Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Bu Forumda HİÇ Alevİ Varmi.
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ SORU-CEVAP ]·.
Sayfa: 1, 2
aleviyusuf
selamün aleyküm dostlar.merak ettiğim bişey var.bu forumda hiç alevi varmı.benim bir alevi olarak bu forumda fikirlerimi savunma ve soru sorma hakkım varmı.islami forumlarda alevilere karşı saldırıların çok olduğunu duydum.buna pek inanmadım açıkçası.islam hoş görü dinidir.islamı temsil eden veya islam olduğunu ön plana çıkaran insanlar başka fikirdeki insanlara hoşgörülü olmalı sanırım.islamın hoşgörüsüne sığınarak sizlere sorular sorabilirmiyim.aleviler hakkında ne düşünüyorsunuz.pek çok kişinin alevilerin yemeği yenmez ,sofralarına oturulmaz dediğini duydum.sizin görüşünüz nedir.tartışabilirmiyiz.
islambuli
selamun aleykum kardeş siteye hoşgeldin.benimde birçok alevi arkadaşlarım var.kardeş senini yazdığın gibi islam öyle isimlere değil yani alevi sünni yahudi hristiyan......v.s karşı değil islam kuran ve Allah rasuluünün gittiği yolu takip etmyen veya yanlış takip eden içine batıllar hurafeler sokan kurumlara kişilere milletlere karşıdır.bunun doğrultusundada bir mümine düşen gördüğü yanlışlıklar karşısında karşsındakini uyarmak ve ona islamı anlatmaktır burda önemli olan sıfatlar değil isimler değil yapılan amellerdir kurana uymayan bir yanlışlık varsa uyarmak ve anlatmak görevimizdir.
aleviyusuf
ALINTI(islambuli @ Aug 29 2007, 06:46 AM) *

selamun aleykum kardeş siteye hoşgeldin.benimde birçok alevi arkadaşlarım var.kardeş senini yazdığın gibi islam öyle isimlere değil yani alevi sünni yahudi hristiyan......v.s karşı değil islam kuran ve Allah rasuluünün gittiği yolu takip etmyen veya yanlış takip eden içine batıllar hurafeler sokan kurumlara kişilere milletlere karşıdır.bunun doğrultusundada bir mümine düşen gördüğü yanlışlıklar karşısında karşsındakini uyarmak ve ona islamı anlatmaktır burda önemli olan sıfatlar değil isimler değil yapılan amellerdir kurana uymayan bir yanlışlık varsa uyarmak ve anlatmak görevimizdir.

ilginiz için teşekkür ederim.fakat ben yine sormak durumundayım.ben aslında ateistim.alevi kültüründen geldiğimden dolayı kendimi alevi kabul ediyorum.islam dini ile ilgili herşeyi okudum.fakat beni tatmin etmedi.zaten kuran ayetindede yazıyor ben istemedikçe iman edemezsiniz diye.diyeceğim oki burada bulunmamın sebebi islamı öğrenmek değil.ben kendi karaımla ateist oldum ve bu durumu değiştirecek değilim.ama yinede buraya soru sormak için geldim.alevilik ve aleviler hakkında düşüncelerinizi almak istiyorum.biliyorsunuzki aleviler sünniler tarafından hep ezilmekte.bunun nedenlerini öğrenmek istiyorum.tabiki cevap vermek zorunda değilsiniz.ama bunlar tartışılması gereken mevzular.bir sakıncası yoksa ben tartışmak istiyorum.
yoktan'var
ALINTI(aleviyusuf @ Aug 29 2007, 09:13 PM) *

ilginiz için teşekkür ederim.fakat ben yine sormak durumundayım.ben aslında ateistim.alevi kültüründen geldiğimden dolayı kendimi alevi kabul ediyorum.islam dini ile ilgili herşeyi okudum.fakat beni tatmin etmedi.zaten kuran ayetindede yazıyor ben istemedikçe iman edemezsiniz diye.diyeceğim oki burada bulunmamın sebebi islamı öğrenmek değil.ben kendi karaımla ateist oldum ve bu durumu değiştirecek değilim.ama yinede buraya soru sormak için geldim.alevilik ve aleviler hakkında düşüncelerinizi almak istiyorum.biliyorsunuzki aleviler sünniler tarafından hep ezilmekte.bunun nedenlerini öğrenmek istiyorum.tabiki cevap vermek zorunda değilsiniz.ama bunlar tartışılması gereken mevzular.bir sakıncası yoksa ben tartışmak istiyorum.

merhaba.
aslında benim de alevilik hakkında öğrenmek istediğim şeyler var.mesela gusl almama nedenleri?ibadet şekilleri?mum söndü olayı diye bişey var mı sahiden?tanıdığım bazı aleviler vardı ama bunları soramadan bağlarım koptu.hani internet ya da kitaplardan araştırmak yerine birinci kişiden öğrenmek daha mantıklı geldi.anlatabilir misiniz bu sorduklarımı?
Linkinpark
ALINTI(tin @ Aug 29 2007, 09:41 PM) *

merhaba.
aslında benim de alevilik hakkında öğrenmek istediğim şeyler var.mesela gusl almama nedenleri?ibadet şekilleri?mum söndü olayı diye bişey var mı sahiden?tanıdığım bazı aleviler vardı ama bunları soramadan bağlarım koptu.hani internet ya da kitaplardan araştırmak yerine birinci kişiden öğrenmek daha mantıklı geldi.anlatabilir misiniz bu sorduklarımı?

evet özellikle şu mum söndü olayını bende merak ediorum confused1.gif .. Böle bişey mi olur ya?? gerçekten var mı??
kırık-rüzgar
ALINTI(rockerr @ Aug 29 2007, 09:46 PM) *

ALINTI(tin @ Aug 29 2007, 09:41 PM) *

merhaba.

evet özellikle şu mum söndü olayını bende merak ediorum confused1.gif .. Böle bişey mi olur ya?? gerçekten var mı??

o da neymiş
Linkinpark
madem sordun anlataım..

karanlık bi odada bayanlar ve erkekler soyunuo. bunun içinde akrabalar herkes var. bayanlar karşıya erkekler karşıya geçio. ve mumlar söndürülüo. orada artık kim kimi tutarsa mantığıyla zina. yani kendi öz annende gelebilir kardeşinde .. yani iğrenç bişeyy. ıyyyyyyyyyy
SimRe

Alevi olmanız beni ilgilendirmez...ben sadece şuna sinir oluyorum...BİZ ALEVİLER EZİLİYORUZ....ya kardeşim sen eziliyorsunda sunni müslüman hiç ezilmiyor mu??...sana birşey söyliyim mi....ezilmenin daniskasını yaşıyor sunni müslümanlar....bu ülkenin evladıyız ama başın örtülüyse ya da dinine birazcıkta eğilimli bir müslümansan direk 2. sınıf vatandaşsın....bu mu size göre ezilen ve ezen..... confused1.gif
Ateistim diyorsunuz...kişisel tercihinizdir...bu bizi ilgilendirmez...ama böyle forumlarda fellik fellik toplum içersinde nifak çıkarmaya çalışmayın....sokağa çık bakalım...alevisi sunni si kürdü türk ü nasıl yaşıyor....ortalığı bulandırmaya çalışma....nasıl yaşamak istiyorsan öylesin....İsalm ı öğrenmeye niyetin yoksa sizi ilgilendiren forumlara takılın....ok??
^^ŞULE^^
ALINTI(rockerr @ Aug 29 2007, 10:25 PM) *

madem sordun anlataım..

karanlık bi odada bayanlar ve erkekler soyunuo. bunun içinde akrabalar herkes var. bayanlar karşıya erkekler karşıya geçio. ve mumlar söndürülüo. orada artık kim kimi tutarsa mantığıyla zina. yani kendi öz annende gelebilir kardeşinde .. yani iğrenç bişeyy. ıyyyyyyyyyy

ŞAKA DEMİ BUNLAR İNANAMIYORUM BÖYLE BİŞEY NASIL OLABİLİR YOKTUR DEMİ BÖYLE BİŞEY
SimRe

madem sordun anlataım..

rockerr bu yaklaşımın hiç de hoş değil...yine yaptın çocukluğunu....toplum içersinde kimseyi böyle zan altında bırakmaya hakkın yok....bir konuyla ilgili adam gibi fikrin varsa sunarsın....ortamı çirkinleştirme.... angry.gif
sosyolog..
birincisi aleviyim diyen herkes alevi değildir çünkü islamla ve alevilikle alakası olmadan yaşarlar.ikincisi eğer gerçekten aleviyse gusl almama gibi bir olay yok. mum söndüye gelince ne kadar inandırıcı olur bilmem ama rockerinkideen daha inandırıcıdır heralde ; alevilerin toplanma şekli var Cem adı altında zamanında dışlandıkları ve Cem yapamadıkları dönemde gizlice mum ışığında toplanırlarmış bi ses falan duyduklarında da mumları söndürürlermiş kimse anlamasın diye.

Ayrıca bir insanın fikri neyse zikride o olurmuş Rocker millet senin düşündüğün gibi namusunu yolda bulmadı dar zihniyetli arkadaşım içinde yaşadığın toplumda sen ve senin gibiler namus abidesi mi sanıyosun ben bu ayrımdan nefret ediyorum ama sen istedin.Lütfen biraz daha üslup terbiye sahibi olalım
İlle Cihad
herşeyden önce şunu söyleyim, eğer aleviyim diyosa bir insan önce müslüman olmalıdır. müslüman olmadan aleviyim diyen kendini kandırır. alevilik ateistlik değildir. günümüzdeki alevilik aslından saptırılmış, bir müslüman düşmanı gibi lanse edilmiştir. alevi denilen zihniyet Hz. Ali' efendimizi çok seven ve onun taraftarları olan bir inanış biçimidir. kesinlikle saygı duyulacak bir durumdur. Hz. Ali ye inan bir insanın onun yaşadığı gibi yaşaması dolayısı ile müslüman olması gerekmektedir. ama günümüzdeki aleviler biraz durumu değiştirip işi farklı boyutlara taşımışlardır. alevilik hakkındaki düşüncem budur. mum söndüye gelince, bırakın aleviliği sizce anlatılan o olay insanlığa yakışırmı, mümkünmü böyle bişey. lütfen her fikre saygılı olalım. kimseyi zorlamaya veya kötülemeye hakkımız yok. dileyen dilediğini yaşamaya ve dilediğine inanmaya özgürdür. kimseye zarar vermedikçe herkes neye isterse ona inanır.
kırık-rüzgar
ALINTI(SimRe @ Aug 29 2007, 10:29 PM) *

Alevi olmanız beni ilgilendirmez...ben sadece şuna sinir oluyorum...BİZ ALEVİLER EZİLİYORUZ....ya kardeşim sen eziliyorsunda sunni müslüman hiç ezilmiyor mu??...sana birşey söyliyim mi....ezilmenin daniskasını yaşıyor sunni müslümanlar....bu ülkenin evladıyız ama başın örtülüyse ya da dinine birazcıkta eğilimli bir müslümansan direk 2. sınıf vatandaşsın....bu mu size göre ezilen ve ezen..... confused1.gif
Ateistim diyorsunuz...kişisel tercihinizdir...bu bizi ilgilendirmez...ama böyle forumlarda fellik fellik toplum içersinde nifak çıkarmaya çalışmayın....sokağa çık bakalım...alevisi sunni si kürdü türk ü nasıl yaşıyor....ortalığı bulandırmaya çalışma....nasıl yaşamak istiyorsan öylesin....İsalm ı öğrenmeye niyetin yoksa sizi ilgilendiren forumlara takılın....ok??

aleviler sünnileri dışlamıyor mu sanki örneği çok yakınımda sad.gif
sosyolog..
Kardeşim ben yanlı konuşmuyorum hiç bi zaman alevi ve sünniler birbirlerine sanki düşman gibi yaklaşırsa malesefki dış kuvvetlerde işte ırakta iranda oldugu gibi bizleri birbirimize daha çok düşürürler biraz daha aydın olmalıyız o beni kötülüyo bende onu kötüleyim diye düşünmeden her ne olursa olsun biraz öncü olmalıyız bişeylere.
RuhulhaK
ALINTI
....ya kardeşim sen eziliyorsunda sunni müslüman hiç ezilmiyor mu?

ilk defa katılacağım simreye. Aleviler öncelikle başörtüsü düşmanlığı yapmaktan , kemalism dinine ittiba etmekten vazgeçmeli.

ek olarak , Pek zannetmiyorum ama hâlâ alevilerle mum söndü olayını bağdaştıranlar varsa büyük haksızlık ediyordur. Mum söndü , sabetaistlerde geçerli.

aleviyusuf
ilgiye teşekkürler.öncelikle şunu söyleyeyim ben tam anlamıyla alevi sayılmam.aleviliği tüm ayrıntılarıylada bilmem.ama sünniliği bildiğim kadar aleviliğide bilirim.tüm sorularınızı cevaplamak niyetindeyim.maksadım sadece şu.aynı topraklarda yaşayan iki toplumun birbiri hakkında hiç bişey bilmmesinin sebebini bulmak.

