Kelime manası olarak bir şeyin aslı gibi, tıpkısı olma anlamına gelen bir kelime olan aynıyyet, ehli beyt'in ve onların
yolundakilerin temel gayesi ve hedefi olmuştur.Bu yol gaybi bir yol olarak kalmış sadece havasul havasa açılmış ve çok
nadir kişiye nasip olmuş bir haldir. Bu yol neden gaybe çekilmiştir? , bunun nedeni daha önceki yazımda da belirttiğim
gibi ehli beyt'in küstürülmesi, şehit edilmesi ve ezaya cefaya maruz kalmaları sonucu Allah'ın emri ile gayba
çekilmiştir. Konunun bu kısmıyla ilgili şimdilik bu kadar yazacağım.
Bir şeyin aslı gibi olma,tıpkısı olma kelime manasıdır demiştim, peki neyin aslı gibi olma neye benzeme ? İnsanın
hakikatı nedir niçin yaratıldık ? niçin varız ? sorularının cevaplarının en üst düzeyi budur. İkilik makamından çıkma
yoludur bu yol . Hepimizin temel amacı Peygamber Efendimize benzemek ona AYN olmaya çalışmaktır, ve onun nezdinde
Allahu Teala'ya, şefeat de denilen bu durumun br manası budur . Hiç kimse burayı geçip direk olarak Allah'a
varamaz, vardım diyenin mürşidi Laindir bunu bu kadar açık ve net şekilde ifade ediyorum. Bu Ayniyyete tam olarak sadece seçilmiş kullar erişebilirler ki bunların kimler olduğunu bu yazımı okuyan biri olarak bilmeniz gerekir. Bu yolun kaynağı ResulAllah yani kendi ifadesiyle şehir , aktaran-dağıtan tek hakimiyet ve tassarruf sahibi ise Hz. Ali ve Ehli beyttir yine peygamberimizin ifadesiyle şehrin kapısı.Bunun batıni olarak delili Kuranı kerimde İNSÂN suresi 18. ayet,KEVSER suresi 1. ayet, MUTAFFİFÎN suresi 28. ayetdir bu deliller daha da arttırılabilir. Bu kapının önemi değeri bilinmemiş , faydanılmamış ve gayba çekilmeye mecbur bırakılmıştır. Aynıyeti Tamma sahip olanlar hiçbir zaman hilafete geçmemiş , geçirilmemiştir. Sonucu da ortadadır, ahir zamanda yaşayan bizler bunun sıkıntısını en iyi yaşayan kişileriz , tabi bizim durumumuz iyi biz memnunuz diyenlerin bu sofrada yeri yoktur. İkilik makamı yani bir BEN bir Allah var makamındakilerin yaptığı hatalar zaman içinde çığ gibi büyümüş ve yerini yönünü bilmeyen insan kitleleri oluşturmuştur.
Bu yoldakilerin delil ve nişaneleri vardır , hiçbir zaman benim diye yaşamazlar, ellerindeki avuçlarındakileri karşılık veya teşekkür beklemeden verirler- paylaşımcıdırlar, içlerinde dünya sevgisinden eser bulamassın, Allah için severler Allah için buğzederler.Okuyan olarak sizlerin vazifesi bu kişileri tanıma yetisine sahip olmayı amaçlamaktır.Bu konuyu daha sonra ayrıntılı olarak yazarım .
Gelelim diğer yollarla olan farkına , aslında bu bir yanılsamadır yol tektir fakat Allahu Teala mekr
etmiş birden fazla yol varmış gibi göstermiştir.Yol tektir fakat tekin karşılığı tek değildir,anlayan burayı anlar.

Farkları şu şekilde özetleyebiliriz :

1- Burada yakine erme, gönül insanı olma , cemül cem makamında sabit kadem kalma isteği vardır,

2- Bütün diğer yollarda aşık şeyhinden icazeti aldıktan sonra artık o dergahta kalmaz, kalamaz gerek görev gerekse durum itibariyle ayrılması gerekir. Bu yolda ise icazet değil aynıyet vardır Aynıyeti olanlar huzur ve uyum içinde birbirleri ile yaşarlar Hak hepsinden ayrı ayrı neşelerde zuhur eder bu zuhur hiçbirinde bir huzursuzluk oluşturmaz muhabbeti arttırır ,

3- Yolun hakikati yaratılış hakikatine dayanır bunun ipucu muhabbetdir, Allah bilinmez idi bilinmek istedi mevzuusu ,tefekkür eden anlar.

4- Aynıyetti tamma sadece seçilmişler erişir ama aynıyete ulaşma herkese nasip olabilir ,

5- Ledün ilmiyle iç içedir , (bu küskünlüğün bir neticesidir.)

Farklar daha nicedir ama gerisini tefekkür edenlere bırakıyorum .

Alıntı : http://site.mynet.com/hak_ul_beyan/[b]