Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: SÜnnetİ Reddedenlere
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ SORU-CEVAP ]·.
FATiH SULTAN
Yalnız Kur’an mı, yalnız sünnet mi?

Bizzat Allahü teâlâ bildiriyor. Kendisi ile birlikte Resulüne uyulmasını, iman edilmesini, isyan edilmemesini, isyan edenlerin kâfir olduklarını bildiriyor. İşte âyet-i kerime mealleri:

(Allah’a ve Resulüne itaat edin!) [Enfal 20] (Sadece Allah’a değil, Resulüne de itaat şarttır.)

(Resule itaat eden, Allah’a itaat etmiş olur.) [Nisa 80] (Resule uymak, Allah’a uymak demektir.)

(Allah’a ve Resulüne karşı gelen, bilsin ki, Allah’ın azabı çok şiddetlidir.) [Enfal 13] (Sadece Allah’a denmiyor, Resulüne de karşı gelen buyuruluyor.)

(Allah ve Resulüne itaat eden Cennete, isyan eden Cehenneme gider.) [Nisa 13,14] (Sadece Allah’a denmiyor, Resulüne de buyuruluyor.)

(Allah’a ve Resulüne karşı gelen, apaçık bir sapıklıktadır.) [Ahzab 36] (Sadece Allah’a denmiyor, Resulüne de karşı gelen buyuruluyor.)

(İhtilaflı bir işin hükmünü Allah’tan [Kur’andan] ve Resulünden [Sünnetten] anlayın!) [Nisa 59]

(O Peygamber, güzel şeyleri helal, çirkin, pis şeyleri haram kılar.) [Araf 157] (Haram etme yetkisini Allahü teâlâ, Resulüne de vermiştir.)

(Kendilerine kitap verilenlerden, Allah'a ve ahiret gününe inanmayan, Allah'ın ve Resulünün haram ettiği şeyi haram tanımayan ve hak dini [İslamiyet'i] din edinmeyen kimselerle; zelil bir halde kendi elleriyle [boyun eğerek] cizye verinceye kadar savaşın.) [Tevbe 29]

(Aralarında hüküm verilmek üzere Allah’a ve Peygambere çağırıldıkları vakit: “İşittik, itaat ettik” demek, ancak müminlerin sözüdür.) [Nur 51] (Mümin olan, sadece Allah’a değil, Resulüne de uyar.)

(Allah’a ve Resulüne itaat edin! [uymayıp] yüz çeviren [kâfirdir] Allah da kâfirleri sevmez.) [A. İmran 32] (Demek ki sadece Allah’tan değil, Resulünden de yüz çeviren kâfirdir.)

(Allah ile resullerinin emirlerini birbirinden ayırıp ikisi arasında bir yol tutmak isteyen kâfirdir.) [Nisa 150,151] (Yalnız Allah’ın değil, Resulünün emrine uymayan da kâfirdir.)

(Allah ve Resulü, bir işte hüküm verince, artık inanmış kadın ve erkeğe, o işi kendi isteğine göre, tercih, seçme hakkı kalmaz.) [Ahzab 36] (Sadece Allah değil, Resulü de bir hüküm verince, kimsenin söz söylemeye hakkı kalmaz.)

(Allah’a ve ümmi nebi olan Resulüne iman edin!) [Araf 158] (Demek ki Resule de iman şart.)

(Allah’a ve Resulüne inanmayan [kâfir olur] kâfirler için de çılgın bir ateş hazırladık.) [Feth 13] (Resulüne inanmayan da kâfirdir. Resulullaha inanmak demek, Onun bildirdiklerinin tamamını kabul etmek, inanmak ve hepsini beğenmek demektir.)

(Allah ve Resulüne itaat eden, en büyük kurtuluşa ermiştir.) [Ahzab 71] (Sadece Allah’a inanan değil, resulüne de inanan kurtulmuştur.)