aslında ben bazı sorular soracaktım,bir kısmı sorulmuş zaten.ban şöyle denilmişti.sünnilerle konuşulmaz,onlar bizim mumsöndü yaptığımıza inanırlar.böyle düşünen insanlarla muhatap bile olmamalısın.ben buna inanmamıştım işin açıkçası.yani halendaha bu çağda buna inanılmasına,ama neyakki öyleymiş.bazılarınız bunu hakaret olarak algılayabilir.ama bana sizde mum söndü varmış diye sorarken çok büyük bir hakaret etmiş oluyorsunuz.biz anadolu insanıyız.böyle bir soruya inancı ne olursa olsun her anadolulunun verdiği tepkiyi veririrz.

ilgiye teşekkürler demiştim.ama aslında bu ilginin şundan kaynaklandığı fikrindeyim.hiç konuşup tartışabileceğiniz bir alevi yok forumda.olmayışının sebebide daha gelir gelmez sorduğunuz bu seviyesiz sorular.sizde mum söndü varmı dediğinizde ne kadar ağır bir soru sorduğunuzun farkındamısınız.bizler namus uğruna can alınan cinayet işlenen topraklarda yaşıyoruz.türkiyede yaklaşık 25 milyon alevi var.peki hiç mum söndü yapan birilerini gören varmı.

aleviler kürtlerden ve türklerden oluşmaktadır.alevilik eski anadolu inançlarının vede islamın harmanlaşmış şeklidir.aleviler sizin düşündüğünüz anlamda müslüman olmasalar bilebu iftiranın sebebi ve kaynağı nedir gerçekten merak ediyorum.çünkü inanç bir yana islamdan öncede anadolu topraklarında kürtler ve türkler arasında mumsöndü yapan bir inanç grubu yokturpeki alevilere bu iftira neden atılmaktadır.ve yüzyıllardır neden zihinlerde yaşatılıp bir alevi görüldüğünde ilk sorulanda bu oluyor.bir aleviye bunu sorduğunuzda,aynı soru size sorulduğunda ne hissediyorsanız,alevilerde onu hissediyor onu hissediyor.umarım bu sorunun ne kadar rencide edici ve aşağılayıcı olduğunu anlatabilmişimdir.

osmanlı alevilere yaşama hakkı tanımamıştır.bu yüzden aleviler dağlarda yaşamış evlerde cem yapmışlardır.cem kadın ve erkek karışık yapılır ve bizim islam ibadet anlayışımızdır.sünni bir devlet olan osmanlı özellikle yavuz zamanında milyonlarca alevi öldürülmüştür.yaklaşık 15 milyon.bu yüzden cem törenleri hep gizli yapılmıştır.askerler baskın yaptıklarında yanan ateşler söndürlmüştür.yerlerinin gizlenmesi için.işte sizin mum söndünüz budur.

şimdi ben şunu sormak istiyorum.hiç mum söndü gören varmı.görn açık açık söylesin tartışalım.eğer görmediyseniz ve öyle olduğunu düşünüyorsanız bunda bir problem yokmu arkadaşlar.islam inancında ,inancı ne olursa olsun birisine iftira atmak varmıdır.neden müslümanlar ilk önce bunun hesabını yapmıyorda hiç görmedikleri bişeye inanıyorlar.ben size inancınızı öğretecek değilim.haddimde değil.islamda cahiliye devrinden bahsedilir.ama islamda şu çağda bile cahiliye devri yaşanmıyormu.sadece o zaman allah inancı yokmuş.şimdi allah inancı var ama nedir bu cehalet.ben ateistim ama ne kimse hakkında dedikodu yapıyorum,ne kimsenin hakkını yiyorum nede kimsenin hakkında bilip bilmeden konuşuyorum.islamda affı olmayan en büyük günah kul hakkı olduğuna göre ,alaviler hakkındaki ön yargılı fikirlerinizle kul hakkı yemiş olmuyormusunuz.sizin peygamberinizin hayatında böyle bişey yok.sizki sünnisiniz sünneti takip edersiniz gerçekten sünneti takip ediyormusunuz,yoksa kasdettiğiniz peygamberin yaptığı ibadeti,şekil olarak aynısını yapmakmı.hakaret vari bişey söylediysem özür dilerim.saygılarımla.
Kaveller
aleviyusuf son yazdığınız yazıyı okuyamadım lakin şu bir gerçek ki toplum olarak herşeyi magazinleştirmeye acaip bir merakımız var veyahut bir toplumu/cemaati babannelerimizden dinlediğimiz söylencelerle tarif etmeye pek meyilliyiz .mumsöndü iftirasına katiyyen itibar etmiyorum bir cemaat hakkında söylenceler ile fikir edinemezsiniz .

'

7''
Tevhid_13
Selamun Aleykum Ve Rahmetullah( Alevi Yusuf Sana Merhaba)

Şimdi Kardeşim Sen Demişsin Ki Aleviler Sunniler Tarafından Eziliyo önce bunu Söylıyım.. Allah'ın Karşısında Eğilip Bükülmeyen Diğer İnsanlar Karşısında Eğilmeye Mahkumdur. Bu Sadece Alevilikle İlgili Değil butun Gayri İslamı Ve Muslumanım Dıyıp Allah ın emir Ve Yasaklarından Habersız Olan ama Konu İslam A Geldıgınde Basımıza Alim Kesilen Kişilerden Bahsedıyorum. Yanı.. Bir Müslüman kıyamıyla, Secdesiyle, Rukusuyla Bunun imzasını atıyor Şuurlu Bır Musluman Yaa Rabbı Ben Senın Karsında Burnumu Surter Ezılır, Senın Karsında Belim Bükülür Ve Senın Hukum Ve Hakımıyetını Tanır Ve Uyarım Kula Kul Olmam.

Kardeşim Senın islam Dininden Habersız Oldugun Her Halınle ve Kendı Deyımınle de Söylemıssın Sunnılık ve Alevılıkten Yeterınce Bılgım Yok Dıyosun Yanı İslam Danda Haberın Yok. buradan Anlaşılıyo Ki sen Ataların Yolunda İlerliyosun. Allah Dıyor ki Yaa Ataları Yanlış yoldaysa. Yanı sen Beynını Kiraya Vermıs o Beynının Baskalarının Yönlendırmesıne İzin vermiş Hakikati Hiç araştırma Geregınde Görmemiş ve Nefsini İlah edınıp Kendı Heva ve hevesine Uymus Kendını Ve Atalarını Rabler İlan Etmişsin. Yani Sen Ataisttim Diyosun Ama Allah Subhanu ve Teala insanı Bir Şeye İnanmaya Mecbur Bırakmıştır Ama Sen Aklını Ve Hevanı İlahlaştırdıgın İçin Bunu İdrak Edememişsin. Ataist Ler Bile Bir Şeye İnanıyorlar Neye mi? Allah ın Olmadıgına inanıyorlar Doğa Ana Maddeye Tapıyorlar. Yaaw Kardeşim Biz Kimiz Ki hiç Bir Parmak izimiz Birbirine Benzemezken. Yagmur Tanelerı Bırbırıne Degmezken, Kar tanelerının kiristallerinin Her Biri Farklıyken, Hiç birimiz Birbirimizin Kopyası Degıl Ama Allah İkizleri Yaratıp İsteseydım ben Herkesi Aynı Yaratırdım Dercesine. Biz Pis bir Meniyken Şekıl Veren. Yıldızların Havada Bırbırıne Degmemesını ve Güneşim Milim Yaklassa Yanacagımızı milim Uzaklassa Donacagımızdan Habersızce ve Cebımızı Bırı Para koysa Baksak Kı Bu Paranın Ne İşi var cebımde Ve Merak Edıp Parayı Koyanı Yada Paraya Tapan bırıyse Ve Arastırma Geregı Duymuyosa.. Kitabının Bır Kenarını Yırtanın Hemen Kimin Yırttıgını Araştıran, Fakat Kayinatın Nasıl Kendılıgınden Oldugunu Dusunup Yaratıcı Yı Araştırmayan.yada Yaratıcıya Baska Ad Verıp Doğaya veya baska kışilere Veren Ama buna Allah Demıyen.. Yada Saçların uzayıp- Kirpiklerin Uzamaması, parmaklarımızı Bukemesek Nasıl Hayat Yasıyacagımızı ve Bır iş Yapamıyacagımızı, Sırtımız Kasınsa Direk Kaşınan Yerı Bulup Parmağımızın Gözümü Var Dercesıne Hemen Kaşınan Yerı Bulup Kaşıması, Ve Dunyaya inen Her yıl Su Miktarının Aynı Olması fakat bu Tr De Bır Sene Daha Az Yagar Bır sene Daha çok Yağar onu Allah Belırler. Ve Biz Kım Oluyoruzkı Güneş, Güneşin içinde Dünya, Dünyanın İçinde İstanbul, İstanbulun içinde Kadıkoy Kadıkoy Un içinde Ben Ne Yer Kaplarım Baskası Ne Yer Kaplar Bu Allah Yaa. Zaten Allah Ta Kendısının varlıgından Fazla Ayetlerle İsbata Yönelık Ayet Yollamıyo Ve Ortak koşulmamasını Söyluyor. Sen Allah ı Tanıyıp bulmak İstiyosan.. önce Aynaya Bakta Kendını Bir oku. Objektif olarak Düşün. Hee Dileyen İman Eder Dileyen inkar O Ayrı. öl.üp biçeceğiz Ama Yaklasım önemlı. bir yerde Demişsin ki Allah Ta Ben İstemezsem Kımse iman Edemez Mayetınde Bır Yazı Yazmışsın. Bak Kardeşim inanmadıgın Bırıne İftarada Atıyorsun. Allah ın Dilemedıgı İman etmez Evet Dogru Ama Kul iman etmek Istemıyo Kı Allah Ta Nasıp etmıyor. Allah Bana Torpil Geçip Sana Topil Yapmıyo Degıl Senın Gercekten iman etmek Isteyıp İstemedıgın Önemli. Sen Ne istiyosan Allah Onu Verır Sen iman etmek ıstersen Gerçek Ten Ozaman Allah Senın Gönlunu Neden İslama Açmasın Ve Bak Allah Kuranın Kimin İçin Hidayet Yanı Kurtulus Kaynagı Olacagını Nasıl Anlatıyor Bakara Süresinde:

İşte o kitap, bunda şüphe yok, müttakiler (kötülükten korunacaklar) için hidayettir.

Yanı Sen Gerçekten Kötülüklerden korunmak istiyosan.. Gerçekten Allah ı Tanımak ve bulmak İstiyosan.. İşte ozaman Bu kitapdan Yanı Allah In Kelamından Fayda Bulabılırsın. İstersen Bir Objektif Şekılde Arastır.

Zaman Ayırıp Okudugun için Teşekkurler.. Yazımın kötü ve imla Kurallarına Uygun olmayısından Dolayı özur Dılıyo Benı Mazur Görmenı İstiyorum. Sana Sorulan Bu Mum Söndü Gibi Soruları Bende Kınıyor Gereksız Ve Cahılce Sorular oldugunu Burda Sıze Gerçekten Sorulmamasını. Ve Asılsız olduguna Kalbimle İnanıyorum. Benım Burda Çok Alevi Abilerım Kardeslerım Var Hamd Olsun Hepsıne İman Etmiş Ve Allah Tan Gercekten korkan, İman Eden, Ve kuranı Okurken Gerçekten kötuluklerdden Nasıl Kurtulacagını Merak edip Objektif Şekılde okuyup Cevabını Bulup İman eden Kısıler. İnşaAllah Allah sanada Hidayet Verır Sende kurtuluşa Eresın. Bırde Kişilerin Yaptıgı Hataları İslama Degıl O Kısının Hatası Olarak Kabul etmenı Dıler İslam ı Gerçekten Samımı Insanlarda arastırıp Sormanı Tavsıye Ederım Haddım olmayarak.

Sen iman etsen Ben iman etsem Ne Allah ın Buyuklugunden Bir artma. İman Sende Etmesen Bende etmesem Bır eksilme Olmaz. Bu Bızım Kurtulusumuz ıcın Hem Dunya Hem Ahıret İçin. Unutmayalım Cennet Kolay Degıl. Cehennem Luzumsuz Degıl. Asıl Adelet Istıyosak İşte Orada Nerdemi Ahirette Din Gününde, Kimsenın Kımseye Faydası olmadıgı Ve Bas(a)bakanların, Kralların, amirlerin, zengınlerın, fakırlerın aynı Sevıyede olacagı Bır Gunde Adalet olacak. İnsanlar Cehennemede Özgurce Kendı secımlerınce Gitdiyorlar Cennetede. Ve Beynımızın Baskalarının yönlendırmesını ızın vermeyıp. objektıf bır Sekılde Falancılardan Fılancılardan Duyduklarımızı Bırakıp. Gerçekten Kendımız arastırmalıyız Dıye Dusunuyorum. bu Benım Dusuncem Tabı.

