Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Veda Hutbesİ __İle İlgİlİ Çok Önemlİ Bİ Sorum Olacak..lÜtfen Bakin..
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ SORU-CEVAP ]·.
muttaki8
cümleten selamun aleyküm....

sevgili din kardeşlerim size biliyormusunuz bilmem ama şunu dile getircektim..

VEDA HUTBESİNDE peygamber efendimiz (s.a) Size iki emânet bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldıkça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. Bu emânetler, Allah'ın kitabı Kur'ân ve O'nun Peygamberinin sünnetidir.

derken ;

şuan camilermizdeki veda hutbelerinde bu size bir emanet bırakıyorum bu emanet ALLAHın kitabı kur'an dır.. yazmaktadır...bunu aklım ermemektedir..
nasıl böle bişey olabilior..ve biz müslümanız diyenler nasıl oluyorda peygamberimizin sünnetlerini görmemzlikten gelebilriz..ALEMLERE RAĞMET olarak gönderilen O değilmi??

daha fasla konuşmak istemioruhm..yorumlarınızı ve yardımlarınızı beklioruhm ey cemaati müslim.....[font=Arial Black]
Selman-ı Aydın
ALINTI
Peygamber Efendimiz (s.a) Size iki emânet bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldıkça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. Bu emânetler, Allah'ın kitabı Kur'ân ve O'nun Peygamberinin sünnetidir.

Ben doğrusunun bu (yukardaki) olduğunu biliyorum. Eğer olaki herhangi bir camiide Veda Hutbesi'ndeki ilgili yerinde "Size bir emanet bırakıyorum, bu emanet ALLAH'ın kitabı Kur'an dır." yazıyorsa benim önerim, o camiide görev yapan imamı uyarın ve o yazının ordan kaldırılmasını isteyin ve doğrusunu assınlar ya da doğru yazılmış bir Veda Hutbesini asılı duran o Veda Hutbesiyle değiştirin.

Bu durumu şöyle yorumluyorum, bazen camiilere gelen müminler hayır olsun, sevab olsun diye tesbih, kitap, veya buna benzer yazılar getirebiliyorlar. Belki bu niyetle getirilen o Veda Hutbesindeki hataya dikkat etmeyip bilmeden asmış olabilirler. Bunu iyi niyetle düşününce aklıma bu geliyor ama bu bilinçli yapılmışsa artık hesabını Allah'a versin, kendisini Allah'a havale ediyorum.

Neyse bu durumda bize düşen yanlışı düzeltmek olmalıdır bence.

Selametle...
Zemahşeri
ALINTI(Selman-ı_Aydın @ Aug 19 2007, 11:29 AM) *

ALINTI
Peygamber Efendimiz (s.a) Size iki emânet bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldıkça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. Bu emânetler, Allah'ın kitabı Kur'ân ve O'nun Peygamberinin sünnetidir.

Ben doğrusunun bu (yukardaki) olduğunu biliyorum. Eğer olaki herhangi bir camiide Veda Hutbesi'ndeki ilgili yerinde "Size bir emanet bırakıyorum, bu emanet ALLAH'ın kitabı Kur'an dır." yazıyorsa benim önerim, o camiide görev yapan imamı uyarın ve o yazının ordan kaldırılmasını isteyin ve doğrusunu assınlar ya da doğru yazılmış bir Veda Hutbesini asılı duran o Veda Hutbesiyle değiştirin.

Bu durumu şöyle yorumluyorum, bazen camiilere gelen müminler hayır olsun, sevab olsun diye tesbih, kitap, veya buna benzer yazılar getirebiliyorlar. Belki bu niyetle getirilen o Veda Hutbesindeki hataya dikkat etmeyip bilmeden asmış olabilirler. Bunu iyi niyetle düşününce aklıma bu geliyor ama bu bilinçli yapılmışsa artık hesabını Allah'a versin, kendisini Allah'a havale ediyorum.

Selametle...

