Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Dinden Dönenin (mürtedin) Hükmü.
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ SORU-CEVAP ]·.
a.zade
Selamun aleykum

Sayın arkadaşlar, aşağıdaki linklerde "DİNDEN DÖNENİN (MÜRTEDİN) HÜKMÜ" konusunda, Prof. Dr. Abdulaziz Bayındır tarafından Sakarya'da yapılan ve üç bölümden oluşan bir konferans vardır. Dersin bölümlerinin özetlerini de ekliyorum. Dersle ilgili değerlendirmelerinizi bekliyorum.

1. DERS İÇİN LİNK:
http://www.kurandersi.com/izle1.php?id=601

ÖZET

DİNDE ZORLAMA YOKTUR 1: (SOHBET) Bakara suresi 256. ayet: "La ikrahe fid din" arapçada bu "la"ya "cinsin sıfatının hükmünü nefyeden la" denir Yani "o cinste o özelliğin hiçbir şekilde bulunmayacağını ifade eden la" demektir. Ayetin manası: "Dinde ikrahın hiçbir şekline yer yoktur." Bizde dine girmek serbest ama çıkmak yasaktır şeklinde bir anlayış oluşmuş. Halbuki imanın yeri kalbdir. Hiç bir insan başkasının kalbine hükmedemez. O yüzden "fezekkir innema ente müzekkir Gaşiye 21-22" denmiştir. Zikir ve tezekkür ne demektir? Allahın indirdiği tüm kitapların ortak adı zikirdir. Tabiattan elde edilen bilgiler de zikirdir. Kuranı doğru anlatmak şartıyla dünyada buna itiraz edebilecek kimse yoktur. Çünkü Kurandaki bilgiler, evrensel kesin doğru bilgilerdir. Fıtrat ve tabiattaki bilgiler ile Kurandaki bilgiler birebir aynıdır. Bizim işimiz tezkirdir. İmanın yeri kalb olduğu için iman etmesi veya dinden çıkması bizi ilgilendirmez. (inneke la yehdi men ahbebte...) (vema aler rusulu illel belağ). İmanın yeri kalp olduğu için peygamberimiz muhataplarının mümin olup olmadığını kesin olarak bilemezdi: ( ve min ehlil medineti meradu alen nifakı la ta'lemun; medine halkından öyleleri vardır ki münafıklığa iyice alışmıştır, sen onları bilemezsin) (Ayrıca bk: Munafikun 4) İmanın yeri kalp olduğuna göre inanca girmede de çıkmada da zorlama olmaz. İbadette de zorlama olmaz. Çünkü ibadetin sahihliği niyetle olur. Niyette de zorlama mümkün değildir. Yani dinde zorlama olmaz. O yüzden kuranda namaz kılmayana hacca gitmeyene oruç tutmayana ceza yoktur. Ama zekat bir vergi olduğu için "zekatı al " ayetine göre müminim diyenlerden zekat alınır. Tarihte zorlamayla ilgili bazı örnekler verildi. Geleneğimizde "Dinden döneni öldürün" sözüne dayanarak dinden dönen öldürülür. Hadis olduğu söylenen yukarıdaki söz hakkında ve genel olarak Hadisi şerifler hakkında bir değerlendirme yapıldı.... Kur'anı kerime göre mürtedin cezası: Ali imran suresi 85,86,87,88,89. Dört mezhebe göre ise mürtedin cezası ölümdür. Bu hükmün Kurana tamamen zıt olduğunun ayetlerle isbatı. Ve bu konuda çok güzel çeşitli değerlendirmeler. (Munafikun 1,2,3 ayetleri ve bu ayetlerin delaletiyle Medine'deki münafıkların mürted olduğu. Mürtedlere karşı nasıl davranılması gerekir?) "tubia ala kulubuhum" ayetinin doğru meali. Mezheplerin ehli kitapla ve müşriklerle ilişkiler konusundaki yanlış hükümleri ve bu konudaki Allah tealanın hükmü. Bu konuda Tevbe 5. ayeti yanlış anlamanın sebebi ve bu ayetin tefsiri. (çok güzel bir tefsir) Ehli kitap ve müşriklerle ilişkiler konusunda merkeze konacak ayet: Mumtehıne 8-9. Maide 54. (Müslüman olduktan sonra açıkça dinden dönenlerle ilgili Allahın hükmü: Ali imran 87, İman ettikten sonra münafık olanlarla ilgili Allahın hükmü: Munafıkun 4)

