Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Bu Sorulara Cevap Ariyorum
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ GENEL ]·.
essedullah_01
1.Kurana göre namaz Hz Ibrahim’le başlayan bir ibadettir. Hz Ibrahim’in namazının şekilsel olarak Hz Muhammed’in namazından farklı olduğuna dair delil varmıdır?
2.Eğer namazı peygamberin sünnetinden veya hadislerinden öğreneceksek, bu peygamberin Ibrahim olması gerekmez mi?

3.Kuran Allah yolunda harcanacak miktarı, “ihtiyaçtan arta kalan” olarak açıkça belirlemişken, niçin malın üzerinden bi sene geçmesi, malın kırkta biri gibi şartlar ileri sürülmüştür? Bazı insanların kendi keselerine zarar gelmemesi için bu şartları ortaya sürdüğünü veya uydurduğunu hiç mi düşünmüyorsunuz?
4.Eğer sünnet veya hadislerde namazın nasıl kılınacağı açıkça belirtilmişse, niçin mezhepler arasında namaz kılma farklılıkları vardır?
5.Namazın baştan sona nasıl kılınacağını anlatan bir hadis varmıdır?

6.Bir insana dünyadaki bütün hadis kitaplarını verseniz namazın nasıl kılınacağını bulabilir mi?

7.Bütün bu deliller namaz konusunda en önemli kaynağın fiili tatbikat olduğunu göstermez mi? confused1.gif confused1.gif confused1.gif

alıntı:http://www.resullerbitmedi.com/forum/index.html
Kaveller
ALINTI
1.Kurana göre namaz Hz Ibrahim’le başlayan bir ibadettir. Hz Ibrahim’in namazının şekilsel olarak Hz Muhammed’in namazından farklı olduğuna dair delil varmıdır?
2.Eğer namazı peygamberin sünnetinden veya hadislerinden öğreneceksek, bu peygamberin Ibrahim olması gerekmez mi?

Bugün, dininizi kemale erdirdim, ikmal ettim. Size olan nimetlerimi tamamladım ve sizin için din olarak İslamı seçtim.) [Maide 3]

İslamiyet son din Hz Peygamberde son peygamber olduğuna göre , tabiki Hz Muhammedin sünnetini uygulayacağız .
ALINTI

4.Eğer sünnet veya hadislerde namazın nasıl kılınacağı açıkça belirtilmişse, niçin mezhepler arasında namaz kılma farklılıkları vardır?

Körlerin fili tarifi gibi, diye bir söz vardır, bilirsiniz herhalde. El yordamıyla tanımaya çalışırken, hani hortumunu tutan boruya, kuyruğunu tutan kamçıya, bacağını tutan ağaç kütüğüne, kulağını tutan yorgana benzetmiş fili, derler ya... .
Her insan gerçeğin bir yönünü idrak eder ,fili birbirne tarif eden körler birbrilerini hata ettiklerini ve cehalete düştüklerini söylediler .
Halbuki hepsnin tarifi doğruydu , yalnız kör oldukları için biri diğerinin bildiğinden haberi yoktu .
Bu meselede böyledir , insanların algıları eşyanın tabiatı gereği farklı farkldır .

Namaz ameli sünnettir , ameli sünnetler hadisler gibi ağızdan ağıza değil bilfiil hayattan hayata nakl olur .
O halde hadisle bağdaştırmamak lazım .

Yani cevap 7. sorudaki sorduğunuz gibi
islam ve kulluk
ALINTI

Hazret-i ibrahim ve sonrasindaki nebilerin hepsinde namaz vardır Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- ile bunların üzerine ek oluşmuştur.

Her gelen kitap bir önce kitaptan daha kapsamlı olduğu gibi ibadetlerde önceki neslin ibadetlerinden daha kapsamlı bir hasbihal almıştır.

