜMANI HIRİSTİYANLARIN ÇÖPÇÜSÜ YAPAN BU, AMA ÖNEMLİ DEĞİL MÜSLÜMANLAR ÖBÜR TARAFTA CENNETE GİDECEKLER YA !!!!!
KARDEŞİM NURŞEN :
Eskiden din alimleri felsefe mantık ilmine sahipti.Tıp ile uğraşan din alimleri de vardı.
İlim her konuy kapsar,ilimden uzaklaşan alimlik olamaz.İslam alimlerinin bilgili ve ilme açık olması gerekir.
Dua ezberlemekle alim olunmaz.Din alimleri Kur'an-ı Kerim'i okumalı ,anlamalı,anladığının ışığıyla aydınlatmalıdır.
KARDEŞİMİN FİKİRLERİNE KATILIYORUM.
İLİM HER KONUYU KAPLAR DİYOR KARDEŞİM İŞTE BU. İSLAM ALİMLERİNİN İLME AÇIK OLMASI GEREKİR DİYOR,BUNU İSTİYORUZ.
BU GÜN TÜRKİYE İLİM VE TEKNOLOJİYE ÖNEM VERMEYE BAŞLADIKTAN SONRA,TÜM İSLAM ÜLKELERİNİN
ÖNÜNE GEÇTİ VE AVRUPAYI YAKALAMA FIRSATINA ERİŞTİ. NASIL EGİTİME ÖNEM VERİP ÜNİVERSİTELERİ İLE. HZ. ALLAHIN '' OKU '' EMRİNİ TÜM İLİMLERİ OKUYUN ÖĞRENİN DEDİĞİNİ ANLAMASI İLE,
PEKİ TÜRKİYE FİKİR OLARAK İSLAM DÜNYASINDAN FARKLI BİR YOL TUTUP İLİM VE TEKNOLOJİDE
İLERLEDİ DE DİNİ İLİMLERDE GERİ Mİ KALDI,.. HAYIR ONDADA İLERİ GEÇTİ. HALK MÜSLÜMANLIKTAN AYRILDI MI .. HAYIR DAHA BİLİNÇLİ,DAHA BİLGİLİ MÜSLÜMANLAR OLMAYA BAŞLADI.
VE İNŞALLAH BÖYLE DEVAM EDER EDECEKTİR DE ....
SELAM
divitDEDE
Aug 26 2008, 02:39 PM
ALINTI
MÜSLÜMANI HIRİSTİYANLARIN ÇÖPÇÜSÜ YAPAN BU
Açın gözünüzü! Allah'ın dostları üzerine ne korku vardır, ne de onlar mahzun olurlar.
yunus/62
ALINTI
AMA ÖNEMLİ DEĞİL MÜSLÜMANLAR ÖBÜR TARAFTA CENNETE GİDECEKLER YA !!!!!
Onlara dünya hayatında da, ahiret hayatında da müjdeler vardır. Allah'ın sözlerinde değişiklik yoktur. İşte bu en büyük kurtuluştur.
yunus/64vayh !
NuRŞeN
Aug 26 2008, 03:34 PM
İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsen
Ya nice okumaktır
Okumaktan mana ne
Kişi Hakk'ı bilmektir
Çün okudun bilmezsin
Ha bir kuru ekmektir
Okudum bildim deme
Çok taat kıldım deme
Eri hak bilmez isen
Abes yere yelmektir
Dört kitabın manasın
Bellidir bir elifde
Sen elifi bilmezsin
Bu nice okumaktır
Yigirmi dokuz hece
Okusan ucdan uca
Sen elif dersin hoca
Manası ne demektir
Yunus Emre
Farakhlit
Aug 26 2008, 04:05 PM
Bilimle uğraşan ve bilen biri olarak söylüyorumki bilim bize kainatta geçerli olan Cenabı Hakkın sanatı Alisini Alimi Hakim Alimi Küllü şey gibi esmasını izah ediyor.
