BüYüK DoĞu
Sep 20 2007, 03:30 AM
Daha önce açıldıysa bu konu affınıza sığınırım..Ancak hakikaten sigara içen biri olarak merak ediyorum. Bir
çok yerden araştırdım..Kimisi kesin haram derken mubah diyen alimler bile gördüm..Forum cemaati
arasında güçlü ilim sahibi arkadaşlar; nedir bunun hükmü kesin olarak..
Muhabbetci
Sep 20 2007, 07:17 AM
Sigara icin dedigin gibi cesitli aciklamalar vardir..Kimi haram demekde, kimi haram degil demekde..kimi mekruh demekde, kimi mübah demekde...
Haram diyenlerin söyle sacma aciklamasi bulunmakda:" Beden ALLAHA ait ve bize emanet verilmisdir dolaysi ile en güzel sekilde ona bakmamiz gerekcek !" demekdeler...BU bir nevi dogru görünsede , bu fetvadan dogan binlerce celiski dogmakdadir...
Eger böyle kabul eylersek...Tuzlu yemek yasaklanmasi gerekir, Fazla et yemesi yasak olmasi gerekir...Arabalar yasaklanmasi gereki cünki arabadan cikan gaz bedenimize zararlidir..Ve daha nice niceleri yasaklanmasi gerekirki bu dogru olamaz...
Sigara icmek iyi birseymidir diye sorarsak, dabiki iyi birsey degildir, ama icenlerede haram diye korkutmak cirkin bir deyimdir...
Birgün bir Bektasi babasina sormuslar:" Ya Bektas sigara icmek harammidir !" Bektasi cigarasini yakmis söyle cevap vermis:"Haramsa yakarim helalse icerim!"

Bu konuda kati olmamak gerekir diye düsünüyorum.....Bazilarida derki :" Sigara esrar gibi beyini uyusdurmakda dolaysi ile yasakdir!" Buda yanlisdir cünki o zaman kahve , cayda yasak olmasi lazim zira bunlarda beyini uyusdurmakda...bunun yani süre cok kahve yahut cayda bedene zararlidir...DOlaysi ile Sigaraya haram derse Fetvacilar bundan dogacak bin haram daha cikarki isin icinden cikamayiz

Vesselam
İlle Cihad
Sep 20 2007, 08:13 AM
Sigara içmek israf diye düşünüyorum. ki eğer bu düşüncem doğru ise israftan dolayı haram olabilir.
ama dediğim gibi benim düşüncem..
islam ve kulluk
Sep 20 2007, 05:31 PM
BüYüK DoĞu
Sep 20 2007, 05:38 PM
ALINTI(Muhabbetci @ Sep 20 2007, 08:17 AM)

Sigara icin dedigin gibi cesitli aciklamalar vardir..Kimi haram demekde, kimi haram degil demekde..kimi mekruh demekde, kimi mübah demekde...
Haram diyenlerin söyle sacma aciklamasi bulunmakda:" Beden ALLAHA ait ve bize emanet verilmisdir dolaysi ile en güzel sekilde ona bakmamiz gerekcek !" demekdeler...BU bir nevi dogru görünsede , bu fetvadan dogan binlerce celiski dogmakdadir...
Eger böyle kabul eylersek...Tuzlu yemek yasaklanmasi gerekir, Fazla et yemesi yasak olmasi gerekir...Arabalar yasaklanmasi gereki cünki arabadan cikan gaz bedenimize zararlidir..Ve daha nice niceleri yasaklanmasi gerekirki bu dogru olamaz...
Sigara icmek iyi birseymidir diye sorarsak, dabiki iyi birsey degildir, ama icenlerede haram diye korkutmak cirkin bir deyimdir...
Birgün bir Bektasi babasina sormuslar:" Ya Bektas sigara icmek harammidir !" Bektasi cigarasini yakmis söyle cevap vermis:"Haramsa yakarim helalse icerim!"

Bu konuda kati olmamak gerekir diye düsünüyorum.....Bazilarida derki :" Sigara esrar gibi beyini uyusdurmakda dolaysi ile yasakdir!" Buda yanlisdir cünki o zaman kahve , cayda yasak olmasi lazim zira bunlarda beyini uyusdurmakda...bunun yani süre cok kahve yahut cayda bedene zararlidir...DOlaysi ile Sigaraya haram derse Fetvacilar bundan dogacak bin haram daha cikarki isin icinden cikamayiz

Vesselam
Muhabbetci beğendim teşhisini..Şaka bir yana hakikaten açıklaman mantıklı geldi...ama daha öncede açılmış sanırım bu konu..
islam ve kulluk
Sep 20 2007, 05:45 PM
ALINTI
kaynağını rica etsem muhabbet kardeşim ?
Muhabbetci
Sep 20 2007, 06:54 PM
ALINTI
kaynağını rica etsem muhabbet kardeşim ?
Neyin kaynagini istiyorsun güzel kardesim?? Fikraninmi
Googlede versen bu bir kac kez cikar karsina...Bu sadece bektasi fikrasi...Ama yinede istiyorsan vereyim bir link ...
islam ve kulluk
Sep 20 2007, 10:11 PM
fıkramıydı bu ben gerçekte o şahsın öyle dediğini naklettiğini zan etmiştim
Muhabbetci
Sep 21 2007, 03:06 PM
ALINTI(islam ve kulluk @ Sep 20 2007, 10:11 PM)

fıkramıydı bu ben gerçekte o şahsın öyle dediğini naklettiğini zan etmiştim
Özür dilerim suc benim...FIkraydi diye yazmaliydim basina....Sandimki herkes biliyor bu fikrayi...Bektasi fikralarindandir...
Yani bir zatin dedigi degil bu....Dolaysi ile fetva, hüküm olarakda öne sürülmez...
Hos gör canim kardesim...
hammal
Sep 21 2007, 03:25 PM
Slm. Kardeslerim
Ilkin Muhabbet Kardesim bakalim aciklaman Mantiken dogrumu!
Bakalim Mantik neyi diyor!
Insanlar evvelden saf Tütünden sigara sarardi ve icinde baska karisik bir kimyasal madde bulunmazdi.
