Linkinpark
Jun 3 2008, 06:18 PM
Öncelikle S.A.;
Bugün bi arkadaşla konuşuyorduk.. Dediki "Ben müslümanım ama hiçbir mezhebi tanımıyorum.. Yani herhangi bir mezhebin yolundan gitmiyorum" dedi.. Ben tabi şaşırdım ama bişeyler anlatıverdi.. Ne kadar anlatsam da nafile.
Benim bi sorum olacak..
Mezhepsiz müslümanlık olur mu?
Allah-a emanet..
Cahar Dudayev
Jun 3 2008, 06:26 PM
Eyvah
Ortalık yine karışacak
zeynebselin
Jun 3 2008, 06:32 PM
ALINTI(Linkinpark @ Jun 3 2008, 07:18 PM)

Öncelikle S.A.;
Bugün bi arkadaşla konuşuyorduk.. Dediki "Ben müslümanım ama hiçbir mezhebi tanımıyorum.. Yani herhangi bir mezhebin yolundan gitmiyorum" dedi.. Ben tabi şaşırdım ama bişeyler anlatıverdi.. Ne kadar anlatsam da nafile.
Benim bi sorum olacak..
Allah-a emanet..
bence olur kardeşim kişi kuranı okuyup hüküm çıkarıysa kendi kendine yani herkes dini,nden kendi sorumludur.bizi ilgilendirmez.mesela bende mezhep tutmam.ama bütün mezheplerin görüşlerini düşünürüm.onlarada danışırım.delillerini araştırırım.kuranada bakarım.sünnete de bakarım.kafama göre dilediğimi yaparım.hı siz yapmayın siz bilirsiniz ben kendime güveniyorum siz güvenemiyorsanız başka çareniz yok mezhepe yanlışıyla doğrusuyla inanmaya mecbur olursunuz.ben kuranma aykırı bir görüş varsa delil veriyorlarsa aykırı olduna dair mzhep felan dinlemem en iyi delil nerdeyse onu alırım.kuranda apa.ık b,işe varsa mezhep yüzünden inkar etmem kuranı.hı mezheplerinde görüşlerini alırım bazen.yani ben düşünen bir insanım insan olanada bu yakışır.düşünmek anlamak tefekkür etmek.delilleri araştırmak.alimlerede danışmak.kendi fikrimizide düşünmek işte insan olana bu yakışır...
herhangi bir mezheptenim demem bir konu hakkında en iyi delili kim verirse yada ben bulursam mezhep ayrımı kişi ayrımı yapmadan en iyi delili alırım.hak mezhep lafının doğru olmadığını düşünüyorumçünkü bi tek hak olan vardır oda kurandır.mezheplerdede yanlışlık olur ama kuranda asla.bu demek değilki mezheplerin her dediği yanlış demek değildir.ırk tutar gibi mezhep tutmam.kan dökmem mezhep yüzünden.allaha iftira atmam.delil delil delil en önemli olan şey delildir...
SOMALİ
Jun 3 2008, 06:38 PM
MEZHEPSİZ OLUR AMA İCTİHADSIZ OLMAZ ONUDA HERKES YAPAMAZ ANCAK İLİMDE DERİNLEŞENLER HARİÇÇ...
musalli
Jun 3 2008, 07:00 PM
ALINTI(SOMALİ @ Jun 3 2008, 07:38 PM)

MEZHEPSİZ OLUR AMA İCTİHADSIZ OLMAZ ONUDA HERKES YAPAMAZ ANCAK İLİMDE DERİNLEŞENLER HARİÇÇ...
anlaşılan oki zeynepselin kardeşimiz ilimde derinleşmiş ...
ALINTI
kişi kuranı okuyup hüküm çıkarıysa kendi kendine yani herkes dini,nden kendi sorumludur.bizi ilgilendirmez.
yani herkes kendi fikrini kur'an dan kendi çıkarsın,böylece herkesin kendi doğrusu olsun diyorsunuz,öylemi?ALINTI
ben kuranma aykırı bir görüş varsa delil veriyorlarsa aykırı olduna dair mzhep felan dinlemem en iyi delil nerdeyse onu alırım.
en iyi delili belirleme sınırınız nedir acaba,alimlere de güvenmediğinize göre
ALINTI
kuranı.hı mezheplerinde görüşlerini alırım bazen.yani ben düşünen bir insanım insan olanada bu yakışır.düşünmek anlamak tefekkür etmek.delilleri araştırmak.alimlerede danışmak.kendi fikrimizide düşünmek işte insan olana bu yakışır...
alimlere danışma zamanınızı nasıl ayarlıyorsunuz acaba birde bunu açıklayında öğrenelim.altı çizili kısımlardaki konuşmalarınız çok sakıncalı,,lütfen dikkatli ve ferasetli olun...
Linkinpark
Jun 3 2008, 07:18 PM
musalliyle aynı görüşteyim...
zeynebselin
Jun 3 2008, 07:42 PM
ALINTI(musalli @ Jun 3 2008, 08:00 PM)

