Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: İslam Hakkında
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ SORU-CEVAP ]·.
talhaa_23
Arkadaşlar İslam inancına göre Allah u Teala sadece göklerde midir ?

Yoksa heryerde midir ?

Bununla ilgili ayet veya hadis varsa alabilir miyiz lütfen ?

teşekkürler
RAzdAR
kimileri, ayet ve hadislerin zahirinden allah'ın arş'ının göklerde bir yerlerde koltuğa, kürsi'nin de masaya benzer birşey olduklarını, allah'ın da o koltukta oturduğunu söylemektedirler. bu yorum tarzı kur'an'a terstir. çünkü allah, yarattığı şeylere benzemediği gibi, zamandan ve mekandan da münezzehtir. oturması için allah'a göklerde koltuk aramak insanı küfre bile sokar. allah'a mekan tayin eden böyle yorum sahiplerini ben ister istemez yehova şahitleri'ne benzetecegim. çünkü yehova şahitleri İsa'nın krallığına (ilahlığına), onun kral koltuğunun da göklerde olduğuna, yeryüzünü göklerden İsa'nın yönettiğine inanırlar. dergi ve kitaplarında İsa'yı göklerdeki kral koltuğunda otururken resmetmekten de çekinmezler. hatta İsa'nın kainatın yaratılışında allah ile beraber çalıştığını iddia ederler. (koloseliler 1:14-16). azımsanmayacak sayıda müslüman da hristiyanlardan aşagı kalmamak için ilk yaratılan insanın muhammed (s) olduguna inanırlar. zaten sapıtmaların çoğunun 'peygamberleri yarıştırmak' şeklinde ortaya çıktığı da kur'an'ın dikkat çektiği bir husustur.

allah c.c. kullarının içinden peygamberler seçer(1). bunlar peygamber seçilmeden önce kitap nedir,
iman nedir bilmezler. 'sen, kitap nedir iman nedir bilmiyordun' (32/secde: 52), 'o allah seni dalalette bulup yola iletmedi mi?' (93/duha: 6). bir insan nasıl olur da henüz daha peygamber seçilmemişken, kitap nedir iman nedir bilmezken, hatta dalaletteyken, ilk yaratılan insan olur, kainat onun yüzü suyu hürmetine yaratılır, kainatı allah ile birlikte inşa ederler ve birlikte yönetirler? bu tür inançların tamamı sapıklıktır, allah'a ortak koşmaktır.

allah'in arşi önce su üzerİndeydİ
gökleri ve yeri altı günde (evrede) yaratan o'dur. (bunları yaratırken) arş (kudret tahtı) su üzerinde idi. (kainatta sudan baska birşey yoktu. allah bu kainatı yarattı) ki hanginizin daha güzel iş yaptığınızı denesin... (11/hud: 7)

yine bir çok insan bu ayetin zahirinden yola çıkarak, allah'ın arş, taht ve kürsisini önceleri deniz gibi, okyanus gibi suların üzerinde duran bir koltuk, masa ya da sandalyeye benzetmektedirler. bizim böyle yorumlara katılmamız mümkün değildir.

ayette geçen altı gün (sitteti eyyam) ibaresinin, bizim bildiğimiz dünyanın kendi ekseni etrafında dönerken geçen yirmidört saatlik zaman dilimiyle alakası yoktur. çünkü kainatın ilk yaratılmağa başlandığı an ne dünya vardı, ne de güneş.

kur'an'ın bir çok yerlerinde olduğu gibi 'yevm'in vakit manasına geldiği ve dil bakımından bilindiğinden burada da 'altı gün'ün, 'altı vakit' manasıyla tefsir edilmesi lazım geleceği bir çok tefsirci tarafından hatırlatılmıştır(2).

