Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Din ve Felsefe
Islami Forum - Popüler Forum > EDEBİYAT VE DÜŞÜNCE > .·[ FELSEFE ]·.
ANTON_SZONDOR_LAVEY
İnsanın düşünce tarihi boyunca gerçeği , özünü , hakikatini öğrenme içgüdüsünün etkin bir şekilde, felsefe ve din üzerinde etkisini gösterdiğini görüyoruz.
Bilim ise felsefe ve din başlangıçlı olduğu için onu farklı bir kategoriye koymuyorum..
...
Felsefe ve din akılla sürekli gelişerek vedeğişerek inasnlığa hizmet etmek zorundadır..Çünkü doğa,evren sürekli olarak değişmektedir..İnsanda doğadan bir parça olduğu için gerek düşüncesi,gerekyaşayış tarzı itibariyle değişmek zorundadır.
...
Bu iki kavramdan felsefe,bunu başarabilmişdir.Peki din neden hala ortaya çıktığı dönemden bu yana ( tüm dinleri kastediyorum ) , aynı kurallara,aynı sistematiğe sabittir?..Aslında ne kadar bu sistematik değişmemiş desek de , onlarda ne kadar değişilmedikleri söylensede kısmen değişime uğramışlardır..çünkü bu doğasal bir zorunluluktur..
...
Kutsal metinlerde geçen kurallar neden o günün şartlarında ki durumlarıyla bugüne taşınmak istenmektedir?..Neden kurallarda yumuşama veya değişme istenmemektedir?.
...
Din denilen şey;insanlığın hakikati öğrenebilme durumunu,özünü bilme durumunu yansıtıyor ise,neden dininde değişim geçirmemesi gerektiği savunulur ve reform istenilmez?
....
Sistematik ve hiç değişmeyen bir din olabilirmi?..
Bu sorunun cevabını din ve felsefenin amacını irdeleyerek bulabiliriz..Din ve felsefenin amacını belirtmişdik..
O halde değişen,gelişen,devinen doğaya ile aynı süreci yaşayan insana değişmez hükümler içeren din,uygunmudur?..
Din bu şekildemi anlaşılmalı,yoksa değişgen bir yapı göstermelimidir..

Saygılar..
hale
Bu sorunun cevabı dinlerin iddia ettiği gibi yaratıcının tek ve değişmez olmasıyla alakalı olabilirmi acaba. İstekler sabit olunca haliyle din de sabit oluyor. Bide teknoloji gelişiyorda , insan ne gibi değişim geçiriyor? Yaratıldığımızdan beri yiyip ,içip,boşaltıyoruz. Ha bide seks var. O hiç değişmiyor. Bunlar değiştiğinde gel konuşup dini değiştirelim. Bak iddia ediyorum ,teknoloji bu üçüne pardon, dördüne çare bulunca,her şey değişicek. Bunların dördüde parayla oluyor.Çok eskiden para mı vardı deme. Para olmadığında da ona benzeyen bişey mutlaka vardı. Para yok, kötülük yok,insani ihtiyaç yok, haliyle ölümsüzlük bulunmuş olur. Ya da hepimiz ölmüşüzdür.Aman Allah ım yoksa ben ahiret yurdunu mu anlatıyorum. Konular karıştı. smile.gif
sufffe
İlk dinlerden en son din olan islama kadar pek çok din revize olarak ozamanki insanların algılama ve anlama durumlarına göre gelmişlerdir.İslam dininin sistematiği ile adem peygamber zamanındaki dinin sistematiğinin aynı olduğunu söyleyemeyiz.Dolayısıyla dinler çağlara göre değişik içerikleriyle var omuşlardır.Tabi temel kaidelerde değişme olmaksızın mesela Yaratanın birliği, peygamberlikle ilgili hususlar vb..Çünkü bunlar dinin din olması için olmazsa olmazlarından.

Ama halen yürürlükte olan bir dinin mesela son din islamın içeriğinde, temel sistematiğnde bir değişme söz konusu olamaz.Mesela bir reform gibi.Çünkü kurani vahiy ve peygamberi sünnet ile din artık kemaale ermiş ve temel konuları çağlar üstü sabitleşmiştir.Ancak kuran ve sünnetin açık bir format sunmadığı konularda kültürel durumlara ve çağın gereksinimlerine göre yeni uygulamalar olabilir.Tabiki buda dinin genel çerçevesi içerisinde değerlendirilerek yapılır.

