Bismillahiteala.
Elimden acizane olarak sırasıyla her bir rukun ile alakalı olarak, herhangi bir tassuba meydan vermeden sizlerle bu bilgileri paylaşmak boynumun borcudur. Rabbim kabul eylesin.
(Ey Resulüm!) iman eden kullarıma de ki; NAMAZ kılsınlar. İbrahim süresi, 14/31
‘Beni nasıl namaz kılar gördüyseniz öylece namaz kılın.’ Buhari, 631
SÜTRE BABI
Sadakatu'bni Yesar, İbnu Umer (R.A.)'yu, şöyle derken işittiğini rivayet etti:
Resûlullah (S.A.V.) "Sadece sütreye doğru namaz kıl" buyurdu.
(Bu hadisi İbnu Huzeyme (800) Abdurrezzak (2305) Beyhaki
(2/272) ve Hakim (1/251) sahih bir senedle rivayet etmişlerdir.)
Sehl -İbnu Hasme (R.A.)'dan, şöyle dedi
Resûlullah (S.A.V.) sizden biriniz sütreye doğru namaz kılacağı vakit, sütreye yakın dursun ki, şeytan onun namazını kesmesin buyurdu.
(Bu hadisi Ebu Davud (695) ve Hakim (1/251) sahih bir
senedle rivayet etmişlerdir.)
Ebu Zer (R.A)'dan, şöyle dedi:
Resûlullah (S.A.V.) buyurdu ki: "Sizden biriniz namaza
durduğu vakit, önünde deve semerinin arka kaşı kadar bir şey bulunursa, o kendisini sütreler. Önünde semerin arka kaşı kadar bir şey bulunmazsa bunun namazını eşek, kadın ve siyah köpek keser." ; Ravi Abdullah İbnu Samit der ki: "Ya Eba Zerr! Siyah köpeğin kırmızı köpekten, sarı köpekten farkı nedir ki?" dedim. "Ey kardeşimin oğlu! Bunu, senin bana sorduğun gibi bende Resûlullah'dan sordum:" "Siyah köpek şeytandır", buyurdu, dedi.
(Bu hadisi Müslim (510) Ebu Davud (702) ve İbnu Huzeyme (831) rivayet etmişlerdir.)
İbnu Umer (R.A.)'dan, (şöyle dedi:)
Resûlullah (S.A.V.) bayram günü (namaz için sahraya) çıktığı zaman (hizmetçisie) bir harbe taşımasını emrederdi. (Harbe namaza duracağında) karşısına dikilir, kendisi de ona doğru namaz kılar, halk da arkasında namaza dururlardı. Bunu sefere çıktığında da yapardı. (Resûlullah (S.A.V.)'in vefatından sonra) Halifelerde bunu âdet ittihaz ettiler.
(Bu hadisi Buharı (494) Müslim (5O1) ve Ebu Davud (687) rivayet etmişlerdir.
Yezid İbnu Ebi Uheyd şöyle dedi:
Selemet'ubnu Ekva ile (mescide) geldim. Mushaf sandığının olduğu direğin yanında namaza durdu. Dedim ki: "Ya Eba Müslim, seni hep bu direğin yanında namaz kılmağa çalıştığını görüyorum." Dedi ki: "Ben Resûlullah (S.A.V.)'i hep bu direğin arkasında namaz kılmağa çalıştığını gördüm."
(Bu hadisi Buharı (502) ve Müslim (509) rivayet etmişlerdir.)
Yahya İbnu Ebi Kesir şöyle dedi:
Enes İbnu Malik'i, Mescid'il-Harem'de bir asa dikerek ona doğru namaz kıldığını gördüm.
(Bu hadisi İbnu Ebi Şeybe (1/277) sahih bir senedle rivayet etmiştir.)
İbnu Umer (R.A.) Mescid'in direklerinden birisini sütre edinmek için (oraya kadar gitme) imkânı bulamayınca, bana sırtını dön derdi.
(Bu hadisi İbnu Ebi Şeybe (1/279) sahih bir senedle rivayet etmiştir.)
Umer (R.A.)'dan, şöyle dedi:
Namaz kılmak isteyenler, direklerin arkasında oturanlardan daha çok orada hak sahibidirler.
(Bu hadisi Buharı (502) ve Beğavi (2/453) Ta'likan İbnu Ebi Şeybe (2/370) ve Humeydi ( ) Mevsulan sahih bir senedle rivayet etmişlerdir.)
Muaviyetu'bnu kurre babasından rivayed ederek şöyle dedi.
Umer (R.A.)'dan, iki direk arasında namaz kılan birini gördü. Adamı tutarak direğin birisine doğru itti ve ona (direğe) doğru namaz kıl dedi.
(Bu hadisi Buharı (502) ve Beğavi (2/453) Ta 'likan ve İbnu Ebi Şeybe (2/370) Mevsulan sahih bir senedle rivayet etmişlerdir.)
Aişe (R.A.)'dan, şöyle dedi:
Resûlullah (S.A.V.)'e, namaz kılanın sütresinden soruldu. "Semerin arka kaşı gibidir" buyurdu.
(Bu hadisi Müslim (500) rivayet etmiştir.)
Aişe (R.A.)'dan, (şöyle dedi:)
Resûlullah (S.A.V.) geceleyin, kendisi ile kıblesi arasında ben, cenazenin uzanması gibi karşısında uzanmış olduğum halde (bana doğru) namaz kılardı.
(Bu hadisi Buharı (512) ve Müslim (512) rivayet etmişlerdir.)
Nafi'i (R.A.)'dan, şöyle dedi:
İbnu Umer (R. A.) Mescid'in direklerinden birisini sütre edinmek için (oraya kadar gitme) imkânı bulamayınca, "Bana sırtını dön" derdi.
(Bu hadisi İbnu EbiŞeybe (1/279) sahih birsenedle rivayet etmiştir.)
îbnu Umer (R.A.)'dan, (şöyle dedi:)
Resûlullah (S.A.V.) devesine doğru namaz kılar idi. Ravilerden İbnu Numeyr:
"Resûlullah (S.A.V.) bir deveyi karşısına alarak namaz kıldı" dedi.
(Bu hadisi Müslim (502) rivayet etmiştir.)
Sehl İbnu Sa'd es-Saidi (R.A.)'dan, şöyle dedi:
Resûlullah (S.A.V.)'in musallası (yani secde ettiği yer) ile (kıble cihetinde ki) duvar (veya sütre edindiği şey ile) arasında bir davar geçebilecek kadar yer olurdu.
(Bu hadisi Buharı (496) ve Müslim (508) rivayet etmişlerdir.)
İbnu Abbas (R.A.)'dan, şöyle dedi:
Resûlullah (S.A.V.) Mina'da insanlara namaz kıldırdığı sırada dişi bir merkebe binerek karşıdan geldim. Ben o zaman buluğ yaşına yaklaşmıştım. Safın önünden geçtim. Merkebi otlasın diye salıverdim, ondan sonra safa girdim, bu yaptığıma kimse ses çıkarmadı.
(Bu hadisi Buharı (493) ve Müslim (504) rivayet etmişlerdir.)