Tevhid_13
Sep 8 2007, 09:09 AM
SERVETLE ÖVÜNMEK Harun Reşit ile Şakik-i Belhî Hazretleri sohbet ediyordu. Bir ara Hazret:
- Ey Halife! Farz et ki büyük bir çölde kaybolmuşsun. Susuzluktan ölmek üzeresin. O anda birisi gelip elindeki su dolu kırbayı sana satmak istese kaç para verirsin? diye sordu.
Halife gülerek:
- Ne kadar isterse veririm, dedi.
- Peki, o suya karşılık servetinin yarısını istese verir misin?
- Veririm.
Hazreti Şakik, "Doğru söyledin" dedi ve devam etti:
- Ey Halife! Diyelim ki servetinin yarısı ile o suyu alıp içtin ve bir müddet daha yaşama imkanı buldun. Fakat az sonra içtiğin suyu çıkarman gerekir. Ama buna muvaffak olamasan, bütün uğraşmalarına rağmen idrarını yapamasan ve adeta ölecek hale gelsen, o anda yine birisi karşına çıkıp: "Seni tedavi edebilirim, ancak servetinin öbür yarısını isterim" dese, ne dersin?
Halife hiç düşünmeden:
- Elbette razı olurum, dedi.
Bunun üzerine Şakik-i Belhî:
- Öyleyse Ey Emirü'l Mü'minin! Önce içtiğin, sonra da idrar yolu ile dışarı attığın bir yudum su kıymetinde bile olmayan servetine sakın güvenme! Hiç kimseye karşı mal, mülk ve servetinle övünme, buyurdu.
* * *
Evet, insan gelirken beraberinde olmayan, giderken de beraber götüremediği servetine güvenmemeli, yıkılabilir dünyada kazandığı gibi her an kaybedebileceğini de unutmamalı, servetin kendisini değiştirmesine fırsat vermemelidir. Bir deprem, nice mamureleri bir anda virane haline getirebilir.
bican
Sep 8 2007, 01:21 PM
Allah razı olsun.. gercekten cok anlamlı ve düsünülmesi gereken bir konu..
Tevhid_13
Sep 8 2007, 04:43 PM
ALINTI(bican @ Sep 8 2007, 02:21 PM)

Allah razı olsun.. gercekten cok anlamlı ve düsünülmesi gereken bir konu..
Sizden de KArdeşim.
Selman-ı Aydın
Sep 9 2007, 10:43 PM
Selamün Aleyküm
Konu için teşekkür ederim kardeşim, güzel bir konu. Buna benzer bir konuyu "cip" konusunda izah etmeye çalışıldı ama beğenen oldu beğenmeyen oldu...Tabi o konuyla bu konu tam olarak bağdaşmayabilir ama müslümanların İslam'da Vakar(Tevazu) konusuna eğilmeleri gerekir. Bu tavsiyeyi hem kendime hem kardeşlerime yapmış olayım inşAllah...
Selamatle...
dagmara
Sep 14 2007, 05:07 PM
tevhıt13 allah razı olsun güzel bı konu
selman kardes bu konunun cip konusuyla hıc bı alakası yok ordada servetten bahsedılıyordu ama iceriği cok farklıydı bı ınsan bana basörtümden dolayı senın cıpe binmenden sinir oluyorum derse ben okısının karsısına hergün farklı bı cıple cıkarım ve servetımlede süreklı o insana övünürüm buda ne kendını beğenmişlik nede servetle övünmek demek degildir bu nedemek bılıyomusun sen bana layık görmüyosun ama allah görüyo sen ıstedıgın kadar konus allah benım yanımda demek
Tevhid_13
Sep 15 2007, 11:35 AM
Kardeşler Allah sizded de Razı olsun.
Selman-ı_Aydın kardesım ben sizin demek ıstedıgınızı anladım merak etmeyın
.dagmara Tabi sizde haklısınız kişinin başörtüsünden dolayı olmaz ama israf konusunda onuda geçelim belli bır zamandan sonra kötü sonuçları önlemek acısından dusunun. Burada Cip konusuna Açmayalım ama istersenız o konu kapanmıştır.
Selam ve dua ile.
suskun
Sep 15 2007, 01:47 PM
Allah razı olsun kardeşim....