Simdiki Sigaralar Fabrikalarda katilan Kimyasal Maddeler sebebiylen Insan sagligini ciddi sekilde zarar vermekte ve Sigarayi icen Kisilerde Kanser,Kalb ve Mide Hastaliklari cogalmakta.
Insan ölümü Savaslar haric cogunlukla Sigaranin sebeb verdigini görmemezlikten gelemeyiz.
Sigarnin birde öbür tarafida var!
Daha evine Ekmek alamayan bu Sigarayi birakamamakta.
Verdigimiz bu Paralarin birde biriktirip Islam Yolunda kullanildigini düsünsek, neler olur neler.
Isin tam tersine bu verilen Paralar Kafirlerin Kasalarina girip Müslümanlara karsi Silah olarak geri dönüyor.
Bazi Sigara Fabrikalari haric tabi.
Babamin Ölümüne sebeb veren sigara icmesiydi.
Oysa Babam 45 Yasinda Sigarayi birakip Hacca gitti ve 66 Yasina kadar hic kullanmadi.
63 Yasinda olsa gerek Kalb Ameliyatina alindiginda Doktorun aciklamasi, siyah olmus ve sigara ictigini hemen anlamisti.
Hal böyleyken söylermisin Kardesim neden sigara icmekteyiz birakin Nefsimizin söyledigini .
Bak Mantik nasilmis.
Daha yazacaktim lakin vaktim musait degil.
Slm.
Muhabbetci
Sep 21 2007, 03:33 PM
ALINTI(hammal @ Sep 21 2007, 03:25 PM)

Slm. Kardeslerim
Insanlar evvelden saf Tütünden sigara sarardi ve icinde baska karisik bir kimyasal madde bulunmazdi.
Simdiki Sigaralar Fabrikalarda katilan Kimyasal Maddeler sebebiylen Insan sagligini ciddi sekilde zarar vermekte ve Sigarayi icen Kisilerde Kanser,Kalb ve Mide Hastaliklari cogalmakta.
Insan ölümü Savaslar haric cogunlukla Sigaranin sebeb verdigini görmemezlikten gelemeyiz.
Verdigimiz bu Paralarin birde biriktirip Islam Yolunda kullanildigini düsünsek, neler olur neler.
Isin tam tersine bu verilen Paralar Kafirlerin Kasalarina girip Müslümanlara karsi Silah olarak geri dönüyor.
Oysa Babam 45 Yasinda Sigarayi birakip Hacca gitti ve 66 Yasina kadar hic kullanmadi.
63 Yasinda olsa gerek Kalb Ameliyatina alindiginda Doktorun aciklamasi, siyah olmus ve sigara ictigini hemen anlamisti.
Hal böyleyken söylermisin Kardesim neden sigara icmekteyiz birakin Nefsimizin söyledigini .
Bak Mantik nasilmis.
Slm.
Canim kardesim konu harammidir degilmidir...Ona göre yazdim ben...
Altini cizerek yaziyorum bir daha ...Sigara cok pis birseydir, sagliga fena halde zararlidir...Icmeyin bu soyhayi ama harammidir konusunda kimse fetva veremez bu konuya...Cünki verildigi ana sagliga zararli olan herseyi men etmemez gerekirki bu liste aldikca yürür ardi beriye gelmez...
Herkes icin sigara icmeyin diyebilir ama kendi tercihi bu...Haram deyince ne oluyor birakiyorlarmi? Tam tersine adam artik ümitsizlige düsüyor, hem sigarayi birakamiyor hem ümitsiz oldugundan ibadeti terkediyor ...Dahami iyi oluyor o zaman???
Kafirin cebine giriyormu para ? dabiki giriyor...Ama bu sadece sigarada degilki hersey genelde öyle...Sony televizyon aliyorsuz, Ceptelefon nokia...Bunlarda kafirin cebine gidiyor...
Ama sigaranin yerine, o paraylan cocuklara okul esyalari alsak, yoksul doyursak bu dabiki büyük bir sevabdir....Ama sigara icmeyenler su an öyle birsey yapiyormu? Pek nadir yapiyorlar....
Keske sigara devletce yasaklansa...Ben her zaman derim , herkesede söylerim...Sagliga zararli icmeyin bunu...Ama haram diyemem....ALLAHA yalan isnat edemem ben...
Hz Peygamber zamaninda tütün hic yokdu, icilmiyorduda...var diyenler tarihe ekleme yapmisdir...Zira olmus olsaydi illaki hadis bulunurdu ...O bile yokdur...
BüYüK DoĞu
Sep 21 2007, 03:39 PM
ALINTI(hammal @ Sep 21 2007, 04:25 PM)

Slm. Kardeslerim
Bak Mantik nasilmis.
Slm.
Krdeş ben fikhi yönden sormuştum.yoksa sağlığa zararlı olduğu kesin..
Zemahşeri
Sep 21 2007, 03:49 PM
Kimse sigara içen kişinin içtiği sigaradan dolayı sorguya çekilmeyeceğini iddia etmez sanırım.Kendine zarar verme, başkasına zarar verme, maldan israf, vakitten israf, başkalarını koku ve görüntü ile rahatsız etme, özellikle israile yardım eden abd sigaralarına para verme gibi bir çok sakıncası olduğu aşikar.Kimse kalkıpta "için ey ahali sevaptır" demesin.Ama ne kadar haram olduğu birazda kişinin sigarayı kullanımı ile alakalı.Sigara içerken yukarda sebep olduğumuz herşey hanemize eksi olarak yazmaktadır.Bu sebeple içen kişide "içiyorum helaldir" diye değilde "içiyorum Allah affetsin" diye içmeli ve zamanla bırakmaldır.
islam ve kulluk
Sep 21 2007, 05:13 PM
Şer'i fetvalar kitabının birinci cildinde sanırım 440lardaki babların içerisinde olması gerekiyor öncelikle sigaranın gelişine bakalım :
Kızılderililer tütünü sarıp içmesi ile başlayan sigara kullanımı ilk olarak doğuya geliş sebebi akciğer rahatsızlıklarına iyi geldiği maksadı ile gelmişti ve içiliyordu o zamanki alimlerde bunu hastalık ilacı olarak bildiklerinden kullanılması gereklidir demişlerdir.
sonrasında bazı zararlarının ortaya çıkması ile üstteki kardeşlerimizin yazmış olduğu gibi alimler MEKRUH demişlerdir ve yüzyıllar sonra ilim yeterince ilerlediği zaman üstteki kaynakta verdiğim fetvayı veriyor osmanlı şeyhulislamı...
