nasreddinhoca
May 31 2008, 12:22 AM
"Devlet 'Sünni Alevi' İster"
Ahmet Altan / Taraf
Yalancı laikler
Yalandan bıktım.
Devleti, bürokratı, partisi, gazetecisiyle bir toplum nasıl bu kadar yalan söyler, kavramak gerçekten güç.
Bizim en büyük sorunumuz ne bugünlerde?
Laiklik, değil mi?
Devlet erkânımız ve yandaşları laiklik istiyorlar ve laiklik tehlikeye düşecek diye korkuyorlar, değil mi?
İşte bu, benim rastladığım en büyük yalan.
Vatikan Devleti ne kadar laiklik istiyorsa bizim devlet de o kadar laiklik istiyor.
Çünkü "dinî" açıdan bizim en çok benzediğimiz devlet Vatikan Devleti.
Vatikan, Hıristiyan dininin Katolik mezhebinin devleti.
Peki biz?
Biz de Müslüman dininin Sünni mezhebinin devletiyiz.
Siz bizim devletin herhangi bir kademesinde Müslüman olmayan birine rastladınız mı?
Peki, Sünni olmadığını açıkça söyleyebilen birine rastladınız mı?
Yahudi bir Yüzbaşımız, Ermeni bir diplomatımız, Rum bir posta müdürümüz var mı?
Olabilir mi?
İstedikleri kadar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olsunlar "gayrimüslimler" devlet katlarında görev alamazlar.
Onu da bir yana bırakın.
Müslüman olmayan vatandaşlarımızı devlet resmen "yabancı" olarak görür, bir önceki cumhurbaşkanı onların "yabancı" olduğunu açıkça resmî kararlarına geçirtti.
Kendi vatandaşlarını "dinine" göre tasnif eden bir devlet laik, öyle mi?
Bu devletin laiklikle alakası yok ama sadece bu kadar da değil.
Müslüman olmak yetmez.
Siz hiç Alevi olduğunu açıkça söyleyen bir general gördünüz mü?
"Ben Aleviyim" diyen bir Maliye müfettişiyle karşılaştınız mı?
Aleviler de kimliklerini açıkça beyan ederlerse devlet dairelerinde iş bulamazlar.
Bu devlet, Müslüman Sünni olmayanlara güvenmez ve onları içine almaz.
Vatikan da böyledir.
Hıristiyan olmayanlara orada yer olmadığı gibi Protestanlara da yer yoktur.
Biz bu açıdan Vatikan'a birebir benzeriz.
Vatikan'a benzemediğimiz yanımız ise en "komik" yanımızdır.
Bizim devlet sadece "Sünnilere" kapılarını açar ama Sünnilerin Sünni gibi yaşamasını da yasaklar.
Sünni olmayanlara devlet kapıları kapalı olduğu gibi Sünni usullere göre yaşayanlara da devlet kapıları kapalıdır.
Bizim devletin istediği "ideal vatandaş", Alevi gibi yaşayan bir Sünnidir.
Namaza gidilmeyecek.
İçki içilecek.
Kadınlar başını açacak.
Faiz haram sayılmayacak.
Konuşmalarda asla Hz. Muhammed'e ve Kuran-ı Kerim'e atıfta bulunulmayacak.
Bakın üst düzey devlet memurlarına.
Onların hepsi Alevi gibi yaşayan Sünnilerdir.
İçki içerler, namaza gitmezler, karılarının başları açık olur.
Sünniliğe kalben bağlı olan biri içki içemez.
Mutlaka beş vakit namazını kılar.
Öyle bir Sünni, devlet kadrolarında yer bulamaz.
Siz, aynen Vatikan gibi tek mezhepli bir devlet kuracaksınız, sonra da "laiklik" istediğinizi söyleyeceksiniz.
Bizim devlet "laik" falan değildir.
Bizim yargıçlar, askerler, gazeteciler, Sünnilerin Aleviler gibi yaşamasını "laiklik" sanıyor.
