cah
Jul 27 2008, 03:57 PM
Selam,
İslamı tahkik eden bir arayacının gelip muhatab olacağı en zor soru" HÜKÜM KİMİNDİR" sorusudur...
Bu aslında kolay gibi görünen zor soruya birçoklarımız hemen"HÜKÜM ALLAHINDIR" diyecektir...
Lakin teorik olarak hiçbir Müslümanın red edemeyceği bu HÜKÜM, pratikte delinmiştir...
Bu konu üzerinde konuşulmaya başladığında, PEYGAMBERİN Hüküm koyup koyamayacağı sorusuna ulaşılır ve urada ayrışmalar başlar...
Hüküm yani Farz, Peygamberler de Allah ile birlikte Farz koyabilir mi?
Bu konuda oırtak bir noktaya ulaşamayan müslümanlar diğer her noktada ayrışırlar...
Dikkat ediniz, Peygamberi Hüküm koymada Allah ile ortak sayanlar burada kalmazlar, Peygamberlerin Varisi olan ALİMLERE de hüküm koyma yetkisi verilir ve işte o aşamadna sonra tek olan İSLAM yüzlerce parçaya bölünür ve her bir parça kendisini HAK diğerlerini batıul eksik noksan sayar...
Peygamberleri ve dolayısı ile Alimleri Hüküm konusunda Allaha ortak edenler..."Allah ile Peygamberleri bir konuda, hüküm verince müslümana artıuk susman ve ona uymak düşer" mealindeki ve buna benzer ayetleri delil gösterirler...
Oysa burada Allah ve Peygamber derken, bizler Allahın Hükümlerini Peygamberlerin vasıtası ile öğrenebiliyoruz ve dahi Allah ve Peygamberin Hükümleri Kuranda mevcuttur...
Peygamber bir farz getirse ve o farz Kuranda olmasa, değiştirilme, bozulma riski taşır zira korunan tek kitap Kurandır...
Bu konu üzerinde derdi samimice Gerçek olan fikir sahipleri ile fişkir alışverişi yararlı olur kanaatindeyim...
Bu soruyu her okuyucu önce aklına sonra vicdanına sorsun...
"ALLAHTAN BAŞKA HÜKÜM(yani farz) KOYMA YETKİSİ OLAN VARMIDIR?"
islambuli
Jul 27 2008, 04:03 PM
peygamberden başka herkes hüküm koyabilir mesela siz mesela oy verdiğiniz partiler kabul edilen anayasalar.bu cevabı sizi tatmin etmiştir umarım.hatta peygamberden başka herkes yazsaydım dahada memnun olurdunuz.önce sen kendine sor hüküm hakkını kime veriyorsun..
cah
Jul 27 2008, 04:31 PM
ALINTI(islambuli @ Jul 27 2008, 05:03 PM)

peygamberden başka herkes hüküm koyabilir mesela siz mesela oy verdiğiniz partiler kabul edilen anayasalar.bu cevabı sizi tatmin etmiştir umarım.hatta peygamberden başka herkes yazsaydım dahada memnun olurdunuz.önce sen kendine sor hüküm hakkını kime veriyorsun..
Selam,
Bizde hayvanla bile iletişime geçerken selam verilir...
Vehim ve zandan oluşan yazıyı muhatap alma doğru olmasa da, içinde ki soruya cevap vermek doğru iş olur...
Hüküm(Farz) koyma Hakkı Allahındır.
islambuli
Jul 27 2008, 04:36 PM
islami değerde baktığım zaman selam vermek sünnettir.sizin sünnetlerle işiniz olmadığı için
NARTKAN
Jul 27 2008, 05:06 PM
hükümden kasıt : ilahi hükümdür !
konuyu zorla yanlış anlamanın luzumu var mı ?
hüküm Allahındır diye atasözü bile vardır.
ama dilde başka işte başkadır bunların sözü.
olay kendini bilmekle alakalıdır.insan kendini bilmez ki !
ağzından çıkanı kulağı duymaz ki !
zamanın müşriklerinede sor denildi Kuranda.
ayı güneşi kim yarattı Tabiki Allah diyecekler denildi.
seni beni onu bunu kim yarattı : Tabiki Allah dediler.
