Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Zina Ile Fuhuş Farklıdır...
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ SORU-CEVAP ]·.
cah
Selam,

Toplumumuz da ve İslami literatürde zina ile fuhuş aynı bağlamda ve anlamda kullanılmaktadır...

Kuranı kerimde zina ve fuhuş ile ilgili iki ayrı hüküm vardır...

Nur suresi 2 ci ayette zina...

Nisa suresi 15,16 ayetlerinde fuhuş yapanlarla ilgili hükümler mevcuttur...

Birisinde ki ceza 100 değnek, diğerinde ise hapis yahut ev hapsi vardır...

Bu bağlamda bu iki fiile verilen farklı cezalara şöyle yorum getirmek mümkün olurmu acaba?

Zina; nikah akdinin yasak olduğu kişilerin cinsel ilişkisi...

Fuhuş; nikah akdinin yasak olmayanların nikahsız cinsel ilişkisi...

Literatür de rastlanmayan bir bakış açısı olduğunun farkındayım lakin hemen itiraz etmeden önce derince bir nefes alıp birkaç saniye içinizde tutup öylece tekrar yazılanları düşünmenizi rica ederim...
Zemahşeri
ALINTI(cah @ Jul 20 2008, 04:28 PM) *

Selam,

Toplumumuz da ve İslami literatürde zina ile fuhuş aynı bağlamda ve anlamda kullanılmaktadır...

Kuranı kerimde zina ve fuhuş ile ilgili iki ayrı hüküm vardır...

Nur suresi 2 ci ayette zina...

Nisa suresi 15,16 ayetlerinde fuhuş yapanlarla ilgili hükümler mevcuttur...

Birisinde ki ceza 100 değnek, diğerinde ise hapis yahut ev hapsi vardır...

Bu bağlamda bu iki fiile verilen farklı cezalara şöyle yorum getirmek mümkün olurmu acaba?

Zina; nikah akdinin yasak olduğu kişilerin cinsel ilişkisi...

Fuhuş; nikah akdinin yasak olmayanların nikahsız cinsel ilişkisi...

Literatür de rastlanmayan bir bakış açısı olduğunun farkındayım lakin hemen itiraz etmeden önce derince bir nefes alıp birkaç saniye içinizde tutup öylece tekrar yazılanları düşünmenizi rica ederim...

Bu bakış açısını ne ile temellendiriyor sunuz? Etimolojik analize göre mi kuranda kullanım şekillerine göre mi sünnetteki uygulumaya göremi yoksa sadece aklınız ile mi?

kuranda 100 değnek haricindeki ev hapsi ve hapis cezasının eşcinsellikle alakalı olduğu görüşü bana daHA tutarlı gelmektedir. Görüşünüzü delillendirirseniz seviniriz.
hamzayurekli
cah...?
cah
ALINTI(Zemahşeri @ Jul 20 2008, 10:47 PM) *

Bu bakış açısını ne ile temellendiriyor sunuz? Etimolojik analize göre mi kuranda kullanım şekillerine göre mi sünnetteki uygulumaya göremi yoksa sadece aklınız ile mi?

kuranda 100 değnek haricindeki ev hapsi ve hapis cezasının eşcinsellikle alakalı olduğu görüşü bana daHA tutarlı gelmektedir. Görüşünüzü delillendirirseniz seviniriz.

Selam,

Soruya cevap, vicdanımla...

Senin aklın, erkekle kadının nikahsız cinselliğini, erkekle erkeğin yahut kadınla kadının cinselliğinden daha kötü, çirkin aşağılık görüyor...

Benim vicdanım ise, erkekle erkeğin yahut kadınla kadının cinselliğini, erkekle kadının yasak cinselliğinden daha aşağılık görüyor...

zira, kalabalık şahitler önünde 100 değnek cezası, hapis cezasından daha aşağılayıcı bir ceza benim vicdanımda...senin vicdanında ise, erkekle kadının nikahsız cinselliği homoseksüel cinsellikten daha aşağılık...