Laiklik elden gidiyor dediklerinde anlayın ki birisi Sünni gibi yaşıyor, Sünni gibi ibadet ediyordur.
AKP'nin devlet kadrolarına Sünni gibi yaşayan Sünnileri de alması zaten bugün "laiklik" tartışmasını böylesine alevlendiren.
Buna kızıyorlar ama devletin içine sadece Sünnileri alıp, onların Sünni gibi yaşamasını yasaklamasına "laiklik" değil, "kafa karışıklığı" derler.
Burası "laik" bir ülke değil.
Burası "kafası karışık" bir ülke.
Laik mi olmak istiyorsunuz?
Bizim yargıçlar laikliği çok mu arzuluyor?
O zaman kolay.
Önce devletin kapılarını her dinden, her mezhepten insana açacaksınız.
Ermeniler, Rumlar, Yahudiler de devlette çalışacak.
Bütün mezhepleri de kabul edeceksiniz.
Sonra insanların inançlarına göre giyinmelerine, yaşamalarına, ibadetlerine karışmayacaksınız.
Yapabilirler mi?
Asla yapamazlar.
Onlar laiklik falan istemiyorlar, onlar iktidarda kalabilmek, gerekirse darbe yapabilmek için kendilerine bir "bahane" arıyorlar.
O bahaneye de laiklik diyorlar.
Burası laik değil, burası aklı karışık bir Vatikan.
Bir gün buraya gerçekten laiklik gelirse, şimdi "laiklik" diye tutturanlar bağırmaya başlar en önce.
Gerçek laiklikten ödleri patlar çünkü onların.
(27.05.2008)
Selman-ı Aydın
May 31 2008, 03:14 PM
Bilindik düşüncelerin, popüleritesi yüksek şahsiyet tarafından ifade edilişi ya da resmi ideolojinin kendi içinde düştüğü çelişkinin beyanı diyebiliriz.
ayna
May 31 2008, 04:13 PM
yazı çok güzeldi ama katıldığım ve katılmadığın yönler var.mesela ben devletin her kuruluşunda kim ne ırktan dindense var olduğuna ve bunu da göğsünü gere gere söylediğine inanıyorum.eskiden aleviler ben aleviyim diyemezdi.şimdi alevi olmak artı puan kazandırıyor emin olun.özellikle askeri okullara giriş sınavlarında alevi olmak şu an bir artı puandır.sünniysen namaz kılıyormusun hangi dersaneye gittin gibi sorulara annenin türbanına maruz kalıyorsun.
ayrıca osmanlı döneminden bu yana bakın sanatçıların ve üst kesim kişilerin büyük çoğunluğu hristiyandır.ermeni veya diğer ırklardandır.toplumun her kesiminde her tür inanan var.belki sadece ordu da yoktur. o da size mantıklı gelir mi?bir ermeninin türk ordularına komutan olması kadar garip saçma bir şey yoktur.
ayrıca laiklik konusundaki sorunlara aynen katılıyorum.bu ülkede kimsenin lailkiliği bildiği yok.yada anlamak istemiyorlar ama herkes bir ucundan kullanıyor o doğru:)
Abd_us_SAMED
May 31 2008, 05:17 PM
biz bilemeyiz ama gördüğümüz kadarıyla istisnalar hariç devlette ve orduda yer alan kişiler olsa olsa kültür müslümanlığı yaşamaktadır.
yani ramazanda oruç tutmayıp ta iftar yapanlardan...
TEVHİD
May 31 2008, 06:40 PM
ALINTI
Bilindik düşüncelerin popüleritesi yüksek şahsiyet tarafından ifade edilişi ya da resmi ideolojinin kendi içinde düştüğü çelişkinin beyanı diyebiliriz.
Bu açıklamaya katılıyorum.
Selam ve dua ile
Abd_us_SAMED
May 31 2008, 08:14 PM
ALINTI(Selman-ı Aydın @ May 31 2008, 04:14 PM)