Kendıne iyi Bak Kardeş.
yoktan'var
ALINTI(aleviyusuf @ Aug 30 2007, 11:40 PM) *

aslında ben bazı sorular soracaktım,bir kısmı sorulmuş zaten.ban şöyle denilmişti.sünnilerle konuşulmaz,onlar bizim mumsöndü yaptığımıza inanırlar.böyle düşünen insanlarla muhatap bile olmamalısın.ben buna inanmamıştım işin açıkçası.yani halendaha bu çağda buna inanılmasına,ama neyakki öyleymiş.bazılarınız bunu hakaret olarak algılayabilir.ama bana sizde mum söndü varmış diye sorarken çok büyük bir hakaret etmiş oluyorsunuz.biz anadolu insanıyız.böyle bir soruya inancı ne olursa olsun her anadolulunun verdiği tepkiyi veririrz.

şimdi ben şunu sormak istiyorum.hiç mum söndü gören varmı.görn açık açık söylesin tartışalım.eğer görmediyseniz ve öyle olduğunu düşünüyorsanız bunda bir problem yokmu arkadaşlar.islam inancında ,inancı ne olursa olsun birisine iftira atmak varmıdır.neden müslümanlar ilk önce bunun hesabını yapmıyorda hiç görmedikleri bişeye inanıyorlar.ben size inancınızı öğretecek değilim.haddimde değil.islamda cahiliye devrinden bahsedilir.ama islamda şu çağda bile cahiliye devri yaşanmıyormu.sadece o zaman allah inancı yokmuş.şimdi allah inancı var ama nedir bu cehalet.ben ateistim ama ne kimse hakkında dedikodu yapıyorum,ne kimsenin hakkını yiyorum nede kimsenin hakkında bilip bilmeden konuşuyorum.islamda affı olmayan en büyük günah kul hakkı olduğuna göre ,alaviler hakkındaki ön yargılı fikirlerinizle kul hakkı yemiş olmuyormusunuz.sizin peygamberinizin hayatında böyle bişey yok.sizki sünnisiniz sünneti takip edersiniz gerçekten sünneti takip ediyormusunuz,yoksa kasdettiğiniz peygamberin yaptığı ibadeti,şekil olarak aynısını yapmakmı.hakaret vari bişey söylediysem özür dilerim.saygılarımla.

merhaba.
bu yazdıklarınızı ister istemez üstüme alındım çünkü soruyu soran bendim.dikkat!soruyu soran bendim. yani burada bir isnat etme yok sadece soru var.bu sorunun sebebi de bir çok kişiden aynı şeyi duymuş olmamdan kaynaklanıyor.kırılıp,incinmekte haklısınız.yani aleviler adına böyle bir "dedikodu" çıktığı için.tarihte böyle bişey yaşanmışmıdır bilemeyiz.ya da alevilere bu iftirayı atan bir müslümanmıdır onu da bilemeyiz.ki müslüman olsa ne olur,her müslüman dinini tam manasıyla bilip yaşıyor mu?herkes hakkıyla yaşasaydı bugün müslümanların hali böyle olmazdı...hem ateist olmanıza rağmen bu tepki yersiz değil mi?yahudi ya da hristiyanları da böyle savunuyor musunuz haksızlığa uğradıkları zamanlarda?
bende sorularıma cevap istiyorum.nasıl ibadet edersiniz?ne bileyim bir araya gelince ne okursunuz mesela?zikir yapar mısınız?sizce bugünün alevileri aleviliği saptırdı mı?aleviliğin saptırılmamış hali yani özü nasıldır?

hoş kalın
İlle Cihad
benim alevi arkadaşlarımıza kısa bi sorum olacak.

Hz. Ali (r.a) yani sizin dilinizde ali, namaz kılmazmıydı, oruç tutmazmıydı, içki içermiydi vs.vs.vs.

Madem Hz. Ali (r.a.) taraftarısınız, bari onun yaşadığı gibi yaşayında Hz. Ali (r.a) ile sizin yaşantınız birbirine tezat düşmesin...

gerçekten anlam veremiyorum. yani tamam Alevilik kötü demiyorum, ama Alevilerin lider olar k gördükleri kimdir Hz. Ali (r.a.) değilmi.
peki sizin yaşantınızla O'nun yaşantısı siyah la beyaz kadar birbirine zıt. neden acaba bunu anlamıyorum bir türlü.
sosyolog..
Aznavur kardeşim ben sana şöyle cevap vereyim.Hiç gerçekten aleviliği alevilik gibi yaşayan birileriyle karşılaştın mı yoksa kulaktan dolmamı konuşuyorsun.Bu tıpkı islamı yaşıyo gibi gözüküpte halbuki mesela yılın 11 ayı her bir haltı yiyip sonra ramazan ayında oruç tutıp kendini kusursuz bir müslüman gibi nitelendiren bazı sünnilerle bütün sünnileri kıyaslamak gibi veya birçok yanlışı olan bazı sünnileri hepsine genellemek gibi.Bence sizler önce alevilik nedir onu bi araştırın nasıl ortaya çıkmış ve aslında nasıl bir yaşam biçimini benimsiyorlar onu bir araştırın yani çevrenize bakıpta yok aleviler namaz kılmaz oruç tutmaz şunu yapmaz bunu yapmaz demeyin bunları yapmayan eğer bilipde yapmıyorsa günahkar ama inkar ediyorsa aleviliği bırak en başta müslüman değildir.
İlle Cihad
sayın sosyolog arkadaşım;
elbette kurunun yanında yaşta yanar felsefesini güden biri değilim.
Aleviliğin ne olduğunu, nelere inanıp neleri yaptıklarını iyi biliyorum.
benim kastettiğim bugünkü aleviliğin %90 ına yakın bir kısmı olan uydurma alevilik.
zaten bu konuyu açan arkadaşta dediğim kısımda. hatta ve hatta ateist olduğunu söylüyor.
benim sözlerim o ve onun gibi düşünen ve yaşayan alevi arkadaşlarıma idi.
saygılarımla.
asiLDuA
offffff ben bıktım lik,cılık kavramlarından.İnnemel mumine ihvetun o kadar ya ! ihve,ihvan,ummet

artık bu bilinç kalmadı.Soruyu soran yusuf bey niye müslüman aramazsında alevi ararsın ? Benim alevi tanıdıklarım oldu.Malum tokat bölgesinde alevi çoktur.Selamda verir konuşurdumda.Evede davet ederdim.Aynı sınıftada okuduklarımdan vardı lisedeyken.Ama böyle müslümanlığı benimsemek yerine hala o eski ve düzgün olmayan ekolü benimsemek hoş değil arkadaşım.
Muhabbetci
oww sizler daha nerelerdesiniz ya, Aleviligi bilmeyen arasdirmayan hicmi bir arkadas yok aranizda ohmy.gif

25 milyon alevi ile yan yana yasiyorsunuzda halenmi onlarin dini düsüncesini bilmiyorsunuz??

Alevi olanlarada aynisini söylüyorum türkiyenin yarisi Sunni mezhep inancinda halenmi ögrenmediniz onlarin dini görüslerini ??

Simdi evvela basdan alalim bu konulari..

Hz Muhammed Mustafa(sav) ölmesiylen Islam ülkesinde halife tatsizligi cikmisdir, bundan dolayi SIA ALI ve SUNNI diyerek iki gruba ayrilan olmusdur..Ama bu zamanlarda daha sorun büyük degildi..Bakiniz bunun icin Hz Peygamberin vefati ile ilgili hadisler buharide..Fedek vakasi ile ilgili hadisler...

Velakin bunlarin yaninda bir grup haricilik, ve bir grup Yahudi bir din bozmak isteyen düzenbazin Hz Aliye ilahlik taslamisdir bunlarin ne alevilikle ne sunnilikle alakasi vardir... Ayrintili bilgi icin sorabilirsiniz...

Hz Ali dördüncü halife oldugunda bilindigi gibi siffin savasi olmusdur ve Islam devletinde ilk defa iki halife tahta oturmusdur..Biri Muaviye ve biriside Emirülmüminin Hz Ali...
Muaviye Mescidlerde Hz Aliye küfür ve ehlibeyte lanet okutmusdur , bunu propaganda olarak kullanmisdir..Bunun icin bkz. Buhari, Tirmizi, Islam tarihi vesaire..Ayrintili bilgi icin kaynaklan beraber yazabilirim sorun degil...

Her neyse kisaca baslangic budur...
Islamin basindan beri Vahdeti Vücut düsüncesi vardir, yani var olan Tek bir ALLAH ..Bunun en önde gelen savunuculari...

Imam gazali Kalbin nuru kitabina bakin
ibn arabi kitablarinda
hallaci mansur Enel hakk deyimi
Cüneyd bagdadi
Beyazid bistami :" Benim sanim ne yücedir !" demesi vesaire..

Sunni Seriatcilar bunu kabul etmemislerdir, Hallaci mansuru bildiginiz gibi asmislardir, Ibn arabiye fetva cikarip kafir ilan etmislerdir..Kitaplarinin okunmasi yasaklanmisdir...Beyazid bistami icin deli demislerdir onunla konusmayin demislerdir...Bunlari söyleyen seriatci ulemadir..Dabi bunlarda mal mülk hirsida mevcut oldugundan Vahdet düsüncesini insanlardan uzak tutmuslardir...

basinda belirttigim gibi Sia Ali bu küfürlerden dolayi camileri birakmis evlerde ibadetlerini etmeye baslamislardir...Cünki acikcasi bugün bir camide Hz Aliye küfür edilse sanirim bizlerde gitmeyiz degilmi smile.gif

Haci bayram veli hazretleri 1150 senelerinde bir cok talabe yetisdirmis, ve bunlari anadoluya göndermisdir .. bunlardan en taninmislari Mevlana celaleddin rumi ve Haci bektasi velidir..Mevlana mevlilik ile taninmis Haci bektasi veli Bektasilik tarikati ile..

Bundan sonra anadolu sevgi ve hosgörü ile islama gecirilmisdir gönüller feth edilmisdir...

Haci Bektasda yine Vahdet birligini savunmusdur, Mevlana da aynen..

Bakin mesnevi, fii ma fii, makalati semsi tebrizi, Makalati sultan velet, makalati Haci bektasi veli, haci bektas veli velayetnamesi..

Alevi aslinda Ali evi kelimesinden türemisdir ve sia anlamin türkcesidir..

Yani yine Ali yandasi...

Simdi gelelim Yavuz sultan selim ve sah hatayi meselesine...Sah hatayi irak taraflarinda türkmendir ve Sahligini yani padisah benim diye ilan etmisdir , bu dabiki Yavuz selimden asla kabul edilmemisdir..Bundan dolayi orayi feth etmek icin sefer hazirlamak istemisdir lakin türkiyenin anadolusunda cok alevi oldugundan onlarin Sah hatayi ile birlesmesinden korkmus bundan dolayi onlari kilicdan gecirmek istemisdir..

Bunun icin bazi yalanlar uydurtmusdur , bunlardan en taninmisi MUM SÖNDÜ olayi...Aleviler Nur suresinin bir ayetinde gecen :"O nur üstüne nurdur " ayetinde dayanarak Cemlerde (bu arada Cem ve Cami Cemaat kelimesinden türemisdir yani ayni anlamdadir) bir cerag uyandirirlar..bununda cok hos bir deyisi divani vardir
Hata ettim hüda yakdi delili
Muhammed Mustafa yakdi delili
ol ali abadan haydari kerrar
sol hayrün nisa yakdi delili
diye devam eden sah hatayini güzel bir Deyisi ile yandirilir bu cerag...

Cerag nedir? Zeytin yaginda ve bir fitilden yanan kücük bir atesdir, buda isik sacdigindan , sembölük olarak Nur üstüne nurdur diye yakilir...

Yavuz sultan selim han Mum söndü olayini kadilarina yalanca fetvalarlan uydurmusdur cünki korkusu, Sah hatayiye karsi seferce cikdigindan belki aleviler (cünki hatayiyi seviyorlar türk oldugu icin)Anadoluda ayaklana bilir...

o eski fetvalardan bir kac tane örnek vereyim

1) Alevilerin kesdigi haramdir
2) alevilere kiz veren haramzadedir dinden cikmisdir
3) aleviler mum söndü yaparlar , cinsel bozukluk iliskiye girerler
4) Aleviler Kafirdir
5) Alevi birini öldüren kirk huriye sahip olur

ve bir kac tane daha böyle sacma fetvalar cikmisdir..
Yavuz sultan han 30bin aleviyi kilicdan gecirmisdir..

Ogün bugündür Aleviler ve Sunniler bir türlü bagdasamamisdir..

Sunnilerin sucu halen bu fetvalari efsane sekilde gercek diye kulakdan kulaga anlatmalaridir..

Alevilerin sucu Sunnileri yezid harici diye nitelenmeleridir..

Aleviler ve sunnilerin ortak yani birde onu gözden gecirelimde...

burdan ötesi alintidir kardeslerim...

