Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Aklım Karıştı
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ SORU-CEVAP ]·.
vvvvv07
öncelikle belirteyim bu soruları sormaktaki amacım kafamdaki soru işaretlerini gidermek. kimse bu kafir canım ateistin teki gibi imalara girrmesein. Allah a şükür inanıyorum ama bu soruların cevaplarını bi türlü bulamadım. bu forumda dini bilgisi üst düzeyde olan insanlardan yardım bekliyorum . ,
birşeyi daha belirteyim soruları sorarken açık olsun anlaşılsın diye direkt olarak yazdım. Allah affetsin başka niyetim yok.

1- Şeytan nasıl olurda gücünü bizzat bildiği Allah a karşı gelir. bunu kibirle açıklamak pek mantıklı gelmiyor?

2- Bugün Avrupa ülkelerinde insan ömrü ortalama 80 seneye yaklaştı. afrika ülkelerinde ise neredeyse yarısından bile daha az. şimdi soru şu Allah insanın ne kadar yaşayacağını belirlerken sen afrikada yaşayacaksın sana 40 sene yeter. ama sen avrupada gelişmiş bir ülkede doğacaksın sen en iyisi 90 sene yaşa diyerekmi ömür biçiyor.

3- İslam inancına göre bir insan ergenlik döneminden önce ölürse akli baliğ olmadığı için cennete gideceği öngörülür. şimdi şu ankaradaki bebek ölümlerinden dolayı aklıma geldi. bu bebekler dünyada hiçbir imtihandan geçmeden ölüp cennete gittiler. o zaman bizim imtihan biraz haksızlık olmazmı? bizde daha dünyayı tanımadan o yaşta ölse idik cennete kolayca gitsek ii olmaz mıydı? wallbash.gif

asiLDuA
ALINTI(vvvvv07 @ Aug 9 2008, 12:23 AM) *

öncelikle belirteyim bu soruları sormaktaki amacım kafamdaki soru işaretlerini gidermek. kimse bu kafir canım ateistin teki gibi imalara girrmesein. Allah a şükür inanıyorum ama bu soruların cevaplarını bi türlü bulamadım. bu forumda dini bilgisi üst düzeyde olan insanlardan yardım bekliyorum . ,
birşeyi daha belirteyim soruları sorarken açık olsun anlaşılsın diye direkt olarak yazdım. Allah affetsin başka niyetim yok.

1- Şeytan nasıl olurda gücünü bizzat bildiği Allah a karşı gelir. bunu kibirle açıklamak pek mantıklı gelmiyor?
2- Bugün Avrupa ülkelerinde insan ömrü ortalama 80 seneye yaklaştı. afrika ülkelerinde ise neredeyse yarısından bile daha az. şimdi soru şu Allah insanın ne kadar yaşayacağını belirlerken sen afrikada yaşayacaksın sana 40 sene yeter. ama sen avrupada gelişmiş bir ülkede doğacaksın sen en iyisi 90 sene yaşa diyerekmi ömür biçiyor.
3- İslam inancına göre bir insan ergenlik döneminden önce ölürse akli baliğ olmadığı için cennete gideceği öngörülür. şimdi şu ankaradaki bebek ölümlerinden dolayı aklıma geldi. bu bebekler dünyada hiçbir imtihandan geçmeden ölüp cennete gittiler. o zaman bizim imtihan biraz haksızlık olmazmı? bizde daha dünyayı tanımadan o yaşta ölse idik cennete kolayca gitsek ii olmaz mıydı? wallbash.gif

Bismillah,

1.sorunda mantık arıyorsun 2.ci sorundada mantık arıyorsun 3.cü sorundada mantık arıyorsun,

Peki bende sana şunu diyorum sana ilah denilince aklına ne geliyor ?

Senin aklının biryere kadar yetmemesi,bu oldukça normaldir.Çünküİnsan ilah değildir.Bazı sorularının cevabını bulamamak,Yani Allahın hikmetine sual sorup kaderini Anlayamamak,Allahın acizliği değil senin yada benim bütün insanoğlunun aklının biryere kadar yetmediği acizliktir.

İlkönce bunu kavrayalım.İlah ile insan vasıflarını bir tutmayalım.Allahın adaleti insanoğlunun adaletinden kat ve kat yüksektir.Onun adaletini bir insanla kıyaslamayın.Sizde daha ilah kavramı oturmamış malesef.

Unutma,Şeytan insana öyle kelimeler fısıldar ki,Teslimiyetten uzak tutar.Kaldiki bu dinin ismi,islam yani kelime manasıyla teslim olmaktır.

