fecrvakti
Feb 1 2008, 11:23 AM
Kaşınan insan neden rahatlar?
Amerikalı uzmanlar, kaşınan bir yerimizi kaşımanın neden bizi rahatlattığı sorusunun yanıtını buldu.
Kuzey Carolina'daki Wake Forest Üniversitesi'nden Dr. Gil Yosipovitch ve ekibi, kaşınmanın, beyindeki ''nahoş duygular ve anılarla ilgili bölgeleri'' geçici bir süre etkisiz duruma getirdiğini belirledi.
Yosipovitch, kaşınma sırasında beyin aktivitesini izlemeye aldıkları araştırmanın, ''kaşımanın, kaşınma hissini nasıl geçirdiğinin yanıtını veren'' ilk araştırma olduğunu söyledi.
Araştırma kapsamında uzmanlar, 13 sağlıklı insanın bacaklarının alt kısmını 30 dakika süresince aralıklı olarak toplam 5 dakika yumuşak bir fırçayla kaşıdı. Bu sırada deneklerin beyinlerini MR yardımıyla izlemeye alan araştırmacılar, kaşıma işlemi sırasında beyindeki ''acıyı algılama ve hatırlamayla ilgili'' bölgelerin aktivitesinin azaldığını saptadı. Kaşıma işleminin yoğunlaşması, beynin bu bölgelerindeki faaliyetini iyice düşürdü.
Yosipovitch, ''kaşımanın, kaşınma hissi yaratan duyguları bastırarak rahatlama getirdiğini'' sandıklarını bildirdi. Araştırmacılar ayrıca, ''kaşındıkça kaşınmak istemenin'' de nedenini buldular. Kaşınma eyleminin, beyindeki ağrı ve aynı zamanda kompulsif (tekrarlayan) davranışlarla ilgili bir bölgedeki aktiviteyi artırdığını saptayan uzmanlar, bunun ''sürekli kaşınmak istemenin'' yanıtı olabileceğini kaydettiler.
Deneyin, gerçekten ''kaşınma isteği'' duymayan insanlar üzerinde yapılması nedeniyle sınırlı sonuçlar verdiği, ancak bu sonuçların, sürekli kaşıntı yaratan egzama gibi kronik hastalıklara sahip kişilerin tedavisinde yararlı olabileceği belirtildi. Araştırmanın sonuçları, ''Journal of Investigative Dermatology'' adlı dergide yayınlandı.
AA
musalli
Feb 1 2008, 04:39 PM
vallahi ben sürekli kaşınıyorum ve hiçte rahat değilim.yaklaşık 4-5 aydır ilaç tedaviside görüyorum hapı bırakır bırakmaz kaşıntılar başlıyor.sebebini ve tedavisini henüz bulamadık ve doktarlar bulunamayacağını söylüyorlar.bu hapa ömür boyu devam edecekmişim.bence çok iğrenç bir duygu kaşınmak.özellikle geceleri uykuyu bile yitiriyor insan .rabbim herşeyin hayırlısını versin.

inanın şuan bile kaşınıyorum .artık bıktım ben
fecrvakti
Feb 1 2008, 07:29 PM
GECMİŞ OLSUN MUSALLİ KARDEŞİM.
RABBİM SABIR VERSİN
ubeydullah
Feb 1 2008, 08:14 PM
ALINTI(musalli @ Feb 1 2008, 04:39 PM)

vallahi ben sürekli kaşınıyorum ve hiçte rahat değilim.yaklaşık 4-5 aydır ilaç tedaviside görüyorum hapı bırakır bırakmaz kaşıntılar başlıyor.sebebini ve tedavisini henüz bulamadık ve doktarlar bulunamayacağını söylüyorlar.bu hapa ömür boyu devam edecekmişim.bence çok iğrenç bir duygu kaşınmak.özellikle geceleri uykuyu bile yitiriyor insan .rabbim herşeyin hayırlısını versin.

inanın şuan bile kaşınıyorum .artık bıktım ben

kardeş gözünü seveyim başkalarının yanında bunu söyleme sonra yanlış anlarlar artık sopalara felan kaşımaya kalkarlar aman bide hastanelerle felan yani sen anldın onu
musalli
Feb 1 2008, 09:51 PM
anladım da benim durumumun dalga geçilecek bi tarafı yok yani.teessüf ederim
aLaTurCa
Feb 1 2008, 11:38 PM
Musalli Allah sifa versin, umidini yitirme.
Ubeydullah abi, kotu birsey dememis, bende ilk okuyunca Ubeydullah abim gibi dusundum, her yerde yazma demis bu gibi durumlari, bencede herseyide apacik yazma forumlarda.
burda saglik konusunda kimse kimseyle dalga gecemez yani bunuda hatirlayalim.
fecrvakti
Feb 2 2008, 12:14 PM
estf estf.
inanın dalga mahiyetinde söylemiştim ben o sözü.sadece gecmiş olsun temennisiydi benimkisi.
alınmışsanız hakkınızı helal edin inş
musalli
Feb 2 2008, 04:23 PM
tamam bu konuyu kapatalım o halde.hiç yorum yazmamış farzedin beni.selametle...
sabah_rüzgarı
Feb 2 2008, 10:37 PM
musalli konuyu kapatmışsın ama
söylemeden geçemicem
yediklerine dikkat ediyomusun ??
bu çok önemli
çok yakınmdan biri baya kaşınırdı
geceleri bizler mışıl mışıl uyurken o evi tavaf yapardı
kaşıntıyı biraz olsun unutmak için
daha sonra geçti
inş. sennkide geçer
musalli
Feb 3 2008, 09:14 AM
yediklerimle alakalı olmadığı söyleniyor.hayırlısı bakalım.bugün 4 te ancak uyuyabildim ve sabah 7.30 kalk saati oldu benim için.sebep,elbette kaşıntı.ve hapımı arıyorum bulamıyorum.geçen hafta teyzemlerdeydim.sanırım onlarda kalmış.bugün inş.temin ederim.allah şifa versin ne diyebilirim.bu tür uykusuzlukları çok yaşadım alıştım inanın.ilginiz için teşekkürler
sabah_rüzgarı
Feb 3 2008, 10:30 AM
rabbim dualarını kabul etsin
ve bu sıkıntılı dönem en kısa sürede bitsin inş.
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz Gerekmektedir
Buraya Tıklayın.