Şimdi kendimize soralım sigaranın içinde sadece 1 tane faide gösterebilecek olan varmı? vücudun kendi kendisine gidermiş olduğu tütün ihtiyacını bozmakdaki mantığın bir açıklaması olabilir mi? nikotin aldığımız zaman vücudun ne kadar çok zarara uğradığı burada açıklamak istemiyorum zira hepimiz biliyoruzdur.
Sigara yüzünden ölmek bir intihar oluyor bilindiği üzere zira sigara içmeyi kendimiz tercih ettik sonucuna da katlanmayı göze almak gerekiyor buraya bir hadiseyi daha nakletmek istiyorum :
Üç abid bir köye (köy oldukca kötü bir koku içerir) vardıkları zaman kendi üzerlerinde büyük bir sıkıntı hissederler sebebini de bulamazlar ama içlerinden birisi bakındığında köyün kokusundan dolayı meleklerin eksikliğini farkeder ve soğan sarmısak ile ilgili hadis aklına geliverir hemen diğer abidleri uyarıp o köyden uzaklaşır.
Bizler içtiğimiz sigara ile yanımızdaki melekleri uzaklaştırmıyormuyuz sizce?
Veya biraz ağır olacak ama o sigaranın verdiği koku ile Allah huzuruna çıkıp dua etmekten haya duymuyormuyuz?
BüYüK DoĞu
Sep 21 2007, 06:46 PM
ALINTI(islam ve kulluk @ Sep 21 2007, 06:13 PM)

Şer'i fetvalar kitabının birinci cildinde sanırım 440lardaki babların içerisinde olması gerekiyor öncelikle sigaranın gelişine bakalım :
Kızılderililer tütünü sarıp içmesi ile başlayan sigara kullanımı ilk olarak doğuya geliş sebebi akciğer rahatsızlıklarına iyi geldiği maksadı ile gelmişti ve içiliyordu o zamanki alimlerde bunu hastalık ilacı olarak bildiklerinden kullanılması gereklidir demişlerdir.
sonrasında bazı zararlarının ortaya çıkması ile üstteki kardeşlerimizin yazmış olduğu gibi alimler MEKRUH demişlerdir ve yüzyıllar sonra ilim yeterince ilerlediği zaman üstteki kaynakta verdiğim fetvayı veriyor osmanlı şeyhulislamı...
Şimdi kendimize soralım sigaranın içinde sadece 1 tane faide gösterebilecek olan varmı? vücudun kendi kendisine gidermiş olduğu tütün ihtiyacını bozmakdaki mantığın bir açıklaması olabilir mi? nikotin aldığımız zaman vücudun ne kadar çok zarara uğradığı burada açıklamak istemiyorum zira hepimiz biliyoruzdur.
Sigara yüzünden ölmek bir intihar oluyor bilindiği üzere zira sigara içmeyi kendimiz tercih ettik sonucuna da katlanmayı göze almak gerekiyor buraya bir hadiseyi daha nakletmek istiyorum :
Üç abid bir köye (köy oldukca kötü bir koku içerir) vardıkları zaman kendi üzerlerinde büyük bir sıkıntı hissederler sebebini de bulamazlar ama içlerinden birisi bakındığında köyün kokusundan dolayı meleklerin eksikliğini farkeder ve soğan sarmısak ile ilgili hadis aklına geliverir hemen diğer abidleri uyarıp o köyden uzaklaşır.
Veya biraz ağır olacak ama o sigaranın verdiği koku ile Allah huzuruna çıkıp dua etmekten haya duymuyormuyuz?
Evet haklısın aslında..Ama Muhabbetcinin dediği bir şey bana çok mantıklı geliyor..Mesela kuyruk yağı
biraz garip bir örnek oldu ama bu yağ kim olursa olsun yiyen herkese dehşet derecede zarar veriyor..Bunu doktorlar daha iyi biliyor tabi.Ben bir yerde okumuştum kimsenin yememesini öneriyorlar..Kalp rahatsızlıklarında bir numara etken..Buda vucuda zararlı ama haram değil..Ama islam ve kulluk'un dediği gibi sigaranın pis kokusu maneviyat babında kişiye çok büyük bir engel..
islam ve kulluk
Sep 21 2007, 07:06 PM
kuyruk yağı için Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyuruyor :
"hayvanların arkasını yememenizi öneririm"
ibni hanbel şerhinde bulabilirsin kardeşim. imam-ı Azamda bu hadis üzere kuyruk yağı , bağırsak , dalak gibi kısımlara mekruh hükmü vermiştir.
BüYüK DoĞu
Sep 21 2007, 07:43 PM
ALINTI(islam ve kulluk @ Sep 21 2007, 08:06 PM)

kuyruk yağı için Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- şöyle buyuruyor :
"hayvanların arkasını yememenizi öneririm"
ibni hanbel şerhinde bulabilirsin kardeşim. imam-ı Azamda bu hadis üzere kuyruk yağı , bağırsak , dalak gibi kısımlara mekruh hükmü vermiştir.
Allah razı olsun
Ya vallahi ne kadar mükemmel bir dinimiz var..1400 Sene önce herşeye ama herşeye bir çare getirilmiş.Bunu bilmiyordum duymamıştım islam ve kulluk kardeşim...Kesin sahih dimi bu hadis??Doktorlara göstermek lazım..Sigara ile benzer özellikler taşıyor demekki kuyruk yağı fıkhi hüküm babında..
islam ve kulluk
Sep 21 2007, 09:12 PM
sahih olması için 20 den fazla sahabinin akletmesi lazım bu hadis hasen hadistir
7 sahabi naklediyor. en sahih nakil olarak yanlış hatırlamıyorsam enes -radıyallahu anh- olarak kabul edilmiştir.
muhakeme
Sep 22 2007, 12:31 AM
yazılanları okudum..
sigara hakkında herkes bir şeyler söylüyor ama keşke fetva verebilmek bu kadar kolay olsaydı...
sigara konusunda "haram" diyenler de var... "harama yakın mekruh" diyenler de var....
ancak "harama yakın mekruh" demek, zaten o mezhebin literatüründe "haram" demek gibidir sanırım...
