TiKky
Sep 26 2005, 12:47 AM
Sevgili Kardeşlerim ( iktisat ve işletme mezunu veya okuyan arkadaşlarım ) bu köşeyi bizler için açtım ...
Bu konu hakkında bilgisi veya ilgisi olanlarda katılırsa güzel bir sohbet ortamı ve bilgi alış verişi olacağını düşünüyorum ...
soru soru gitsek iyi olur İlk soru benden inş ;
Şu an piyasaya Bakıldığı zaman Ticaret ile uğraşan birinin neyi satmasını uygun görürsünüz ...
dinguler
Sep 26 2005, 02:16 AM
QUOTE(TiKky @ Sep 26 2005, 01:47 AM)
Sevgili Kardeşlerim ( iktisat ve işletme mezunu veya okuyan arkadaşlarım ) bu köşeyi bizler için açtım ...
Bu konu hakkında bilgisi veya ilgisi olanlarda katılırsa güzel bir sohbet ortamı ve bilgi alış verişi olacağını düşünüyorum ...
Şu an piyasaya Bakıldığı zaman Ticaret ile uğraşan birinin neyi satmasını uygun görürsünüz ...
İktisat ve işletme mezunu değilim ama ticaretin içinde bizzat kavruluyorum.Ama soru yanlış hiç bir zaman ticaretle uğraşan bir insanın ne satacağı değil neyi satabileceği önemlidir.Bir insan doktordur gidersin göz doktoruna bana doğum yaptır dersen çocuğu gözünden çıkarırsın.Önce kendini tanı ne yapıp yapabileceğin konusunda.Ticarette patron mu olacaksın satıcı mı muhasebeci mi tezgahtar mı pazarcı mı v.s.v.s.v.s......Karar.Ticarette zaman sadece karar vermek için vardır.O da çok değildir.
demir
Sep 26 2005, 02:43 AM
Tabi tam belki soru olmuyor ama artık bilgi para kazanıyor.. Knowledge diyorlar tabi bilgi tam anlamı olmuyor ama...
Emek, çalışmak tabi önemli ama herkesten farklı olarak yapabildiğiniz, üretebildiğiniz hizmetler değerli..
Zaten herhangi bir bilgiye dayanmayan ticari faaliyetlerde rekabet çok hızlı ve kalitesiz bir şekilde artıyor... (Merdiven altı, korsan, kopya, taklit vs)
Sadece parayla yapılan işler değil temeli bilgi olan işler daha değerli...
derim ben ama konuşurum öyle siz bana bakmayın, yok sayın, boş boş konuşuyorum işte...
hakkınızı helal edin...
TiKky
Sep 26 2005, 11:37 AM
Janın sağolsun demircim ne önemi var fikir alış verişinde bulunuyoruz ...
Bence günümüzde bilgi güç demek buda bilgiye Yatırım yapmak demek bence !
Makinaya ne kadar yatırım yaparsan yap sana vere bileceği ( Amortismanı düş) belli bir limiti var ve ! belli bir süreden sonra ya daha iyisi çıkıyor yada makina sona eriyor veya iş sona eriyor...
Ama insan öye değil insan bire 10 da vere bilir yeri gelir bire 100 de ! Bence yüz iyi adam yetiştirmek yerine bir 1 iyi ama tam bir kişi yetiştirsek 100 nede bedel olur diye düşünüyorum ama bunu yaparken hedef 1 den fazla 1 adam yetiştirmek olmalı ( kalan sağlar bizimdir misali)
ha sadece akıl mı hayır ! akılla birlikte Ahlakta çok önemli ... Bence hitler Sezarlar ve pek çok Faşist kendilerince doğru yaptıklarına inandıkları doğruların arkasından gittiler diyeceksiniz ki bunda ne var ... Eee adamlar sonuca ulaşmışlar bizimde bir islam düşüncemiz ve islami bir yaşam arzumuz var var ama başarılı olamadık Çünkü Hala O kişiyi veya kişileri çıkartamadık !
bence son olarak piyasa için farklılık ve kalite başarı getiriyor ...
