(giriş yazıdır)

KURAN-I KERİMİN DÜŞÜNCE VE BİLİM DÜZLEMİNDE AÇIKLAMASI)

1

Yöntem: Düşünce ve Mantık

SORGULAYAN VE ONAYLAYAN

-‘düşünce İnsan oğlunun elindeki yegane anahtardır.’

Hiç düşündünüz mü? İçinde yaşadığımız bu olağanüstü kainat nasıl var? Hiç düşündünüz mü? Yaratıldı mı…ve ama yaratıldıysa nasıl yaratıldı? Yaratan nerede nasıl yaratı? Yaratan nasıl oluyor da var ve nasıl var oldu -nasıl vardı- ? Elbete düşündük –düşündünüz- daha çocukken etrafımızdakilere bu soruları çok sormuştu(K)nuz Ve kesin –apaçık-net bir cevap alamamıştınız. Sonra büyüdük; kimimiz tanrı! yaratan dedi; Kimimiz ise hiçbir şeye inanmadı. Kimimizde hala karanlıKlarda

-aman tanrım nasıl!!!!

-Ve düşündüğünüzde de insan bu sorulara asla kesin –mutlak-bir cevap veremez demiştiler-dediler- ve dediniz..

Acaba gerçektende öylemi?

ve artık savaşımıza <bilerek> katıl!

________________________________________________________________________________

BAŞLANGIÇ

X: Ben varım.

X :Ve eğer ben varsam (ki varım bunu müşhadele edebiliyorum) ve eğer her şeyinde bir şeye ihtiyacı varsa ( ki her şeyin kesin olarak bir şeye ihtiyacı vardır.) bu sonsuz gereklili ve varlık için kesinlikli ihtiyaç da ben nasıl varım nasıl var oldum?

Başlangıç EVET ben varım!

(kainat var!)

insanoğlunun(önceyi) düşünmeye başladığı nokta onun var olduğu olgusudur bir öndeki sayfadaki sorular bu noktadan çıkmıştı. Evet gerçektende içinde yaşadığımız kainat denilen bu yer her nereden nasıl gelmişse gelmiş; ve her nasıl var olmuşsa olmuş:

-VAR

onun normal şartlarda (neosda*) var olmaması gerekir ona hayretle bakmamızın çıkış noktası sebebi

budur.

________________________________________________________________________________

*= akıl fonksiyon İŞLEM yaparken zorunlu olarak tabi olduğu OLMAZA OLMAZ ilkeler vardır bu kuralar (İLKELER)sonradan edinilmemiş doğuştandır. Varlığı ihtiyaçsızlık olanın(ilkin) ben varım! demesiyle kendi kendini yazan olmaza olmaz kuralar İLKELER bütünü = neos = akıl.

2. Evet ben varım ve bildiğim var olan benim (kainatın) maddeyle var olduğudur Var olan ben, ‘ ben = kainat’ derken kast ettiğim şeyde maddenin bütünlüğüdür

Var olan kainat =--->maddenin bütünlüğüdür ;maddedir maddeyle vardır;

VAR OLAN MADDEDİR!

Madde?

Madde nedir?

2

<<MADDENİN DÜŞÜNSEL VARLIĞI (YAPISI KÖKENİ)>>

madde kainat vardır buraya kadar bizim için kesin olan bilgi maddenin var olduğudur<en gerçekte o var mıdır? Bu sorunu cevapı en gerçek nedirdir sorusunun cevapında gizlidir bu soruya daha sonra döneceğiz>ve bildiğimiz var olan maddenin (kainatın) bir şeylere ihtiyaçlı olarak var olduğudur (ÇÜNKÜ VAR OLMAK VAR OLMANIN İHTİYAÇINI İSTER/ madde ihtiyaçlı olarak vardır onun var olabilmesi için onu oluşturup var edecek bir şeylere ilk için olabileceği bir yere vb ihtiyaçları vardır .

=

-madde ihtiyaçlıdır

-ihtiyaçlı olarak vardır.