anlaşılan oki zeynepselin kardeşimiz ilimde derinleşmiş ...
yani herkes kendi fikrini kur'an dan kendi çıkarsın,böylece herkesin kendi doğrusu olsun diyorsunuz,öylemi?en iyi delili belirleme sınırınız nedir acaba,alimlere de güvenmediğinize göre
alimlere danışma zamanınızı nasıl ayarlıyorsunuz acaba birde bunu açıklayında öğrenelim.altı çizili kısımlardaki konuşmalarınız çok sakıncalı,,lütfen dikkatli ve ferasetli olun... anlatayım bakın mesela bir konu geldi önüme dimi islamda şu vardı dediler mesela.hemen bir araştırma yapmaya başlarım.önce kurana bakarım o konuyla ilgili ayetlere bakarım.oradan temel olan şeyleri aklıma yerleştiririm.ondan sonra.çeşitili görüşleri araştırmaya başlarım.bu çeşitli görüşlerde peygamberimize ait olduğu iddia edilen hadisleri araştırırım.ondan sonra alim dene kişilerin görüşlerini araştırırm.sünni şii alevi yada herhangi bi kişiyi ayırım yapmam.bütün delilleri ortaya dökerim,sonrada kendi fikrimle devşiririm.ondan sonrada en iyi ,en orta yol ,en güzel ,,en uygun ,en yaşanılabilir olan fikri kabul ederim.işte mezhep tutmamak budur.yani mezhepleri dışlamıyorum,hadisleri dışlamıyorum,alimleri dışlamıyorum.ama körükörünede bağlanmıyorum.delillerini araştırıyorum.en güzelide budur bence amakendine güvenen yapar bu dediğimi.korkaklar ve bilgisizler yapamaz.korkaklar ve bilgisizler körükörüne tefekkürsüz inanmaya taklitçiliğe mahkumdurlar.
Cahar Dudayev
Jun 3 2008, 08:15 PM
Yeni bir mezhep ekolü!
İmam Zeynebselin!
Alkışlayın!
musalli
Jun 3 2008, 08:29 PM
ALINTI(zeynebselin @ Jun 3 2008, 08:42 PM)

anlatayım bakın mesela bir konu geldi önüme dimi islamda şu vardı dediler mesela.hemen bir araştırma yapmaya başlarım.önce kurana bakarım o konuyla ilgili ayetlere bakarım.oradan temel olan şeyleri aklıma yerleştiririm.ondan sonra.çeşitili görüşleri araştırmaya başlarım.bu çeşitli görüşlerde peygamberimize ait olduğu iddia edilen hadisleri araştırırım.ondan sonra alim dene kişilerin görüşlerini araştırırm.sünni şii alevi yada herhangi bi kişiyi ayırım yapmam.bütün delilleri ortaya dökerim,sonrada kendi fikrimle devşiririm.ondan sonrada en iyi ,en orta yol ,en güzel ,,en uygun ,en yaşanılabilir olan fikri kabul ederim.işte mezhep tutmamak budur.yani mezhepleri dışlamıyorum,hadisleri dışlamıyorum,alimleri dışlamıyorum.ama körükörünede bağlanmıyorum.delillerini araştırıyorum.en güzelide budur bence amakendine güvenen yapar bu dediğimi.korkaklar ve bilgisizler yapamaz.korkaklar ve bilgisizler körükörüne tefekkürsüz inanmaya taklitçiliğe mahkumdurlar.
zeynepselin hanımefendi kendinizi bu kadar önemsemeyin rica edicem,görende bişey zannedecek.
ilimden bi haber olduğunuz bariz bir şekilde ortada..
allah selamet versin...
zeynebselin
Jun 3 2008, 08:56 PM
ALINTI(musalli @ Jun 3 2008, 09:29 PM)

[/u]
zeynepselin hanımefendi kendinizi bu kadar önemsemeyin rica edicem,görende bişey zannedecek.
ilimden bi haber olduğunuz bariz bir şekilde ortada..
allah selamet versin...
sende paparaziler gibi söylenen kelimenin hepsini değilde başını sonunu kırparak altını çizmesen keşke insaniyet namına yakışmıyor.sadece o kısımlara odaklandırıyorsun.ben bilirim senin gibileri.
Linkinpark
Jun 3 2008, 09:24 PM
zeyneb arkadaş;
yorumların için tşkler ama yorumların tatmin edici deil .
Allah-a emanet ol..
zeynebselin
Jun 3 2008, 09:43 PM
ALINTI(Linkinpark @ Jun 3 2008, 10:24 PM)

zeyneb arkadaş;
yorumların için tşkler ama yorumların tatmin edici deil .
Allah-a emanet ol..
sadece senin görüşün bencede sizinkisi tatmin edici değil çünkü kalıplara takılmışsınız.kalıplardan çıkamıyorsunuz.selametle
musalli
Jun 3 2008, 09:44 PM
ALINTI(zeynebselin @ Jun 3 2008, 09:56 PM)

sende paparaziler gibi söylenen kelimenin hepsini değilde başını sonunu kırparak altını çizmesen keşke insaniyet namına yakışmıyor.sadece o kısımlara odaklandırıyorsun.ben bilirim senin gibileri.
ben farkındaysanız üstte de belirttim,hoşuma gitmeyen tehlikeli kısımların altını çiziyorum,
aksi taktirde burada insafsız insanlar yaşamıyor,sizin yazılarınızın hepsini mutlaka okuyacaktır.
ben cevap vereceğim kısımları alıntılıyorum.ama siz bundan bile art niyet çıkarmışsınız.
benim gibileri bi açıklada öğreneyim kardeşim,sizde rahatlayın bizde rahatlayalım...
zeynebselin
Jun 3 2008, 09:52 PM
ALINTI(musalli @ Jun 3 2008, 10:44 PM)

