Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Risale-i Nuru Iyi Anlamak Için Okuma Sırası
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ NURDAN DAMLALAR ]·.
eleman
Risale-i nuru iyi anlamak için okuma sırası

RİSALE-İ NURU İYİ ANLAMAK İÇİN OKUMA SIRASI
( Risale-i Nur'u okuma ve anlama teknikleri-Cemil Tokpınar )

1 - SÖZLER KİTABINI ARKASINDA BULUNAN KONFERANS
2 – MEHMET PAKSU’NUN “ NUR DEDE “ KİTABI
3 – KÜÇÜK SÖZLER
4 – GENÇLİK REHBERİ
5 – TARİHÇEYİ HAYAIN BAŞ KISMI
6 – MUCİZAT-I AHMEDİYE
7 – “ RİSALE-İ NURA GİRİŞ “ KİTABI
8 – HİZMET REHBERİ
9 – SÖZLER
10- TARİHÇE-İ HAYAT
11- MEKTUBAT
12- BARLA LAHİKASI
13- LEMALAR
14- KARTAMONU LAHİKASI
15- ŞUALAR
16- EMİRDAĞ LAHİKASI
17- MESNEVİ-İ NURİYE
18- SİKKE-İ TASDİK-İ GAYBI
19- İŞARETÜL İ’CAZ
20- MUHA-KEMAT
21- MÜNAZARAT
22- SUHUNAT
23- DİVAN-I HARB-İ ÖRFİ

clapping.gif Risale-i Nur Külliyatının bilgisayar ortamında mümkün olduğu kadar rahat bir şekilde okumak için Buyrun :
CraftXrac
ben okudum da bastan basladım tabi fazla bişey anlayamamıstım o zaman
islam ve kulluk
ben sıra dinlememiştim direk tarihçe-i hayatından başlamıştım smile.gif
EsLeMNa
Bende mesnevi nuriyeden başlamıştım derslere,ancak isteyenler için bir yol gösterici olması açısından güzel bir sıralama.
zümrüt
elaman cok sagol yaa ben yeni yeni okuyorum, ama bir fikrim yok nerden baslayayim diye
sözler kissa kissa , ama bu siralama iyi oldu bir bunu uygulayim bakim...
Intternet de gercekten kolay, yaninda aciklamasinda mevcut ya bakabiliyorum...
Sadece bir sorum var bazen hic okuyasim gelmiyor bu biraz zor anlagimdandir herlade,
ama günde yarim saat okumaya calisiyorum...
Bunu nasil yapabilirim, illa bir gurub mu bulmam gerek eger devamli okumak istersem?
Yani nurcularin cemaati yok yakinlarda mesela evlerdede bir araya gelip okuyorlar kadinlar
bulmak ve sormak gerek aralarina alirlarmi diye.
Insallah pesini birakmam, cok ilgimi cekti risal-i nur, hic böyle duymamistim yakinlarimdan
okudukca anlandikcada daha hayran kaliyorum...

Birilerinden tavsiye istesem???
EsLeMNa
İlk başlarken birinden yardım alarak okunması belki daha iyi olabilir.Zamanla anlamanın kolaylaştığını göreceksindir zaten.
al_muallim
Tarihçe-i Hayattan başlanmasını tavsiye ederim, gerisini canı gönül ister zaten,
bilal habeş
bence öncelikle TARİHÇE-İ HAYAT daha sonrada SÖZLER ve MESNEVİ-İ NURİYE ve diğerleri birde SÖZLER'in sonundaki konferans SÖZLER okunmadan önce orası okunursa daha faydalı olacağı kanaatindeyim.
eleman
ALINTI(zümrüt @ Aug 6 2008, 12:54 AM) *

elaman cok sagol yaa ben yeni yeni okuyorum, ama bir fikrim yok nerden baslayayim diye
sözler kissa kissa , ama bu siralama iyi oldu bir bunu uygulayim bakim...
Intternet de gercekten kolay, yaninda aciklamasinda mevcut ya bakabiliyorum...
Sadece bir sorum var bazen hic okuyasim gelmiyor bu biraz zor anlagimdandir herlade,
ama günde yarim saat okumaya calisiyorum...
Bunu nasil yapabilirim, illa bir gurub mu bulmam gerek eger devamli okumak istersem?
Yani nurcularin cemaati yok yakinlarda mesela evlerdede bir araya gelip okuyorlar kadinlar
bulmak ve sormak gerek aralarina alirlarmi diye.
Insallah pesini birakmam, cok ilgimi cekti risal-i nur, hic böyle duymamistim yakinlarimdan
okudukca anlandikcada daha hayran kaliyorum...

Birilerinden tavsiye istesem???