DİN BİRLİĞİ: Tarih ve İlahiyat gösterir ki Alevilik, İslam içinde ortaya çıkan bir dinsel yorum ve pratikler bütünüdür. Geçmiş dönemde Sünni kesimden bazı ulemanın Alevileri İslam dışı gösterme gayreti sadece o günkü politik ve maddi çıkar kavgasının yansımasıdır. Osmanlı Devleti'nde 16. yüzyıla kadar görülmeyen bu suçlamanın iki Türk devletinin (Osmanlılar ve Safeviler) rekabetiyle gündeme gelmesi, bunun en açık kanıtıdır.

Ayrıca, Alevi toplumunun geleneksel yaşantısı, felsefesi, din algısı da İslam üzerine temellendirilmiştir. Bu konuda Alevi toplumunun en küçük bir kuşkusu, itirazı veya farklı yorumu olmamıştır.

Günümüzde Aleviliği din dışında veya İslam dışında göstermek isteyenler ya politik çıkarlarla veya ateizmin propagandacısı olarak bu görüşleri dile getirmektedirler. Alevi toplumu, bu tür iftiraları şiddetle reddetmektedir.

ALLAH İNANCI: Alevi toplumunun Allah inancı ile Sünni toplumunun Allah inancı aynıdır. Vahdet fikri ve bu fikre bağlılık Alevilerde çok samimidir. Tek fark Allah'ın sıfatlarında ortaya çıkmaktadır. Aleviler, Allah'ın adil olduğunu ve cezalandırıcı olmadığını düşünürler. Allah her şeye kadirdir ama o kulunu yaratmış, ona akıl vermiş ve kendi davranışlarının sorumlusu yapmıştır. Bu yüzden kulun kötü eylemlerinin (şerrin) sorumlusunun Allah olduğu düşüncesi Alevilerde kabul edilemez. Bu kötü fiilin sorumlusu kul kabul edilir.

“Hayır –iyi– olan Allahtandır, şer ise insanın kendisindendir” İlahi bir varlık kabul edilen insanın şerre yönelmesi de şeytanın aldatması sonucu sayılır.

(Buyruk'tan bir not: Her zaman iyilik Allah'tan, kötülük insanın kendi nefsindendir. Talip kötülüğün Şeytan'dan geldiğine inanmalıdır., s.43)

KURANA BAĞLILIK: Alevi mezhebinin temel yol kitabı sayılan Buyruklar incelendiğinde gerçek açıkça görülür. Alevi yaşantısı eğer Kuran emirlerinin dışına çıkarsa, bu sapıklık kabul edilir. (Fuat Bozkurt'un yayımladığı Buyruk incelenebilir. Diğer buyruklarda zaman içinde bilgisiz insanların yaptığı mantıksız eklemeler ve saçmasapan bölümler vardır).

Alevilerle Sünnileri ayıran şey, Kuran'dan ne anlaşıldığı üzerinedir. Aleviler Kuran'ı 7. Yüzyıl’a özgü, Arap toplumuna inmiş özel bir kitap olarak değil, bütün insanlara doğru yolu gösterebilecek bir kılavuz olarak görürler. Kuran'ın yerel veya 1400 sene öncesine göre getirilmiş kurallarını o gün için doğru sayarlar ama o kuralların bugüne taşınarak hayatı biçimlendirmesini doğru bulmazlar.

PEYGAMBER:

“Canım kurban olsun senin yoluna

Adı güzel, kendi güzel Muhammet”

Teslim Abdal

Aleviler için Peygamberimiz Hz. Muhammet hem bir peygamber hem de çok kutlu bir zattır. Onun sıradan bir insan olmadığına, Alemlerin rahmeti olduğuna inanılır. Alem yaratılmadan önce Muhammet ile Ali'nin nurunun yaratıldığı kabul edilir.

Muhammet-Ali Yolu olan İslam'da önce dinin banisi peygamberimiz, sonra Müminlerin Velisi kabul edilen Ali anılır. Ve İslamda kutsallık, yukarıdan aşağıya doğru, Allah, Muhammet, Ali diye sıralanır. Bu sıralama gülbenklere de girmiştir.

Ali'nin peygamberden üstün tutulduğu biçimindeki bir yaklaşımın Alevilikle ilgisi yoktur.

Peygamberin makamı nübüvvet makamı olup o Kuran'ı tebliğ etmiştir. Ali'nin makamı ise velayet makamı olup, o tebliğ edilen Kuran'ın hakiki anlamını müminlere açmakla görevli sayılmıştır.

Veli'nin varlık sebebi, nebi olmuştur.

Ali'nin görevi de Kuran'la sınırlandırılmıştır.

AHİRET İNANCI: Alevilerde de Sünnilerde olduğu gibi ahiret inancı vardır. Bu kavramın algılanmasında farklılık da yoktur. Soru ve hesap gününe inanan Aleviler, oradan rahat çıkmak için hesabın bu dünyada verilmesi gerektiğine inanırlar. Bu yüzden ibadetlerini, aynı zamanda bu dünyadaki hataların sorgulanmasına da açarlar. Ve bu konuda rızalık sağlanmadıkça gerçek mümin olunamayacağına kesinlikle inanırlar. Sünnilerle Alevilerin ibadetteki amaçları bu dünyada rızalık sağlama açısından farklılaşır.

İşte Alevilerin yaptığı CEM TÖRENİ, bu dünyada rızalığı sağlamaya yönelik bir soru-hesap ibadetidir. Alevi birey, hesabını bu dünyada halka vererek ahirete huzur içinde gider. Bu yüzden de öte dünyadan korkmaz.

MELEKLERE İNANÇ: Alevilerin meleklere inancıyla Sünnilerinki aynıdır.

KADERE İNANÇ: Aleviler, kader konusunda Mutezili anlayışla hareket ederler. Önceden kulu bağlayan bir kader ve kaza fikrinin,Allah'ın sıfatlarına ters düştüğüne inanırlar. Bireyin dünyada özgür yaratıldığı, davranışlarının sorumlusunun kendisi olduğu Alevilikteki temel kabullerden birisidir.

EHLİBEYT SEVGİSİ: Ehlibeyt, İslam yorumcularının büyük çoğunluğunun ortak kanısına göre, Peygamberimizin soyunun devam ettiği ailedir.

Kevser suresinde müjdelenen bu aile, İslam tarihi içinde edebi bilgisi ve hayatıyla örnek olmuştur.

Kuran'da, Allah'ın Müslümanlardan istediği tek şey, Ehlibeyt'e saygı ve sevgidir.

Her Müslüman namazda, Ehlibey'te, (Al-i Resul) selam verir.

Müslümanların temel sloganı tekbirde de peygamberimiz ve Al-i Resul Allah'ın esenliği ile esenlenir.

Bilgili her Sünni Müslüman da Alevi kadar Ehlibeyt'i sevmek zorundadır. Ama günümüzde, Ehlisünnet cemaatinde bu konuda bilgi eksikliği ve görüş farklılığı vardır.

Alevileri ve Sünnileri ortak paydada buluşturacak değerler sistemi Ehlibeyt sevgi ve saygısı olmalıdır.

Sahabe İle Ehlibeyt Bir Değildir

Peygamberimiz döneminde yaşamış bütün Müslümanlar sahabe kabul ediliyor ve o dönemdeki bütün insanlar aynı değerde sayılıyor.

Bu yaklaşım, İslam dininin ve Peygamber'in düşmanlarını aklamak üzere geliştirilmiş bir Emevi oyunudur. Bu konuda da Peygamber adına yalan sözler uydurulmuştur.

Bizzat Kuran, bu yaklaşımın doğru olmadığını açıkça ortaya koymaktadır.

57. Sure Hadid, 10. Ayet şöyle diyor: “(.....) İçinizden, Mekkenin fethinden önce sarf eden ve savaşan kimseler, fetihten sonra sarf eden ve savaşan kimselerle bir değildirler, ilkinkiler daha üstün derecededirler.”

Bu ölçü, Peygamberimizin sahabesi arasında bile, halka ve Hakka hizmet (infak ve cihat) temel alınarak bir ayrımın Allah tarafından yapıldığını ortaya koymaktadır. Bu nedenle bütün sahabeyi aynı derecede gören yaklaşım, Kuran'ın bu temel esprisine ters düşmektedir.

Birincisi, sahabe ile Ehlibeyt asla bir tutulamaz.

İkincisi, sahabe içinde Ehlibeyt'e yakın olanlar Allah nazarında çok daha değer sahibidir. Bunu, Allah, yukarıdaki ayette gayet belirgin bir örnekle vurgulamıştır.

Bu tavrı, Sünni kardeşlerimizde net biçimde göremiyoruz. “Benim bütün sahabelerim gökteki yıldızlar gibidir. Hangisine tabi olursanız, doğru yolu bulursunuz.” anlamına gelen hadisin, Kuran'ın bu açık mesajı ile çeliştiği için sıhhatinin doğru olmadığı da anlaşılmaktadır.

Bu yüzden Ebu Süfyan gibi İslam düşmanları, Muaviye ve Yezit gibi Ehlibeyt düşmanları, sahabe kabul edilemez. Bunlar ancak sıradan Müslümanlardır.

Elbette ki Ebubekir, Ömer, Osman gibi önemli zatları sahabenin en önde gelen kişileri saymak da şarttır.

(EK 2002)

KURAN VE ALEVİLİK

Aleviliğin özünde Kuran-ı Kerim'in insancıl ve toplumcu yorumu bulunur. Bu konuda en sağlam kanıt, Anadolu Alevilerinin en az 500 senedir kılavuz olarak kullandıkları “Buyruk”larda yer alır. Değişik yazmaları bulunan Buyruk'larda, Kuran'la ilgili olarak yer olan ortak görüş çok açıktır. Alevi kitleye önderlik eden pir ve rehber anlatılırken deniliyor ki:

“Pir ve rehberin kesinlikle okur-yazar olması gerekir. Şeriatta okuryazar olmayan müftü görülür mü; ya da okur-yazar olmayan hoca olur mu? Kuşkusuz olmaz. Okur-yazar olmayan insan eşeğe benzer. Oysa, pirin yol gösterici olması gerekir. Ancak okuduğunu anlayan, dünyayı ve toplumu tanıyan kimse sorunlara doğru çözüm bulabilir. Tanrı'nın gönderdiği kitabı (Kuran ve diğer kutsal metinler) bilmeyen, Tanrı'yı nasıl bilebilir. İnsanlar doğuştan bilgi sahibi olsalardı, Tanrı, peygamberlere kitap göndermezdi.

Kitapsız pir, Şeytan'dır. Talipler ise pire bağlıdır. Bu nedenle, taliplerin böyle cahil pirlerin izlerinden gitmemeleri ve sözlerine itibar etmemeleri gerekir. Kimi pirler, 'Ak'tan okurum, kara'yı bilmem' diyerek okur-yazarlığı küçümserler. Böyle söyleyen pir, Kuran'ı inkar etmiş demektir. Ak'tan okumak, âşıklara özgüdür. Oysa, âşıkların da Kuran'ı övmesi ve buyruklarını yerine getirmesi gerekir. Bir âşığın sözü Kuran'a uyduğu sürece o gerçek âşıktır. Sözleri Kuran'a uymayan âşığın sözüne itibar edilmez. Bilge kişi, ham ile hası birbirinden ayırır, doğru yolu bulur. Talip; pir, rehber ve âşığın söylediklerini anlamazsa mürşid ve üstaddan öğrenip doğru yola gitmelidir.

Ayetsiz, kitapsız söz söyleyip nasihat eden pirin söylediği sözler saygın değildir. Söylenen sözün kesinlikle Kuran'a uyması gerekir. Âşığın serveti altın ise Kuran mihenk taşıdır; üstadlar sarraftır. Bir sarrafa altın getirildiğinde önce mihenk taşına sürer; altınsa alır, değilse geri çevirir.

(...)

Pir, gecenin ikinci yarısından sonra kalkıp kıbleye karşı oturup gün doğuncaya kadar Tanrı'ya ibadet ve niyaz etmelidir. O zaman pirin nefesi keskin olur. Oysa günümüzde pirler yeyip içip kuşluğa değin yatıyorlar.

'Kuran bizim dedemize inmiş. Bakalım ne buyurmuş? Biz bu dünyaya niye geldik? Yarın tanrı katına ne yüzle çıkarız? Bu taliplerin hakkını bizden sorarlarsa ne karşılık veririz?' diye düşünmeyen pirin vay haline!”

(Buyruk, Fuat Bozkurt düzenlemesi, 1981. s.23 vd.)

Buyruk'un “Ölmeden Önce Ölmek” bölümü, Alevi insanın pişmesi (eğitilmesi) ve sağlam inanç sahibi yapılmasını işliyor. Burada, talip (Alevi vatandaş) için şöyle davranması öğütleniyor: “Kuran ne buyurduysa ona göre davranayım.”

Buyruk, dedeler (pirler) ile talipler (Alevi vatandaş) arasındaki ilişkiyi anlatırken diyor ki:

“İnsan insanı günahtan arıtamaz, düzeltemez. Pir ve rehber, insanın kendisini düzeltmesi için araçtır.