Allahü teâlâ, Resulünü hep kendi ile beraber de bildirirken aşağıda ise sadece Resulünü bildiriyor:
(Resulüm de ki; “Bana uyun ki, Allah da sizi sevsin!”) [Al-i İmran 31]

(Ona [Resulüme] uyun ki, doğru yolu bulasınız!) [Araf 158]

(Onun sözü vahiyden başka şey değildir.) [Necm 4]

(Peygamberin verdiğini alın, yasak ettiğinden sakının!) [Haşr 7]

(Kimi, ona [Resulüme] iman etti, kimi de, ondan yüz çevirdi. Bunlara çılgın ateşli Cehennem yetti. Âyetlerimizi inkâr ederek kâfir olanları elbette ateşe atacağız.) [Nisa 55-56] (Resulünün hadislerinden yüz çeviren kâfirdir.)

(Hayır, Rabbine andolsun ki ihtilaflarda seni hakem edip verdiğin hükmü tereddütsüz kabullenmeyen iman etmiş olmaz.) [Nisa 65] (İmanlı, Resulullahın hükmüne razı olur.)

Hadis-i şeriflerde de buyuruldu ki:
(Kur’andan başka şeye uymayız diyenler çıkacak.) [Ebu Davud]

(Hadisi bırak, Kur’ana bak diyerek bana inanmayanlar çıkacak.) [Ebu Ya’la]

(Kur’andan başka delil kabul etmem diyenler çıkacak.) [Ebu Davud]

(Sünnetimden yüz çeviren benden değildir.) [Müslim]

(Bana uyan Cennete girer, isyan eden Cennete giremez.) [Buhari]

CraftXrac
buda hadisleri ve sünnetleri terkedenlere ve iftira atanlara cevap olsun;)
zeynebselin
[quote name='FATiH SULTAN' date='Aug 7 2008, 06:22 PM' post='297244']
Yalnız Kur’an mı, yalnız sünnet mi?

kurana aykırı bi çok uydurma hadisi din diye islama soktuğunuz için allah size hesabını sormayacakmı peki.alimler bile bi sürü hadis eliyor.en sahih kaynaklardan uydurmalar çıkarıyor.o adı güzel muhammed kurana aykır konuşmaz.kurana aykırı bişe varsa zaten din dışıdır.hadislerde tevrat ve i,ncil gibi bozulmuştur. ama yinede diyorumki kurana uyan hadisler kullanılabilir.onlarca bir biriyle çelişen kuranla çelişen hadis rivayetleri vardır.bunlar isbatlıdır isbatlı olan bişeyi reddemem ama onlarcada kurana uyan hadislerde vardır.yeni bir yçöntemle kurana uymayan bu bedbaht hdisleri temizlemiz lazım.islamın peygamberimizi adını kirleten bu kurana uymayan pisşi,lkeri temizlememiz lazım.ama kurana uyan hadislere lafım yok bunu bidaha belirteyim.
mesela örnek olarak verecek olursak hz muhammedin hz aşiyele 8 yaşında evlendi 9 yaşında gerdeğe girdi diyor.bu hadisin kuranla alakı hiç bir tarafı yoktur.bu hadis çöptedir.çöpün derinliklerindedir.çünkü bu hadis pistir uydurmadı.kuranda böyle bişey yoktur.
mesela bir örnek vereyim Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar buhadisinde kurana aykır tarafı yoktur.gayet güzel bir hadis adı güzel muhammede yakırşır bir hadis.
sen böyle inanmaya devam edebilirsin bende böyle inanıyorum sen bilin dinde zorlama yoktur zorlamıyorum seni.sen öyle inan banada karışma.
FATiH SULTAN
ÖNCE OKUYUN DA SONRA YORUM YAPIN OKUMADAN YAZDIĞINIZ NASILDA BELLİ OLUYOR!!!
CraftXrac
ALINTI
mesela bir örnek vereyim Allah sizin ne dış görünüşünüze ne de mallarınıza bakar. Ama o sizin kalplerinize ve işlerinize bakar buhadisinde kurana aykır tarafı yoktur.gayet güzel bir hadis adı güzel muhammede yakırşır bir hadis.
sen böyle inanmaya devam edebilirsin bende böyle inanıyorum sen bilin dinde zorlama yoktur zorlamıyorum seni.sen öyle inan banada karışma.

dinde zorlama yoktur ama dine girince uyarma vardır nasıl bir okula kayıt olmakta özgürsek dinde öyledir ama o okula kayıt olduktan sonra o okulun kurallarına uymak zorundasın cahilligini belli ettin.

