Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: BaŞını örten Kızlar Felsefe Bilmelidir
Islami Forum - Popüler Forum > EDEBİYAT VE DÜŞÜNCE > .·[ FELSEFE ]·.
fecrvakti
iSMeT öZeL

Hükümranlığı altında bulunduğumuz medeniyet çerçevesinde erkekler günlük hayatlarını sürdürmekte iken Müslüman kimliklerini dışa vurmak mecburiyeti altında kalmıyorlar. Buna mukabil muasır medeniyet yapısına kadınları ve kızları ancak Müslüman kimliklerini dışa vurmadıkları taktirde dahil edebileceği şartını koşuyor. Demek ki medeniyetin hayat sahasında cereyan eden faaliyetlere intibak edip etmemek ilk ve görünür planda erkeklere değil, kadınlara mahsus bir meseledir. Müslüman kimliğin dışa vurulmasıyla medenî hayatın hakkıyla yaşanması arasında nizâ var. Nizâcılık edenleri teşhis etme durumunda kaldığımız zaman karşımızda önce bütün kurumlarıyla tam kadro çalışan "medeniyet"i ve sonra medeniyetin bünyesinde yer almak isteyip de başını örtmekten vazgeçmeye yanaşmayan kadın ve kızları buluyoruz.

Başörtüsü Müslüman kimliği dışa vurmanın yegâne belirtisi olarak kaldığı sürece tesettüre riayet eden kız ve kadınların hikmet sevgisine ihtiyaçları vardır. Açıkçası, başını örten kızlar felsefe bilmelidir. Aksi taktirde iç huzuru nedir hiç bilmeyeceklerdir. Felsefe bilmedikleri sürece kendileri huzursuz oldukları gibi, temas kurdukları ortamlarda da huzursuzluk çıkaracaklardır. Felsefe bildikleri taktirde başını örten kadın ve kızların bildikleri felsefenin ne olduğu bir ilgi odağı haline gelecektir. Onların bildiği felsefe yüzünden medeniyetin akış istikameti yeniden bir değerlendirmeye tâbi tutulacak ve başörtüsünün kendine biçtiği yeri hak edip etmediği tartışılacaktır. Bu münasebetle şimdiye kadar erkeklerin Müslüman kimliklerini dışa vurmaksızın muasır medeniyete dahil edilmelerinin hikmeti de anlaşılacak.

Başını örten kızlar ve kadınlar gönüllerinde hikmet sevgisine yer vermeden, zihinlerini felsefeyle meşgul etmeden yaşasalar daha iyi olmaz mı? Bu soruya cevap verebilmemiz "iyi"den ne anladığımız açıklandığı zaman mümkün olabilir. Yine de felsefe bilmeden başını örtmeye müsait toplum alanları bulunduğunu biliyoruz. Eğer bazı kızların ve kadınların başlarını örtüyor olmalarının sebebi babalarından, ağabeylerinden, nişanlılarından, kocalarından aferin almaktan ibaretse veya tam tersine kızlar ve kadınlar babalarının, ağabeylerinin, nişanlılarının, kocalarının gözünü boyamak için başlarını örtüyorlarsa bunların hiçbirinin felsefeye bulaşmasına gerek yoktur. Bu durumda diyeceğiz ki muasır medeniyet kıskaca aldığı erkeklerin sevk ve idaresinde başını örten kızlardan ve kadınlardan destek görmektedir.

Eğer başını örten kadın ve kızlara toplum içindeki işlevlerini başörtüsü takmaksızın yerine getiren kadınların davranış kalıpları örneklik ediyorsa felsefeyi yine araya sokmanın bir âlemi yok. Çünkü bu durumda başörtüsü ile Müslüman kimliğin dışa vurulması arasındaki irtibat kaybolmuştur. Zihni başını örtmenin hikmetiyle meşgul olmayan bir kadının veya bir kızın gönlünde hikmet sevgisinin yeşermesine de ihtiyaç kalmamıştır.

sabah_rüzgarı
günümzde çoğu bayan hikmet sevginden bihaber olduğundan olsa gerek bu hale gelindi
çok anlamlı bi yazı
tesekkrler
kral acılar denizinde
ismet özel iyidir hoştur ama bazen boş konuştuğu da olur, bu yazı da onlardan birisi. lafa bak, hizaya gel:

"Zihni başını örtmenin hikmetiyle meşgul olmayan bir kadının veya bir kızın gönlünde hikmet sevgisinin yeşermesine de ihtiyaç kalmamıştır. "

baş örtülmediği takdirde hikmet sevgisinin yeşermeyeceği kanısında üstad.. bunun nasıl bir hezeyan olduğu apaçık. ismet bu doğruyu, islamın kurumsallaşmış hangi öğretisine dayandırıyor, bilen varsa anlatsın. ismet özel, bunu yapmayı sever, her kulvarda en keskin şeyleri söyleyerek aklınca "tuti-i mucize-gu" olduğunu düşünür, ama bir süre sonra densizlik ettiğini farkeder ve arkasından çark eder.
şu günlerde ismet özel''in kadınlar hakkındaki görüşlerini okuyanlar dediklerimi daha iyi anlayacaklardır.

ilde
Allah razı olsun kardeşim
TEVHİD
ALINTI
"Zihni başını örtmenin hikmetiyle meşgul olmayan bir kadının veya bir kızın gönlünde hikmet sevgisinin yeşermesine de ihtiyaç kalmamıştır. "

Katılıyorum.Bu konuda sınıflandırma yapmanın yanlış olduğunu düşünmekteyim.Ama bu düşüncem başınız kapalı olmasa da olur anlamını taşımamalı.