Allahta o halde nasıl oluyorda sapıyorsunuz dedi.
işte o gün kü olay bugünde aynen yaşıyor.çünkü Kuranın sözleri hayatı anlatır.hayata birebir yansır.
bunlar hüküm Allahın derler.ama dilleri ile işleri başka başkadır.
ne dediklerini bile bilmezler.
sorsan hüküm Allahındır.
ama icraata baktığında hükmü alanın elinde kalmıştır.
bunlarda o hüküm verenlere iman etmişlerdir.
ama slogan ! hüküm Allahındır !
iş başka söz başka.
münafıklık bu demek olsa gerek !
FATiH SULTAN
Jul 27 2008, 07:03 PM
Bir kimse suç işleyince, savcının isteği üzerine getirilip hakim tarafından ceza verilir ve hapse atılır. Hapse atanlar polis veya jandarmadır. Ama bunu savcının emri ile yapmaktadır. Hücreye konmuşsa gardiyan koymuştur. Şimdi gardiyana, jandarmaya veya polise, siz kim oluyorsunuz da beni hapse attınız diyemeyiz. Onlar savcının emrini uyguluyorlar. Savcı da kim oluyor denemez. O da kanun adına bunu yapıyor. Şu halde yetki kanundan geliyor. Ama bu yetki, polis ile, savcı ile, kullanılıyor. Polise, savcıya karşı gelen kanuna karşı gelmiş olur. Polis, savcı devletin ortakları değildir, devlete hizmet veren kişilerdir. Suç işledikleri takdirde onlar da cezalandırılır. Farz ve haram Allah’ın emri ile olur. Ancak Allah, bu yetkiyi Resulüne de vermiştir. Birkaç örnek verelim:
1- Kur’anı açıklamakta yetkilidir. Bir âyet meali:
(Kur’anı insanlara beyan et!) [Nahl 44] (Beyan etmek, başka kelimelerle açıklamak demektir.)
2- Bir şeyi haram etme ve farz kılmada da yetkilidir. İşte bir âyet-i kerime meali:
(O ümmî Peygamber, temiz şeyleri helal, pis, çirkin şeyleri haram kılar.) [Araf 157]
Resulullah açıklama yetkisine dayanarak buyuruyor ki:
(Peygamberin haram kılması, Allah’ın haram kılması gibi geçerlidir.) [Tirmizi]
(Eğer meşakkat vermeseydi, gece namazını ümmetime farz kılardım.) [Deylemi]
Şu halde, (Allah’tan başkası farz kılamaz, haram edemez) demek yanlıştır.
3- Resulullahın emrine uymak, ona itaat etmek farz, isyan etmek haramdır:
(Resule itaat, Allah’a itaattir.) [Nisa 80]
(Allah ve Resulüne itaat eden Cennete, isyan eden Cehenneme gider.) [Nisa 13,14]
(Allah ve Resulü, bir işte hüküm verince, artık inanmış kadın ve erkeğe, o işi kendi isteğine göre, tercih etme, seçme hakkı kalmaz.) [Ahzab 36]
Allah’ın emrine olduğu gibi Resulünün emrine de, uymak şarttır. Peygamberin emrini kabul etmem, yalnız Kur’ana uyarım diyen kâfirdir.
4- İman konusunda da aynı yetkiye sahiptir. Resulullaha iman etmeyen kâfirdir:
(Allah’a ve ümmi nebi olan Resulüne iman edin!) [Araf 158]
(Allah’a ve Resulüne inanmayan [kâfir olur] kâfirlere de çılgın bir ateş hazırladık.) [Feth 13
(Allah ile resullerinin emirlerini birbirinden ayırıp ikisi arasında bir yol tutmak isteyen kâfirdir.) [Nisa 150,151]
cah
Jul 27 2008, 07:15 PM
ALINTI(FATiH SULTAN @ Jul 27 2008, 08:03 PM)

Allahü teâlâ, Resulüne böyle yetkiler verip, (Resulüme tâbi olun) buyurduğu gibi, Resulü de, âlimlere yetki verip (Âlimlere tâbi olun!) ve (Âlimler benim vârislerimdir) buyuruyor. Yani (Bana tâbi olduğunuz gibi, âlimlere de tâbi olun) buyuruyor. Peki vâris olan bu âlimler, hiç hata etmez mi? Hatta birinin ak dediğine öteki kara demiyor mu? Ne olacak şimdi? Resulullah onu da açıklamış, (Âlim ictihadında yanılırsa bir, isabet ederse iki sevap alır) buyurmuştur. (Buhari)
Selam,
Allah seni beni tüm Müslümanları afetsin, sen bana kafir dedin zalim oldun, ben mazlum oldum Allaha şükürler olsun, şükrümün bir değeri olursa katında, seni afetsin ve kavrayışını arttırsın...
