Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Dikkat! Aspirin öldürüyor
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİFORUM DİĞER... > .·[ SAĞLIK ]·.
EBU TURAB
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, ateşi olan çocuğa aspirin verilememesi gerektiğini söyledi.

‘REYE SENDROMU’

Prof. Dr. Küçükusta, grip olan 16 yaşından küçük çocuklara aspirin verildiğinde "Reye Sendromu" adı verilen hastalık riskinin ortaya çıktığını belirterek, bu hastalığın erken teşhis edilmediği takdirde kişiyi ölüme kadar götürebileceğini söyledi. Prof. Dr. Küçükusta, şunları söyledi: "Reye Sendromu, grip olan 16 yaşından küçük çocuklara aspirin verildiğinde ortaya çıkan ve vücudun birçok organını ilgilendiren, ama esas olarak karaciğerde yağ birikimi ve beyin içi basınçta aşırı yükselmeye yol açan ölüm ihtimali yüksek olan bir hastalıktır.

Hastalığın kesin nedeni tam olarak bilinmemekle beraber, grip, soğuk algınlığı ya da suçiçeği gibi viral enfeksiyonlar nedeniyle aspirin kullanan çocuklarda ve gençlerde risk çok yüksektir. Bir araştırmada Reye Sendromu olan çocukların yüzde 90'ının aspirin almış oldukları belirlenmiştir. HastalıK gripten 1 ila 14 gün sonra iki aşamalı olarak ortaya çıkıyor.

İKİ AŞAMALI

İlk dönemde şiddetli bulantı ve kusma, aşırı yorgunluk, uyku hali, çevreye ilgisizlik var. İkinci dönemde ise kişilik değişikliği, bilinç bulanıklığı ve komaya kadar giden sinir sistemi belirtileri tabloya hakim olur."
hamzayurekli
Selamun Aleykum...

Gözüm benım bıldıgım Aspirin'i genelde Hiper Tansiyon'u olanlara veriyorlar..

Aspirin'in temel özelliği kan'ı sıvılaştırmaktır...

Doktorlar bu özelliğinden dolayı Tansiyon'u olan hastalara veririler...Ve Hatta genelde uçağa binerken aspirin içen tanıdıklarımda var.( stres yapıyprlarda kan dolasımının durmaması acısından)

Hem kucukken ben aspırın harıcınde yutmadıgım ılac ıcmedıgım surup kalmamıs ...Sebebı ıse dedıgın hastalıkları gecırdıgım ıcın hıc unutmuyorum su cıcegı cıkardıgım zaman 7 çeşit surubum vardı yaa allam ne kotu gunlerdı...ama 12 gun raporludum yahoo.gif

sağlık adına tesekkurler turab kardeş... flowers.gif

Dip Not : Hap kullanan arkadaşlaın Dikkat etmesi gereken hususlar şöyle.

1-) Kullandıgınız hap'ın ortasında çizgi yoksa KESİNLİKLE İKİYE BÖLÜP İÇMEYİNİZ.Zira ZEHİRLENME RİSKİNİZ % 80...aman dikkat...

2-) Kullandığınız Hapları KESİNLİKLE ÇİĞNEYEREK YUTMYA KALKMAYIN.ZİRA BEYİN KANAMASINA / FELCİNE UĞRAMA RİSKİNİZ % 95...
herden

ilk kez duyuyorum valla.
çok ilginç.bağlantı kuramadım ben ama gene de sağol
TEVHİD
Ben bazen küçük oğluma veriyordum.Artık vermeyeyim.Uyarınız için sağolun kardeşim.

Selam ve dua ile
hamzayurekli
ALINTI(herden @ Jul 5 2008, 07:43 PM) *

ilk kez duyuyorum valla.
çok ilginç.bağlantı kuramadım ben ama gene de sağol

Gözüm bunda anlamayacak ne var...