GALE RABBUHU ESLİM GALE ESLEMTU LİRABBİLALEMİN Biz ibrahime teslim ol dedik oda ben Alemlerin rabbine teslim oldum dedi.Bakara

Şeytanın İsyan edeceğini Allah biliyordu.Ve insan oğlu ister avrupada isterse dünyanın en uzun ömürlü şehrinde yaşasın,Onun eceli geldiği vakit,Ondan asla kaçamaz.

Biraz kuran meali okuyun ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.Hani sureden başlarsanız başlayın ama kuran meali lütfen okuyun.

nasreddinhoca
ALINTI
merhaba arkadaşlar . siteye yeni üye oldum. üye olmamın nedeni aslında yakınımdakilere soramadığım ama aklımı kurcalayan sorular. öncelikle şunu belirteyim Allah'a hamdolsun müslümanım. ama soracağım sorular ateistlere ait. ben bu soruların cevabını bulamadım. sizlere sormak istedim. 3-5 dakikanızı ayırıp beni aydınlatırsanız sevinirim. bu soruları ben düşünmedim sitenin birisinde yazılmış, düşündüm bir türlü cevabını bulamadım..

Demek ki yeteri kadar düşünmemişsiniz. Biraz daha fazla düşünseydiniz bulurdunuz...

ALINTI
--. bildiğiniz gibi ergenlik dönemine girmemiş bir çocuk öldüğünde günahsız sayılır ve ahirette cennete gider. şimdi sorum şu. diyelimki 7 yaşında bir çocuk öldü cennete gitti. ben ise 60 yaşıma kadar yaşadım(varsayalım). dünyanın türlü çilesini acısını, derdini, sevincini v.s. yaşadım. tam iyi bir kul olamadım cehennemlik oldum. şimdi bu çocuğun hiçbir dünya imtihanından geçmeden küçük yaşta ölmesi nedeniyle cennete girmesi adaletsizlik midir?

Öncelikle adaletten bahs edeceksek Allah'tan bahsetmemiz lazım. Her şeyin tasarrufu ona aittir, dilediği gibi tasarruf eder. İşte, biz Rabbimizin bu tasarrufundaki bazı hikmetleri idrak edemediğimiz için her namazdan sonra VE HUVE ALE KÜLLİ ŞEYİN KADİR deriz...

Allah size 60 yıllık bir ömür vermiş, siz o ömrü israf etmişsiniz, türlü günahlara batıp, günahkar bir kul olarak hesap gününe gitmişsiniz, cehennemi hakk etmişsiniz, bu adalet değilmidir, her bir 7 yıllık ömrünüzde dahi günahlarla oyalanmışsınız, sonra da diyorsunuz ki bu adalet mi? 60 yıllık ömrün içine etmeniz adalet mi? 7 yaşındaki çocuğu kıskanmanız adalet mi?

ALINTI

İnanmak bir şey ifade etmez, müşrikler de Allah'a inanıyordu!!!
Firavun keferesi de Allah'a inanıyordu!!!
Bu forumda akıllı insanlar vardır...

ALINTI

e, zaten niyetiniz sorulardan belli...

ALINTI

Siz, 60 yıl boyunca karşı gelmişsiniz mesala!!! İnanıyorsunuz da!!!
Şeytan Allah'a karşı gelmedi, Adem'e karşı geldi...Allah'ın emrine karşı geldi...Allah'ın gücünü bildiği halde kibiri bu bilgisini örttü...

ALINTI

Allah'ın insanlara nerede, ne ömür biçtiğini bilmiyoruz. Bilmediğimiz bir şey için soru zaten yanlış...Allah adaletsiz değildir, sorunuz da adil değil...

ALINTI
3- İslam inancına göre bir insan ergenlik döneminden önce ölürse akli baliğ olmadığı için cennete gideceği öngörülür. şimdi şu ankaradaki bebek ölümlerinden dolayı aklıma geldi. bu bebekler dünyada hiçbir imtihandan geçmeden ölüp cennete gittiler. o zaman bizim imtihan biraz haksızlık olmazmı? bizde daha dünyayı tanımadan o yaşta ölse idik cennete kolayca gitsek ii olmaz mıydı?

Cennete gittiklerini gördün mü? hadi diyelim ki cennete gidecekler. Allah sana da cennete nasıl gidileceğini göstermiş, İslam ol kurtul...Sen hiç Allah'a teslim olmadın mı, bu soruların cevaplarını teslim olmadan bulamazsın...