öyleyse bana göre en doğru olanı;
derhal sigarayı bırakmaktır...
onu terketmektir... ondan fersah fersah uzaklaşmaktır...
birileri mübah, mekruh, vs. diyerek ne kendini, ne de başkalarını aldatsın...
zararları bu kadar kesin olan bir şey hususunda kıvırtmanın hiç bir anlamı da yoktur....
mekruh deyip içmeye devam edenlere acırım sadece..
zavallılar kendilerini kandırıyorlar.... yazık... çok yazık...
son söz olarak şunu söyleyim: "ne ki insana zararlı... kesinlikle terketmek gerekir onu"
sigarasız günler efendim....
selam ve dua ile....
Selman-ı Aydın
Sep 22 2007, 03:31 PM
Selamün Aleyküm,
Helal midir haram mıdır bilmem.Yani işin fıkıh yönünü bilmiyorum. Ben içmiyorum, sizde içmeyin!
Bide bu gibi konularda birşeyi yapıp yapmamak için illede fetva mı lazım? O kadar söyleniyor "zararlı" diye aklı başında olan içmez şu zıkkımı.
Ayrıca sigara içenler, içtikleri ortamdaki kişilerin "kul hakkı"na girmiş olmaz mı onu da bir düşünün? Siz içip kendinize zarar veriyor olabilirsiniz ama sizin içtiğiniz sigara yüzünden başkalarının zarar görmesi kul hakkına girmez mi?
Selam ve dua ile....
muhakeme
Sep 22 2007, 08:54 PM
ALINTI(Selman-ı_Aydın @ Sep 22 2007, 04:31 PM)

Selamün Aleyküm,
Helal midir haram mıdır bilmem.Yani işin fıkıh yönünü bilmiyorum. Ben içmiyorum, sizde içmeyin!
Bide bu gibi konularda birşeyi yapıp yapmamak için illede fetva mı lazım? O kadar söyleniyor "zararlı" diye aklı başında olan içmez şu zıkkımı.
Ayrıca sigara içenler, içtikleri ortamdaki kişilerin "kul hakkı"na girmiş olmaz mı onu da bir düşünün? Siz içip kendinize zarar veriyor olabilirsiniz ama sizin içtiğiniz sigara yüzünden başkalarının zarar görmesi kul hakkına girmez mi?
Selam ve dua ile....
selman-aydın kardeşime aynen katılıyorum....
illede fetva mı lazım? O kadar söyleniyor "zararlı" diye aklı başında olan içmez şu zıkkımı. diyor kardeşimiz.... ne kadar da güzel söylüyor....
sizin içtiğiniz sigara yüzünden başkalarının zarar görmesi kul hakkına girmez mi?diyor selman, çok doğru söylüyor.... elbette kul hakkıdır...
sigarayı eşinin ve çocuklarının yanında içen babalara duyurulur...... başkalarına zarar verenlere duyurulur...
selamlar.....
murtaz
Sep 24 2007, 01:47 PM
bence haram degildir ama yani kendine zarar dır diye düşünüyorum ama tabi haramda olabilir bilmiyorum
islam ve kulluk
Sep 24 2007, 05:50 PM
islam hükümleri "bence" ile verilemez !
yoksa şuanki gibi dinden çok uzaklaşmış ama dinden gibi görünen bir çok inanç artmaya devam eder.
Muhabbetci
Sep 24 2007, 08:45 PM
SImdi güzel kardeslerim...Sigara hepimiz ayni fikirdeyizki pis birseydir...
Velakin kendi görüslerimizden dolayi birseyi haram yahut helal yapamayiz....Haramdir demek büyük bir sorumluluk icinde tasidigini unutmayin...
Böyle bir seyin daima sonunu düsünün...Söyle bir düsünelim neler olur haram deyince...
Sigarayi kesin haram ettik diyelim , fetva verildi...
biri cikacak diyecekki:" Arkadaslarimla geziye gidince onlar sigara iciyor , onlarla durmam dogrumu!"
Bir baska cikacak diyecekki:" Benim hanimim sigara tiryakisi , onunla bosanmammi gerekiyor!"
bir baskasi cikacak diyecekki :" sigarayi birakamiyorum ben cehennemlikmiyim"
yine bir baskasi soracakki :" Benim dükkanim var sigara satiyorum, kul hakkina giriyormuyum!"...
Anliyormusunuz sorumlulugu....Bir haram demeylen binbir haram pesinden gelmeye mecbur..Onun icin fetva vermek icin 17 ilim bilmek gerekir derler...Fetva vermek kolay olsaydi cokdaaan bu fetva verilirdi...Ama sigaraya haram demek bircok seyin haram olmasinin icermekdedir...
Tuz cok yemiceksin, Araba kullanmicaksin cünki arabadan cikan gazlar insan sagligina zararli....Fabrikada calismicaksin cünki ordan cikar gazlar insanlara zararli....Cok et yemiceksin, cok yag yemiceksin...
Konu sadece sigara olmuyor malesef...Bir fetva vermeklen bin türlü fetve pesinden geliyor...