ALINTI
3.Kuran Allah yolunda harcanacak miktarı, “ihtiyaçtan arta kalan” olarak açıkça belirlemişken, niçin malın üzerinden bi sene geçmesi, malın kırkta biri gibi şartlar ileri sürülmüştür? Bazı insanların kendi keselerine zarar gelmemesi için bu şartları ortaya sürdüğünü veya uydurduğunu hiç mi düşünmüyorsunuz?

Bu söyledikleriniz farz olan kısım ile ilgili Allah yolunda harcanan miktar ile ilgili olarak Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- ihtiyaçtan fazla sarfiyat her daim haramdır. Ama Allah adına verilen ne kadar olursa olsun kardır (!)

Malın kırkta biri en düşük miktardır illa kırkta birini verin şeklinde değildir azami miktarı illa bu olmalı şeklinde gören kendini kandırır ancak.

ALINTI

Çok küçük düzeyde farklılıklardır bunlar şekiller ve farzlar aynıdır sünnet kısımlarında ufak tefek farklılıklar mevcuttur yani namazın bütününü bozan bir durum mevcut değildir.

ALINTI
5.Namazın baştan sona nasıl kılınacağını anlatan bir hadis varmıdır?

namaz konusunda bir çok hadisi içeren link naklettim aşağıda :

http://sufizmveinsan.com/hadisler/namaz.htm

ama benim tavsiyem "tirmizi" külliyatını bulup namaz babını okumanızdır ...

ALINTI
6.Bir insana dünyadaki bütün hadis kitaplarını verseniz namazın nasıl kılınacağını bulabilir mi?

Her hadis külliyatı tüm ayrıntıları içermez bir çok hadis kitapları ibadetlerin üstünlüklerini kula kazandırdıklarını nakletmiştir ancak geniş külliyatlardan nasıl kılınacağını bulabilir.

Not : bu kitaplar orjinal kitapları olmalı yani külliyatı yazan alimin kendi açıklamalarınında bulunduğu şekilde. Zira yeni baskıların çoğunda sadece hadisler mevcut olup alimin açıklaması mevcut olmuyor.

ALINTI
7.Bütün bu deliller namaz konusunda en önemli kaynağın fiili tatbikat olduğunu göstermez mi?

Namaz zaten günümüze kadar en güçlü nakil delili uygulanışının görülmesi ile olmuştur.

Allah-u alem
İlle Cihad
nedir acaba bu peygamber düşmalığı anlamış değilim.....
islam ve kulluk
" kıyamet günü yaklaştıkca insanlar sünnetimden uzaklaşıcaklardır "

sebebi bu kardeşim...
essedullah_01
ALINTI(islam ve kulluk @ Aug 3 2008, 05:45 PM) *

" kıyamet günü yaklaştıkca insanlar sünnetimden uzaklaşıcaklardır "

sebebi bu kardeşim...

''kıyamet günü yaklaştıkça insanlar kurandan uzaklaşacaktır''
islam ve kulluk
o da bir alamet ama henüz o aşamada değil ilk sünnetler terk edilmekte ve düşmanlıklar başlamış durumda ...

sünnet tamamen kalktığında kur'an dan da uzaklaşmalar ve düşmanlıklar başlıcaktır.

ama açık bi gerçek kur'an dan uzaklaşma ve ayetlere karşı sözler edilmekte ne yazık ki ...
essedullah_01
ALINTI(islam ve kulluk @ Aug 3 2008, 05:54 PM) *

o da bir alamet ama henüz o aşamada değil ilk sünnetler terk edilmekte ve düşmanlıklar başlamış durumda ...

sünnet tamamen kalktığında kur'an dan da uzaklaşmalar ve düşmanlıklar başlıcaktır.

ama açık bi gerçek kur'an dan uzaklaşma ve ayetlere karşı sözler edilmekte ne yazık ki ...