Bilim birşeyin nasıl çalıştığını deney vb yöntemlerle tesbit ediyor.Yani bir kan hücresi eritrositin çapı kaç microndur vücutta görevleri nedir ömrü nekadardır vb.
Nasıl? sorusuna cevap arıyor ama neden böyledir? bu mükemmel düzen ve intizam kimin eseridir? bu birbiriyle bütünleşik sistem kim tarafından idare edilmektedir? gibi sorulara cevap bulmakta acziyete düşüyor çünki dinsiz bir nazarla meseleler bakıyor.Halbuki zerreden kürreye kainatta herşey Cenabı Hakkın ulvi sanatını bir bir isbat edip en kör ve muannid bilimadamlarında gözüne sokuyor kabul etmeye mecbur bırakıyor.
Hakikatte İslamda müsbet ilim sorunu yoktur yalnız dinsiz nazarla Sanatı İlahiyeyi ve onun mehasinini sebeplere veren böylece tüm mevcudatı tahkir eden dinsiz bilimle İslam araısnda kıyamete kadar sürecek bir çatışma vardır.
Aşağıda dini ilimler ile müsbet ilim diye tabir edilen bilimler arasındaki ilişkiyi Bediüzzaman gayet güzel izah etmiştir.
"Sâni-i Hakîm, beden-i insanı gayet muntazam bir şehir hükmünde halk etmiştir. Damarların bir kısmı telgraf ve telefon vazifesini görür. Bir kısmı da, çeşmelerin boruları hükmünde, âb-ı hayat olan kanın cevelânına (akışına) medardırlar.
Kan ise, içinde iki kısım küreyvat halk edilmiş. Bir kısmı "küreyvât-ı hamrâ" (eritrosit) tabir edilir ki, bedenin hücrelerine erzak dağıtıyor ve bir kanun-u İlâhî ile hücrelere erzak yetiştiriyor (tüccar ve erzak memurları gibi). Diğer kısmı küreyvât-ı beyzâdırlar (lökosit beyaz küre) ki, ötekilere nisbeten ekalliyettedirler. Vazifeleri, hastalık gibi düşmanlara karşı asker gibi müdafaadır ki, ne vakit müdafaaya girseler, Mevlevî gibi iki hareket-i devriye ile sür'atli bir vaziyet-i acibe alırlar.
Kanın heyet-i mecmuası ise, iki vazife-i umumiyesi var: Biri bedendeki hüceyrâtın tahribatını tamir etmek, diğeri hüceyrâtın enkazlarını toplayıp bedeni temizlemektir. Evride ve şerâyin namında iki kısım damarlar var ki, biri sâfi kanı getirir, dağıtır, sâfi kanın mecrâlarıdır. Diğer kısmı, enkazı toplayan bulanık kanın mecrâsıdır ki, şu ikinci ise, kanı "ree" denilen, nefesin geldiği yere getirirler.
Sâni-i Hakîm, havada iki unsur halk etmiştir: biri azot, biri müvellidülhumuza. Müvellidülhumuza ise, nefes içinde kana temas ettiği vakit, kanı telvis eden karbon unsur-u kesifini kehribar gibi kendine çeker. İkisi imtizaç eder. Buharî hâmız-ı karbon denilen, semli havaî bir maddeye inkılâb ettirir. Hem hararet-i gariziyeyi temin eder, hem kanı tasfiye eder. Çünkü, Sâni-i Hakîm, fenn-i kimyada aşk-ı kimyevî tabir edilen bir münasebet-i şedideyi, müvellidülhumuza ile karbona vermiş ki, o iki unsur birbirine yakın olduğu vakit, o kanun-u İlâhî ile o iki unsur imtizaç ederler. Fennen sabittir ki, imtizaçtan hararet hasıl olur. Çünkü imtizaç bir nevi ihtiraktır. Şu sırrın hikmeti şudur ki:
O iki unsurun, herbirisinin zerrelerinin ayrı ayrı hareketleri var. İmtizaç vaktinde her iki zerre, yani onun zerresi bunun zerresiyle imtizaç eder, birtek hareketle hareket eder, bir hareket muallâk kalır. Çünkü imtizaçtan evvel iki hareket idi. Şimdi iki zerre bir oldu; her iki zerre, bir zerre hükmünde bir hareket aldı. Diğer hareket, Sâni-i Hakîmin bir kanunuyla hararete inkılâb eder. Zaten "Hareket harareti tevlid eder" bir kanun-u mukarreredir.