ben farkındaysanız üstte de belirttim,hoşuma gitmeyen tehlikeli kısımların altını çiziyorum,
aksi taktirde burada insafsız insanlar yaşamıyor,sizin yazılarınızın hepsini mutlaka okuyacaktır.
ben cevap vereceğim kısımları alıntılıyorum.ama siz bundan bile art niyet çıkarmışsınız.
benim gibileri bi açıklada öğreneyim kardeşim,sizde rahatlayın bizde rahatlayalım...
senin gibiler bence apaçık delil bile verilse mezhebiniz farklı diyorsa apaçık delilleri bile inkar edersiniz.öyle düşünüyorum ama genede allah bilir kesin öylesin demiyorum ama öyle gözüktün bi an
Zemahşeri
Jun 3 2008, 09:59 PM
Mezhebi din gibi görür isek mezhepsizi de dinsiz görürüz. Halbuki mezhepler dinin yorumlarından ibarettir. Eğer mezhepsiz din anlaşılmaz ve yaşanmaz der isek bu dini sadece alimler anlar ve yaşayabilir demiş oluruz. Eğer mezhep dindir der isek mezhepler arasındaki farklı görüşleri düşündüğümüzde dinde çelişki var demiş oluruz. Velhasıl bu din mezhep olmadan da pekala anlaşılır pekala yaşanabilir.
VEsselam
musalli
Jun 3 2008, 10:01 PM
telpako
Jun 3 2008, 10:02 PM
zeynepseline katılıyorum. İyi bir düşünce şekline sahip kendisini kısıtlamiyor. Ufku açık bence.
musalli
Jun 3 2008, 10:06 PM
ALINTI(telpako @ Jun 3 2008, 11:02 PM)

zeynepseline katılıyorum. İyi bir düşünce şekline sahip kendisini kısıtlamiyor. Ufku açık bence.
biz neyle kısıtlıyoruz telpako kardeşim
yada bizim içinde bulunduğumuz dar bir kalıp mı,
taklitçilik mi,körlük mü,ifade edermisiniz lütfen,,inanın ben sizin dilinizi anlıyamıyorum,
din adına aklına yatanı,işine geleni alıp,işine gelmeyeni bırakanlara biz müslüman demiyoruz...sizi rahatsız eden konu nedir bunu bize açıklarmısınız...
zeynebselin
Jun 3 2008, 10:10 PM
ALINTI(musalli @ Jun 3 2008, 11:01 PM)

müthiş bir kıvırma sanatınız var maşallah
ithamlarınızdan ALLAH'a sığınıyorum
apaçık delil diye biz kur'an a deriz mezhebide kur'an ve sünnetten sonra kıyas ve icma da kullanırız.
KUR'ANI-ın verdiği apaçık delili bırakıp mezheb görüşüne bakmak nece bir inanış olur bana anlatırmısınız.
hayır ben bilmiyorum da siz çok şey biliyorsunuz,engin bilgilerinizden faydalanalım...mesela zina edeni recm etmek.kuranda zina edenin cezası evli bekar farketmez 100 deynektir.kuranda cariyenin cezası ise hürün cezasının yarısıdır.yani 100 deyneğin yarısı 50 deynektir.eğer recm etmek öldürmek olsaydı öldürmenin yarısı olmadığına göre cariyeye yuarı ceza nasıl verilecekti.demekki 100 deynektir zinanın cezası.ama uydurma hadislerle allahın kuranın bozulduğu söyleniyor.allah kuranı koruyacanı söylüyor.ama bazı hadislerde kuranın bozulduğu söyleniyor.neymiş recm ayeti varmı neymiş recm ayetini keçi yemişmiş.kuranı insan bozamadıda cinler bozamadıda hayvan olan bir keçimi bozdu.neymiş bi ayet varmımışta bu ayet ihtiyar kadın ve erkek zina ederse recm edin diye bir ayet varmımışmışmış.hani nerde o ayet.kurana atılan bu şekilde iftiralar vardır yani anlıyacanız.yav kendi laflarıyla tuzağa düşüyorlar aslında ee dedikleri ayete göre ihitiyar kadınla ihtiyar erkeği recm etmeleri gerekiyor ozaman.iht,iyar değise etmemeleri gerekiyor ozaman.işte bunun gibi uydurmalara milyonlarca müslüman düşünmeden inanıyor.kuranı bırakıpta mezheplerin görüşüne bakmak budur.
zeynebselin
Jun 3 2008, 10:11 PM
ALINTI(musalli @ Jun 3 2008, 11:06 PM)

din adına aklına yatanı,işine geleni alıp,işine gelmeyeni bırakanlara biz müslüman demiyoruz...[/color]
sizi rahatsız eden konu nedir bunu bize açıklarmısınız...
ben işime geleni almıyorum delilleriyle söylüyorum kafadan uydurmuyorum benimnde kendime has delillerim var.
musalli
Jun 3 2008, 10:22 PM
ALINTI(zeynebselin @ Jun 3 2008, 11:10 PM)