Dolaysi ile Sigara kötü birseydir ama haram degildir deyip konuyu noktalayalim diye düsünmekdeyim...
vesselam
murtaz
Sep 24 2007, 08:54 PM
bende biliyorum bence ile verilemez admin kardeş o dinden uzaklaşmış lafını kime kullandıysan eger kastın bizeyse bunu bil derim admin kardeş o bugun bize dinden cıkmış diyenlerin kendi benligini kaybetmiş insanlarrrrrr yani boş insanlarrrrrrr kimsenin inancııııı boş degilllllllllllllll dirrrrrr ama lafı kime attıysan kardeş bilmiyorum ama sözün meclisten dışarıysa eyw onlar kendilerini biliyo diyosan bu sözümde kendini biliyo derimmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
islam ve kulluk
Sep 24 2007, 09:32 PM
laubalileşmenin manası yoktur madem bence ile fetva verilmiyceğini biliyorsun o zaman kaynakları ile fetva naklet ! bizde ona göre cevap verelim
muhabbetci kardeş bir sigara ile bir fabrikasyon ünitesi bir tutmuşsun
fabrikalarda sorumluluk malesef fabrika sahibinin oluyor zira fitre denen cihazlar üretildi
arabalar içinse eğer uygun karışımı sağlayan nitelikte ise karbonmonooksit oranı düşün gaz çıkmaktadır ve bu sağlığı ciddi manada tehdit eden unsur değildir ama karışımı iyi sağlayamayan araçlar (bakımı yapılmamış veya ertelenmiş çok eski araçlar vs.) bunlar sağlığı çok ciddi tehlikeye sokar ve sorumluluk sahibine aittir !
sigara satan haram girermiyim diyor iken aynı şeyi içki içinde düşünsün ! o da satıyorsa harama giriyordur.
islamda eş günah işliyor ise boşanın diye bir hüküm yok ki öye bir beise değinmişsin. Hangimizin eşi günahkar değil ? çözümü nedir ? onu o günahtan uzaklaştırmak (!)
Allah-u alem
Allah-a emanet olun
murtaz
Sep 24 2007, 10:44 PM
kimse labaleşmedi sen niye bu kadar kızıyon anlamı yok ben zararlı oldugunu biliyorum dedim dikkat edersen günah oldugunu bilmiyorum dedim bunda ne var ama tek taraflı konuşurken insan dikkat edicek ben zararlı oldugunu biliyorum ben hocara gitipte sigara günahmıdır demedim cünkü o tür şeyler zaten gerek duymam hem insanlar iciyosa günah oldugunu bile bile niye iciyo o zaman burda yapım fabrikalarıda haksız ama işte ben kac kişiye icme dedimse adamlar dinlemiyor bana dedikleri laf şuu derdim cokkkk ben diyorum o derman degilll ama dinliyen yokkk ama inan buna diyorumm ben bi kere sigara günahtır yada degildir demedim ispat ediyim diye bişeyde söylemedim bilmiyorum dedim burda kimse kimseyle labuleşmedi admin kardeş sana bişey diyoruz sen hemen küplere biniyon tartışma arıyosan ederizde ama sen durup dururken taktın kimse sana hakeretde etmedim ettirrmemmm fabrika sahiplerininde hatası büyük ama insan evine ekmem kötürmek icin yapmıyacagı iş yoktur haram hariccccc sen şimdi diycen işmi yok yokkkkk ama calışırsan helalle her zaman allah verir söylüyeceklerim bu kadar ben kimseye hakaret etmedim etttirmem yarası olan kocunurrrrrrrrrrr sevgilerrrrr
islam ve kulluk
Sep 24 2007, 11:28 PM
hakaret ettiniz demedim zaten
ALINTI
bence haram degildir
siz bunu dediniz (!)
ALINTI
islam hükümleri "bence" ile verilemez !
bende bunu dedim...
ondan sonrasında :
ALINTI
bende biliyorum bence ile verilemez admin kardeş o dinden uzaklaşmış lafını kime kullandıysan eger
böyle diyorsunuz. eğer bence ile hüküm verilmeyeceğini biliyorsanız "bence haram değil" demezdiniz. Mes-ele bundan ibaretti
kim uzatıyor sizce?
murtaz
Sep 24 2007, 11:40 PM
sen konuyu nereye getirdigini söylesene admni kardeş ben senin niyetini cok iyi anlıyorum ben konuşurken ben diyorum şahısları katmıyorum bunuda bil ben haram oldugunu bilmiyorum diyorum kim uzatıyor diyosun admin kardeşşşş laf nerden nereye geldiiiii bence haram degil demezdiniz diyorsun benim adıma konuş kardeş digerleri kim digerlerini katcaksan bende katarım ben dedimki haram oldugunu bence yani benim adıma bilmiyorum dedim tekilllllll yani bunda ne var anlamadım ben islam adamı degilim bilmedigim şeylerde var her insan gibi her insan 4 4lük degil sen o aldıgın hani allta varya sen daha iyi bilirsin bende biliyorum diye başlayan lafı nereye getirdigini cok iyi biliyorum admin kardeşşşşş böyle diyorsunuz diyosun böyle diyosun de başka kimse yok başkalarını karıştırma kardeşşşşşşş ben günahmıdır degilmidir bilmiyorum dedim admin kardeş gereksiz yere kavga cıkartıyon konuyu kapatalımmmmmmmm nerden nereye geldik biz insan gözümde kendini düşürmüssee o kendinden kaynaklanırrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr bu sözümü de kendine alma onlar kendilerini biliyorrrrrrrrr neyse konuyu kapatalımmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm sevgilerrrrr
muhakeme
Sep 24 2007, 11:41 PM
ALINTI
fabrikalarda sorumluluk malesef fabrika sahibinin oluyor zira fitre denen cihazlar üretildi
arabalar içinse eğer uygun karışımı sağlayan nitelikte ise karbonmonooksit oranı düşün gaz çıkmaktadır ve bu sağlığı ciddi manada tehdit eden unsur değildir ama karışımı iyi sağlayamayan araçlar (bakımı yapılmamış veya ertelenmiş çok eski araçlar vs.) bunlar sağlığı çok ciddi tehlikeye sokar ve sorumluluk sahibine aittir !
sigara satan haram girermiyim diyor iken aynı şeyi içki içinde düşünsün ! o da satıyorsa harama giriyordur.
islamda eş günah işliyor ise boşanın diye bir hüküm yok ki öye bir beise değinmişsin. Hangimizin eşi günahkar değil ? çözümü nedir ? onu o günahtan uzaklaştırmak (!)
