Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: İstihare Namazına Göre Rüyada Görülen Hayır Yada şer Her Zaman Gerçek çıkarmı ?
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ SORU-CEVAP ]·.
canturk54

İstihare namazıyla rüyada görülen duruma göre gelecekle ilgili rüyaya göre hareket etmek doğrumudur? Ya da istihare namazında görülen hayır yada şer o iş için karşılaşılacak hayrı yada şerri kesin olarak ifade eder mi ?

Peki istihare namazından sonra görülen rüyada olaylara göremi yoksa renklere göremi hüküm verilmeli yorumlanmalıdır ? bazı kişiler sadece olaylara göre yorumluyor mesela evinde yangın çıktığını görüyor rüyasında bunun gibi kötü olayları görüor ve yapcağı işin hayırlı olmayacağı kanaatine varıyor. Kimiside olaylara bakmadan yeşil beyaz görürse hayra kırmızı siyah görürse şerre yorumluyor. Kesin ölçütü nedir bunun ?

Bilen arkadaşlar varsa aydınlatırlarsa memnun olacağım teşekkür ediyorum tüm arkadaşlara s.a
Linkinpark
http://www.dinimizislam.com/detay.asp?Aid=1975

..Şuradan faydalanabilirsin..
a.zade
selamun aleykum

istihare hayır istemek demektir. istihare namazının uykuyla ve rüyayla alakası yoktur. sadece namaz kılınır ve Allah'tan hayır istenir o kadar. bundan sonra kalbe gelen ilk fikir hayır olarak kabul edilir. islamda rüyaya göre hareket edilmez.

"Resulullah (s.a.s) bütün işlerinde, Kur'an'dan sure öğretir gibi istihâreyi de öğreterek şöyle derdi: "Sizden biriniz bir ise niyetlendiği zaman farzın dışında iki rekât namaz kılsın ve şöyle desin: " Allah'ım yapmayı düşündüğüm su işin işlenmesinden yahut terkinden hangisinin hayırlı olduğunu bana ilminle kolaylaştır. Kudretinle senden güç istiyorum. &nin büyük fazlından ihsan buyurmanı dilerim. Şüphesiz senin her şeye gücün yeter; benim gücüm yetmez. Sen bilirsin, ben bilemem. Sen şeyi çok iyi bilensin, Allah'ım. Eğer bu işi dinim, yaşayışım ve işimin sonucu veya dünya veya ahiretimin sonucu bakımından benim için hayırlı olduğunu bilirsen o işi bana takdir et, kolaylaştır ve onu bana mübarek kıl. Eğer bu işi; dinim, yaşayışım ve işimin sonucu veya dünya veya ahiretimin sonucu bakımından benim için şer olarak bilirsen, onu benden, beni de ondan uzak eyle. Nerede olursa olsun benim için hayır olanı takdir et. Sonra da beni bu hayırla hoşnut buyur (Buharî, Teheccüt, 25, Deavât, 49, Tevhid, 10; Tirmizi, Vitr, 18; İbn Mace, Akâme, 188; Ahmet b. Hanbel, III, 344).

Sa'd b. Ebi Vakkas'tan, Resulullah (a.s)'in şöyle buyurduğu rivayet edilir: "Âdem oğlunun Allah'tan hayır dilemesi (istihâresi) saâdetindendir. Allah'ın hükmüne razı olması da saâdetindendir. Allah'tan hayır istemeyi terketmesi ise onun bedbaht olmasındandır. Allah'ın hükmüne razı olmaması da, Âdemoğlunun bedbahtlığındandır" (Ahmed b. Hanbel, I, 167; Tirmizi, Kader, 15).

istihareyle ilgili hiç bir hadiste ne uykudan ne de rüyadan bahsedilmiştir. malesef bu uyku ve rüyayla istihare meselesi de sonradan ortaya çıkarılan şeylerdendir. görülen rüyalar tabii ki yorumlanır ve insana bir fikir verir. bu ayrı bir meseledir. ama istiharenin rüyayla bir alakası yoktur. istihare (adı üzerinde) Allah'tan hayırlısını isteme işidir.
Saltukoğlu
Bir müslüman yapacağı işler hakkında ölçüsü olan İslama göre davranacağı aşikar. Bunda bir problem yok. Yani müslümanın yapacağı işlerin teorisi islamdır.

