Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: İslam-sömürü
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ GENEL ]·.
seydaKumandan
ALINTI

Konuyla çok ilgili değil ama çoğu ateist dinin bir sömürü aracı olduğunu, içerdiği bilgilerin gaybi olduğu için kolaylıkla insanların kontrol edilmesine yaradığını, cennet huri gibi kavramların kulağa çok ütopik geldiğini söylüyorlar ki haksızda değiller. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Din neden bu tip şeylere alet edilebiliyor?

İnsanoğlunun iyisi, güzel işler yapar insanlığa hizmet eder....
Kötüsü , sadece nefsini düşünür her fırsatta nefsinin çıkarları peşinde koşar,insanlığında başına bela olur.
Toplumlar dahi birey örneğinde olduğu gibi ,İyi veya kötü yolda ilerleme noktasında kabiliyet sahibidirler.
Bu gerek bir ferdin ve gerekse bir toplumun-sınıfın yönlendirmesiyle olsun...Sonuç değişmez.
Doğal olarak insanlar , temayülleri hangi yönde ise o cihette bir tamir veya tahribat yapabilirler.
Böyle olunca içinde bulundukları sistemin adını siz ne koyarsanız koyun,
brey görmek istediğini görür,yapmak istediğini yapar.
Konuyu mantık süzgecinden geçirerek incelediğimizde,
elle tutulur gözle görülür şeyler üzerinde yoğunlaşmak lazım.
Yani işin iç yüzünü görebilmek gerekiyor.Salt bir eleştirisel bakış... Bir çok şeyi görmememize neden olur.
Düşünelim...
Acaba bazı insanların birilerini sömürmek için dinden başka kullandıkları kavramlar yok mudur?
Elbette vardır.
-Para
-Mevki
-Otorite
-Güç
Gibi ....İlk etapta sayabileceklerimizden yanlızca bir kaçıdır.
İngilizler yıllarca Hindistanı ve aynı güzergahtaki bir çok devleti sömürüp durmadı mı?
Farnsızlar....
Bu gün itibariyle ABD ve Anglosaksan uzantılı milletler...Hala bu sömürü işini yapmıyorlar mı?
Irak-Afganistan-Suriye-Çeçenya-Arnavutluk-İran ve Türkiye...
Bugün ortadoğu interlandı tamamen bir sömürü altındadır.
Mikrosoftun büyük etkisinin olduğu, yayılan ingilizce ve medya uzantılı sömürü güçleri...
Bunların yanında din mefhumunu acaba yüzde kaçlık bir dilime koyabiliriz?

Kaldıki ben diğer dinlerin sömürü malzemesi olup olmamasıyla alakadar değilim.Derdim de değil zira.
Beni alakadar eden İslamdır .
İslamın insanları sömürdüğüne en küçük bir örnek verebilir misiniz?
Hayır.
-Allah'dan başka veliler edinmeyinizi(ayet meali)
Zira İslamda emirler , kulları başka kullara ''kul yapmak'' prensibinden azadedir.Kulları ancak Allaha kul olmaya davet eder.Ve Şanlı Peygamberin şu hadisyle kendisini bulur :
-Ne zulm ediniz ve ne de zulme uğrayınız.(Veda hutbesi)
Sömürü ve istismar kavramlarını İslamiyetin eşiğinde bile olsa aramak , sömürünün ve istismarın ne demek olduğunu bilmemektir açıkcası.
Gerek kişisel ve gerekse toplumsal bazda asla sömürüye cevaz vermez İslamiyet.
Bunu koymuş olduğu kanun ve prensiplerden kolaylıkla anlayabilmekteyiz.
Kişilerin bir birlerine karşı olan haklarını düzenlerken,
zinadan, hırsızlığa , cinayetten , ticarete ...Hangi alana bakarsanız bakın sömürüyü ve adaletsizliği İslamın ref ettiğini görürsünüz.
Lenin derki:
-Devrim onu yapanları imtiyaz sahibi kılar.
Peki İslam peygamberinin de bir sözüne bakalım:
-Hırsızlık eden kızım Fatıma bile olsa elini keserim.
Evet mukayese edelim bu iki sözü...
Biri halkların özgürlüğünden dem vuran lenin...Ve söylediği söz açıkça bir imtiyazdan haber vermekte...
Peki ''Din afyondur'' diyen Lenin, bu sözüyle acaba kendi afyonunu nereye koymaktadır?
Peygamberimiz, İslamın tebiliğ edicisidir. Ve ümmetine farz olmayan ama kendisine farz olan bir çok ibadetle mesul olurken imtiyaz sahibimi olmuştu?
Misal:
-Gece kılınan teheccüd namazı (Ümmetine değil sadece kendisine farzdır)
-Kurban ; ümetine sünnet, kendisine farz...
-Miras ; Ümmeti miras bırakabilir ama kendisi bırakmadı...Bir hadisi (Peygamberler ilimden başka miras bırakmazlar) Hatta vefatının ardından kızı Fatımaya ,Peygamber babasına ait ''Fedek'' arazisi verilmemiştir.
-Zekat ve sadaka; Peygambere ve nesline haramdır.Oysa bu yolla müthiş bir gelir elde edilme imkanı vardır.Tafsilata girmiyorum...Sadece diğer müslümanlar alıp verebiliyor.
Evet bu ve bunun gibi misalleri çoğaltabiliriz...
Bunlar birer imtiyaz ve sömürü örneği gösterilmek noktasında sizce de haksız ithamlar değil midir?
Gaybi bazı kavramların ''ütopik'' algılanış meselesi...
Gayb alemine ait haberleri ve beraberinde bir çok akla giran gelecek konuları açıklayan Kuran ve Hadisler ...
Bunlar hayali gelebilir insan aklına .
Bu son derece normaldir.Zira yaşadığımız dünyada benzerleri neredeyse olmayan şeylerdir anlatılanlar.
Cennet-cehennem-huriler-ölümsüzlük....Gibi.
İyi ama bunların hayali olup olmaması veya akla , kavrama noktasında ''giran'' gelmesi ,bunların yokluğuna delil olarak sunulamazki!
Malumdurki,
şu an içinde olduğumuz teknolojiyi bundan yüzyıllar öncesindeki bir topluma anlatmaya kalksak sanırım, ''deli'' diye itham edilip giyotine yollanırdık.
Ama bu gün itibariyle içinde olduğumuz teknoloji, gerçektir ve toplum bunu sindirmiştir...

