Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: 18. Lema Neden Yok
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ NURDAN DAMLALAR ]·.
izzet
Es'SELAMu Aleykum risaleinurun orjinal osmanlıca nushalarınla var olan 18. LeMa neden latince eserlerde bulunmuyor???? bilen varmıdır acaba ???
İmam Şamil
Sakıncalı olduğu için sona konmuştur diye biliyorum.

Selametle...
ayna
sakıncalıdır o nedenle kaldırılmıştır.
izzet
sakıncalı olan nedir Risaleinura gönül vermiş bir insan onu bütünü ile kabul etmezmi daha açık yazarmısınız şu "sakınca"yı...
ayna
siyasi konular içerdiği için desem anlarmısınız?
izzet
ALINTI(ayna @ Jun 25 2008, 02:22 PM) *

siyasi konular içerdiği için desem anlarmısınız?

siyasi konular içerdiği için diyorsanız 18. LeMa hakkında hiç bir fikriniz yok demektir.oyuzden anlayamayacağım sizi...
zühre
ALINTI(izzet @ Jun 23 2008, 02:57 PM) *

Es'SELAMu Aleykum risaleinurun orjinal osmanlıca nushalarınla var olan 18. LeMa neden latince eserlerde bulunmuyor???? bilen varmıdır acaba ???

Ve aleyküm selam kardeşim.. Bu mevzuyu bende merak ettim ve çok değerli bi abime sordum ve şu cevabı aldım aktarıyorum;

Sikke-i Tasdik-i Gaybi Risalesinde 18. Lem'a, 8. Lem'a, 28. Lem'a ve 8. Şuanın tamamı olacak. 18. Lem'a tamamıyla o devirde olan "harf inkılabı" nı anlatıyor. Bu bölümlerde anlatılan meseleler daha çok gaybi tasdikler ve müjdeler olduğu için ve herkes -özellikle bu asrın maddeci insanları- bunları anlayamacakları için Üstad bunlara " Mahremdir. Nurun en has şakirtlerine mahsustur " kaydını düşmüştür. Çünkü ancak onlar bu gaybi meseleleri anlayabilirler. Nitekim ben bizzat gördüm: Adam kalkıp bu Sikke-i Tasdik-i Gaybiyi okuyup Üstad hakkında ileri geri konuşuyor. Demek ki Üstadımızın düştüğü kayıtlar çok anlamlı. Ve bu itirazı yapan adam haksızdır. Çünkü " En has bir Nur talebesi " olmadığından yaptığı iş tecessüse girer ki, bu da dinen haramdır. ( Hucurat 11-13. ayetler arasında olacak... ) Maalesef bu tip insanlar kalkıp Üstad hakkında " müşrik " bile diyebiliyorlar. Özrü kabahatinden beter. Kendi iğrençliğini ve cehaletinin ve anlayışsızlığının rezaletini görmez sonra da böyle konuşur durur. Neyse cahillere " Selam " deyip geçmek lazım.

Selam ve dua ile..
izzet
ZuHRe kardeş Allah razı olsun bunu merak edip araştırmanız çok güzel yazdıklarınızda doğrudur ama ben şahsım adına bütün kardeşlerin okumalarını tavsiye ederim.yalnız şöyle bir durum var latincesi yok bu risalenin..ben asıl nüshalarından okumuştum(osmanlıca olarak)..belki internetten iyi araştırılırsa latincesi bulunabilir bi,zim elimizde mevcut değil..
selam ve Dua iLE...
bilal habeş
ALINTI(zühre @ Jul 29 2008, 01:49 AM) *

Ve aleyküm selam kardeşim.. Bu mevzuyu bende merak ettim ve çok değerli bi abime sordum ve şu cevabı aldım aktarıyorum;