İşte bu sırra binaen, beden-i insanîdeki hararet-i gariziye, bu imtizac-ı kimyeviye ile temin edildiği gibi, kandaki karbon alındığı için kan dahi sâfi olur. İşte nefes dahile girdiği vakit, vücudun hem âb-ı hayatını temizliyor, hem nâr-ı hayatı iş'âl ediyor. Çıktığı vakit, ağızda, mucizât-ı kudret-i İlâhiye olan kelime meyvelerini veriyor. Fesübhâne men tehayyere fî sun'ihi'l-ukul!"
"İşte, şeriklerin vekili zerreden meyus olunca, küreyvât-ı hamrâdan iş bulacağım diye, kandaki bir küreyvât-ı hamrâya rast gelir. Ona esbab namına ve tabiat ve felsefe lisanıyla der ki: "Ben sana rab ve mâlikim."
"O küreyvât-ı hamrâ, yani yuvarlak, kırmızı mevcut, ona hakikat lisanıyla ve hikmet-i İlâhiye diliyle der:
"Ben yalnız değilim. Eğer sikkemiz ve memuriyetimiz ve nizamatımız bir olan kan ordusundaki bütün emsalime mâlik olabilirsen, hem gezdiğimiz ve kemâl-i hikmetle istihdam olunduğumuz bütün hüceyrât-ı bedene mâlik olacak bir dakik hikmet ve azîm kudret sende varsa, göster. Ve gösterebilirsen, belki senin dâvânda bir mânâ bulunabilir. Halbuki, senin gibi sersem ve senin elindeki sağır tabiat ve kör kuvvetle, değil mâlik olmak, belki zerre miktar karışamazsın. Çünkü bizdeki intizam o kadar mükemmeldir ki, ancak herşeyi görür ve işitir ve bilir ve yapar bir zat bize hükmedebilir. Öyleyse sus! Vazifem o kadar mühim ve intizam o kadar mükemmeldir ki, seninle, senin böyle karma karışık sözlerine cevap vermeye vaktim yok" der, onu tard eder."(Otuz İkinci Söz - s.271)
kemalarca
Aug 26 2008, 04:22 PM
ALINTI(divitDEDE @ Aug 26 2008, 03:39 PM)

Açın gözünüzü! Allah'ın dostları üzerine ne korku vardır, ne de onlar mahzun olurlar.
yunus/62
Onlara dünya hayatında da, ahiret hayatında da müjdeler vardır. Allah'ın sözlerinde değişiklik yoktur. İşte bu en büyük kurtuluştur.
yunus/64
vayh !
SEVGİLİ KARDEŞİM DİVİDDEDE,
BU CEVAP YAZINIZ OLAMDI KARDEŞİM. YA CEVAP VERİLMEMELİYDİ VEYA BİR CÜMLENİN BİR PARÇASINI
ALIP ALTINA AYETLER YAZIP DOĞRU ŞEYLER SÖYLENİYOMUŞ HAVASI VERİLMEMELİ.
BİZ İLİMSİZLİK MÜSLÜMANLARI HIRİSTİYANLARA ÇÖPÇÜ YAPTI DİYORUZ:
SİZ ONLAR MAHZUN OLMAZLAR, NASIL OLSA CENNETE GİDECEKLER. HIRİSTİYANLARIN ÇÖPÇÜLÜĞÜNÜ YAPSINLAR MI ? DİYORSUNUZ. HİÇ BİR ŞEY SÖYLEMİYORSUNUZ İKİ AYET YAZIYORSUNUZ .KONUYLA İLGİSİ VARMI YOK MU BELLİ DEĞİL. ANALŞILIYOR BÜYÜK BİR İSLAM ALİMİSİNİZ.