tevrat'ın tekvin kitabının birinci ve ikinci babında allah'ın kainatı altı günde yaratıp yedinci günde dinlenmeğe çekildiğinden bahsedilir. kur'an-ı kerim, allah'ın kainatı altı günde (evrede) yarattığından bahseder; sonra dinlenmeğe çekildiğinden bahsetmez; bilakis arş'a istiva ettiğinden bahseder.
..andolsun biz gökleri, yeri ve ikisi arasında bulunanları altı günde (devirde, çağda) yarattık, bize hiç yorgunluk dokunmadı. (50/38)

gökleri ve yeri yaratırken allah'ın arşının su üstünde olması, hayatın başlangıcının sudan başladığı veya allah'ın kainata verdiği hayatın suya bağlı olduğu anlamına gelebilir.
o küfre sapanlar görmüyorlarmı ki, (başlangıçta) göklerle yer, birbiriyle bitişik iken, biz onları ayırdık ve her canlı şeyi sudan yarattık. yine de onlar inanmayacaklar mı? (21/enbiya: 30)
allah 'yaşayan her canlıyı sudan yarattı' ifadesi, bugünün bilim dünyasının evrensel olarak kabul ettiği bir gerçeği son derece özlü bir biçimde dile getirmektedir. bu kur'ani ifade üç boyutlu bir anlam ortaya koymaktadır:

1) su ve özellikle deniz tüm canlı türlerinin ilk örneğinin (prototype) ortaya çıktığı ortamdır.

2) var olan ya da tasarlanabilen tüm sıvılar içinde yalnızca su, hayatın ortaya çıkıp tekamül etmesi için uygun ve gerekli özelliklere sahiptir.

3) hayvansal ya da bitkisel, canlı her hücrenin fiziksel temelini oluşturan ve içinde hayat olgusunun belirebileceği yegane madde ortamı olan protoplazma büyük ölçüde sudan ibarettir ve bütünüyle suya dayanmaktadır. evrenin başlangıçtaki fiziksel birliğine işaret eden önceki ifadeyle canlı alemin elementer birliğini işaret eden bu ifadenin birlikte ele alınması, tüm yaratılış olgusunun dayandığı tek bir planın, tek ve tutarlı bir yaratma eyleminin ve buna bağlı olarak da tek bir yaratıcının varlığına götürmektedir(3).

arşin sahİbİ allah´tir:
..(ey muhammed!) yüz çevirirlerse de ki: allah bana yeter. o'ndan başka ilâh yoktur. ben sadece o'na güvenip dayanırım. o yüce arş'ın sahibidir. (9/129)
..de ki: eğer söyledikleri gibi allah ile birlikte başka ilâhlar da bulunsaydı, o takdirde bu ilâhlar, arş'ın sahibi olan allah'a ulaşmak için çareler arayacaklardı. (17/42)
..eğer yerde ve gökte allah'tan başka tanrılar bulunsaydı, yer ve gök, (bunların nizamı) kesinlikle bozulup gitmişti. demek ki arş'ın rabbi olan allah, onların yakıştırdıkları sıfatlardan münezzehtir. (21/22)
..o elçi güçlü, arş'ın sahibi (allah'ın) katında çok itibarlıdır. (81/20)
..dereceleri yükselten, arş'ın sahibi allah, kavuşma günüyle korkutmak için kullarından dilediğine iradesiyle ilgili vahyi indirir. (40/15)
..göklerin ve yerin rabbi, arş'ın da rabbi olan allah onların vasıflandırmalarından yücedir, münezzehtir. (43/82)

allah'in arş'a İstİva etmesİ
İstiva ale'l-arş (arşa istiva etmek / arşın üstünü kaplamak) ifadesi şu anlamlara gelir: İşleri çekip çevirmek, kainatın denetimini elinde bulundurmak, ona hakim olmak. kısaca şu denebilir; allah c.c. kainatı, sonra insanları yaratmış ve onları kendi hallerinde başıboş bırakmamıştır. kainatı yönetmekte ve insanları da gözlemektedir. çünkü o her şeye şahittir.
..İnsanlar yalnız 'inandık' demekle hiç sınanmadan (denenmeden) bırakılacaklarını mı sandılar? (29/2 75/36). o (allah) herşeye şahittir. (34/47)

