Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Dilinizi İbni Arabiden Çekin
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ TASAVVUF ]·.
Sayfa: 1, 2
Azizan
İlim Adamlarının birbirine reddiye yazmalarını anlarım. İlim adamıdır, okumuştur, elinde delili vardır, Allah kendisine basiret ve firaset nasib etmiştir. İlim Adamının bir başkasına reddiye yazması tabiidir de. Reddiye bizim İlim Müktesabatımız içinde ciddi bir yere ve birikime sahiptir.

Ancak gel gelelim şu islami forumların tamamında özellikle tasavvuf karşıtlarının ciddi anlamda kullandıkları bir zat-ı muhterem var ki ; hakkında söylenenler hatalarını Allahul alem ahirette örtecek durumdadır ;]Muhyiddin İbn-i Arabi.

Forumlarda İbn-i Arabiyi tenkit eden, hatta “ Şehy-ül Ekfer olarak nitelendirme cesaret ve cüretini gösterenlere sorsanız ; Muhyiddin-i Arabinin biyografisini okudunuz mu deseniz; size verilecek cevap kocaman bir fos olacaktır.

Müslüman ; dostlukta da sevgide de mutedil olmalı, orta yolu tutmalıdır. Bu yaşayan şahıslar için olduğu kadar ahirete irtihal etmiş herhangi bir vasfa olsun olmasın tüm ehl-i kıble için geçerlidir. Ahiret inancı taşıyan, söylediği sözün hesabını vermek zorunda olacağını bilen herkes için olay bundan ibarettir.

İbn-i Arabinin üç eserini say desek – dikkat buyrun okudun mu diye sormuyorum çünkü cevabın ne olacağını biliyorum – bize ne Fususul Hikemi, ne Futuhat-ı Mekkiyeyi, ne de Anka-i Muğribi sayamayacaktır.Muhatabımızın İbn-i Arabiyi en son şerh eden alimlerden Ahmed Avni Konuk merhumun ismini veya ilmi birikiminden haberdar olacağını düşünmek bile zaiddir. Fususu ve Futuhatı Mekkiye’yi şerh eden Osmanlı Alimlerinin isimleri nelerdir ? Osmanlının bunca büyük alimi, bunca büyük ismi tekfir dahi etmemişken siz hangi cüretle tekfir ediyorsunuz sorusunun da cevabı boş olacaktır.

İmam-ı Rabbani gibi müdakkik ve müceddid bir alim Muhyiddin-i Arabi Hazretleri konusunda mutedil bir lisan kullanıyorken bizlerin dilimizi hoyratca kullanmamız son derece yadırgatıcıdır.

Ebus Suud Efendi gibi tefsir de zirve, Osmanlı’da Şeyhülislam olmuş bir allame-i cihan dahi bu hususta Muhyiddin-i Arabinin bazı eserlerinin tahrif edilmiş olabileceğini söylemesini dikkatle düşünmeliyiz. Özellikle onu tekfir edenlerin bu hususta ciddi bir düşünce içine girmelidir.

Muhyiddin-i Arabinin mezhebini bile bilmeyenler (Hoş Zahiri Mezhebinden haberdar olacaklarını sanmıyorum) lütfen Dilinizi Muyiddin-i Arabiden çekin.

En azından insaf ölçüsü ile hareket edin ve Muhyiddin-i Arabi hakkında mutedil bir lisan kullanın.

[size=3]
ayna
aynen katılıyorum.çok doğru
Sabikun
ALLAH RAZI OLSUN KARDEŞİM.ALLAH DOSTLARINA DİL UZATMAK ENBÜYÜK BEDBAHTLIK,ENBÜYÜK ADAPSIZLIKTIR. HİÇ UNUTMAMALI:
İDRAKI MEALİ BU KÜÇÜK AKLA GEREKMEZ; ZİRA BU TERAZİ BU KADAR SIKLETİ ÇEKMEZ
.
nasreddinhoca
Şeyhul Ekber Muhyiddin İbn Arabi'nin anıldığı son notlarımdan:

HULUL VE İTTİHAD

Şeyhul Ekber Muhyiddin İbn Arabi, Akidetü's Suğra'sında, Akidetü'l Vüsta'sında, Babü'l Esrâr'ında hulul ve ittihad iddialarını reddetmektedir. Hakeza yine Şeyhul Ekberin bazı eserlerinde hulul ve ittihad iddiaları ehlince malumdur. Şeyhul Ekberin bu kadar taarruza uğramasının sebebi de budur. Burada tesbit edilmesi gereken şudur: Şeyhul Ekber bu görüşlerinden döndü mü yoksa bu görüşler onun eserlerine sonradan mı girdi? Şeyhul Ekber'in en şedid muhalifi Şeyhul İslam İbn Teymiyye'dir. İbn Teymiyye'nin itirazları ise hulul ve ittihad iddialarınadır, dolayısıyla İbn Teymiyye'nin hücumlarını Şeyhul Ekber nezdinde düşünmek yerine, hulul ve ittihad iddiları üzerine düşünmek daha isabetli olacaktır, iki meşhur alimimizin arasının böylece bulunmuş olması bir çok hikmete mebnidir. Şeyhul Ekberin de ittihad ve hulul iddialarını reddettiğini dikkate alırsak mesele daha iyi anlaşılmış olur.

Şeyhul İslam İbn Teymiyye'nin Şeyhul Ekber hakkındaki nihai görüşü şudur: "“KONUŞMASI KÜFÜR OLMAKLA BİRLİKTE KELAMINDA UYGUN SÖZ BULUNMASI VE BAŞKASI GİBİ İTTİHAD FİKRİNDE DEVAM ETMEMESİ SEBEBİYLE İSLAM’A EN YAKIN OLANLARI İBN ARABİ’DİR. BİLHASSA O KAH HAKKI, KAH BATILI HAYAL ETTİĞİ GENİŞ HAYALİNE DALIP GİTMİŞTİR. NE ÜZERE ÖLDÜĞÜNÜ EN DOĞRU BİLEN ALLAH’TIR. ( HAKİKİYYETÜ MEZHEBİL VAHDET RİSALESİ)

İki alimimizin arasının bulunması ile eserlerinden daha çok müstefid olunacağı aşikardır.

İmam Rabbani'nin şu sözü de konuyu özetlemektedir:

(Futûhât-ı Medeniyye (hadisi şerifler) bizleri Futûhât-i Mekkiyye kitabından müstağni kılmıştır. Nusus (Kitab ve Sünnetin nassları) bizleri Fusus (el-hikem) kitabından müstağni kılmıştır.)

vahdet-i vücut, ittihad ve hulul iddiası değildir.
ittihad ve hulul iddiası, vahdet-i vücut değildir.

Vahdet-i vücut sufi'nin seyr-u süluk esnasında yaşadığı bir ruh halidir, kimine göre his galatıdır, kimine göre şaşkınlık ifadesidir, kimine göre ifade edilmesi dahi caiz değildir, bu haldeki kişinin Alemlerin Rabbi Allah'ı tenzih etmesi gerekir diyenler de vardır, bu hali batıl sözlerle ifade edenlerin tevbe etmesi gerekir diyenler de vardır, Allahu A'lem...

Azizan
Allah razı olsun mübarek. Notlarınızı diğer forum ve sitelere aktarmaya müsade var mıdır ?
sükût-u vaveyla
şahsen ,birine birilerine kötü söz söylesem ne söylemsem ne ...bana bir faydası yok ...siyseti bilmeden siysetçi olanlardan ,doktor olmadan doktor olandan ,bir iki ayet bilip alim olanlardan ...ALLAH KORUSUN ...

VE...
MÜRİD MÜRŞİD İLİŞKİSİ...
bu itaat in üstünkörü ve ihlaslı olması lazımdır.şartsız ve tam olmalıdır.mürid,tevilsiz,cevapsız,özürsüz ve
tepkisiz şeyhin emrlerine harfiyen bağlı kalır.şeyhin emri akıldışı,hatta haram işlemeyi de emretse ,harfiyen
bu emirlere itaat eymesi lazımdır ,şeriata muhalefet ettiğini görsen bile ,ona itiraz etmeyi AKLINA
getrmemelisin .çünkü insan masum değildir.

işte size muyyiddini arabiden bir kural ...işte böyle farklı kurallarla karşılaştığımda ..ORDA Bİ DURURUM. BU KURALI KİM KOYMUŞ ,ALLAH MI EMRETMİŞ????SİZLERDE DÜŞÜNÜYORSUNUZDUR MUHAKKAK FAKAT HOCANIZIN SÖYLEDİKLERİ DAHA AĞIR BASIYOR ...AYNI ÖRTÜSÜNÜ ÇIKARIP FEDAKARLIK YAPTIĞINI İDAA EDENLER GİBİ...

ŞİMDİ DİCEKSİNİZ Kİ HOCAMIZ ÖYLE DEMEK İSTEMEDİ ASLINDA ŞUNU DEDİ ....BENDE OZAMAN DERİM Kİ NE DEMEK İSTEDİĞİNİ SÖYLEMEKTEN ACİZ Mİ ?NE DEMEK İSTEDİYSE ÖYLE SÖYLESEYMİŞ...İŞTE BURDA BANA KİMSE BU VE BUNUN GİBİ İNSANLARI SAVUNUMAZ ...