Benim hatırladığım kadarı ile gelene rivayetlerde veda hutbesinin son cümlesinin ne hikmet ise 3 farklı versiyonu vardır.Birinin sonunda emanet olarak kuran belirtilir.Diğerinde kuran ve sünnet belirtilir.Özellile şia kaynaklarına göre de kuran ve ehli beyt belirtilir.
leiteandrea
muttaki kardesim konu hakkında bizi bilgilendirdigin için saol.. dedğin gibi 2 emanet olması gerek ..çok önmli bi konu bu...bunu yok sayamak ALLAH korusun cok seye gebe olur..
icimdeki_endülüs
ALINTI(Zemahşeri @ Aug 19 2007, 01:13 PM) *

ALINTI

Selametle...

Benim hatırladığım kadarı ile gelene rivayetlerde veda hutbesinin son cümlesinin ne hikmet ise 3 farklı versiyonu vardır.Birinin sonunda emanet olarak kuran belirtilir.Diğerinde kuran ve sünnet belirtilir.Özellile şia kaynaklarına göre de kuran ve ehli beyt belirtilir.

Bende hatırlıyorum ve adım gibi eminimki hatda dahada ileri giderek söylüyorum Allah şahidim olsunki Size iki menaet bırakıyorumdaki emanetler birincisi KURANI KERİM,ikincisi ALLAH RASULU S.A.V EFENDİMİZİN SÜNNETLERİ,kuran diyen şahıslar yanlız kuran yeter hadise,sünnete ne gerek var diyen ahmakların zırvası kuran ve ehli beyt diyenlerde şianın kendi kafasından uydurduğu fitneden başka bir şey değil.Bu iki zümreden her şey beklenir,kardeşim sen en iyisi orda asılı olan veda hutbesini yanlışlığını ordaki cami görevlisine yani imama bildir eğer imam değiştirmemekte ısrar ediyorsa onun amiri müftü efendiye çık bu yanlışı düzeltsin ve sende büyük bir hayra vesile olmuş olup sevabından faydalanırısın.Selam,sevgi ve dua ile....
RuhulhaK
ALINTI
kuran ve ehli beyt diyenlerde şianın kendi kafasından uydurduğu fitneden başka bir şey değil

Bu yorumunuz sizin kör taassubunuzdan başka bir şey yansıtmıyor malesef.

Tirmizi, menakıbda bu hadis kur'an ve ehl-i beytim şeklindedir. Bediüzzaman da 4. lema'da al-i beytten muradın sünnet-, seniyye olduğunu açıklıyor. Şianın uydurması dediğin şey ehl-i sünnetin hadis kitaplarındadır. Şimdi de ehl-i sünnetin uydurması mı diyeceksiniz acaba...

Allah basiret versin.
mercan063
ALINTI(muttaki8 @ Aug 19 2007, 01:34 AM) *

cümleten selamun aleyküm....

sevgili din kardeşlerim size biliyormusunuz bilmem ama şunu dile getircektim..

VEDA HUTBESİNDE peygamber efendimiz (s.a) Size iki emânet bırakıyorum. Onlara sımsıkı sarıldıkça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. Bu emânetler, Allah'ın kitabı Kur'ân ve O'nun Peygamberinin sünnetidir.

derken ;

şuan camilermizdeki veda hutbelerinde bu size bir emanet bırakıyorum bu emanet ALLAHın kitabı kur'an dır.. yazmaktadır...bunu aklım ermemektedir..
nasıl böle bişey olabilior..ve biz müslümanız diyenler nasıl oluyorda peygamberimizin sünnetlerini görmemzlikten gelebilriz..ALEMLERE RAĞMET olarak gönderilen O değilmi??

daha fasla konuşmak istemioruhm..yorumlarınızı ve yardımlarınızı beklioruhm ey cemaati müslim....

ewet kardeşim sen doğru biliyorsun ve haklısın peygamber efendimiz veda hutbesinde iki emaneten kasıd kuran ve sünnetti bırakıyor allah yanlış yazanları ve sünneti kabul etmeyenleride islah etsin ne diyelim
nazamarus
selam
kardeşim