Allah-u alem
Allah-a emanet olun
islam ve kulluk çok doğru söylemiş...
muhabbetçi kardeşin yazdıklarını okurken bunlar benim de aklıma gelmişti... aşağıya doğru indim baktım... bir de ne göreyim... İslam ve kulluk zaten söylemiş söylenmesi gerekenleri... bana da katılmak düştü sadece....
selamlar....
murtaz
Sep 25 2007, 01:36 AM
sen konuyu nereye getirdigini söylesene admni kardeş ben senin niyetini cok iyi anlıyorum ben konuşurken ben diyorum şahısları katmıyorum bunuda bil ben haram oldugunu bilmiyorum diyorum kim uzatıyor diyosun admin kardeşşşş laf nerden nereye geldiiiii bence haram degil demezdiniz diyorsun benim adıma konuş kardeş digerleri kim digerlerini katcaksan bende katarım ben dedimki haram oldugunu bence yani benim adıma bilmiyorum dedim tekilllllll yani bunda ne var anlamadım ben islam adamı degilim bilmedigim şeylerde var her insan gibi her insan 4 4lük degil sen o aldıgın hani allta varya sen daha iyi bilirsin bende biliyorum diye başlayan lafı nereye getirdigini cok iyi biliyorum admin kardeşşşşş böyle diyorsunuz diyosun böyle diyosun de başka kimse yok başkalarını karıştırma kardeşşşşşşş ben günahmıdır degilmidir bilmiyorum dedim admin kardeş gereksiz yere kavga cıkartıyon konuyu kapatalımmmmmmmm nerden nereye geldik biz insan gözümde kendini düşürmüssee o kendinden kaynaklanırrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr bu sözümü de kendine alma onlar kendilerini biliyorrrrrrrrr neyse konuyu kapatalımmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm sevgilerrrr
islam ve kulluk
Sep 25 2007, 05:46 PM
ALINTI
neyse konuyu kapatalım
farklı bir düşünce beslemeyecekseniz pekala diyorum...
ALINTI
bana da katılmak düştü sadece....
estağfurullah bembeyaz kardeş inşaallah doğru olanlardır söylediklerimiz.
Muhabbetci
Sep 25 2007, 06:45 PM
ALINTI
Biliyorum üretildi ama insanlarimiz böyle düsünecekdir eger haram dersek...Ve bak mecbur kaliyoruz aciklamaya...Illaki birinden bir diyecek ben fabrikada calisabilirmiyim ve fetva aricak...
ALINTI
bak iste bunu diyorum canim kardesim..Arabalardan cikan gaz sagliga zararli ve dolaysi ile sigaranin hükmünden taaa buralari kapsamakda olacagindan emin olabiliriz...
ALINTI
bu dedigin sadece sigara haram diye fetva verirsek (ki biz zaten veremeyizde) o zaman olur...
ALINTI
Dabiki böyle birsey islamda yokdur, benim sadece demek istedigim sudur...Müslüman halki malesef okumadan arasdirmadan o hocanin bu hocanin fetvasina inaniyor...Biri cikacak soracak, bir hoca yahut seyh yahut ne bilim kim diyecekki bosanabilirsin....Ki bu olmusdur haa...Böyle soru soranlar cikmisdir...
Isin asli söyle , sanirim sende biliyorsundur...Sigara icin kimi alim mekruh demisdir, kimisi helal, kimisi haram , kimisi karismayiz gibisinden hic bir hüküm yürütmemisdir..Dolaysi ile bu konuda sanirim Sadece saglik yönünden ele almak gerekir...Sagliga zararlidir , icmeyin demekden baska bir diyecegimiz olamaz...Insanlarimiz malesef isin kolayi dururken kendilerine illada zoru secmeyi severler....Süleymancilardamiydi? Cola icmeyin icinde bilmem ne katkisi var diyorlardi?? Bilmem ne yemekleri yenmesini haram sayiyorlar icinde "E bilmem kac sayi" varmismisda....
Sanirim süleymancilardaydi bu olay ..Baya sasirmisdim ilk duydugumda nerden aldilar bu fetvayi diye...
Yani diyecem malesef bazilari kafasina göre fetva ve hüküm vermekdeler...Bunu önlemek icinde sigara konusunda sanirim kiyamete kadar ihtilaf olacakdir....
vesselam
islam ve kulluk
Sep 25 2007, 07:00 PM
daha önce cevaplarken şu fetvayı kullanmaktaydım kuvvetli olarak inandığım doğru budur :
ALINTI
kiminin mekruh kiminin mübah demesi bundan ötürüdür.
Halkımızın okumayığ kulakdan dolma sözleri tercih ettiğini söylediniz MALESEF doğru ama bu fetva veren kimsenin suçu değil araştırmayan şahısların suçudur. Biliyorsunuz ki Allah-u teala aklını kullanmayan , gaflette olandan da hesap soracaktır.
Allah-u alem
Allah-a emanet olun
Muhabbetci
Sep 25 2007, 07:05 PM
ALINTI
kiminin mekruh kiminin mübah demesi bundan ötürüdür.
Halkımızın okumayığ kulakdan dolma sözleri tercih ettiğini söylediniz MALESEF doğru ama bu fetva veren kimsenin suçu değil araştırmayan şahısların suçudur. Biliyorsunuz ki Allah-u teala aklını kullanmayan , gaflette olandan da hesap soracaktır.
Allah-u alem
Allah-a emanet olun
Dabiki bu Fetva veren alimin sucu olamaz...Ve dogru katiliyorum sana , kurani kerim bu konuda bir cok ayetinde aklimizi kullanip düsünmemizi emir olarak veriyor söylüyor....
Zaten bu sigara konusu sigaranin zararli oldugu ortaya cikdigindan beri zihinleri karisdiriyor....zararli olmadigindan önce bir cok alim helaldir demisdir...Onlar dabiki bilmiyordu zararli oldugunu...Keske bilselerdi belki daha kolay bir hüküm verebilirdik bu konuda...
En dogrusunu bu konuda ALLAH bilir....Bize sadece en güzel sekilde onun emirlerine uymak düser...