_Alevi_
akp nin yeni kabul ettiği kanunlada zina suç olmakdan çıkarılmıştır , iki taraf anlaştıysa problem yokmuş . ben demedim , ab uyum yasaları dedi.
Zemahşeri
ALINTI(cah @ Jul 24 2008, 01:44 PM) *

Selam,

Soruya cevap, vicdanımla...

Senin aklın, erkekle kadının nikahsız cinselliğini, erkekle erkeğin yahut kadınla kadının cinselliğinden daha kötü, çirkin aşağılık görüyor...

Benim vicdanım ise, erkekle erkeğin yahut kadınla kadının cinselliğini, erkekle kadının yasak cinselliğinden daha aşağılık görüyor...

zira, kalabalık şahitler önünde 100 değnek cezası, hapis cezasından daha aşağılayıcı bir ceza benim vicdanımda...senin vicdanında ise, erkekle kadının nikahsız cinselliği homoseksüel cinsellikten daha aşağılık...

bir tarafta 100 değnek cezası diğer tarafta ölüm alıp götürünceye kadar hapis. Allah aşkına hangisi daha ağır bir ceza? Vicdanınızı bırakın mantığınızla düşünün. Bu durumda sen, yanlış anlamadı isem ensest ilişkiyi normal bir zinadan daha hafif buluyorsun. Çünkü sana göre ensest ilişkinin cezası 100 değnek iken normal bir zinanın cezası ömür boyu hapis. Bunu nasıl açıklayacaksın?
cah
ALINTI(Zemahşeri @ Jul 24 2008, 09:22 PM) *

bir tarafta 100 değnek cezası diğer tarafta ölüm alıp götürünceye kadar hapis. Allah aşkına hangisi daha ağır bir ceza? Vicdanınızı bırakın mantığınızla düşünün. Bu durumda sen, yanlış anlamadı isem ensest ilişkiyi normal bir zinadan daha hafif buluyorsun. Çünkü sana göre ensest ilişkinin cezası 100 değnek iken normal bir zinanın cezası ömür boyu hapis. Bunu nasıl açıklayacaksın?

selam,

Güzel kardeşim, eğer ki bilerek eksik yazmadıysan doğrusu şöyle;

nisa-15. HAYASIZCA davranışlarda bulunan kadınlarınıza gelince, aranızdan onların işlediği suça şahit olan dört kişi çağırın; bunlar onun için şahitlik yaparlarsa, suçlu kadınları ( ölüm alıp götürünceye yahut Allah onlara [tevbe etmeleri suretiyle] bir kapı açıncaya kadar evlerine hapsedin.

nisa-16. Suçluların her ikisini de [böyle] cezalandırın; ama eğer ikisi de tevbe eder ve gidişatlarını düzeltirlerse, onları kendi hallerine bırakın: çünkü Allah tevbeleri kabul edendir, rahmet kaynağıdır.

Şimdi sen bu ayetlerden tutup sadece ölüm alıp götürünceye kadar kısmını alıp onu hüküm haline getiriyorsan ve bunu bilerek yapıyorsan burada iyiniyet konusu şüphelidir.

Zemahşeri
ALINTI(cah @ Jul 24 2008, 09:58 PM) *

selam,

Güzel kardeşim, eğer ki bilerek eksik yazmadıysan doğrusu şöyle;

nisa-15. HAYASIZCA davranışlarda bulunan kadınlarınıza gelince, aranızdan onların işlediği suça şahit olan dört kişi çağırın; bunlar onun için şahitlik yaparlarsa, suçlu kadınları ( ölüm alıp götürünceye yahut Allah onlara [tevbe etmeleri suretiyle] bir kapı açıncaya kadar evlerine hapsedin.

nisa-16. Suçluların her ikisini de [böyle] cezalandırın; ama eğer ikisi de tevbe eder ve gidişatlarını düzeltirlerse, onları kendi hallerine bırakın: çünkü Allah tevbeleri kabul edendir, rahmet kaynağıdır.