bence büyük bir kurana dönüş başlamıştır artık.din yanlız ALLAHA halis kılınmalıdır.
pürmelal
essedullah

kurandan uzaklaşma mı başlamıştır

yoksa ona dönüş mü?? smile.gif

karar verin bence...
nasreddinhoca
Öncelikle şuna cevap vermek lazım, niyetiniz ne?
Yani, kendi kendinize şunu sorun benim niyetim ne.
Ben böyle bir konu açarken hangi niyetle bu konuyu açıyorum.
Ancak, sonra o sorulara cevap aradığınızın niyetinin samimi olduğunu düşünebilirim. Yoksa, bu sorulara cevap arıyorum deyip, kendi cevplarını tefrika etmek isteyen bir çok kimse biliyoruz...
İlle Cihad
ALINTI

hem diyorsunuzki Kur'an bize yeter, başka bir şeye ihtiyaç yok, hemde namazı öğrenmek için başka bir peygamberi teklif ediyorsunuz!! yaman çelişki doğrusu...

Allah Hz. Muhammedi örnek göstermiş, sence başka örnek aramaya gerek varmı?

ALINTI

bir ihtiyacın belirlenmesi için, harcamaların bilinmesi ve üzerinden bir zaman geçmesi gerekir. yani bu gün elinizde bir miktar para var, ihtiyaçlarınızın hepsini bir günde ayarlayıp arta kalanı nasıl vereceksiniz. ayrıca İhtiyaç nedir, ne kadardır, neye göredir?

ALINTI

bana bir tek mezheb gösterinki bir rekatta iki kere rüku eder, 2 den başka secde eder, kuran okumaz vs. vs.

mezhepler arası çelişkiler sadece bazı ufak şekilselliktir. koyulan içtihatlarda sadece sünnetlerle ilgilidir.

ALINTI
5.Namazın baştan sona nasıl kılınacağını anlatan bir hadis varmıdır

bir hadis olmasada, çeşitli hadislerde net olarak anlatılmıştır. hadise itibarınızın olduğunu bilmiyordum!!!

ALINTI

hemde çok net bulabilir.

ALINTI
7.Bütün bu deliller namaz konusunda en önemli kaynağın fiili tatbikat olduğunu göstermez mi?

namaz zaten fiili ibir ibadet değilmidir? yoksa sizde salat kelimesinin sadece dua anlamınamı bakıyorsunuz....

Acaba Rasül neden fiili olarak kıldı, sizin kadar vahyi anlamamış olsa gerek!!!

nedir kardeşim sizin bu peygamber düşmanlığınız, namaz kılacaksanız namazın şekli budur, işinize gelmiyorsa Kur'an daki gibi kılın bakalım nasıl kılacaksınız...

İşinize geldimi Kur'an gelmedimi hadisler şunu bulabilirmisiniz falan filan.
hadisden sünnetten delil getirsek yine inkar edeceksiniz. size Kur'an yeter boşverin bu işleri.

Elhamdülillah bize de Kur'an yeter meraklanmayın.
essedullah_01
ALINTI(İlle Cihad @ Aug 4 2008, 08:10 AM) *

hem diyorsunuzki Kur'an bize yeter, başka bir şeye ihtiyaç yok, hemde namazı öğrenmek için başka bir peygamberi teklif ediyorsunuz!! yaman çelişki doğrusu...

Allah Hz. Muhammedi örnek göstermiş, sence başka örnek aramaya gerek varmı?
bir ihtiyacın belirlenmesi için, harcamaların bilinmesi ve üzerinden bir zaman geçmesi gerekir. yani bu gün elinizde bir miktar para var, ihtiyaçlarınızın hepsini bir günde ayarlayıp arta kalanı nasıl vereceksiniz. ayrıca İhtiyaç nedir, ne kadardır, neye göredir?
bana bir tek mezheb gösterinki bir rekatta iki kere rüku eder, 2 den başka secde eder, kuran okumaz vs. vs.

mezhepler arası çelişkiler sadece bazı ufak şekilselliktir. koyulan içtihatlarda sadece sünnetlerle ilgilidir.
bir hadis olmasada, çeşitli hadislerde net olarak anlatılmıştır. hadise itibarınızın olduğunu bilmiyordum!!!
hemde çok net bulabilir.
namaz zaten fiili ibir ibadet değilmidir? yoksa sizde salat kelimesinin sadece dua anlamınamı bakıyorsunuz....

