Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Riyazul Salihinde Gecen Bu Hadislerin Serhini Yazarsaniz Sevirim.
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ GENEL ]·.
Tevhid_13
KArdeslik babinda gecen hadisler.

ولا يبِعْ بعْضُكُمْ عَلَى بيْعِ بعْضٍ، وكُونُوا عِبادَ اللَّه إِخْواناً. المُسْلِمُ أَخُو الْمُسْلِم لا يَظلِمُه ولا يَحْقِرُهُ ولا يَخْذُلُهُ . التَّقْوَى هَاهُنا ويُشِيرُ إِلَى صَدْرِهِ ثَلاَثَ مرَّاتٍ بِحسْبِ امْرِيءٍ مِنَ الشَّرِّ أَنْ يَحْقِر أَخاهُ المسلم . كُلَّ الْمُسْلِمِ عَلَى الْمُسْلِمِ حرامٌ دمُهُ ومالُهُ وعِرْضُهُ » رواه مسلم .

Yine Ebu Hureyre'den rivayet edilen bir hadiste buyuruyorlar ki;
Birbirinizi kıskanmayınız; (تَنَاجُشْ yapmayınız) yani: Açık artırmalarda kötü niyetle fiyat artırarak başkalarını zarara sokmayınız; birbirinize karşı kin gütmeyiniz; birbirinize sırtınızı çevirmeyiniz; birbirinizle satışta kötü rekabet yapmayınız; Allah'ın kulları olarak kardeş olunuz; Muslim kişi muslim'in kardeşidir. Ona zulmetmez, onu aşağılamaz, onu yalnızlığa tark etmez, (Kalbini 3 kez gösterererk), «Takva işte buradadır. Birinin, muslim kardeşini aşağılaması, kendisi için kötülük olarak yeter. Muslim kişinin tüm varlığı; kanı, malı ve ırzı başkasına haramdır (yani dokunulmazdır), buyurdu.