Veda hutbesinin o maddesi 4 şık vardır
1-Size allahın ipi kuranı bırakıyorum
2-size Kuranı ve sünnetlerimi bırakıyorum
3-size kuranı ve ehlibeytimi bırakıyorum
4-size kuranı ve peygamberlerinin sünnetini bırakıyorum

şimdi hangisi doğru insan kafası karışıyor ama kuranı bilince sorun ortadan kalkıyor Allah peygamberleri niçin göndermiş kendi sözlerinin aktarılması için yani peygamberler yansıtıcı gibidir. Kuranda allahın sözü olduğuna göre emanet bırakılan Kurandır.
Allah Ayette kitaplarım arasında peygamberlerim arasında fark gütmüyeceksin der .Saygılarımla
FARUK.
selamun aleykum

"Ben sizin aranızdaiki değerli emanet bırakıyorum; onlara sarıldığınız sürece benden sonra asla sapıklığa düşmezsiniz. Onlar Allah'ın Kitab'ı ve benim itretim Ehl-i Beyt'imdir. Bu ikisi, kevser Havuzu üzerinde bana tekrar dönünceye kadar asla birbirlerinden ayrılmazlar. Bakın görün benden sonra onlara nasıl davranacaksınız?

1- Sahih-i Müslim, Kitab-u Fezail-i Ali ibn-i Ebi Talib, c.7, s.122.
2- Sahih-i Tirmizi, c.5, s.328.
3- İmam Nesai'nin yazdığı "EI Hasais", s.21.
4- Müsned-i imam Ahmed ibn-i Hanbel, c.3, s.17.
5- Müstedrek-i Hakim, c.3, s.109.
6- Kenz'ül Ümmal, c.1, s.154.
7- İbn-i Sa'din yazdığı "Et Tabakat'uI Kubra", c.2, s.194.
8- İbn-i Esir'in yazdığı "Camiu'l Usul" c.1, s.187.
9- Suyuti'nin yazdığı "Camiu's Sağir" c.l, s.353.
10- Haysemi'nin yazdığı "Mecmau'z Zevaid", c.9, s.163.
11- Nebehani'nin yazdığı "Feth'ul Kebir", c.1, s.451.
12- İbn-i Esir'in yazdığı "Üsd'ul Gabe Fi Ma'rifet's Sahabe, c.2, s.12
13- Tarih-i ibn-i Asakir, e.5, s.436.
14- Tefsir-i ibn-i Kesir, c.4, s.113.

bu alimlerin hangisi sii acaba?

ALINTI(nazamarus @ Aug 24 2007, 08:34 AM) *

Kuranda allahın sözü olduğuna göre emanet bırakılan Kurandır.

selamun aleykum iki emanetten biri ehli beyt a.s dir

kur ani en iyi bilen peygamber efendimizden sonra ali efendimizdir

Ali kur an ile kur anda Ali iledir onlar bir birinden ayrilmaz (hz.Muhammed s.a.a)

elbette ummetin cozemedigi sorunlarda ehli beyte bas vurmalari gerekirdi oylede olmus bizzat omer bin hattab ''Ali olmasaydi omer helak olurdu sozunu 70 ten fazla soyledini tarih kaydetmistir

jetlii22
ALINTI(Zemahşeri @ Aug 19 2007, 01:13 PM) *

ALINTI(Selman-ı_Aydın @ Aug 19 2007, 11:29 AM) *

ALINTI

Selametle...