Şimdi sen bu ayetlerden tutup sadece ölüm alıp götürünceye kadar kısmını alıp onu hüküm haline getiriyorsan ve bunu bilerek yapıyorsan burada iyiniyet konusu şüphelidir.

diyanet meali
Nisa
(15) Kadınlarınızdan fuhuş (zina) yapanlara karşı içinizden dört şahit getirin. Eğer onlar şahitlik ederlerse, o kadınları ölüm alıp götürünceye veya allah onlar hakkında bir yol açıncaya kadar kendilerini evlerde tutun (dışarı çıkarmayın).7
Nisa
(16) Sizlerden fuhuş (zina) yapanların her ikisini de incitip kınayın. Eğer onlar tövbe edip ıslah olurlarsa onları incitip kınamaktan vazgeçin. Çünkü allah tövbeleri çok kabul edendir, çok merhamet edendir.

yaşar nuri meali
Nisa
(15) Kadınlarınızdan eşcinsellik/sevicilik yapanlara karşı içinizden dört tanık getirin; eğer tanıklık ederlerse o kadınları, ölüm canlarını alıncaya ya da allah kendileri için bir yol açıncaya kadar evlerde tutun.
Nisa
(16) Eşcinselliği içinizden iki erkek yaparsa onlara eziyet edin. Bu ikisi tövbe eder, durumlarını düzeltirlerse onlara eziyetten vazgeçin. allah Tevvâb'dır, tövbeleri çok kabul eder; Rahîm'dir, merhametine sınır yoktur.

elmalı meali
Nisa
(15) Kadınlarınızdan zina edenlerin aleyhlerine dört şahit getirin. Eğer şahitlik ederlerse, ölüm onları alıp götürünceye veya allah onlara bir yol açıncaya kadar evlerde hapsedin.
Nisa
(16) Sizlerden zina edenlerin ikisine de eziyet edin. Eğer tevbe edip kendilerini düzeltirlerse, onları cezalandırmaktan vazgeçin. Çünkü allah, tevbeleri kabul eden, daima merhamet edendir.

esed meali ve tefsiri
Nisa
(15) HAYASIZCA davranışlarda bulunan kadınlarınıza gelince, aranızdan onların işlediği suça şahit olan dört kişi çağırın; bunlar onun için şahitlik yaparlarsa, suçlu kadınları (12) ölüm alıp götürünceye yahut allah onlara [tevbe etmeleri suretiyle] bir kapı açıncaya kadar evlerine hapsedin.

12 - Lafzen, "onları".
Nisa
(16) Suçluların her ikisini de [böyle] cezalandırın; (13) ama eğer ikisi de tevbe eder ve gidişatlarını düzeltirlerse, onları kendi hallerine bırakın: çünkü allah tevbeleri kabul edendir, rahmet kaynağıdır. (14)

13 - Lafzen, "ve aranızdan bu suçu işleyen iki kişi (çıkarsa), her ikisini de cezalandırın". Müfessirlerin çoğuna göre, bu hem bir kadının ve erkeğin hayasızca davranışlarına, hem de eşcinsel ilişkilere işaret etmektedir.

14 - Bazı müfessirler fâhişeh terimine (ki burada "hayasızca davranış" olarak çevrilmiştir) zinâ veya "(kadın ile erkek arasındaki) gayrimeşru ilişki" anlamını yüklemişler ve sonuçta bu ayetin, her iki suçlu tarafın da yüz kırbaçla cezalandırılması esasını getiren 24:2 tarafından "neshedildiği"ni ileri sürmüşlerdir. ancak bu mesnetsiz varsayım kabul edilemez niteliktedir. Kur'an'ın herhangi bir ayetinin başka bir ayet ile "neshedilmiş" olduğunu kabul etmenin imkansızlığı bir tarafa (bkz. sure 2, not 87), fâhişeh ifadesi, bizâtihî, gayrimeşru cinsel ilişki anlamını ihtiva etmez: Daha çok, söz veya davranış olarak aşırı, çirkin, müstehcen, yakışıksız yahut iğrenç şeyleri ifade eder (karş. Lane VI, 2344 vd.) ve hiçbir şekilde cinsel suçlarla sınırlandırılamaz. Bu bağlamda ve 24:2 ile birlikte okunduğunda bu ifade, açıkça, zinâ olarak tanımlanan şey (yani, "fuhuş" veya "gayrimeşru ilişki") ile mutlaka sınırlanamayacak olan hayasızca davranmayı gösterir ve bu nedenle, dayak ile cezalandırılan isbatlanmış zinânın aksine samimî bir pişmanlık ile telafi edilebilir. Bütün cinsel tecavüz veya hayasızca davranış iddialarında Kur'an'ın, diğer bütün hukukî olaylarda istenen iki şahit yerine dört şahidin doğrudan şahitliğini mahkumiyet için bir olmazsa olmaz şart (sine qua non) olarak belirlemesi, kayda değer bir husustur. Hem bu emre temel teşkil eden sebepler, hem de onun hukukî sonuçları için bkz. 24:4 ile ilgili not 7.