Bir de şunu düşününki, din insanın ortaya koyduğu bir sistem değildir.Mesela bir firma piyasaya bir ürün sunar.zamanla bu ürünün eksikliklerini ve demode olduğunu gören firma, piyasanın ihtiyaçlarına göre bu ürünü revize ederek geliştirerek yeniden piyasaya sunar.Bu davranış insanoğluna mahsustur.Çünkü onun yaptığı her zaman bir diğer insana ya da zamana göre eksik kalacaktır.Bu belkide insan aklının sınırlılığından dolayı en mükemmel olanı ortaya koymktaki yetersizliğindendir.

Ama hepimiz kabul ederiz ki din Allah ın ortaya koyduğu, bir sistemdir.Allah ki insanların tümünün sahip olduğu kısıtlı akıllarında sahibi odur.O insan aklının sınırlarını aşan kitabında şöyle buyurmuştur:"Bugün sizin hesabınıza dininizi bütünledim. Size yönelik nimetimi tamama erdirdim ve sizin için din olarak İslâm'ı beğendim. "Maide Süresi 3. İslamı tamamlanmış olarak, insanlığa sunduğunu açıklayan yaratıcıdan daha kamil ve daha iyi kim bilebilir.

O halde; inanıyorsak, kısıtlı aklımızın mantığını anlayamadığı noktalarda değişim ve reform saçmalıklarına yönelmek isteyebileceğini,lakin dinin bir kısıtlı bir akıl tarafından değil , her türlü olgunluğu kendinde toplamış bir yaratıcı tarafından insanlığa sunulmuş bir sistem olduğunu, ve onun bu sisteminin de her şeyiyle tam ve eksiksiz olacağını unutmayalım.
ubeyd_el_turki
İki nokta

İnsan ve insanlığın yaşadığı bu alem, yaratılmış olduğundan değişime değişmeye mecburdur.Çünkü değişmez ise güdük kalacak ve kendini ve neslini devam ettirme şansı bulamayacaktır.

Bu ise insanın aczini zavallılığını ve akıl ve mantık ilede YARATILMIŞ olduğunu ortaya koyar.Bu teselsül ile bütün alemin de YARATILMIŞ olduğu DEĞİŞMESİNDEN ve DEĞİŞMEYE olan ihtiyacından anlaşılır.

DİN'in kaynağı ise Vahy'dir.Yani Allah Kelamıdır.Yani Allah'tandır, Allah'a aittir.

Allah'a ait bir şey,bir sıfat değişimi kabul edemez.Değişemez.Eğer değişme kabul ederse O'nunda yaratılmış olduğu manası doğar.Halbuki İLAHLIK yaratıcı olmaktır.Yaratıcı vasfının düşmemesi için O'na ait hiçbir şey ve sıfatın değişmemesi gerekir.

İşte bu nedenden din ve dinin kurallarıda değişmez.Değişemez.

Leader
din ve dinin kuralları değişmez demişiniz lakin peygamber efendimizden önceki zamanla sonmraki zaman arasındaki farklılıkları atlamışınız.
ubeyd_el_turki
QUOTE(Leader @ Oct 2 2005, 07:17 PM)
din ve dinin kuralları değişmez demişiniz lakin peygamber efendimizden önceki zamanla sonmraki zaman arasındaki farklılıkları atlamışınız.
*

Resulullah AS'dan sonra değişmez...

Nesh mevzusu zaten kısıtlı bir takım kurallar içindir, zaten konuda bu değil ama siz illa muhalefet deyince...
dinguler
QUOTE(ubeyd_el_turki @ Sep 30 2005, 08:35 AM)
İki nokta

İnsan ve insanlığın yaşadığı bu alem, yaratılmış olduğundan değişime değişmeye mecburdur.Çünkü değişmez ise güdük kalacak ve kendini ve neslini devam ettirme şansı bulamayacaktır.

Bu ise insanın aczini zavallılığını ve akıl ve mantık ilede YARATILMIŞ olduğunu ortaya koyar.Bu teselsül ile bütün alemin de YARATILMIŞ olduğu DEĞİŞMESİNDEN ve DEĞİŞMEYE olan ihtiyacından anlaşılır.

DİN'in kaynağı ise Vahy'dir.Yani Allah Kelamıdır.Yani Allah'tandır, Allah'a aittir.

Allah'a ait bir şey,bir sıfat değişimi kabul edemez.Değişemez.Eğer değişme kabul ederse O'nunda yaratılmış olduğu manası doğar.Halbuki İLAHLIK yaratıcı olmaktır.Yaratıcı vasfının düşmemesi için O'na ait hiçbir şey ve sıfatın değişmemesi gerekir.