Talibin suçu, pirin bağışlayacağı türden ise, küçük ise, pir gerekli cezayı verir ve 'Bizim gözümüzde iyi oldun, biz seni bağışladık; umarız ulu Tanrı da ulu divanında seni bağışlamış olsun.” diye dilekte bulunur; hayır dua eder.

Ama talibin günahı büyükse ve pir onun malına ya da güzelliğine kapılıp, 'İyisin; senin günahından geçtim!' derse, Hakkı batıl eder. Mahşer günü Tanrı, talibin hesabını o pire soracaktır ve diyecektir ki: “Dünyada benim vekilim olan pirler gelsin, bugün hesap günüdür.”

O pir, Muhammed'e inen Kuran'da buyrulanlara göre hükmedip Hakkı Hak etti ise ne mutlu ona. O zaman Tanrı, 'Gel, sevabını al! Sen hesabını önce dünyada vermişsin.' deyip o piri cennete alacaktır.

Pir; kendi aklının estiği gibi ayetsiz, hadissiz, kendi uydurduğu sözlere göre karar vermişse, talibe, 'Hadi senin günahlarından geçtim, seni yarlıgadım!' derse kesinlikle kafir olur. Ve de o talip, 'İşte, pirim günahımdan geçti!' diye düşünürse boşuna avunmuş olur. Çünkü, asıl yargıç Tanrı'dır. Öbür dünyada kendisini bağışlayan pir önde, kendisi arkada cehenneme gideceklerdir.

Yanlış hüküm veren piri Tanrı sorguya çekecek ve ona, 'Ey asi! Sen dünyada Tanrı mıydın? Ben seni Muhammet-Ali'nin soyundan boşuna mı getirdim? Oysa sen inanmadan, kendi çıkarın için kendi bildiğin gibi yol sürdün. Büyük günah işleyen talibe, dünya malı için, 'İyisin!' dedin. Kuran'ı, hadisi, bir yana bıraktın, 'Ben babadan böyle gördüm!' dedin. Oysa baban yaptıklarının hesabını kendi verir. Şimdi başını kurtar!' diye hesap soracaktır.

Bu nedenle kesin olmayan, belgelenmemiş hadislere göre hüküm verilmez. Arapça'da söz çoktur. Bunların Türkçe'ye çevrilmesinde birçok yanlış ortaya çıkar. Kesinlikle Kuran'a göre karar vermek gerekir. Pir, Tanrı'nın vekili sayılır. Ona bir emanet verilmiştir. Emanete hıyanet edilir mi? (s.91 vd.)”

Buyruk'ta Kuran dışı hüküm verilmesi karşısında Alevi vatandaşa nasıl davranması gerektiği de anlatılıyor ve bunun için şu yol öneriliyor:

“Talip; pirin durumunun kitaba uygun ama söylediklerinin kitapsız olduğunu görürse, bir kamil mürşit (bilge kişi, bilgin Alevi) bulup o piri kitaba uymaya çağırmalıdır. Ama pir, kamil mürşidin sözüne uymayıp ayetsiz, hadissiz hükmünü yürütmeyi sürdürürse artık o talip o pirin darına durmamalıdır. Gidip Ali soyundan başka bir pir bulup onun eteğini tutmalıdır.

Kitaba uymayan pir, şeytandır. Böyle bir pirin darına duran talip, şeytandır, şeytan darında durmuş sayılır.

Ermeni, Rum, Yahudi uluları bile kendi kitaplarına bağlıdırlar... (s. 93)”

Aynı kaynakta olgun bir Alevinin anlatımı olan “sofu” tanımlanırken deniliyor ki: “Sofunun yüzü, kutsal Kuran-ı Kerim'in yüzüdür. Yüzündeki çizgiler, Kelam-ı Kadim'in (Kuran'ın) çizgileridir (Kuran harfleri). İki sofunun birbirinin yüzüne bakması, Kuran okumaktır. (Sayfa 32)”

Cem töreni sırasında yeri geldiğinde “Fatiha Suresi”nin tümü ve Kuran'ın başka ayetleri de okunur. Bu ayetler genellikle şu surelerden okunur: Bakara, Necm, Furkan, Al-i İmran, Kehf, Tahrim, Yusuf, Hacc, Haşr, Münafıkın, Talak, Feth, Maide, Araf, Saffet, Nur...

Pir veya mürşid (dede) yeri geldiğinde konuşmasını başka surelerden ayetlerle pekiştirir ve başka duaları da sık sık okur.

Alevi edebiyatının büyük bölümü dinsel niteliklidir. Kuran, bu edebiyatın sembollerinin oluşmasında ciddi katkıda bulunmuştur. Ayetlerin dizelere serpiştirildiği Alevi edebiyatı Kuran ile derinlik kazanmıştır.

Edebiyata yansıyan bu sayısız örnek, özellikle 7 Ulular diye bilinen Alevi ozanlarında doruğa çıkmıştır. 15., 16. ve 17. yüzyıllardaki bu ulu ozanlardan özellikle Hatayi, Virani, Nesimi ve Pir Sultan Abdal Kuran'dan ayetleri Alevi inancının bir parçası olarak şiirleştirmede büyük başarı göstermişlerdir.

7 Ulular'dan Virani ise, Kuran'ın temel ayetlerini şiirleştirmede önemli adımlar atmıştır.

Kuran Mahluk mu

İslam dünyasında yaşanan en büyük kavgalardan birisi de Kuran'ın mahluk (yaratılmış) olup olmadığı üzerine oldu.

Kuran'ın insanla ilişkisi ve insanlık için gönderildiğini dikkate alan Şii bilginleri, Kuran mahluktur görüşünü geliştirdiler. 827 yılında Abbasi Halifesi Memun, Kuran'ın mahluk olduğunu devletin resmi görüşü haline getirdi ve bunu ilan etti.

Halbuki Harun Reşid, “Kuran mahluktur!” diyen birisinin boynunu kendi huzurunda vurdurtmuştu. (İbn Kesir, c.10, s. 365).

833 yılında Halife Memun, kadılarla hadisçileri “Kuran mahluktur!” dedirtmek üzere sınava çektirdi. Memun'a ve onu yönlendiren Mutezili bilginlere göre Kuran muhdes (yeni, yani yaratılmış) idi ve muhdes olan her şey de mahluk olurdu.

Mahluk oluş, Kuran'ın Peygamberle ilintili olduğunu içeren bir iddiadır. Bu iddiaya göre Kuran, Hazreti Muhammed'in düşüncelerinden ve duygularından oluşmuştur ama kaynağı ilahidir. Karşı görüş ise Kuran'ın Peygamber ile ve onun özel duyguları-düşünceleri ile en küçük bir bağının olmadığını ileri sürüyordu.

851 yılında Halife Mütevekkil, Kuran'ın mahluk olduğunu söylemeyi yasakladı. Böylece Bağdat'ta yüzyıllarca sürecek bir kavga başlamış oldu. Bağdat'ın Kerh Mahallesi'nde yerleşmiş olan Şiilerle şehre egemen olan Sünniler birbirleriyle sık sık çatıştılar: Kerh mahallesi ikide bir basıldı, yağmalandı, yakıldı, hatta buradaki insanlar bile yakıldı. 973 yılında Vezir Ebül Fadıl'ın emriyle Kerh Mahallesi yakılmış, bu yangında 17 bin insan yanarak ölmüştü (İbn Kesir, c.11, s.464).

Bağdat'ta Şiiler Gadir-i Hum gününü kutlamak istediklerinde, Sünniler onlara saldırıyorlardı. Yine 10 Muharrem'de Şiiler Hazreti Hüseyin'in şahadetini anmak istediklerinde Sünni kesimin saldırısına uğruyorlardı. 998 yılında böyle çatışmalar ortaya çıkmıştı. Bu çatışmalar giderek savaş niteliğini alacaktır. 1049 yılında Şiilerin Muharrem ayinleri resmen yasaklandı. Fakat çatışmalar ertesi yıl da sürdü gitti. 1082 yılında, Kuran'ı Muaviye gibi mızrağın ucuna takan Bağdat Sünnileri Kerh Mahallesi'ne saldırmışlardı.

Bu mücadele, yine Ehlibeyt yandaşları ile yönetim yandaşları arasında oluyordu. Abbasi devleti de Ehlibeyt'i ezmek için her yola başvuruyordu. Ehlibeyt imamlarının mezarlarına bile tahammül edilmiyordu. 850 yılında Halife Mütevekkil emir verdi. İmam Hüseyin'in mezarı, mezarın çevresindeki evler yıkıldı. Sonra orası sürüldü ve ekilen biçilen tarla haline getirildi. Mütevekkil, orasını üç gün içinde terk etmeyecek halkın da öldürüleceğini duyurdu (İbn Kesir, c.10, s.528).

Bu süreçte İslam ülkelerinde koyu baskıya karşın Alevi nitelikli anlayış yaygınlaşmaya devam ediyordu.

Alevi Devletleri

Alevilik bir muhalefet hareketi olarak ortaya çıktığı için yönetim ideolojisine uygun değildi. Buna karşın siyasal-sosyal-ekonomik gelişmeler, zaman zaman Alevi güçlerin iktidara gelmesine de yol açtı. Böylece bazı Alevi devletleri ve beylikleri ortaya çıktı. Bunların belli başlıları şunlardır:

Fatımi Devleti: Bu devletin ismi, Peygamberin kızı Fatıma'dan gelir ve Fatımasoylular demektir.

Fatımi Devleti 909 yılında Ubeydullah tarafından kuruldu. Kuzey Afrika da dahil olmak üzere Kufe'yi bile ele geçiren Fatımiler, Kahire'yi kurdular ve burasını başkent yaptılar. Bu devlet 1171 yılında Türk padişahı Nureddin tarafından yıkıldı.

Bugünkü El Ezher üniversitenin de kurucusu olan Fatımiler İslam dünyası içinde fikir rönesansı yaratmışlar ve İslam'ı okul yoluyla Hindistan'a sokmuşlardır.

Deylemli Büveyhoğulları Devleti: Bunlar Abbasilere bağlı iken 935 yılından itibaren bağımsızlık kazandılar ve yüzyıl boyunca egemenliklerini sürdürdüler. Şiraz'ı merkez yapan Büveyhoğulları (18 Zilhicce h. 352'de) 964 yılında Gadir-i Humm nedeniyle Gadir Bayramı'nı başlattılar ve bunu Bağdat'ta yaptılar. Yine bunların hükümdarlarından Adudüddevle, Hazreti Ali'nin bilinmeyen mezarını ortaya çıkarttırdı orayı ve bir ziyaret makamı haline getirtti. Bu padişah İmam Hüseyin'in kabrini de yeniden yaptırtmıştır.

Aridoğulları Devleti: 939'da Şam, Trablus, Taberiye bölgesinde kuruldu. Rayıkoğlu Muhammed'in kurduğu bu devlet onun ölümüyle de yıkıldı.

Tağlibi Hamdanoğulları Beylikleri: Arap kökenli bu beyliklerden birincisi 905 yılından 978 yılına kadar Musul'da egemen olmuş idi. Aynı sürede bu ailenin bir kolu da Halep'te yönetimi elinde bulundurmuştur.

Lazkiye Tenuhiler Devleti: Bu beylik de 968 yılında kuruldu ve 1084 yılına kadar bağımsız kalabildi.

Hammudoğulları Devleti: Bunlar Endülüs'te (İspanya) 1016 yılında bağımsızlıklarını ilan ettiler ve 42 yıl bağımsız olarak yaşadılar.

Ahmeroğulları Devleti: Bunlar da İspanya'da, Zaragoza dolaylarında 1232 yılında bağımsızlıklarını ilan ettiler. Bunlar 1490 yılına kadar bölgenin egemeni idiler. Haçlı kuvvetleri Ahmeroğulları Devletini 1490 yılında yıkmıştır.

İsmaili Devleti: 1070'lerden sonra Hasan Sabbah tarafından kurulmuş olan bu devlet, İslam dünyasında gerilla eylemlerini organize etmesiyle ünlü idi. Bu devlet 1256 yılında Moğol Hakanı Hülagü tarafından yıkılmıştır. (Kaynak: Muhammed Emin Galib et-Tavil, Nusayriler, s. 159 vd.)

Safavi Devleti: Fatımilerle birlikte, Alevilerin en büyük iki devletinden birisidir. Bu devletin kurucuları Türklerdir. 1501 yılında Erdebilli Şah İsmail'in kurduğu bu devlet 18. yüzyılın ilk çeyreğine kadar yaşamıştır.

sorulariniz olursa hem sunnilik icin hem alevilik icin yahut sia icin buyrun sorun ...Elimden geldigince anlatmaya calisirim...

Artik bu düsmanlik bitsin...

Bana soracak olursaniz hangi tarafdanim

en ayrim yapmam...Ne aleviyim ne sunniyim..Ne mezhepciyim ne baska birseyim...
Ben Kurani kerimi kitabim bilirim onun emirlerine uyarim ve kurana uyan her hadisi kabul ederim uymayanlari Diyanet gelse bana yutturamaz..