Sikke-i Tasdik-i Gaybi Risalesinde 18. Lem'a, 8. Lem'a, 28. Lem'a ve 8. Şuanın tamamı olacak. 18. Lem'a tamamıyla o devirde olan "harf inkılabı" nı anlatıyor. Bu bölümlerde anlatılan meseleler daha çok gaybi tasdikler ve müjdeler olduğu için ve herkes -özellikle bu asrın maddeci insanları- bunları anlayamacakları için Üstad bunlara " Mahremdir. Nurun en has şakirtlerine mahsustur " kaydını düşmüştür. Çünkü ancak onlar bu gaybi meseleleri anlayabilirler. Nitekim ben bizzat gördüm: Adam kalkıp bu Sikke-i Tasdik-i Gaybiyi okuyup Üstad hakkında ileri geri konuşuyor. Demek ki Üstadımızın düştüğü kayıtlar çok anlamlı. Ve bu itirazı yapan adam haksızdır. Çünkü " En has bir Nur talebesi " olmadığından yaptığı iş tecessüse girer ki, bu da dinen haramdır. ( Hucurat 11-13. ayetler arasında olacak... ) Maalesef bu tip insanlar kalkıp Üstad hakkında " müşrik " bile diyebiliyorlar. Özrü kabahatinden beter. Kendi iğrençliğini ve cehaletinin ve anlayışsızlığının rezaletini görmez sonra da böyle konuşur durur. Neyse cahillere " Selam " deyip geçmek lazım.

Selam ve dua ile..

ALLAH c.c razı olsun kardeşim çok güzel açıklamışsınız.

ANLAYANA!!!!!

Selam ve duayla
zühre
ON SEKİZİNCİ LEM'A
Mahremdir, herkese gösterilmez
Otuz Birinci Mektubun On Sekizinci Lem'ası
Risale-i Nur şakirtlerine işaret eden Hazret-i Ali'nin (r.a.) bir keramet-i gaybiyesidir.
Cay-ı dikkat: Şu acip lem'anın ehemmiyeti üç noktadan geliyor.
Birincisi ve en mühimi: Gizli kalmış gaybî mühim bir mucize-i Ahmediyeyi (a.s.m.)HAŞİYE 2 beyan eder ki, cevamiu'l-kelim nev'inden iki cümleden ibaret bir hadis-i şerifi iki sayfa kadar hakaik-i tarihiyeyi ve iki devlet-i azime-i İslâmiyenin hatimelerini ifade ediyor.
İkincisi: Keramet-i evliya hak olduğuna kat'i bir burhan gösteren Hazret-i Ali'nin (r.a.), latin harfinin kabulünü tam tarihiyle ve tarz-ı tatbikini iki kelimeyle göstermesidir.
Üçüncüsü: Risale-i Nur şakirtlerine ve naşirlerine karşı Hazret-i Ali'nin (r.a.) irşadkârane ve teveccühkârane bakması ve işaret etmesidir.

Hazret-i Gavs-ı Âzam Şeyh-i Geylanî'nin (r.a.), sarahat derecesindeki keramet-i gaybiyesini teyid ve takviye eden Hazreti Esedullahü'l-Galib Ali İbni Ebu Talib (r.a.) ve kerremallahu vechehû kaside-i ercüze-i meşhuresinde aynen ihbarat-ı gavsiyeyi tasdik edip işaret ediyor.
Mecmuatü'l-Ahzab'ın beş yüz seksen ikinci sayfasından, beş yüz doksan yedinci sayfasına kadar o Ercüzedir. O Ercüze'nin mevzuu ve içindeki maksad-ı aslı İsm-i Âzamı tazammum eden altı ismin ehemiyetini beyan etmek, hem o münasebetle istikbaldeki bir kısım umur-u gaybiyeye ve tesis-i İslâmiyette bir kısım mücahedata işaret etmektir.
Evet, Hz. İmam (r.a.), üstadı olan Habibullah Aleyhisselatü Vesselamdan aldığı dersin bir kısmını işarî bir surette zikrediyor. Feth-i Hayber'deki hem mucize-i Nebeviye, hem keramet-i Aleviye olan harika vakıayı bahsettiği gibi, tesis-i İslâmiyete temas eden mühim noktaları da bahsediyor. Sonra istikbale bakıyor. Peygamber-i Zişandan (a.s.m.) aldığı dersle bir kısım Arabın ona karşı isyanlarından hiddet ederek demiş:
H A Ş İ Y E 1 Bu keramet-i Aleviye ya tafsilatıyla ona gösterilmiş, o da ihbar etmiştir ki: Zahir de budur. Veyahut icmali bildirilmiş, tafsilatı bildirilmemiş. Belki intak-ı bil-hak nev’inden Cenab-ı Hak ona söylettirmiş. O halde ona bir keramet ve Risale-i Nur’a bir ikram-ı İlahi olarak kelamında bu ihbar-ı gaybi bulunmuş.Evet keramet iki kısımdır. Elinde zahir olan zat bazen bilir, bazen tafsilen bildirilmez. İkisi de keramettir, belki bildirilmezse daha selametlidir."Allahümme salli a'lâ men kâle: Ene medînetü'l-ilmi ve aliyyun bâbuha. Ve alâ âlihi ve sahbihi ecmaîn. Âmîn. Velhamdü lillâhi Rabbi'l-âlemîne" (Allah’ım, salât ve selâm “Ben ilmin şehriyim. Ali ise onun kapısıdır.” diyen zâtın ve onun bütün âl ve eshabın üzerine olsun. Âmin. Bütün hamd, övgü ve senâlar âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur.)
H A Ş İ Y E 2 Mucizat-ı Ahmediyeye (a.s.m.) dair olan On Dokuzuncu Mektubun cüz’ü evvelinde zikredilen hadsiz ihbarat-ı gaybiye-i Ahmediye (a.s.m.) nev’inden seksen mucize-i Ahmediye (a.s.m.) bununla seksen bir olur.
1 Gerçek Allah katındadır, ancak O bilir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