Linkinpark
ALINTI(_Alevi_ @ Jul 24 2008, 07:50 PM) *

akp nin yeni kabul ettiği kanunlada zina suç olmakdan çıkarılmıştır , iki taraf anlaştıysa problem yokmuş . ben demedim , ab uyum yasaları dedi.

AKP bu ülkede devlet daireleri de dahil biçok yerde zinayı yasaklayacaktı ama sağolsun adamlarınız yeri göğü inletti?

bir taraftan "sahip olduğu gazetelerde çıplak kadın fotoları mevcut " diye eleştirdiniz öbür taraftanta "Devlet dairelerinde zina yasaklanacak "dendiğinde gerici diye suçlamalar yöneltti savunduğunuz adamlar.

Önce Malezya sonra İran oluruz diyenleri biz gayet iyi biliyrz..

_Alevi_
ALINTI(Linkinpark @ Jul 24 2008, 10:25 PM) *

AKP bu ülkede devlet daireleri de dahil biçok yerde zinayı yasaklayacaktı ama sağolsun adamlarınız yeri göğü inletti?

bir taraftan "sahip olduğu gazetelerde çıplak kadın fotoları mevcut " diye eleştirdiniz öbür taraftanta "Devlet dairelerinde zina yasaklanacak "dendiğinde gerici diye suçlamalar yöneltti savunduğunuz adamlar.

Önce Malezya sonra İran oluruz diyenleri biz gayet iyi biliyrz..

nasıl derler :

bırak bu ayakları biggrin.gif
hamzayurekli
ALINTI(_Alevi_ @ Jul 24 2008, 07:50 PM) *

Uyguluyormusun yasaları....?
_Alevi_
ALINTI(hamzayurekli @ Jul 25 2008, 01:13 AM) *

Uyguluyormusun yasaları....?

uyguluyomusun yasaları derken neyi kastediyosun anlamıyorum ?

zina ve fuhuş yasalarını ben kendime uygulayamam , zina ve fuhuş yapmıyorum çok şükür.

yasaları uygulamak için öncelikle o fiilleri yapmak gerekir , sen yapıyorsan sana uygularız. bakalım uygulanıyomuymuş.
hamzayurekli
ALINTI(_Alevi_ @ Jul 25 2008, 12:57 PM) *

uyguluyomusun yasaları derken neyi kastediyosun anlamıyorum ?

zina ve fuhuş yasalarını ben kendime uygulayamam , zina ve fuhuş yapmıyorum çok şükür.

yasaları uygulamak için öncelikle o fiilleri yapmak gerekir , sen yapıyorsan sana uygularız. bakalım uygulanıyomuymuş.

neyı kast ettiğimi anlamadıysan seninle konuşmama gerek yok.

Çünkü zeka olarak eşit değiliz...

Vee ben öyle açıklama ve anlatmaya çalışacak bi karekterde değilim....

Söyledim anladın anladın anlamadın selametle....

wink.gif
Linkinpark
ALINTI(_Alevi_ @ Jul 24 2008, 10:57 PM) *

nasıl derler :

bırak bu ayakları biggrin.gif

İstersen sorularıma cevap ver... Yazdıklarıma cevap ver..

He !! Dikkat ette elin ayağın birbirine dolaşmasın..
hamzayurekli
Duydunuzmu a dostlar ADALET VE KALKINMA PARTİSİNİ kapatmaya güçleri yetmemiş....

Yahudilerden bi ödülde anaya mahkemesı alır herhalde hak etti cocuklar...bleh.gif
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.