Yani kisacasi Müslümanim sadece..hic bir örgütü yahut dernegi kabul etmem smile.gif)

ve cemden bir bölüm link olarak attiyorum bir dinleyin bakalim Sunnilige karsi ne var cemde...Ve cemde ne yapiliyormus mp3 olarak dinleyinde öyle karar verin...

Yarin mahserde hesap var kardeslerim , bilmeden konusmak bilmiyormusunuzki küfürdür...Bilin ,dinleyin, ondan sonra karar verin

tikla dinle iste smile.gif
sosyolog..
güzel bir yazı olmuş teşekkürler
mesdo
aleviliğin tarihçesi incelendiğinde karşımıza hurufilik çıkar
ahmed cevdet paşa bu konuda geniş bir risale yazmıştır

hurufilik bir anlamda ateşe tapmaktır mecusiliğin bir koludur
ancak hurufilikğin bozulması ve hurufilerin bir anlamda kendilerini saklama yöntemi alevilik adını almıştır

inançları tamamen putist bir inançtır
ancak içlerine sislamdanda karıştırmalar yaparak akılları sıra müminleri kandırmakta ve kendi saflarına çekmektedirler

keza nevrozda hurufilerden kalan bir gelenektir
Muhabbetci
ALINTI(mesdo @ Sep 1 2007, 12:29 PM) *

aleviliğin tarihçesi incelendiğinde karşımıza hurufilik çıkar
ahmed cevdet paşa bu konuda geniş bir risale yazmıştır

hurufilik bir anlamda ateşe tapmaktır mecusiliğin bir koludur
ancak hurufilikğin bozulması ve hurufilerin bir anlamda kendilerini saklama yöntemi alevilik adını almıştır

inançları tamamen putist bir inançtır
ancak içlerine sislamdanda karıştırmalar yaparak akılları sıra müminleri kandırmakta ve kendi saflarına çekmektedirler

keza nevrozda hurufilerden kalan bir gelenektir

Ahmet cevdet pasa sanirim arasdirmasinda tarihi ve Fazlullahi okumayi unutmusdur...Hurufilik ne yapmisdir..

Ögretisi Ademde Hakk yazilidir.Hakk ademdedir demeleriydi..

Ne tuhaf Hallaci mansurda bunu demisdir ve ise bakki onuda öldürmüslerdir..Alevilere hurufilik karisdi demek sadece bir baska kötülemekdir ....
Zaten hurufilik mecusilikle hic alakasi yokdur , Islamin azerice seklindeki aciklamasidir, ve acikcasi Fazlullahin Damadi Seyyid imameddin Nesimi dünyaca kabul edilmisdir..

Mende sigar iki cihan ,Men bu cihana sigmazam
Lamekan menem, kevnü mekana sigmazam

Diyen Nesimi sadece tüm evliyalarin Vahdet birligini savunmusdur, mürsüdü Fazlullahdan ögrendigi gibi yani sürede Sayilarlan kuran desifre etmesini denemisdir...

Egerki Kuran desifre etmek Kafirlikse, ve bundan dolayi Idami hakk ise..Said nurside desifre etmeye calismisdir ve ondan baska daha niceleri..

Yazindan belli oluyorki, kulakdan duymalar, ve yalan yanlis kitaplardan okumussun ..

Lütfen KArdeslerim..Müslümana yakismiyor bunlar..Ne cabuk camur atiyorsunuz ?? Hicmi aklina gelmedi Cevdet pasa menfaati icin uydurma seyler yazdigini??

Alevi düsmaniydi dabiki Aleviler Islam icinde yazacak hali yokdur...

Sen düsmanlarina onlar ayni benim gibi , herkes onlari sevsin dermisin biggrin.gif

Eger bu konuda bilgi istiyorsan burda özel bir yer acariz yahut burda devam ederiz...Sana seyyid imameddin nesimiden tut Hallaci mansura kadar bütün Vahdet birligini yazar aciklarim...

Alevileri Islam disi tutmaya calismak , ALLAHA peygamberine ve insanliga Küfürdür...Karsindaki cemde ALLAH ALLAH diye zikir ediyor, YA MUhammed diye sefaat diliyor....Bumu yanlis??

Semah dönüyor diyemi yanlis yoksa?? O zaman Mevlevilerde yanlis olmasi lazim....
aLaTurCa
yukarda detayi ile zaten alevilik anlatilmis, benim kisaca demek istedigim aleviyim diye gecinen ateistler cok, benim alevi arkadaslarim oldu halende var gorustuklerim, iclerinden birtanesi muslumanligi secti zaten, ama digerleri alevilik hakkinda hic bir bilgisi yok sadece ''aleviyim'' diye etrafa kendilerini gosteriyorlar, birkeresinde budist bir arkadasimiz alevilik nedir diye alevi arkadasima sorunca ben anlattim onun yerine ne icerdigini kisaca, cunku bilmiyor, ve yeni genclik bu sekil dinsiz olarak yetisiyor.
Birde su var musluman toplumunda aleviler ( orta yas uzeri) musluman gibi davraniyor bildiklerini anlatiyorlar yani ikyuzluluk edenlerde var.
Kisaca bir toplum adina yorum yapmadan once, arastirmak gerek ne icerdigini, ve elbette diger goruslerden insanlarda bizim dinimize saldirmak yerine arastirmalari gerek yorum yapmadan once.
Muhabbetci
ALINTI
yukarda detayi ile zaten alevilik anlatilmis, benim kisaca demek istedigim aleviyim diye gecinen ateistler cok, benim alevi arkadaslarim oldu halende var gorustuklerim, iclerinden birtanesi muslumanligi secti zaten, ama digerleri alevilik hakkinda hic bir bilgisi yok sadece ''aleviyim'' diye etrafa kendilerini gosteriyorlar, birkeresinde budist bir arkadasimiz alevilik nedir diye alevi arkadasima sorunca ben anlattim onun yerine ne icerdigini kisaca, cunku bilmiyor, ve yeni genclik bu sekil dinsiz olarak yetisiyor.
Birde su var musluman toplumunda aleviler ( orta yas uzeri) musluman gibi davraniyor bildiklerini anlatiyorlar yani ikyuzluluk edenlerde var.
Kisaca bir toplum adina yorum yapmadan once, arastirmak gerek ne icerdigini, ve elbette diger goruslerden insanlarda bizim dinimize saldirmak yerine arastirmalari gerek yorum yapmadan once.

Tsk ederim evet , yukarda yazdim elimden geldikce detailleri ile beraber...Ve sanirim aleviligin kafirlikle hic alakasi olmadigi belli oldu....

Yanliz bir noktada sanirim istemeyerek bir yanlis kelime kullanmissin....Alevi müslüman oldu demissin, zaten Aleviyim diyorsa müslümandir , yoksa Atheist olupda ben müslüman derse yalancidir..Yada cahildir, bilmediginden konusuyordur...

BU ayni suna benziyor, biri :" Ben atheist hanefiyim! " demesine...Böyle birsey olabilirmi? Dabiki olamaz..Cünki hanefiyim diyorsa müslümandir, Atheistim diyorsa hanefi olamaz...

Demekki Aleviler müslümandir , ve öyle kabul etmemiz gerekir onlari...Ha atheistim diyorsa o zaman alevi degildir...Münkirdir kurana göre...Ama ALLAHA iman ettiyse,ve aleviyim diyorsa müslümandir...

Emirleri yerine getirmiyorsa sadece günahkar olur...Ama kafir olmaz...Cünki ALLAHIN varligina inaniyor, lakin emirleri yerine getirmiyor...Sunni nice arkadas var degilmi namaz kilmayan , oruc tutmayan o zaman bunlarda kafir sayilmasi lazim smile.gif
jetlii22
ALINTI(SimRe @ Aug 29 2007, 10:51 PM) *

madem sordun anlataım..

rockerr bu yaklaşımın hiç de hoş değil...yine yaptın çocukluğunu....toplum içersinde kimseyi böyle zan altında bırakmaya hakkın yok....bir konuyla ilgili adam gibi fikrin varsa sunarsın....ortamı çirkinleştirme.... angry.gif

neden ?? nereyi çirkinleştirmiş.. böle bişey var ama genelde alevilerin çoğunluğunda göremezsin. yoksa mum söndü diye bir hadise var. Ama alevilerin çoğunda yok. belli kısmında var sadece.
ayna
mum söndü oyunu diye bence bir şey saçma yani.ben hiçbir vicdan sahibi insanın bunu yapacağını zannetmiyorum.
Muhabbetci
ALINTI(jetlii22 @ Sep 1 2007, 07:31 PM) *

ALINTI(SimRe @ Aug 29 2007, 10:51 PM) *

madem sordun anlataım..

neden ?? nereyi çirkinleştirmiş.. böle bişey var ama genelde alevilerin çoğunluğunda göremezsin. yoksa mum söndü diye bir hadise var. Ama alevilerin çoğunda yok. belli kısmında var sadece.

Tarihden ispat getirirmisin bana...Nerde ne zaman , hangi alevide, hangi mezhepde , hangi kisimda gerceklesmisdir bu??

Kim akdarmisdir, nerden duydun, hangi kitap..Yazari kimdir...

Bunun yani süre :" Müslümana iftira atan dinden cikmisdir!" diyen Peygamberimizi hatirlatayim ben...

Hicmi vicdanin sizlamadi bunu yazarken????? Namuslan oynuyorsun , namus...

Ama haklisin sende, temiz suyu camura bulamak kolaydir...

Gercekden inanamiyorum ya, ben alevilerin cemlerinde cok bulundum...ALLAH sahidimki tam bir ihlas ile Zikir edip SALAT kiliyorlar...

ALLAH cümlesinden razi olsun...Nereyse gittimse uzakdan yakinda senin dediginle karsilasmadim..

Kadinlar bir yanda erkekler bir yanda oturuyorlar...Kadinlar basi örtülü oluyor ...ve ellerinden ayaklarindan baska hic bir acik bölge bile yokdur...

Sorunca diyorlarki:" ALLAH önünde zikirde hayadir kapanmak!"...

Bu insanlara mum söndü diyorsun...

Yarin hesap var hicmi vicdanin sizlamadi be güzel kardesim bunlari yazarken cray.gif
jetlii22
ya ben bunu sadece eski alevilerde duydum. mevcut şu ankilerde zaten böle bişey söz konusu deil. ama eskilerde köylerde böle hadiselerin olduunu duymuştum. ama kaynak gösteremem. ve kimseye iftira atmadım atmam da. Belki böle bişey olmayabilir ama ben duydum..
imamhatiplim__34
ALINTI(Aznavur @ Aug 31 2007, 11:16 AM) *

Hz. Ali (r.a) yani sizin dilinizde ali, namaz kılmazmıydı, oruç tutmazmıydı, içki içermiydi vs.vs.vs.

Madem Hz. Ali (r.a.) taraftarısınız, bari onun yaşadığı gibi yaşayında Hz. Ali (r.a) ile sizin yaşantınız birbirine tezat düşmesin...

gerçekten anlam veremiyorum. yani tamam Alevilik kötü demiyorum, ama Alevilerin lider olar k gördükleri kimdir Hz. Ali (r.a.) değilmi.
peki sizin yaşantınızla O'nun yaşantısı siyah la beyaz kadar birbirine zıt. neden acaba bunu anlamıyorum bir türlü.

kardeşim vallahi ellerine sağlık çok güzel demişsin...alkışlıyorum seniii clapping.gif clapping.gif
Muhabbetci
ALINTI

Eyvallah ben aciklim sunu...

Evvela kurani kerimde NAMAZ kelime olarak hic gecmez...Arapcasi"SALAT" dir...Salat ise :" BAG KURMAK" anlamlarina gelmekdedir....
Kurani kerimde bes vakit diye namazda gecmez, üc vakitdden bahseder kuran bunlar sirasiylan...

Alevilere kizarken, kendi mezheplerinizi nicin bakmiyorsunuz...her mezhep aynimi kiliyor namazi??

Bakin madem namaz olayi bu kadar acik bir olaydir nicin o zaman Dört mezhep bu kadar ihtilaf icinde bu konuda?? Cünki kuran ayetlerin yaninda biri bunu kabul etmis biri onu kabul etmis...Aleviler ise üc vakit namaz kilmakdalar...Ve kurani kerimde üc vakit gecdiginden cokda dogru kiliyorlar...

Haa bes vakit kilmak simdi yanlismi yok yanlis degil..Ibadet daima güzeldir...Besde kilarsin yüzde kilarsin...

Ama namazi dogru kilmiyor diye fasik ilan ederseniz o zaman dört mezhebin hangiisne uymak gerekir siz karar verin?? Bir alevi arkadasimiz simdi deseki ben sizin gibi namaz kilacagim , ve siz ona hanefiyi ögretseniz , saafi deseki dur olmadi böyle dogru , Maliki diyecek hayir olmaz böyle daha güzel...Hanbeli diyecek hic biriniz namazi bilmiyorsunuz benim yapdigim dogrudur...