İşte aslında Peygamberlerin Farz koymada Allaha ortak edilmesinin gerçek nedeni yukarıda ki paragrafta gizlidir...
Taabi olunacak tek Veli Allahtır, Alimleri Peygamber varisi sayıp binlerce alim ortaya çıkmış ve binlerce İslam fırkası peydah olmuştur...
Dikkat edin vicdan sahipleri, tüm mezhepler, tüm fırkalar, tüm farklı tarikatlar gerekçelerini Hadise sünnete dayandırır...
Bundan 700 küsür sene önce Şemsi Tebrizi şöyle demiş;
"Bu hocalar şeyhler, Peygamberin doğru yolu üzerine tezgahlarını açmış, Peygamberinin yolunu takip etmek isteyen saf, masum müslümanları kapıp kapıp kendilerine Taptırıyorlar..."
FATiH SULTAN
Jul 27 2008, 07:27 PM
ALINTI(cah @ Jul 27 2008, 08:15 PM)

Selam,
Allah seni beni tüm Müslümanları afetsin, sen bana kafir dedin zalim oldun, ben mazlum oldum Allaha şükürler olsun, şükrümün bir değeri olursa katında, seni afetsin ve kavrayışını arttırsın...
İşte aslında Peygamberlerin Farz koymada Allaha ortak edilmesinin gerçek nedeni yukarıda ki paragrafta gizlidir...
Taabi olunacak tek Veli Allahtır, Alimleri Peygamber varisi sayıp binlerce alim ortaya çıkmış ve binlerce İslam fırkası peydah olmuştur...
Dikkat edin vicdan sahipleri, tüm mezhepler, tüm fırkalar, tüm farklı tarikatlar gerekçelerini Hadise sünnete dayandırır...
Bundan 700 küsür sene önce Şemsi Tebrizi şöyle demiş;
"Bu hocalar şeyhler, Peygamberin doğru yolu üzerine tezgahlarını açmış, Peygamberinin yolunu takip etmek isteyen saf, masum müslümanları kapıp kapıp kendilerine Taptırıyorlar..."
ben kimseye kafir demedim ayrıca siz neden üzerinize alındınız hangi yazıdan dolayı böle bir kanıya vardınız yazında bilelim!!
islam ve kulluk
Jul 27 2008, 07:32 PM
Muhammed bin mevlana daha çok şeyler söyler...
Hüküm her daim Allah'ındır nebilerde alimlerde Allah-u tealanın koyduğu hükümleri insanların anlayacağı şekilde onlara anlatmışlardır.
Nebi hüküm koymamıştır Allah-u teala'nın buyurduğu üzere "o kendi nefsinden bir kelam etmez ancak bizim izin verdiğimizi söyler" Allah-u teala bu sözüyle Efendimizin -sallallahu aleyhi ve sellem- in sözlerinin zaten Allah-ın müsade ettiği kelimeler olduğunu dile getirmiştir...
Yani sizin söylediğiniz nebinin hüküm koyma bahsi bu ayetle rabbe ulaşmaktadır. O halde hüküm koyan dediğiniz üzere nebi değil Allah-u tealadır.
Allah-u alem
Kaveller
Jul 27 2008, 07:34 PM
hüküm kelimesinin sözlük anlamına baktım özetle nihayi karar denmiş .
Günlük meselelerde her mevzuda Kur'andan karar aramak manasız arasanızda bulmazsınız .
Bir sürü karar verici var mezhep alimleride karar verici , kadı da karar verici fıkıhdaki tüm konular
fıkıh dediğimiz Allahım hükümlerinden ibaret değil nihayetinde .
asiLDuA
Jul 27 2008, 08:51 PM
Hım..Klasik bir mealci yaklaşımı.Herkez fırka-i naciye olduğunu söyler..Sende en doğru olanı kendi belirlediğin ve kendince tefsir ettiğin ayetler ile belirliyorsun sanırım.Hani sünnet ? Hani sahabe imanı ?
Ah kardeşim ah..Kelime-i tevhidde dahi Muhammedenresulullah var.Bir şehadette dahi bu zorunlu iken..
Ne diyelim..Alimlerin ictihadı hüküm niteliğinde algılamayın.Alimler ictihad yaparlar.Onlar Allah ve resulunun hükmünü söylerler.Geri kalan konularda,Yani kesin nasların bulunmadığı konularda ibni teymiye şunu der; Kesin nasların olmadığı bütün konularda hatasız ictihad yapmak imkansızdır.