SELAM
kemalarca
Aug 26 2008, 04:38 PM
BAY FARAKHLİT,
BİR KONUYLA İLGİLİ GÖRÜŞ VE FİKİRLERİNİZ AÇIKLARKEN, ÖNEM VERDİĞİNİZ DİN ADAMLARININ
OSMANLICA-TÜRKÇE KARIŞIK BİR DİLLE YAZILMIŞ METİNLERİNİ KOPYALAYARAK GETİRMEYİNİZ.
ÖNCE O KARIŞIK DİLİ HERKES ANLAMAZ,SONRA YAZINIZA CEVAP VERECEK KİŞİLERİ BİLMEDİĞİ DİN ADAMALARINI MUHATAP EDİP ,ONLARI TENKİT EDER DURUMA GETİRMEYİNİZ.
BEĞENDİĞİNİZ YAZIYI OKUYUNUZ, ANALDIĞINIZ DELİL VE GÖRÜŞLERİ KENDİNİZ GETİRİNİZ.
Kendi yazınızda:
Hakikatte İslamda müsbet ilim sorunu yoktur.
DİYORSUNUZ .BURADA HİÇ KİMSE İSLAMDA MÜSBET İLİM SORUNA VAR DEMEDİ.
BURADA HİÇ KİMSE İSLAMI TARTIŞMIYOR.
TARTIŞILAN KONU ESKİ İSLAM ALİMLERİNİN MÜSBET İLİMLERİ ÖNEMSİZ VE DEĞERSİZ SAYMALARI.
divitDEDE
Aug 27 2008, 08:53 AM
ALINTI
HİÇ BİR ŞEY SÖYLEMİYORSUNUZ İKİ AYET YAZIYORSUNUZ .
Allah bir sivrisineği ve onun daha üstünde olan bir canlıyı örnek olarak göstermekten çekinmez. İman edenler onun Rabbleri tarafından ortaya konmuş bir gerçek olduğunu bilirler. Kâfirler ise `Allah ne amaçla bu örneği gösterdi?" derler. Allah bu örnek ile bir çoklarını sapıklığa düşürür ve bir çoklarını da hidayete erdirir: Onunla sadece fasıkları sapıklığa düşürür.2/26
Allah'ın ayetleri kendisine yetmeyen, sorduğu sorudan önce sorunlarına ayetlerle tercüman olduğumuz fakat bundan ders çıkarmayan ve idrakine -varmak istemeyen- ler bizden beridir...biz de onlardan...
Bize Allah yeter...lakin size hiçbirşey yetmiyor...
Hüve'r Rahman-u'r Rahim ve Hüve'l Kahharu Kahir !
kemalarca
Aug 27 2008, 10:42 AM
ALINTI(divitDEDE @ Aug 27 2008, 09:53 AM)

Allah bir sivrisineği ve onun daha üstünde olan bir canlıyı örnek olarak göstermekten çekinmez. İman edenler onun Rabbleri tarafından ortaya konmuş bir gerçek olduğunu bilirler. Kâfirler ise `Allah ne amaçla bu örneği gösterdi?" derler. Allah bu örnek ile bir çoklarını sapıklığa düşürür ve bir çoklarını da hidayete erdirir: Onunla sadece fasıkları sapıklığa düşürür.
2/26
Allah'ın ayetleri kendisine yetmeyen, sorduğu sorudan önce sorunlarına ayetlerle tercüman olduğumuz fakat bundan ders çıkarmayan ve idrakine -varmak istemeyen- ler bizden beridir...biz de onlardan...
Bize Allah yeter...lakin size hiçbirşey yetmiyor...
Hüve'r Rahman-u'r Rahim ve Hüve'l Kahharu Kahir !
''ALLAHIN BİZE YETMEDİĞİ'' İFADESİ GAFLET VE HIYANET İÇERİSİNSE BULUNMANIN BELGESİDİR.
