Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Kelimetullah
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ İZ BIRAKANLAR ]·.
Jerusalem

Selam olsun sizlere,

"Kelimetullah" Rabbi(öğretmen) İsa''nın hem İslamiyetteki, hemde İsevilikteki ünvanıdır. Sizlerin kulağına "Tanrı" hitabı biliyorum biraz itici gelebiliyor yani arapça kulağa daha hoş geliyor biz Türklere dini konularda. M. İsa, Tanrı''dır sözü hele hele Müslümanlara daha itici geliyor ve kulağa çok uzak bir tanımlama geliyor biliyorum.
Sizlere kısaca, Kuran-ı Kerim''in de Kelimetullah diye bahsettiği Rabbi İsa''nın (şan ve şeref O''na olsun) doğasını anlatmaya, size yakın olan kelimeler ile, çalışacağım. Ama sizlerden de daha sonra Kuran''da M. İsâ ile ilgili yazan güzel ayetleride okumak isterim.

Mesih''in ilahi doğası ve bedenalışı gizemi Hıristiyan imanında merkezi bir yere sahiptir. Hıristiyanlar için Mesih İsa''nın beden alışı insanın "tanrılaştırılması" anlamına gelmemektedir. Beden alışta Allah''ın ebedi sözü (Kelimetullah) insan doğasını alır ve insan olur. İlahi doğasını vurgulamak için özellikle hak, hakikat ya da cevher gibi kelimeler kullanılabilir. "Tanrıoğlu" kelimesi, O''nun İlahsal kökenini işaret etmeyi sağlar. Bu ifade asla, Allah''ı insani bir baba kavramına yaklaştıracak biyolojik bir ifade değildir. Bu bağlamda Dördüncü Lateran Konsili''nin (1215) bir ifadesi yararlı olabilir: "Bu gerçeklik (Tanrısal doğa) doğurmaz ve doğmamıştır" ve bu Kuran-ı Kerim''de İhlas suresi 3. ayetle uyum içindedir: O, doğurmamış ve doğmamıştır (lem yelid ve lem yulad). Tabi ancak burada metnin manası Kuran''ınkinden ayrıdır. Kuran burada en başta Allah tarafından biyolojik olarak çocuk yapılmasını kasteden Mekke putperestliğini protesto etmektedir. Ancak ikinci derecede Mesih İsa hakkındaki Hıristiyan öğretisi ile ilgilidir.
Siz Müslümanlar, Allah''ın sözünün (kelamullah) ebediyen Allah''ta olduğuna (kelam nefsi) ve hatta Allah''ın cevheriyle aynı olduğuna inanırsınız.
Biz Hıristiyanlar, Kuran-ı Kerim''in de tanımladığı şekilde Mesih İsa''nın Allah''ın sözü (kelimetullah) olduğuna inanırız, ancak deyimin anlamı Kuran''dakinden farklıdır. Hıristiyan imanı, Nasıralı İsa''nın çarmıha gerilen ve dirilen Rab, Allah''ın tarihteki son ve en mükemmel vahyi olduğuna tanıklık eder.

Buyurun size daha güzel açıklayan ayetleri yazıyorum:

"Kelâm (söz) başlangıçta var idi, ve Kelâm Allah nezdinde idi, ve Kelâm Allah idi. O, başlangıçta Allah nezdinde idi. Her şey O''nun ile oldu, ve olmuş olanlardan hiçbir şey O''nsuz olmadı. Hayat O''nda idi ve hayat insanların nuru idi. Nur karanlıkta parlar ve karanlık O''nu anlamadı....... ve Kelâm beden olup inayet ve hakikatle dolu olarak aramızda sakin oldu; biz de O''nun izzetini, Babanın biricik Oğlunun izzeti olarak gördük. Hz. Yahya Peygamber O''nun hakkında şehadet etti ve çağırıp dedi: Benden sonra gelen benden ileri oldu, zira benden önce idi, diye söylediğim budur. Çünkü hepimiz O''nun doluluğundan aldık, ve inayet üzerine inayet. Zira Hz. Musa Peygamber ile şeriat verildi; Îsâ Mesih ile inayet ve hakikat oldu. Hiç bir zaman Allah''ı kimse görmemiştir; Babanın bağrında bulunan biricik Oğul O''nu(Allah''ı) tanıttı." (Yuhanna 1:1-5; 14-18)

Haleluya en yüceler yücesi Rab Allah''a, ne güzeldir O''nun mukkaddes ayetleri. Hamtlar olsun.

Selamet sizlerle olsun.

Jerusalem.
a.zade
Selam hidayete uyana...

Sizde en büyük günah şirktir. İsa''nın tanrı olduğunuza bir tane deliliniz var mı? "Hayır bu hissedilir. Mü''minler bunu hisseder" diyeceksiniz.

O halde delilsiz gidiyorsunuz. Yarın yüce Allah''a hesap verirken Allah davanıza delil isteyecek. Neyi delil göstereceksiniz. Allah şerik kabul eder mi?
Allah bizi bu dünyaya bir kez gönderdi. Yani bir şansımız var. Onu da iyi kullanmalı...

İsa''nın Allah''ın kelimesi olması ise, Allah''ın "ol" emridir. Zira Allah bir şey yaratmak isterse ona sadece ol der. O da olmaya başlar.
Jerusalem
Daha uzlaşmacı, anlayışlı bir cevap bekliyordum aslında... Bu söyledikleriniz bilinen şeyler. Ben sizden bilinmeyen (yani uzlaşmacılık) bir şey bekliyorum. Hayır aslında delillerimiz ayetler ve tarihtir.

Esenlik olsun.
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.