Ve her şeyin bir şeye ihtiyacı vardır olabilecek her şeyin onu oluşturup var edecek bir şeylere ihtiyacı vardır ÇÜNKÜ dediğimiz gibi <varlık var olmak ihtiyaç ister ihtiyaçlıdır>

(ELİNİZE HARHANGİ BİR MADDE ALIN VE DÜŞÜNÜN)

Diyebiliriz ki kainat maddeyle vardır varlığı budur ihtiyacı yoktur. Öyleyse maddenin başlangıçı? İlki. zaten diyebiliriz ki bizim varlığımız var olmamız ihtiyacı yokun ürünüdür çünkü her şeyin var olabilmek için bir şeylere ihtiyacı vardır ve biz varız?

-ama! ihtiyaçlı olarak.

(Dediğimiz gibi BAŞLANGIÇ ben varım ( şeyler=madde) var ve her şeyinde var olmak için bir şeylere=ilk için= bir şeye ihtiyacı var)

birilerinin çıkıp bize bunları söylemesine de hiç gerek yok biz bunu çok iyi biliyoruz <var olan her şeyin bir şeye ihtiyaçı vardır>ve bunu bize söyleyen bu tertibi bize sunan beyinin (kelimeler arası) kımıldanışlarında başka hiç bir şey olmayan düşünce değil(ki düşünce asla bu değildir)madenin olgunun kendisidir.

-her şeyin bir şeye ihtiyaçı olduğu kainatın gözlemleye bildiği ve kainata <APAÇIK> gözlemlene bilinen bir bilgidir.-

ihtiyaç <--- varlığı ihtiyaçlı <---- madde

ihtiyaç?

Varlığı ihtiyaçlı olan bir şey =ihtiyaç( ilk başlangıç için varlığı ihtiyaçlı olan =ihtiyaçtır) olan bir şey kendi kendini yaratır mı var olabilir mi düşüncenin/(DÜŞÜNCENİN) buna cevapı asladır o başlangıç ilk olarak var olamaz ki yaratsın!

Çünkü:,

madde--> ihtiyaçlı olarak var varolabilmek için bir şeylere ihtiyaçı var ve ihtiyaçı olan şeyinde bir başka şeye ve onunda bir başka şeye = sonsuz bir İHTİYAÇ UZANTISI!

<--İLK İÇİN İHTİYAÇLI <----ihtiyaç olan bir şey <---ihtiyaçlı olarak var <-- madde

--------------> = ihtiyaçtır.

ihtiyaç?

ilk için varlığı ihtiyaçlı =ihtiyaç olan bir şey yaratabilirmi ilk için ihtiyaçlı ihtiyaç olan bir şey hiçbir şey yaratıp var edemez ancak var olsa bile <ki ihtiyaçlı var olamaz> başka bir şeyi kendine ihtiyaçına = ihtiyaça çevirir

(çünkü ihtiyaçlının varolmak için ihtiyaçı vardır:) .

Tesadüf:

(tesadüfün ilk için bilgisi) Tesadüfün ortaya çıka bilmesi için bir şeylerin var olmasına ihtiyaçı vardır ki tesadüfi bir şey olsun: (bu kesindir)

Tesadüf ilk başlangıç için =varlığı ortaya çıkması için bir şeylere ihtiyaçlı ihtiyaçlı olan = ihtiyaç

YİNDE BİZ kainat var VARIZ!!!

T

Burada maddenin ‘şeylerin’ varlığının ihtiyaçlı olduğunu ve düşünsel olarak (ihtiyaçlının= ihtiyaçın) başlangıç olamayacağını başlangıç olarak bir kaynağa (arkeye) vardığımızdır –ve her şeyin varlığının ihtiyçalı olduğu ve bizimde bir şeylere ihtiyaçlı olarak var olduğumuz bir sistemde kaynağın-en nihayaete başlangıçta başlangıçın (arkenin) ihtiyaçsız olduğudur.

Çünkü:

X: eğer ben varsam (varım) ve eğer her şeyin de bir şeye ihtiyaçı varsa ben var olmamalıyım çünkü böyle bir durumda düşüncenin (neosun) cevapı sen var olmamalısın var olamasın.