Bilindik düşüncelerin popüleritesi yüksek şahsiyet tarafından ifade edilişi ya da resmi ideolojinin kendi içinde düştüğü çelişkinin beyanı diyebiliriz.
Maşşallah cümle bulmaca gibi anlamak için birkaç dakika düşünmek gerekiyor üstünde

.
Alınmayınız lütfen

.
Eğer anladığımı anlatmak istemişseniz katılıyorum

D
TEVHİD
May 31 2008, 08:22 PM
"Bilindik düşüncelerin popüleritesi" açıklamasından sonra kardeşimiz virgül koymayı unutmuş sanırım.Bu sebeple açıklama karmaşık gibi gözükmekte.Ben düzelteyim inşallah.
Arife tarif gerekmiyor demek ki.Anladığınız gibi kardeşim.
Selam ve dua ile
Zemahşeri
Jun 1 2008, 12:52 PM
ALINTI(ayna @ May 31 2008, 05:13 PM)

yazı çok güzeldi ama katıldığım ve katılmadığın yönler var.mesela ben devletin her kuruluşunda kim ne ırktan dindense var olduğuna ve bunu da göğsünü gere gere söylediğine inanıyorum.eskiden aleviler ben aleviyim diyemezdi.şimdi alevi olmak artı puan kazandırıyor emin olun.özellikle askeri okullara giriş sınavlarında alevi olmak şu an bir artı puandır.sünniysen namaz kılıyormusun hangi dersaneye gittin gibi sorulara annenin türbanına maruz kalıyorsun.
ayrıca osmanlı döneminden bu yana bakın sanatçıların ve üst kesim kişilerin büyük çoğunluğu hristiyandır.ermeni veya diğer ırklardandır.toplumun her kesiminde her tür inanan var.belki sadece ordu da yoktur. o da size mantıklı gelir mi?bir ermeninin türk ordularına komutan olması kadar garip saçma bir şey yoktur.
ayrıca laiklik konusundaki sorunlara aynen katılıyorum.bu ülkede kimsenin lailkiliği bildiği yok.yada anlamak istemiyorlar ama herkes bir ucundan kullanıyor o doğru:)
Gayri müslimler devlet memuru olamadığından böyle göğsünü gere gere ben ermeniyim diyen bir memura rastlamak imkansız. Özellikle bir çok sünni müslüman iş yeri sahibi yanında alevi veya solcu bir işçi çalıştırmaktan haz etmez. Düşünsenize adamın yüzüğünde hz ali nin resmi falan var. Böyle şeyleri bizim milletimiz çok önemsemez mi? Mesele askeriye ye gelincede iş değişiyor dediğin gibi bu seferde alevilik prim yapıyor. Zaten yazarda aşağı yukarı bundan bahsetmiş. Demekki mezhepsel,siyasal ve dinsel bir sınıflandırma bir ötekileştirme devletin ve toplumun her alanında var. Hatta senin yazında bile var. Bir ermeniden türk ordusuna komutan veya subay olamaz demek neyin refleksi. Bu adam türkiyeli değil mi? Demekki biz niyet okumakla yerdiğimiz laiklerden yeri geldimi pekde aşağı kalır durumda değiliz. Ne olduda devletin her biriminde ama her biriminde yani subay, komutan , sadrazam, vali , mimar , sanatkar olan her dinde ve mezhepte insanın olduğu bir osmanlı dan herkezi ötekileştiren niyet okuyan bir cumhuriyete dönüştük.
Cumhuriyet rejimi solcusuna karşı sağcı muhafazakar oldu , ermeni vatandaşına karşı müslüman oldu, müslümanına karşı laik oldu, sünniye karşı alevi aleviye karşı da sünni oldu. Osmanlı her çeşit insandan bir medeniyet inşa etti lakin cumhuriyet 85 senede hiç birşey ortaya koymadı fark burda.
Linkinpark
Jun 1 2008, 02:16 PM
ALINTI(Abd_us_SAMED @ May 31 2008, 09:14 PM)