şüphesiz ki rabbiniz, gökleri ve yeri altı günde yaratan, sonra arş'a istiva eden, geceyi, durmadan kendisini kovalayan gündüze bürüyüp örten; güneşi, ayı ve yıldızları emrine boyun eğmiş durumda yaratan allah'tır. bilesiniz ki, yaratmak da emretmek de o'na mahsustur. alemlerin rabbi ne yücedir. (7/a'raf: 54)
allah'ın arş'a istiva etmesiyle ilgili daha bir çok ayet vardır. bkz: 10/3 13/2 20/5 25/59 32/4 57/4 89/14 2/29

melekler arş'i yüklenmİştİr:
..arş'ı yüklenen ve bir de onun çevresinde bulunanlar (melekler), rablerini hamd ile tesbih ederler, o'na iman ederler. mü'minlerin de bağışlanmasını isterler: ey rabbimiz! senin rahmet ve ilmin her şeyi kuşatmıştır. o halde tevbe eden ve senin yoluna gidenleri bağışla, onları cehennem azabından koru! (derler). (40/7)

meleklerin arşı yüklenmeleri şu manaya gelir; allah c.c. meleklere işler yaptırmaktadır. melekler allah c.c.'ın büyük arşının (kudret tahtının) etrafında el-pençe durmakta, verilecek emirleri beklemekte, allah'ı tesbih etmekte (övmekte)dirler.

kiyamette melekler rablerİne hamd ederek arş'in etrafini kuşatirlar:
..İşte o gün, vakıa (bir gerçek olan kıyamet) artık vuku bulmuş (gerçekleşmiş)tur. (69/15). gök de yarılıp-çatlamıştır; artık o gün, 'sarkmış- / za'fa uğramıştır.' (69/16). melek(ler) ise, onun çevresi üzerindedir. o gün, rabbinin arşını onların da üstünde sekiz (melek) taşır. (69/17)
..melekleri görürsün ki, rablerine hamd ile tesbih ederek arş'ın etrafını kuşatmışlardır. artık aralarında adaletle hükmolunmuş ve "alemlerin rabbi olan allah'a hamdolsun" denilmiştir. (39/75)
yani melekler dünyada olduğu gibi, kıyamette ve ahirette de işbaşındadırlar. allah'ın emirlerini kusursuz yerine getirmektedirler.

notlar:
1) bakınız: 22/75 28/68 16/121 39/4
2) hak dini kur'an dili, elmalılı m. hamdi yazır, cild 4, sayfa 48, a'raf 54 no'lu ayetin tefsiri, azim dağıtım, İstanbul.
3) muhammed esed, kur’an mesajı, meal-tefsir, 21/30 no’lu ayetle ilgili 39 no’lu dipnot, c. 2, s. 651, İşaret yayınları, İstanbul 1996
asiLDuA
Allah arştadır.Ama keyfiyetini bilemeyiz.Yani keyfiyetten kasıt,oturmak vb gibi durumlardır.Bu ayetleri tevil etmeye dönerki bu ayetlerin tevili keyfiyeti hakkında konuşmak yasaktır.Allah arştadır Onun ilmi heryeri kuşatmıştır.

Buyurun deliller;

Allah Azze ve Celle’nin gokte olduguna delalet eden ‘Kur’an Ayetleri’

“Allah semadan butun dunya islerini idare eder. Sonra ameller bir gunde O’na yukselir…”[Secde, 5]

“Goktekinin sizi yere gecirmesinden emin mi oldunuz?” [Mulk, 16]

“Yoksa semada olanin uzerinize tas yagdiran bir ruzgar gondermesinden emin mi oldunuz?..[Mulk, 17]

“Ustlerindeki Rablerinden korkarlar…” [Nahl, 50]

“Firavun, veziri olan Haman’a soyle dedi: Ey Haman! Bana yuksek bir kule yap, belki bazi yollara muttali olurum. Goklerin yoluna muttali olurum da, Musa’nin Ilahini gorurum. Cunku ben Musa’nin soylediginin, yani davet ettigi semada ki Ilah iddiasinin yalan oldugunu zannediyorum.” [Mu’min, 36/37]