EY İMAN EDENLER !EĞER KÜFRE SAPANLARA İTAAT EDER VE İSLAMA UYMAYAN YAŞAYIŞ ŞEKİLLERİNİ BENİMSERSENİZ ,SİZİ ÖKÇELERİNİZ ÜZERİNDEN ....(ALİ-İMRAN149)

YOKSA ONLAR CAHİLİYE DEVRİNİN İSLAM DIŞI ,BATIL HÜKMÜNÜMÜ İSTİYORLAR ?KESİN İNANAN VE BİLEN BİR TOPLUM İÇİN ,HÜKMÜ ALLAH DAN DAHA GÜZEL KİM VARDIR?(MAİDE SÜRESİ -50)

OLAY BU KADAR BASİT BEN RABBİMİN EMİRLERİNE BAKARIM ..İNSANLARIN DEĞİL...
Azizan
Bendenizin İbni Arabi hakkında yazdığım yazıya muhtelif tepkiler geldi. Bazı tepkiler de maksadımı çok güzel ifade etti.

Maksadım neydi? İbni Arabi gibi deruni bir birikimi olan şahsı yaşadığı manevi halleri, girift meseleleri bilmeden, eserlerini okumadan gençlerin kendi imanlarını tehlikeye atmaları konusundan nasihatvari iki üç kelam etmek. Bu esnada geçmiş ulemanın mesele hakkındaki tutumunu 2-3 cümle ile de olsa ifade etmek.

Ancak gelin görün ki bazı kardeşlerimiz hemen meseleye bahsettiğim yerden daldılar. En çok söylenen cümle de “ Putlaştırmayın”. Allah için bendenizin yukarıdaki mesajında en ufak bir putlaştırma var mı ? Hayır. Artık klişe sözleri bırakalım. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaktan vazgeçelim.

TEVHİD
ALINTI
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaktan vazgeçelim.

Güzel bir tavsiye.

Selam ve dua ile
Muhabbat
Allah razi olsun. Seyhul Ekber Muhyyiddin Ibn Arabi kuddise Sirruh hazretlerinin sefaatine nail eyleye. AMin.

Sultan Süleyman'in kesf ile Kabrini bulupda türbe yaptirmasi ibn arabi hazretlerinin bunu ''sin gelecek'' demesiyle müjdelemesi ve Efendimizin Osmanli Ordusunu Övmesi, kücüüccüüüüük bir delil olarak bütün Tasavvuf Ehlinin Hakk oldugunu gösterir. Tasavvuf ile kastimiz burda Hakk Tasavvuf'dur, kendini bilmez ahmaklar degil.

ImamMalik hz sözü fevkalade....

Vesselam
sükût-u vaveyla
ALLAH AŞKINA TEK YAPTIĞINIZ DEMOGOJİ YAPMAK ...BİR AÇIKLAR MISINIZ YAZDIĞIM SÖZLERİ ...

YOK OLMAZ DİMİ LAF KALABALIĞI YAPMAYIN ....ÖZELLİKLEDE MUHABBAT VE SABİKUN ...

HERHALDE KEYFİMDEN SÖYLEMİYORUM ..UYDURMUYORUM...BEN TASAVVUFUN İSLAM OLDUĞUNU ZANNEDEREK DERS ALDIM ...BENİ ARAŞTIRMAYA SÜRÜKLEYEN YAPTIĞIM MÜRŞİD RABITASI OLDU...

BİR OKUDUM Kİ (MAHMUD ESAD HOCA CEMAATİNDEYDİM )OFFF İSİM VERDİM YA KİM BİLİR KİMLER
KÖPÜRECEK...ZAHİT KOTKUYU OKUDUM VE BİR ÇOKLARINI OF ÖZELLİKLEDE HALİDİYE RİSALESİ VAR
YA wallbash.gif AMAN YA RABBİ ...

AFFET ALLAH IM SEN KULLARINA ŞAH DAMARINIZDAN DAHA YAKINIM DEMİŞSİN (KAF-16). HER İŞİNİZDE
SADECE BANA BAŞ VURUN DEMİŞSİN (İNŞİRAH-8) SADECE VE SADECE BENDEN YARDIM DİLEYİN DEMİŞSİN(FATİHA -5) BEN BİLEMEDİM İSLAM SANDIM ...AFFET ALLAH IM ...BU KARDEŞLERİMİDE GERÇİ
ONLAR HOCALARININ KURTARACAĞINA İNANIYORLARSADA GERÇEKLERİ GÖSTER ALLAH IM.

""BİLE BİLE ŞİRK KOŞMAKTAN ALLAH A SIĞINIRIM BİLMEDİKLERİMDEN DE AF DİLERİM""

TEVHİD
ALINTI
AFFET ALLAH IM SEN KULLARINA ŞAH DAMARINIZDAN DAHA YAKINIM DEMİŞSİN (KAF-16). HER İŞİNİZDE
SADECE BANA BAŞ VURUN DEMİŞSİN (İNŞİRAH-8) SADECE VE SADECE BENDEN YARDIM DİLEYİN DEMİŞSİN(FATİHA -5) BEN BİLEMEDİM İSLAM SANDIM ...AFFET ALLAH IM ...BU KARDEŞLERİMİDE GERÇİ
ONLAR HOCALARININ KURTARACAĞINA İNANIYORLARSADA GERÇEKLERİ GÖSTER ALLAH IM.

Bu husuta hislerinizi anlıyorum kardeşim. Kimse kimsenin imanını kurtaramaz.Bu kesin böyledir.Sadece Sırat-ı Müstakim yolunda ilerleyebilmek için bilgi alırlar.Hepsi bu.Alınan eğitimin doğruluğu ve uygulaması olmalı ki insan kendi kendini bu hususta yetiştirebilsin.,
Allah dostlarının bu husustaki tecrübelerinden faydalanılmalıdır.Tıpkı annenin evladını tecrübesiyle kötülüklerden korunması diye nitelendirebiliriz.

Sanırım diğer kardeşlerim de tersini savunmayacaklardır.Onlar sadece Allah'a yönelme hususunda eğitim aldıklarını anlatmaya çalışıyorlardır diye düşünmekteyim.

Selam ve dua ile
a.zade
selamun aleykum
sevgili arkadaşlar;
kişilere takılıp kalmayalım. bizi kişiler değil düşünceler ilgilendirmelidir. ölmüş kişiler hakkında musa aleyhiselamın dediği gibi diyelim: "onların bilgisi alemlerin rabbi olan raabimin yanındadır"
bu yol hem manevi açıdan selametli hem de karşımızdaki kardeşlerle irtibatı koparmaz ve bazı gerçeklerin anlaşılmasına engel olmaz.

fakat şirk bir sözü kesinlikle savunmayız. örneğin muhammed=allah diyen kişinin durumu bizi fazla ilgilendirmemeli. ama bu sözün şirk olduğunu sonun kadar anlatmalıyız. yani davamızı bu sözü söyleyen kişinin müşrik olduğu üzerine değil, bu sözün şirk olduğu üzerine bina etmeliyiz. (aslında ikisi de aynıdır fakat uslup farkı vardır. aynen; "önce annen ölecek sonra baban ölecek sonra kardeşin ölecek sonra oğlun ölecek sonra hanımın ölecek..." cümlesiyle "sen sülalenizin en uzun ömürlü kişisi olacaksın" cümlesinin aynı anlamı ifade ettiği gibi. fakat birinci cümle kişiyi gererken yaklaşık aynı anlama gelen ikinci cümle kişiyi rahatlatır hatta sevindirir)

işte bir mümin yanlış fikirlerle mücadele ederken hem doğruyu söyleyecek hem de karşıdakini nefret ettirmeyecektir. yani müsbet hareket edecektir. bu bir yöntem meselesidir.

hepinizi yüce allah'a emanet ediyorum
asiLDuA
سةايع İSTERSEN Ehlul.com dan değil dünyanın en ünlü sitelerinden getir.Allahu teala vahdeti vücudluk yapanlar ehli sunnet ulemasına göre İSLAM MİLLETİNDEN ÇIKMIŞTIR.Bu yüzden bu saydıklarınıza İDAM kararı verenlerin içlerinde SAHABEİTABİUNDAN gelen önemli müctehidlerde vardı.

İneğe bakar ALLAH der,İneğin dışkısına bakar Allah der,Alllah benim tenimdir der.

FESUBHANALLAH ALLAH RESULUNUN ve Sahabesinin yapmadığı şeyler tabi sizin bu şeyh diye saydıklarınız allah resulu ve sahabesinden dahamı takvalı idi ?

Bu saydığınız isimler gerçektende islamda ağır bir yara vurmuştur.Büyük bir vebal almışlardır.Sen bırak onlara dil uzatanlarıda asıl onların halini düşün.Bu insanlar islama vurdukları yara ile ahirette ne olucak acaba onların hali..