Maşşallah cümle bulmaca gibi anlamak için birkaç dakika düşünmek gerekiyor üstünde

.
Alınmayınız lütfen

.
Eğer anladığımı anlatmak istemişseniz katılıyorum

D
aynen ... bende anlayamadım..
ne demek istemiş arkadaş?
ayna
Jun 2 2008, 02:55 PM
ALINTI(Zemahşeri @ Jun 1 2008, 01:52 PM)

Gayri müslimler devlet memuru olamadığından böyle göğsünü gere gere ben ermeniyim diyen bir memura rastlamak imkansız. Özellikle bir çok sünni müslüman iş yeri sahibi yanında alevi veya solcu bir işçi çalıştırmaktan haz etmez. Düşünsenize adamın yüzüğünde hz ali nin resmi falan var. Böyle şeyleri bizim milletimiz çok önemsemez mi? Mesele askeriye ye gelincede iş değişiyor dediğin gibi bu seferde alevilik prim yapıyor. Zaten yazarda aşağı yukarı bundan bahsetmiş. Demekki mezhepsel,siyasal ve dinsel bir sınıflandırma bir ötekileştirme devletin ve toplumun her alanında var. Hatta senin yazında bile var. Bir ermeniden türk ordusuna komutan veya subay olamaz demek neyin refleksi. Bu adam türkiyeli değil mi? Demekki biz niyet okumakla yerdiğimiz laiklerden yeri geldimi pekde aşağı kalır durumda değiliz. Ne olduda devletin her biriminde ama her biriminde yani subay, komutan , sadrazam, vali , mimar , sanatkar olan her dinde ve mezhepte insanın olduğu bir osmanlı dan herkezi ötekileştiren niyet okuyan bir cumhuriyete dönüştük.
Cumhuriyet rejimi solcusuna karşı sağcı muhafazakar oldu , ermeni vatandaşına karşı müslüman oldu, müslümanına karşı laik oldu, sünniye karşı alevi aleviye karşı da sünni oldu. Osmanlı her çeşit insandan bir medeniyet inşa etti lakin cumhuriyet 85 senede hiç birşey ortaya koymadı fark burda.
ben zaten hiçbir zaman laik olunamayacağını savunuyorum.bizim dünyada imajımızı yalan beyanatlarla sözde ispatlayan ermenilerin komutan olmasını hangi yürek ister?siz ister misiniz?diyebilir misiniz ben laikim ne olacak ki.bir şeycik olmaz.benim içn din ve devlet işleri ayrıdır.bir ermeni başa geçse ne olur?hoş başbakanımız da gürcü ama işte ortada herşey...
ayrıca toplumun elit kesiminin diğer dinlere ve düşüncelere sahip olduğunu düşünüyorum.bugün chp az da oy alsa sözü en çok geçen partiyse bunu konuşmak tam yeridir.bugün diyanet alevi hocalarla dolduruluyor.toplumun en üst tabakalarında türk islam düşüncesine tezat kişiler kadrolaşıyor.ve göğüslerini gere gere baş örtüsü laikliğe ayrkırıdır diyenler ben laik müslümanım diyor yada aleviyim yada ermeni asıllı müslümanım diyor.
TEVHİD
Jun 3 2008, 06:15 PM
ALINTI
Bilindik düşüncelerin, popüleritesi yüksek şahsiyet tarafından ifade edilişi ya da resmi ideolojinin kendi içinde düştüğü çelişkinin beyanı diyebiliriz.
Ben bilindik düşüncelerin popüleritesi olarak algıladığım için bu şekilde virgül koymuştum.Meğer "Popileritesi yüksek şahsiyet" şeklinde algılanmalıymış.O vakit sizin öngördüğünüz şekilde düzelteyim inşallah.Çünki cümlenin sahibi en güzel şekilde ifade edendir.
Selam ve dua ile
TEVHİD
Jun 7 2008, 11:33 PM
ALINTI
Teşekkür ederim abla. Allah razı olsun.
Bir mukabele kardeşim.
Selam ve dua ile