10-YÛNUS :
100. Allah'ın izni olmadan hiç kimse inanamaz. O, akıllarını kullanmayanları murdar kılar.
BİZİM AKILLARINI KULLANMAYANLARLA İŞİMİZ OLMAZ.
TARTIŞMADA FİKİR YÖNÜNDEN ACİZ KALINCA, FİKİR TARTIŞMASINI BIRAKIP KARŞISINDAKİ FİKİR SAHİBİNİ,KÜÇÜLTMEYE ,SUÇLAMAYA .İFTİRA ETMEYE KALKAN FİKİR FUKARALARI İLE HİÇ İŞİMİZ OLMAZ.
SİZİNLE TARTIŞMAYA SON VERİYORUM.
SELAM.
Farakhlit
Aug 27 2008, 11:52 AM
ALINTI
kemalarca Gönderildi Bugün, 11:42 AM
BAY FARAKHLİT,
BİR KONUYLA İLGİLİ GÖRÜŞ VE FİKİRLERİNİZ AÇIKLARKEN, ÖNEM VERDİĞİNİZ DİN ADAMLARININ
OSMANLICA-TÜRKÇE KARIŞIK BİR DİLLE YAZILMIŞ METİNLERİNİ KOPYALAYARAK GETİRMEYİNİZ.
ÖNCE O KARIŞIK DİLİ HERKES ANLAMAZ,SONRA YAZINIZA CEVAP VERECEK KİŞİLERİ BİLMEDİĞİ DİN ADAMALARINI MUHATAP EDİP ,ONLARI TENKİT EDER DURUMA GETİRMEYİNİZ.
BEĞENDİĞİNİZ YAZIYI OKUYUNUZ, ANALDIĞINIZ DELİL VE GÖRÜŞLERİ KENDİNİZ GETİRİNİZ.
Kendi yazınızda:
Hakikatte İslamda müsbet ilim sorunu yoktur.
DİYORSUNUZ .BURADA HİÇ KİMSE İSLAMDA MÜSBET İLİM SORUNA VAR DEMEDİ.
BURADA HİÇ KİMSE İSLAMI TARTIŞMIYOR.
TARTIŞILAN KONU ESKİ İSLAM ALİMLERİNİN MÜSBET İLİMLERİ ÖNEMSİZ VE DEĞERSİZ SAYMALARI.
Bay KEMAL A.
1-Kişisel görüşlerim alıntının üzerindeydi karşı çıkmadığınıza göre kabul etmiş sayıyorum
2-Alıntı yaptığım Bediüzzaman Said Nursi bilen bilir çağımızın islamla alakalı enbüyük eseri Risalei Nur külliyatının müellifidir.Bu eserler şu anda 25 farklı dile çevrilmiş ve amerikadan japonyaya milyonlarca insan tarafından tekrar tekrar okunmaktadır.Bunun sebebi sizinde sorularınız dahil zamanın getirdiği en dehşetli suallere tam ve ikna edici cevabı verebilmesidir.
3-Bediüzzamanın sizinle alakalı ayrı bir önemi de var şöyleki :Bediüzzaman bu çağda müslümanlar neden geri kaldı Avrupa ileri gitti mevzuu alanında telif ettiği eserlerde müsbet ilimlere yeterince önem verilmediğini bu alanda tembellik edildiği vb konulara değinir.Asıl büyük projesi ise 1910lu yıllarda osmanlının doğu illerinden vanda müsbet ilimlerle(fizik kimya matematik tıp) İslami ilimleri (fıkıh-hadis tefsir vb) bünyesinde barındıracak bir üniversite kurulması idi hatta bunun adı MEDRESETÜL ZEHRA olarak belirlenmişti bile ama araya giren savaşlar iç çalkantılar Bediüzzamanın çok önem verdiği bu projesinin hayata geçmesini engellemiştir.