Acaba Rasül neden fiili olarak kıldı, sizin kadar vahyi anlamamış olsa gerek!!!
nedir kardeşim sizin bu peygamber düşmanlığınız, namaz kılacaksanız namazın şekli budur, işinize gelmiyorsa Kur'an daki gibi kılın bakalım nasıl kılacaksınız...

İşinize geldimi Kur'an gelmedimi hadisler şunu bulabilirmisiniz falan filan.
hadisden sünnetten delil getirsek yine inkar edeceksiniz. size Kur'an yeter boşverin bu işleri.

Elhamdülillah bize de Kur'an yeter meraklanmayın.

ALLAH İbrahim a.s örnek gösteriyor.
İlle Cihad
Allahın kuranda, "İbrahimde sizler için güzel örnekler vardır" gibi, "İbrahim size neyi vermişse onu alın, neyi yasaklamışsa ondan kaçın" gibi "Allah ve İbrahimbir işde hüküm verdimi seçme hakkınız yoktur" gibi vs vs. İbrahim a.s. mı örnek almamız gerektiğini ifade eden bir ayeti varda bizmi göremiyoruz muhterem?

Allah sizlere Hz. Muhammed s.a.v. i göndermiş, kuranı onun ümmetine indirmiş, ona tabi olun, ona uyan bana uymuştur demiş, siz daha ne akla hizmet başka birini örnek istiyorsunuz...

gerçekten hayret verici bir durum, size dini tebliğ eden peygambere bu düşmanlık neden acaba?
FATiH SULTAN
ALINTI(essedullah_01 @ Aug 4 2008, 12:26 PM) *

nerde gösteriyor???
essedullah_01
ALINTI(FATiH SULTAN @ Aug 4 2008, 01:24 PM) *

nerde gösteriyor???

kuranda kardeşim.
İlle Cihad
sen ozaman Hz. İbrahime uy,

Hz. Şahı Rasüle de biz uyalım...

hayret birşey yahu, dinini tebliğ eden peygamberi bırakıyor başka peygamberleri örnek alıyor.

bu resmen nankörlük başka bişey değil.

merak ediyorumda, bu peygamber size ne yaptıki ona böyle düşmensınız, size bir zararımı dokundu yoksa???
ayparcam
[quote name='essedullah_01' date='Aug 3 2008, 02:43 PM' post='296015']

Essedullah benim bildigime gore hz Ibrahim'in namazi Peygamberimizin hayatinda namazin oldugunu duyup ilgisini cektigi icin Onunda namaz kilmaya baslamasi..Hakkinizi helal edin tam manasiyla aciklayamiyorum eger yanlis biliyorsam lutfen arkadaslar acik bir ayet istiyorum size zahmet olmaz ise,ben cok baktim ama bulamiyorum tam manasiyla sad.gif.

Neden Ibrahim a.s'i ornek olarak gosteriyonuz hic anlamadim ama bir aciklik gosterirseniz sevinirim..Evet Ibrahim a.s da bir peygamber O'nun hayatindada bizler icin ornek alinacak ve guzel yonleri var ama son Peygamberimiz dururken Ibrahim a.s'i ornek almak biraz yanlis geliyor bize sizcede bu dogru degil mi?

Yoksa sizin farkli yonden bakis aciniz mi var?
Yoksa gercektende namaz kilmak size zor mu geldigi icin boyle davraniyonuz?
Yoksa Hz Muhammed (s.a.s)'i herkonuda Ibrahim a.s dan sonrami ornek aliyonuz yada (s.a.s) efendimizi siz hic ornek aliyonuz ve O'na inaniyonuz mu?

