Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: İbn-i Arabi'nin İlginç Fetvası !
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ TASAVVUF ]·.
sciento

Onlar, Allah`dan başka bilginlerini ve rahiplerini de kendilerine Rab edindiler, Meryem oğlu Mesih`i de. Oysa onlar bir olan Allah`a ibadet etmekle emrolunmuşlardı. Allah`dan başka hiçbir ilâh yoktur. O, müşriklerin ortak koştuğu şeylerden de münezzehtir.”

(tevbe 31)

“Tay kabilesi reisi olan Adiyy bin hatem şöyle der:
Mekke fethedildiği gün ben Hırıstiyan olduğum için Mekke’den kaçtım .Bacım ise müslümanlara köle oldu . Zamanla rasulullah bacımı serbest bırakarak azad etti . Bacımda islamı tanıdığı için müslüman oldu . Bunun üzerine Mekke dışına çıkarak beni aradı ve akrabalarımın yanında beni buldu ve
“ müslüman olduğunu , İslam dininin çok güzel bir din olduğunu , islam’ı bize yanlış anlatmışlar, eğer Hz. Muhammed’den özür dileyip müslüman olursan senin için çok iyi olur . Hem mekke senin yurdun , kabile reisi olman itibariyle bir sürü malında vardır.Tekrar söz sahibi olabilirsin “ diyerek beni ikna etti . Bende geri geldim .Mescidde Rasulullah’ı etrafında sahabelere “Onlar, Allah'dan başka bilginlerini ve rahiplerini de kendilerine Rab edindiler,”Tevbe 31” ayetini okurken gördüm ve boynumda gümüşten bir Hac olduğu halde yanına geldim .
"Ey Allah’ın rasulu ; ben eskiden Hırıstiyandım ve Hırıstiyanlığı iyi bilirim . Biz hiç bir zaman alimleri , rahipleri rab edinmedik , onlara ibadet te etmedik dedim . Bu ayette Allah (c.c.) ne demek istemiş dedim .
Bunun üzerine Hz. Muhammed s.a.v : “Ey Adiyy ! çıkar o boynundaki putu“.(Bende çıkardım ). “Ettiniz Adiyy , ettiniz “ dedi. “O rahipleriniz , alimleriniz , okumuş insanlarınız size Allah’ın kitabına muhalif olarak helal ve haram (yasak serbest) koymadılar mı ?” Bende evet ya rasulullah ; onlar okumuş kimselerdi, böyle yaparlardı . Bunun üzerine :
“ işte onların bu yaptıkları (Allahın kitabına muhalif ) Rabb’liktir . Sizinde onların dediklerini benimsemeniz , uymanız onlara ibadetinizdir“ dedi

(İbn Kesir Tefsiri , C .7, sayfa 3456) Aynı zamanda hadistir: İmam Ahmed; Tirmizi ,Cem’ul-Fevâid, IV, 68 ve İbn Cerir)
seydaKumandan
Şeriatın zahirine uymayan bir şeyi emretse bile...

sözü sapıklıksa eğer,

sana göre benzer sapıklardan biride Musa aleyhisselama ders vermiş HIZIR aleyhisselamdır.

Bknz: Musa Hızır kıssası.

sciento
Kardeş ne demek istedin anlayamadık.Yukarıda yazılanları kabul ediyormusun yani ??? Net cevaplar verin inşallah...
seydaKumandan
Boş ver inşaAllah,

anlasaydın ne demek istediğimi inşaAllah,

böyle keskin çıkışlar yerine inşaAllah,

mevzuyu analiz edip kavrardın inşaALLAH.

SELAMETLE smile.gif

sükût-u vaveyla
seyda kumandanı anladım ..

fakat hızır olayını iyi kavramak gerekiyor ..

üstün körülükle alakalı değil...

tefsirlere iyi bakmalısın ...

--

orada bir sınav var ..

düşünme yetini nasıl bir başkasına devredebilirsin ..

o zaman nasıl anlıcaksın kur andan aykırı emirler verdi mi vermedi mi?

insan sonuçta beşer şaşar smile.gif
seydaKumandan
Zaten bu nedenledirki,

herkes Hızıra arkadaş olamadığı gibi,

herkesten de mutasavvıf olmuyor kardeşim.

