selamlar.
biliyorsunuz.klasik bir yorum var.
dinimizin
1.kaynağı Kuran
2.kaynağı hadis sünnet
3.kaynağı icma denilir.
bende diyorum ki bu söz teknik olarak tam bir mantıksızlıktır.ve imkansız bir sözdür.
uygulanamaz ve savunulamaz bir görüştür.
ama bütün bunlara rağmen bu sıralamayı kabul edenler tabiki vardır.
fakat onlar istesede hadis dinine inanmaya güç yetiremezler !
derler ki !
eğer Kuranda yoksa hadise ve sünnete bakılır.oradada yoksa icmaya !
oysa bu söz söylenebilir mi ? bu sözü söyleyecek yürek müslümanda olabilir mi ?
isra 89
Andolsun, biz bu Kur’an’da insanlara her türlü misali değişik şekillerde açıkladık. Yine de insanların çoğu ancak inkârda direttiler.
kehf 54
Andolsun, biz bu Kur’an’da insanlar için her türlü misali değişik şekillerde açıkladık. Fakat insan tartışmaya her şeyden daha çok düşkündür.
isra 41
Andolsun biz, onlar düşünüp öğüt alsınlar diye (gerçekleri) bu Kur’an’da değişik biçimlerde açıkladık. Fakat bu, onların ancak kaçışlarını artırıyor.
bu ayetler Kuranda açık açık yazarken.kim Kuranda yoksa diyebilir ki ! bu sözü söylemek Kuranın bu ayetlerine kafa tutmak değil mi ?
peki ya şuna ne demeli !
hadis Kurandan onay almazsa doğruluğu şüphelidir.
evet.şimdi yukarıdaki dini kaynak sıralamasını ve bu ifadeyi düşündüğümüzde teknik olarak mümkün olmayan bir durum ortaya çıkıyor.
Kuranda yoksa diyemiyoruz.ama hadi var diyelim.
peki Kuranda olmayan bir durumun sahihliğini nasıl test edeceğiz ! edemeyiz !
Kuranda olmayan bir durum Kurandan onay alamayacağı için daima şühhelidir.
oysa biliyorsunuz ki Kuranda ve dinde hiç şüphe yoktur.bunun ayetlerle desteklenmesi kolay.çünkü bu söylediklerim Kuranda var biliyorsunuz.
şimdi ilk olarak Kuranda yoksa diyemiyorken
ve ( hadi dedik diyelim ) hadisin sahihliğini onaylatamıyorken
nasıl oluyorda hadisi Kurandan sonra 2.kaynak yapabiliyoruz !
bu durumda hadis şu durumu asla yaratamaz
hadis KURAN + 1 durumu yapamaz.çünkü bu teknik olarak mümkün değildir.
(A'RAF suresi 185. ayet)
Okunuş
E ve lem yenzuru fi melekutis semavati vel erdi ve ma halekallahü min şey'iv ve en asa ey yekune kadikterabe ecelühüm fe bi eyyi hadisim ba'dehu yü'minun
Diyanet Çevirisi
Onlar göklerdeki ve yerdeki sınırsız hükümranlık ve nizama , Allah’ın yarattığı her şeye, ecellerinin yaklaşmış olabileceğine hiç bakmadılar mı? Peki, bundan sonra artık hangi söze inanacaklar?
hadis şüphelerle dolu bir külliyat iken
bakın Kuran kendisi için ne demektedir.
bakara 2
Diyanet Çevirisi
Bu, kendisinde şüphe olmayan kitaptır. Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için yol göstericidir.
bu yazılanlardan sonra gelecek cevapları çok iyi biliyorum.bana Kurandan Peygambere uyun ayetlerini getirecekler.ama bunların cevapları Kuranda açıkça verilmiştir.Peygambere uymanın ne olduğunu.Peygamberin ne ile görevlendirildiğini Kuran açıkça yazmıştır.ama ben klasik tartışmaya girmeyip bu tartışmayı başka türlü götüreceğim.
hadis üzerine daha bir çok şey yazabilirim.en yakın hadis yazarı peygamberimizin vefatinden yaklaşık 130 sene sonra doğmuştur.ve bu çok enteresandır.hadislerde en az rivayette bulunanlar islamın en önde kişilikleri iken.( halifeler ve peygamberimizin eşleri ) son zamanlarda müslüman olanlardan binlerce rivayet vardır.
üstelik bir yalancı çoban hikayesi vardır.çok meşhurdur.iki kere kurt yalanı söyleyen çobanı 3.keresinde doğru söylemesine rağmen kurt kapmıştır.çünkü doğrusuna kimse inanamaz olmuştur.binlerce sakat ve şirk bulaşmış hadisi yazan bu kişilere nasıl oluyorda bu derece yüksek bir itimat oluyor ben anlayamıyorum.
ama yinede hepsini bir kenara koyup diyorum ki !
hadis dinine inanmak yürek ister !
gücü yetenler hadise inanmaya bütün güçleri ile çalışsınlar.
buna asla güç yetiremeyeceklerdir !
işte şimdi başlıyoruz.
Allah’ın elçisinden sözlerini yazmak için izin istedik, bize izin vermedi.
Tirmizi, Es Sunan, K. İlm 11
Biz hadis yazarken Hz. Peygamber yanımıza geldi ve “Yazdığınız şey nedir?” dedi. “Senden işittiğimiz hadisler” dedik. Hz. Peygamber: “Allah’ın kitabından başka kitap mı istiyorsunuz? Sizden evvelki milletler Allah’ın kitabı yanında başka kitaplar yazdıkları için yoldan çıktılar.”
El Hatib, Takyid 33
buyrun hadislere inanmaya çalışın !
BU MÜMKÜNSE TABİ !