Sohbetlerde okuyan kişiler, kendi anlayışlarına göre açıklayarak anlatıyorlar.Farklı bakış açıları oluyor ve çok zevkli.Kendi kendine devam edebilmen zor.Nefis engelliyor.Ama benim durumum müsait değil dersen, Allah cc tan kolaylık ve anlayış ve hazım vermesi için yardım dileyebilirsin. Geçmişte yaşamış Evliya ve Alimlerimizin hayatlarını okuyup ne gibi teknikler kullanmışlar, araştırabilirsin.
Bu kişileri okuyan bir araştırmacının yazısı;

------------------------------------
Daha sonraki süreçte de günlerimin çok büyük kısmı oruçlu ve sürekli zikir halinde geçti... Çeşitli yıllarda 80-120 günlük uzlet-riyâzatlar yapıp, 4-5 günlük bağlamalı (arada hiç bir şey yememek ve içmemek üzere) oruçlar tuttum!. Okuyup, duyup, öğrenip uygulamadığım çalışma kalmadı diyebilirim.

Bu arada bana ALLAH’ın “irade” sıfatının adı olan “MÜRÎD” isminin önemi fark ettirildi.

İnsanın zayıf noktasının, irade sıfatının beyin açılımında yeterli açığa çıkmamasından kaynaklandığını; bu zayıflığın “Mürid” isminin beyinde yoğun tekrarlanması suretiyle giderileceğini gördüm. Bu kelime tekrarı öncelikle beyin biyokimyasını, daha sonra da beyin biyoelektriğini ve sonuçta ruhu etkiliyordu tespitime göre. Rahmetli Gazalî’de “Mürîd” isminin öneminden bahsediyordu kitaplarında.

Bazıları bu ismin esmaül hüsna içinde olmayışından söz ederek; benim kendime mürit toplamak için bu ismi uydurduğumun dedikodusunu yayıyorlardı! Bu bilgisizleri tebessümle karşılayarak yoluma devam ediyordum. Çünkü Allah’ın yedi Zati sıfatından biri olan “İrade sıfatı”nın adının “Mürîd” olduğunu bile bilmeyecek kadar cahildi bunlar!.

Yaşamım boyunca ne öğrendiysem, önce kendimde denedim sonra da yakınlarımdan arzu edenlere tavsiye ettim.

Sonuçta yıllar bana, “Mürîd”, “Kuddûs” ve “Fettah” isimleri zikrinin beyinde çok önemli açılımlar yaptığını gösterdi. Bu konudaki formülleri, yazdığım DUA kitabının, “özel zikirler” bölümünde yayınladım.

Bunlara ve diğer bazı Allah isimlerine devam eden kişilerde zamanla önemli anlayış gelişmeleri oluyor; o güne kadar fark etmedikleri pek çok sırrı kolaylıkla kavrayabilir hâle geliyorlardı. Elbette, akıl sağlığı yerinde olması yanı sıra bu konulara istidât ve kabiliyetinin de fıtraten müsait olması şartıyla.

Bu olay, beyindeki bir mekânizmanın işletilişi idi!.

Kişinin inanıp inanmamasıyla ilgisi yoktu...

Allah’ın insan beynine bahşetmiş olduğu bir mekânizmanın ya da sistemin işleyişinden ibaret bir olaydı bu!

Tanıdığım nice Alevî veya ateist kişiler dahi bunları, “İNANMAYARAK”, sırf denemek için, uyguladılar ve belirttiğim sonuçlara ulaştılar!.

O yüzden bu tecrübelerimin sonucu olan bir kısım bilgilerimi “DUA ve ZİKİR” isimli kitabımda yazıp, arzu edenlerin istifadesine sundum.

Yeni şeyler daima yeni uygulamalar eşliğinde açığa çıkar!

Eski uygulamayla yeni şeyler üremez!.

Benim de yeni uygulamam, yalnızca, bahsettiğim bu isimlerin beyindeki tekrarı konusundaydı!. Ve açığa çıkanlar da bu üç ismin anlamları doğrultusundaydı..