Selam ve dua ile
erdem222
Bazı arkadaşlar bazı konuları o kadar büyütüyorlar ki islamiyette çok çok önemli konular savsaklanıyor.
Başı örtmenin hikmetle ne alakası var. Bu gün ülkemizde başını örtmeyen milyonlarca kadınlarımız var.
Mesela dersek kadın doktorlarımız var yüzlerce hastaya deva olan hayat kurtaran,başı açık ve müslüman,
vede inançlı. Bunun yanında başını örten ve başkaca meslek ve diğer insanlara çok faydası olayan kişiler de var. Yüce Tanrının hangilerini daha makbul tutacağını kimsenin bilebileceğini zannetmiyorum.

Her şeyden önce birileri bana, baş örtüsünün ALLAH emri olduğu söyleniyor.

ALLAH kimilerinin tutup kimilerinin tutmayacağı emir verir mi ? O nun emir vermesine gerek yok O ' OL '
dediği anda yeryüzündeki tüm kadınların başları doğumdan ölüme kadar açılamamacasına örtülür.

Kur'andaki örtünün ifadesi kadıların korunmasını düşünen bir tavsiye olabilir ancak.

Selam ve saygılar

erdem222

ilde
ALINTI(erdem222 @ Feb 26 2008, 03:36 AM) *

Bazı arkadaşlar bazı konuları o kadar büyütüyorlar ki islamiyette çok çok önemli konular savsaklanıyor.
Başı örtmenin hikmetle ne alakası var. Bu gün ülkemizde başını örtmeyen milyonlarca kadınlarımız var.
Mesela dersek kadın doktorlarımız var yüzlerce hastaya deva olan hayat kurtaran,başı açık ve müslüman,
vede inançlı. Bunun yanında başını örten ve başkaca meslek ve diğer insanlara çok faydası olayan kişiler de var. Yüce Tanrının hangilerini daha makbul tutacağını kimsenin bilebileceğini zannetmiyorum.

Her şeyden önce birileri bana, baş örtüsünün ALLAH emri olduğu söyleniyor.

ALLAH kimilerinin tutup kimilerinin tutmayacağı emir verir mi ? O nun emir vermesine gerek yok O ' OL '
dediği anda yeryüzündeki tüm kadınların başları doğumdan ölüme kadar açılamamacasına örtülür.

Kur'andaki örtünün ifadesi kadıların korunmasını düşünen bir tavsiye olabilir ancak.

Selam ve saygılar

erdem222

elbette rabbimiz ol der ve olur , herşeyin sahibi ve herşeye kadir olan rabbimizdir..

dünya imtihan dünyasıdır !! (burayı iyi anlamak lazım) cennet ve cehennem boşyere yaratılmamıştır, herşeyin bir yaradılış amacı vardır..

rabbimizi hertürlü noksanlıktan tenzih ederiz..

imtihan olmasaydı! kur-an'ı kerimi ve peygamberimizi ve daha önce kitaplar ve peygamberleri göndermezdi değilmi..

insanoğlu herşeyi nefisine göre anlamak ister..

iyi düşünelim iyi anlayalım.. Allahımız adına yorum yapmak haddimize değildir..

dünya imtihandır.. emirlere uyanlar cennete.. uymayanlar cehenneme gideceklerdir..

''akıl sahipleri için ap açık deliller vardır ''!!

erdem222
ALINTI(ilde @ Feb 28 2008, 05:46 PM) *

elbette rabbimiz ol der ve olur , herşeyin sahibi ve herşeye kadir olan rabbimizdir..

dünya imtihan dünyasıdır !! (burayı iyi anlamak lazım) cennet ve cehennem boşyere yaratılmamıştır, herşeyin bir yaradılış amacı vardır..

rabbimizi hertürlü noksanlıktan tenzih ederiz..

imtihan olmasaydı! kur-an'ı kerimi ve peygamberimizi ve daha önce kitaplar ve peygamberleri göndermezdi değilmi..

insanoğlu herşeyi nefisine göre anlamak ister..

iyi düşünelim iyi anlayalım.. Allahımız adına yorum yapmak haddimize değildir..

dünya imtihandır.. emirlere uyanlar cennete.. uymayanlar cehenneme gideceklerdir..

''akıl sahipleri için ap açık deliller vardır ''!!

[quote]

Kardeşim İLDE,

Zannediyorum ki yazdığım konuyu tam olarak anlayamamışşınız. Ben yukarıda bir arkadaşın
' Zihni başını örtmenin hikmetiyle meşgul olmayan bir kızın gönlünde hikmet sevgisinin yeşermesine de
ihtiyaç kalmamıştır.' tarzın daki ifadesini çok yanlşış bulduğum için yazdım.

Yazımın temel konusu hidayetin ve hikmet gibi kavramların getirilip başörtüsüne bağlanma konusunu
abartı olarak vasıflandırdım ve örnek verdim. İçimizde başını öertmeyen ama gönül gözü açık binlerle kadınımız olduğuna inanıyorum. Sadece başını örtmek kimseye birşey kazandırmaz.

Başı örtülüler çok müslümandır,başı açıklar ne olduğu belli değiy tarzı yaklaşımlar yanlıştır.

Kimin ne olduğunu sadece ALLAH bilir.

saygılar

ilde
Başı örtülüler çok müslümandır,başı açıklar ne olduğu belli değiy tarzı yaklaşımlar yanlıştır.

elbette bu şekilde yaklaşım olamaz son nefeste kimin ne olarak gidecegini sadece mevla bilir
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.