Ancak elbette, her insan ya iyi, ya da kötü iş yapmamaktadır. Mesela iyi bir iş yapacağında bu iyinin derecesini kestiremeyebilir. Hangi şekilde yapsam daha iyi olur diye ikilemde kalabilir. İşte istihare bu düğümü çözme arzusu ile bir münacaattır. Bir duadır. Allahtan yardım dilemedir. Birde istihare kişinin kendi yapacağı, kendi iradesini etkilemesi muhtemel işler içindir. Bağlayıcılığı kendisi ile sınırlıdır. İslam mahkemeleri istihare ve rüya ile hüküm ikame etmezler. Hukuk zahirdir. Mahkeme bununla hüküm ikame etmez diye istihareyi inkarda gerekmez. Onun yeri farklıdır. İki iyi iş yaparken hangisinin daha hayırlı olduğunu anlamak için yapılan duadır.

Elbette, bu konuda zahiri tüketmek lazımdır. İlimle ve zahirde mevcut herhangi bir sebeple yapılacak şeyin hangisinin hayırlı olduğunu gösterecek bir vesile varsa istihareye başvurmak doğru değildir. Örnek verelim. Mesela bir adam dese ki, ben teheccüd namazı kılsam mı daha hayırlı kılmasam mı diye. Açıktır ki, teheccüd namazı çok sevap olan bir namazdır, bunu anlamak için istihare yapmak gereksizdir.
a.zade
selamun aleyku
saltukoğlu demiş ki:

Bir müslüman yapacağı işler hakkında ölçüsü olan İslama göre davranacağı aşikar. Bunda bir problem yok. Yani müslümanın yapacağı işlerin teorisi islamdır.

Ancak elbette, her insan ya iyi, ya da kötü iş yapmamaktadır. Mesela iyi bir iş yapacağında bu iyinin derecesini kestiremeyebilir. Hangi şekilde yapsam daha iyi olur diye ikilemde kalabilir. İşte istihare bu düğümü çözme arzusu ile bir münacaattır. Bir duadır. Allahtan yardım dilemedir. Birde istihare kişinin kendi yapacağı, kendi iradesini etkilemesi muhtemel işler içindir. Bağlayıcılığı kendisi ile sınırlıdır. İslam mahkemeleri istihare ve rüya ile hüküm ikame etmezler. Hukuk zahirdir. Mahkeme bununla hüküm ikame etmez diye
istihareyi inkarda gerekmez. Onun yeri farklıdır. İki iyi iş yaparken hangisinin daha hayırlı olduğunu anlamak için yapılan duadır.

Elbette, bu konuda zahiri tüketmek lazımdır. İlimle ve zahirde mevcut herhangi bir sebeple yapılacak şeyin hangisinin hayırlı olduğunu gösterecek bir vesile varsa istihareye başvurmak doğru değildir. Örnek verelim. Mesela bir adam dese ki, ben teheccüd namazı kılsam mı daha hayırlı kılmasam mı diye. Açıktır ki, teheccüd namazı çok sevap olan bir namazdır, bunu anlamak için istihare yapmak gereksizdir.

sevgili saltukoğlu kardeşin yukarıdaki sözlerine kelimesi kelimesine katılıyorum. ancak yeşil renkle işaretlediğim cümle herhalde bir yanlış anlamanın sonucu söylenmiş. Rasulullah'ın öğrettiği bir gerçeği hiç bir müslüman asla inkar edemez. Çünkü rasulullah Kuran-ı kerimdeki hükümleri bize bildirir. Kurandan yanlış bir hüküm çıkarırsa Allah teala tarafından uyarılır. uyarılmadığı hükümler doğru ve bizim için bağlayıcıdır. çünkü o hüküm gerçekte kuranın hükmüdür.

istihare meselesine yukarıda kısaca değinmiştim. istihare Allah'tan hayırlısını dilemektir. bunun rüyayla ilgisi yoktur. namaz kılınır ve Allah'tan hayırlısı dilenir. ondan sonra kalbe gelen fikrin hayırlı olduğuna hükmedilir. (imam nevevi el-ezkar'da bu konuyu uzun açıklıyor. bakılabilir. rüya meselesi ise sonradan ortaya çıkmış bir adettir. Rasulullahın öğrettiği istihare şeklinde rüya yoktur. dua ibadetin özüdür. müminin her anı dua olmalıdır. istihare de bir duadan ibarettir. namaz kılınır dua edilir. ondan sonra kalbin mutmain olduğu fikir hayırlı kabul edilir. bu kulluğa ne kadar uygundur. bize öğretilen istiharede rüya kısmı yoktur. (sakın bu farklı şekillerde anlaşılmasın. rüya konusu ayrıdır.)
Saltukoğlu
Haklısınız muhterem, maksadı izahta yetersiz kalmış olabilirim. Elbette istihare Rasulullahta bize ulaşan sahih sünnet arasındadır. İnkarı da mümkün değildir. Ancak buna rağmen gerek toplumda gerekse forum ortamında sahih sünneti bile red eden anlayış sahipleri var ya, onla için söyledim inkarı gerektirmediğini. İstihare müminin Rabbi ile irtibatlarından birisidir. Duadır, ondan yardım ve rehberlik dilemedir.
canturk54
evet daha farklı görüşleri olan arkadaşlar var mı ?
nasreddinhoca
3- İstihareye Yatarak Batıl Tarikatlere Girmek?