mesela zina edeni recm etmek.kuranda zina edenin cezası evli bekar farketmez 100 deynektir.kuranda cariyenin cezası ise hürün cezasının yarısıdır.yani 100 deyneğin yarısı 50 deynektir.eğer recm etmek öldürmek olsaydı öldürmenin yarısı olmadığına göre cariyeye yuarı ceza nasıl verilecekti.demekki 100 deynektir zinanın cezası.ama uydurma hadislerle allahın kuranın bozulduğu söyleniyor.allah kuranı koruyacanı söylüyor.ama bazı hadislerde kuranın bozulduğu söyleniyor.neymiş recm ayeti varmı neymiş recm ayetini keçi yemişmiş.kuranı insan bozamadıda cinler bozamadıda hayvan olan bir keçimi bozdu.neymiş bi ayet varmımışta bu ayet ihtiyar kadın ve erkek zina ederse recm edin diye bir ayet varmımışmışmış.hani nerde o ayet.kurana atılan bu şekilde iftiralar vardır yani anlıyacanız.yav kendi laflarıyla tuzağa düşüyorlar aslında ee dedikleri ayete göre ihitiyar kadınla ihtiyar erkeği recm etmeleri gerekiyor ozaman.iht,iyar değise etmemeleri gerekiyor ozaman.işte bunun gibi uydurmalara milyonlarca müslüman düşünmeden inanıyor.kuranı bırakıpta mezheplerin görüşüne bakmak budur.
allah aşkına kardeşim nereden uyduruyorsunuz bu ihtiyar zinacıların cezasıyla genç zinacıların ceza farklılıklarını.hayatımda ilk kez duyduğum bir saçmalıkla beni itham ediyorsunuz.
böyle bir ayetin olduğunu duyarak değilde varsa okuyarak hüküm verin lütfen,,
peygamber efendimiz dedi ve denildiden allah'a sığının buyuruyor.siz ise sadece kulaktan duyduğunuz
zırvaları bize delil gibi sunuyorsunuz.allah hidayet versin kardeşim...
nasreddinhoca
Jun 3 2008, 11:38 PM
ALINTI
Olmaz kardeşim..Mezhebsizim diyen birine bak mutlaka bir mezhebi vardır!!!
Mesela, Hint Kuraniyyun akımı vardır, hadisleri inkar ederler, sünneti inkar ederler...(oryantalist menşeili, İngiliz emperyalizminin çocukları)
Sünneti inkar ederken de onları sakın sünnetsiz sanmayın, çünkü, açıkca diyorlarki Muhammed (sav)'in sünnetini bırakın, bizim uydurduğumuz sünnete uyun!!!
Yani gördüğünüz gibi kendi uydurduklarına tabi olmamızı istiyorlar!!!
Kaveller
Jun 3 2008, 11:58 PM
Mezhep imanın şartlarından değildir , niye mezhepsiz müslüman olmasın ?
Benim mezhebim yok diyen kişinin niye illa tüm mezhepleri reddiğini düşünüyorsunuz .
Mezhepleri red etmek başka kendisini herhangi bir mezhebin mensubu olarak tanımlamamak başka şeylerdir.
Diğer yandan bu kadar mezhebin olması da olağan ve olması gereken bir durumdur çünkü insanlarda anlayış ve algı farklılğı vardır .Kur'an Kerim yaşan bir kitabdır dolasıyla dinamiktir , Yorumları sabitleştirmek dini statikleştirir .
Allah c.c kitapta akl etmez misiniz der .Alimlerin aklıyla akl edin demez .
zeynebselin
Jun 4 2008, 12:04 AM
ALINTI(musalli @ Jun 3 2008, 11:22 PM)

allah aşkına kardeşim nereden uyduruyorsunuz bu ihtiyar zinacıların cezasıyla genç zinacıların ceza farklılıklarını.hayatımda ilk kez duyduğum bir saçmalıkla beni itham ediyorsunuz.
böyle bir ayetin olduğunu duyarak değilde varsa okuyarak hüküm verin lütfen,,
peygamber efendimiz dedi ve denildiden allah'a sığının buyuruyor.siz ise sadece kulaktan duyduğunuz
zırvaları bize delil gibi sunuyorsunuz.allah hidayet versin kardeşim...
kulaktan duyma değil hepsi isbatlı islam fıkıh ansiklopedisi abdulaziz tarhan aç okuçhadislerde var buna benzer açta oku biraz biz boşuna konuşmuyoz.allaha şükür bizde müslümanız bişe görüyozki bas bas bağırıyoruz
nasreddinhoca
Jun 4 2008, 12:13 AM
ALINTI
Zeyneb Selin: ama uydurma hadislerle allahın kuranın bozulduğu söyleniyor.allah kuranı koruyacanı söylüyor.
Allah Kuran'ı bir kitap olarak koruyacağını nerede söylüyor???
Gerçi sizin gibi zihniyetlerden bu soruya cevap bulanını görmedim, bakalım sen ne yapacaksın????
zeynebselin
Jun 4 2008, 12:32 AM
ALINTI(nasreddinhoca @ Jun 4 2008, 01:13 AM)

Allah Kuran'ı bir kitap olarak koruyacağını nerede söylüyor???
Gerçi sizin gibi zihniyetlerden bu soruya cevap bulanını görmedim, bakalım sen ne yapacaksın????
ayetleri oku bilmiyorsan öğren azcık;
O zikri (Kur’ân-ı biz indirdik biz; ve O’nun koruyucusu da
elbette biziz!” (Hicr 15:9)
“O elbette şerefli bir Kur’ân’dır, korunmuş bir kitâpta
dır.”
(Vâkıa 56:77-78)
telpako
Jun 4 2008, 12:39 AM
ALINTI(musalli @ Jun 3 2008, 11:06 PM)