Çiğnediğin zaman dişindeki kılcal damarlardan direk beyne gidiyor ve sonucunda aşırı dozdan beyin felç oluyor....

Hem diğer bir meselede denersin olur biter...

Yaşarsan dr.lerin tez çürür.Yaşamazsan biz senin kaldığın yerden dewam ederiz wink.gif

sana tawsiyem kışın dene.sonuçta bu güneşden,denizden vs..den kımse ayrılamak istemez... wink.gif
sükût-u vaveyla
vay be ortasında çizgi yoksa elimle bölme o küüçük şey bölünmezde zaten ..bıçakla anca .. smile.gif iyiki söylediniz saolun
hamzayurekli
Allahım yaaa ne cok dalga gecıyorsunuz...

Kardesım 1 yılım ilaçların doktorların hastaların ıcınde gectı hanı bu şiir degılkı yazarız tutarsa hit olur tutmazsa at çöpe...

Uygularsanda kendıne uygulamazssanda kendıne...

Zaten mumkun mertebe ilaç içmeyeceksın hanı ben derımkı diş agrısı harıcınde ilaç yutma ama sız bılırsınız beden sızın....
sükût-u vaveyla
ALINTI(hamzayurekli @ Jul 11 2008, 04:18 AM) *

Allahım yaaa ne cok dalga gecıyorsunuz...

eğer bana diyorsanız ...hamza yürekli adlı bir üye var ...o abimizi örnek alıyoruz amca mı demeliydim bleh.gif

şaka bir tarafa dalga geçmedim aksine verdiğniz bilgileri yakınlarıma söyledim ...teşekkürler...
hamzayurekli
...o abimizi örnek alıyoruz amca mı demeliydim

dede diyecektin herhalde parmağın sürçtü...
islambuli
şifa Allahtan.ben 14 yaşlarındayken bir hastalığa yakalanmıştım dr bana içebildiğin kadar aspirin iç dedi günde 4 5 kadar midende bir yanma falan olursa bırak dedi 1 hafta boyunca kullandım çok faydalı oldu Allahın izniyle. hastalığa tam teşhis konulunca başka tedaviye geçildi tabii aspirin geçici olarak verilmişti.
hamzayurekli
ALINTI(islambuli @ Jul 15 2008, 12:08 AM) *

şifa Allahtan.ben 14 yaşlarındayken bir hastalığa yakalanmıştım dr bana içebildiğin kadar aspirin iç dedi günde 4 5 kadar midende bir yanma falan olursa bırak dedi 1 hafta boyunca kullandım çok faydalı oldu Allahın izniyle. hastalığa tam teşhis konulunca başka tedaviye geçildi tabii aspirin geçici olarak verilmişti.

Selamun Aleykum...

Kardesım bır kere benım anlamadıgım bu nasıl doktor yahuu .ıce bıldıgın kadar iç idyen bır ınsana ben hayatta ınanmam..isterse ordinaryus olsun...

Aspirinin zaten endıksıyonu vucuttaki kanın svısal degerını yukseltmesıdır..

Mesela ucak seyehatıne cıkarken bır tane aspirin icerim ben kanımın sıvılasmasını artırırı ve dolasımı kolaylastırır ve bu sebebden dolayıda kırız ırskını en aza ındırgerım...

Aspirinin baska bıseye yaradıgını ben dutymadım yanı zararsızdır....wink.gif

hee bırde tansıyon hastaları içer onlarında kan dolasımla alakalı ya hastalıkları...
sabah_rüzgarı
hamza sağlıkçı oldunu bilmiyodukk smile.gif

dalga değil latife ona göre

ben hiç asprin içemm içersem majezik içerim hocam ne diyosnz bu konuda fool.gif
sükût-u vaveyla
ALINTI(sabah_rüzgarı @ Jul 17 2008, 04:50 PM) *

hamzaya sordunuz ama ...majezik te uyuşturucu var ve mekkede ya da medinede yask diye biliyorum ..

