al_muallim
May 31 2008, 04:58 PM
Hip hop’çuların “İslami Müzik” saçmalığı!
Olup bitenleri, din adına yapılan rezaletlikleri gördükçe, ahir zamanda olduğunu daha iyi anlıyor insan. Hemen Ehli Sünnet Kasidesi’ndeki şu dörtlük akla geliyor:
“Bugünkü şaşkın halleri eylemişti, Resul beyan
Demişti: Bir gün gelecek; garib olur bana uyan
Her evde çalgı çalınır; işitilmez olur ezan
Alim bulunmaz bir yerde cahillere kalır meydan...”
Bu girizgahtan sonra, gündem yoğunluğu ile bahsedemediğim geçen ramazan ayında görülen renkli görüntülere yer vermek istiyorum bugün. En renkli yerlerden biri de dini kitap fuarları. Buralara giden kendini, halk türküleri konserinde veya saz evinde zannediyor. Her türlü çalgı aleti eşliğinde söylenen ilahiler, dinleyenlerin nefsini okşayan yine çalgılı, defli ve dümbelekli kadın sesli ilahiler... Dikkatinizi çekti mi bilmiyorum; son yıllarda hızlı ve sinsi bir şekilde dinin içine müzik sokulmaya çalışılıyor. Çünkü dini bozmanın en kolay yollarından biri budur. Hristiyanlığı aslından uzaklaştıran önemli unsurlardan biri de Kiliselere müziğin sokulmasıdır. İslamiyeti de Hristiyanlığın durumuna düşürmek için müziğe ağırlık verilmektedir. Tabii ki böyle bir proje iç dinamiklerle yapılamaz. Etkili dış destek de lazım. Aşağıdaki gazete haberlerine bakılınca bu desteğin planlı bir şekilde sinsice fazlasıyla verildiği görülüyor:
“Yedikule Zindanları, iftardan sonra zindan duvarlarını sarsacak kadar tempolu bir konsere tanıklık etti. Mustafa Özcan’ın Kur’an tilavetinden sonra Avusturya’dan gelen ve daha çok Türk Tasavvuf Musikisi icrasıyla tanınan Abdurrahman Toprak, soğuktan titreyen kalabalığı kendine eşlik ettirmeye çalışarak ilahi söyledi. Ardından bir zamanların ‘Yeşil Pop’çuları sahneye çıktı. Daha sonra heyecanla Yusuf İslam’ın geldiği müjdelendi. Hip Hop şarkılarıyla İslam çağrısı yapan, ramazan münasebetiyle özel olarak getirtilen Amerikalı müzik grubu Native Deen (Yerli Din) de sahnede yerini aldı. Her biri en fazla 20 yaşında üç tane çikolata renkli Afro-Amerikan, başlarındaki beyaz takkeler ile koşarak sahneye fırladı. Grubun üyeleri Joshua Salem, Naim Muhammed ve Abdülmelik Ahmed sahnede izleyici ile kurdukları diyalog açısından Yedikule Zindanlarındaki kalabalığı adeta kendinden geçirdi. En fazla ortaokul öğrencisi oldukları her hallerinden belli çocuklar, başlarına beyaz namaz takkelerini geçirmiş sahnenin hemen önünde ‘hip hop’ figürleriyle dans ettiler. Gece, Native Deen’in genç üyeleri ile öncüleri olan Yusuf İslam’ın birlikte söylediği sazlı sözlü ‘Taleal Bedru’ ile noktalandı...”
Yedikule’de verdikleri konser büyük rağbet gören Amerikalı Native Deen grubu Eyüp Sultan’ı ziyaret edip, biri imam olup camide cemaatle namaz kılmayı da ihmal etmiyorlar. Gazetelerde bu fotoğraflar da yayınlanıyor. Verilen mesaj açık; namazımızı da kılıyoruz. Müziğin namaza, Müslümanlığa manisi yok. Ramazan aylarında yoğunlaştırılan bu faaliyetler projenin birinci aşamasıdır: Bu aşamada, dinimizce haram olan müziği meşru hale getirmek. (İbadetlerin içine sokulursa, mesela müzikli Kur’an-ı kerim okumak, mevlid, ilahi söylemek küfür olur.) Daha sonra da, müziği Hristiyanlıkta olduğu gibi ibadetin bir parçası haline sokmak. Birinci aşamada hayli yol alındı. Müziğin girmediği Müslüman evi neredeyse kalmadı.