Onun dışında tavsiye ettiğim, tesbih namazı hadîs idi ve Rasulullah aleyhisselâmın amcasına tavsiye ettiği bir namaz idi. Oruçlar konusunda hadîsler pek çoktur. Abdestsiz gezmemek konusunda hadîsler pek çoktur. Namazın taklidîden çıkartılıp, hakkıyla tahkiki olarak edâ edilmesi zorunluluğu hakkında âyetler, bilgili insanlarca hep nakledilmiştir. Kendi uyguladığım ve yakınımda olan birkaç kişiye tavsiye ettiğim bağlamalı oruçlar ise zaten genele hitap etmez!. İnsanlara farz olan ramazan orucudur!. Bunun dışında dolunay günleri veya Pazartesi Perşembe oruçları tavsiye edilmiştir o kadar... 7-11-40 gün bağlamalı oruç tutanlardan ismail Hakkı Bursevî eserlerinde bahsetmiştir; ama bunlar çok özel kişilerdir; ki benim onları taklit etmem, uygun olmaz sanırım!.
--------------------------------------------------------------------

Alah cc yar ve yardımcın olsun...

zümrüt
Evet baktim seytan cok ugrasiyor biraktirmaya, ama ilgimde cok kurcaliyorum...
En iyisi ben bir bilenle okusam benim icin yararli olur.
Neden istemiyorum bilmiyorum ama ya zor geliyor yada ben tembelim smile.gif
Alikevicius
tarihçeyi hayat ya da asayı musa ile başlanmalı bence. Şahsen ben öyle yaptım
zümrüt
Evet ben artik sözlerden basladim, kolay geliyor...
ama öteki kisimlar biraz daha sonranin isi,cok agir geliyor ama
bir kismini anlamasanda illaki bir baska kismi anlasiliyor...
Mükenmel bir Risale bu, cok gec buldum ama güzel buldum.
ayparcam
Bende hic okumadim simdi indiriyorum..

Rabbim sizlerden razi olsun boyle bir imkani bizlere sundugunuz icin ..Simdi indirdim ve okumaya baslayacagim insALLAH zor gelmez eger bir bilenle okumak sart ise yalniz okumak olmaz ise oyle yapmaya calisirim ama bir bileni bulmak cok zor helede benim acimdan sad.gif Neyse Bismillahirrahmanirrahim diyerek basliyorum okumaya

Rahmana emanet olun insALLAH
ayparcam
Rabbim sizlerden razi olsun ne guzel yazilmis ne guzel ozen gosterilmis tam tamina super olmus insALLAH okudukca anlar ve uygulayanlardan oluruz ..Anlamadigimiz kelimelerde ne guzel yapmislar tikliyorsun orada acikliyor masALLAH bin barekALLAH..Bunu yapip ozen gosterip tum emegi gecenlerden RAHMANU ALEM katinda fazlasiyla razi olsun insALLAH...Boyle yaparak buyuk bir ictenlikle okumamiza vesile olmuslar ne soylesem nasil dua etsem az olur...

Selam dua ve saygilarimla
zümrüt
ALINTI(ayparcam @ Sep 9 2008, 11:01 AM) *

Bende hic okumadim simdi indiriyorum..

Rabbim sizlerden razi olsun boyle bir imkani bizlere sundugunuz icin ..Simdi indirdim ve okumaya baslayacagim insALLAH zor gelmez eger bir bilenle okumak sart ise yalniz okumak olmaz ise oyle yapmaya calisirim ama bir bileni bulmak cok zor helede benim acimdan sad.gif Neyse Bismillahirrahmanirrahim diyerek basliyorum okumaya

[[b]size=2]Evet baslamak önemli, inanki bende sorluk cekiyorum kadin sobet yerleri bulmakta
hele Almanya da her yerde yok, sadece büyük sehir merkezlerde....
Bende netten bir arkadasla beraber okuyorum buda faydali cünkü bazi incelikler var
basta anlamiyorsun ama vokabel leri yani yabanci kelime gelen yerleri bilince
cok kolay geliyor ve daha net anliyorsun...
Anlayarak okuyanlarla gipta ediyorum sad.gif , ama baslangic dayim gelisir zamanla mutlak
vaz gecilmese gelisir ... jp.gif

Ayparcam illa ilgileniyorsan sen orda haydi haydi bulursun nurcu kizlardan veya kadin
larindan...Benim arkadas Türkiyede her hafta cumalari sohbet günleri varmis...
Bir bilen ablalari gelib okuyor ve izah ediyormus ne güzel....
[/size]
[/b]
zümrüt
Ben Sorularla risale-i nurdan okuyordum, bir buradi dosyayi indireyim dedim,
ama bir garib ki ne Mektubat nede Sualarlara giris yok neden acaba herkezde de
öylemi. Yani tek sözler ve Lemalar kulaniliyor??Ama cok süper yapilmis gercekten
daha kolay benim icin....
<VİSAL>
Allah razı olsun Eleman kardeşim paylaştığın bilgiler için...
Ben de Asay-ı Musa'dan başlamıştım,sonra İman ve Küfür Muvazeneleri,Nur Çeşmesi...
Hepsi birbirinden kıymetli,Cennetten derlenen bir buket gibi...
Vesselam...
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.