---------------------------------------------------------
236- وعن أَنسٍ رضي اللَّه عنه عن النبي صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم قال : « لا يُؤْمِنُ أَحدُكُمْ حتَّى يُحِبَّ لأَخِيهِ مَا يُحِبُّ لِنَفْسِهِ » متفقٌ عليه .
Enes'ten rivayet olunmuştur;
Kişi, kendisi için sevdiği şeyi, başkası için sevmediği müddetçe gerçek anlamda iman etmiş sayılmaz.
237- وعنه قال : قال رسول اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم : « انْصُرْ أَخَاكَ ظَالِماً أَوْ مَظْلُوماً» فقَالَ رَجُلٌ: يَا رسول اللَّه أَنْصرهُ إِذَا كَانَ مَظلُوماً أَرَأَيْتَ إِنْ كَانَ ظَالِماً كَيْفَ أَنْصُرُهُ ؟ قال: « تَحْجُزُهُ أَوْ تَمْنعُهُ مِنَ الظُّلْمِ فَإِنَّ ذلِك نَصْرُهْ » رواه البخاري .
Yine ondan rivayet olunur;
(Muslim) Kardeşin, zalim de olsa mazlum da olsa ona yardım et, buyurdu. Adamın biri sordu; Ya Rasulellah! Zulme uğrarsa yardım ederim, peki ya zalim olursa ona nasıl yardım edeyim? Buyurdu ki; Onu zulmetmekten alıkorsun veya onu engellersin. İşte ona yardım etmen bu şekilde olur.
238- وعن أَبي هريرة رضي اللَّه عنه أَنَّ رسول الَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم قال : « حقُّ الْمُسْلمِِ عَلَى الْمُسْلِمِ خمسٌ : رَدُّ السَّلامِ ، وَعِيَادَةُ الْمرِيضَ ، واتِّبَاعُ الْجنَائِزِ ، وإِجابة الدَّعوةِ ، وتَشمِيت العْاطِسِ » متفق عليه .
وفي رواية لمسلمٍ : « حق الْمُسْلمِ سِتٌّ : إِذا لقِيتَهُ فسلِّم عليْهِ ، وإِذَا دَعاكَ فَأَجبْهُ ، وَإِذَا اسْتَنْصَحَكَ فَانْصحْ لهُ ، وإِذا عطَس فحمِد اللَّه فَشَمِّتْهُ . وَإِذَا مرِضَ فَعُدْهُ ، وَإِذَا ماتَ فاتْبعهُ».
Ebu Hureyre'den rivayet olunur;
Hz. Peygamber (sav) buyurdular ki; Muslim'in muslim üzerinde 5 hakkı vardır; selamını almak, hastalığında onu ziyaret etmek, Cenazesinde bulunmak, davetine icabet etmek, aksırdığında, Ona «Allah sana rahmet eylesin» demek...
239- وعن أَبي عُمارة الْبراءِ بنِ عازبٍ رضي اللَّه عنهما قال : أَمرنا رسولُ اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم بِسبْعٍ : أَمرنَا بِعِيادة الْمرِيضِ ، وَاتِّبَاعِ الْجنازةِ ، وتَشْمِيتِ الْعاطِس ، وَإِبْرارِ الْمُقْسِمِ ، ونَصْرِ المظْلُومِ ، وَإِجابَةِ الدَّاعِي ، وإِفْشاءِ السَّلامِ . وَنَهانَا عَنْ خواتِيمَ أَوْ تَختُّمٍ بالذَّهبِ ، وَعنْ شُرْبٍ بالفَضَّةِ ، وعَنِ المياثِرِ الحُمْرِ ، وَعَنِ الْقَسِّيِّ ، وَعَنْ لُبْسِ الحَرِيرِ وَالإِسْتَبْرَقِ وَالدِّيبَاجِ . متفق عليه .
Umara Berra bin Azib'den rivayet olunur;
Rasulullah (sav) bize 7 şey emrettiler; Hasta ziyaret etmeyi, Cenazesinde bulunmayı, aksıran kişiye «yerhamukellah» diyerek dua etmeyi, «Allah aşkına şunu yap diyen» kişinin (meşru isteğini yerine getirmek suretiyle) yemininin gereğini yapmayı, zulme uğrayana yardım etmeyi, davet edenin (meşru) davetine icabet etmeyi, selamlaşmayı yaymayı... Şunlardan da bizi sakındırdı; altın yüzük takmaktan, gümüş (tas ve bardaklarda su ve benzeri şeyleri) içmekten, kızıl ipekten yapılmış eğerüstü minder edinmekten, İpek-keten karışımı elbise giymekten, İpekli elbise giymekten, İstebrak ve dibâc cinsi kumaş elbise giymekten...
Ayrıca bir rivayete göre; Cami içinde kayıp eşya için (örneğin; cüzdanımı kaybettim bulan var mı?!!! gibi) bağırarak sormaktan bizleri sakındırdı...
28- باب ستر عورات المسلمين والنهي عن إشاعتها لغير ضرورة
قال اللَّه تعالى: {إن الذين يحبون أن تشيع الفاحشة في الذين آمنوا لهم عذاب أليم في الدنيا والآخرة} .
240- وعن أَبي هريرة رضي اللَّه عنه عن النبي صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم قال : « لا يسْتُرُ عَبْدٌ عبْداً فِي الدُّنْيَا إِلاَّ سَتَرهُ اللَّه يَوْمَ الْقيامَةِ » رواه مسلم .
28- Muslimlerin aybını saklamak ve bir zorunluluk yoksa bu ayıpları ifşa etmemek
Allah Teala buyuruyor ki; İnananlar arasında çirkin şeylerin yayılmasını arzulayan kimseler için dünyada da ahirette de çetin bir ceza vardır. Allah bilir, siz bilmezsiniz (Nur/19)
Ebu Hureyre'den rivayet olunur;
Hadisin (Arapça cümle disiplinine uygun tercümesi):
Bir kul, bir kulun dünyada kusurlarını saklamaz, ta ki Allah da onun kıyamette kusurlarını saklamasın.
Hadisin (Türkçe cümle disiplinine uygun tercümesi):
Bir kul, bu dünyada başka bir kulun kusurlarını saklarsa, Allah da onun kıyamette kusurlarını kesinlikle saklar.
241- وعنه قال : سمِعت رسول اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم يقول : « كُلُّ أَمَّتِي مُعَافًى إِلاَّ المُجاهرينَ ، وإِنَّ مِن المُجاهرةِ أَن يعمَلَ الرَّجُلُ بالليلِ عمَلاً ، ثُمَّ يُصْبحَ وَقَدْ سَتَرهُ اللَّه عَلَيْهِ فَيقُولُ : يَا فلانُ عَمِلْتُ الْبَارِحَةَ كذَا وَكَذَا ، وَقَدْ بَاتَ يَسْترهُ ربُّهُ ، ويُصْبحُ يَكْشفُ سِتْرَ اللَّه » متفق عليه .
Yine Ebu Hureyre'den rivayet olunur;
Rasulullah (sav)'den duydum, buyurdular ki;
Bütün ümmetim (cezadan) muaftır, aşikâre günah işleyenler hariç. Öylesi açıkça günah işleyen vardır ki; Adam gece (karanlığında kimsenin görmediği yerde) bir günah işler, sabahladıktan sonra, Allah onun bu günahını saklamışken, tutar birilerine; ben akşamleyin şöyle şöyle işler yaptım der (çirkinliklerini ifşa eder). Böylece Allah'ın sakladığı şeyleri ortaya atar.
242- وعنه عن النبي صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم قال : « إِذَا زَنَتِ الأَمةُ فَتبينَ زِناهَا فَليجلدْها الحدَّ ، ولا يُثَرِّبْ عَلَيْهَا ، ثمَّ إِنْ زَنَتِ الثَّانية فَلْيجلدْها الحدَّ ولا يُثرِّبْ عَلَيْهَا ، ثُمَّ إِنْ زَنتِ الثَّالثةَ فَلْيبعَها ولوْ بِحبْلٍ مِنْ شعرٍ » متفق عليه . «التَّثْرِيبُ» : التَّوْبيخُ .
Rasulullah (sav) buyurdular ki;