Allahın dostlarını kimse inkar edemez.Fakat sizlerin kriterleri neden ALLAH DOSTU DERKEN ALLAHIN TANIMLADIĞI KRİTER DEĞİLDE ONUN BUNUN KRİTERİ,

YAHU BU AHMEDİN MEHMEDİN DOSTU DEĞİL ! ADI ÜSTÜNDE الله DOSTU,Allahu teala ne buyuruyor kendi kelamında niye bakmıyorsunuz.HUCURAT 15 te mesela sadık kullarını tarif ediyor.Niye ALLAH DOSTU DİYE SEÇTİKLERİNİZİ ALLAH SUBHANEHU VE TEALANIN KENDİ KİTABINA UYUYORMU DİYE bakmazsanız daha çok bu dini kendi babanızın malı miras kalmış gibi hislerle devam ettirirsiniz.Allah sizlerin kalplerini açsın amin !

Kurana dil uzatılınca bir şey yok,Şeyhlerinize yani ilahlarınıza dil uzatılınca çok şey var.filistinde camilerimiz bombalanıyor,KADINLARIMIZA ERKEKLERİMİZE TECAVÜZ EDİLİYOR,KURANIN ÜZERİNDE BİRA ŞİŞELERİ KONULUP,TUVALET KAĞITLARI YAPILIYORRRRRR !!!!!!!!!!!!!! SİZ HALAAAAAA DIRDIRDIRIDIRDIRRRRRR YOK BENİM ŞEYHLERİME ŞU ŞUNU DEDİYMİŞ,O ŞEYH DEDİĞİN MADEM ÇOK TAKVALI KALKSIN CİHAD ETSİN.

İŞTE BU YÜZDEN ZİLLETTESİNİZ,BU YÜZDEN ZİLLET BU YÜZDEN ZİLLET HALA ZİLLET UYKUSUNDA BU ÜMMET.

Allah firaset ve hidayet versin.
TEVHİD
ALINTI
işte bir mümin yanlış fikirlerle mücadele ederken hem doğruyu söyleyecek hem de karşıdakini nefret ettirmeyecektir. yani müsbet hareket edecektir. bu bir yöntem meselesidir.

Allah razı olsun Azadeciğim.Yazının altına imzamı atarım kardeşim.

ALINTI
Sahabesinin yapmadığı şeyler tabi sizin bu şeyh diye saydıklarınız allah resulu ve sahabesinden dahamı takvalı idi ?

Sahabelerin hepsi takva sahibidir demek doğru mu?
Sahabelerin de hata yapabileceklerini düşünmek gerekmez mi?
Gerçek Mürşidler ile sahabelerin karşılaştırılması bana pek doğru gelmemekte.Çünki ne sahabelerin hepsini yakından biliyoruz, ne de mürşidleri. Bu konuda itidalli olmayı tercih ederim.Ne sahabelere dil uzatırım ne de Allah dostlarına.
Tevhit satırdan değil sadırdan öğrenilir.Sadırdan öğrenilen bilgilerin doğru olup olmadığını anlayabilmek için de o hali yaşamak gerekmekte.
Bizler Azade Kardeşimin de belirttiği gibi fikirleri tartışalım inşallah Mehlikacığım.Öyle değil mi?
5 duyu organlarımızla algıladığımız birçok şey bizi aldatnakta.Düne kadar gözle görülmeyen mikroplardan bihaber yaşardık.Eğer bize birileri deseydi ki böyle mikroplar vardır.Olmaz öyle şey deyip çıkardık işin içinden.Ama işin ehli bilim adamları ispatlamışlar ve bizler de gördük kabul ettik.Bazı şeyleri yaşamadan, o bilgilere sahip olmadan konuşup günah almaktan mümkün mertepe imtina edelim inşallah.
Sahabelerden bize ulaşan bilgiler genele ait bilgiler içermekte.Ama Tevhid yazılı bilgilerden ziyade sadırla ilgili bilgiler içermektedir.Bu sebeple temkinli yaklaşmayı tavsiye ediyorum.

Selam ve dua ile

Azizan
Benim mesajım anlaşılmadı. Hoş kimsenin de anlamaya niyeti yok. smile.gif)

Mesajımda en ufak bir savunma var mı ? Hayır yok.

Peki amaç ne ? Gençleri ikaz etmek.

Muazzam bir tefsir sahibi Ebussuud Efendi gibi bir alimden gençlere bir ibret nazarı getirmek.

Ama görüyoruz ki EbusSuud Efendiden daha ziyade alimler var.

Ne diyelim ? Allah onlara da Aklı Selim Sahiblerinin irşadını nasib etsin.Amin.
sükût-u vaveyla
""""""İmam-ı Rabbani gibi müdakkik ve müceddid bir alim Muhyiddin-i Arabi Hazretleri konusunda mutedil bir lisan kullanıyorken bizlerin dilimizi hoyratca kullanmamız son derece yadırgatıcıdır. """"

SEVGİLİ AZİZAN YAZDIKLARINIZ BEN DENİZ TARAFINDAN ANLAŞILMIŞTIR LAKİN SİZ BENİ ANLADINIZ
MI ?TEKRAR EDİYORUM YAKINLARIMLA OTURUP FALANCA HOCA BUNU YAPMIŞ DİYE ÖVMEM .ŞUNU YAPMIŞ
DİYE SÖVMEM...SADECE ORTADA TEVHİDİN ZIDDI BİR DURUM VAR İSE YİNE BU KİMSE HAKKINDA KONU AÇILMADIĞI SÜRECE KONUŞMAM .EVET TABİKİ İNSANLARIN BİLGİLERİNDEN FAYDALANACAĞIZ.

FAKAT DİYORUMKİ DİLİMİZİ HOYRATCA KULLANMAYALIM . MUHYİDDİN ARABİ HAKKINDA DÜZGÜN KONUŞUN DİYORSUNUZ BENDEYUKARIDA YAZDIĞIM MUHYİDDİN ARABİNİN ŞU SÖZLERİNE NE
DERSİNİZ .?İŞTE DİYORUM BUNLARI DEMİŞ BİR İNSANI DA BANA SAVUNMAYIN DİYORUM

ÇOCUĞA AÇIKLAMA YAPAR GİBİ AÇIKLADIM KUSURA BAKMAYIN ...EE ANLAŞILMIŞTIR ARTIK ...

LÜTFEN BENİ ANLAMADINIZ DİYEREK GEÇİŞTİRMEYİNİZ ...AÇIKLAMA BEKLİYORUM ISRARLA...

sükût-u vaveyla
SEVGİLİ TEVHİD
----Sanırım diğer kardeşlerim de tersini savunmayacaklardır.Onlar sadece Allah'a yönelme hususunda eğitim aldıklarını anlatmaya çalışıyorlardır diye düşünmekteyim.----DEMEKTESİNİZ YALNIZ

ÇELİŞKİLER YUMAĞIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ .TERSİNİ SAVUNMAYACAKSINIZ FAKAT MUHYİDDİN ARABİNİN BU VE BUNUN GİBİ SÖZLERİNİ KABUL EDECEKSİNİZ ... doh.gif

ALLAH A ULAŞMA HUSUSUNDA EĞİTİM ALDILAR ... confused1.gif BİR MÜSLÜMAN ALLAH A NASIL ULAŞIR ?
FENAFİŞŞEYH FENAFİLİHVAN FENAFİRRASUL FENAFİLLAH OLAYLARIMI ?

KURAN DA NASIL GEÇİYOR ?BİR BAKALIMMI?

BU ÖYLE BİR KİTAPTIR Kİ ,ONDA (VE ONUN İLAHİ BİR KELAM OLDUĞUNDA)HİÇ ŞÜPHE YOKTUR.O
MUTTAKİLERE(ALLAH IN EMİRLERİNE UYGUN YAŞAMAK/AYKIRI DAVRANMAKTAN SAKINMAK İSTEYENLERE)
DOĞRU YOLU GÖSTEREN (ÖĞRETENDİR)DİR.

O (TAKVA SAHİPLERİ)KİMSELER Kİ GAYBA (ALLAH A,MELEKLERE,AHİRETE,ALLAH IN TAKDİRİNE )
İNANIRLAR,NAMAZI DOSDOĞRU/GEREĞİNE UYGUN KILARLAR VE KENDİLERİNE RIZIK OLARAK
VERDİĞİMİZ ŞEYLERDEN DE (GEREKEN YERLERE ALLAH İÇİN)VERİRLER.

YİNE ONLAR (HAK KATINDAN)SANA İNDİRİLEN (KURANI KERİME) VE SENDEN EVVEL İNDİRİLENLERİN
ASILLARINA İMAN EDİP AHİRETE DE KESİNLİKLE İNANIRLAR.

İŞTE ONLAR ,HEM RABLERİ TARAFINDAN (GÖSTERİLEN)DOSDOĞRU YOL ÜZERE OLAN HEMDE
""""""""" KURTULUŞA /MURADA """"""""ERENLERİN TA KENDİLERİDİR..(BAKARA -2-3-4-5)

Muhabbat
Ebu Suud Efendiyin verdigi Teessul ve Evliyalar hakkindaki Fetvalari bir okuyun. Onlarada mi Sirk kostu diyeceksiniz?? utanin biraz...
TEVHİD
ALINTI
ALLAH A ULAŞMA HUSUSUNDA EĞİTİM ALDILAR ... BİR MÜSLÜMAN ALLAH A NASIL ULAŞIR ?
FENAFİŞŞEYH FENAFİLİHVAN FENAFİRRASUL FENAFİLLAH OLAYLARIMI ?