4-Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır benim tarzım sizin eleştirdiğiniz tarzdır.Ben kendimi islami alanda ahkam kesecek kadar alim görmüyorum hem alim görsem alim olmadığıma alamettir lakin dayandığımız Kuranı Kerimin hakiki bir tefsiri olan Risalei Nur "her soruya cevap verilir sual sorulmaz" mantığı ile her soruya cevab veriyor.Bizde insanlar istifade etsin diye bu sayflara taşıyoruz.
5-Matematiğin dili sayılar tıbbın dili latince olduğu gibi İslami ilimlerin dili Arabça ve fasçadır.Bu alanda göçebe türklerin dili türkçe oldukça kısır ve manasızdır.Birçok arabça terimin karşılığı türkçede yoktur.Kuranı Kerim tercümeleri bu nedenle kısırdır ve çoğu manayı gözlerden gizler.İslami manada bir ilim elde etmek isteyen sizin karışık diye nitelediğiniz osmanlıcayı öğrenmekle mükelleftir.Takdir edersinizki hayatta her değerli şeyin bir bedeli vardır.Bu bedel ödenmeden armut piş ağzıma düş olmaz.
6-Yazdığım cevap "islamiyet ve müsbet ilim sorunu" gibi saçma bir başlık olduğu için böyle bir cevapta vermiş olabilirim.
7-Bu konu gereğinden fazla abartılmış ve uzatılmış durumda başka ayrıntılara girmiyorum.
kemalarca
Aug 27 2008, 12:37 PM
SEVGİLİ KARDEŞİM,
ALINTI
1-Kişisel görüşlerim alıntının üzerindeydi karşı çıkmadığınıza göre kabul etmiş sayıyorum
BUYURMUŞSUNUZ, SİZİN KİŞİSEL GÖRÜŞLERİNİZE CEVAP VERİLMİŞTİ, YA GÖRMEMİŞSİNİZ,YADA
CEVABI ANLAYAMAMIŞSINIZ. SONRADA YUKARIDAKİ HİKMETİ BEYAN ETMİŞSİNİZ.
KİŞİSEL GÖRÜŞLERİNİZE CEVABI TEKRARLAYALIM.BURADAKİ TARTIŞMANIN KONUSUNDAN HABERİNİZ YOK.BURADA DİN TARTIŞILMIYOR.BURADA TARTIŞILAN KONU 1000 YIL ÖNCEKİ DİN ADAMLARININ
HATALI GÖRÜŞ VE YORUMLARI.
SİZ KONU DIŞINDA ANLATIM YAPTIĞINIZ İÇİN KİŞİSEL GÖRÜŞLERİNİZ KONU DIŞI OLDUĞI İÇİN ,KABUL EDİLMEDİ VE NAZAR-I İTİBAR ALINMADI.
Daha sonra anlattıklarınızın hepsi kon dışı ,beni ilgilendiryen şeyler. sizin osmanlıca öğrenme zorunluluğunuz,
benim tanımadığım,sizin büyük alimizin lafları falan lüzumsuz şeyler.
tartışmamızı devam ettirmenin bir anlamı yok.
TEŞEKKÜRLER ,SELAM
ilkemir
Aug 28 2008, 10:16 PM
ALINTI
Allah her an yaratıyorsa öncekinin sonrasını(devamını) yarattığını düşünmemek neden? her an yeniden yaratılması yeni(değişik) bir vakıanın yaratıldığı manasına gelmemeli yalnızca...
Çünkü Gazali burada vehim yani sanı sanma gibisinden bir durum sokmakta devreye . Yani zaman olarak zaten anlar var birbirinden kopuk ardı ardına yaratılmışlar bir çizgi üzerindeki sonsuz noktalar gibi , maddi olarak da bir öncekinden sonra yaratılmış olanlar var . Bunu da aynı çizgi örneği ile daha açıklayıcı kılabiliriz .
Yani biz gördüğümüz şeyi öyle sanıyoruz ...
Burada mutezile ile olan çekişmeden dolayı şüpheci bir yaklaşımla onları çürütme çabası sonucu ortaya atılan bir görüş söz konusu .Görüşü ortaya atana birisi Hüccetükl İslam derse o görüş üzerinde de pek konuşulamıyor tabiki .