Henna
Sep 26 2005, 04:56 PM
Her malin bir alicisi vardir

Hic satmaz, tutmaz dediginiz sey oyle bir tutar ki.
Muslumanlar olarak ilk el atmamiz gereken sektorlerden birisinin gida sektoru oldugunu dusunuyorum. Helal-haram konusunda icimizi rahatlatacak, guvenilir kisilere ihtiyacimiz var.
TiKky
Sep 26 2005, 05:01 PM
Bunun içinde helal paralı bir Yatırımcıya ihtiyaç var ...
demir
Sep 26 2005, 05:57 PM
Gıda alanında bu sebeple kurulmuş bir şirket var.. Gayet itina gösteriyorlar bu duruma...
TiKky
Sep 26 2005, 07:14 PM
Fakat demir biliyor musun bilmem ama insan lüksünden kese bilir ama boğazdan keserse ölür bir yatırım yaparsam zaten gıda sektürüne yaparım! Ticarete atılacaksam şayet !
siz ne düşünüyorsunuz ?
Henna
Sep 27 2005, 01:00 PM
QUOTE(demir @ Sep 26 2005, 04:57 PM)
Gıda alanında bu sebeple kurulmuş bir şirket var.. Gayet itina gösteriyorlar bu duruma...
Tekelcilige karsiyim

Birden fazla sirket olmali ki rekabetleri kaliteyi arttirsin.
Hem gida sektoru de genis bir sektor. Daha el atilmasi gereken alanlari var.
TiKky
Sep 27 2005, 01:09 PM
Henna

Malum biz erkek adamız Kalbimizede aklımızada giden yol aynı yoldan geçtiği için Haliyle gıda sektörüne yöneldik

Şaka bir yana serbest piyasa dediğin iyi oldu tabikide ama serbest piyasa ekonomisi tam uygulanırsa olumlu sonuç verir ve olması gerekende budur ...
Mesela devlet kontroünde ama karışmadan sadece piyasayı düzenleyici bir rol oynamasının doğru olduğunu düşünüyorum gerekli görülürse piyasa da girmesi taraftarıyım Rekabetin arttırılması ve kalitenin beraberinde yükselmesi açısından ...
TiKky
Sep 29 2005, 09:11 AM
Bu arada bliyor musunuz ne düşündüm Standap ! İnanın bana bu sektörde san mıyorum gerekli bir okul veya ders verileceke bir yer olsun ... bu şekilde islamada hizmet edilmiş oluna bilir ... Buda derinn bir konu ama düşünün gerçeklik payı bulacaksınız
METHAN
Sep 29 2005, 09:19 AM
Bence bir müslüman, hangi alanda hangi şartlarla ticaret yapmaya karar vermeden önce, kazandığıyla ne yapmak istediğine karar vermeli ve rotasını ona göre belirlemeli. Ben aza kanaat ederim, çarkım dönsün bana yeter diyorsa bir bakkal dükkanı bile ona yeterli olabilir. Ben vasatın biraz daha üstüne çıkmak istiyorum diyorsa, ona göre küçük ölçekli bir yatırım onu vasatın üstüne çıkartabilir. Ama ben çok kazanmak istiyorum, çok kazanıp çok paylaşmak istiyorum, çok kazanıp birçok şeye yön verebilecek güce erişmek istiyorum. Kazandığımı ve gücümü Allah yolunda tüketmek istiyorum diyorsa. Ona göre ya çok ciddi yatırım yaparak bir sektöre girer, yada yatırım yapacak gücü yoksa büyük riskler alarak büyük atılımlar yapar. Cenabı Allah nasip ederse halis niyetinin karşılığını mutlaka alır. Bence öncelikle bunların değerlendirilmesi gerekir.
Ama illa hangi sektöre yatırım yapmalıyız diyorsanız, o konuda çok ciddi çalışmalarım var, arzu edenlerle paylaşabilirim.
Allah a emanet olun....
TiKky
Sep 29 2005, 09:46 AM
Methan bu yüzden bu konuyu açtık zaten bizim içinde iyi pratik oluyor zaten bu fikir alış verişi yapıyoruz ... Ben Gıda Sektörünü tek geçiyorum bu konuda ... sen ?
