Lazlar nasıl stres atar
Trabzon'daki hekimler ruh ve beden sağlığını horon oynayarak koruyor. Aralarında doktorların çoğunlukta olduğu, öğretmen ve mühendislerden oluşan 37 kişilik grup kemençe eşliğinde horon oynayarak stres atıyor.
Trabzon Merkez İlçe ve Köyleri Dayanışma Derneği (MER-KÖY-DER) ve Halk Eğitim Müdürlüğü'nün ortak yürüttükleri organizasyonla, özellikle kamu kurumlarında çalışanlara yönelik horon kursu veriliyor. Cudibey İlköğretim Okulu Spor Salonu'nda öğretici Mustafa Günay tarafından her çarşamba akşamı kursa katılanlara yaklaşık 1 saat süreyle horon öğretiliyor. Yaş ortalamasının 40 olduğu horon grubunda tam 10 doktor bulunuyor. İş stresinden bunalan doktorlar, horon oynamanın insanların ruh ve benden sağlığı açısından çok yararlı bir egzersiz olduğunu belirtiyor.
Horoncuların en yaşlıları arasında yer alan Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Celal Hoş, horonun depresyon ve kolesterolü önlemede çok faydalı olduğunu söyledi. Dr. Hoş, "Gençliğimizde horon oynayamadık. İdareci olduğumuz için hareketsiz kalıyoruz. Bu tür etkinlik zorunlu hareket oluyor. Horon depresyona iyi geliyor. Kalp damar hastalıkları açısından risk teşkil eden tansiyon yüksekliğinde ve kolesterolün düzenlenmesinde ilaçsız olan egzersizi de yerine getirmiş oluyor. 55 yaşında olduğum için yaştan dolayı riski artmış durumdayım. Horonla bunu azaltmaya çalışıyorum. Hastalarıma ve gençlere tavsiye ediyoruz. Gençler horonla eğlenirse kendilerini işe yaramayan yerlerde bulmayacaktır," diye konuştu.
Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ruh ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Dr. İrfan Coşkun ise, "Horunun insanın beden sağlığının yanında ruh sağlığına da çok faydası olduğunu belirterek, "Biz bütün hastalarımıza meşguliyet tedavisinde sporu ve bunun gibi etkinlikleri öneriyoruz," dedi.
Özellikle panikatak hastalığının tedavisinde horunun çok faydalı olduğunu kaydeden Dr. Coşkun, şöyle konuştu: "Bu tür hastalar özellikle sağlıklarıyla ilgili endişe duyuyorlar. Bu tür ortamlar kaygılarını yenmeleri için çok yararlı olmaktadır. Horon hareketli olduğu için insanlar fazla efor harcar. Bu eforu harcarken hasta dalıp gider ve kalp çarpmasının farkına bile varmıyor. Hastalar, bu folklor çalışmaları devam etmesi halinde panikatak hastalığını yenme konusunda önemli mesafe alıyor. Özellikle Karadeniz oyunlarını bütün hastalarıma tavsiye ediyorum. Haftada en az iki kere horon oynamanın hem beden hem de ruh sağlığı açısından çok faydası olacaktır. Bundan bir yıl öncesine kadar hastalarıma psikoterapi ve horonla birlikte 3 saatlik tedavi uyguluyordum. Bu tedavi yöntemi oldukça başarılı olmuştu."
Katılımcıların horona olan ilgisinden memnun olduğunu dile getiren horon öğreticisi emekli öğretmen Mustafa Günay, "Doktoru, öğretmeni ve mühendisi herkes horona karşı ilgili. 2 yıldır burada horon öğretiyorum. Ben 30 yıldır horon öğreticisiyim. Burada yaş ortalaması 40 olmasına rağmen iyi oynuyorlar," İfadelerini kullandı.
Etkinliği düzenleyen dernek adına konuşan Mer - Köy - Der Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ömer Çakıroğlu, dernek olarak kültürel faaliyetlere önem verdiklerini ve katılım olduğu sürece bu tür etkinlikleri sürdüreceklerini ifade etti.