Çünkü:

Ben (kainat) varım ama ben ihtiyaçlı olarak varım – bir şeylere ihtiyaçım var-

Ve ihtiyacım olan şeylerinde var olmak için bir başka şeye ihtiyaçı var ve onun da var olmak için yine bir başka şeye……ve onunda başka bir şeye ihtiyaçı var………-------->

yani madde maddenin varlığı =

İhtiyaçlı ---> ihtiyaçlı ---> ihtiyaçlı---->

başlangıç (ilk) için = ihtiyaç ---->ihtiyaç---> ihtiyaç

… …………………..

Sonsuz çıkmaz bir ihtiyaç uzantısı / ve ama ben ihtiyaçlı olarak varım ve ihtiyaçlı ilk için= ihtiyaç olan bir şey ilk başlangıç olarak kendisi var olamaz olsada ancak kendi ihtiyaçına =ihtiyaç çevirir ve artı ihtiyaçı karşılayamaz(çünkü ihtiyaçı vardır) ki= yaratsın .

Ama ben yinede varım!!!

İhtiyaç var olamasa bile ihtiyaçlı gördüğümüz maddenin ihtiyaçı her neyse karşılanmış ve ama ihtiyaçlı = en nihayete ilk için= ihtiyaç olan bir şey asla var olamaz ki yaratsın var olsun

=

Başlangıç -olarak- İHTİYAÇSIZ BİR ŞEY KESİN OLARAK VARDIR!

Çünkü:

Ben varım (apaçık) olarak ben varım (alt neosun dış neosa baş kaldırması) ve ihtiyaçlı olan= ihtiyaç olan var olamaz yaratamaz öyleyse ihtiyaçsız olarak bir kaynak ( öncesiz =ilk) var olmanın ihtiyaçını karşılamıştır = ihtiyaçsız OLARAK var olan bir şey kesin olarak vardır.

0 İlktir ve başlangıçtır.

Ve bunu bize söyleyen yine onu (her şeyin bir şeye ihtiyaçı vardır) diyerek inkar eden dış neos(dış akıldır)

Çünkü: neos: (her şeyin bir başlangıçı ilki vardır) ve o var ve ama varlığın bir şeylere ihtiyaçlı olduğunu biliyor ve lanet olsun ihtiyaçlı= ihtiyaç asla yaratamaz var olamaz diyor ama ama ben varım = kesinlikle ihtiyaçsız var.

Eğer olmasa madde= varlığı ihtiyaçlı olan <biz> asla var olamazdı çünkü: ihtiyaçlı olan bir şey= ihtiyaç asla ilk olarak var olamaz ve yaratamaz.

/ ve birilerinin çıkıp bunları bize demesine hiç gerek yok çünkü biz bunları (mantığın aklın ilkeleri =neosu ) kesin olarak biliyoruz << her şeyin bir şeye ihtiyaçı var ve ama biz varız!!!>> = her şeyin bir şeye onunsa hiç birşeye ihtiyaçı yoktur

Akıl :< ‘her şeyin bir şeye ihtiyaçı vardır.’ Ve ben varım ( biz varız) = Varlığı ihtiyaçsız bir şey ilk olarak VAR

- buraya kadar kavramak ta bir sorun yaşamadığınız diliyorum. ihtiyaçı her şeyi kendine çevireni ileriyi iyi anlamak için iyi kavrayın.

<<İHTİYAÇSIZ>>

(neosa= akla :hiç bir şeye ihtiyaçı olmayan şey (=ihtiyaçsız) nedir ? diye soracak olursak şu cevapı verecektir:…………… o cevabı bilmektedir.)

Sevgi nedir?

Bizim için bir kavram (kavram= bilgi) evet bir kavram kavramın bize okutuğu öz bilgisi:sevgi=…………………? (sözün özü: teolojik anlamda bir kavram olan sevginin varlığı öz bilgisi nedirdir sorumuz) eğer bir size sevgi nedir onun tanımını yapınız derse nasıl yapardınız? Sevgi: ……………………….!!!