2. DERS İÇİN LİNK:

http://www.kurandersi.com/izle1.php?id=604

ÖZET:

DİNDE ZORLAMA YOKTUR 2: (SOHBET+ SORU-CEVAP) Kişi açıkça kimliğini ortaya koyabilmeli. Müslüman kalabilmek için azami dikkat ve çabayı harcamalıyız... Yeryüzünde kendini dindar saymayan yoktur: Araf 30. Ateistler Allaha inanmıyor mu? Ateistin tanımı... Bizim tevhit anlayışımız ve Allahın bizden istediği tevhit inancı... İnsanlar kendilerini en çok Allah'la aldatırlar... Allaha inandığı halde Peygambere inanmayanların mantığı... SORULAR VE CEVAPLAR: 1. Kur'an, önceki alimlerin de ellerinde olduğu halde niçin yanlışlıklar yapılmıştır? Mezhep imamları Kur'ana aykırı bazı hükümleri nasıl verebilirler? Bunun arka planı var mı? Üç talakla boşama Kurana uygun mu? Hangi boşamalar geçersizdir? Kuranı kerime göre boşama nasıl olmalıdır? Konu etraflıca ve güzel örneklerle anlatılıyor. 2. Ebubekir radıyallahu anhın zekat vermeyenlerle savaşması olayını açıklar mısınız? 3. Cihad ve hicret konusunu açıklar mısınız? 4. İslama ve müslümanlara karşı her türlü saldırıyı ve eziyeti yapanlara karşı ne yapılmalı? İslamın buna karşı bir sistemi yok mu?: (Ali imran 186.)... Allahın dini evrenseldir. Siz doğru dini anlatırsanız hiç bir devletin buna karşı bir koruması yoktur. Çünkü evrensel doğrularla gidiyorsunuz. Hiç bir savaşla elde edemeyeceğiniz başarıları islamla gittiğinizde elde edersiniz. Musa aleyhisselam çok kısa bir süre içinde Firavun saltanatını yıkmıştır. Bazılarının okuma yazma bile bilmediği sahabeler ellerinde Kuranla gittikleri yerlerdeki hakim anlayışı yerle bir etmişlerdir. Bu gün sahabelerin gittiği yerler hala müslümandır. Çünkü onlar insan fıtratına % 100 uygun olan Kuranla gitmişlerdi. Ama Osmanlı balkanlarda 400 yıl kalmasına rağmen bu gün balkanlar müslüman değildir. Çünkü Osmanlı oraya Kuranı değil kimsenin fıtratına uymayan kitapları götürmüşlerdi. Endülüste 700 yıl kalan emeviler oraya İslamı götüremediler, çünkü oraya Kuranı götürmediler.

3. DERS İÇİN LİNK:

http://www.kurandersi.com/izle1.php?id=605

ÖZET:

DİNDE ZORLAMA YOKTUR 3: (SORU-CEVAP) 1) Peki Kurana rağmen bu kadar yanlışları yapan insanların durumu ne olacak? 2) Kabir azabı konusunda bilgiler verebilir misiniz? Ayetlere göre kabir azabının anlatımı. (Zümer 42) (Müminun 99) Hadisler konusunda çok güzel açıklama... Ayetlere karşı çıkmaya cesaret edemeyen müslümanların tutumu... Şeytanın çalışma sahası doğru yoldur. Şeytanın çalışma sahasında olanlar. İnsanlardan ve cinlerden olan şeytanlar senin karşına beklediğin ve hoşuna gidecek tarzda çıkar... Başkalarını tenkit etmeden önce kendimizi tenkit etmeliyiz... Din üzerindeki egemen güçler... Medinede yapılan ilmi toplantılar hakkında bilgi: Nikahta velayet, bakire kızın evlenmesinde velinin rolü, Hanbeli, maliki ve şafii mezheplerinin bu konudaki büyük hataları, çocuk yaştaki kızlar evlendirilebilir mi? gibi çeşiti konularda medinedeki ulema ile tartışmalar.

