Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Muhammed Kutub
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ İZ BIRAKANLAR ]·.
fecrvakti
[color=#000000]Muhammed Kutub’un hayatı:

Muhammed Kutub 1919 yılında Mısır’ın Asyut şehrinde doğmuş. Babası Hacı İbrahim Kutub Asyut’a bağlı Kâlia köyünde sayılan birisi ve Vatan partisinin üyesi olarak bilinmekteymiş.
Muhammed Kutub, Şehid Seyyid Kutub’un en küçük kardeşidir. Diğer kardeşleri ise Nefise, Emine ve Hamide Kutub’tur.
Muhammed Kutub liseyi bitirdikten sonra, Kâhire üniversitesi, İngiliz filolojisi bölümünü ve Yüksek öğretmen okulunu bitirmiş. Üniversite yıllarında bir yandan psikoloji üzerine eğitim görürken, öte yandan da İslami araştırma ve incelemelerde bulunmuştur.
Son yaptığı görev ise Mekke de Ümmü-l Kur’a üniversitesinde İslamiyet mukayeseli dinler profesörü. Ayrıca Muhammed Kutub akademik çalışma yapan öğrencilerin araştırmalarını yönetmekle meşgulmüş.
Muhammed Kutub eserlerinde özellikle “ilim” kılığı adı altında Müslümanlar arasında yerleştirilmek istenen ateizm ve onun uzantıları durumundaki belli başlı çağdaş fikir adımlarıyla hesaplaşarak, Müslümanları böyle cahili düşüncelere karşı uyanık bulunmalarını sağlamaya çalışmış.
Muhammed Kutub’un 20 yi aşkın eseri var ve çoğu Türkçeye çevrildiği için Türkiye de tanınan bir İslam Mütefekkiridir…
En son M.İslamoğlu’nun yaptığı röportajda dediğine göre:”O kendini Osmanlı olarak gören biri ”…Bu yüzden İstanbul’u mesken tutmuş, yıllarca her yılın bir kısmını İstanbul Beylerbeyin de geçirirmiş. İstediği şey ise iki oğlunun da Türkçeyi vatanından öğrenmeleri ve zaten istediğini de elde etmiş. Muhammed Kutub’un büyük oğlu Üsame, M.İslamoğlu’na kılavuzluk etmiş ve röportaj sırasında hep Türkçe konuşmuş.
Ve İslamoğlu devamında :” Üstad Kutub 80’ine merdiven dayamış olmasına rağmen hayli dinç ve sağlıklı görünüyordu.” diyor.
 Muhammed Kutub abisinin kendisine tefekkür ve yazarlık konusunda rehberlik yaptığını söylüyor ve.“Merhum Seyyid sayesinde İslami bir yazar olarak intişar ettim.”diyor.

Muhammed Kutub’un hapsi:

Üstad Muhammed Kutub’ta 7yıla yakın hapiste yatmış ve abisinin mücadelesine ortak olmuş. Mısır Cumhurbaşkanı Cemal Abdünnâsır yönetimine karşı verdiği mücadeleden dolayı 1954 yılında hapse giren Muhammed Kutub 1955 yılında serbest bırakılmış. Ancak 1965 yılının Ağustos ayında tekrar tutuklanmış.

 Üstad’ın tutuklanmasını Zeynep Gazali şöyle anlatır:” 5 ağustos günü Seyyid Kutub’un tutuklandığını öğrendim. Muhammed Kutub’ta zaten birkaç gün evvel tutuklanmıştı.”
Zeynep Gazali zindanlardayken ona soruyorlar: Muhammed Kutub’un teşkilatı nedir? Diye.
Cevap veriyor :” Daha önce bunun cevabını verdim Muhammed Kutub’un teşkilatı olmadığını, sadece İslam konusunda yazan bir araştırmacı olduğunu söyledim. Bütün işi insanlara doğru yolu göstermektir. Müslümanlara İslam düşüncesini açıklamak ve anlatmaktır. İnsanlar bunu öğrendikten sonra inandıkları ve tercih ettikleri şekilde davranırlar.” dedim, diyor…
Ve Muhammed Kutub’un hapsi 1971’e kadar devam etmiş…
Muhammed Kutub’un hapse atılmasına sebep gösterilen konu ise “Tekâmül mü Soysuzlaşma mı” ve “20.Asrın cahiliyeti” kitaplarından dolayı, bir grup genç soru sormaya geliyorlarmış ve bu toplantıların asıl sebebinin Cemal Abdünnâsır’ı öldürme planı olduğunu sanıp(!) Muhammed Kutub’u hapse atmışlar.
 Şehid Seyyid Kutub kardeşi Muhammed ‘in hapse atılmasını şöyle anlatır:
“29 Temmuz da kardeşim Muhammed tutuklandı. Ben de 2 veya 3 Ağustos ta Kahire’ye geldim. Muhammed’i arayan polisler 2 gün önce evin her tarafını didik didik etmişlerdi.
Kahire ye gelir gelmez yeğenlerimden Azmi Bekr ve ya Rıfat Bekr’den biri ile Yüzbaşı Ahmed Rasih’e bir yazı göndererek Muhammed’in durumunu karakoldan sordum. Yazıda kanunsuzca tutuklanan ve nerede olduğunu bilmediğimiz Muhammed’in tutuklanmasını ve hastalığıma karşın evde bana yapılan muameleyi şikâyet ettim. Çünkü iki gün önce gece yarısı emniyet görevlileri pencereden girerek evimizi zorla aramış ve bana insanlık dışı hakaretler yapmıştı…
Gönderdiğim şikâyet dilekçesinde, Bertrand Russell’in (ünlü İngiliz filozofu) hükümeti eleştirdiği için tutuklanırken gördüğü muamele ile Muhammed’in tutuklanması sırasında gördüğü muamele arasında karşılaştırma yaparak dağlar kadar fark bulunduğunu, oysa Muhammed’inde onun gibi bir düşünür ve yazar olduğunu belirttim. Hiç olmazsa Muhammed’in nerede tutuklu bulunduğunu öğrenmek istediğimizi de ekledim. Bu dilekçeden 5 gün sonra 9 Ağustos günü bende tutuklandım.”
Oysa Muhammed Kutub emniyet raporlarında yer aldığı gibi Müslüman Kardeşler teşkilatına üye değilmiş. Onun tutuklanmasıyla Müslüman Kardeşlerin başına büyük tehlikelerin geleceği bir bakıma haber verilmiş oluyordu.
Böylece Muhammed Kutub, hiç mahkeme önüne de çıkarılmadan ömrünün 7 yılını hapiste türlü işkencelere maruz kalarak geçirmiş oluyor.
Daha sonra da Mısır’ı terk edip Suudi Arabistan’a yerleşiyor.

Üstad Muhammed Kutub şu an yaşıyorsa ki bu çok büyük bir olanak, Üstad 86 yaşında.
[/color]
ubeydullah
allah razı olsun kardeşim
ustad şuanda suudide unide prof olarak hayatını devam ettiriyor diye biliyorum
zaten öyel bir hayattan ayrılınca butun muslumanların haberi olur
selametle kal
fecrvakti
ecmein.
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.