Çok fazla var ama farklı olan bir tane var ! Sloganı ve bunu yaşatarak yaparak ...
METHAN
Sep 29 2005, 09:53 AM
QUOTE(TiKky @ Sep 29 2005, 10:46 AM)
Methan bu yüzden bu konuyu açtık zaten bizim içinde iyi pratik oluyor zaten bu fikir alış verişi yapıyoruz ... Ben Gıda Sektörünü tek geçiyorum bu konuda ... sen ?
Çok fazla var ama farklı olan bir tane var ! Sloganı ve bunu yaşatarak yaparak ...
Üstadım, gıda sektörüne yapacağın yatırım ciddi rakamlara ulaşır ve çok zorlu bir rekabet ortamında çalışman gerekir. Ama bunun yerine gayrimenkul sektöründe yapacağın bir yatırım çok daha uygun bir rakama çıkar. Kazanç oranıda performansınla doğru orantılı olur.
TiKky
Sep 29 2005, 10:12 AM
Gayri menkul iyi ama ev alma komşu al demişler
gayri menkul konuusnda bir bilgim yok net olarak yok yani pratikte belki ! fakat Gayri menkul piyasası çok hareketli eğil hele şu yeni çıkan kira ile ev al kampanyasını göz ardı etmemek lazım ... İnsanlar buna yönelmek isteyecektir ..
METHAN
Sep 29 2005, 10:26 AM
QUOTE(TiKky @ Sep 29 2005, 11:12 AM)
Gayri menkul iyi ama ev alma komşu al demişler
gayri menkul konuusnda bir bilgim yok net olarak yok yani pratikte belki ! fakat Gayri menkul piyasası çok hareketli eğil hele şu yeni çıkan kira ile ev al kampanyasını göz ardı etmemek lazım ... İnsanlar buna yönelmek isteyecektir ..
Gayrimenkul konusunu şu şekilde değerlendirmenizi öneriyorum. Açacağınız bir emlak ofisinde, ve yahut alacağınız bir franchise( remax, century 21, realty world vb.) ile profesyonel bir çalışma ile, mevcut piyasa koşullarında ve önümüzdeki 10 yıl içinde oluşacak piyasa beklentileri çerçevesinde çok ciddi kazançlar sağlanabilir. Mevcut şartlar bu sektör için olabilecek en iyi şartlardır. Piyasada kredi oranlarındaki düşüş ve yakın gelecekte hayata geçicek olan mortgage sistemiyle müthiş bir talep patlaması gerçekleşecektir. Bu talep karşısında gayrimenkullerin değerleri ciddi oranda artacaktır. Yani 100000 YTL lik bir daireyi 10 kişiye satmaya çalışırken, 100000 YTL lik dairenin fiyatı 150000 YTL olacak ve bunu 10 değil 20 kişiye satmaya çalışacaksınız. Bu sirkülasyonun ciddi şekilde artmasını sağlayacaktır. Burdan sizin kazancınız ne olacak: 100000 YTL lik bir daireyi 15 gün içerisinde satıp burada 6000 YTL komisyon alacakken, 150000 YTL lik iki konutu 15 gün içerisinde satacak ve 18000 YTL komisyon alacaksınız.
Sizcede mantıklı değil mi? Riskiniz ise sadece aylık ofis kiranız ve diğer ofis gideleriniz. Risk kazanç oranının ne kadar yüksek olduğunun farkındamısınız?
TiKky
Sep 29 2005, 10:43 AM
Bu konu hakkında benimde arkadaşlarımın çeşitli önerileri olmuştu haklısın çoğu yerde ama gelecek için yapılan bir plan olarak baktığımız zaman söylemler ve ortaya atılan tezler güzel ama lakin biz satıcı olarak baktık ben alıcı olarakta bakma taraftarıyım !
Toplumun sosyal durumuda bu yapacağımız yatırımlarda Çok etkili !
17 Agustos depremi öncesi ve sonrası ! İst/ bekleyen bir deprem gerçeği ve git gide kötüleşen alım gücünün düşmesi ...
Bu yeni çıkan hukuki düzenlemeler ve beraberinde ev alım sistemi kolaylaşsa bile bizim toplumumuz bu yeni düzenlemelere ve devlete fazla güvenmediği için soğuk bakacaktır ...