Allaha emanet olun.
asiLDuA
RABBENA EFRİG ALEYNA SABRAN VE SEBBİT AKDAMENA VENSURNA ALELKAVMİL KAFİRİN

Ey rabbimiz üzerimize sabır yağdır ve Ayaklarımızı sabit kıl kafirkavimlere karşıbize yardım et.

Bakara

amin amin sad.gif
Ömer Muhtar
KONU BAŞLIĞI HİÇ HOŞ DEĞİL MEZHEPLER NEYE GÖRE ( KURAN VE SÜNNET) HAREKET EDİYOR ÖNCE BİR ÖĞRENİN SONRA KONU AÇIN..
a.zade
selamun aleykum
sevgii ömer muhtar
başlığı öyle koymamın nedeni mürtedin hükmünün kurana ve sünnete göre ayrı mezheplere göre ayrı olmasındandır.
araştırırsanız bunu çok net olarak görürsünüz. linkteki ders bu konuda size yardımcı olabilir.
Allaha emanet olun.
Ömer Muhtar
Abdulaziz bayındır sizin olsun saolun.ayrıca mezhepler KURAN VE SÜNNETE GÖRE HAREKET EDER.yazdıklarınızı siz daha iyi araştırın isterseniz

VESSELAM
a.zade
selamun aleykum
sevgili kardeşim istediğin bir mezhebin (hanefi, şafii, hanbeli, maliki, zahiri) herhangi bir fıkıh kitabının mürtedle alakalı bölümünü açın mezheplerin hükmünü orada görürsünüz.

isterseniz dördünün görüşünüde bir anda görebilmeniz için şu kaynağa bakabilirsiniz:Abdurrahman Ceziri, Dört Mezhebe Göre İslâm Fıkhı, Terc. c. 8, s. 3483

Bu konudaki Allahın hükmünü de şu ayetlerde bulabilirsiniz: Bakara suresi 256, Ali imran 87, münafıkun 4, gaşiye 21-22 ve daha başka ayetler.

Bu din mezheplerin diniyse onların dediğine uyalım. Ama Allah tealanın diniyse Allahın apaçık sözlerine uyalım.
Ömer Muhtar
ALINTI(a.zade @ Aug 20 2008, 09:50 PM) *

Bu din mezheplerin diniyse onların dediğine uyalım. Ama Allah tealanın diniyse Allahın apaçık sözlerine uyalım.

bu din abdulaziz bayındırınmı yoksa!!! kardeş siz konuyu saptırıyorsunuz hangi ehli sünnet alimi kuran ve sünnet göre amel etmez? mezhep sizin gibilerine herzaman zahmet olmuştur. abdulaziz den alıntı yapan birinden de bu beklenir ALLAHU ALEM
Farakhlit
ALINTI
Bu din mezheplerin diniyse onların dediğine uyalım. Ama Allah tealanın diniyse Allahın apaçık sözlerine uyalım