Anladınız mı smile.gif

sükût-u vaveyla
zaten tasavvufu savunanların bellidir iddaaları...

cahide
SELAMÜN ALEYKÜM

SCİENTO ADLI ÜYENİN İMZASI ÇOK DEĞİŞİK O BÖCEKMİ SİNEKMİ, BİLEMİYORUM KARAR VEREMEDİM AMA ÇOK ÜRPERTİCİ GELDİ...NE MANA TAŞIYOR ACABAA...
sükût-u vaveyla
böcek galiba evet ürkütücü ...ilk foruma geldiğinde söylemiştik ..fakat kendisi böyle orjinal şeyleri seviyormuş..

bizde alıştık zaten ... smile.gif
sabah_rüzgarı
ALINTI(HüZüN yıLı @ Jul 26 2008, 11:29 PM) *

bizde alıştık zaten ... smile.gif

yok ya alışmadık smile.gif
nasreddinhoca
Siz tedbiratı ilahiyye'de o paragrafın içinde geçtiği metni okudunuz mu?
Ben okudum...
Sufi'nin seyr-u süluk ve terbiyesi ile ilgili bir mevzu olup, orada kast edilen mürid, cahil, cühela, ham bir sofu değil, şer'î ilimlere vakıf bir alimdir...
missderv

Ne si ilginç ? Tasavvuf da adap denen tavsiyeler vardır !

Şeyh Ül Ekber Muhiddini Arabi Hz. leri Şeyh e itaat mevzuunda

gerekli olanı demiş ! ne güzel demiş ! yolun adabı böyledir !

bütün Dervişler bunu bilir itaat eder ! hiç de ilginç gelmez zira

bu adabın hikmet ve manasını anlar ve yaşar ne var bunda ?

kafire ve münafıka müslümanın yaptıkları komik gelebilir zira :

onlar görmediği elle tutamadığı gizli bir Güce itaat secde ?

" Mü'minler O kimselerdir ki: Gaibe iman ederler " zaten görülen

köy rehber istemez ! zaten gördünü ikrar iman değildir !

burada ki Sır kimdir bu " Şeyh " Şeyhi bilene tuhaf gelmez !

Şeytan önce kelime manalarını cümle içinde yanlış öğretir sonra

ne dinlersen dinle yanlış anlarsın da : Şeytanın istediği yere gidersin !

" Allah ın ayıktırdıkları müstesna " kader böyle ne yapasın !

önce terimlerin ve kelimelerin manalarını düzeltin hafızanızdan !

yoksa ne dersek diyelim yanlış yerlere gider sizin aklınızda !

eğer değecek olsaydı kelime kelime izah ederdim !

ama boşver gitsin adam mı var aramızda ? sanal yalancılardan

sahte karakterlerden bıktı herkes ! bari doğru sözü tasdik edin !

Eleştirdiğiniz Yüce insanların kılı bile olamıyacaklar ! haddini bil !

ben anlayamadım bu sözü İslama göre izah edecek var mı aranızda !

gibi bir üslüp takının... zaten soruyu sormasını bilen ilim öğrenir !
sciento
misderv kardeş.
Konumuzun başlığında "ilginç" lafzı yerine daha da ilginizi çekecek bir sözcük vardı ve tamda anlamına uygundu ama yönetimdeki kardeşler böyle uygun görmüş.Amenna dedik.

Yukarıda gönderdiğimiz fetvanın 5.,7. ve 8. satırlarında yazan küfr dolu,şirk dolu ifadeleri kabul ediyorsanız anlatacak sözümüz yoktur sizlere.Ve Allahın emrettiği gibi sizlere karşı mücadelemiz tabii ki de bu yönde devam edecektir.Şayet dediğimiz gibi yukarıda ki metni kabul ettiğinizi savunuyorsanız ki görünen bu doğrultuda,tasavvufunda ne demek istediğini, amacının ne olduğunu da birkez daha ümmet öğrenmiş olacaktır.
Tüm ilmihaller, tüm İslamı anlatan kitaplar İslamın körü körüne bağlılık dini olmadığını müjdelerken sizlerin yukarıda yazdıkları cevaplar hangi dinin emirlerine uyuyor ?

Tekrar diyoruz Allah bize yeter...Müslümanlara tek bir olan Rableri yeter.

