Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Söz Eri, Erdem Ve Mertlik Nedemektir...
Islami Forum - Popüler Forum > EDEBİYAT VE DÜŞÜNCE > .·[ OKU VE DÜŞÜN ]·.
cah
Selam,

Günümüzde birçok kavram anlamı idrak edilmeden kullanılmaktadır...

Bunların başlıacaları şunlardır;

Sözünün eri olmak,

Erdemli olmak,

Mert olmak...v.s.

Söz eri olmak, ağzından çıkan söze sadık kalmak manasındadır...bu kavram şundan dolayı önemlidir ki, sözünün eri olmayan aynı zamanda antlaşmalarına uymayan demektir...Kitabımız Kuranı kerimde antlaşmalarını bozana ne denmekte olduğunu dileyen araştırabilir...işte bu yüzden sözünün eri olmak, doğru yolda ilerlemenin değişmez şartıdır...

Erdemli olmak, bu kavram da çok kullanılır lakin ne olduğu sorulduğunda birçok kişi açıklamasını yapamaz, ezberlemiş ve tekrar edegelmektedir...oysa kitabımız Kuranı Kerim bunu gayet net olarak açıklamıştır...erdem; kendi için ayırdıklarını başkalarına dağıtmaktır(başkalarıyla paylaşmak değil, dağıtmak)...

Ve Mertlik, en hassas en değerli kavramlardan birisidir doğru yol yolcuları için...birçok kişi mertliği ya sözünün eri yahutta içi dışı bir olma(samimiyet) ile karıştırır...şemsin tarifi ile Mertlik; kişiyi kendi kendine yeter hale getirmektir...demektedir....bu bağlamda bakıldığında birçok kişi, zat yahut makam vaad ettiklerine ulaşmak için kendilerini şart koşarlar yani kendilerine bağımlı kılarlar kişiyi...

sükût-u vaveyla
herkes kendine bir sorsun ...

her verdiğimiz sözde durabiliyor muyuz?

------

ayrıca bir şey daha sormak istiyorum...

yakın bir arkadaşımız sözünde dur(a)madı ...

şöyle mi düşünmeliyiz... ..sözünde durmuyorsun..karaktersizsin...

yoksa bizler peygamber efendimizi örnek alıyoruz fakat peygamber değiliriz olur arada böyle şeyler...

insanların hatalarını ,günahlarını görünce hemen kişilik meselesi haline getiriveriyoruz nedense...

müslümanın anlayışlı olma ..iyiyi görme durumu nerde kaldı...
musalli
ALINTI

Günümüzde birçok kavram anlamı idrak edilmeden kullanılmaktadır...

Bunların başlıacaları şunlardır;

Sözünün eri olmak,

Erdemli olmak,

Mert olmak...v.s.

Söz eri olmak, ağzından çıkan söze sadık kalmak manasındadır...

erdem; kendi için ayırdıklarını başkalarına dağıtmaktır(başkalarıyla paylaşmak değil, dağıtmak)...

Ve Mertlik, en hassas en değerli kavramlardan birisidir doğru yol yolcuları için...birçok kişi mertliği ya sözünün eri yahutta içi dışı bir olma(samimiyet) ile karıştırır...şemsin tarifi ile Mertlik; kişiyi kendi kendine yeter hale getirmektir...demektedir....bu bağlamda bakıldığında birçok kişi, zat yahut makam vaad ettiklerine ulaşmak için kendilerini şart koşarlar yani kendilerine bağımlı kılarlar kişiyi...

allah razı olsun,,gerçek manaları ile değerleri daha bir güzelleştiren hoş bir yazı olmuş...
al_muallim
Mertlik konusunuda şu yöndede gösterebiliriz, insanın en büyük düşmanı nefis ve şeytan olduğu için, mertlikliğide tam yapamaz,

ama mertlikte en önemli kavram şudur , yapılan işde, yapılan görevde, sen o mertliği gösterememişsen,

sonradan o kişiye ben burda şu şu hatayı yaptım, nefsime uydum demeli, karşıdakine bunu demeli,,

mertlikte asıl önemli olan hususlar bunlardır bence,,

sizin dediklerinizide katarsak , mertliğin asıl anlamı çıkıyor,,
Allah razı olsun

selam ve dua ile..
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.