Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Temizlik Hakkındaki Bidatlar.
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ Hz. Muhammed (S.A.V.) ]·.
Nesai
Bismillahiteala.

1. Peygamber sav, vesvesye müptela olanların yaptıkları gibi; işeme organını çekiştirmek, sıvazlamak, boşaltmaya çalışmak, öksürmek, zıplamak, merdiven çıkmak, işeme organına pamuk tıkamak v.b. şeyleri yapmamıştır. Bütün bunlar vesvese sahiplerinin bidatlerinden ve şeytanın hilelerindendir. Bunu Ebul Ferec İbnul Cevzî Telbisu İblis’te ve İbn Kayyım elCevziyye İğasetul Lehfan adlı eserinde böylece açıklamışlardır. Helaya girerken hadiste tavsiye edilen dua yerine “destur” denilmesi de aslı olmayan bir bidattir.

2.Abdest alırken boynun meshedilmesi bazı kitaplarda sünnet şeklinde geçiyor. Buna dair bir rivayet sabit olmamıştır.

3.Abdest alırken azaların yıkanması ile ilgili olarak yapılan duaların aslı yoktur, bidattir.

4Özellikle cahil sufilerin “Ayakta bevledenin namazı geçersizdir” demeleri batıl bir iddiadır. Rasulullah sav’in ayakta bevlettiği sahih olarak rivayet edilmekle birlikte, ayakta bevletmekten yasaklayan bir rivayet de sabit olmamıştır.

5. Abdest alırken konuşulmaması gerektiğine dair inanç da batıldır.

6. Son asırlarda mezhep mutaassıpları tarafından uydurulan ve gece oduncusu gibi sahihbatıl ayırmadan işine gelen ne varsa kitabına koyan taklitçilerin rağbet ettiği bir rivayeti, ahmaklıklarını sergilemek için buraya almak istiyorum. Onların bu rivayete denize düşünce yılana sarılır gibi sarılmalarının sebebi, dört mezhebin dördünün de isabet ettikleri, hepsinin de hak olduklarını bu mezheplerden birini taklid etmeyenin sapık olduğunu iddia etmeleridir. Hâlbuki Allah’ın dininde bir meselede birden fazla hak bulunmasından Allah’ı ve Rasulünü tenzih etmek gerekir. Bazen dört imamın birinin bu hakka isabet, diğerlerinin hata ettiği olduğu gibi hepsinin de hata edip başka bir imamın isabet ettiği vakidir. İçtihad eden âlim hata etse de sevap alır ama onun hata ettiği ictihadı taklid etmek caiz değildir. Yine sadece bir imamın görüşlerini mezhep (din) edinip diğer imamların delillerini görmezden gelmek çok tehlikeli bir bidattir, kör taklitçiliktir. Bunda hak bir taraf olsaydı bütün sahabelerin sadece Ebu Bekir ra.’ı taklid etmeleri başka âlim sahabelere hiçbir mesele sormamaları gerekirdi. Bunun ise batıl bir yol olduğu gayet açıktır. Zira Ebu Bekir r.a. sahabelerin en üstünü olmakla birlikte Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in bütün hadislerini işitmiş değildi. Dolayısıyla din, bir şahsın görüşlerine yada mezhebine indirgenemez.
Sözkonusu asılsız rivayete göre güya Rasulullah sav’in alnı kanamış, bunu gören Aişe r.a. o kanı silmiş. Bunun üzerine Rasulullah s.a.v. abdest tazelemiş.” Taklitçilerin iddiasına göre Ebu Hanife r.a. bu hadise dayanarak kanamanın abdest bozduğu için Rasulullah’ın abdest tazelediğini, İmam Şafii r.a. de
kadın eli değince abdest bozulduğu için abdest tazelediğini söylemiş, dolayısı ile mezheplerden birini taklit etmeyenin sapıtacağı anlamına gelirmiş! Ebu Hanife ve İmam Şafii bu rivayeti ömürlerinde işitmiş değillerdi. Son asırların sivri zekâlılarından biri mezhep taassubunu bu rivayeti uydurarak formulize etmiş ancak ince bir ayrıntıyı unutmuştur! Maliki, Hanbeli mezhepleri ve daha birçok ulema ne kadına dokunmanın ne de kan akmasının abdest bozmadığını belirtmişlerdir.(Bkz.: İmam Malik Mudevvene﴾1/13﴿ Bağdadi İrşadus Salik﴾s.8﴿ Tecridul İhtiyarati İbn Teymiye﴾s.6﴿
Hukmun Necaseti Demil Ademî﴾passim﴿ Yani bu kimselere göre bu imamlar da mı sapıtmış? Kaldıki sahih rivayetler ne kadına dokunmanın ne de önden ve arkadan çıkmadıkça kan akmasının abdesti bozmayacağını göstermektedir.