Hayır kardeşim.Ben bunu kastedmedim.Tarikatlerde bu gibi hususiyetler vardır.Bu hususiyetler hakkında yorumlarım ne sizin düşüncenize, ne de karşıt düşüncelere paralel doğrultuda değil.Her iki tarafın da doğru olan ve olmayan yönlerinin farkındayım.
Her konuda itidalli olmak gerektiğini düşünürüm.Kimseyi ve hiçbirşeyi kolay kolay eleştirmem.Kaldı ki kendimi eleştirmekten pek fırsat kalmamakta.Dua buyurunuz inşallah.

Selam ve dua ile

Muhabbat
Efendimizin müjdeledigi övdügü bir ordu, bir komutan :

Fatih Sultan Mehmed Han hazetlerini Efendimiz övmüs ve müjdelemistir. Bunu kücük cocuklar dahi bilmektedir.

Simdi bu Hadisi bir okuyalim insha'Allah :

أخبرني عبد الله بن محمد الدورقي ، ثنا محمد بن إسحاق الإمام ، ثنا عبدة بن عبد الله الخزاعي ، حدثني الوليد بن المغيرة ، حدثني عبد الله بن بشر الغنوي ، حدثني أبي ، قال

: سمعت رسول الله صلى الله عليه وسلم ، يقول : « لتفتحن القسطنطينية ، ولنعم الأمير أميرها ، ولنعم الجيش ذلك الجي

''La Taftahul Konstantiniyyatu ni'mal amir amiruha wa ni'mal cayş hadhal cayş''

Not: HD = ''hd'' türkce'de peltek Z olarak bilinir. Fakat ingilizce'de, diger dillerde ve arapcayin latin harflerle yazilisinda HD diye yazilir. Okunusu türklerin kastettigi peltek Z'dir

Manasi:

''Muhakkak Konstantinopel [Istanbul] feth edilecektir. Feth eden Komutan, ne güzel bir Komutan, Feth eden Ordu, ne güzel bir Ordudur.''

Simdi övüldügünü okuduk. Müjdelendiginide okuduk. Padisahlarin Siir yazdiklari, beyt yazdiklari bilinmektedir. Simdi Fatih Sultan Mehmed Han hazretlerinin bir TEVESSUL Siirini aktaracagiz insha'Allah :

''Imstisali Cahidu fillah oluptur niyyetim''

Benim Niyetim ''Allah yolunda Cihad edin'' Ayetine uyarak Cihad etmektir

''Dini Islamın mücerred gayretidir gayretim''

Benim amacim mutlak yüce Dini Mubin Islami yükseltmektir, baska birsey degil.

''Fazlı hak ve himmeti cündü ricalullah ile''

Allah Teala'nin Fazl-i Keremi ile, Yardimi ile ve Cund-u Ricalullah yardimi ile''

[Not: Cund eski osmanlica olmakla beraber manasi Dünyada yasamayan Evliya ve Enbiya anlamini tasir, Ricalullah ise dünyada yasayan Evliyalardir]

''Ehli Küfrü sersteser kahreylemektir niyyetim''

Benim Amacim Küfr Ehlini zamanla kahretmektir/yok etmektir

''Enbiyau Evliyaya istinadım var benim''

[bunun icindir ki] Enbiyanin ve Evliyanin istimdadina [yardimina] ihtiyacim var benim

''Lütfu haktandır heman ümidi fethu ve nusratım''

En büyük Lutfu ve Ümidi Allah'dan beklerim

''Nefsim ve malımla nola kılsam cihanda içtihad''

Cok isterim nefsim ve malimla cihad etmeyi

''Hamdulillah var gazaya sad hazaran ragbetim''

Elhamdulillah! Cihad etmeye bin kere zevkliyim.

''Ey Muhammed mucizatın Ahmedi Muhtar ile''

Ya Muhammed! Mucizen Ahmed Hakki icin

''Umarum galip ola edayı dine devletim''

Umarim yaptigim ve yapacagim Cihadlari Zaferle terk ederim. Ben bu Dini yükseltecegim ve heryere yayacagim!

[Fatih Sultan Mehmed Han Rahmetullahi Aleyh hazretleri]

Fatih Sultan Mehmedin Seyhi Seyh Aksemseddin, Onun Seyhi Seyh Mahmud Hudayi, Onun da Seyhi Seyh Uftade Rahmetullahi Aleyhim Ecmain hazretleri idi.

Bakalim kendi ahmakligina kim yigitlik diyerek Fatih Sultan Mehmed gibi bir Zat-i Mubarregi elestirebilecek, kim ona tekfir etme curetinde, ve edebsizliginde bulunup onu Kufr ve Sirk ile itham edecek [auzu billah]

Not:

Kaynak isteyenlere malesef kaynak veremiyecegim, cünki bunu bizim Üniversitedeki [almanya'da] Profesör Islam Bilimlerinin Tasavvuf Konulu Dersinde okumustu, bende yazmistim. Ama israr edenler icin sorup sorusturabiliriz.

Vesselam

ve Yavuz Sultan Selim han hzlerinin Ibn Arabi hzleriinin kabrini türbe yaptirmasi...

akilsizlar sirk diyecek mi yine... authu billah
sükût-u vaveyla
AKILSIZ ÖYLEMİ ?

LÜTFEN KULLANDIĞINIZ KELİMELERE DİKKAT EDİN !!!!ZİRA SİZE YAKIŞTIRAMIYORUM .SİZ KENDİNİZE YAKIŞTIRSANIZDA ...

BAKIN FATİH SULTAN MEHMEDİ FALAN GEÇİN ONLARI .GÜYA PEYGAMBER EFENDİMİZ ÇÖLDE KALSANIZ ALLAH IN VELİ KULLARINDAN YARDIM İSTEYİN DEMİŞ.TAMAMEN UYDURMA KURANLA ZIT BİR KERE,PEYGAMBER EFENDİMİZLEDE ZIT.DURMADAN ALLAH A DUA EDİN .ALLAH SİZE YAKIN NE İSTİCEKSENİZ ONDAN İSTEYİN DİYEN KENDİSİ DE AYNEN ÖYLE YAPMIŞ BİR NEBİ OLARAK RESMEN İFTİRA ...BUNLARI KARŞILAŞTIRAMICAK KADAR CAHİL DEĞİLİM..İNSANLAR HADİS UYDURMUŞLAR BOL BOL İDDAA ETTİĞİNİZ HADİSİN KAYNAĞINI İSTİYORUM .SEVE SEVE ARAŞTIRIRSINIZ MUHAKKAK.

BEN ÖNCE KUR ANA BAKARIM KARDEŞİM ...SİZDE ÖYLE YAPIN ...
Azizan
Muhterem kardeşim ; mesajımı tekrar okuyunuz. Mesajımı maalesef anlamamışsınız.
sükût-u vaveyla
sevgili azizan inanın tekrar okudum gerçekten .ve şu cümleyi söylemek istiyorum "anladım dedim ya " boxing.gif muhyiddin arabinin hataları olduğunu ve kabul ettiğinizi söylüyorsunuz .BU KADAR CİDDİ BİR MESELEDE YANLIŞ YAPMIŞ kabul ediyorsunuz .fakat ibn i arabiye dil uzatmayın . başlığı yanlış koydun kardeş

diyorsun ki
"Müslüman ; dostlukta da sevgide de mutedil olmalı, orta yolu tutmalıdır. "

eyvallah da bu kimin için geçerli; açıklama bile yapamadığınız sözleri yazan kişileremi ?benim beklediğim açıklama gerçekleri kabul etmeniz yönündeydi !

tevhid, şirk .birinden biri .tevhid ehli nasıl insanları şirke kötürebilcek cümleleri sarf edenleri bu denli mutedillik kılıfı altında koruyabilir ?
nasreddinhoca
Burada Şeyhul Ekberin eserlerine atıf yaparak, Azizan kardeşimizin dahi savunamayacağı metinleri paylaşmaktan hicab duyarım, hoş olmaz, bunları savunmak da doğru değildir, yanlışlığı apaçıktır, ve ibn Arabi'nin genel görüşüne de aykırıdır!!! reddedilir...
ukab
bence de tasavvuf ve tasavvuf büyükleri hakkında çok acımasızca ve bilgisizce eleştiriler hatta daha aşırısı yapılmakta bu bence Müslümana yakışmayan bir tutumdur..
sorsak belki herkes Osmanlıyı sever ama şunu bilmiyorlar belki Osmanlının neredeyse tüm padişahları bir tarikata mensuptu yani tasavvuf insanı idiler..
Allah c.c. razı olsun..
Vesselam..
a.zade
selamun aleykum
sevgili kardeşim; bu din ne fatihindir ne yavuzun. bu din Allah tealanındır. bir hüküm verileceği zaman başkalarının sözüne değil Allah tealanın kitabına bakılarak hüküm verilmelidir. kim müşrik kim kafir bizi çok ilgilendirmez. ama hangi eylemin veya sözün şirk olduğu bizi ilgilendirir. o açıdan eylem ve sözlerimizi başkalarına göre değil Allah tealanın sözüne göre düzenleriz.
ayrıca; onlar bir ümmetti geldi geçti. onların yaptıkları onlara sizin yaptığınız sizedir.
mesdo
ALINTI(a.zade @ Apr 28 2008, 05:29 AM) *

selamun aleykum
sevgili kardeşim; bu din ne fatihindir ne yavuzun. bu din Allah tealanındır. bir hüküm verileceği zaman başkalarının sözüne değil Allah tealanın kitabına bakılarak hüküm verilmelidir. kim müşrik kim kafir bizi çok ilgilendirmez. ama hangi eylemin veya sözün şirk olduğu bizi ilgilendirir. o açıdan eylem ve sözlerimizi başkalarına göre değil Allah tealanın sözüne göre düzenleriz.ayrıca; onlar bir ümmetti geldi geçti. onların yaptıkları onlara sizin yaptığınız sizedir.