Kur'an-ı Kerim'i hiç dikkate almayan, şe­riatın menettiği davranışlardan sakınmayan ba­tıl tarikatler var. Bu tarikatlara girmek için istihareye yatan müridler, rüyalarında yeşillikler, balıklar, yüksek tepeler veya şeyhlerini göre­rek, bu tarikatlara bağlanıyorlar. Rüyalarında gördükleri bu hususlar doğru ise, bu durumu nasıl anlamamız gerekir?

İstihareye yatmak, bazı gruplarda genel bir alışkanlık haline gelmiştir. Olur-olmaz birçok meselede istihareye yatan bu insanlar, uykularında ne görüyorlarsa, bu gördükleriyle amel etmek­tedirler. Öncelikle şu hususa açıklık getirelim ki, her mese­lede istihareye yatılmaz.

İstihareye yatılacak meseleler, iki tercih arasında muhayyer bırakıldığımız, hangisi­nin daha hayırlı olduğuna karar veremediğimiz meseleler olabilir. İslam'ın apaçık olan emir ve nehiylerini içeren me­selelerde istihareye yatmak, en açık ifadesiyle sapıklık veya küfürdür.

Mesela herhangi bir bacının, falan yerdeki işe gir­mem için başımı açmam isteniyor, acaba başımı açıp o işe girmem mi hayırlı, yoksa girmemem mi sorusuyla istihare­ye yatması, açık bir sapıklıktır.

Bu sapıklıkla yattığı istihareden, hak bir haberle kalkması tabi ki beklenemez. Rüya­sında belki de beyaz saçlı bir piri fani görecek ve o piri fani “Sevgili yavrucum, biz kalbinin ne kadar temiz olduğunu biliyoruz. Sen başını açarak o işe gir. Hatta eteğini bile biraz yukarı kaldırmanda bir mahzur yoktur!..” diyebilecek­tir.

Bu piri fani ihtiyar, elbetteki şeytan aleyhilanedir. Bu şaşkın bacı, istihareye yatılmaması gereken bir meselede istihareye yatarak, şeytana bu fırsatı vermiş ve şeytan ona yolunu süslü göstermiştir.

Sorunuzda belirtiğiniz mürîdlerin rüyalarını da, bu yaklaşımla değerlendirmemiz gerekir. Rüya ile ilgili olarak söyledikleri dou olsa dahi, batıl bir tarikatle ilgili olarak gördükleri bu rüyalar hak değildir.

Tabi ki burada böylesi rüyaların neden görüldüğü so­rulacaktır. “İstihareye yatmak sünnet olduğuna göre, bu istiharelerin neticesi neden böyle çıkıyor?” denilebilecektir. Şanı yüce Rabbimiz bütün insanları, bütün fırkaları rüyalarla değil, apaçık hükümlerle, apaçık olan İslam'a davet etmektedir. Bu daveti kabul eden kimselere iman sevdirilmekte, küfür ise çirkin göste­rilmektedir. Ancak bu İlahi davet reddedilir, küfür veya sa­pıklık tercih edilirse, küfrü veya sapıklığı tercih eden bu kimselere de yollan süslü gösterilmektedir. Nitekim hangi batıl grup veya hangi batıl fırka olursa olsun, bütün bu grup ve fırkalar kendi yollarını doğru, kendi yaptıklarını süslü görmektedirler.

“Biz her ümmete (her fırkaya, her gruba) yaptık­larını süslü (çekici) gösterdik, sonra onların son varış­ları Rablerinedir, O yapmakta olduklarını onlara ha­ber verecektir.” [7]

Netice olarak istihareye yatılmaması gereken bir meselede istihareye yatan kimselerin gördükleri süslü rüyalar, bizleri hiç şaşırtmamalıdır.

Onlar bu davranışlarıyla sapmışlar ve saptıkları yol, kendilerine süslü gösterilmiştir.

Nübüvvetin kırkta biri rüyadır deyip, kırkta otuzdokuzu gözardi ederek, bu kırkta bire yö­nelen kimseler, ne yazık ki kırk gruba bölünmeye müstehak kimselerdir.