Allah Azze ve Celle’nin gokte olduguna delalet eden ‘Hadisler’ Peygamber Sallallahu Aleyhi Ve Sellem cariye’ye: “Allah nerede” diye sormus, o: Semadadir, diye cevap vermis. Bu sefer: “Ben kimim?” diye sormus, yine cariye: “Sen Allah’in Rasulusun,” deyince, Peygamber Sallallahu Aleyhi Ve Sellem: “Sen bunu azad et, cunku o mu’min birisidir,” demistir.[Muslim, Ebu Davud, Nesai, Malik, Ebu Hanife ve baskalari rivayet etmislerdir.]

(Allah’in semada oldugunu soyleyen cariyenin Allah Rasulu Sallallahu Aleyhi Vessellem tarafindan mu’min ilan edilmesi, kisinin mu’min olabilmesi icin Allah’in semada oldugunu bilmesinin gerektigini teskil eder.)

Rasulullah Sallallahu Aleyhi Ve Sellem buyurdu ki:
“Merhametli olanlara, Rahman olan Allah’u Azze ve Celle’de merhamet eder. Dunya ehline merhamet edin ki: semada ki Rahman olan Allah’da size merhamet etsin.” [Ebu Davud, Tirmizi, Ahmed, Humeyd Hakim ve Hatib sahih bir senedle rivayet etmislerdir]

Yine Peygamber Sallallahu Aleyhi Ve Sellem soyle buyurmaktadir: “Semada bulunan Allah’in emini oldugum halde bana guvenmez misiniz?”[Buhari ve Muslim]

Allah Azze ve Celle’nin gokte olduguna delalet eden ‘Dort Mezheb Imamlarinin’ kavilleri Imam Ebu Hanife Rahmetullahi Aleyh soyle buyurmustur:

“Her kim: ‘Rabbim gokte mi yoksa yerde midir? bilmiyorum’ derse kafir olmustur. Ayni sekilde: ‘O, arsinin uzerindedir. Fakat ars gokte midir, yerde midir bilmiyorum’ diyen kimse de kafir olmustur.” [El-Fikhu’l Ebsat]

“Arsin semada oldugunu inkar ettimi subhesiz ki o kafir olur.” [20] Bu eseri Zehebi Uluv’da zikretmistir.“Allahu Teala goktedir, yerde degil” [el-Esma ve’s-Sifat]

Kendisi “kulluk ettigin ilah’in nerededir?” diye soran kadina: “Allah’u Subhanehu ve Teala semada’dir, yerde degildir”, cevabini verdi.[el-Esma ve’s-Sifat]

Imam Safii Rahmetullahi Aleyh soyle buyurmustur:

“Imam’i Malik, Sufyan ve daha onlardan baska Ehli Sunnet onderlerinden gordugum ve benim de uzerinde oldugum hak olan kavil sudur; Allah’dan baska ilah olmadigina ve Muhammed -sallallahu aleyhi vessellem-’in Allah’in Rasulu olduguna sehadet edip, ve Allah’u Azze ve Celle’nin de semasinda arsinin uzerinde oldugunu, istedigi gibi kullarina yaklasip ve istedigi gibi de dunya semasina indigini ikrar etmektir.” [Bu eseri Zehebi Uluv’da tahric etmistir.]

Imam Malik Rahmetullahi Aleyh soyle buyurmustur:

“Allah semadadir. Ilmi ise her yerde’, derdi.” [Ebu Davud, Mesaili’l –Imam Ahmed, Sunne, Ibn-i Abdilber Temhid]

Imam Ahmed ibnu Hanbel Rahmetullahi Aleyh soyle buyurmustur:

“Ebu Abdullah’a (yani Ahmed ibnu Hanbel’e) denildi ki: ‘Allah’u Azze ve Celle, yarattiklarindan ayri olarak kudreti ve ilmi ile her yerde oldugu halde yedi kat semanin uzerindemidir?’ Ahmed ibnu Hanbel’de cevaben soyle dedi:‘Evet, Allah’u Azze ve Celle arsinin uzerindedir, hic bir seyde ilminden gizli degildir.” [Bu eseri Hallal es-Sunen’de rivayet etmistir.]