Bir şeyin bir şeyi sevmesi midir? Bu sevmek eylemir sorumuz ise sevgi nedirdir?

Nasıl bir şeydir.

Bir kavramdır ve kavram =bilgidir. İşte bu bilgisi nedir?_

( kavramların varlığı bizim için bilgidir.)

Sevgi --> kavram --> kavramın açıklığı ve kavramın seçikliği ---> kavramın çerçevesi varlığı (bilgisi)

Evet bir şey bir şeyi seviyorsa bu sevmek eylemidir ve içinde sorumuz olan sevgi vardır.

< şimdi sevginin gerçek sevginin = sevginin ne olduğunu bilgisini varlığını bilmek için

Kendimize sorular sorup düşün(elim (sorgulaya(n)lım) ve mantık neosla( = ) yada (=) değil diyelim.>

- sevgi bir kavramsa ve kavramların varlığı olsaydı sevgi nasıl bir şey olurdu?

(Kavramların varlığı---> onun bilgisidir kavramın bilgisi kavramın varlığı/ var oluşu---> onun bilgisidir)

Şimdi sorular sorup cevap verelim.

1:

X --> A yı seviyor

X --->A’ yı çok güzel olduğu için seviyor

X: ben--> A yı seviyorum çünkü A çok güzel güzel olduğu için seviyorum

Sizce X in ---> A yı güzel çok güzel olduğu için sevmesi bir sevgi ----> gerçek bir sevgi---> yani sevgi midir?

2. örnek.

Olabilecek her hangi bir şey (her ne olursa olsun) ----> olabilecek her hangi bir şeyi ( her ne olursa olsun ) àseviyor

Olabilecek her hngi bir şey olabilecek her hangi bir şeyi o – var – var olduğu için seviyor

Sizce bu (o var olduğu için sevmesi ) bir sevmek eylemi= sevgi ---> gerçek bir sevgi -->bir sevgi midir?

(-yorum sizin)

!!!Ve iyi dinleyin!!!

Şimdi bu iki durumun tam tersine bakalım.

X ---> A yı seviyor

X ---> A yı çok çirkin (çirkin) olduğu için seviyor

Sizce X---> A yı çirkin olduğu için sevmesi bir sevgi---> gerçek bir sevgi----> kısacası sevgi mi?

(sizce gerçekten seviyor mu bu bir sevgi mi)?

örneğin tersine bakalım:

Olabilecek her hangi bir şey (her ne olursa olsun)-à olabilecek her hangi bir şeyi ( her ne olursa olsun ) ->seviyor

Olabilecek her hangi bir şey --> olabilecek her hangi bir şeyi o – var olmadığı için- seviyor

Sizce bu (o var olmadığı için onu sevmesi ) bir sevmek eylemi= sevgi---> gerçek bir sevgi---> sevgi midir?

Bütün bu durumlarda ve benzeri bütün durumlarda da (olumlu o ya da olumsuz) SEVGİ değildir.

- bunu bize söyleyen ‘olmaza olmaz olan neos yani akıldı’ ama neden sevgi değildi ve değildir?

Cevabınız neydi sevgi midir sevgi değil midir miydi ?

Kalp çakrası (sevgi merkezi) düzenli sağlıklı olanlar hemen ‘HAYIR’ dedi

Mantıksal olarak akıl yürütenler eğer ‘kafalarını çok karıştırmadıysalar’ sevgi değildir dediler aslında <<APAÇIK>>

çünkü:

1- a güzel olmasa x ayı sevmeyecekti

2- her hangi bir şey var olmasa her hangi bir şey herhangi bir şeyi sevmyecekti

1- a güzel osaydı x ayı sevmeyecekti

2- her hangi bir şey var olsaydı her hangi bir şey her hangi bir şeyi (bütün önermeler)sevmeyecekti.

bu şimdi sevgi mi gerçek bir sevgimi?

bu dört durumda sevgi değildir ve benzeri bütün durumlarda da böyle bir sevmek sevgià gerçekte bir sevgi = sevgi değildir.