biz neyle kısıtlıyoruz telpako kardeşim
yada bizim içinde bulunduğumuz dar bir kalıp mı,
taklitçilik mi,körlük mü,ifade edermisiniz lütfen,,inanın ben sizin dilinizi anlıyamıyorum,
din adına aklına yatanı,işine geleni alıp,işine gelmeyeni bırakanlara biz müslüman demiyoruz...sizi rahatsız eden konu nedir bunu bize açıklarmısınız...Benim takdir ettiim şey artık müslümanların meshep kalıplarına sığmayıp araştırmaları öğrenmeleri , başlangıçta bütün herşeyi reddeden insanlar zamanla tam olarak doğru nedir araştırıp öğrenirler her ne kadar bütün fikirlere katılmasam da başlangıç için böyle bir yaklaşım müslümanın araştırmaya ve okumaya yönelmesi için , bunun yanında kuranda olmayan kalıpların dışına çıkabilmesi için güzel bir gelişme.
zeynebselin
Jun 4 2008, 12:47 AM
nasreddinhoca
Jun 4 2008, 01:14 AM
ALINTI
ayetleri oku bilmiyorsan öğren azcık;
O zikri (Kur’ân-ı biz indirdik biz; ve O’nun koruyucusu da
elbette biziz!” (Hicr 15:9)
“O elbette şerefli bir Kur’ân’dır, korunmuş bir kitâpta
dır.”
(Vâkıa 56:77-78)
Ben, ders almam ders veririm!!!
İnna nahnu nezzelnaz zikra ve inna lehu lehafizun...
Muhakkak biz zikri indirdik ve muhakkak onu koruyacağız...
soru 1: Onu ile kast edilen nedir?
soru 2: Onu ile kast edilen zikir ise zikir nedir?
soru 3: Zikrin bir kitap olarak kuran olduğunu nerden çıkardınız???
İlle Cihad
Jun 4 2008, 08:00 AM
ALINTI(nasreddinhoca @ Jun 4 2008, 02:14 AM)