BİSMİLLAH

SEVGİLİ HOCAM ELİNİZE SAĞLIK
sükût-u vaveyla
sevgili a.zade gerçekten çok iyi bir noktadan yaklaşmısınız .tebrik ederim . smile.gif açıklamalarınız susuzluğumu gideriyor biggrin.gif
mesdo
BİSMİLLAH

KONUYA GİRELİM İNŞA'ALLAH

sevgili azizan

siz bizi biz sizi çok lakin çok iyi bilir tanırız

amacımızın şahsiyet olmadığını fikirler zemininde yürütüldüğünü sizde bizde çok iyi biliriz

lakin bir insanın söylemlerini etüd etmek için seceresini incelemeye tüm eserlerini tahlil etmeye gerek varmı?

mesela bayram hocayı tarikte olduğum zamanlardan yakinen tanıyan bir kardeşinizim.

şahsından ziyade ettiği şirk kokan kelam ile kendisini eleştirdim halada eleştiriyorum.

ibn-i arabi de aynı noktadan eleştirilmiş ve söylemleri sebebi ile kendisine kızılmış tard edilmiştir.

futuhat-ı mekkiyye isimli eserinin sadece rüyevi bir kitap olduğunu kabul edersiniz lakin rüyevi dünyanın fiili dünyaya delil teşkil etmediği beyan eder çelişkide kalırsınız.

bizde sizden aynı mütevaziliği imam teymiyye için bekleriz

mesdo
bismillah

devam edelim inşa'ALLAH

sevgili azizan

imam teymiye 'ye atfedilen ve nedense sadece bir seyyah olan ibn-i batututa tarafından kaleme alınan arşa istiva iftirasını delil alarak tüm hıncınız ile imam teymiyye r.a. saldırır sapık der en ağır hakaretleri ehl-i sünnet !!!!!adına gerçekleştirirsiniz.

dilinizi asla çekmez hatta bunu bir ehl-i sünnet midafaası olarak gelen nesillere aktarırısınız.

lakin islama vahdet-i vucud gibi iğrenç bir kavramı sokan rüyasında hz nebi s.a.v hz lerini gördüğünü ve futuhat-ı mekki kitabını yazmasını ve bıu kitab ile ümmetinin amel edilmesini söylediği iddia eden birisine tenkid edici kelimeler edildiğinde el insaf dersiniz dilinizi çekin dersiniz.

ibn-i arabinin biyografisini tarikte iken çokça zikrettim etüd ettim
söylemlerini fiillerini gayet iyi anlattılar.

tıpkı imam şazilinin gördüğü rüya ile ben allah'ım diyen hallacı mansuru temize çıkarmanız gibi bu konudada salt keramete sığınmaktasınız.

hallacı mansurun küfrünü imam şazilinin gördüğü ve asla ve kat'a islamda delil olmayan rüya ile örtmeye çalıştınız.

hatta

tevil ile sübhani diyen kendini tenzih eden bayezıd bistam'ı

muhammed=allah diyen bayram hocayı

enel hak diyen hallacı mansuru(burada rüya ilmide!!!!! devreye sokuldu)

taptığınız benim ayağımın altındadır diyen vahdet-i vucud'çu yine rüya ilmi !!!!!ile kitap yazan ve bu kitap ile amel edilmesini hz nebi s.a.v emretti gibi iğrenç bir iftira kampanyası düzenleyen birilerini

gerek rüya ile gerek keramet ile meşrulaştırma gayretindesiniz.

azizan kardeşim

bizim hayatımızın bir kısmı bu şirk batağında geçti
ben halidiyede mollaya henüz yeni müslüman oldum derken bu şirkten tevbe ettiğimi anlatmak istedim.

tasavvuf denen şirk kurumunun temel dayanağı keramettir
kerametsiz tasavvufu kimse yemez
lakin cahil halk vahiyden hbaersiz halk her türlü kerameti ve sahibini yer
işte ibn-i arabi denen kişi bu kişilerdendir
Saltukoğlu
Hastalar tedavi edilir, öldürülmez. Yanlış yapan düzeltilir, öldürülmez. Hakikat düzleminde hiç bir yanlış hiç bir doğruyu götüremez.

Tasavvuf ne günümüzün tasavvufçularının anladığı gibidir, ne de karşı çıkanları anlattığı gibidir. Tasavvufun aslı İslamın özüdür. Tasavvuf İslamın takva ve en ileri seviyede yaşanmasından başka bir şey değildir. Tasavvuf İslamın fetva değil de takva boyutunda yaşanmasıdır.

Peygamberlere verilen lütfi ilahi mucize gibi, gerçek evliyaullaha verilen keramette aynıdır. Mucize de, keramette Allahtan müstağni değildir, onun iznine bağlıdır. Mucizenin ne zaman gösterileceğine karar veren Allah olduğu gibi kerametin ne zaman gösterileceğine karar veren de Allahtır.

Şarlatanların yaptıklarını keramet diye sefil insanlara yutturmaya çalışmasına bakılarak kerameti inkar materyalistlikten başka bir şey değildir.

TEVHİD
ALINTI
Hastalar tedavi edilir, öldürülmez. Yanlış yapan düzeltilir, öldürülmez. Hakikat düzleminde hiç bir yanlış hiç bir doğruyu götüremez.

Tasavvuf ne günümüzün tasavvufçularının anladığı gibidir, ne de karşı çıkanları anlattığı gibidir. Tasavvufun aslı İslamın özüdür. Tasavvuf İslamın takva ve en ileri seviyede yaşanmasından başka bir şey değildir. Tasavvuf İslamın fetva değil de takva boyutunda yaşanmasıdır.

Peygamberlere verilen lütfi ilahi mucize gibi, gerçek evliyaullaha verilen keramette aynıdır. Mucize de, keramette Allahtan müstağni değildir, onun iznine bağlıdır. Mucizenin ne zaman gösterileceğine karar veren Allah olduğu gibi kerametin ne zaman gösterileceğine karar veren de Allahtır.

Şarlatanların yaptıklarını keramet diye sefil insanlara yutturmaya çalışmasına bakılarak kerameti inkar materyalistlikten başka bir şey değildir.

Aynı fikirdeyim. clapping.gif

Selam ve dua ile
bilal arslan
ALINTI
“Vakit olur ki kul Rabb olur, şüphesiz, vakit olur ki kul kul olur şeksiz.”
Kaynak: ( Muhyiddin İbn Arabi, Fususu'l-Hikem, 90. Bosnevi, 1, 433 )

"Bizler Allah'ın zahiri suretleriyiz, O'nun tecellisiyiz. Alem ve kevn aslında bir hayal olduğu için biz O'yuz."
Kaynak: ( Muhyiddin İbn Arabi, Fususu'l-Hikem, 159. Bosnevi, 345. )

“Halık (yaratıcı) ile mahluk bir tek şeydir.”
Kaynak: ( Muhyiddin İbn Arabi, Fususu'l-Hikem, 78 )

“O’ bana hamdeder, be de O’na, O’ bana ibadet eder, ben de O’na. Bir hal içinde O’nu ikrar eylerim, a’yanda ise O’nu inkar eylerim.”
Kaynak: ( Muhyiddin İbn Arabi, Fususu'l-Hikem, 83. Bosnevi, 1, 384-385 )

sitenin birinde bu sözlere rastladım aslı astarı varmı bunların ?
Saltukoğlu
Manayı unutup lafza takılanlar, lafza hangi anlamın yükleneceğine lafı söyleyenin değilde kendisinin karar vermesi gerektiğine inanlar için söylenenleri anlamanın imkanı yoktur.

Kaynak: ( Muhyiddin İbn Arabi, Fususu'l-Hikem, 90. Bosnevi, 1, 433

Mesela şu yukarıda söylenenleri anlamaya çalışalım. Rab terbiye eden demektir. Külli terbiyeci Allahtır. İnsan Allahın yeryüzündeki halifesidir. Peygamberlerin insanları irşad ederken yaptıkları da terbiyedir. Yani mürebbiliktir, rabliktir. Ama bu Rablik Allahın rabliği gibi külli değildir. Öğretmenin öğrencisine eğitim öğretim vermesi terbiyedir yani rabliktir. Kelimeye, rab kelimesine sadece Allahın ismi ve sıfatı olarak bakıldı mı, sapıtmak işten bile değildir.

Kul eğitim ve deneyimi ile kendisinden daha eğitim ve deneyimsizleri eğitti mi onlara rablik yapmış olur, yani mürebbilik, öğreticilik, terbiyecilik. Ve kendiside kendisinden daha üstün birisinden eğitim ve öğretim alırsa kendisinden mürebbilik, eğitim, öğretim aldığı kişi, ona rablik yani mürebbilik, öğretmenlik yapmış olur.