Çünkü: her dört durumlarda da (bedensel insan için bütün durumlarda da) karşıdakini sevileni sevmekàiçin bir ihtiyaç ‘ güzel olması yada çirkin olması, var olması yada var olmaması yani = bir İHTİYAÇ gözlendi /gözetlendi

A güzel olmasa x ayı sevmeyecekti

Her hangi bir şey –var- olmasaydı her hangi bir şey onu sevmeyecekti yani sevmek için bir ihtiyaç gözetlendi o var olduğu için ya da var olmadığı için sevdi. (?)

Neden sevgi değildir ( neden sevgi değildiler?)

Çünkü: SEVGİ ihtiyaçsızdır SEVGİnin ihtiyacı yoktur.

Sevginin tanımı bilgisi: sevgi =ihtiyaçsız olandır ( ihtiyaçsızdır)

Sevgi:

Sevgi= bir kavram = kavram bizim için kavramın varlığı var oluşu= kavramın çerçevesi (bilgisi) = varlığı var oluşu = bilgisi = ihtiyaçsız akıl: İHTİYAÇSIZ OLAN İHTİYAÇSIZ OLARAK VARDIR!

=

Kavramsal Varlığı---> ihtiyaçsız.

—ihtiyaçsız bir kavram olan sevgini varlığı (=bizim için bilgisi) ihtiyaçsızdır.

1- sevgi ihtiyaçsızdır!!!

( ihtiyaç var olan için söz konusudur) ve sevgi ihtiyaçsızdır. Şimdi bir an için onun var olduğunu düşünün çünkü sevginin ihtiyaçı yoktur ve hiç bir şeye ihtiyaçı olmayan şey doğal olarak ihtiyaçsız olarak zaten var olacaktır.

İşte İHTİYAÇSIZ OLARAK düşündüğünüz o sevgiydi sevginin kendisiydi.

X ve objeye bakalım

sonsuz olasılık(önerme)

var olan

<------------------------------------------------------------ her hangi bir şey: X

1. X= sevgi 2. X= sevgi 3. X=---> sevgi

1. x =-->ihtiyaçlı 2,x= ---> ihtiyaçlı 3:x =--> ihtyaçlı

1,x-=->sevgi olmaz 2,x-=-> sevgi olmaz 3.x=-->sevgi olamaz

1.x=--> sevgi değil x2=--> sevgi değil 3,x=-->sevgi değil

ihtiyaçlı olan hiç bir şey (ki var olan her şey ihtiyaçlıdır ben varım diyorsanız var olmaya ihtiyaçlısınıdır) sevgi değildir

sonsuz x olasılığı. çünkü sevginin ihtiyaçı yok tur eğer ihtiyaçı varsa o sevgi değildir sevgi olamaz.

( şu an düşünsel bir boyuta düşünüyoruz kavramakta zorlanıyorsanız bile sevginin ihtiyaçı olmadığı düşünsel ve somut olarak denenip sınana bilinir pozitif bir bilgidir.demiştik ki biz düşünürken bazı olmaza olmaz ilkelere göre = mantık= akıl = neosa göre düşünürüz ve bize sevgi ihtiyaçsızdır diyen işte bu olmaza olmaz ilkeler kuralar bütünü neostur.)

<< düşünün iyi düşünün>>

- sorun sevginin var olup olmadığı değil ihtiyaçsız olduğudur.

kesin olarak biliyoruz ki sevginin varlığının ihtiyaçı yoktur (ihtiyaçsızdır) ihtiyaç varsa o sevgi değildir.

( ihtiyaçsız derken her şeye her şeye olabilecek öne sürüle bilecek aklımıza gelen ve ya gelmeyen bildiğimiz ya da bilmediğimiz her şeye tam ve sonsuz <--- bir ihtiyaçsızlıktan bahsediyoruz.)

varlığı ihtiyaçsız her şeye ihtiyaçsız olan bir şey ( kavram vb) var olabilir mi ? eğer hiç bir şeye ihtiyaçı yoksa o ihtiyaçsız olarak zaten vardır çünkü--->bir şeyin olmasına ihtiyaçı yok ki o var olmasın /lakin varlık (var olmak) ihtiyaç isterçünkü varlık--->ihtiyaçlı ihtiyaçı karşılanarak var oluna bilinir var olmayada ihtiyaçsız bir şekilde ---> ( her şeye ihtiyaçsılıkla) vardır kendisine ulaşılamaz (ve bu onun bilgisidir)

hz şuayp=

- ELBETE O SEVENDİR.

inkar edenler: biziz senin ne demek istediğini anlamıyoruz bizden uzaklaş - yoksa seni taşa tutarız.