Allah resulu sallallahu aleyhi vessellemin;Alimin ictihadında iki ecir vardır.İsabet ederse iki ecir isabet etmez ise bir ecir bulunur.Diye buyurmakta.
Ama şu bir gerçek ki,Kuran ve sünnetin ve sahabe lerin önüne hiçbirşey geçemez.Bunlar bizim pusulamızdır.Bu kadar kolay ve güzel bir pusula.Daha sonra alimler gelir.Yani size bir alim birşey dediğinde,Acaba bunun kuranda yeri varmı,sünnette yeri nedir ? sahabe bunu yapmışmıdır ? sahih kaynaklar ile ele alındığında zaten sorun kalmaz Allah'ın izniyle.
Cah,Senin gibi anlayan bir sahabe getirebilirmisin.Allah resulu hüküm koyamaz diyen bir sahabe..
Farakhlit
Jul 28 2008, 11:15 AM
Sinek küçük ama mide bulandırıyor
Maalesef ben başkaları kadar ılımlı düşünemiyorum
Kendinden başka hemen her müslümanı Peygamber, Sahabi, Mezhep imamı, Evliya vb sevgisi var, bir mezhebe tabi bir cemaate üye bir tarikata gönül vermiş diye tekfir eden bu zihniyet forumda başka başlıkta 14 yaşında hocaefendiye muhabbetli bir kardeşimizi yolundan döndürüp kendi yanına çekmek için yoğun çaba sarfediyor.
Halbuki ehli sünnet vel cemaat herkes mesleğim haktır güzeldir deme hakkına sahip ama başka yollar kötüdür yanlıştır deme hakkına sahip değildir.
vesselam
İlle Cihad
Jul 28 2008, 12:46 PM
soruyu soran arkadaşa birde ben soru sormak istiyorum..
Eğer hüküm koyma yetkisinin yani sizin deyiminizle farz koyma yetkisinin Allahtan başkasına isnat edildiğini düşünüyorsanız, bana kuranda namazın kaç rekat emredildiğini söyleyiniz.
Peygamber namaz rekatlarını bildirdi ise bu onun farz koyduğu anlamınamı gelir?
Yoksa Allahın emirlerini müslümanlara açıklamak anlatmakmıdır?
İlle Cihad
Jul 28 2008, 02:33 PM
Msela sizin bir patronunuz var, ve size diyorki, şuraya git ve nasıl yapmaları gerektiğini anlat, diğerlerine git şu işleri öğret, göster ve onlara senin yaptığın gibi yapmalarını tembihle...
sizde denilen kişilere gittiniz ve dedinizki, şunu şöyle yapın, bunları böyle yapın...
şimdi hükmü koyan sizmi oldunuz?
bicihadine
Oct 26 2008, 10:03 PM
SELAMINALEYKÜM KARDEŞLER ALLAHIN İNDİRDİĞİYLE HÜKMETMEYENLER KAFİRDİRLER. BU SORUNUN CEVABI BU AYETTE SAKLIDIR VE ANLAMASI GAYET AÇIKTIR.
bicihadine
Oct 28 2008, 08:13 AM
selamınaleykum,Allahtan baska guvenılecek,sığınalacak,sevılecek,tapılacak,itaat edilecek,basvurulacak hıçbır mercı yoktur.gercek mülk sahibi gerçek efendive gerçek egemen yalnız odur.ona güvenmek vacip,ondan başkasına sığınmak batldır.onu sevmek farzdır.ibadet ve kulluk ancak ona sunulabilinir.o yalnız başına benım malikimdir.insanları yönetme,onları egemenliği altında bulundurma yetkisikayıtsız şartsız sırf ona aittiremretme ,yasaklama,hüküm koyma,helel ve haramkılma yetkısı yalnız ona aittir.kanun koyma yetkısı onun tekelındedır.o celal ve eksıklıkten uzaktır.ondan baska ilah yoktur............[size=6]
TEVHİD
Oct 29 2008, 01:49 AM
Tek hüküm sahibi Allah'tır.
Verilen ve verilecek hükümler de Allah'ın emirleri doğrultusunda olmalıdır.
Resulullah da Allah'ın emir ve yasaklarına göre hareket etmiştir.
Selam ve dua ile
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz Gerekmektedir
Buraya Tıklayın.