Allah ne iyi bilendir.
Gullerin_Efendisi
ALINTI(Nesai @ Apr 5 2008, 08:06 PM) *

Bismillahiteala.

1. Peygamber sav, vesvesye müptela olanların yaptıkları gibi; işeme organını çekiştirmek, sıvazlamak, boşaltmaya çalışmak, öksürmek, zıplamak, merdiven çıkmak, işeme organına pamuk tıkamak v.b. şeyleri yapmamıştır. Bütün bunlar vesvese sahiplerinin bidatlerinden ve şeytanın hilelerindendir. Bunu Ebul Ferec İbnul Cevzî Telbisu İblis’te ve İbn Kayyım elCevziyye İğasetul Lehfan adlı eserinde böylece açıklamışlardır. Helaya girerken hadiste tavsiye edilen dua yerine “destur” denilmesi de aslı olmayan bir bidattir.

2.Abdest alırken boynun meshedilmesi bazı kitaplarda sünnet şeklinde geçiyor. Buna dair bir rivayet sabit olmamıştır.

3.Abdest alırken azaların yıkanması ile ilgili olarak yapılan duaların aslı yoktur, bidattir.

4Özellikle cahil sufilerin “Ayakta bevledenin namazı geçersizdir” demeleri batıl bir iddiadır. Rasulullah sav’in ayakta bevlettiği sahih olarak rivayet edilmekle birlikte, ayakta bevletmekten yasaklayan bir rivayet de sabit olmamıştır.

6. Son asırlarda mezhep mutaassıpları tarafından uydurulan ve gece oduncusu gibi sahihbatıl ayırmadan işine gelen ne varsa kitabına koyan taklitçilerin rağbet ettiği bir rivayeti, ahmaklıklarını sergilemek için buraya almak istiyorum. Onların bu rivayete denize düşünce yılana sarılır gibi sarılmalarının sebebi, dört mezhebin dördünün de isabet ettikleri, hepsinin de hak olduklarını bu mezheplerden birini taklid etmeyenin sapık olduğunu iddia etmeleridir. Hâlbuki Allah’ın dininde bir meselede birden fazla hak bulunmasından Allah’ı ve Rasulünü tenzih etmek gerekir. Bazen dört imamın birinin bu hakka isabet, diğerlerinin hata ettiği olduğu gibi hepsinin de hata edip başka bir imamın isabet ettiği vakidir. İçtihad eden âlim hata etse de sevap alır ama onun hata ettiği ictihadı taklid etmek caiz değildir. Yine sadece bir imamın görüşlerini mezhep (din) edinip diğer imamların delillerini görmezden gelmek çok tehlikeli bir bidattir, kör taklitçiliktir. Bunda hak bir taraf olsaydı bütün sahabelerin sadece Ebu Bekir ra.’ı taklid etmeleri başka âlim sahabelere hiçbir mesele sormamaları gerekirdi. Bunun ise batıl bir yol olduğu gayet açıktır. Zira Ebu Bekir r.a. sahabelerin en üstünü olmakla birlikte Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem’in bütün hadislerini işitmiş değildi. Dolayısıyla din, bir şahsın görüşlerine yada mezhebine indirgenemez.
Sözkonusu asılsız rivayete göre güya Rasulullah sav’in alnı kanamış, bunu gören Aişe r.a. o kanı silmiş. Bunun üzerine Rasulullah s.a.v. abdest tazelemiş.” Taklitçilerin iddiasına göre Ebu Hanife r.a. bu hadise dayanarak kanamanın abdest bozduğu için Rasulullah’ın abdest tazelediğini, İmam Şafii r.a. de
kadın eli değince abdest bozulduğu için abdest tazelediğini söylemiş, dolayısı ile mezheplerden birini taklit etmeyenin sapıtacağı anlamına gelirmiş! Ebu Hanife ve İmam Şafii bu rivayeti ömürlerinde işitmiş değillerdi. Son asırların sivri zekâlılarından biri mezhep taassubunu bu rivayeti uydurarak formulize etmiş ancak ince bir ayrıntıyı unutmuştur! Maliki, Hanbeli mezhepleri ve daha birçok ulema ne kadına dokunmanın ne de kan akmasının abdest bozmadığını belirtmişlerdir.(Bkz.: İmam Malik Mudevvene﴾1/13﴿ Bağdadi İrşadus Salik﴾s.8﴿ Tecridul İhtiyarati İbn Teymiye﴾s.6﴿
Hukmun Necaseti Demil Ademî﴾passim﴿ Yani bu kimselere göre bu imamlar da mı sapıtmış? Kaldıki sahih rivayetler ne kadına dokunmanın ne de önden ve arkadan çıkmadıkça kan akmasının abdesti bozmayacağını göstermektedir.
Allah ne iyi bilendir.