Bu Lem'a Sikke-i Tasdik-i Gaybî'de yer almaktadır. bk. s. 2078-2082-3-13.
zühre
ALINTI(izzet @ Aug 29 2008, 03:34 PM) *

ZuHRe kardeş Allah razı olsun bunu merak edip araştırmanız çok güzel yazdıklarınızda doğrudur ama ben şahsım adına bütün kardeşlerin okumalarını tavsiye ederim.yalnız şöyle bir durum var latincesi yok bu risalenin..ben asıl nüshalarından okumuştum(osmanlıca olarak)..belki internetten iyi araştırılırsa latincesi bulunabilir bi,zim elimizde mevcut değil..
selam ve Dua iLE...

Cümlemizden razı olsun kardeşim.. Osmanlıcayı çözmek çok basit, biraz gayretle arapça hurufatı bilen tüm kardeşlerim okuyabilir, lakin Sikke-i tasdik-i gaybi'nin 2078-2082-3-13 sayfalarında latinceside yer almaktadır..
Sanırım önce latince neşredilecekmiş ama "harf inkılabı" ile ilgili olduğu için uygun düşmeyeceği düşünülmüş ve osmanlıca neşredilmiş..
Mahrem olan bir risalenin de internette alenen gözler önüne serileceğini düşünmüyorum, sanırım buna dikkat edilmiş, ki edilsin de zaten..
Selam ve dua ile..
zühre
ALINTI(bilal habeş @ Aug 29 2008, 05:28 PM) *

ALLAH c.c razı olsun kardeşim çok güzel açıklamışsınız.

ANLAYANA!!!!!
Selam ve duayla

Cümlemizden razı olsun kardeşimm!!
O sizin bakışınızın güzelliği.. Baki selam..
sükût-u vaveyla
vay be ... demek herkes anlayamaz bu kadar ciddi meseleler...

bilal habeş
ALINTI(HüZüN yıLı @ Aug 30 2008, 12:24 AM) *

vay be ... demek herkes anlayamaz bu kadar ciddi meseleler...

EVET!!
sükût-u vaveyla
smile.gif
ayna
ben bir an şualar diye düşündüm o nedenle o cevabı verdim.
bysniper21
" Ezcümle: Acib bir tesadüfle işittim ki; dört risalem ile bu iki sene zarfında yazdığım mektubların suretini taharri memurları şimendiferde tutmuşlar. O risalelerin ikisi, “İhlas”tır. Gerçi bir derece mahremdir, fakat mahkeme, hem Ankara ehl-i vukufu tedkikten sonra zararsız görmüşler ki, bize iade ettiler.