Yoksa haşa, Hazreti İbni Arabi kulları Alllah yerine, Allahı da kullar yerine koymuş değildir. Bu sadece kelimenin anlamı hükmündeki açıklamalar. İşin içerisinde binde maddi manevi anlamlar, teşbihler, istiareler, edebi sanatlar, imalar ve benzeri şeyleri söz konusu ederek düşünürsek, gerçek mutasavvıfların gerçek muvahhitler olduklarını anlarız.

Bunlara karşı olan gözleri betolaşmış müslüman materyalistlerin kısır anlayışlarına da bakarsak onlarda mucize ve keramet gibi, Allahın gücünün trilyokere trilyondan birinden trilyon kere trilyondan dahada küçük bir olay mesabesinde olan keramet ve mucizeden dolayı peygamber ve veliye Allaha şerikmiş gibi bakmaları, onların Allahı ne kadar küçük gördüklerini bu küçük görme sebebiyle Allaha şirk koştuklarını anlayabiliriz.
bilal arslan
Kaynak: ( Muhyiddin İbn Arabi, Fususu'l-Hikem, 90. Bosnevi, 1, 433)

sadece bu söz yok arkadaşım sana zahmet öbürlerinide bi açıklayı ver hele ne demek istemiş.

“O’ bana hamdeder, be de O’na, O’ bana ibadet eder, ben de O’na. Bir hal içinde O’nu ikrar eylerim, a’yanda ise O’nu inkar eylerim.”
Kaynak: ( Muhyiddin İbn Arabi, Fususu'l-Hikem, 83. Bosnevi, 1, 384-385 )

özellikle şunu bu açıkla hele sana zahmet. emin ol öğrenmek için soruyorum. arabi hakkında en ufak bir bilgim yok.
Saltukoğlu
Muhyiddini Arabi hazretleri, her şeyi yok görüp Allahı birlerken, onu anlamayanlar, Allahı yok sayıp yaratılanları var gördüğünü zannederek sapıtıyorlar. Kuran bazı insanları hidayet ederken, bazılarının ise küfrünü artırır ya, tıpkı öyle.

Biz ne dersek diyelim, herkes istediği yerden anlamak, inanmak isteyecektir. Selam hidayete tabi olana.
bilal arslan
ALINTI(Saltukoğlu @ Apr 28 2008, 02:38 PM) *

Muhyiddini Arabi hazretleri, her şeyi yok görüp Allahı birlerken, onu anlamayanlar, Allahı yok sayıp yaratılanları var gördüğünü zannederek sapıtıyorlar. Kuran bazı insanları hidayet ederken, bazılarının ise küfrünü artırır ya, tıpkı öyle.

Biz ne dersek diyelim, herkes istediği yerden anlamak, inanmak isteyecektir. Selam hidayete tabi olana.

cevap yazmamak için ortalığa sataşmayın arkadaşım soruyu sorarken bile bilgim olmadığı öğrenmek için sorduğumu belirttim. ama cevap vermemek için bahaneler bitmez.
Muhabbat
Kardes Seyh Ibnul Arabi Kuddise Sirruh hazretlerinin cogu Eserleri Osmanli Döneminde cok degerli Ulema tarafindan Serh edilmistir, yani aciklanmistir.

Gecende bir Alman Ehli Sünnet Sayfasinda bir Deobandi Alim'in [Deoband Hindistan'da büyük Islam Medreselerden birtanesi, Almanya'dada cok meshur, Tasavvuf Ehliler mi bilmiyorum ama Tasavvufa cok yakinlar, ama Seyhleri var mi yok mu bilemiycem]

Dedi ki [kisa özet olarak] :

Ibn Arabi Kuddise Sirruh hazretlerinin bazi eserlerinde degistirilme meydana geldi, Din Düsmanlari, Münafiklar ve Yahudiler tarafindan Ibn Arabi Kuddise Sirruh hazretlerine ayit olmayan Sözler ilave edildi. Bu acidan onun Kitaplari okumamak, yani böyle Seylerin yazdigi Kitaplari okumamak daha uygundur. Ilk gelen Akaid ve Fikh Meseleleridir, sonra Tasavvuf ögrenilir.

bilal arslan
ALINTI(Muhabbat @ Apr 28 2008, 03:09 PM) *

Dedi ki [kisa özet olarak] :

Ibn Arabi Kuddise Sirruh hazretlerinin bazi eserlerinde degistirilme meydana geldi, Din Düsmanlari, Münafiklar ve Yahudiler tarafindan Ibn Arabi Kuddise Sirruh hazretlerine ayit olmayan Sözler ilave edildi. Bu acidan onun Kitaplari okumamak, yani böyle Seylerin yazdigi Kitaplari okumamak daha uygundur.

o zaman bu alıntıladığım sözler arabiye ait değil bahsettiğiniz ''sonradan sözler eklendi'' diyerek bu sözlerdenmi bahsediliyor ?
sükût-u vaveyla

RABB OLMANIN ÜÇ ÖZELLİĞİ:
1) malik olandır ,yani eli altındaki her şeyin sahibi ve yöneticisidir.
2)kendisine itaat edilen ,emri dinlenilen efendidir.Kuran daki 'mevla bu manadadır.böyle bir rabbın bütün emir ve yasaklarına uyulur.
3)ıslah eden,düzenlenen ve düzelten ,şekil veren ve terbiye eden kimsedir.

bu tanımlarda da görülmektedir ki bu sıfatları taşıyan tek rabb elbette ALLAH TEALA DIR.EVET RABB TEBİYE
EDİCİ MANASINA GELMEKTEDİR FAKAT BUNU KISIRLAŞTIRIP ÖĞRETMEN ÖĞRENCİSİNİN RAB BIDAR
DEMEK NE KADAR DOĞRU?VE BUNU KULLANIP SÖZLERİ MEŞRULAŞTIRMANIZ.

NEDEN SÖYLENMEK İSTENEN FİKİRLER DİREK SÖYLENMİYOR?YA DA İNANMAK İSTEDİĞİMİZ DÜŞÜNCELERE ÇEVİRİYORUZ AÇIKLAMALARI . doh.gif

BAKIN İBNİ ARABİNİN YANLIŞLIK YAPTIĞINI KABUL EDİYORLAR.BUNU DA UNUTMAYIN !!!!

bilal arslan
ALINTI(havvanur @ Apr 28 2008, 03:22 PM) *

NEDEN SÖYLENMEK İSTENEN FİKİRLER DİREK SÖYLENMİYOR?YA DA İNANMAK İSTEDİĞİMİZ DÜŞÜNCELERE ÇEVİRİYORUZ AÇIKLAMALARI . doh.gif

bende tam buraya gelmeye hazırlanıyordum ama sen noktayı koydun.
sükût-u vaveyla
SEVGİLİ MUHABBAT KARDEŞİM SAOLSUN SEYYİD KUTUBUN MUHAMED KUTUBUN MEVDUDİNİN KİTAPLARININDA DEĞİŞMİŞ( !!! )OLABİLECEĞİNDEN BAHSETMİŞTİ .

SEVGİLİ BİLAL ARSLAN TAŞLAMAK İÇİN SÖYLEMİYORUM İNANIN CEVAP VEREMEDİKLERİ ZAMAN .O KADAR GÜZEL LAF SALATALISI YAPIYORLAR Kİ. doh.gif

BELLİ BİR SÜRE KONUŞUYORLAR ....SONU GELMİYOR cool.gif
bilal arslan
arkadaşlar belki beni yanlış anlayacaklar ama gerçekten öğrenmek amaçlı soruyorum.
havvanur arkadaşımında dediği gibi neden direk söylenmezde böyle yollara başvururlar anlam veremiyorum.

şimdi ''Saltukoğlu'' arkadaşım bu sözlerin başka manalar taşıdığını söylüyor.

''Muhabbat'' arkadaşımız ise sonradan eklenen sözlerden bahsetti, benim yazdığım sözlerden için söyledi ise burda bir çelişki yokmu ?

arabiyi savunan iki insan birisi bu sözlerin ona ait olmadığını söylüyor (Muhabbat)

diğer bir arkadaşımız ise (Saltukoğlu) bu sözlerin başka manaları olduğunundan bahsediyor.
nedir bu işin sırrı ?
TEVHİD
Netice itibariyle bir sonuç alınamayacak kanaatindeyim. Bırakalım Allah hükmünü verir.Bizler hüküm vermekten sakınalım inşallah kardeşlerim.

Bu konuyla ilgili bir yakınımın yazdığı şiiri sizlerle paylaşmak istiyorum.