çok keskin bir ilaç kendisi çok seviyordum ..lakin içmemeye gayret ediyorum ...

minoset nasıl bir ağrı kesici acaba ... smile.gif
islambuli
ALINTI
Aspirinin baska bıseye yaradıgını ben dutymadım yanı zararsızdır
ben kullanıdğımda kalp kapakçığıyla iligili bir rahatsızlığım vardı dediğim gibi tam teşhis konulana kadar bendeki rahatsızlığı giderdi ayaklarım bayağı bir şişmişti aspirin kullandıktan sonra inmişti

ağrı kesici özelliği:
Kimyasal olarak aspirin, ASA (acetylsalicylic acid) olarak bilinir. Ağrı ve yanmayı cyclooxygenase (COX) denilen enzimi bloke ederek keser. Bu enzim bloke edildiğinde vücut yara sinyali ve acı hissini sağlayan bir kimyasal olan prostaglandinden fazla üretemez. Örnek olarak, kişi kafasını çarptığında kafadaki zarar gören doku, kişinin acı hissetmesini sağlamak için kimyasallar salgılar. Bu kimyasalların bazıları prostaglandinlerdir. Bu yüzden bunların üretiminin bloke edilmesi yaradan hissedilen acıyı azaltacaktır. Ancak aspirin acıya sebep olan etkene çare değildir (yaranın kendisi), fakat sinir hücrelerinden beyine ulaşan acı sinyallerini azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Kan Pıhtılaşmasının Önlenmesi:

Prostaglandin üretiminin bloke edilmesi sadece acıyı azaltmaz, aynı zamanda pıhtı oluşumunu da engeller. Bazı prostaglandinler plateletlerin (trombositler=kanda bulunan pıhtılaşmadan sorumlu elemanlar) birleşerek pıhtı oluşturmalarına sebep olur. Prostaglandin üretimi yavaşlatılır ya da engellenirse pıhtı oluşumu da yavaşlatılır ya da engellenir. Bu yüzden aspirin, antiplatelet adı verilen bir ilaç grubuna dahildir. Aspirinin de arasında bulunduğu antiplatelet ilaçlar, plateletlerin birbirlerine bağlanma yeteneklerini azaltarak pıhtı oluşumunu engelleyen ilaçlardır. Aspirin pıhtı oluşumunu engelleyerek arterlerde kalp krizini tetikleyebilecek kümelenmelerin oluşumunu da engeller. Bu etki, aspirinin kesilmesinde sonra 5-10 gün boyunca devam eder.

Kalp Damar Hastalıklarında:

Kan pıhtısı oluşumunun engellenmesine yardımcı olmasıyla aspirin, arterlerden yeterli miktarda kan akışı sağlar ve bu şekilde erkeklerde ve kadınlarda kalp krizi riskini azaltır. Bunu yanında aspirinin kriz sırasında ya da krizden hemen sonra alınırsa sürmekte olan ya da geçmişteki krizlerin verdiği zararı da azaltmaktadır. Yapılan çalışmalarda kalp krizi geçiren hastalarının %10’undan fazlasının önceden aspirin kullanmadığı saptanmıştır (American Journal of Cardiology; February 15, 2002). Aspirin tedavisinin ayrıca anjiyoplasti, koroner bypass ameliyatı ya da atrial fibrilasyon olan hastalar için de faydalı olduğu görülmüştür
sabah_rüzgarı
ALINTI(HüZüN yıLı @ Jul 17 2008, 08:15 PM) *

hamzaya sordunuz ama ...majezik te uyuşturucu var ve mekkede ya da medinede yask diye biliyorum ..