Şimdi, ilk mesajındaki sorular ateistlere aitti, aynı mantıktaki sorularda sana ait, öyle mi, memnun oldum ben de nasreddinhoca...
vvvvv07
sevgili nasrettin hoca sorulara verdiğin cevaplar için teşekkür ederim.
beni FİRAVUN KEFERESİ, MÜŞRİK VE ATEİST olarak nitelendirdiğin içinde teessüflerimi bildiririm..

BEN YİNEDE OLMADIĞIM BİRŞEY İÇİN HAKKIMI YEDİĞİNDEN SANA HAKKIMI HELAL EDİYORUM.

. Allah size 60 yıllık bir ömür vermiş, siz o ömrü israf etmişsiniz, türlü günahlara batıp, günahkar bir kul olarak hesap gününe gitmişsiniz, cehennemi hakk etmişsiniz, bu adalet değilmidir, her bir 7 yıllık ömrünüzde dahi günahlarla oyalanmışsınız, sonra da diyorsunuz ki bu adalet mi? 60 yıllık ömrün içine etmeniz adalet mi? 7 yaşındaki çocuğu kıskanmanız adalet mi?

kıskanmıyorum. bu dünya hayatı birçok çeldiricilerle dolu. sonuçta bebekte olsa oda bir kul bende. şimdi o kul hiçbir imtihandan geçmeden günahsız bu dünyadan kurtulurken benim imtihanım çok zor. sorunun mantığı bu. ama diyorsanki sadece inan soru sorma onada eyvallah.
Farakhlit
Kardeşim öncelikle hoşgeldin
İnşallah kafandaki sorulara burada cevap bulabilirsin.
Cenabı Hak aklı ve düşünme sorgulama gücünü bize verdiğine göre bunu doğru biçimde kulanmamızı murad etmiştir.
İnsanların her gün her saat her dk.ka kafalarına sorular gelebilir bunda şaşılacak yada benden önceki arkadaşların yaptığı gibi kınanacak bir durum yok.
Ayrıca şuda varki "merak ilmin hocasıdır" denmiş.
Samimiyetine inanarak sorularına cevap vermek istiyorum:
1-
ALINTI

Elcevap:"Meleklere 'Âdem'e secde edin' dediğimizde, İblis hariç hepsi secde etti." Bakara Sûresi, 2:34.
Kur'ân-ı Hakîmde çok hâdisât-ı cüz'iye vardır ki, herbirisinin arkasında bir düstur-u küllî saklanmış ve bir kanun-u umumînin ucu olarak gösteriliyor. Nasıl ki, ("Âdem'e bütün isimleri öğretti." Bakara Sûresi, 2:31.) Hazret-i Âdem'in melâikelere karşı kabiliyet-i hilâfet için bir mucizesi olan tâlim-i esmâdır ki, bir hadise-i cüz'iyedir. Şöyle bir düstur-u küllînin ucudur ki:
Nev-i beşere câmiiyet-i istidat cihetiyle tâlim olunan hadsiz ulûm ve kâinatın envâına muhit pek çok fünun ve Hâlıkın şuûnat ve evsâfına şâmil kesretli maarifin tâlimidir ki, nev-i beşere, değil yalnız melâikelere, belki semâvat ve arz ve dağlara karşı emanet-i kübrâyı haml dâvâsında bir rüçhaniyet vermiş; ve heyet-i mecmuasıyla arzın bir halife-i mânevîsi olduğunu Kur'ân ifham ettiği misilli, "melâikelerin Âdem'e secdesiyle beraber Şeytanın secde etmemesi" olan hadise-i cüz'iye-i gaybiye, pek geniş bir düstur-u külliye-i meşhudenin ucu olduğu gibi, pek büyük bir hakikati ihsas ediyor. Şöyle ki:
Kur'ân, şahs-ı Âdem'e melâikelerin itaat ve inkıyadını ve Şeytanın tekebbür ve imtinâını zikretmesiyle, nev-i beşere kâinatın ekser maddî envâları ve envâın mânevî mümessilleri ve müekkelleri musahhar olduklarını ve nev-i beşerin hassalarının bütün istifadelerine müheyyâ ve münkad olduklarını ifham etmekle beraber; o nev'in istidadâtını bozan ve yanlış yollara sevk eden mevadd-ı şerire ile onların mümessilleri ve sekene-i habiseleri o nev-i beşerin tarik-i kemâlâtında ne büyük bir engel, ne müthiş bir düşman teşkil ettiğini ihtar ederek, Kur'ân-ı Mu'cizü'l-Beyan, birtek Âdem ile (a.s.) cüz'î hadiseyi konuşurken, bütün kâinatla ve bütün nev-i beşerle bir mükâleme-i ulviye ediyor.(Yirminci Söz - s.98)

Benim eklemek istediğim bir nokta şu ki:Şeytan yada melek veya insan yaratıldıkları fıtrat üzere hareket etmekteler.Şeytan ise yaratılış itibari ile hayra kaabiliyeti yok yani herhangibir konuda ondan herhangibir hayır gelmez bunun sırrı ise Cenabı Hak ismi Hak ın muktezası ki hakedene hakettiğini verir.