InsALLAH ille cihad'in dedigi gibi Hz MUhammed (s.a.s)'e bir dusmanliginiz yoktur bunu bilemiyorum

Bu konu hakkinda beynim iyice corba olmadan lutfen bir aciklik bekliyorum
blink.gif blink.gif
Ergul
ALINTI

mezhepler arasında fark bulunması normaldir. Her mezhep imamı bulunduğu zamanda şimdiki gibi her hadise ulaşamıyordu. Hadis ilmi yeni yeni oturmaya başlamıştı.

ALINTI

Mezhep imamları -Allah razı olsun onlardan- araştırıp uzun uğraşlardan sonra namaz konusuna açıklık getirmişler. Şimdi de eğer onlar gibi araştırma kabiliyetine sahip alim varsa kendi içtihatını yapsın. Ama bizim gibi avam tabakadan insanların bu işi araştırması zor görünüyor ve de iyi bir eğitimden geçmeyi gerektiriyor.
Bir yerde okumuş ya da duymuştum, bu konuda güzel bir benzetme yapılıyordu:"koskoca binayı yıkıp yerine derme-çatma bir çadır kurmak"

talebe27
ALINTI(essedullah_01 @ Aug 4 2008, 12:26 PM) *

ALlah CC katındaki din İslamdır

Bu ayete göre tüm peygamberler aynı dini getirmiştir.

Hz. İbrahim AS de Hz. Muhammed SAV de

Ben Hz.Muhammed SAV ye uyarım Hz.İbrahim AS ye uymam demek abes olur

Ya da Ben Hz. İbrahim AS ye uyarım Hz. Muhammed SAV ye uymam demek te abes olur

Çünkü peygamberler birbirlerinden farklı şey dememişlerdir

ilkemir
ALINTI
Ben Hz.Muhammed SAV ye uyarım Hz.İbrahim AS ye uymam demek abes olur

Bunu bu şekilde düşünmeniz yanlış , dinin tamamlanması var.Uç bir örnek verirsek İçki yasaklanana dek sahabeler içki içerlerdi ...

Ne bildirilirse onunla hükümlüsünüz . Tutup soru sorarak yükünüzü ağırlaştırmak istersenizsizin tercihinizdir. Kimbilir belki daha hayırlı olur ?

İbrahimin namazından Muhammed namaz ekledi demek şudur. Tevrat 'tan sonr aİncil'e negerek var İncil'Den sonra Kur'ana ne gerek var ? Zaten Tevrat'a uyuyoruz .
,

Sizinki de bu tip bir hata ,

Sizdeki Hazreti Muhammed düşmanlığı değil velakin korkuda aşırılık , şüphelilerden kaçınalım diye bütün icatları bidat ilan edip yasaklayan zihniyete yakınsınız . Milyonluk şehirlerde koca koca binaların arasında hoparlörsüz ezanı kaç kişiye duyuracaklar bilemeyiz . Hoparlörü bidat deyip din dışı ilan edenlere de ezan düşmanı diyecek değilsiniz ya ? "Bence" " "bu hususda" hayal alemine fazlaca dalmış iyi niyetli bir müslümandır . Velakin işi suçlamaya götürürse o başka nono.gif
talebe27
ALINTI(ilkemir @ Sep 9 2008, 01:30 PM) *

Bunu bu şekilde düşünmeniz yanlış , dinin tamamlanması var.Uç bir örnek verirsek İçki yasaklanana dek sahabeler içki içerlerdi ...

Sahabe efendilerimiz islamdan önce hangi dindendi?

Ne bildirilirse onunla hükümlüsünüz . Tutup soru sorarak yükünüzü ağırlaştırmak istersenizsizin tercihinizdir. Kimbilir belki daha hayırlı olur ?

İlim öğrenmek farzdır

İlimÇinde de olsa gidin alın

Beşikten mezara kadar ilim öğrenin

İlimmüminin yitik malıdır.Nerde bulsaalır

Heralde bu sözler de kişiler yüklerini daha beter ağırlaştırsınlar diye söylenmiş...