İşte bu nedenden din ve dinin kurallarıda değişmez.Değişemez.
*

Şu anda okumuş olduğum yazınızın şaşkınlığı içerisindeyim.Çünkü daha önce ki yazılarınızla bu yazınızın çeliştiğini düşünüyorum.

Yukarıdaki yazınıza tamamen katılıyorum.
dinguler
QUOTE(ANTON_SZONDOR_LAVEY @ Sep 22 2005, 08:15 PM)
İnsanın düşünce tarihi boyunca gerçeği , özünü , hakikatini öğrenme içgüdüsünün etkin bir şekilde, felsefe ve din üzerinde etkisini gösterdiğini görüyoruz.
Bilim ise felsefe ve din başlangıçlı olduğu için onu farklı bir kategoriye koymuyorum..
...
Felsefe ve din akılla sürekli gelişerek vedeğişerek inasnlığa hizmet etmek zorundadır..Çünkü doğa,evren sürekli olarak değişmektedir..İnsanda doğadan bir parça olduğu için gerek düşüncesi,gerekyaşayış tarzı itibariyle değişmek zorundadır.
...
Bu iki kavramdan felsefe,bunu başarabilmişdir.Peki din neden hala ortaya çıktığı dönemden bu yana ( tüm dinleri kastediyorum ) , aynı kurallara,aynı sistematiğe sabittir?..Aslında ne kadar bu sistematik değişmemiş desek de , onlarda ne kadar değişilmedikleri söylensede kısmen değişime uğramışlardır..çünkü bu doğasal bir zorunluluktur..
...
Kutsal metinlerde geçen kurallar neden o günün şartlarında ki durumlarıyla bugüne taşınmak istenmektedir?..Neden kurallarda yumuşama veya değişme istenmemektedir?.
...
Din denilen şey;insanlığın hakikati öğrenebilme durumunu,özünü bilme durumunu yansıtıyor ise,neden dininde değişim geçirmemesi gerektiği savunulur ve reform istenilmez?
....
Sistematik ve hiç değişmeyen bir din olabilirmi?..
Bu sorunun cevabını din ve felsefenin amacını irdeleyerek bulabiliriz..Din ve felsefenin amacını belirtmişdik..
O halde değişen,gelişen,devinen doğaya ile aynı süreci yaşayan insana değişmez hükümler içeren din,uygunmudur?..
Din bu şekildemi anlaşılmalı,yoksa değişgen bir yapı göstermelimidir..

Saygılar..
*

İnsanoğlu düşünce tarihi boyunca felsefesini deüiştirmiş olabilir ama dinini hiç bir zaman değiştirmemiştir.Çünkü din İlahi bir güç tarafından Emirlerle doludur.
Bilim felsefe ve dinin başlangıçı değildir.BİLİM Felsefenin içerisinde yer alır.Din İlahi bir güç tarafından indiği için tümünü içerisine alır.
Felsefe ve Din akılla sürekli değişmez.Felsefenin geliştiğini akılla görebiliriz ama din ne gelişir ne değişir din kurallarını koyar Emrini verir ve insanoğlu bu kurallar içerisinde tevekül eder bekler.
İnsan doğanın bir parçası değil doğa insanın bir parçasıdır.Çünkü doğa dediğimiz gözümüzle gördüğümüz her şey insan için yaratılmıştır ve insanoğlu onu kullanır.
Dinin zorunlu kurallarından değişmesini istediğiniz örn:hırsızlığın yapılmamasının değişime uğrayıp yapılmasını mı savunuyorsunuz...........? Dinde neyin değişime uğraması gerektiği konusu bence tam anlamış değilim.
Doğa hiç bir zaman kendini değiştiremez doğa ancak insan oğlunun değişime uğratması ile olur.örn:İnsanoğlunun girmediği ormanlar ile girip insanlığın hizmetine açtığı orman kampları gibi.
Düşünce ile Akıl farklı şeylerdir.
ubeyd_el_turki
QUOTE(dinguler @ Oct 3 2005, 02:22 AM)
Şu anda okumuş olduğum yazınızın şaşkınlığı içerisindeyim.Çünkü daha önce ki yazılarınızla bu yazınızın çeliştiğini düşünüyorum.