Boyan Tevhid rengine
Herşeyi bir gör yahû
Çek perdeyi gözünden
Öyle seyret yahû

Aldatmasın kesafet
Kesret zıldır, hayaldir
Sanırsın ki sen varsın
Nerede tapun yahû

Aynaya baktığında
Kendini tek görürsün
Kırınca çoğalırsın
Kırma aynayı yahû

Hakikatte aynada
Hem değilsin hem sensin
Tevhid-i haktaki sen
Aynadakisin yahû

Fiili bilme senden
Faili Haktır elhâk
İyi, kötü hepsi bir
Bu nisbep senden yahû

Sınırsızdır sıfatlar
Güzel, çirkin, kara, ak
Öyle seyreder mevla
Gel, o gözle bak yahû

Şu alemi nizamda
İrade-i Kül onun
Bu irade cüz olur
Senden çıkınca yahû

Saadetle felâket
Bir sebeptir her cüz'e
O yaratır sebepli
Sorma nedendir yahû

Ayetinde bildirmiş
Hayır şer meçhul sana
Sana gelen hangisi
Bilemezsin ki yahû

Bir düşün elinde mi
Kazanmak zengin olmak?
Boşa didinip durma
Takdir neyse o yahû

Sözü yanlış anlayıp
Tevekküle bağlama
Çalış sonuna kadar
Rızkın neyse al yahû

Kimsenin zahirine
Bakıp da verme hüküm
İçindeki cevheri
Neyle ölçersin yahû

Müfettişi olma gel
Bu alemde kimsenin
Kendi kendini koru
Teftiş edenden yahû

Susuz yaşamaz insan
Ademsen susa ilme
Ali'nin pınarından
Bir yudum su iç yahû

Bu alemde boş gezip
Talip olmazsan ilme
Farkın yok zemheride
Çıplak gezenden yahû

Eğer nasipdar ise
İlmi Hakka ezelde
Ders-i âma ders verir
Cahil olsa da yahû

Lutuf ederse Hüda
Lafzı döker satıra
Sensen sana yazdırır
Oku, sen nesin yahû

Ehl-i Tevhid sözünü
Söyler gönül dilinden
O lisanı bilmezsen
Yabancı gelir yahû

Tevhidden söz edince
Sahip çıkarlar heyhât
Hep lafta kalır gerçek
Hani yaşayan yahû?

Nice yıldır bu fakir
Çakıllarda dolaştı
Varamadı kumsala
Tabanı lîme yahû

İlâhi bu kulunun
Cürmü çok günahı çok
Söylersin yazdırırsın
Affet bağışla yahû

Hangisine secde etsin
Zekâya mı, sıhhate mi?
Zevki bediîne mi?
Şaşırıp kaldı yahû

İbadette acizim
Aczimin aczindeyim
Başıp eğik kapunda
Karar senindir yahû

Hasılı bu sözleri
..... söyler dilinden
Bunlar teferruattır
Özü Tevhiddir yahû.

13 Eylül 1995

cray.gif

Allah'a emanet olunuz.

Selam ve dua ile
Muhabbat
Kardes dedigim gibi Alimlerde degisik yorumladi. Bazilari Manalari degisik dedi, bazilari ise Seriata aykiri olan sözlerin okunmamasini söyledi [nedeni yukarda yaziyor]. iki görüs var yani. Benim bildigim iki görüs, belki daha cok görüs vardir. Ama ben Sahsen ibn Arabi hazretlerinin birkac Eserini merakdan okudum , bazilari hakikatden cok güzel, askullahi, muhabbetullahi anlatiyor, hatta seriat, fikh meseleleri geciyor, bir kitabda yasadigi olaylar yer aliyor... Ama bu yukarda yazilan sözlerin hic birine simdiye kadar rastlayamadim. Ama ben sahsen okunmasina karsiyim ve cogunu da ilmi olup anlayabileceklerine hediye edip dagittim.. suan herhalde evde iki üc tane eseri olsa gerek. Bazilari Allah icin cok agir eserler, anlamak zor is, herkesin iside degil, o acidan Deoband ALimin dedigi gibi okunmamasi daha uygundur.

Hatta Osmanli Alimlerinden birtanesi okunmamasi icin fetva vermisti, kim suan aklimda degil...

Ve Allahu Alem.
Saltukoğlu
Büyük mutasavvıfların eserlerini ehli okumasa yani anlamayan cahiller okursa sapıtma ihtimalleri yüksek. Çünkü, onlar onu anlamayacaklardır.

Kelimelerin kullanım biçimine örnek verirsek. Mesela peygamberimizin dedesine Abdülmüttalip deniyordu. Yani Muttalibin kölesi. Muttalip Hazreti Şeybenin amcası idi. Elbette buradaki abd yani kul kelimesi Muttalibin şeybeyi yarattığı anlamına gelmiyordu. Şeybenin Muttalibin kölesi olduğu anlamına geliyor. Üstelik Şeybe Muttalibin kölesi de değildi. Şeybeyi tanımayanlara Muttalibin yaptığı bir espri idi sadece.

Söylenenler, o söylemin yaşandığı atmosfer, toplumsal orta, tarih, gelenek, dil ve bu dilin kullanım tarzı ile ve söylemin seviyesi ile çok ilgili.

Bu gün yüksek matematiği ne kadar insan anlayabilmektedir. Anlamayanlar anlamadı diye matematik yalan mı oluyor.

Her ne kadar insanlar Rasulullah adına bile hadis uydurmuş oldukları gibi diğer alimlerede zamanın güç ve çıkarcıları doğrultusunda ilaveler yapmış olabilirler. Ancak ne hikmetse bu ilavelere uydurma demek yerine insanlar anlamadıkları gerçeklere sırt çevirmeyi yeğliyorlar.
Muhabbat
Dedigine katiliyorum. Tasavvuf Ehlinden dahi anlayan yok.

Ismail Molla Cetin Kuddise Sirruh hazretlerinin [kendisi ispartada ikamet ediyor] bir Muridine rast gelmistim Kitap Fuarinda [almanyada]. Kendisiyle Sohbet ettik. Konu Kitaplardan acildi, sonra Ehli Bid'atin kitaplarinin satildigini söyledi vs. vs. derkene konu Ibn Arabi hazretlerine gecti.

Kendi söyle söyledi :

''Eger ki Ibn Arabi Kuddise Sirruh dediyse : Ben Allah'dan gayri bisey göremiyorum, o onun icin gecerli olabilir. O Makam'da bulundugu Müddet boyunca [insan makamdan makama gecer, misal emmare, levvame, mutmain , Kur'andada geciyor zaten] öyle düsünmüs, söylemis olabilir. Ama bu bizi baglamaz.

Simdi bir ''Sufi'' kalkip dese veya baska biri dese ''Allah'dan gayri bisey görmüyorum'' ozaman bu kisi dogru demiyorsa bu onu Sirke kadar götürür/götürebilir. ilimsizlerden uzak durmak gerekir. Bir iki kere fevkalade haller yasadim diye öyle düsünmemek gerekir. Bizim isimiz bu degil.''

sükût-u vaveyla
"""""""""" Bazilari Allah icin cok agir eserler, anlamak zor is, herkesin iside degil, o acidan Deoband ALimin dedigi gibi okunmamasi daha uygundur.

Hatta Osmanli Alimlerinden birtanesi okunmamasi icin fetva vermisti, kim suan aklimda degil...""""""" doh.gif

İŞTE BUDUR BİR KAÇIŞ DAHA ESERLER ÇOK AĞIR.ANLAMAK ZOR ÖYLEMİ?NE İLİM SAHİPLERİYMİŞ .KİMSE ANLAMIYOR HATTA TOPLATTIRIYORLAR .HADİ ARTIK GERÇEKLERİ KABUL EDİN .KENDİ İÇNİZDE BİLE ÇELİŞKİLER YAŞAMAKTASINIZ .ALİMLER FARKLI YORUMLUYORA SIĞINMAYIN ...
MoqavemaT
Yükseltici ve indirgemeci mantık bize oryantalist mirasıdır. Her konuda mutlaka ya en dibe vurduracaz yada bulutların üstüne çıkaracağız. Bu durumda ifradı ve tefridi doğurmakta.

Öncelikle İbni Arabiyi tekfir eden kardeşlerim, sözlerinden tövbe ettiği, yada sözlerin sonradan eklendiği iddia edildiğine göre, tekfir ederken adaleti gözetmiyorsunuz demektir.

Tekfir nakil yolu ile ne adına yapılırsa yapılsın nakle bütünüyle ters ve muhalif olan bilindik o sözler küfürdür.

Ama ya sonradna eklendi eya tövbe edildiyse.

Bilemiyoruz.

Bu yüzden İbni Arabi bizi hiiiç ilgilendirmez.

Bizi ilgilendiren, bu adamın küfür dediğimiz sözleri, inkar edilmesi gerekn bu sözler. İbni Arabinini şahsonda söyleyeceğimiz hiçbişey tevhidi kurtarmaz.

Birde İbni Arabiyi uçuranlar var.

Kardeşlerim bu küfüre benzeyen sözlerden maksat küfür değildir, zaten tasavvuf ehli olmayanların, tasavvuf ilmini bilmeyenlerin okuması uygun değildir, bunar tevil edilecektir, bunların zahiri küfür gibi görünebilir, ama batınını alimler anlar türünden mavalları yutacak değiliz.

Biz iyi zanda bulunup bu sözlerin İbni Arabiye ait olmadığını, sonradna onun adına uydurulduğunu yada, bu sözlerinden dolayı tövbe ettiğini düşünüyoruz.

Ama bu neyi değiştiriyor, bu sözlerin varlığı ve bir çok tasavvuf akımı tarafından kabul ediliyor olması.

Hulul, İttihad iddiaları ve daha birçok şey.

Bunları hiçbir şekilde kabul ettiremezsiniz.