Bu görüşe sizin sorunuzda olduğu gibi bir cevap verilebileceği gibi , siyaseten "farz" olarak düşünebiliriz. Tıpkı "siyaseten katl"in kabul edilişi gibi .
Nasıl ki o katlin yapılması mecbur ise ve kabul edilmiş ise , bunun öğrenilmeside yine toplumun savunması ve gelişimi açısından "farz" diye bir yorum getirilebilir. Özellikle ilk mesajımda yazdığım gibi bu zorunluluğu yöneticilerin siyasi gücü elinde bulunduranların koyması gerekir.
Çok basit şekli ile "Düşmanlara karşı silahların hazır tutulması Allah'ın emiridir" Bilimi geliştirmeden silahı geliştiremeyeceğimize göre de yöbnetici sınıfı için siyaseten farz sayabiliriz tıpkı bir manavın tartıyı tam yapmasının dini farz olması gibi .
ilkemir
Aug 29 2008, 01:19 AM
"Bu alanda göçebe türklerin dili türkçe oldukça kısır ve manasızdır"
Göçebe olmak lisanın kısıtlı olmasını gerektirmez .
Göçebe milletlere örnek verirsek mesela Avrupa'lılar Türklerden çok daha fazla göç etmişlerdir . En son büyük göçlerini Amerika kıtasına yapmışlardır . Amerika kıtasındaki sayıları 1 milyar civarındadır ...Şu anda bu göç hala devam etmektedir
Türkler ise yerleşikliğe geçeli 1000 yılı aşkın bir zaman olmuştur .
Halihazırda yerleşiklikde dil zenginliğini getirmez .
Eğer ki böyle olsa idi Arabcanın yanına Farsca lüzumu görülmezdi .
Sizin bahsettiğiniz şekli ile yerleşiklik ve göçebelik sosyolojik terimleri , tıpkı Kuzeyli çalışkanlar ve Güneyli tembeller gibi uydurmadır.
Osmanlıca dediğiniz lisan ise Saray Türkçesidir . Tıpkı Tıp Doktorlarının konuştuğu lisanın Türkçe olması ama tıptan analmayan birisinin onların ne dediğini anlamaması gibi . Bkz : İlaç reçeteleri .
ilkemir
Aug 29 2008, 01:41 AM
ALINTI
Avrupanın ilerlemesinin altında bi dolu sebeb var , DOĞRU ancak bu sebeblerin en önemli ikisi,söylemiştim
rönesans ve din-devlet işlerinin ayrılması.
Bence değil , Avrupa'da müspet ilimlerin gelişmesinin sebebi yeni bir mezhebin doğuşudur bu da protestanlıktır , laiklik protestanlığın uzantısıdır katolik kilisenin tartışılamaz herşeyi cevaplayanherşeyi bilen papalarından ve işine gelmeyenleri tekfir eden papalarından ayrı bir mezhep olarak gelişen protestanların sonucudur . Zaten sanayi devriminde öncü ülkelere bakarsanız protestanlıklarını görürsünüz , protestan olan bir ülke zaten kilise baskısı yaşamayacağı için ,Katolik Fransa da olduğu gibi anayasasına laikiz diye vurgu yapma ihtiyacı duymaz .
Katolik kilisesinin yok bu dinsizlik yok bu küfür diye her önüne çıkan yeniliğe karşı çıkan gelenekçi ve tutucu yapısından kurtulunca araştırma yapmaya başlamışlar ve sanayi devrimini gerçekleştirmişlerdir . Yani bahsettiğimi zkilise Galileo üzerndeki afarozunu çok değil 6-7 yıl evvel kaldırdı .
Bizde bu tip bir engelleme yok , bizde boş verin işe yaramaz anlayışı hakim . Karşı çıkan baskı ile işe yaramaz deyip boş vermenin arasında çok fark var (gazalinin tekfiri başka sebebden). Birisi afaroz etmekte öbürü ise aman nüükller silahı varsa var ne olacak ben cennete o cehenneme gidecek hesabında hem nükleer silah öldürmez Allah buyurur Azrail 'de gelir canı alır demekte ... Tabi burda reayanın vaziyeti mafiş , Balkanlar , Kafkaslar , ve en sonda Irak'da görüldüğü üzere ...