çok keskin bir ilaç kendisi çok seviyordum ..lakin içmemeye gayret ediyorum ...

minoset nasıl bir ağrı kesici acaba ... smile.gif

hamza hüzün yılı hiç farketmez smile.gif
ben pek ilaç içmem zaten
kullandığımdada hafif kullanmıyorm
bazen minosette kullanırım smile.gif

majezikin içnde uyşturucu olduğunu ilk defa duyuyorm yan etkilerinde uyuşukluk var ama
sükût-u vaveyla
ALINTI(sabah_rüzgarı @ Jul 17 2008, 09:47 PM) *

hamza hüzün yılı hiç farketmez smile.gif
ben pek ilaç içmem zaten
kullandığımdada hafif kullanmıyorm
bazen minosette kullanırım smile.gif

majezikin içnde uyşturucu olduğunu ilk defa duyuyorm yan etkilerinde uyuşukluk var ama

valla bir abi anlattı mekkede mi medinede mi tam hatırlamıyorum..pek anlatırken önem vermemiştim..hemen etrafındaki araplar la la la demişler tabi bizimki şaşkın ...en nihayetinde olay anlaşılmış..yasakmış..

sonuçta bizi uyuşturduğu kesin biggrin.gif

uyuşukluk doğrudur ben yaşamadım ...herkeste farklı tesir eder zaten ..yinede temkinli davranmak gerekiyor...doktora tamamen teslim olmıcaksın smile.gif
sabah_rüzgarı
olabilr tabi araplar çoğunlukla "la" derler bide "mafih" çok kullanıyorlar

cidden sade ilaçlara değil kulandığımz herşeye dikkat etmek lazm

bu arada ben uyuşmadımm daha fool.gif
hamzayurekli
ALINTI(sabah_rüzgarı @ Jul 17 2008, 04:50 PM) *

Ya ne sağlıkcısı hayatımda lazım olanı aldım sadece..

Majezik on numara ağrı kesicidir özellikle diş ağrısına bire bir'dir...

Bende içindeki uyuşturucu olayını bilmiyordum lakin ağrı kesicilerin içinde uyuşturucu olmasa neylekesecek diş'teki ağrıyı dimi...

Şahsen ben bir diş ağrısında içerim ağrı kesiciyi oda majezik ve apranax ford.Majezik 100 lük. Apranax Fort 550'lik.Seçim senin sabah..

Ama benden tavsiye istersen acıya dayanırım diyorsan dayan vucut bi sonrakine o agrıya karsı daha kuvvetlı olacagını goreceksın..Ağrı kesici kaçış yolu bana göre... wink.gif

Ula ben bu gazla ordinaryus olurum beaa doh.gif
_MeRiÇ_
Ben bu aspirin iyimidir kötümüdür anlamadım.Bigün çıkıp öldürüyo diyolar başka bigün aspirinin bi faydası daha ortaya çıktı diyolar confused1.gif
hamzayurekli
ALINTI(_MeRiÇ_ @ Jul 18 2008, 03:41 AM) *

Ben bu aspirin iyimidir kötümüdür anlamadım.Bigün çıkıp öldürüyo diyolar başka bigün aspirinin bi faydası daha ortaya çıktı diyolar confused1.gif

gözüm hem diyorsun üni sınavlarına girdim okuyacam diye taahhüt ediyorsun ama şurada kafanı kaldırıp iki kelama bakmaktan acizssin bu nasıl okumnak ben ınanmıyorum senın okuyacagına...

birde hemşerim olacaksın olmuyor ama .....

bak hemşehrimsin diye sana kızmıyorum sevildiğini bil ve bır daha tekrarlama... shake2.gif
_MeRiÇ_
ALINTI
gözüm hem diyorsun üni sınavlarına girdim okuyacam diye taahhüt ediyorsun ama şurada kafanı kaldırıp iki kelama bakmaktan acizssin bu nasıl okumnak ben ınanmıyorum senın okuyacagına...

birde hemşerim olacaksın olmuyor ama .....

bak hemşehrimsin diye sana kızmıyorum sevildiğini bil ve bır daha tekrarlama...

wallbash.gif
hamzayurekli
.....?
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.