Gerçekten bir insan birşeye inandı mı artık inancından dönmesi cok zor...bu yüzden fazla söze gerek yok zaten banda yemiş banlayanda en iyisin iyapmıs islam ve kulluk arkadasıma tsk ederim çünkü biraz daha devam etse kız mız dinlemem söverdim...
kharon
ha soyle ha soyle.... iki kulak var ma...
56milyon kere ayetler Kuranun butunluğu içinde izah edildi..
sizin verdiğiniz ayetler, tek Kurancıların verdiği ayetleri kapsamıyor, sizin bu ayetlere dayattığınız anlam, Kuranı çelişkili yapar.. amma tek Kurancıların verdiği ayetler, sizin verdiğiniz ayetleri de kapsar,
bunu goremeyene yazık yahu!!!
Kuran alemlere rahmettir...
müslüman01
ALINTI(FATiH SULTAN @ Aug 7 2008, 06:22 PM) *

bence o insanrın çoğunun sünneti reddettiğini peygamberin sözlerini dışaldığını düşünmüyorum.çünkü onlar apaçık delil geldiği zaman mesela bir hadisin yanlış olduğuna apaçık delil verildiği zaman kurandan yada başka yerden bir delil o insanlar peygambere iftira atmak istemedikleri içino uydurma olduğu isbatlanan hadisi peygamberin söylemeyeceğini çünkü peygamberin kurana karşı gelmeyeceğini biliyorlar.ama çoğu kurana uygun olan kuranşla bağlantılı uydurma olmayan hadisleri peygambere saygıdan kullanıuyorlar.ama tek fark uydurma olduğu isbat edilen hadisi kullanmamalarıdır.

keşke iğneyide biraz kendimize batırsak kardeşim.mesela sizlerde sizin gibi düşünenlerin bir kısmıda hatta çoğuda hadisin apaçık uydurma olduğu isbat edilse kurandan apaçık delil verilse bile o hadisi uydurma saymıyorsunuz bence buda çok büyük bir hatadır.çünkü bi sürü uydyrma hadis ve bi sürü kurana uygun olan hadis te çoktur.

en iyisi kardeşim orta yolda olmak.nasıl olmalı ne sizin gibi ne onlar gibi olmalı.yani ben şöyle düşünüyorum.bir hadisin uydurma olduğu apaçık isbat edilirse ben o hadisi peygamber söyledi demem.kurandan delil yada başka yerden delil verilirse ben o hadisi islamdan saymam.sizlerde bence apaçık delil olursa iyice araştırdıktan sonra delilleri tahlil ettikten sonra sizlerde aynı şeyi yapmanız islama büyük hizmet olur.çünkü uydurma hadisler islam dinine kaf,irlerden daha çok zarar vermiştir bu bir gerçektir.

orta yolda olup hadisleri tamamen reddetmemeliyiz.nede tamamen hepsi haktır hepsi sağlamdır ddememeliyiz orta yol en iyisi.delillere göre her şeyi düşünüp ona göre davranmalıyız. çünkü uydurma olmayan bir hadisi reddetmekte vebaldir.uydurma olan bir hadisi din diye islama sokmakta vebaldir.
hı diyorsanki ben alim değilim yapamam ben anlamam diyorsan.ozaman sen anlama kardeşim.ama anlamak isteyenede karışma.bizim birleştirici unsurumuz kuran olmalı diğer şeylerdede dileyen dilediği gibi araştıorıp öğrenmeli yaşamalı ama kurana akarşı gelmemeyiz.sende istersem alimine uyarsın ötekide kendi düşünür.sonuçta kurandaki apaçık bir ayeti reddetmedikçe farklı bişe demedikçe.mesela aalh birdir zina haramdır.peygamber vardır.adalet vardır bu gibi şeyleri reddetmedikçe .herkesi kardel görmeliyiz.hadisler yüzünden kimsenin kimseyi dinsizlikle suçlamaya hakkı yoktur.çünkü yanlız kuranan inan kişi bile baş tacıdır.sünnete inanada baş tacıdır.allah kitap ehlinden iyi olanları bile kuranda överken sünnilerin bir hadise inanmadı diye kurana inanları kafir ilan etmesi çok kötü sonuçlar doğurur.
nazamarus