Günümüzde,Ebu hanifenin mezhebine bağlı olan şahıslar ki bu türkiyenin yarısı öyle,Ama insanlar daha ebu hanifenin bu konudaki fetvasını bilmiyorlar ne ilginç değilmi ? nedeni şu,Bu alimlerin bizzat kitabından değil,Türlü türlü kitaplardan Saadeti ebediyye gibi kitaplardan öğrendiğiniz için böyle oluyor.Bu imamların bizzat kendi kitaplarında bu yazıları bulabilirsiniz.Selametle.
İmam Şamil
Peki buradaki sema bizim bildiğimiz gibi gökyüzü müdür?
Yoksa Allah'ın kendine mahsus arşı mıdır?

Eğer bizim bildiğimiz gökyüzü ise Allah sonradan yaratılmışlara benzememektedir diye biliyorum...
Acaba yanlış mı?

Ayrıca; yine gökyüzü ise o zaman Allah'ı mekanla kısıtlamış olmuyor muyuz?
Böyle olunca da Allah'ın sınırdan münezzeh olmasına ters bir hüküm doğmuyor mu?

Selametle...
asiLDuA
Arş gök değildir ibni türk,Arş göktedir ama semavatın 7 katı var.Çok sahih hadislerdede bu geçmekte.Sorularının cevabı ise yukarıdaki hadis ve müctehidlerin cevaplarında var.

Çok irdelemeyip,Allah arştadır dersin,Arş nerede denilirse arş semavatta gökte ama göğün en yükseğindedir arş.Anlatabildim umarım.

Siz nasıl orada diye düşünürseniz,keyfiyeti hakkında yorum yapmaya gidersiniz buda yasaktır.Oturmak vb haller Allaha mahsus değildir.Tevil çok sakıncalıdır bu konularda.

Bu arş ile ilgili olan ayetlere sahabe dahil olmak üzere,ve görüdğünüz gibi alimler '' işittik ve itaat ettik'' diyerek bu yüzden tevil etmemişlerdir.
İlle Cihad
Allah zamandan ve mekandan münezzehtir.

Bırakınız O c.c. 'na mekan tayin etmeyi.....
İmam Şamil
İlle Cİhad kardeş kimse Allah'ı bir yere kondurmuyor ki...
Hadislerde geçen ne ise onlardan bahsetmiş AsilDua kardeş...

Yalnız irdelemekten ziyade insanın aklına çok şey takılıyor.
Ama bize şunu demek düşüyor sanırım:

Sende insan ve toplum, sende temel ve bina;
Ne getirdin, götürdün, bildirdinse amenna!...

Ayrıca;

Gözüm, aklım, fikrim var deme hepsini öldür.
Sana göl gibi gelen, O çöl diyorsa çöldür...

Yalnız arkadaşlar bu konuyu bana özelden biraz daha açacak bir arkadaş olursa çok sevinirim.
Özellikle Asildua kardeş senden bu konuda biraz gayret bekliyorum.
Çünkü bu güne kadar hep yanlış öğrenmişsiz,bilmişiz...

Selametle...

asiLDuA
ibni türk,Selamun aleykum.

Kuranı-Kerim bölümünde,Alimlerin itikadı adlı başlıklı konularda doc formatında yani word formatında ekledim dosyaları.O dosyaları indirin oradada yazıyor.

Bütün imamların bu konu hakkındaki görüşleri ve diğer konulardaki görüşleri selametle.
kemalarca

Arkadaşlar,
tartışmalarınızda gök ve arş üzerinde görüşler belirttiğinizi gördüm.
Müsaade ederseniz sizlere güneş,dünya,yıldızlar hakkında kısa bilimsel astronomik bilgiler
vermek istiyorum. yaşadığımız dünya ve evren konusunda biraz bilgimiz olursa YÜCE YARADANIN
BÜYÜKLÜĞÜ VE GÜCÜ HAKKINDA daha detaylı bilgi sahibi oluruz.