<< Buraya kadar genel sonuç>>

biz kainat (= madde) varız. ve her şeyinde kesin olarak var olması için bir şeye ihtiyaçı vardır (ve bunu bize söyleeyen beynin kımıldanışlarında başka bir şey olmaya düşünce değil(düşünce okuyucudur) olgunun kainatın kendisidir. ve düşünce mantık bunu onaylar (1 = 1 evet) bu varlık için olmaza olmaz kendi kendini (İLKle) yazan bir kural bir ilke --> bir ihtiyaçtır(kuralsal bağlamda neosu yazan ihtiyaçtır!!!) ve biz ihtiyaçlı olarak(bir şeylere ihtiyaçı olarak) varız( << 2 durumda APAÇIK ve kesin>> o beynin kımıldanışlarında başka hiç bir şey olmayan düşünce ne oluyor ki bize bu tertipi sunuyor derken en kesini en gerçeği bilmek isityordu ' bunu bileceğiz' ) e varlığı ihtiyaçlı olan ihtiyaç <başlangıçta nihayete ilk> var olamaz ki yaratsın! ilk varlık başlangıç ihtiyaçsızdır bu şüphe götürmez apaçıktır ve ihtiyaçsız olan kaynak (ilk) programcı << sevgidir>> varlığı ihtiyaçsız olan sevginin kendisi. (onun bilgisi)

(bir an içi gözlerinizi kapatın ve hiç bir şey hiç bir şey yok diyin görülen şu olur ki hiç bir şey oılmaza bile (karanlıkla örtülü karanlık) << İHTİYAÇ >> varlıktan var olanda ne kadar geri giderseniz gidin: tanrı yok hiç bir şey yok ama ihtiyaç var) kıvaranıyor varlığını bulmaya çalışıyor çünkü biliyor ki o asla var olamaz var olmazı için bir kaynağa bir şeye ihtiyaçı var=yani varlığı varolması ihtiyaç isteyen var bu= varlığı varoluşu ihtiyaçsız bir şey (tanrı SEVGİ) kesin olarqak var!)

(lanet olası şimdi inkar mı edecek kabul ' ' EVET EVET EVET' mi diyecek.?

madde= --- >ihtiyaçlı ---> ihtiyaçlı ---> ihtiyaçlı ---->ihtiyaçlı ---->

= madde (maddenin varlığı) ilk yaratım için = (ihtiyaç)-----> (ihtiyaç)

ama ben ihtiyaçlı = ihtiyaç varım/ ----------->ihtiyaç var olamaz ama ben varım --------- -ihtiyaçlı --> ihtiyaçı karşılayan = >> bir ihtiyaçsız =İHTİYAÇSIZ (var)

<< İHTİYAÇ>>

konuya girmeden bir konuya tekrar değinelim. her şeyin bir şeye ihtiyaçı vardır ve biz varız

yani ihtiyaç var ve ihtiyaç ilk başlangıç olarak var olamayacağı için olamaz çünkü öncesi vardır var olamaz ----> sonsuz çıkmaz çökmüş bir uzantı / ve ama biz varız = ihtiçsız vardır ve ----> varlık(var olmak için kendi dışındakilerin ihtiyaçıdır) onlar için ihtiyaçtır. çünkü teoloji (varlıksal anlamda)var olmanın ihtiyaçı= ihtiyaç-----=--> ihtiyaçsız olmazsa olamaz.