Ben, ders almam ders veririm!!!
İnna nahnu nezzelnaz zikra ve inna lehu lehafizun...
Muhakkak biz zikri indirdik ve muhakkak onu koruyacağız...
soru 1: Onu ile kast edilen nedir?
soru 2: Onu ile kast edilen zikir ise zikir nedir?
soru 3: Zikrin bir kitap olarak kuran olduğunu nerden çıkardınız???
sayın hocam, bahsedilen hicr suresi 9. ayetteki zikir lafzından kasıt kurandır.
bunu anlamak için surenin 6. ayetinden itibaren okuyunuz, bakınız zikirden kastedilen ne imiş!!
Hicr Suresi
6.
Dediler ki: "
Ey kendisine Zikir (Kur'an) indirilen kimse! Sen mutlaka delisin!"
Not : parantez içindeki (kuran) ifadesini saymasanız dahi,
kendisinine zikir indirilen kimse ile kasıt Hz. Peygamberdir, ona indirilen de kuran olduğuna göre, bahsedilen zikir açık ve net olarak kurandır!!
7.
"Eğer doğru söyleyenlerden isen bize melekleri getirsene!"
8.
Biz melekleri ancak hak ve hikmete uygun olarak indiririz. O zaman da onlara mühlet verilmez.
9.
Şüphesiz o zikri (Kur'an'ı) biz indirdik biz! Onun koruyucusu da elbette biziz.
Farakhlit
Jun 4 2008, 09:29 AM
Eğer desen: Hak bir olur. Nasıl böyle dört ve on iki mezhebin muhtelif ahkâmları hak olabilir?
Elcevap: Bir su, beş muhtelif mizaçlı hastalara göre nasıl beş hüküm alır. Şöyle ki: Birisine, hastalığının mizacına göre su ilâçtır; tıbben vâciptir. Diğer birisine, hastalığı için zehir gibi muzırdır; tıbben ona haramdır. Diğer birisine az zarar verir; tıbben ona mekruhtur. Diğer birisine zararsız menfaat verir; tıbben ona sünnettir. Diğer birisine ne zarardır, ne menfaattir; âfiyetle içsin, tıbben ona mübahtır. İşte hak burada taaddüt etti. Beşi de haktır. Sen diyebilir misin ki, "Su yalnız ilâçtır, yalnız vâciptir, başka hükmü yoktur"?
İşte bunun gibi, ahkâm-ı İlâhiye, mezheplere hikmet-i İlâhiyenin sevkiyle ittibâ edenlere göre değişir. Hem hak olarak değişir ve herbirisi de hak olur, maslahat olur. Meselâ, hikmet-i İlâhiyenin tensibiyle İmam-ı Şâfiîye ittibâ eden, ekseriyet itibarıyla Hanefîlere nisbeten köylülüğe ve bedevîliğe daha yakın olup, cemaati birtek vücut hükmüne getiren hayat-ı içtimaiyede nâkıs olduğundan, herbiri bizzat dergâh-ı Kàdıu'l-Hâcâtta kendi derdini söylemek ve hususî matlubunu istemek için, imam arkasında Fâtihayı birer birer okuyorlar. Hem ayn-ı hak ve mahz-ı hikmettir. İmam-ı Âzama ittibâ edenler, ekseriyet-i mutlaka itibarıyla, İslâmî hükûmetlerin ekserîsi o mezhebi iltizam etmesiyle, medeniyete, şehirliliğe daha yakın ve hayat-ı içtimaiyeye müstaid olduğundan, bir cemaat bir şahıs hükmüne girip, birtek adam umum namına söyler; umum, kalben onu tasdik ve rapt-ı kalb edip, onun sözü umumun sözü hükmüne geçtiğinden, Hanefî mezhebine göre imam arkasında Fâtiha okunmaz. Okunmaması ayn-ı hak ve mahz-ı hikmettir.
---
ASIRLARA GÖRE şeriatler değişir. Belki bir asırda, kavimlere göre ayrı ayrı şeriatler, peygamberler gelebilir ve gelmiştir. Hâtemü'l-Enbiyadan sonra, şeriat-i kübrâsı her asırda her kavme kâfi geldiğinden, muhtelif şeriatlere ihtiyaç kalmamıştır. Fakat teferruatta, bir derece ayrı ayrı mezheplere ihtiyaç kalmıştır.
Evet, nasıl ki mevsimlerin değişmesiyle elbiseler değişir, mizaçlara göre ilâçlar tebeddül eder. Öyle de, asırlara göre şeriatler değişir; milletlerin istidadına göre ahkâm tahavvül eder. Çünkü, ahkâm-ı şer'iyenin teferruat kısmı, ahvâli beşeriyeye bakar, ona göre gelir, ilâç olur.
Enbiya-yı sâlife zamanında tabakat-ı beşeriye birbirinden çok uzak ve seciyeleri hem bir derece kaba, hem şiddetli ve efkârca iptidaî ve bedeviyete yakın olduğundan, o zamandaki şeriatler, onların haline muvafık bir tarzda ayrı ayrı gelmiştir. Hattâ bir kıt'ada, bir asırda ayrı ayrı peygamberler ve şeriatler bulunurmuş. Sonra, Âhirzaman Peygamberinin gelmesiyle, insanlar güya iptidaî derecesinden idadiye derecesine terakki ettiğinden, çok inkılâbat ve ihtilâtatla akvâm-ı beşeriye birtek ders alacak, birtek muallimi dinleyecek, birtek şeriatle amel edecek vaziyete geldiğinden, ayrı ayrı şeriate ihtiyaç kalmamıştır, ayrı ayrı muallime de lüzum görülmemiştir. Fakat tamamen bir seviyeye gelmediğinden ve bir tarz-ı hayat-ı içtimaiyede gitmediğinden, mezhepler taaddüt etmiştir. Eğer, beşerin ekseriyet-i mutlakası, bir mekteb-i âlinin talebesi gibi, bir tarz-ı hayat-ı içtimaiyeyi giyse, bir seviyeye girse, o vakit mezhepler tevhid edilebilir. Fakat bu hal-i âlem o hale müsaade etmediği gibi, mezâhib de bir olmaz.
İki mizaca göre mesâil-i fer'îde hakikat sabit değil; izafî ve mürekkep. Mükellefîn mizaçlar
Ona bir hisse verip ona göre ederek tahakkuk ve terekküp, her mezhebin sahibi mühmel mutlak hükmeder.
Mezhebinin hududu tayinini bırakır temayül-ü mizaca. Taassub-u mezhebî tâmime sebep olur.
Tâmimin iltizamı sebep olur nizâa. İslâmiyetten evvel tabakat-ı beşerde derin uçurumlar,
Hem tebâüd-ü acîbi istedi bir vakitte taaddüd-ü enbiya, tenevvü-ü şerâyi', müteaddit mezhepler.
Beşerde bir inkılâp İslâmiyet yaptırdı, beşer tekarüb etti, şer' etti ittihad, vâhid oldu peygamber.
Seviye bir olmadı; mezhep taaddüt etti. Terbiye-i vâhide kâfi geldiği zaman, ittihad eder mezhepler
Abdulhamit
Jun 4 2008, 10:32 AM
‘’Mezhepsizlik Dinsizliğe Köprüdür
6. Reformcular ve yenilikçiler genellikle fıkıh mezheplerine karşıdır. Suriyeli büyük İslam alimi Profesör Doktor Said Ramazan el-Bûtî hazretleri “İslam Şeriatını Tehdit Eden en Büyük Bid’at Mezhepsizliktir” adıyla bir kitap yazmıştır. Son devrin büyük âlimlerinden Düzceli Muhammed Zâhid el-Kevserî ise, “Makalat” isimli kitabındaki bir maka-leye “Mezhepsizlik Dinsizliğe Köprüdür” unvanını koymuş bulunuyor. Fıkıh mezheplerinin yıkılması Ehl-i Sünnet Müslümanlığının yıkılması demektir.
Mezhepsiz reformcular ve yenilikçiler câhil ve saf Müslümanların kafalarını karıştırmak için şöyle diyorlar: “Asr-ı Saadette mezhep var mıydı? Yoktu… O halde mezhepler bid’attir…” Hiçbir Müslümanın bu gibi safsatalara kanmaması gerekir. Asr-ı Saadet’te Mushaf da yoktu, sonradan bir araya getirilip yazıldığı için bugün elimizde bulunan Kur’an nüshalarına da mı bid’at diyeceğiz. Hâşâ ! Mezhepler, ilk asırlarda, Kur’andaki ve onun tefsirini yapan Sünnet’teki hükümlerin metodik bir şekilde bir araya getirilmesidir. Mezhebe, fıkh’a kesinlikle bid’at mid’at denilemez.
İyi niyetli, akıllı, ferasetli, Müslümanların bu gibi tuzaklara düşmemeleri gerekir. Mezhepsiz reformcular ve yenilikçiler câhil ve saf Müslümanların kafalarını karıştırmak için şöyle diyorlar: “Asr-ı Saadette mezhep var mıydı? Yoktu… O halde mezhepler bid’attir…” Hiçbir Müslümanın bu gibi safsatalara kanmaması gerekir. Asr-ı Saadet’te Mushaf da yoktu, sonradan bir araya getirilip yazıldığı için bugün elimizde bulunan Kur’an nüshalarına da mı bid’at diyeceğiz. Hâşâ! Mezhepler, ilk asırlarda, Kur’andaki ve onun tefsirini yapan Sünnet’teki hükümlerin metodik bir şekilde bir araya getirilmesidir. Mezhebe, fıkh’a kesinlikle bid’at mid’at denilemez.’’
http://www.islamiforum.com/Dinde-Reformcul...lar-t32035.html
al_muallim
Jun 4 2008, 10:42 AM
Farakhlit, kardeş elinize sağlık çok güzel açıklamışsınız, daha önceden de yazıldı bu,, Allah razı olsun
Farakhlit
Jun 4 2008, 11:18 AM
ALINTI
al_muallim
Mesaj Bugün, 11:42 AM
Mesaj #33
Farakhlit, kardeş elinize sağlık çok güzel açıklamışsınız, daha önceden de yazıldı bu,, Allah razı olsun
Amin ecmain kardeşim.
ALINTI
Seviye bir olmadı; mezhep taaddüt etti. Terbiye-i vâhide kâfi geldiği zaman, ittihad eder mezhepler
Yani bana görede günümüzde insanlar ülkeler arası farklar azaldı küreselleşme denilen durum mezhepsizliği değil mezheplerde birliği getirecek.Mezhep kavramını ortaya çıkaran tabakai beşer arası farklar yokoluyor. Bugün suudi alimler vehhabiliği yumşatmak için, şia caferiye ve hanefiye yaklaşmaya çalışıyorlar.
Yani yakın bir gelecekte tek mezhepte ittifak edilebilirvesselam
mesdo
Jun 4 2008, 12:10 PM
bismillah n
elhamdülillah müslümanım lakin mezhebsizim
ve elhamdülillah tevhid ehliyim
benim nazarımda hüküm koyan sadece ve sadece hz ALLAH C.C HZ leridir.
imamların görüşlerine saygı duyar lakin katii bağlayıcı olmadığını bilirim.
alimleri takip eder özelliklede günüümüz şartlarında yaşayan ve elini tasavvuf ile kirletmemiş alimlerin fikirlerini zahiri anlamda ön plana alırım.
mezheb dediğiniz unsur sadece bir yorumdan ibaret olmakla beraber hiç bir alim kendine aid bir mezheb oluşturmamıştır.
islamda tek kaynak hz kur'an ve ha kur'an ın hayata yansıması olan hz nebi s.a.v im yaşantısıdır.
hz nebiyi ise a.s yine vahiy çerçevesinde ele alırız.
onun her yaptığının salt islam açılımı olmadığını yaşantısında dönemine aid gfelenek ve göreneklerinde var olduğu bilir ve bu gelenek ve görenekleri islam olarak algılamayız
asiLDuA
Jun 4 2008, 12:23 PM
Mezhep imamlarından Allah razı olsun.Onlar bu dinin selef alimleridir.Ama illaki birinebağlı kalıcaksın diye bir kaide yok.Zaten bunu mezhep imamlarıda demiyor.İllaki bana tabi olun diye.Ama onlar ehli sünnet alimleridir.Mezhebi din haline getirmek sakıncalıdır,onlardan istifade etmek asla sakıncalı değildir.
nasreddinhoca
Jun 4 2008, 12:26 PM
ALINTI
Dediler ki: "Ey kendisine Zikir (Kur'an) indirilen kimse! Sen mutlaka delisin!"
Not : parantez içindeki (kuran) ifadesini saymasanız dahi, kendisinine zikir indirilen kimse ile kasıt Hz. Peygamberdir, ona indirilen de kuran olduğuna göre, bahsedilen zikir açık ve net olarak kurandır!!
Suran kardeşim sorunun muhatabı cevap verse daha iyi olurdu...
Ben zaten o soruların cevabını biliyorum...Siz de biliyorsunuz...
Ama böyle değil...
Ben ne dedim : "soru 3: Zikrin bir kitap olarak kuran olduğunu nerden çıkardınız???"
Hz.Peygamber'e indirilen zikirdir, bir kitap olarak Kuran değil!!!
İlle Cihad
Jun 4 2008, 12:44 PM
eyvallah hocam anlaşıldı meramımız. sorun yok.
indirilen kitap değildir, vahiydir.
mutabıkız elhamdülillah.
zeynebselin
Jun 4 2008, 03:39 PM
ALINTI(nasreddinhoca @ Jun 4 2008, 01:26 PM)