Bumu yani Namaz kilmak?? Daha dört mezhep arasiinda bir ortak karar alamamis ama nedense aleviler hemen göze batar...

Öncede belirttigim gibi Muaviye Mescidlerde küfür ettirmisdir Ehlibeyte onun icin ehlibeyt yandaslari mescidleri terk etmisdir...

Bunun yani süre söylermisiniz bana Hz Ali hangi mezhebe göre namaz kilmisdir??
HZ Muhammed Hangi mezhebe göre kilmisdir??
Onun gibi namaz kilmak istersem hangisine uymam lazim acaba???

smile.gif

Insanlarimiz alismis temiz suyu kirletmeye...Yahu biriniz ciksinda Bu su kirliymis temizleyelim desin...

Nicin kardesinin gözündeki toru görürsünde kendi gözündeki körlügü görmezsin????

Bu durumda şunu düşünebiliriz:

a) Ya, bugünkü Müslümanların kıldığı namazı eskiden bütün Ortadoğu dinlerinin peygamberleri (Yahudi, Hıristiyan) kılıyordu...

cool.gif Ya da Kuran'da dile getirilen namaz, bugünkü namazdan farklı bir şeyi ifade etmektedir.[/b][i]

----------
yönetici notu : copy/paste yasak.
RuhulhaK
ALINTI
Ya, bugünkü Müslümanların kıldığı namazı eskiden bütün Ortadoğu dinlerinin peygamberleri (Yahudi, Hıristiyan) kılıyordu

Bu size ilginç mi geliyor ?
Kaveller
ALINTI
kuran ayetlerin yaninda biri bunu kabul etmis biri onu kabul etmis...Aleviler ise üc vakit namaz kilmakdalar...Ve kurani kerimde üc vakit gecdiginden cokda dogru kiliyorlar...

tanıdığım hiçbir alevinin namaz kıldığını görmedim ,bırakın namaz kılmayı camiye adım atmazlar kur'ana zaten iman etmezlar zira haşa onun muaviye tarafından değiştirildiğini söylerler .

jetlii22
Muhabbetci bak bi çok kişi aleviliği tanıtmış burda. sen kalkmışsın beni iftiracı, kafir ilan edion. Kimin kime hakkı geçtii ortadadır. Zaten bi iftira olsa yönetim müdahale ederdi.
aleviyusuf
ALINTI(Kaveller @ Aug 30 2007, 11:51 PM) *

aleviyusuf son yazdığınız yazıyı okuyamadım lakin şu bir gerçek ki toplum olarak herşeyi magazinleştirmeye acaip bir merakımız var veyahut bir toplumu/cemaati babannelerimizden dinlediğimiz söylencelerle tarif etmeye pek meyilliyiz .mumsöndü iftirasına katiyyen itibar etmiyorum bir cemaat hakkında söylenceler ile fikir edinemezsiniz .

sn moderatör.itibar etmemenize memnun oldum fakat.şuda bir gerçekki pekçok sünninin kafasında böyle bir düşünce var.asıl sorunda bu bence.bu düşünceler nerden geldi.nasıl bukadsar yayıldı ve halendahada yayılıyor.hiç böyle bişey olmadığı halde bu dedikoduyu yaşatan ney.malesef şu gerçekki mum söndü karalaması yaşayan bir dedikodu ve biz aleviler bu soruya hep muhatap kalıyoruz.alevilik eline beline diline sahip olma felsefesine dayanır.hadi dinsiz imansızı kabul ettik.bizim inancımız sünniler gibi değildir.sizlere göre inançsız sayılabiliriz.ama bu iftirayı haklı çıkarmıyorki.
Kaveller
Aleviyusuf mumsöndü olayına hiç bir şekilde inanmıyorum bu konuda fikri sabitim ama sizde çok iyi biliyorsunuzki alevilerin cem evleri vardır cem yaparlar namaz kılmazlar .
aleviyusuf
ALINTI(tin @ Aug 31 2007, 10:54 AM) *

ALINTI(aleviyusuf @ Aug 30 2007, 11:40 PM) *

merhaba.
bu yazdıklarınızı ister istemez üstüme alındım çünkü soruyu soran bendim.dikkat!soruyu soran bendim. yani burada bir isnat etme yok sadece soru var.bu sorunun sebebi de bir çok kişiden aynı şeyi duymuş olmamdan kaynaklanıyor.kırılıp,incinmekte haklısınız.yani aleviler adına böyle bir "dedikodu" çıktığı için.tarihte böyle bişey yaşanmışmıdır bilemeyiz.ya da alevilere bu iftirayı atan bir müslümanmıdır onu da bilemeyiz.ki müslüman olsa ne olur,her müslüman dinini tam manasıyla bilip yaşıyor mu?herkes hakkıyla yaşasaydı bugün müslümanların hali böyle olmazdı...hem ateist olmanıza rağmen bu tepki yersiz değil mi?yahudi ya da hristiyanları da böyle savunuyor musunuz haksızlığa uğradıkları zamanlarda?
bende sorularıma cevap istiyorum.nasıl ibadet edersiniz?ne bileyim bir araya gelince ne okursunuz mesela?zikir yapar mısınız?sizce bugünün alevileri aleviliği saptırdı mı?aleviliğin saptırılmamış hali yani özü nasıldır?

hoş kalın

sn arkadaşım.ben aleviliği temsil etmiyorum.benim alevilik hakkındaki düşüncem,alevilik temelde eski inanışlarla islam inanışının harmanlanmış halidir.bahsettiğim anadolu aleviliğidir.benim ateist olmam alevi kültüründen geldiğimi değiştirmez.alevilik sürekli baskı altında kalmıştır.yazılı kaynakları yok denecek kadar azdır.bizler şii değili
z.bizim inancımızda insan sevgisi ve eline beline diline sahip olmak vardır.alevi olmak için bunlar yeterlidir.alevilikte her inançytan bir parça bulabilirsiniz.büyük oranda ise islam etkisi vardır.fakat sizin islam anlayışınızla bizim islam anlayışımız bir değildir.

mum söndü olayına gelince.siz belki sadece soru sordunuz ama bu soru sorma ihtiyacını niye hissettiniz.dediğiniz gibi hep böyle duydunuz.ama aslında böyle bişey yok.bütün sorunda burda.hiç olmayan bişey yüzyıllardır varmış gibi nasıl zihinlerde yaşatılıyor.bunu sağlayan ney.hiç gören varmı böyle bişeyi.
aleviyusuf
ALINTI(Aznavur @ Aug 31 2007, 11:16 AM) *

sn arkadaşım.anadolu aleviliğinin yazılı kaynakları yoktur.sünni kaynaklarada itibar edilmez.aleviliğin ibadeti yalnız allahadır.peygamberleri hz.muhammet.kitapları kurandır.aleviler ehlibeyt aşığıdır.aleviler emevi hakimiyeti ve yönlendirmesiyle gelişen sünni islamı kabul etmezler.yezit hz aliye cami hutbelerinde beddualar okutmuştur.aleviler camiden uzaklaşmıştır.aleviler cemevinde ibadet eder.semah dönerler zikir yaparlar.alevilerin yolu hz alinin yoludur.şuda gerçekki.sünnilerin islam anlayışıyla alevilerin islam anlayışı bir değildir.
aleviyusuf
ALINTI(Kaveller @ Sep 1 2007, 09:48 PM) *

Aleviyusuf mumsöndü olayına hiç bir şekilde inanmıyorum bu konuda fikri sabitim ama sizde çok iyi biliyorsunuzki alevilerin cem evleri vardır cem yaparlar namaz kılmazlar .

sn kaveller.aleviler cem evinde ibadet yapar bu doğru.fakat namaz zaten dua demektir.yani salat.cemde sünnilerin namazı kılınmaz.ama salat yapılır.kuranda namaz değil salat vardır.alevilerde semah vardır.buda alevi namazıdır.sünni islam anlayışına uygun olmayabilir.ama alevilerin islam anlayışı budur.yezit ve muaviye camilerde ehlibeyte beddua okututmuş,ehlibeytaşıklarıda camiyi terketmiştir.
CAFER
1- alevilikte mum söndü olayı yoktur (böyle bir sorunu sorulmasını ayıplıyorum)
bir arkadaşın da belirttiği gibi mumsöndü benzeri olay sabetycılarda vardır,
sabetaycılar alevi olduklarını söyleyerek kendilerini gizlemişler ve ülkemiz aleyhine faliyetlerine bu şekilde devam etmişlerdir

2- bir arkadaş mezheplerin namaz kılışlarındaki farklılıklardan bahsetmiş
mezheplerin hepsinin namaz kılış şekli (4 mezhep) doğrudur, biri diğerine benimki doğru senin ki yanlış diyemez

3- neden alevi vatandaşlarımız ateizmi seçmektedirler?
bu güne kadar benim karşılaştığım ateistlerin hemen hemen tamamı alevi kültüründen gelmekteydiler
aleviyusuf cevaplandırırsanız memnun olurum
Muhabbetci
Sayin yönetim mesajimi niye kisalttiniz ?? Yoksa agrinizami gitti Dört mezhebin ihtilaflarini buraya dökmem?? Isinizemi gelmedi??

Copy pasta yasak demissiniz...o zaman sizden ricam ne kadar copy pasta varsa bu forumda onlari silin lütfen..Hadisleri teker teker buraya akdarirken cogu kisi copy paste yapmiyormu??

Haksizlik yapmiyormusunuz acaba?? Müslüman olarak bir daha düsünün bakalim ,burda nefsinizemi uydunuz diye..

Simdi gelelim bazi arkadaslarin yazdiklarina....Istiyorsaniz aleviligi detailleri ile aciklama yaparim sorun degil...Lakin bunu yapmamlar ehli sünnet vel cemaat hadislerini copy paste etmem gerekicek ...Aleviligin yanlis bir Islami görüs olmadigini onlarin hadisleriyle ispat edebilirim...

Aleviler namaz kilmaz demis arkadasimiz , kendisi sanirim alevi , ve fazla bilgisi yokdur bu iste...

Lakin bu yanlisdir aleviler cemde namaz kilarlar...

Kurani kerimde Namaz üc vakitdir, Bunlar sabah aksam ve Orta namaz olarak gecer...Namaz nasil kilincak dersek kurani kerimde buda aciklanmisdir..
husu
rüku secde ile diyor..

Cemde her alevi bunu yapar...Husuya dururlar , rükuya dururlar ve secdeye inerler...

Zaten Namazin arapca kelime olmadigini öncede belirtmisdim , arapca Salat kelimesi " Bag kurmak" anlamlarindadir..

Aleviler namaz kilmaz diyen , namazin ne oldugundan haberi oldugundan baskasina isnad ediyor..Cünki egerki Namazin ne oldugunu bilmis olsalardi dört mezhep ayri ayri kilmazdi namazlarini...

Bana halen cevap veren cikmadi...Hz Muhammed Mustafa(sav) hangi mezhebe göre namaz kilmisdir??

ALINTI
sabetaycılar alevi olduklarını söyleyerek kendilerini gizlemişler ve ülkemiz aleyhine faliyetlerine bu şekilde devam etmişlerdir

GÜzel arkadasim Tarihda asla bir mum söndü olayi bulamazsin , hangi tarih kitabini acarsan ac böyle birsey iftiradir...Sabetaycilarda bile desen bu iftiradir...Sayet bildigin bir kaynak varsa buyur getirde hepimiz aydinlanalim...Mum Söndü olayini öncede acikladim...Yavuz sultan selim bahane icin uydurdurttugu fetvalardandir bu...Gidin tarih kitaplarini acin ve garanti bunu bulacaksiniz arkadaslar...

ALINTI
mezheplerin hepsinin namaz kılış şekli (4 mezhep) doğrudur, biri diğerine benimki doğru senin ki yanlış diyemez

Demekki kabul ediyorsun dört mezhebin dördüde namaz ayni kilmadiklari ama yinede her biri dogru kiliyor demelerini...Aciklarmisin biri senin kildigin namazi kilmiyor , yani ellerini baska tutuyor , yahut duasini baska yapiyor ama yinede namazi hak namazi oluyor ...Sen ise hanefiye göre kiliyorsun ve buda hakk namazi oluyor..Ama Alevi baska kilinca bu hakk olmuyor.....

ALINTI
bu güne kadar benim karşılaştığım ateistlerin hemen hemen tamamı alevi kültüründen gelmekteydiler

Turan dursun eski müftülerden ve kendisi alevi degildir , onun yanindakilerin coguda alevi degildir yinede atheistdir....Alevi daima göze batiyor ondan...

Sunni olsun alevi olsun atheist orani aynidir....Ne alevilerde cokdur nede Sunni kardeslerimizde cokdur...

Türkiyede sayilana göre 8 milyon atheist vardir...Bunlarin yüzde 35 alevidir gerisi Sunni ve tarikatda cikmis olanlardir..Yani türkiyenin sayisindada öyledir...

Nedense kulakdan kulaga dolasan bir söylenti hep böyle devam gelmisdir...