Oysa istihareye yattıkları meselelerin cevabını, uyuyorken görecekleri rüyada değil, uyanıkken oku­yacakları Kur'an'da aramalan gerekirdi.

“Şimdi Rabbinden apaçık bir belge üzerinde bulu­nan kimse, kötü ameli kendisine 'süslü ve çekici göste­rilmiş' ve kendi heva (istek ve tutku)larına uyan kimse­ler gibi midir?” [8]

[7] En'am: 6/108.

[8] Muhammed: 14/14.

Mehmet Alagaş-Tartışılan Sorular

-BeRcEsTe-
ALINTI
Oysa istihareye yattıkları meselelerin cevabını, uyuyorken görecekleri rüyada değil, uyanıkken oku­yacakları Kur'an'da aramalan gerekirdi.

“Şimdi Rabbinden apaçık bir belge üzerinde bulu­nan kimse, kötü ameli kendisine 'süslü ve çekici göste­rilmiş' ve kendi heva (istek ve tutku)larına uyan kimse­ler gibi midir?” [8]

thumbup.gif bu konuda bizleri aydınlattığın için teşekkürler fool.gif
canturk54

Arkadaşlar aslında merak ettiğim şu islamda istihare diye bir şey var mı ? bana çok mantıklı gelmior açıkcası şimdi rüyada ne çıkarsa o yönde bir olay mı olacak kesinlikle ? kesin bağlayıcılığının olmadığı da söyleniyor o zaman bağlayıcılığı yoksa en başından batıl değilmidir ilginç bir konu bence itidal sağlanan bir konu değil.

Şimdi bir kişiyle evlilik yapacaksınız çok seviyorsunuz fakat bir istiharade rüyada kötü görüyorsun her şeyi kaç kişi buna inanıp da vazgeçer evliliğinden ?
zümrüt
Arkadaşlar aslında merak ettiğim şu islamda istihare diye bir şey var mı ? bana çok mantıklı gelmior açıkcası şimdi rüyada ne çıkarsa o yönde bir olay mı olacak kesinlikle ? kesin bağlayıcılığının olmadığı da söyleniyor o zaman bağlayıcılığı yoksa en başından batıl değilmidir ilginç bir konu bence itidal sağlanan bir konu değil.

Şimdi bir kişiyle evlilik yapacaksınız çok seviyorsunuz fakat bir istiharade rüyada kötü görüyorsun her şeyi kaç kişi buna inanıp da vazgeçer evliliğinden ?

[color=#000000]Evet istihare namazi gercekten var Peygamberimiz hatta tavsiye eddmisdir zamaninda,
simdi evlilikde su manada sen o evlenecegin adayi sevmeden tabi edeceksin bu istihareyi...
Ve birde bir husus var baskasina yani bir alime yada tercübelli bir din adamina yaptirmakda fayda
var, cünkü kendi gördügün rüyayi kabullenmek tabiki zor gelir. Ve ne netice cikarsa buna boyun egmek,
yapan var mi? dersin simdi evet vardir kesin....
Ama istihare sart degil, eger sen eminsen bu evlilik hayirli olacagina karar verirsen yapana gerek yok.[/color]
asiLDuA
ALINTI
"Resulullah (s.a.s) bütün işlerinde, Kur'an'dan sure öğretir gibi istihâreyi de öğreterek şöyle derdi: "Sizden biriniz bir ise niyetlendiği zaman farzın dışında iki rekât namaz kılsın ve şöyle desin: " Allah'ım yapmayı düşündüğüm su işin işlenmesinden yahut terkinden hangisinin hayırlı olduğunu bana ilminle kolaylaştır. Kudretinle senden güç istiyorum. &nin büyük fazlından ihsan buyurmanı dilerim. Şüphesiz senin her şeye gücün yeter; benim gücüm yetmez. Sen bilirsin, ben bilemem. Sen şeyi çok iyi bilensin, Allah'ım. Eğer bu işi dinim, yaşayışım ve işimin sonucu veya dünya veya ahiretimin sonucu bakımından benim için hayırlı olduğunu bilirsen o işi bana takdir et, kolaylaştır ve onu bana mübarek kıl. Eğer bu işi; dinim, yaşayışım ve işimin sonucu veya dünya veya ahiretimin sonucu bakımından benim için şer olarak bilirsen, onu benden, beni de ondan uzak eyle. Nerede olursa olsun benim için hayır olanı takdir et. Sonra da beni bu hayırla hoşnut buyur (Buharî, Teheccüt, 25, Deavât, 49, Tevhid, 10; Tirmizi, Vitr, 18; İbn Mace, Akâme, 188; Ahmet b. Hanbel, III, 344).

a.zade Allah razı olsun.
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.