Ama böyle değil...
Ben ne dedim : "soru 3: Zikrin bir kitap olarak kuran olduğunu nerden çıkardınız???"
--------------------------------------------------------------------------------
Ali İmran Suresi 3 O, sana kitap'ı, önündekileri tasdikleyici olarak hak bir yoldan indirdi. Tevrat'ı ve İncil'i de indirmişti.
o sana kitabı indirdi diyor oku şu ayetleri
Ali İmran Suresi 7 kitap’ı sana indiren O’dur.Onun ayetlerinden bir kısmı muhkemlerdir ki; onlar kitap’ın anasıdır.Diğer ayetlerse müteşabihlerdir.Şu var ki, kalplerinde bir eğrilik ve bozukluk bulunanlar, fitne aramak, onun yorumuna öncelik tanımak için kitap’ın sadece müteşabih kısmının ardına düşerler.Onun tevilini ise bir Allah bilir, bir de ilimde derinleşmiş olanlar.Bunlar, “ona inandık, hepsi Rabbimizin katındandır” derler.Gönül ve akıl sahiplerinden başkası gereğince düşünemez.
demekki allah vahiyde göndermiştir.bu vahiylerin birleşmiş şeklide kitaptır kurandır.kitap dediğine göre demekki allah birleşmiş şekilinide kendisi tasarladı.çünkü kitap diyor.ve allah vahyide kitabıda koruyor.
zeynebselin
Jun 4 2008, 03:49 PM
ALINTI(nasreddinhoca @ Jun 4 2008, 01:26 PM)