Kuranda bu kavramlar üzerinden bir sömürü yapılmamaktadir(haşa)
Allah ,iyi kullarını cennete kötüleri cehenneme koyacağını haber verip,
kullarının yanlışa uymamalarını hem ferdi ve hem de içtimai (sosyal) alanda bir huzuru tesis etmelerini emrtemiştir.
Buradaki durum bazı şeyleri yapabilmek maksadıyla ortaya konulan bir ''sömürü-aracı'' değil , aksine ,
Allah'ın kullarını yine kendileri için iyi olanı yapmalarına bir teşvik vardır.
Eğer Kuran demiş olsaydı ki:
-Ey Kullarım aranızdan arapları resiler edinin onlar buna daha layıktır...kadınlarınızın hiç bir söz hakkı yoktur.
Zenginlerinizi razı etmedikçe ağalarınızı dinlemedikçe cennete giremezsiniz...

Evet eğer böyle bir ibare olsaydı Kur'anda, bunun bazı ''kesimlerin '' bazılarını sömürü aracı olabildiğini iddia etmek yerinde olurdu.
Oysa bizler Kuranda bunun tam aksini görmekteyiz.
Kuran ,ula kulluğu yasaklar...Ve zulm etmeyiniz buyurduğu gibi hem kibri dahi yerer ve sakınılması gereken bir şey olduğunu bize haber verir
Hem zekat ve sadaka gibi bir takım emirlerle ''sosyal adaleti'' tesis etmede etkinliği had safhaya ulaştırırken ''rüşvet alanda verende mel'undur'' buyuran Peygamerin diliyle de toplumsal bir sömürü mekanizmasının da köküne kibrit suyu döker...
Sonuç olarak İslamiyet mükemmel bir dindir.
Ve asla sömürüye ve zulme destek çıkmaz...Prim vermez.
Sevgiler-saygılar

himyata

suleyhin
Konuyla çok ilgili değil ama çoğu ateist dinin bir sömürü aracı olduğunu, içerdiği bilgilerin gaybi olduğu için kolaylıkla insanların kontrol edilmesine yaradığını, cennet huri gibi kavramların kulağa çok ütopik geldiğini söylüyorlar ki haksızda değiller. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Din neden bu tip şeylere alet edilebiliyor?

selamün aleyküm.Yukardaki soru ve yazının sahibi kardeşimizin ruh hali,İmam Azam Ebu Hanife Hazretlerinin / Fıkh-ı Ebsat adlı eserinde verdiği bir örnekle tahlillerinize arz edeyim .Şöyle ki;"Bir adam elindeki beyaz renkli bir elbiseyi dört kişiden birine gösteriyor siyah diyor.Diğeri sarı diyor.Diğeri kırmızı diyor.Nihayet dördüncüsü ise elbise bana göre beyazdır ama diğer arkadaşlarda haklı olabilir diyor.

Şimdi sıkı durun.Bu örneğe göre yukardaki soruyu soran arkadaşımızın ruh hali nasıldir?İslam a ve Müslümanlara daha mı yararlı veya daha mı zararlı? Elbette cevabını ben biliyorum.Çünkü Ebu Hanifenin kitabını ben okudum.Okuyanlar bilir.ves Selam.
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.