Yanlış yoldasınız ve yanlış yapıyorsunuz
daha öncede söyledim bir çok insanın vebalini alıyorsunuz
Müslümanlar arsında bölücülük yapıyorsunuz
Mezhep düşmanlığı ile bir yere varamazsınız
mezheplerin hikmetleri ve çıkış nedenleri için
(Mezheplerin Hikmetleri ve gerekliliği:tıkla)=>>
Tüm toplumlarda insanların %90 ı avamdır.Yani fıkıh-tefsir-hadis gibi konularda yeterli eğitimleri yoktur.
Bu avam dediğim gruba tıp profesörüde girer başbakanda çünki fetva vermeyle ilgili sağlam eğitimleri yoktur
Halbuki sizin dediğinize bakılırsa 22 yıl tesettürlü yaşadıktan sonra kuran tercümesini okuyup kurandan başı açılığın caiz olduğu sonucunu çıkraran eski ilahi yeni pop fantazi şarkıcı Serpil Özkasaplarla (tıkla konuya git) dolacak yakında etrafımız.
Herkes kurandan kendine uygun fetvayı çıkarsın bakalım (burada açıkça haram ve helallerden bahsetmiyorum bu konuda tabiiki herkes hüküm çıkarabilir amenna-sadakna) Ancak
Sizinde çoluk çocuğunuz vardır yoksa da olacaktır faraza
bir gün gelip ben kürtaj oldum kuranda bunu nehyeden açık ayet göremedim yada
ben esrar içiyorum kuranda yasaklandığına rastlamadım derse şaşırmayın
biz neyin ne olduğunu az çok biliyoruz ama çocuklarımız,gençlerimiz?
vesselam
a.zade
selamun aleykum
sevgili faraklit sanırım beni yanlış anlamışsınız.
alimlere, mezheplere düşman olduğumuz falan yok. ama mezheplerin veya alimlerin Kurana %100 aykırı olan görüşlerine karşı çıkmamızda müslümanlığımızın gereğidir.
uzmanlık konusundaki kaygılarınıza katılıyorum. herkes Kuranı aynı derecede anlayamaz. bunun için alimler topluluğunun çalışmaları çok önemlidir. Ama şurasını asla unutmamalıyız ki Kurana alenen karşı görüş kimden çıkarsa çıksın karşı çıkmalıyız.
Allahın hükmüne apaçık aykırı verilen hüküm sizin kanınıza dokunmuyor mu?
İşte Allahın hükmü de mezheplerin hükmü de ortadadır.
Tekrar edeyim mezhep düşmanlığı gibi -ucube- bir amacım asla olmadı ve olamazda. Ama şunu her zaman derim ve demeye devam edeceğim inşaAllah: mezheplei kuran insanlar da hata yapabilir. Dört imamın bu konudaki kendi sözleri çok meşhurdur: mealen "kim bizim bu görüşlerimizin nassa (Kuran ve Sünnete) aykırı olduğunu görürse görüşümüzü bıraksın nassı esas alsın"
Yani onlar kendilerinin hata yapabileceklerini peşinen kabul ediyorlar. Ama maalesef bugün çoğu müslüman bu gerçeği kabul edemiyor.
Kardeşim ortada konuştuğumuz siyaset meselesi değil Allahın dinidir. Allahın hükmüne apaçık aykırı bir hükmü nasıl görmezden gelir -üstelik- savunmaya çalışırsınız.
Meseleyi şahıslara indirgemeden ortaya konan görüş ve fikirler çerçevesinde konuya devam edersek iyi olur.
Yanlışa yanlış doğruya doğru ama Allahın kitabını esas alarak.

Allaha emanet olunuz.
ilkemir
Mezhebin görüşü yoktur zira mezhebi kurduğu iddia edilen ( böyle bir iddia ile ortaya çıkan da yok takipçinin uydurmasıdır yani aslında şafiilik hanbelilik hanefilik falan yok) imamın alimin dediklerine uygun hüküm veren alim ve imamlar söz konusudur . Bu açıdan baktığımızda diğer alimlerin dedikleri sadece tastik olacağı için asıl başlangıç alimine bakmak yeterli olur . Başlangıç alimleri arasında görüş ayrılığı varsa ki vardır . Söz konusu vukuatta önceden bir söz verilip ben şu imamın dediklerine uyacağım denememiş ise yönetici bu imamların öğrencilerine ( yani döneminin alimlerine) danışarak , kendi hükmü ile karar verebilir.

Bkz Hallacı Mansur vakası.
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.