Başka şeyleri Rab edip tapanlara ne azap vardır !!!
zeynep_GC
Hızır a.s. ın kıssası ile bunun bir alakası yoktur.
O Allah'tan gelen bir emirdir.
Şimdi şeyh birini öldürse onu da mı sorgulamamak gerekir.?
missderv
Evet biz herşeyin farkındayız ama her konu kendi anlayışına göre
izah edilir.... 5. 6. ve 7. satırları değil hemen hepsi doğru ve irşada
giren dervişe uygulanan emirlerdir... eğer bunları böyle yapamayacaksan uzak dur girme meydana sana göre yanlış veya
küfür günah olanlar Tasavvufda emirdir gereklidir..

bu iş Şeyh ile Derviş ki irşadda olan için elzemdir ve bu böyledir

zamanımızda bile bir yerden bir yere giden bir birine sıkı sıkıya bağlı
iki araca katar deniyor ve bu katarlar bir birine bir sağlam noktadan
bağlı oluyor ve ve sevk ve idare sadece bir vagpndan yapılıuyor

yani Şeriatte Tarikatte, günah da sevap ta direksiyonu ve sevk idare
eden baş vagon veya katarda oluyor da diğer beraber gidenler
idareye veya yolun Şeriatına karışmıyor sadece yol gidiyor !

zahiride ne ise batında da o iş benzeri olur !

Alah a giden kaatar da sevk ve idare yolun Şeriatı günahı sevabı
Şeyh e ait tir Derviş e düşen teslimiyet yani sıkı sıkıya öndeki katara
bağlanmak ve o nereye giderse onunla gitmek !

senin kafayla her vagonda bir inceleme ekibi yolun Şeriatına bakan
birileri olur ve herkes direksiyona veya dümene asılırsa hemencecik
devirirsiniz katarı daha yola çıkamadan !

bu yolda yol alacak Derviş (sizler avam olan yuları kendi elinde olanlar)
(Nefsini ilah edinenler hariçtir bu tavsiyeden ) gönülsüz gerek isteksiz
yani dümenle fazla oynamayan tabi olan Hz Ebu Bekir Sıddık gibi
" O " " Ne dediyse doğrudur... deyip saaddak ! deyip teslim olanlar

sizin kafanız baştaki kelimeye zaten uyumsuz !

Tasavvufda "Teslimiyet " olur Şeyh e teslim olmak !

Şeriat ta nefis vardır... teslim olmak yok ölünceye kadar savaş var !
zaten Şeriat Terazisi hiç bir zaman Tasavvufu göstermez tartmaz ki !

"Günah benim sevap benim kime ne ! "

"O Yar benim, ben O Yarin kime ne ! "

Allah Şeyh ül Ekber Muhiddini Arabi Hz.lerine gani gani Rahmet Eylesin
bizi de Onun duasından eksik etmesin Şefaattlerine nail eylesin !

nisa103
es selamün aleyküm....!bu konuda seydakumandanı kardeşime katılıyorum...bu meseleler çok ciddi ve ince anlayış gerktiren türden...kaldıki ibni arabiye dair daha çok derin mevzular var..bende ilk etapta bu adam kime hizmet ediyor diye düşünmüştüm..lakin gözümdeki at gözlüklrerini çıkarıpta konuyu hikmet nazarına sahip mecralarda araştırınca anladım ki ehil olmadığım konularda en azından ilk etapta susmam en ahsen olanı...arkadaşlar ibni arabi irade teslimini gerçekleştirmiş bir ermiş...........bu cihetle bakarsak onu kavramak her babayiğidin harcı değil.... bu konuya ilişkin abdülkadir geylani hazretlerinin de benzer hatta aynı bir çok ifadeleri mevcut...futuhatı rabbani eserini okursanız daha iyi anlarsınız inşallah..haaa tabi o gönül erine de diyecek bir sözünüz varsa bilemem........... thinking.gif thinking.gif thinking.gif
cahide
ALINTI(nisa103 @ Aug 6 2008, 11:56 AM) *

es selamün aleyküm....!bu konuda seydakumandanı kardeşime katılıyorum...bu meseleler çok ciddi ve ince anlayış gerktiren türden...kaldıki ibni arabiye dair daha çok derin mevzular var..bende ilk etapta bu adam kime hizmet ediyor diye düşünmüştüm..lakin gözümdeki at gözlüklrerini çıkarıpta konuyu hikmet nazarına sahip mecralarda araştırınca anladım ki ehil olmadığım konularda en azından ilk etapta susmam en ahsen olanı...arkadaşlar ibni arabi irade teslimini gerçekleştirmiş bir ermiş...........bu cihetle bakarsak onu kavramak her babayiğidin harcı değil.... bu konuya ilişkin abdülkadir geylani hazretlerinin de benzer hatta aynı bir çok ifadeleri mevcut...futuhatı rabbani eserini okursanız daha iyi anlarsınız inşallah..haaa tabi o gönül erine de diyecek bir sözünüz varsa bilemem........... thinking.gif thinking.gif thinking.gif

Selamün aleyküm

çoooookkkk doğru bir kelam katılıyorum maşaallah..

shake2.gif
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.