/ HER ŞEYİN BİR ŞEYE İHTİYAÇI VARDIR DEMEK = İHTİYAÇSIZ VARDIR DEMEKTİR

VE ademoğlu İSTESE DE İSTEMESEDE HER ŞEYİN var olmak için BİR ŞEYE İHTİAÇI VARDIR DEMEKTEdir ÇÜNKÜ BU bİZİm AKLINIZ (OLMAZA OLMAZ) NEOSUMUZ İLKEMİZDİR!. /

ŞİMDİ BİLE BİLE İNKAR MI EDECEK YOKSA EVET EVET EVET EVET EVET Mİ DİYECEK!

Varlıkta (madde de ve soyuta = herşeyde) ihtiyaça gelmeden önce insana (eylemde ihtiyaça bakalım.)

hiç düşündünüz mü? ama bu da sorumu elbete çok çok düşündünüz hayır asla siz bu konuda gaflette ve yüz çeviricilersiniz: bilemeyiz bilemeyiz bilemeyiz hayır asla! BİLEBİLİRİZ.(HEM DE HER ŞEYİ)

HİÇ DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?

bu yaşamda yaşarken varmak istediğiniz asıl hedefiniz amaçınız ne? durup dinlenmeden neyin peşinde çapa harçayıp duruyoruz?

elbete insan bu soruya binlerce cevap verebilir ama <iyi düşünen kişi> eğer cevaplara/ nedenlere/ bakarsa verilen cevapların nedenlerin hiç birinin asıl hedef amaç olmadığını görecektir hiç biri asıl hedef amaç değildir hepsi amaça hedefe istenilene varmak için birer araçtır.

yaptığımız eylemlerle (işlerle) vardığımız elde ettiğimiz bazı şeylerle (ev,araba,iş,para vb) şeylerle vardığımız elde ettiğimiz şey amaç NE?

iş (eylem) iş(eylem)YAŞARKEN ------------------------> vardığımız ev ,arba, iş, para vb = GÜZEL YAŞARKEN--------iş-->-daha fazla elde etiğimiz ev ,araba, iş, para, vb= DAHA GÜZEL YAŞARKEN------iş-----------------------> ve daha daha güzel yaşarken-------> ve yine daha daha daha güzel yaşarken vardığım vardığım elde ettiğim şey ne----------> yine daha güzel yaşamakmı? kısacası insan güzel yaşamak ve daha daha güzel yaşamak = yaşamak için mi yaşar?

( yaşanılan şey? nedire cevapı verebilirsek cevapı burada kestirip atabiliriz )

-yaşamak (bedensel) yaşamak amaçımız değil araçımızıdır.

biz bedenle yaşar yaşamımızı devam ettiririz ve baraçımız olan bedenimizle işler yapıp eder ihtiyaçlarımız karşılarız ( çünkü ihtiyaçlarımızı işlerle (eylemlerle) ihtiyaçımızın ihtiyaçını verip ihtiyaçsız (hak) ederek elde eder ve karşıladığımız elde etiğimiz ( ev,araba,iş,eş,para, vb)araçsal ihtiyaçlarla /------->ihtiyaçımıza varırız.

bunları yaparız çünkü : neos tabi olduğunumuz ilkeler : ihtiyaç ihtiyaç ister ve ama gördük ihtiyaç-------> ihtiyaçsızdı (hak= ihtiyaçsız ediş)

işte amaç olan (eylemlerin programı olan) bu hedef ---------------------- ne ?

soru şu: bir şeyler işler yapıp durmaktadır işte insan bu işleri yaparken onun (bu eylemlerin) bir programı hedefi amaçı vardır işte bu program amaç hedef nedir? < neye varmak istiyoruz>

eylemsel olarak insan: (HEP NE İÇİN SOROUSUNU TEKRAR TEKRAR SOR)

1- ilkin insan ihtiyaçlıdır (onun bazı ihtiyaçları ihtiyaçı vardır)

2-yaşamak ve yaşamını davam ettirmek için ihtiyaçlarını karşılamak durumundadır

3- bı ihtiyaçlarını ( ki onları önemine göre kategorilere ayırabiliriz) =ihtiyaçını karşılam için çalışmak eylemde bulunmak durumundadır. o yapıp ederek eylemde bulunarara ihtiyaçlarını (ihtiyaçını)<<hak>> ederek karşılar ve karşılamak durumundadır.