Bende cok alevi taniyorum ...Kimisi atheistim diyor kimisi ALLAHI dilinden birakmiyor...Ama atheistim diyenler oranlikla daha az...

Demekki buda yine bir efsane...

ALINTI
Bu size ilginç mi geliyor ?

Sorunuzu acabilirseniz sanirim kolaylikla cevab bulabilecegiz ALLAHIN izni ile..Malesef nereye baglamak istediginizi anlayamadim güzel kardesim...

ALINTI
tanıdığım hiçbir alevinin namaz kıldığını görmedim ,bırakın namaz kılmayı camiye adım atmazlar kur'ana zaten iman etmezlar zira haşa onun muaviye tarafından değiştirildiğini söylerler .

Camiye gitmezlermi ? Cemevine giderler...Camide cemevide aslinda bir ibadethanedir..Yani dolaysiyla Camiye giderler ve sunnilerde cemevine giderler..Cünki Cemde Camide = CEMAAT kelimesinden türemisdir...Dolaysiyla bu sadece kelime degisikliginden yanlis anlasilan konulardan biridir....

Camiye acik söylim ben alevi olsam bende gitmem...Cünki orada aleviyim de bakim sana nasil bakiyorlar...Hemen dislaniyorsun ben bunu denedim...
Hatta su forumda bile nice alevi olduguna inaniyorum , ama dislancaklarindan korkduklarindan demiyorlardir...Buna eminim....

Muaviye kurani degisdirmis diyen alevi tarihden hic birsey bilmiyordur...Degisdirilmis olsa bile Halife osman degisdirmis olabilir...Muaviyenin kuranla yakindan uzakdan alakasi yokdur sadece Siffin savasinda söyle bir hadise gecmisdir...

Savasi kaybedecegini görünce Muaviye , askerlerine emir vermisdir , mizraklara kuran sahifelerini takdirmisdir...Hz Ali:" Ben ALLAHIN kelamina kilinc cekemem demisdir..ve böyle hakem olayi gerceklesmisdir ...Bundan dogan olayda Islamda ilk defa iki halife olmusdur...

ALINTI
Muhabbetci bak bi çok kişi aleviliği tanıtmış burda. sen kalkmışsın beni iftiracı, kafir ilan edion. Kimin kime hakkı geçtii ortadadır. Zaten bi iftira olsa yönetim müdahale ederdi.

Ben sana kafir dedigimi hatirlamiyorum , eger öyle birsey yapdimsa özür diliyorum ...Cünki kafir oldugunu aklimin ucundan bile gecirmedim ...Olsan dahil ben bunu sana söyleyipde rencide etmem..
Eger öyle algiladiysan özür dilerim ...Cünki gönül kirmak gercekden agir bir sucdur...Zira yunus emre söyle demisdir bir dörtlügünde...
Bir kez gönül yıktın ise,
O kıldığın namaz değil!..

Mum söndü var diyorsan, ve bundan eminsen iftira atmis oluyorsun...Cünki sadece kulakdan duyma birseylerden doguyor bu...Farzedelimki ben burda olmasaydim. arkadasimiz o kadar bilgili degil , bazilari burda mum söndü gercekden var sanacakdi ama böyle (Rabbime sükür ) aydinlanmis olacaklar ...

Ben kendim Aleviligi ve sunniligi cokdan asip arkamda birakdim ...
Malda yalan mülkde yalan
var birazda sen oyalan ..
(yunus emre)

Nicin kardesce yanyana yasamak varken , birbirimizi rencide etmekden yanayiz??? Adem evlatlarina bu yakisiyormu???

Yarin mahserde sormayacaklarmi :" Insanlara nasil hizmet ettin?" diye...

Vesselam kardesler
aLaTurCa
ALINTI

Demekki Aleviler müslümandir , ve öyle kabul etmemiz gerekir onlari...Ha atheistim diyorsa o zaman alevi degildir...Münkirdir kurana göre...Ama ALLAHA iman ettiyse,ve aleviyim diyorsa müslümandir...

peki kendini musluman olarak gormuyorsa ben musluman degilim diyorsa biz halen yine ona muslumanmis gibimi davranmaliyiz??? aciklik getirirsen sevinirim.
Allaha inanmak, iman etmek ayri konular, ona bakarsan hristiyanlarda, yahudilerde Allaha inandiklarini soylerler..
Muhabbetci
ALINTI(AqUa @ Sep 1 2007, 11:35 PM) *

ALINTI

peki kendini musluman olarak gormuyorsa ben musluman degilim diyorsa biz halen yine ona muslumanmis gibimi davranmaliyiz??? aciklik getirirsen sevinirim.
Allaha inanmak, iman etmek ayri konular, ona bakarsan hristiyanlarda, yahudilerde Allaha inandiklarini soylerler..

Evvela karsindaki insandir..Müslümandir mecusidir o baska olay...Sanirim bu konuda Söz Mevlana celaddin rumi ye düser...

Gel, gel, ne olursan ol yine gel,
İster kafir, ister mecusi, ister puta tapan ol yine gel,
Bizim dergahımız, umitsizlik dergahı değildir,
Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel.
yoktan'var
ALINTI(CAFER @ Sep 1 2007, 11:41 PM) *

böyle bir sorunun sorulmasını neden ayıplıyorsunuz anlamıyorum doğrusu.böyle bir şey duymuşsam bunu soracağım tabii ki.hem de alevi olan birisine sormak en mantıklısı.hazır bulmuşken kaçırmak olmaz değil mi smile.gif hem bilmemek değil öğrenmemek ayıp.ki burda vardır demiyoruz "var mıdır?" diye bir soru yöneltiyoruz..lütfen ama soru sormak serbest,saygı sınırlarını aşmadığı sürece...
jetlii22
ALINTI(Muhabbetci @ Sep 2 2007, 12:16 AM) *

ALINTI

Ben sana kafir dedigimi hatirlamiyorum , eger öyle birsey yapdimsa özür diliyorum ...Cünki kafir oldugunu aklimin ucundan bile gecirmedim ...Olsan dahil ben bunu sana söyleyipde rencide etmem..
Eger öyle algiladiysan özür dilerim ...Cünki gönül kirmak gercekden agir bir sucdur...Zira yunus emre söyle demisdir bir dörtlügünde...
Bir kez gönül yıktın ise,
O kıldığın namaz değil!..

Mum söndü var diyorsan, ve bundan eminsen iftira atmis oluyorsun...Cünki sadece kulakdan duyma birseylerden doguyor bu...Farzedelimki ben burda olmasaydim. arkadasimiz o kadar bilgili degil , bazilari burda mum söndü gercekden var sanacakdi ama böyle (Rabbime sükür ) aydinlanmis olacaklar ...

Ben kendim Aleviligi ve sunniligi cokdan asip arkamda birakdim ...
Malda yalan mülkde yalan
var birazda sen oyalan ..
(yunus emre)

Nicin kardesce yanyana yasamak varken , birbirimizi rencide etmekden yanayiz??? Adem evlatlarina bu yakisiyormu???

Yarin mahserde sormayacaklarmi :" Insanlara nasil hizmet ettin?" diye...

Vesselam kardesler

Bak kardeş ben mum söndü hadisesini zaten mevcut aleviler için kullanmadım. bu zmanda zaten böle bişey yok. ama öncekilerde ve azınlık konumundaki bazı sapkınlarda bu var. Benim sözüm alevilerin Halislerine deil. Halis olanlar elbette bizim kardeşimizdir. Müslümandır. Fitnelerden uzaktır.

Kaldı ki ben bu görüşümü genele yaymadım. bunu da hatırlatırım. ve iftira ettimi de asla düşünmüorum.
FARUK.
SELAMUN ALEYKUM

konuya bir goz attim hem sevindim hem uzuldum
sevindim cunku artik insanlar kulaktan dolma bir takim yalnislara inanmiyor ve arastirip gercegi ogreniyor

uzuldum cunku hala kor zihniyete esir olmus yuzlerce yil evvel yazilmis iftira dolu kitablari okuyarak yetismis acaba bu tur soylemler yalnismidir arastirsammi dememis arkadaslari gormek hala boyle dusuncelere sahip olmalarindan dolayi cok uzuldum

tam okuyamadim ama sayin muhabbetci arkadasimiz gayet guzel aciklamis bende bir seyler ekleyim

1- mum sondu yani boyle bir seyi hic bir insan yapmaz muslumanim diyen kiyi birak Allahi inkar edenler bile boyle bir cirkinlige bulasmaz hayvanin bile kabul edemeyecegi bir seydir bu tiksindirici insanin agzina yakismayan bu kelimeyi

sirf Allah Muhammed (s.a.a) Ali (s.a) dedikleri icin peygamberin vasiyetine sadik kaldiklari icin bu ve buna benzer iftiralara ugramalari ne kadar dogrudur?

Alevi= mum sondu yapar
sii= tasa tapar
nusayri =Ali ye tapar (hasa)
caferi=cebrailden nefret eder cunku peygamberlik alinin di yalnislikla muhammede getirdi vs.

butun bu iftiralara ugrayanlarin tek suclari Peygamber efendimizin iki emenetinden biri olan ehl-i beyt a.s nin yolundan gitmeleridir sadece bu baska bir sey degil

Hz.Ali efendimiz a.s kafirlere vurar vura lailahe illallah dedirtmistir kilic altinda lailahe illallah diyen biri bastaci edilirken

islami sevmis severek kabul etmis insanlara olmadik iftiralar atilmakta ve sen musluman degilsin denmektedir

siginilan bahanede hazir

muslumansan neden camiye gitmiyorsun camiye gitmeden musluman olunmaz!

Arkadaslar islamda camii varmi?

peygamberimiz s.a.a zamaninda camii varmiydi yuksek minareli suslu cesit cesit renkler halilar varmiydi ? hic biri yoktu

mescid vardi

ve namazin sekli belli olmadan once peygamber efendimiz s.a.a ve ali efendimiz a.s nasil namaz kiliyordu ?

her temiz yer mescittir onemli olan Yuce Allahi insanin butun kalbiyle O na yonelmesi ve zikretmesidir

her insan kendi nefsinden sorumludur baskasinin gunahindan kendimiz sorulu degiliz baskalarinin gunahini arayacagimiza kendi gunahlarimiza bakalim

kimse kimseye muminsin veya kafirsindiye belge veremez bunu sadece yuce yaradan bilir

camiye neden gitmiyoruz?

'' Ya Ali sana soven Bana sovmus olur Bana sovende Allaha sovmus olur''

Peygamber efendimiz s.a.a boyle buyurmusken 80 yil boyunca Hz.Ali, Hasan Ve Huseyn a.s sovulmustur

bu sovguyu duymak istemeyen bazi sahabeler namazdan sonra hutbeyi dinlemeden camiden ayrilirlardi muaviye bunun onune gecebilmek icin hutbeyi namazdan onceye aldirmistir

yani camiyemi gideceksin once sevdigin Peygamberinin ehli beytine lanet edilecek sende amin diyeceksin

daha sonrada sevdigin peygambere salavat getireceksin.

bir arkadasimizda dort mezhebten bahsetmis

arkadasimim!

dort mezheb i kim kurdu, neden kurdu, ne zaman kurdu neden bir degilde dort ve neden bes degil ?

bu ruhsati kim vermis onlara ?

hangi birini peygamberimiz zikretmistir yada peygamberimiz hangi mezheble amel ederdi

butun bunlar sirf ehli beyt a.s taraftarlarini secebilmek icin abbasilerin bir politikasidir

efendim dort mezheb haktir besincisi batildir diye bir laf icad edildi

zaten geriye bir tek alevi mezhebi keliyor (alevi dedim cunku butun Hz.Ali a.s veli kabul edenler Alevidir sia,caferi )

oysa bu mezhebler bir birini tekfir etmis aralarinda kanli catismalar olmus bir birinin kanini helal saymislardir

imam-i azam lakabiyla un salan ebu hanife '' o iki yil olmasaydi numan helak olurdu'' demistir acaba bu iki yil ne idi?

Imam Cafer es sadik a.s zamaninda 4 bin ogrenciye ders veriyordu ve ebu hanife imamdan iki yil ders almistir

yani 4 bin ogrenciden sadece biridir.

son olarak

suclu olan herkesin gozu onunde suc isleyen bir insan bile mahkemeye cikariliyor deliller araniyor oylece hukum veriliyor cezasini cektikten sonra ozgurlugune kavusacak olan bir sucluyu bile mahkeme yargilamadan iceri tikmazken

nasil olurda milyonlarca insan sirf inanci yuzunden karalanir kani,cani,mali ve irzi helal sayilabilir

her seye bir kilif uydurulurda irz a nasil kilif uydurulacak bu zina olmazmi?

Allahin bize vermis oldugu akli neden kullanamiyoruz?

amacim kiseyi incitmek kirmak veya asagilamak degildir sozlerim sadece bu yarayi yillardir taze tutup insanlarin arasinna kin nifak tohumu ekenleredir

Allahin salat ve selami habibine ve O nun tertemiz mutahhar ehli beyti uzerine olsun
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.