ya ben direk Allahı düşünsem, veya Rasülü düşünsem olmazmı?
şeyh niye giriyorki Allahla benim arama?
bide merak ettim, bu rabıta ibadetmidir? ibadete hazırlanmak ise, ben ibadete hazırlanırken abdest alırım yetmezmi?
Ayrıca Allah, yatarak da beni hatırlayın demiş, ben neden otururken şeyhimi düşüneyim, yatarakda direk olarak Allahı düşünmem emredilmişken, neden bin bir türlü hayallerle şeyhimi düşünüp Allahın bu emrinden mahrum kalayım!!
Allah bu kadar ulaşılmazmı ki, ona ulaşmak için şeyhe ihtiyacım olsun?
Şah damarınızdan yakınım diyor, bu kadar yakın olan için neden şeyhin aracılığına ihtiyaç duyuyum.
Ben Allahı düşünüp ağlamak istiyorum, niye şeyhi düşünüyüm ki?
Bunun yerine şeyh bana namazdaki hatalarımı söylese, zekatı anlatsa, haramı helali öğretse, kuranı tefsir etse, sosyal hayatta neler yapmam gerekiğini nasihat etse (emir değil nasihat) orucu anlatsa, cenneti anlatsa, cehennemi anlatsa daha iyi olmazmı?
bunlarıda anlatıyordur elbet, ama Allaha ulaşmak için Allaha benim arama girmeden bunları anlatsa olmazmı?
Tağutu anlatsa mesela, küfrü anlatsa. Bıraksın ben allahımla baş başa kalayım, neden aracı oluyo ki?
Ben Allahı düşünsem Allah kabul etmeyecekmi, hayır böyle olmaz sen beni yanlız düşünemezsin, şeyhini düşün onun maneviyatı seni bana getirsin, herkes benim huzuruma gelemez mi diyecek (Allahı tenzih ederim)
Ben Allahı istiyorum, şeyhin yardımına gerek yok, kendimde Allahı düşünüp huzuruna varabilirim. şeyh bana başka şeyleri anlatsın.
Tağutu anlatsın, Tağutu