Mehmed Oruç
Aslında, hiphopcuların bu şekilde yaptıgı şarkıları bende pek hoş bulmuyorum,, ama islamdan feyz alanda oluyor,
yinede seviyor, dinliyoruz değil mi?
ayna
May 31 2008, 05:13 PM
çok ilginç bir yazı.güzel.katıldığım yerler var ama bir konuda da düşünüyorum ki islamda evet müzik yoktur ama dini içerikli müzikler insana fayda ediyor.başka sözleri dilimize dolayacağımıza allah adının geçtiği şarkıları dinlemek ezgiler söylemek daha iyi değil mi diye düşünüyorum...
hiphop müziği bir isyan müziğidir.zengi abdlilerin bunalımlı zamanlarında oluşturdukları müzik türüdür.şimdi gençleri isyana alıştırmak adına bir oyun olduğunu düşünüyorum.
al_muallim
May 31 2008, 05:17 PM
ALINTI(ayna @ May 31 2008, 06:13 PM)

çok ilginç bir yazı.güzel.katıldığım yerler var ama bir konuda da düşünüyorum ki islamda evet müzik yoktur ama dini içerikli müzikler insana fayda ediyor.başka sözleri dilimize dolayacağımıza allah adının geçtiği şarkıları dinlemek ezgiler söylemek daha iyi değil mi diye düşünüyorum...
hiphop müziği bir isyan müziğidir.zengi abdlilerin bunalımlı zamanlarında oluşturdukları müzik türüdür.şimdi gençleri isyana alıştırmak adına bir oyun olduğunu düşünüyorum.
evet, Allah ın adlarının geçtiği şarkılar, ezgiler adeta feyz veriyor insana, ama, Allah ı düşündürmek önemli
acaba biz dinlerken Allah ı düşünüyormuyuz,? bu önemli diye düşünüyorum,
Abd_us_SAMED
May 31 2008, 05:20 PM
belki o kardeşler yeterince iyi bilmiyordur çalgı ve müziğin sakıncalı olduğunu.
ama eğer çalgılı ilahilere olur veriyorsanız ilahi rap vb. şeylere de olur demeliisiniz.
çünkü aynı şey.
EsLeMNa
May 31 2008, 05:29 PM
Bu konuyla ilgili bir kaç sorunun cevabını sizinle paylaşmak istiyorum..
Saz eşliğinde ilahi okumanın hükmü nedir ?
Çalgılı İlahi dinlemek haram mı?
İlahi söyleyen şarkıcılar şarkı söylerken günah işliyorlar mı?
İslama ısındırmak ve bu yönde insanların gönüllerinde islam ışığını görmek pek tâbi çok güzeldir..Ancak her şeyin bir ölçü ve sınırı olduğunu göre bunlara dikkat edilmesi gerekir diye düşünüyorum..
Kaveller
May 31 2008, 08:37 PM
notanın dini ideolojisi olmaz , müziğin dili evrenseldir .
musiki insanoğlunun kendini ifade etmesinin yollarından biridir kalıplara sığmaz , velhasıl dini müzik olmaz ama tasavvuf müziği güzeldir bilhassa ''ney '' enstrumanı insanı temsil eder insan, varlığının beka aleminden alınıp bedene konulduğu andan itibaren o alemin hasreti ile yanıp tutuşur ney’den çıkan yanık sesin, neyin koparıldığı sazlığa duyduğu özlem ve hasreti temsil ettiği savunulur. insanoğluda kadim ayrılığının acısını bu yollarla teskin etmeye çalışıyor sanatın tüm dalları bu acının tezahürüdür özünde .
[_FUSI_]
Nov 9 2008, 06:23 PM
ben şahsen dinliyorum ama dinleyip dinlememek konusunda iki arada kaldım.. şu adresten birkaç örnek vereyim bi dinleyin
http://www.muslimrap.net/ yorumlarınızı bekliyorum.
ilkemir
Nov 12 2008, 07:48 PM
Yok böyle bir şey , hip hop şeklinde ilahi !!! Cumaları tatil edelim diyenleri hatırlattı . Zatenilahi bil etartışmalıiken bird ebunun hip hopunu m çıaracak lar başımıza .
Sual :
Black Metal Şeklinde İlahi caiz midir hocam ?
El Cevap :
Araya jazz katmazsan evet ......
aLaTurCa
Nov 12 2008, 08:16 PM
onyargili olmamak lazim..
Native Deen i bende dinliyorum, ve eger kulak vererek dinlerseniz orda verilen mesaji, Islamiyeti anlattigini gorebilirsiniz, ingilizce dunya dilidir ve daha cok insana ulasir bu dilde muzik !
Muziksiz nasheed soyleyenlerde mevcut, Turklerden goremedim ama yabancilar bunu yapiyorlar, elestirmek yerinede bizlerde elimizi tasin altina atsak iyi olur, oturdugu yerden herkes konusmasini bilir!
ilkemir
Nov 12 2008, 08:39 PM
Şimdi olay şu gönlümüze hoş gelenin İslamı olması gerekmez.
Müzik kesinlikle gönlümüze hoş gelendir. Nefsimize hitap eder. Rusların Katyuşa ve Polye Polyushka ları da benim pek bir hoşuma gider onları da Türkçeleştirip ilahi etmek olur mu ? Metallicadan Justice ve One'da hoşuma gider ütelik hiphop türü müzik gibi moda özelliği tanımaz 20 yıl sonra bile metal müzik severlerce dinlenir veya AC/DC den ThunderstrucK özellikle başlangıçtaki gitar solo,, illa da hip hopolacaksa rapçi MC hAMMER . yOU CAN Touch this . Türkçeleştirip ilahi yapalım mı ?
Yani dağdaki çobanın koyun güderken flüt çalması gayrı islamidir gibisinden garip şeylere değer vermem de ifrattan da tefritten de kaçınmak lazım gelir.
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz Gerekmektedir
Buraya Tıklayın.