Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Nefsi Köreltmek Için Ne Yapmalı?
Islami Forum - Popüler Forum > GENEL FORUM > .·[ GENEL SOHBET ]·.
nurun nisa
Allahü teâlâ her şeyden önce aklı yaratmış, ona ilim, zeka, hulus, doğruluk, cömertlik, tevekkül, korku, ümit gibi hasletler vermiştir. İşte, bu akılla müşerref olan kimse, cenab-ı Hakkın varlığını ve birliğini tasdik ederek, Onun rızasına kavuşur.

Günahlar nefse tatlı gelir. İbadetler ise nefse zor gelir. Bir hadis-i şerifte buyuruluyor ki:
(Cehennem nefse hoş gelen, Cennet ise nefsin hoşuna gitmeyen şeylerle kuşatılmıştır.)

Benim sorum şu arkadaşlar ; İnsanlar dinimizin güzelliğini;

bildiği halde, insanlar neden günah işler?

_Neden nefsine yenik düşer?

_Şeytana kanmayı seçer ?

_Doğru yoldan Sapar yanlış yola gider?

-EBRAR-

Es-Selamun Aleykum,

'nurun nisa' kardeşim yenisiniz sanırım hoşgeldiniz öncelikle.

ALINTI
Benim sorum şu arkadaşlar ; İnsanlar dinimizin güzelliğini;

_Şeytana kanmayı seçer ?

Acizane düşüncemi söylemek isterim ki; nefsimizin istedikleri dünyevi işler, hırs ve arzular olduğundan tatlı gelmekte ama sonu acı olmaktadır. Hiç ölmeyecek gibi, Hâk terazisi ile yüzleşmeyecekmiş gibi yaşadığımızdan hatalarımız dizboyu. Nefsi yenmenin çözümü, ölüm ile haşır neşir yaşamaktan geçtiğine inananlardanım. Ne üzerine ölümü istemek ve ne üzerine yaşadığımızı sorgulamak gerekiyor. Attığımız adımda, yaptığımız her meşgale ve uğraşlarda Rab'bin rızasını gözetmeyi ümit ederek yaparsak ancak hatalarımızı indirgeyebilir yada nefsimize hakim olabiliriz. Maddenin maneviyata gölge ettiği bir zamandayız. Her yanımız dünyanın süsleri ile kuşatılmış. Bu durumda ölüm hatırlanmak istemez ve unutulmak istenir. Ölümü unutan yada ahirete iman etmeyen toplumlar zalimlikleri ile dünyada saltanat sürer. Şuan zalimlikte zirveyi paylaşan ve şeytana yoldaş olan toplumları hepimiz görüyoruz. Allah ins ve şeytanın şerrinden muhafaza etsin bizleri. Bir mü'minin nefsine yenik düşmemesi ve hatalarını en aza indirebilmesi için manevi alemi maddi aleme tercih etmesi ile ancak mümkün.

Selam ve dua ile...
nurun nisa
Öncelikle; Aleyküm Selam. Evet yeni katıldım hoş bulduk.

Açıklayıcı ve güzel bi cevap teşekkür ederim. Nefsi yenmenin çözümü ölümle haşır neşir yaşamaktan geçtiğini söylüyorsunuz çok da doğru bi tez ama bunu günlük yaşantımızda ne kadar gerçekleştiriyoruz orası tartışılır işte
nasreddinhoca
Nefs köreltilmek için değildir, obezite olmak için de değildir...
Nefs terbiye edilmek içindir...
Köreltmek bir terbiye biçimi değil, bir işkence biçimidir...
Oruç nefsin en önemli terbiyecilerinden biridir...
Oruç iradeyi kuvvetlendiri, güçlendirir...
Yine oruç nefsi açlıktan öldürmez...
Oruç nedir? İftar'da, gündüz aç kalıp, iftarda türlü türlü nimetleri tüketmek değildir, tüketim adamı nefis adamıdır, türlü türlü nimetlerin olduğu sofra enfestir amma tutulan oruç irade için olmaz, enfes nefs için olur...Nefs'i ıslah ediyorum derken, iradeyi tıka basa şişirip şişkolaştırmak, nefs'e laf dedidirttirmek olur, sonra nefs sırıtır iradeye, ne o şişko smile.gif
EsLeMNa
Nefisin köreltilerek değil,terbiye edilerek emrimizde olması sağlanabilir diye düşünüyorum bende..

Zira;nefis köreltiğinde her an bir açık arar ve bulduğunda sonu daha da kötü olur..Birçoklarını görürüz ne güzel yaşıyor deriz ancak nefis bir gün onu ters düşürür ve belki önceki halinden de kötü hale düşer..Allah muhafaza buyursun inşAllah..

Nefislerimize zulmetmemeli nefisi dahi Allah aşkıyla çarpacak hale getirmek için çabalamalıyız..

Terbiye edilen nefis sayesinde Ona bir adım daha yaklaşmayı başarırız inşAllah..

Terbiye etmekte öncelikle nefisin kölesi olmamakla başlar..Bir son olduğunu bilerek adım atmalıyız..

Ve en önemlisi bir imtihanda olduğumuzu ve her saniyenin bu imtihanla geçtiği bilincini yaşamalıyız..

Allah bizi sevdiği kullarından eder inşAllah.. smile.gif
RAzdAR
ALINTI
İnsanlar dinimizin güzelliğini;

_Şeytana kanmayı seçer ?

her insanın içinde uyuyan bir canavar vardır,,
o canavar küçük günahlarla beslenir.
bu günahlar çok çekici özelliğe sahiptir,,
yollarıda iyi niyet taşları ile döşeli
yavaş yavaş kendine çeker taki canavarı büyütene dek,,
sonra döner sahibini yer.

insan yaşadıkça çok şeyi unutuyor.
zamanla bir çok bakımdan yeni görüş açıları ve kriterler kazanıyor..
ahir zamanda yaşıyoruz.
sözler unutulur..
ayna
daha önce bir arkadaşımız bu konuyu açmıştı.konuları formatları ayrı olduğu için birleştirmiyorum ama gerçekten çok yararlı olduğu için linki vermek istiyorum
http://www.islamiforum.com/index.php?s=&am...ost&p=59724
TEVHİD
Nefsi köreltmek tabiri yerine nefsi terbiye etmek doğru olandır.

AYET: Nefislerinize zulmetmeyiniz.

Selam ve dua ile
esma61
ALINTI(TEVHİD @ Apr 26 2008, 05:56 PM) *

Nefsi köreltmek tabiri yerine nefsi terbiye etmek doğru olandır.

AYET: Nefislerinize zulmetmeyiniz.

Selam ve dua ile

selamün aleyküm
bence tam tersini yapmalı çok zor olsada bir iki başarabilir insan o kadarda zor değil benim için nefsini zor terbiye eden insan dinden dini sohbetlerden uzaktır benim düşüncem yanlış anlaşılmasın
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.