Şimdi yazdıkların ciddi iddialar tam anlamı ile inandırıcı değil bidat ile ilgili yazdıklarını okuyorum yani aslında hepimizi yakından ilgilendiren konular fakat sadece Nesai yazıyor,katılan yada reddeden yok, insan bilmediğinin düşmanıdır yorum bekliyorum...
Abd_us_SAMED
büyük araştırma ve deneyim gerektiren konular.Nesai kardeş araştırıp yazıyorsan Allah razı olsun.ama copy/paste yapıyorsan bilmediğin şeyler hakkında yorum yapıp birilerinin hakkına girmiş olabilirsin. smile.gif
Zemahşeri
ALINTI(Nesai @ Apr 5 2008, 08:06 PM) *

Bismillahiteala.

Bunun vesvese olduğu doğru lakin bidatlığı tartışılır. Kişi Allah resulu böyle yaptı bende o yüzden yapıyorum der ise bu bidat olur. Diğer türlü yapılan her vesveseyi bidat kabul etmek gerekirki bu bidat'ın mahiyetini bozar.

ALINTI

Doğru boyuna mesh ile alakalı net bir rivayet yok. Ben yapmıyorum yapanada bidatçı demem. Bu bir rivayet ve gelenek meselesi

ALINTI

Bu duaları bizzat Allah resulude yapmış demek ve bu şekilde yapmak bidattır. Yoksa abdest alırken insan dua ve şükür edebilir. Arabada giderken dua etmek bidattır demek gibi birşey bu.Neden çünkü Allah resulu arabada giderken!! dua etmemiştir? confused1.gif

ALINTI

Böyle bir şey iddia etmek bidattır şüphesiz. Diğer yandan ayakta bevl etmek ve su içilmesi hakkında rivayetler var doğru. Buda oturarak bevl etmenin ve su içilmesinin sünnetliğini iptal eden bir durum.

ALINTI

Bir kişi böyle diyor ise bu bidattır.Çünkü Allah resulunun böyle bir ikazı yok. Lakin konuşmamayı tercih etmek farklı bir durumdur.

ALINTI

Allah ne iyi bilendir.

Bu konu fıkhı bir konudur. Lakin hanefi fıkhı ve şafi fıkhı böyle bir meselede görüş bildirmişlerdir. Bunun illede mezhep imamları tarafından söylenmeside şart değildir. Bir mezhebin görüşü onu oluşturanın ve takipçilerinin görüşleri toplamıdır. Bu sebeple bu içtihadları öğrencileri vermiş olabilir. Lakin sadece kurana bakmak bile bu iki hadisenin abdesti bozmadığını göstermektedir. Bu konuda içtihad vermeyi illede sapıtmak ile açıklamak doğru olmaz. Herkez yanılabilir en iyisini Allah bilir.
İlle Cihad
Güzel kardeşlerim, yazılan 6 maddeyede katılmakla birlikte, 6. maddedeki "kan abdesti bozmaz" hükmünün aslı nedir acaba?

Kan abdesti bozmazmı? benim bir yerim kanayınca abdest tazeliyorum. bu bidatmidir. abdestim kaçtı diyorum çünkü?

Bu konu hakkında ayrıntılı ve delilli bir açıklama yaparmısınız.

Allaha emanet olunuz...
Shadows©
ALINTI(SURAAN @ Apr 15 2008, 10:05 AM) *

Güzel kardeşlerim, yazılan 6 maddeyede katılmakla birlikte, 6. maddedeki "kan abdesti bozmaz" hükmünün aslı nedir acaba?