Dünyamız güneşin bir uydusu olup bizim
kemalarca

Arkadaşlar,
tartışmalarınızda gök ve arş üzerinde görüşler belirttiğinizi gördüm.
Müsaade ederseniz sizlere güneş,dünya,yıldızlar hakkında kısa bilimsel astronomik bilgiler
vermek istiyorum. yaşadığımız dünya ve evren konusunda biraz bilgimiz olursa YÜCE YARADANIN
BÜYÜKLÜĞÜ VE GÜCÜ HAKKINDA daha detaylı bilgi sahibi oluruz.

Dünyamız güneşin bir uydusu olup bizim GÜNEŞ SİSTEMİMİZ in
bir üyesidir.Bu sistemin merkezinde GÜNEŞ BULUNUR.

Güneşin 8 adet uydusu vardır. Sırasıyla:MERKÜR,VENÜS,DÜNYA,
MARS,JÜPİTER,SATÜRN,URANÜS,VE NEPTÜN güneşin etrafında
dönerler. Dünyanın da kendi uydusu vardır AY da dünya etrafında döner. Gezegenlerden URANÜSÜN kendi etrafında dönen
27 uydusu, NEPTÜNÜN kendietrafında dönen 17 uydusu olmak üzere ,güneş etrafında dönen 8 gezegenin kendi etraflarında dönen 61 uyduları vardır.

Dünya kendi etrafında dönerken ,ay da dünyaetrafında döner.
Diğer 7 gezeginin uyduları gezegenlerin etrafında dönerken,gezegenler de güneşin etrafında dönerler.

Peki GÜNEŞ sabit mi? Hayır Güneşta etrafında dönen gezegenleri ile beraber bir yörünge etrafında döner. Güneş gezegenleri ile beraber yörüngesindeki bir turunu yaklaşık 200-250 milyon yılda
tamamlar.

Gökte gördüğümüz yıldızların herbiri bizim güneş sistemimiz gibi
bir sistemdir,hre yıldızın bir güneşi ve gezegenleri vardır.

Güneş sistemi ve gördüğümüz yıldızların hepsine galaksi denir.
Bizim galaksimizin adı SAMANYOLU GALAKSİSİDİR.
Samanyolu galaksisinde,yaklaşık 100 milyar adet güneş sistemi vardır. Samanyolu galaksisini büyüklüğünü zannederim algılayabilirsiniz.
Bizim güneş sistemi ve gördüğümüz tüm yıldızlardan oluşan
SAMANYOLU GALAKSİMİZİN ETRAFINDA İRİLİ UFAKLI 30 KADAR
BAŞKA GALAKSİLER VARDIR. SAMANYOLU GALAKSİMİZ VE ETRAFINDAKİ 30 KADAR GALAKSİNİN HEPSİNE BİRDEN
LOKAL GRUP DENİR.

BİZİM BU LOKAL GURUP ,SÜPER KÜME DENİLEN BİR KÜMENİN
BİE ÜYESİDİR.

Dünyamızla ilgili kısa bir not aktarayım. AY düyamızın etrafında dönerken,DÜNYAMIZ HEM KENDİ ETRAFINDA DÖNER VE AYLA BERABER GÜNEŞİN ETRAFINDA DÖNER.
GÜNEŞ İSE ETRAFINDA DÖNEN DÜNYA VE DİĞER GEZEGENLERLE,BERABER BİR YÖRÜNGE ETRAFINDA DÖNER.
Ve bu dönüşler milyonlarca yıldır hiç şaşmadan devam eder.
Şimdi dünya, güneş ,yıldızlar, galaksimiz ve diğer galaksiler hakkında bu bilgileri edindikten sonra TÜM BU SİTEMİ VE BU SİSTEMİN İÇİNDE BULUDUĞU MUHTEŞEM KAİNATI YARATAN BÜYÜK GÜCÜN VARLIĞI,NEREDE BULUNDUĞU GİBİ BASİT,
SORULARA CEVAP ARAMAYA GEREK YOK SANIRIM.

Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.