Bunun için ne düşünüyor sunuz .. insanlar ev alamaya veya almaya bilirler ama yemek yiyemezse aç kalırlar ! ben bu yüzden yemek sekterünü öngördüm .. senin dedin en baştaki gibi ne kadar bir para amaçlıyor ne kadar bir yatırım hedefliyorsunuza gelince Kaybetmeye tahamülüm yok garanticiyimdir ...
Gıda sekteründe büyük firmalarda çalıştım tecrübem var Mc donalds gibi ( yahudi ile hamdolsun çıktık oradan ) yöneticilik yaptım ablam mis sütün genel kordinatörü ( yengemin yiğeni ) anadolu yakası sorumlusu onun için anlaşmalar benim için kolay olacaktır ürün alımlarında
METHAN
Sep 29 2005, 11:01 AM
Tamam birde durumu alıcı gözüyle değerlendirelim. Bugün 100000 YTL lik bir daire almaya niyetlendiniz. Bunun 20000 YTL sini nakit verdiniz geri kalan kısmını 10 yıllık kredi kullandınız. Kredinizi ödeyebilmek içinde daireyi kiraya verirsiniz. Kira yaklaşık kredi ödemenizin %80 ile %90 ını karşılar. Dolayısıyla sizin cebinizden aylık kredi ödemenizin %10 ile %20 si arasında bir rakam çıkar. Aldığınız dairenin yerine ve durumuna göre kira bedeli kredi ödemenizin tamamını dahi karşılayabilir. Gayrimenkule yatırımı bu derece seven bir ülkede bundan daha güzel bir yatırım aracı görebiliyormusunuz. Yukarıdaki durumu değerlendirirken sizin kazancınıza bakalım. 100000 YTL lik bir dairenin alımı esnasında bir kazanç sağlıyorsunuz ayrıca bu daireyi kiraya verirkende bir kazanç sağlıyorsunuz. " elinize 1.000.000 YTL para geçse nasıl değerlendirirsiniz?" bu soruya verilecek cevap bu ülkenin %80 i tarafından aynıdır "Gayrimenkuller alırım" dikkatinizi çekerim gayrimenkulLER diyorum. Bu ülke insanı gayrimenkulu sever. Ayrıca kriz dönemleride dahi kazanan nadir sektörlerdendir gayrimenkul, işi bozulan evini nakte çevirir, siz kazanırsınız, geliri düşen daha düşük bir kiralık daire geçer yine siz kazanırsınız.
İnsanlar ev olmadan yaşayabilir ama gıda olmadan yaşayamaz yaklaşımı bence, kapitalist ekonomilerde geçerliliğini çoktan yitirmiş bir kavram. Ayrıca bugün gayrimenkul işinden kazanacağınız parayı gıda sektöründen kazanmanız için yapacağınız yatırım ve alacağınız risk hemen hemen 3-4 kat daha yüksektir. Ben İstanbul Üniversitesi İŞletme Fakültesi mezunuyum, üniversitedeyken en çok dikkatimi çeken konu risk/kazanç oranıydı. Ne kadar çok risk alırsanız o kadar çok kazanırsınız diye bir tez vardı. Bence Gayrimenkul işi bu tezi bariz bir şekilde çürütüyor. Bence garantici olan yatırımcılar için biçilmiş kaftan bir sektör gayrimenkul sektörü. Bunun yanı sıra eğer ciddi bir yatırım bütçesine sahipseniz şunu öneririm, inşaat yapın, arazi bulun alın ve üzerine bina yada binalar dikin, tek kalemde ömrünüz boyunca çalışmadan yaşayacak kadar para kazanırsınız
TiKky
Sep 29 2005, 02:41 PM
Hakikaten güzel abi sağolasın sizin meslek ne bu arada ? Öğrenim filan ?
METHAN
Sep 29 2005, 02:52 PM
QUOTE(TiKky @ Sep 29 2005, 03:41 PM)
Hakikaten güzel abi sağolasın sizin meslek ne bu arada ? Öğrenim filan ?