Kan abdesti bozmazmı? benim bir yerim kanayınca abdest tazeliyorum. bu bidatmidir. abdestim kaçtı diyorum çünkü?

Allaha emanet olunuz...

Evet aynı cevabı bende bekliyorum ..

Artı birinci madde hala açıklığa kavuşmamıştır ,daha açık sormak gerekirse idrar insanın üzrine bulaşmışsa bu şekilde namaz kılınamayacağını biliyorum daha açık ve aydınlatıcı bilgi verirseniz sevinirim...

Şimdiden teşekkürler kardeşlerim..
Kaveller
ALINTI(SURAAN @ Apr 15 2008, 10:05 AM) *

Allaha emanet olunuz...

İmam Şafii ve İmam Malik'e göre bozmaz.
İmam Hanefi İmam Hanbel'e göre bozar .
Hepimiz_Biriz
ÖMER HAYYAM IN ŞU DORTLUGU İYİ GİDER

Ey kara cübbeli senin gündüzün gece
Taş atma dünyayı bilmek isteyenlere
ONLAR YARATANIN SANATI PEŞİNDELER
SENİNSE AKLIN ABDEST BOZAN ŞEYLERDE...

ayna
ben bu bu konuyu açan arkadaşın mezhep konusunda bilgisinin az olduğunu düşünüyorum.kopyala yapıştır yapıp oraya koymak olmaz.açıkla bakalım 6.maddeyi??
kaveller arkadaşımın da dediği gibi şafilerde kan akması abdesti bozmaz.şafilerde birinin teninin değmezsi abdesti bozar.bunlar hep mezhep farklılığıdır sapkınlık değildir.mezhepler bizim hayatımızı kolaylaştırmak adına ortay çıkmıştır.
Zemahşeri
ALINTI(ayna @ Apr 16 2008, 12:03 AM) *

mezhepler bizim hayatımızı kolaylaştırmak adına ortay çıkmıştır.

Bu doğru lakin biz mezhepleri bir çok yerde hayatımızı zorlaştırmak için kullanır olmuşuz.
ayna
ALINTI(Zemahşeri @ Apr 16 2008, 10:00 PM) *

Bu doğru lakin biz mezhepleri bir çok yerde hayatımızı zorlaştırmak için kullanır olmuşuz.

bu da doğru smile.gif
kırık-rüzgar
ALINTI(Zemahşeri @ Apr 16 2008, 10:00 PM) *

good.gif
Nesai
İki farklı görüşün doğru olamayacağına işaret etmek için ;

İmam Malik'e sorarlar:

''Güvenilir ravilerin sahâbîlerden bir aktardıkları iki ayrı hadis ile amel eden kişinin durumunu genişlik olarak görür müsün?”
Dedi ki: Allah'a yemin olsun ki, hakka isabet etmedikçe hayır. Hak ancak bir tanedir. İki farklı görüşün ikisi de aynı zamanda doğru mu olacak?! Hayır! Doğru sadece bir tanedir.''

İbn Abdilberr, Câmiu Beyani'l-İlm(2/82,88-89)

Ayrıca Peygamberimiz sav buyurmuşlar ki ;

“Bu ümmette temizlik ve dua hususunda aşırı giden bir topluluk olacaktır.'' Sahihu Süneni Ebu Davud(87) Mişkat(418
)

Abdullah b. Amr demiştir ki: Bir adam Rasulullah’a gelip:
“Ya Rasulallah, abdest nasıl alınır?” diye sordu. Rasulullah da bir kap su isteyerek, ellerini üç kere, yüzünü üç kere, kollarını üç kere yıkadı. Başına mesh etti. Şehadet parmaklarını kulaklarına sokarak uçlarıyla içini, baş parmaklarıyla dışlarını meshetti. Daha sonra ayaklarını üçer kere yıkadı. Akabinde de şöyle buyurdu:
“İşte abdest böyle alınır
. Kim buna bir şey ekler veya eksiltirse kendisine kötülük etmiş ve zulmetmiş olur.” Veya “zulmetmiş ve kötülük etmiş olur.” Ebu Davud(135) Nesai(1/88) İbn Mace(422) İbni Huzeyme(174) Beyhaki(1/79) Tahavi(1/33) Elbani Sahihu Süneni Ebu Davud(123) el Mişkat(417)

Ayrıca unutmadan sahih rivayetlerde enseyi meshetmek bulunmamaktadır.

Allah copy ve pasteciliğimzden razı olsun.
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.