2-
ALINTI

Elcevap:Yukarıdaki izahattan devam edersek bir insanın avrupada yada amazon ormanlarında dünyaya gelmesi kendine has dünya imtihanın şartlarını hazırlıyor.Burada çok değişik şartlarda yaşayan 5.5 milyar insan var mekkede doğup dinsiz olan olduğu gibi Brezilyada doğup dindar müslüman olanda var.Herkesin imtihanı kendi fıtratı ile alakalı sonuçta kimsenin yarına çıkmaya senedi yok ve Cenabı Hakkın Hak ismi şerifi yani hakedene hakettiğini veren Cenabı Allahın bir ismi Rahim yani merhameti çok bol olan bir ismi Kerim yani ikram eden lütfuyla bizlere hayat ve vücut başta olarak binler cihazatı veren bir ismi Adil yani Adaletli olması :
"Hem meselâ, bir hükümdar-ı âdil, ihkak-ı hak için mazlumların hakkını zalimlerden almakla ve fakirleri kavîlerin şerrinden muhafaza etmekle ve herkese müstehak olduğu hakkı vermekle lezzet alması, iftihar etmesi, memnun olması hükümdarlığın ve adaletin bir kaide-i esasiyesi olduğundan, elbette Hâkim-i Hakîm, Adl-i Âdil olan Zât-ı Hayy-ı Kayyûmun bütün mahlûkatına, hususan zîhayatlara "hukuk-u hayat" tabir edilen şerâit-i hayatiyeyi vermekle; ve hayatlarını muhafaza için onlara cihazat ihsan etmekle; ve zayıfları kavîlerin şerrinden rahîmâne himaye etmekle; ve umum zîhayatlarda, bu dünyada ihkak-ı hak etmek nev'i tamamen ve haksızlara ceza vermek nev'i ise kısmen sırr-ı adaletin icrasından olmakla; ve bilhassa Mahkeme-i Kübrâ-yı Haşirde adalet-i ekberin tecellîsinden hâsıl olan ve tabirinde âciz olduğumuz şuûnât-ı Rabbâniye ve maânî-i kudsiyedir ki, kâinatta bu faaliyet-i daimeyi iktiza ediyor.(Otuzuncu Lem'a - s.824)

Kainatta envarı azimesi görülen Cenabı Hakkın esmai Kudsiyesini bilen bir kişi elbette onu (haşa) adil yada merhametli olmamakla suçlayamaz.Suçlamamalıdır.
Hasılı kelam şu ki nerde doğduğumuz kaç yaşında öldğümüz değil dünya imtihanında Cenabı Hakkı Onun emrettiği şekilde bilip tanıyabilmemizdir önemli olan.
Cenabı Hak buyuruyorki "Ben insi ve cinni yalnız beni bilsinler ve beni tanısınlar diye yarattım" herşeyin özü hayatın sırrı budur.Başka sır aramaya lüzum yoktur.

3-
ALINTI
3- İslam inancına göre bir insan ergenlik döneminden önce ölürse akli baliğ olmadığı için cennete gideceği öngörülür. şimdi şu ankaradaki bebek ölümlerinden dolayı aklıma geldi. bu bebekler dünyada hiçbir imtihandan geçmeden ölüp cennete gittiler. o zaman bizim imtihan biraz haksızlık olmazmı? bizde daha dünyayı tanımadan o yaşta ölse idik cennete kolayca gitsek ii olmaz mıydı?