insan:

ihtiyaçlı --> ihtiyaç <-----(iş/eylem )-----> varılan ihtiyaç

=

ihtiyaç <----eylem------->ihtiyaç

insan yaşadığı sürece eylemsel olarak bu dönüşü - ki o eylemlerini ihtiyaçlı olduğu için ihtiyaç için yapar ve eylemin vardığı ihtiyaça çıkıi noktasına ihtiyaça geri döner/ ve o yaşadığı sürece bu dönüşü tekrarlar.

şöyleki; eylemin çıkış noktası ihtiyaçtır (ihtiyaç için yapılır) ve vardığı ihtiyaçtır (ihtiyaç için yapılmıştı) =

ihtiyaç <-------iş/eylem--------> ihtiyaç

işte insan oğlunu eylemlerin gayesi olan (ki onun gayesi ihtiyaçıdır) işte ihtiyaçı olan bu şey nedir? çalışmak eylemde bulunmakmıdır elbete ki hayır (kim ben çalışmak için yaşıyorum diyebilir) bu ve benzerleri onun ' ihtiyaca' ihtiyaçı olan

şeye varması için ARAÇSAL İHTİYAÇLARDIR ama onun hedefi amaçı asıl ihtiyaçı değildir.

konuya kavrayacak şekilde inelim:

1. insanlar bir işte ' uğraşta' çalışır dururlar çünkü onun suyun yüzeyinde (görünen de) paraya ihtiyaçı vardır; ve onun için çalışır çaba harçar durur şimdi insanın suyun altında (gerçekte) ihtiyaçı bir kağıt parçası olan paramıdır? - HAYIR!

2. evet onun paraya para kazanmaya ihtiyaçı vardır; çünkü biz parayla bazı ihtiyaçlarımız karşılarız ve karşşıladığımız bu ihtiyaçlarla ( -ev, araba, iş vb --> güzel yaşamak) bir şeye asıl ihtiyaçımıza varırıız ve bu para yada barınmak için bir ev yada daha güzel --> bir ev , bir iş , bir eş ve yaşam değildir.

( aslında yaşaraken ı--------- eylem----------> güzel yaşamaya ı-----------eylem----------->ve daha daha güzel yşamaya bizi yönlendiren şey ' ihityaçımızdır' çünkü bizim ihtiyaçımız odur ve ona yaşarken------>daha güzel ayaşarken ve----> daha daha daha daha güzel yaşerken ona kolaylıkla <sıkıntısız> varırız ve buna mütakip :

ihityaç hep ihtiyaç (dahasını) ister ve O bizim ihtiyaçımızdır!

dediğimiz gib -yaşarken ---> bedensel yaşarken ihityaçlarla : (bedenle) --> işler uğraşlarla ihtiyaçlarımızı karşılarız ve bu araçsal ihtiyaçlarla asıl ihtiyaçımıza amaçımıza varırız

ve bu ihtiyaçımız: ( NE İÇİN SORUSUNU CEVAPLARA SOR)

-daha güze bir iş

-(para) daha çok para

-daha güzel ev

-daha çok güç güvenlik

-tatmin olma daha çok tatmin olma (hem her an istenilene <--> sevilene tatmin olma yoktur!)

-yemek daha daha güzel yemek ve benzerleri değildir. (BİR DÜŞÜN)

Bunlarla ( bu amaça ulaşmak için araç olan araçsal ihtiyaçlarla ) vardığımız gerçek ihityaçımız bizi -eylemsel olarak eylemlerimizle sürekli kendine dönderen ihtiyaçımız amacımız hedefimi (suyun altındaki) asıl ihtiyaçımız bizi peşinden koşturan varmak için durup dinlemeden çaba harcadığımız vardığımız istediğimiz sevdiğimiz < onsuz bir anımızın olmadığı>

gerçek ve asıl ihitaçımız <SEVGİDİR> (SEVGİ İÇİN)

YAZININ 2. VE 3. DEVAMINDA OKU