Yukarıdaki yazınıza tamamen katılıyorum.
*

Çelişeni bir ortaya çıkarın onu da görelim...
dinguler
QUOTE(ubeyd_el_turki @ Oct 3 2005, 08:24 AM)
Çelişeni bir ortaya çıkarın onu da görelim...
*

Çelişeni ortaya çıkarmak geçmişe dönmektir.Burada çelişeni çıkarmaktansa çelişenini arayıp bulur gerektiğinde sizin bu yazınızla çeliştiğinizi söylerim.Çünkü düşünceler değişkendir.Değişmiş ve yanlış anlaşılmış olabilir gereksiz tartışmalar ortaya çıkabilir.Ama aklın yolu birdir.Şu an bu düşüncelerinizle ilgili değişikliğe rastlarsam bildirir söylerim.
ubeyd_el_turki
İşte biz ehl-i sünnet yolunda sert ve sabit olduğumuzdan değişme olmaz.Ancak İLMİ bir konuda bir hatamız varsa ve üstaddan öğrenirsek işte o zaman değişir.
O'nun dışında başta ne söylersek sondada o'dur.Belki izahta herkesin anlayabileceği şekilde söyleyemeyiz.
Bu ise bizim kusurumuz olur.
dinguler
QUOTE(ubeyd_el_turki @ Oct 4 2005, 08:34 AM)
İşte biz ehl-i sünnet yolunda sert ve sabit olduğumuzdan değişme olmaz.Ancak İLMİ bir konuda bir hatamız varsa ve üstaddan öğrenirsek işte o zaman değişir.
O'nun dışında başta ne söylersek sondada o'dur.Belki izahta herkesin anlayabileceği şekilde söyleyemeyiz.
Bu ise bizim kusurumuz olur.
*

Bak işte çeliştin sanma ki acizillkten öyle cevap verdim.Ama isterim ki eleştirilen kişi önce kendi aynasına baksın sonra konuşsun.Senin değişip değişmeyeceğini Allah biliyor.Dilerim ki Allah tan hiç değişmezsin.
Ayrıca duamdır Allahtan Bu Mubarek ayda ettiğin her dua Kadir Gecesinde edilmiş dua gibi kabul görsün.SAYGILARIMLA.
ubeyd_el_turki
Ehl-i sünnetten kayan ve cayan babam olsa teperim...
Muhammed Muhtarın yolunun tozu olana köle olayım...
dinguler
QUOTE(ubeyd_el_turki @ Oct 4 2005, 11:52 PM)
Ehl-i sünnetten kayan ve cayan babam olsa teperim...
Muhammed Muhtarın yolunun tozu olana köle olayım...
*

..............................................................!
suleyhin
Merhaba Anton bey ,
üstteki yazından anladığım kadarıyla sen ne dini tanıyor ve biliyorsun nede düşünce ve felsefi akımları biliyorsun?materyalist ve özellikle darwinist felsefenin etkisi altında hatta kırıntılarıyla zihin yapın karma karışık.Adeta bir top kaosu andırıyor.
Sana tavsiyem ön yargılarından arınarak şu dini tabiki kast ettiğim İslam Dini ni temel kaynaklarından oku sonra yargıla ama sen okumadan iftira çamur yoluyla hemen idam ediyorsum.
Sen İslam 'ın hangi temel kaynağınna veya esasına dayanarak tarakkiye mani olduğu hükmünü çıkarıyorsun?Veya hangi ilkesi değişim veya gelişime aykırıdır?Yok tabi sadece demogoji yapıyorsun.
Veya senin dinden kast ettiğin nedir?Sen şu soruları cevapla sana döneceğim İnşallah
suleyhin
Merhaba vatandaş Anton Bey;Bak sana bir hakikati temsili bir hikaye ile anlatacağım,bakalım senin felsefen bu konumda çamura batmış bir merkep gibi nasıl debelendiğini kesin kanaat getireceksin.Hikaye;

" Bir şahıs ormanda aslan tarafından kovalanır,kaçarken bir kuyuya düşer,kuyunun dibine doğru yuvarlanırken kuyunun duvarında çıkmış /güermiş bir çalıya tutunur.Ne hikmettirki tutunduğu çalının köklerini siyah ve beyaz renkli iki fare kemirir,kuyunun dibinde ise ağzını açmış bir ejderha bekliyor.İşin şaşırtan tarafı bu pozisyondaki şahıs çalının ucundaki bala parmağını uzatır ve yalamaya çalışır."

Hadi bakalım vahyin /dinin kontrolinden çıkmış senin felsefen bu durumdan nasıl çıkacak? Bekliyorum.İyi debelenmeler.
Not:Allah'a kasem olsun ki hiç birimiz bu konumun dışında değiliz.Bu bir ip ucu!

Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2008 Invision Power Services, Inc.