Cariye zina eder ve suçu sabit olursa, efendisi ona ceza uygulasın (50 kamçı vursun) ama onu azarlamasın; ikinci kez zina ederse, efendisi ona tekrar ceza uygulasın (50 kamçı vursun) ama onu azarlamasın; Fakat üçüncü defa eğer zina ederse bu kez efendisi onu kıldan yapılmış bir urgan karşılığında bile olsa satsın.

243- وعنه قال : أُتِيَ النَّبِيُّ صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم بِرجلٍ قَدْ شرِب خَمْراً قال : « اضْربُوهُ» قال أَبُو هُرَيْرةَ : فمِنَّا الضَّارِبُ بِيدهِ والضَارِبُ بِنَعْله ، والضَّارِبُ بِثوبِهِ . فَلَمَّا انْصَرَفَ قَال بعْضُ الْقَومِ : أَخْزاكَ اللَّه ، قال : لا تقُولُوا هَكَذا لا تُعِينُوا عليه الشَّيْطان » رواه البخاري .

Hz. Peygamber (sav) alkollü içki almış bir adamı getirdi. Bunu vurun dedi; -Ebu Hureyre diyor ki-; kimimiz eliyle, kimimiz ayakkabısıyla, kimimiz de elbisesiyle onu dövdük. Adam ayrılıp gidince, içimizden bazıları arkasından; «Allah belâsını versin!» dedi. Bunun üzerine Hz. Peygamber (sav); sakın böyle konuşmayın ve onun aleyhinde şeytana destek vermeyin, buyurdular.
29- باب قضاء حوائج المسلمين
قال اللَّه تعالى: { وافعلوا الخير لعلكم تفلحون } .
244- وعن ابن عمرَ رضي اللَّهُ عنهما أَن رسولَ اللَّه صَلّى اللهُ عَلَيْهِ وسَلَّم قال : «المسلمُ أَخــو المسلم لا يَظلِمُه ولا يُسْلِمُهُ . ومَنْ كَانَ فِي حاجةِ أَخِيهِ كانَ اللَّهُ فِي حاجتِهِ، ومنْ فَرَّجَ عنْ مُسلمٍ كُرْبةً فَرَّجَ اللَّهُ عنه بها كُرْبةً من كُرَبِ يومَ القيامةِ ، ومن سَتَرَ مُسْلماً سَتَرَهُ اللَّهُ يَومَ الْقِيامَةِ » متفق عليه .
29- Muslimlerin işini görmek;
Hz. Ömer'den rivayet olunur;

Muslim kişi, muslim'in kardeşidir; Ona zulmetmez, Onu düşmanına tesyim etmez, kim ki (mu'min kardeşinin) işini görürse, Allah Teala da onun işini rast getirir. Her kim ki bir muslimin sıkıntılarından birini giderirse, Allah Teala da onun kıyametteki sıkıntılarından birini giderir. Her kim ki bir muslimin kusurunu saklar ise Allah da onun kiyamette kusurunu saklar.

(Hacc/77)
ubeydullah
kardeş sana kitabın ismini vereyim
kırkhadis:imam nevevi kahraman yayınları
tum hadislerin açıklaması ,şerhi hemen hadisinb altında var
ordan faydalana bilirsin
Tevhid_13
Allah razi olsun ben bilgiyi baska yerden temin ettim. Kitabi biliyorum bana acil Turkce Serhi lazimdi o yuzden soyledim Hamd olsun hallettim. Tesekkkurler.
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.