Vesselam
murtaz
Sep 26 2007, 01:27 AM
f arklı bir düşünce beslemeyecekseniz pekala diyorum... ben icmemedigim şeylere zararlı olduguşeylere düşünce beslemem hayret sende katıldıgına göre laflarıma kardeşşşş şu ana kadar söyledigim herşeyde dogrudur yalanı yoktur her konuda diyorummm ben bişey söyledim bilmiyorum dedim sen yanlış anladın kardeşşşş bunun yüzünden tartışma cıktı zaten yazdıklarımnda pişman degilim bu tipşeyleri icenlere sor daha iyi bir düşünce sistemi vardırrrrr meselaaaaa allaha emanet olun
islam ve kulluk
Sep 26 2007, 03:52 AM
ALINTI
sende katıldıgına göre laflarıma kardeşşşş şu ana kadar söyledigim herşeyde dog
katılıyorum falan demedim sadece uzatmama isteğine tamam dedim hala uzatıyorsun ama
murtaz
Sep 26 2007, 01:53 PM
uzatmıyorummm sen katılmasanda dogru şeyler onlarrrr icmedigim şeylere konu yapmam sen uzattın başta sevgilerrrr saygılar
hammal
Sep 26 2007, 05:48 PM
Eselamun Aleykum.
Sevgili Islam ve Kulluk Kardesim!
Konun basindan okurken benimde aklima bu Sigaranin nereden ve kimlerden geldigini inan düsünmüstüm ve Kizilderelilerden olabilir diye düsünmüstüm.
Sizinde yazinizlan ispadini aldim Elhamdulillah.
Peki Kizildereliler bunu icerken bir bagimlilik gibi durumlar oluyormuydu.
Ozaman bunu icerken icindeki Maddeler bugünkü Sigaralarin icindeki ayni Maddelermi.Birde bunu arastirmak lazim.
Aksi takdirde Islam Dinini ve Resulullah Efendimizi eksik bilgi verdigini ortaya atariz Allah korusun!
Benim Kurani Kerim Ilmim cok zayif. Lakin Rahmetli Timurtas Hoca Efendinin Kasetinden aldigim bilgiye göre Sigaranin Haram oldugunu beyan etmekte.
Diger bir bilgide Ömer Öngüt Efendinin Mürütlerinden aldigim bilgidede ayni sonucu duydum.
Fetvayi verecek Sahis hem Dini bilgisi olacak yani Ictihat Ehli olacak ve hemde Fiziki ve Kimyevi Ilmi olmalidir´.
Bir Kardesimiz Arabalari örnek olarak ortaya atti!
Arabanin bizlere nekadar Zarari var ve nekadar yarari var!
Bunu ilkin hesab edelim sonra karsilastirirsak iyi olur.
Islam Kulluk Güzel Kardesim!
Sizin kurandan bilginiz var Elhamdulillah.
Hani bir Ayet vardi bagimlilik veya uyusturucu hakkinda bunlarin hepsi haram oldugu hakkinda. Hatam varsa Rabbime siginip tövbe ederim.
Bunu bizlere acilen bir bulup aciklarsaniz gercek sorun anlanacak Insaallah.
Güllerin Kokani Sizin olsun, solmusu benim olsun
Allah´in korumasi altinda olanlardan olalim Insaallah. Amin
islam ve kulluk
Sep 26 2007, 07:05 PM
sigaranın çok geniş bir geçmişi bulunmakta ama kızılderililerinde tütün karıştırarak yaptıkları açık bir şekilde belli.
Tütün hiçbir madde karıştırılmadan dahi kullanılsa zararlıdır daha üretimi esnasında da depolanırken onu toplayanların ve depolayanların neler çektiği bir sorun anlarsınız. Zehir ile resmen karşı karşıyalar.
Bahsettiğiniz ayet malesef aklımda değil hammal kardeşim içki ile ilgili ayetler aklımda ama o değil -bakara 219 - nahl 67 - nisa 43 - yanlış hatırlamıyorsam..
Allah-u alem
Allah-a emanet olun
muhakeme
Sep 26 2007, 08:33 PM
bazı kardeşlerime sorarım..
esrar, eroin, kokain, morfin, ekstazi vs.vs. Kur'an 'da geçiyor muydu acaba?niye bunlara da
haram diyorlar o zaman?
niye
uyuşturucu sınıfına bunları sokup da haram diyorlar?
böyle şey mi olurmuş? niye ALLAH açıktan ve doğrudan bunlardan bahsedip haram dememiş?
bunlara haram denmesi için Kur'an'da olması gerekmez mi? o zaman bunlar haram değildir diyebilir miyiz?
... evet evet haram değildir... herkes esrar kullanabilir....eroin de kullanabilir.. (sakın gerçek zannetmeyin... bana göre bunların hepsi haram... ben başka bir konuya dikkat çekmek istiyorum..)
zira bazıları şöyle diyor:
ALINTI
bir seyin haram olabilmesi için Kuran'da olması lazım, bazı insanlar sigaraya haram diyor, bunu acaba onlara kim diyor?
YÛNUS Suresi 59: De ki: "Ne oldu size de Allah'ın size rızık olarak indirdiği şeylerden bir haram yaptınız bir de helal?" De ki: "Allah mı size izin verdi, yoksa Allah'a iftira mı ediyorsunuz?"
bakın kardeşimiz böyle diyor ve ayeti de delil getiriyor... yaaaa işte böyle...
öyleyse
sigaraya haram diyen İslam Hukukçusu Prof. Dr. Hayreddin Karaman apaçık yalan söylüyor.... o bu işleri bilmiyor canım.... uyduruyor... kafasından atıyor... hem onun yukarıda yazan ayetlerden bile haberi yok... bir de prof olmuş... hıııh ne olacak işte.... boşverin... siz içmeye devam edin....
selamlar....