Tasavvufu inkar edenler, ve tasavvufu şeriate yapıştırıp bu olmadan o olmaz diyen, sufi olmayan herkeze şeytan yolcusu gözüyle bakan ifrad ve tefrid mantığını kabul etmiyoruz.

İtikadi bilgileri öğrenmek ve öğretmek için akaid ilminden faydalanıyoruz.

Ameli uygulamaları ve bilgileri öğrenip öğretmek, yaşamak için fıkıh ilminden faydalanıyoruz.

İşte Allaha kul olma hususunda, ona yakınlık, nafile ibadetlerimizde, nefis terbiyesinde tasavvuf ilminden faydalanıyoruz.

Şimdi tasavvuf eskiden yoktu, sonradan çıktı ortaya, doğru ama akaid ilmide yoktu, fıkıh ilmide. Fıkıh ve akaid konusunda müctehid derecesinde bir çok sahabe vardı, ama ayrı ayrı ilim kanadı olarak, sistemleştirilmiş bir fıkıh, akaid ilmi çalışması yoktu. Çünkü islam tastamam olarak, Resulun ilettiği gibi yaşanıyordu, onların hocası direk olarak Hz Muhammed(s.a.s.)'di.

Daha sonraki dönemde, zaten kuran ve sünnet kaynak alınarak, fıkıh ve akaid ilmi sistemleştirildi, yaygınlaştırıldı. İşte tasavvufta ilmide böyledir, insana farz ibadetler bile bu kadar zor gelirken, insanların nafile ibadetlerinde, Allahı zikretmekte, nefsine sahip olmakta zorlandıkları kesindir. işte bunun içinde sistemleşmiş bir tasavvuf ilmi vardır.

Fakat sorun şurada!

Tasavvufun aslı vahdet-i vucud, hulul ittihad sapıklıkları değildir.

Tasavvufun aslı, keramet, tevessül, sonsuz itaat, uçucu kaçıcı şeyler, hurafeler bidatler değildir. Keraete, tevessüle inanıp inanmama meselesi size kalmıştır, ama bu tasavvuf ile alakalı bişey değildir.

Tasavvufun hakikatı budur.

Onu inkar etmek, yada onu şeriatın aslı görmek ifradı ve tefridi temsil etmektir.

Ümmetül vusla emri gereği, Allahu Alem mutedil yolu tercih etmek istiyoruz. Kardeşlerimizi de buna çağırıyoruz.

Esselamun Aleyküm!

ALINTI
Sufiler, selefileri sapıklıkla, selefiler de sufileri hurafelerle suçlayadursun, bu konuda en güzel ve en mutedil yaklaşımı şehid Hasan El-Benna göstermiştir. Şöyle ki;

"Biz ne sufiyiz ne de selefiyiz!" yerine "Biz hem sufiyiz hem de selefiyiz!" sloganını kullanmıştır.

Gerçekten bu mümkün mü?

İmamın öncesinde Şazeli tarikatına intisabı vardır. İzlediği metod ise selefiliğe daha yatkındır. Bu yüzden onun hareketi tüm müslümanlar tarafından ilgi ve kabul görmüştür.

İki tarafından doğru ve güzel yönlerini almak ve yanlış ile hatalı yönlerini bırakmak. Aslında bütün mesele bu! Yoksa çatışmalardan her zaman kaos oluşur, bu da en çok küffarın ve İslam düşmanlarının işine yarar.

Selam ve Dua ile...

ALINTI
Bizim her zamankinden daha çok sufiliğin nefis terbiyesine ve selefiliğin sadeliğine ihtiyacımız var!

ALINTI
Zikir, ihlas, takva, sabır, şükür, zühd, vera, havf, reca, isar, huşu, huzu', tazarru, niyaz, dua, tefekkür, tezekkür, tedebbür vs vs. En kısa ifadesiyle; İhya-u Ulum-id Din!

Bunlardan sadece Zikri örnek olarak ele alalım:

Zikir konusunda sayısız sahih hadisler varid olmuştur. Mesela istiğfar konusunda Efendimiz s.a.v. sahih bir rivayette "günde 70 kereden fazla istiğfar ettiğini" ve yine diğer sahih bir rivayette "günde 100 defa istiğfar ettiğini" vurgulamaktadır.

Gelmiş geçmiş tüm günahları bağışlanmış bir Peygamberin s.a.v. bu sayıdaki istiğfarı ümmetine öğretmek içindir. Sufilerin belki de tamamında günlük 100 defa istiğfar vird (günlük ders ve ödev) olarak müride verilir. Sufiliğe karşı çıkmak adına bu tür fazilet ve vecibelere hurafe ve bid'at adına karşı çıkmak olsa olsa hamakat olur!

Bu yine zikrin tamamı değil, bilakis giriş kısmı olan istiğfar ile alakalıdır. Yine bir rivayette "duanın en faziletlisi elhamdülillah, zikrin en faziletlisi la ilahe illallah" buyurulur. Bu kabilden yine müridlerin bir çoğunun virdinde günlük 100 defa bu zikri çekmek vardır.

Bu yüzden sufilikle dayanışma kaçınılmazdır.

ALINTI
"selefilik; İslam'ın sadeliğini korumak demektir en basit tabiri ile... Yani yorum ve detaya girmemek... Çünkü detayda her zaman boğulma riski vardır. Detayda her zaman aklın öne geçme ihtimali vardır.

Bir örnek vermek gerekirse;

Arşa istiva konusu bu manada en güzel örnek olabilir. Bu konuda selefiliğin görüşünü de en güzel İmam Malik'in şu sözü ifade eder:

"İstiva malum (yani Kur'anda sabit), keyfiyet (içerik) meçhul, ona iman vacip (farz, şart) ve ondan sual bid'attir."

Bu selefiliğin özüdür!

Bu manada günümüzde selefilik bir bakıma -özellikle avam için- elzemdir. Çünkü cehaletin bu kadar yaygınlaştığı ortamlarda ancak selefi bir metodla çözüm üretilebilir.

Bu yüzden İmam Hasan El-Benna selefilik ve sufiliği birleştirmiş ve "nahnu sufiyyetun selefiyyeh" demiştir. Yani "Biz hem sufiyiz hem de selefi!"

Müslümanlık vasfı tek başına yeterlidir. Sufilik ve selefilik ise birer metod türüdür. Birinin eksiğini diğeri tamamlamaktadır. Bu yüzden ikisi de birbirine muhtaçtır. Karı koca gibi aileyi tamamlar. Yoksa birbirinin düşmanı değillerdir. Ne zamanki biri diğerini hasım bellese, artık orada ne İslam ne de müslümanlık kalır!

Siz nesiniz; sufi mi selefi mi?

Alıntılar, Ebu Huzeyfe agabeyden yapılmıştır!
mesdo
ALINTI(mesdo @ Apr 28 2008, 01:20 PM) *

bismillah

devam edelim inşa'ALLAH

sevgili azizan

imam teymiye 'ye atfedilen ve nedense sadece bir seyyah olan ibn-i batututa tarafından kaleme alınan arşa istiva iftirasını delil alarak tüm hıncınız ile imam teymiyye r.a. saldırır sapık der en ağır hakaretleri ehl-i sünnet !!!!!adına gerçekleştirirsiniz.

dilinizi asla çekmez hatta bunu bir ehl-i sünnet midafaası olarak gelen nesillere aktarırısınız.

lakin islama vahdet-i vucud gibi iğrenç bir kavramı sokan rüyasında hz nebi s.a.v hz lerini gördüğünü ve futuhat-ı mekki kitabını yazmasını ve bıu kitab ile ümmetinin amel edilmesini söylediği iddia eden birisine tenkid edici kelimeler edildiğinde el insaf dersiniz dilinizi çekin dersiniz.

ibn-i arabinin biyografisini tarikte iken çokça zikrettim etüd ettim
söylemlerini fiillerini gayet iyi anlattılar.

tıpkı imam şazilinin gördüğü rüya ile ben allah'ım diyen hallacı mansuru temize çıkarmanız gibi bu konudada salt keramete sığınmaktasınız.

hallacı mansurun küfrünü imam şazilinin gördüğü ve asla ve kat'a islamda delil olmayan rüya ile örtmeye çalıştınız.

hatta

tevil ile sübhani diyen kendini tenzih eden bayezıd bistam'ı

muhammed=allah diyen bayram hocayı

enel hak diyen hallacı mansuru(burada rüya ilmide!!!!! devreye sokuldu)

taptığınız benim ayağımın altındadır diyen vahdet-i vucud'çu yine rüya ilmi !!!!!ile kitap yazan ve bu kitap ile amel edilmesini hz nebi s.a.v emretti gibi iğrenç bir iftira kampanyası düzenleyen birilerini

gerek rüya ile gerek keramet ile meşrulaştırma gayretindesiniz.

azizan kardeşim

bizim hayatımızın bir kısmı bu şirk batağında geçti
ben halidiyede mollaya henüz yeni müslüman oldum derken bu şirkten tevbe ettiğimi anlatmak istedim.

tasavvuf denen şirk kurumunun temel dayanağı keramettir
kerametsiz tasavvufu kimse yemez
lakin cahil halk vahiyden hbaersiz halk her türlü kerameti ve sahibini yer
işte ibn-i arabi denen kişi bu kişilerdendir

Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.