Hem sansüre ve büyük muharrirlere göstermek için İstanbul’a gönderilmiş “İktisad” ise, bu zamanda herkese lâzımdır. Onsekizinci Lem’a olan Keramet-i Aleviye ise, yanlışlıkla onlara, beraber gönderilmiş. Değil o risaleyi tab’etmek, belki en mahrem kardeşlerime de ancak okumasına izin veriyorum. Hem o, dünyaya bakmıyor"(Emirdağ Lahikası-106)
bysniper21
"Onsekizinci Lem’a olan Keramet-i Aleviye ise, yanlışlıkla onlara, beraber gönderilmiş. Değil o risaleyi tab’etmek, belki en mahrem kardeşlerime de ancak okumasına izin veriyorum. Hem o, dünyaya bakmıyor"(Emirdağ Lahikası-106) "
Selman-ı Aydın
ALINTI(izzet @ Aug 29 2008, 03:34 PM) *

ben şahsım adına bütün kardeşlerin okumalarını tavsiye ederim.yalnız şöyle bir durum var latincesi yok bu risalenin..ben asıl nüshalarından okumuştum(osmanlıca olarak)..belki internetten iyi araştırılırsa latincesi bulunabilir bi,zim elimizde mevcut değil..
selam ve Dua iLE...

izzet kardeş, ben forumda uzun zaman önce Risale-i Nur Okuma programı görmüştüm. İş yerindeki bilgisayara indirmiştim ama sonradan silmek zorunda kaldım (Askere gitmeden önce).Şimdi baktım ki program hala forumda mevcut ama program içeriğinde 18. Lema'nın tamamı var mı ve orjinale yakın çeviri yapılmış mı bilmiyorum. Osmanlıca'sını okumuşsunuz ve okunmasını tavsiye ediyorsunuz. Ben diğer arkadaşların yazılarını da okudum, okunmaması yönündeki yazların "herkes tarafından anlaşımama" endişesi mi yoksa başka başka gerekçeleri mi var onu da bilmiyorum. Sonuç olarak programa baştan sona bakmamıştım. Zaten bende programdaki yazıların doğruluğunu teyit edecek kaynak kitaplar yok.

Vehasıl kelam programı incelenmesi için aşağıya ekledim. Eğer linkler sağlamsa indirin ve bakın bakalım 18. Lema var mı ve varsa asıl nüshalarıyla uyumlu mu?

Selametle...

TEVHİD
Hımmm.İlginç. En kısa zamanda Osmanlıcasından bulup okuyacağım inşallah.Merak ettim şimdi.
Bu arada konuyla ilgili kısa ama dikkate şayan açıklamasından dolayı Zühre kardeşime duacıyım inşallah.Allah razı olsun.
Konuyla ilgili Selam kardeşimin paylaşımına da bakacağım inşallah.Siz de sağolun varolun.

Selam ve dua ile
zühre
ALINTI(TEVHİD @ Sep 15 2008, 03:23 PM) *

Hımmm.İlginç. En kısa zamanda Osmanlıcasından bulup okuyacağım inşallah.Merak ettim şimdi.
Bu arada konuyla ilgili kısa ama dikkate şayan açıklamasından dolayı Zühre kardeşime duacıyım inşallah.Allah razı olsun.
Konuyla ilgili Selam kardeşimin paylaşımına da bakacağım inşallah.Siz de sağolun varolun.

Selam ve dua ile

jp.gif Allah senden razı olsun kardeşim.. Dualara dahil olmak ne güzel..
musbethareket
Sikke-i Tasdik-i Gaybî

ON SEKİZİNCİ LEM'A
Mahremdir, herkese gösterilmez
Otuz Birinci Mektubun On Sekizinci Lem'ası

Risale-i Nur şakirtlerine işaret eden Hazret-i Ali'nin (r.a.) bir keramet-i gaybiyesidir.

Cay-ı dikkat: Şu acip lem'anın ehemmiyeti üç noktadan geliyor.

Birincisi ve en mühimi: Gizli kalmış gaybî mühim bir mucize-i Ahmediyeyi (a.s.m.)HAŞİYE 3 beyan eder ki, cevamiu'l-kelim nev'inden iki cümleden ibaret bir hadis-i şerifi iki sayfa kadar hakaik-i tarihiyeyi ve iki devlet-i azime-i İslâmiyenin hatimelerini ifade ediyor.

İkincisi: Keramet-i evliya hak olduğuna kat'i bir burhan gösteren Hazret-i Ali'nin (r.a.), latin harfinin kabulünü tam tarihiyle ve tarz-ı tatbikini iki kelimeyle göstermesidir.

Üçüncüsü: Risale-i Nur şakirtlerine ve naşirlerine karşı Hazret-i Ali'nin (r.a.) irşadkârane ve teveccühkârane bakması ve işaret etmesidir.

Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.