Ben işletme fakültesi mezunuyum, şuan ortağı olduğum bir inşaat şirketinin yöneticiliğini yapıyorum.
TiKky
Sep 29 2005, 03:02 PM
QUOTE(METHAN @ Sep 29 2005, 02:52 PM)
Ben işletme fakültesi mezunuyum, şuan ortağı olduğum bir inşaat şirketinin yöneticiliğini yapıyorum.
O yüzden inşaat üzerinden gidiyorsun benim tıpkı gıdadan gittiğim gibi ...

bakalım hayırlısı Gözlük sektörü ( saglık oda karlı) oradada tecrüben var çağrıyorlar zaten gel dükkanı sen al işlet diye bakalım hayırlısı ...
METHAN
Sep 29 2005, 03:16 PM
QUOTE(TiKky @ Sep 29 2005, 04:02 PM)
O yüzden inşaat üzerinden gidiyorsun benim tıpkı gıdadan gittiğim gibi ...

bakalım hayırlısı Gözlük sektörü ( saglık oda karlı) oradada tecrüben var çağrıyorlar zaten gel dükkanı sen al işlet diye bakalım hayırlısı ...
Yoo ben şuan inşaat sektöründe olduğum için söylemiyorum bunları, daha önce temizlik ve güvenlik hizmetleri sektöründe çalıştım, ondan önce turizm sektöründe çalıştım ve bunların hepsinde kendi yatırımlarım vardı. Ama şuan en doğru sektörde olduğumu düşünüyorum.
Benden sana acizane bir tavsiye her ne iş yaparsan yap, işinle birebir kendin ilgilen, asla ama asla sözler üzerinden hareket etme, herşeyi ama herşeyi sözleşmeyle yap, kağıda dök altına imzaları çaktır. Asla ve asla kazanmadığın kasana girmeyen parayı harcama, şu gün ödememi alıcam deyip, o güne ödeme yapma planları kurma, paranı cebine koy ondan sonra planını yap. Bunlar benim yaklaşık 10 yıllık ticaret hayatımda yaşayarak öğrendiğim acı, tecrübeler yaşayarak öğrendiğim bazı konu başlıkları, birçoğu sende biliyorsundur ama ben yine de söyliyeyim dedim. Cenabı Allah yapacağın işte helal kazanmayı, bol kazanmayı ve kazandığını Allah yolunda harcamayı nasip etsin sana....
TiKky
Sep 29 2005, 03:37 PM
Sağol teşekkür ederim tavsilerin için .. bend ebunları yaşayarak bir kısmını öğrendim ama büyük iş hiç yapmadığım için toyum ... Onun için iyi oluyor böyle fikir alış verişi yapmak saol
MUAZ13
Nov 26 2005, 05:00 PM
QUOTE(TiKky @ Sep 26 2005, 12:47 AM)
SELAMÜNALEYKÜM KARDEŞ
ŞU ANKİ PİYASADA NEYİ SATMASINI BİLİYORSAN
ONU SSATABİLECEK BİR PİYASA VAR..
ARZ ETME KABİLİYETİN NE KADAR GÜZEL VE KALİTELİ OLUSRA TALEP D ONA
GÖRE AZ YADA ÇOK OLUR TABİ... SONU KISMETİNE BAĞLIDIR
aska_surgun
Apr 20 2006, 05:33 PM
Hayırlısı olsun inş.
tarikay
Apr 30 2006, 01:52 PM
hayatımda ilk defa 2004 de ticaret yaptım arsa aldım arsanın parasını ikiye katladığım gibi üstüne pejo 206 araba bedavaya geldi buda ilk çocuğum o yılda oldu Allah bir kapı açtı
blueeyesboy
Jun 7 2006, 10:28 PM
arkadaşlar ben pazarlamaya girmek istiyorum bu konu hakkında bana biraz yardımcı olursanız çok sevinirim....
kartal.m
Sep 27 2006, 01:13 PM
öncelikle ticaretle uğraşmak için Hz.ali(r.a)buyurduğu gibi fıkıh ilmini öğrenmemiz gerek
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz Gerekmektedir
Buraya Tıklayın.