-------------------------
(haaa unutmadan söyleyim.... Hayreddin Hocamın ellerinden öperim... ona saygım sonsuzdur... ilmine ve fikirlerine son derece güvenirim... ben de aynen onun gibi düşünüyorum... sakın kimse sigara içmesin.. umarım yukarıda yazdıklarımı birileri anlar...)[b]
selam ve dua ile....
islam ve kulluk
Sep 26 2007, 09:13 PM
Bakara suresinde Allah-u teala açık bir şekilde :
"kendinizi tehlikeye atmayın"
aynı surede başka bir ayette :
"şüpheli olanlardan uzak durun"
buyuruyor.
Bu ayetleri bildikten sonra sigara için kesin haram olduğunu açıklamaya kagfi bu kadar fetva ve ilmi açıklama var iken sağlığa zararlı olduğunu bilip ilk ayete göre ve haram olduğu şüpheli olduğunu bilip ikinci ayete göre bırakılması gerektiğini düşünmek gerekir.
Allah-u alem
nasreddinhoca
Sep 26 2007, 09:47 PM
Sigara helal'dir, haram'dır, mekruh'tur...
Ben haram diyen görüşün isabetli olduğunu düşünüyorum...
Vehbe Zuhayli de geçenler de haram dedi...
Sadece bu fetvalar dahi sigaranın şüphe edilmesi gerektiğini gösterir, içmeyin kalbiniz rahat etsin...
Selman-ı Aydın
Sep 26 2007, 10:08 PM
Sigaranın İçindekiler
Sigaranın içindeki maddeler kanserojen maddelerdir ve en tehlikelileri arsenik, benzin, kadmiyum, hidrojen siyanid, toluene, amonyak ve propilen glikoldur.
Genel olarak bilinen maddelerden bir kaçı;
Polonyum - 210 (kanserojen),
Radon (radyosyon),
Metanol (füzeyakıtı),
Toluen (tiner),
Kadmiyum (akü metali),
Bütan (tüpgaz),
DDT (böcek öldürücü),
Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri),
Aseton (oje sökücü),
Naftalin (güve kovucu),
Hidrojen Siyanür (gaz odaları zehiri),
Arsenik (fare zehiri),
Amonyak (tuvalet temizleyicisi) ,
Karbon Monoksit (eksoz gazı),
Katran (zift)
Nikotin ve 3.884 toksik madde.
KAYNAK : sigarayıbırakmamerkezi.com
Sep 26 2007, 10:22 PM
Ya ne alakası var günahmış kimdemiş sevap hemde kat kat sevap.Şimdi bazılarınız der neden sevap acıklayayım hemen size:Adamın canı sıkkındır biri gelir catar yada bi laf söyler canı sıkkın adam kalkar karşıdakini bi güzel döver olmadı bıcaklar ama bir sıgara içse öylemi olurdu sinir filan kalmaz kurtulurdu adam dövmekten
Şimdi sorarım size adam öldürmeye teşebbusmu günah yoksa sıgara içmekmi
islam ve kulluk
Sep 26 2007, 10:24 PM
adamı öldürecek kadar kendine hakim olamayan adam sigara ile vazgeçmez emin olabilirsin
böyle bir açıklamayı Allah'a yapsanız ne karşılık alırdınız ?
Allah-u teala zararlı olduğunu bile bile neden içtin derse sende :
beni sinir edenleri öldürmemek için mi diyeceksin ?
selam_vermez
Sep 26 2007, 10:30 PM
ALINTI(islam ve kulluk @ Sep 26 2007, 10:24 PM)

adamı öldürecek kadar kendine hakim olamayan adam sigara ile vazgeçmez emin olabilirsin
böyle bir açıklamayı Allah'a yapsanız ne karşılık alırdınız ?
Allah-u teala zararlı olduğunu bile bile neden içtin derse sende :
beni sinir edenleri öldürmemek için mi diyeceksin ?
Ben sıgara sayesinde dayak atmaktan vazgeceni çok gördüm
Bide Allahın bana böyle bir soru soracagını nerden biliyorsun sana hiç sordumu??
Yada ne soracagını sana sordumu??
islam ve kulluk
Sep 26 2007, 10:34 PM
Allah-u teala böyle bir şeyi bana niye sorsun ki ben kimim ki bana sorsun.
Ben zaten sorarsa dedim dikkat edersen (!) zira o hesap gününde herşey sorulacak herşeyin içerisinde buda vardır muhakkak.
şeytan uyanık tabi sigarayı güzel göstermenin yolunu bulmuş Allah kur'an da ne güzel diyor :
"şeytan onlara dünya günahlarını süslü gösterdi onlar o süsün büyüsüne kapılıp gittiler ama o gün süs olmayınca yanıldıklarını anlayacaklardır ve Allah'ın azabı çok çetindir"
sigara içmeye adam dövmemek için diye bir kılıf uydurmak doğru olsaydı Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- sahabelerine "öfkelenmeyiniz" "sabrediniz" demez sizin beyninizin sinirsel yapısını etkileyebilecek veya sakinleştirebilecek ne olursa olsun her hangi bir şey için derdi (!)
Allah-u alem
selam_vermez
Sep 26 2007, 10:41 PM
ALINTI
Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- sahabelerine "öfkelenmeyiniz" "sabrediniz" demez sizin beyninizin sinirsel yapısını etkileyebilecek veya sakinleştirebilecek ne olursa olsun her hangi bir şey için derdi
öfkelenmeyiniz ama öfkelendim sinirmi yatıştırmak içinde sıgaraya ihtiyacım var içsem bişey olmayacak ama içmesem adamın canını acıtacam.
Şimdi burada hangisi daha günah sıgaramı yoksa adama yaptıklarımmı sole bakalım
islam ve kulluk
Sep 26 2007, 10:43 PM
burada günah olan şeytanın sana tamamen hakim olmasına müsaade etmendir herhangi bir şekilde günaha baş vurarak çözüm bulunamaz Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- sinirlendiğin zaman birini dövecek gibi olduğun zaman bakın ne yapmamızı söylüyor :
"öfkelenmek şeytandandır şeytna ise ateştendir. Kim öfkelenirse gitsin abdest alsın !"
biz şimdi Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem-i mi örnek alacağız ? yoksa kafirin bulduğu sigarayı içmeyi mi örnek alacağız ?
Biz kimin ümmetiyiz ?!!!
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz Gerekmektedir
Buraya Tıklayın.