orta yolda olup hadisleri tamamen reddetmemeliyiz.nede tamamen hepsi haktır hepsi sağlamdır ddememeliyiz orta yol en iyisi.delillere göre her şeyi düşünüp ona göre davranmalıyız. çünkü uydurma olmayan bir hadisi reddetmekte vebaldir.uydurma olan bir hadisi din diye islama sokmakta vebaldir.
hı diyorsanki ben alim değilim yapamam ben anlamam diyorsan.ozaman sen anlama kardeşim.ama anlamak isteyenede karışma.bizim birleştirici unsurumuz kuran olmalı diğer şeylerdede dileyen dilediği gibi araştıorıp öğrenmeli yaşamalı ama kurana akarşı gelmemeyiz.sende istersem alimine uyarsın ötekide kendi düşünür.sonuçta kurandaki apaçık bir ayeti reddetmedikçe farklı bişe demedikçe.mesela aalh birdir zina haramdır.peygamber vardır.adalet vardır bu gibi şeyleri reddetmedikçe .herkesi kardel görmeliyiz.hadisler yüzünden kimsenin kimseyi dinsizlikle suçlamaya hakkı yoktur.çünkü yanlız kuranan inan kişi bile baş tacıdır.sünnete inanada baş tacıdır.allah kitap ehlinden iyi olanları bile kuranda överken sünnilerin bir hadise inanmadı diye kurana inanları kafir ilan etmesi çok kötü sonuçlar doğurur
----------------------------------------------------------------------

selam
kardeşim
yazdıklarınız için Allah razı olsun dediklerinize katılıyorum.saygılarımla

FATiH SULTAN
ALINTI(kharon @ Aug 8 2008, 06:26 PM) *

ha soyle ha soyle.... iki kulak var ma...
56milyon kere ayetler Kuranun butunluğu içinde izah edildi..
sizin verdiğiniz ayetler, tek Kurancıların verdiği ayetleri kapsamıyor, sizin bu ayetlere dayattığınız anlam, Kuranı çelişkili yapar.. amma tek Kurancıların verdiği ayetler, sizin verdiğiniz ayetleri de kapsar,
bunu goremeyene yazık yahu!!!
Kuran alemlere rahmettir...

BURDA ANLATMAK İSTEDİĞİNİZİ ANLAMADIM confused1.gif confused1.gif confused1.gif BİRAZ DAHA NET YAZARSANIZ DAHA İİ OLUR ...
kemalarca

''ederim çünkü biraz daha devam etse kız mız dinlemem söverdim...''

DİYEBİLEN BİR KİŞİNİN ,İSLAMİYETİN EN GÜZEL VASFININ HOŞGÖRÜ OLDUĞUNU,
ANLAYABİLMEKTEN UZAK OLDUĞU GÖRÜLÜYOR.

BU KİŞİYE DEĞİL BU FORUMA YAZI YAZAN ARKADAŞLARA HİTAP ETMEK İSTİYORUM.

İSLAM HOŞGÖRÜ DİNİDİR.
İSLAM YÜKSEK AHLAK DİNİDİR.

Lütfen yazılarınızda terbiye dışı lafları değil argo bile kullanmamaya özen gösterelim.
Bu sitanin yüksek seviyeli bir forum olmasına gayret edelim.

ilkemir

(Hadisi bırak, Kur’ana bak diyerek bana inanmayanlar çıkacak.) [Ebu Ya’la]

Demek bunca müslüman Mekke'ye hacca gittiğinde Vehabbi imamların arkasında duruken aslında peygambere inanmayanların arkasında duruyorlar , demek emin belde de şeytan hüküm sürüyor öyle mi ?

NuRŞeN
Kur'an-ı Kerim'den örnek gösteriyorsunuz, Kur'anı Kerim'deki diğer ayetlere niye itikat etmiyorsunuz.peygamberimiz kendisine vahiy gelmeden hiç bir zaman görüşünü bildirmemiş.Evveli Kur'an ahiri Kur'an diyorum.
Hadis kitapları ile islamiyet öğrenilmez.Bugün Diyanet İşleri Başkanlığının açıklaması var uydurma hadislerin olduğuna dair.
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.