[JT]_BlacK
Aug 29 2008, 03:53 AM
Selam'un Aleykum.
ALINTI
benim tanımadığım,sizin büyük alimizin lafları falan lüzumsuz şeyler.
ALINTI
BU CEVAP YAZINIZ OLAMDI KARDEŞİM. YA CEVAP VERİLMEMELİYDİ VEYA BİR CÜMLENİN BİR PARÇASINI
ALIP ALTINA AYETLER YAZIP DOĞRU ŞEYLER SÖYLENİYOMUŞ HAVASI VERİLMEMELİ
ISLAM'I FORUM YONETICI'LERI...!
kemalarca nick'li sahis RESMEN DEGERLERIMIZ'E ALENEN SALDIRMAK'TA VE ASAGILAMAKTA.BUNU GORE GORE HALEN NEDEN BU SAHSIN YAZI YAZMASINA IZIN VERIYORSUNUZ.!
AKLIMA SIZINDE kemalarca ILE AYNI FIKIRDE OLDUGUNUZ GELIYOR.YAZILARINA IZIN VERMEKLE AYNI FIKRI SAVUNDUGUNUZ ANLAMINA GELIYOR.
sahis'in NE YUCE KELAM OLAN AYET'LERE NEDE ALIM'LERE SAYGISI VAR.!
sahsin NE AMAC GUDDUGU BELLI OLMADIMI DAHA.ILLA HEPIMIZIN BILDIGI KUFURLERIMI ETMESI LAZIM DINIMIZ'E , ALLAHIMIZ'A.(C.C).HAYRET BISEY YAA.!
MUBAREK GUNLERDE BIZIMI GUNAHA SOKMAK ISTIYORSUNUZ YOKSA kemalarca'yimi YUCELTMEK ISTIYORSUNUZ.VALLAHI SASTIM.
LUTFEN YETKILERINIZI KULLANINIZ.
ARZ EDERIM.
kemalarca
Aug 29 2008, 12:23 PM
SAYIN YÖNETİCİLER,
BURADA KÜÇÜK BİR AÇIKLAMA YAPMA GEREĞİNİ DUYUYORUM:
ELHAMDÜLİLLAH MÜSLÜMANIM.(daha önce defalarca yazmıştım). MÜSLÜMAN BİR AİLEDE YETİŞTİM.
ANCAK ÇOCUKLUĞUMDA ÇEVREMİN ÇOK AŞIRI ALLAH VE CEHENNEM KORKUTMALARI
SONRA CAMİ İMAMLARIYLA DEVAM EDİNCE, DİNİMİZE KARŞI AŞIRI BİR TUTKU İLE,OKUMAYA YÖNELDİM.
SONRA İSLAMDAKİ CEBERRUT ALLAH KORKUTMALARI,HARAMLAR,GÜNAHLAR,CEHENNEM ATEŞLERİ YANINDA İSLAMIN SEVGİ,HOŞGÖRÜ VE ALLAH AŞKI YÜZÜNÜ YUNUS'TA MEVLANA'DA vb. ALLAH AŞIKLARINDA BULDUM.
CEHENNEMDE İNSANLARIN ODUN,KÖMÜR ATEŞİYLE DEĞİL, ALLAH AŞKIYLA YANACAKLARINI ÖĞRENDİM.
İSLAMİYETTE TALİBAN ZORBALIĞI ANLAYIŞINDAN YUNUS'UN ALLAH AŞKI İNANCINA KADAR GENİŞ BİR
ANLAYIŞ YELPAZESİ VARDIR. HERKES YELPAZEDE OKUYABİLDİĞİ VE ANLAYABİLDİĞİ KADAR İLERLEME KAYDEDER.
SADECE BİLİSİN DİYE YAZDIM.