Ama böyle değil...
az kuran okusan bunlar başına gelmez kardeş az kuran okuda kitap neymiş gör başka ayetlerde yazıyorum inen hem vahiydir hemde kitaptır.oku yaradan rabbinin adıyla oku;
--------------------------------------------------------------------------------
Nisa Suresi 105 Kuşku yok ki, biz bu kitap'ı sana, insanlar arasında Allah'ın sana gösterdiği ile hükmedesin diye hak olarak indirdik. Sakın hainlere yardakçı olma!
Nisa Suresi 140 Allah, kitap'ta size şunu da indirmiştir: Allah'ın ayetlerinin inkâr edildiğini, bu ayetlerle alay edildiğini işittiğinizde, bir başka lakırdıya dalıp gittikleri zamana kadar, o münafıkların yanında oturmayın. Aksi halde siz de onlar gibi sayılırsınız. Hiç kuşkusuz Allah, münafıklarla kâfirleri cehennemde biraraya getirecektir.
Maide Suresi 15 Ey Ehlikitap! Resulümüz size geldi. kitap'tan saklamış olduklarınızın çoğunu size ayan-beyan açıklıyor; çoğundan da geçiyor. Şu bir gerçek ki, size Allah'tan bir ışık ve apaçık bir kitap gelmiştir.
Zümer Suresi 41 Kuşkusuz, bu kitap'ı biz sana insanlar için hak olarak indirdik. Artık kim doğru yolu seçerse kendi lehinedir; kim de saparsa kendi aleyhine sapmış olur. Sen onlar üzerine vekil değilsin.
Fussilet Suresi 41 Onlar, o zikiri/Kur'an'ı kendilerine geldiğinde inkâr ettiler. Halbuki o, eşsiz yücelikte bir kitap'tır.
daha buna benzer bi sürü ayet var.demekki allah vahyetti evet ama kitap peygamberimiz zamanında oluşturulmuştur.ana kitap peygamberimiz zamanında oluşmuştur.sonradan çoğaltılabilir o ayrı. ama ana kitap peygamberimiz zamanında oluşmuştur.çünkü allah kitaptan bahsediyor her zaman.kitapta şunu indirdi,kitabı hak ile indirdi diyor.demekki kitap sonradan toplanmadı kitap zaten vardı peygamberimiz zamanında.çoğaltılmış olabilir o ayrı mesele.
Selam,
İster mezhepsiz ister mezhepli olsun bildiklerimizi başkalarına pazarlamadan önce değerlerini ölçmemiz gerek...
Bizim bildiklerimizin değeri, yüreğimizdeki Halimiz kadardır...
Şimdi mezhepli yahut mezhepsiz kardeşler Yüreciklerine bir baksınlar, orada huzur, sukünet ve hoşnutluk var ise, işte o vakit bizede ona erişme yolunu öğretsinler...
Yok eğer yüreklerde, huzur, sukunet ve hoşnutluk yok ise, o bilgiler değerli değildir, sadece yüktür...
Benim yüreğimi hoşnutluğa ulaştıramayan bilgiden bana ne, ne değeri var, bildiklerimin eşeğin sırtındaki kitap yükünden ne farkı var?
İmam Şamil
Jun 4 2008, 04:24 PM
Tartışmalara girmeden diyorum ki: Olur!
Selametle...
Zemahşeri
Jun 4 2008, 04:48 PM
ALINTI(İbni Türk @ Jun 4 2008, 05:24 PM)

Tartışmalara girmeden diyorum ki: Olur!
Selametle...
Ben yaptım oldu diyosun
ayna
Jun 4 2008, 04:50 PM
bence olmaz.çünkü mezhepler yol göstericilerdir.mezheplerinin birbirinden farklı icmaları vardır.mesela türkiye de en çok hanefi mezhebine ait kitaplar mevcuttur.o halde hanefi gibi yaşayanlar doğrudan imam azam ebu hanefinin yolunda gitmiş oluyor
İlle Cihad
Jun 4 2008, 06:59 PM
mezhebi inkar imanı götürmez.
ama şu varki, ibadetlerini neye göre yaptıklarını sorsanız, mutlaka bir mezhebin içtihatlarına göre yapacaktır
MoqavemaT
Jun 4 2008, 08:52 PM
Olur!
Zemahşeri
Jun 4 2008, 09:21 PM
ALINTI(İlle Cihad @ Jun 4 2008, 07:59 PM)

mezhebi inkar imanı götürmez.
ama şu varki, ibadetlerini neye göre yaptıklarını sorsanız, mutlaka bir mezhebin içtihatlarına göre yapacaktır

Nasıl yani ?
Mezhep olmadan biz namazı nasıl kılacağımızı öğrenemezmiyiz. Şu forumda kaç kişi ilk namazını kılmadan önce mezhep imamının fıkıh kitabını açıp okuyup ona göre namaz kıldı? Namaz daha çok aileden alınan geleneğe göre kılınır. Bir çok ibadettte de olduğu gibi. Müslümanların çoğunun mezhebi hakkında detaylı bilgisi olduğunu düşünmüyorum çok mu gerekli tabiki hayır.
musalli
Jun 4 2008, 09:23 PM
ALLAH öğrendiklerimizle amel etmeyi nasip etsin inş. kardeşim.tek başına ilim hiç bir işe yaramıyor.
bugünkü ılımlı halinizi dün takınmış olmanızı umud ederdim...
neyse selametle...
Zemahşeri
Jun 4 2008, 09:27 PM
ALINTI(musalli @ Jun 4 2008, 10:23 PM)

ALLAH öğrendiklerimizle amel etmeyi nasip etsin inş. kardeşim.tek başına ilim hiç bir işe yaramıyor.
bugünkü ılımlı halinizi dün takınmış olmanızı umud ederdim...
neyse selametle...
Mesaj bana ise ben "mesaj" ınızı alamadım.
musalli
Jun 4 2008, 09:34 PM
ALINTI(Zemahşeri @ Jun 4 2008, 10:27 PM)

Mesaj bana ise ben "mesaj" ınızı alamadım.

hayır size değil efendim,,zeynepselin kardeşimize...
maşallah çok biliyorda,,,
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz Gerekmektedir
Buraya Tıklayın.