Kur'ân-ı Hakîmde ("Ebediyen yaşlanmayacak çocuklar." Vâkıa Sûresi, 56:17; İnsan Sûresi, 76:19) sırrı ve meâli şudur ki:
Mü'minlerin kablelbülûğ vefat eden evlâtları, Cennette ebedî, sevimli, Cennete lâyık bir surette, daimî çocuk kalacaklarını; ve
Cennete giden peder ve validelerinin kucaklarında ebedî medar-ı sürurları olacaklarını; ve çocuk sevmek ve evlât okşamak gibi en lâtîf bir zevki, ebeveynine temine medar olacaklarını; ve herbir lezzetli şeyin Cennette bulunduğunu; "Cennet tenasül yeri olmadığından, evlât muhabbeti ve okşaması olmadığını" diyenlerin hükümleri hakikat olmadığını; hem dünyada on senelik kısa bir zamanda teellümatla karışık evlât sevmesine ve okşamasına bedel, sâfi, elemsiz, milyonlar sene ebedî evlât sevmesini ve okşamasını kazanmak, ehl-i imanın en büyük bir medar-ı saadeti olduğunu, şu âyet-i kerime, cümlesiyle işaret ediyor ve müjde veriyor.
(ON YEDİNCİ MEKTUPYirmi Beşinci Lem'anın Zeyli Çocuk Taziyenâmesi Aziz âhiret kardeşim Hafız Halid Efendi, Kardeşim, çocuğun vefatı beni müteessir etti. Fakat, el-hükmü lillâh, kazaya rıza, kadere teslim İslâmiyetin bir şiârıdır. Cenâb-ı Hak sizlere sabr-ı cemil versin; merhumu da, size zahîre-i âhiret ve şefaatçi yapsın. Size ve sizin gibi müttaki mü'minlere büyük bir müjde ve hakikî bir teselli gösterecek Beş Noktayı beyan ederiz.)

Yani 2. soruya cevapta da yazıldığı gibi Cenabı Hakkın İsmi Hak Rahim ve İsmi Adl olması vefat eden çocukların cennette çocuk olarak hayatlarını sürdürecekleri Kuranı Kerimde vakıa süresinde beyan edilmiş.
İnşallah yardımcı olabilmişimdir
vesselam.
mehmetberat
sevgili kardeşim sizin yüzyüze geldiğiniz bu sorularla inanan ve inanmayan her insan mutlaka yüzyüze gelmiştir,hatta daha zor sorular ve cevabını bulamadığımız ve hiç bi zaman bulamayacağımız bir çok soru var.bazı hususlarda cevapların bizlere ahirette bildirileceği zamanı beklemek koşulsuz şertsız itaat ve tam bir teslimiyet halinde olmamız gerekmektedir.bir mümine yakışan davranış şekli budur.

bazı arkadaşlar şu fikirlerimde bana kızabilirler ; her soruya verilecek bi cevabımız vardır mantığını yanlış buluyorum .herkes mantığının yettiği ölçüde elbette sorulara cevap verecektir,insanın kalbinin tatmini için bu gereklidir.ama sizlerde taktir edeceksinizki ahiret yurduna göçtüğümüzde tam olarak sorular aydınlanacak kafamızdaki bütün soru işretleri ortadan kalkacaktır.

islamiyet mantık dinidir sözünü tam olarak desteklediğimi söyleyemem.bana göre islamiyet mantık üstü bir dindir.zaten ateistlerle ayrıldığımız noktada burada başlıyor onlar her olaya bir mantık ve yorum getirmeye çalışıyor bizler ise görmediğimiz yüce yaratıcımıza ve görmediğimiz sevgili peygamberimize koşulsuz teslimiyet halindeyiz. din gününde allahın vaadi gerçekleşek inanan ve inanmayan birbirinden ayrılacak her soruya cevap arayan düşünen ve en sonunda allahın aslında olmadığını kabul eden insanlar mantıklarıyla buldukların şeyin cezasını fazlasıyla göreceklerdir. islamiyette herşey mükemmel değil mükemmel ötesidir.her göz bakar ama her göz göremez , düşünemez ,yorumlayamaz.

sözün özü ;yüce allah herşeyi bilmemizi isteseydi göndermiş olduğu kutsal kitabımızda anlatırdı.bana göre bizlere düşen görevse şudur;bizlere bildirildiği kadar inanmak ve iman etmektir.

herkes aklı kadar iman eder...

saygılar
müslüman01
ALINTI(vvvvv07 @ Aug 9 2008, 12:23 AM) *

bir insan bile bazen gücünü bildiği allaha karşı gelmektedir.en iyi müslüman bile bazen o yüce allaha karşı gelmektedir.bunlar dünyada olan şeylerdir.şeytanın bunu yapması da gayet doğaldır onunda nefsi vardır demekki.nefsi olan yanlış yapabilir elvetteki.şeytanda nefsine yenik düşüp allaha karşı gelmiştir ve tövbe etmemiştir.insan ömrüyle alakalı meseleyide bizler herşeyi bilemeyiz kardeşim.sen bile bir bilgisayarı kullanıyorsun ama içinde ne olduğu nasıl çalıştını tam olarak bilemiyorsun.bizim ömürle ilgili meselemizide allah bilir her şeyi aklımız yetecek diye bişey yoktur.allaha inanan insan soruya cvap bulamayınca derki ben saba teslim oldum en doğruyu bilen sensin rabbim der.
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.