İbrahimin namazından Muhammed namaz ekledi demek şudur. Tevrat 'tan sonr aİncil'e negerek var İncil'Den sonra Kur'ana ne gerek var ? Zaten Tevrat'a uyuyoruz .
,

Sizinki de bu tip bir hata ,

Sizdeki Hazreti Muhammed düşmanlığı değil velakin korkuda aşırılık , şüphelilerden kaçınalım diye bütün icatları bidat ilan edip yasaklayan zihniyete yakınsınız . Milyonluk şehirlerde koca koca binaların arasında hoparlörsüz ezanı kaç kişiye duyuracaklar bilemeyiz . Hoparlörü bidat deyip din dışı ilan edenlere de ezan düşmanı diyecek değilsiniz ya ? "Bence" " "bu hususda" hayal alemine fazlaca dalmış iyi niyetli bir müslümandır . Velakin işi suçlamaya götürürse o başka nono.gif

Kim, kim için, ne ekledi demiş?

Haa şu var

hz. ibrahim as ın şeriatı ayrıydı o kendişeriatına göre namaz kılıyordu

hz. Musa as ın şeriatı ayrıydı o kendişeriatına göre namaz kılıyordu

hz. İsa as ın şeriatı ayrıydı o kendişeriatına göre namaz kılıyordu

hz. Muhammed Mustafa SAV ın şeriatı da ayrı.

Hepimiz islam şeriatına göre namaz kılıyoruz

İslamiyetten önce namaz vardı diye okumuştum. Fakat bir sabah gün doğmadan birde akşam karanlıktan sonra kılınır diye aklımda kalmış...

Bu önceki peygamberin şeriatıdır. Allah CC böyle emretmiş. Onlar daöyle uygulamak zorundalar

ilkemir
ALINTI
İlim öğrenmek farzdır

İlimÇinde de olsa gidin alın

Beşikten mezara kadar ilim öğrenin

İlimmüminin yitik malıdır.Nerde bulsaalır

Heralde bu sözler de kişiler yüklerini daha beter ağırlaştırsınlar diye söylenmiş

Evet öğrendiğiniz her şey size bir yükümlülük getirir . Aksini mi iddia edeceksiniz ?Kişi ( sen değil genel) hem soruyu sorup hem öğrenip hem de banane bu bana ağır geldi kabul etmiyorum mu diyecek ?Aynen senin tabirinle söylüyorum her soru senin yükünü daha beter ağırlaştırır , Emaneti hafif mi sanırsın ? Peki Allah resulu aman öğrenmeyin uzakda kalınmı diyecekti:) Algı da seçicilik diye bir şey var , Ya hepsini olduğu gibi kabul edeceğiz ,ya da algıda seçicilik yapacağız .Seçicilik yaparsan bunu eksi manayla algılarsın , hepsini kabul et . Yani ne buyurmuşsa o dur . Emaneti hafif sanıyorsan ilmin sana bir yük yükümlülük ves orumluluk getirmediğini mi iddia ediyorsun ? Bir yükü yükleneceksin ücretini alacaksın , ücret ödül cennetse Allah resulü tabiki yükü yüklen diyecek yüklenme mi diyecek ?????

ALINTI

Kim, kim için, ne ekledi demiş?

Haa şu var

hz. ibrahim as ın şeriatı ayrıydı o kendişeriatına göre namaz kılıyordu

hz. Musa as ın şeriatı ayrıydı o kendişeriatına göre namaz kılıyordu

hz. İsa as ın şeriatı ayrıydı o kendişeriatına göre namaz kılıyordu

hz. Muhammed Mustafa SAV ın şeriatı da ayrı.

Hepimiz islam şeriatına göre namaz kılıyoruz

E zaten buradaki herkes sana onu söylemekte confused1.gif

O zaman buradakilerle ters düştüğün bir mesele yoktur ... Zaten sorunun cevabını bulmuşsun .
talebe27
La Havle

Peki kardeşim

Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.