Bende Zemaşherinin dedii gibi biliorum. 3 farklı versionu var. smile.gif
nazamarus

----------------------------------------------------
selam
kardeşim
Yukarıdaki yazdığın kişiler kim
ve
Kuranda ali isminin geçtiği bir ayet verebilirsen memnun olurum tabi bulabilirsen.saygılarımla

FARUK.
ALINTI(nazamarus @ Sep 2 2007, 04:40 PM) *

----------------------------------------------------
selam
kardeşim
Yukarıdaki yazdığın kişiler kim
ve
Kuranda ali isminin geçtiği bir ayet verebilirsen memnun olurum tabi bulabilirsen.saygılarımla

ve aleykum selam kardes

gercek bu kisileri tanimiyormusunuz yoksa benmi yalnis anladim?

kardesim sana kur anda hz.ali a.s isminin gectigini soyledimmi? neden boyle bir soru sordunuz?

saygilar bizden efendim
cah
Selamün Aleyküm

Sözkonusu mesele son derece ibretliktir, şimdi vicdan ile olaya şöyle bir baklılınca şu görülüyor;
1-Veda hutbesi aynı anda ençok müslümanın şahit olduğu bir konudur, yani en sağlam olması gereken hadislerden olması gerekir.Hiçbir hadisin bu derece çok dinleyeni şahidi olmamaıştır olamaz.
2-En çok şahidi olan hadis konumundaki veda hutbesinin dahi 3 farklı versiyonu olması esasında hadislerin, siyasi maksatla kullanılmasına çok güzel ve hatta şok edici bir örnektir.
3-Mezheplerin, kendi iddiaları için hadisleri nasıl farklı yorumladıklarına çok açık bir delildir.Zira mezhepler farklılıklarını Kurana değil Hadise bağlamaktadır.
4-Bu 3 farklı versiyonun tek ortak noktası, hepsindede Kuran adının geçmesidir, bu bölünmüşlüğü giderecek tek yolun da tek sağlam ipin Kuran olduğuna iman edilmesindedir.Şunu unutmayın ki; Ayeti kerimede şüphe götürmeyen tek kitap Kuran denmektedir.

muttaki8
ALINTI(cah @ Sep 9 2007, 01:53 PM) *

Selamün Aleyküm

Sözkonusu mesele son derece ibretliktir, şimdi vicdan ile olaya şöyle bir baklılınca şu görülüyor;
1-Veda hutbesi aynı anda ençok müslümanın şahit olduğu bir konudur, yani en sağlam olması gereken hadislerden olması gerekir.Hiçbir hadisin bu derece çok dinleyeni şahidi olmamaıştır olamaz.
2-En çok şahidi olan hadis konumundaki veda hutbesinin dahi 3 farklı versiyonu olması esasında hadislerin, siyasi maksatla kullanılmasına çok güzel ve hatta şok edici bir örnektir.
3-Mezheplerin, kendi iddiaları için hadisleri nasıl farklı yorumladıklarına çok açık bir delildir.Zira mezhepler farklılıklarını Kurana değil Hadise bağlamaktadır.
4-Bu 3 farklı versiyonun tek ortak noktası, hepsindede Kuran adının geçmesidir, bu bölünmüşlüğü giderecek tek yolun da tek sağlam ipin Kuran olduğuna iman edilmesindedir.Şunu unutmayın ki; Ayeti kerimede şüphe götürmeyen tek kitap Kuran denmektedir.

bunu zaten bilioruz....ama yani ALLAH herkese akıl mantık vermiş..diyosunuzki 3 farklı sekli var..nasıl yani ..PEYGAMBER EFENDİMİZ veda hutbesini okurken 3 sekildemi söledi...hangi akıl mantıkla bunu düşünüp söleyebilriz..bunu tek bi gercegi vardır arkdaslar tek....ben şuna inanıyorumki şuan din kültürü ve ahlak bilgisi kitaplarında kelimei tehvidi la ilahe illallah diye yaazılması...(muhammeden rasulallah)ın olmasyısı kelimei tehvidi dogruluomu..apacık belkide sünnetimi kaldırmak istiyorlar..bilioruzki hrıstiyanlar ALLAH inancımızı kabul ediyorlar ama peygamber efendimizi sevmiyorlar....bilmioruhm ben hala kitabım KUR'AN a sımsıkı sarılır ama SÜNNETİMİ asla keNARarda bırakamam.bırakmam..ben bazı camideki imamlarımıza sordugumda yanlışık var galiba die kekelediklerine sahit oldum..

nse benim yorumum kesin budur..2 emanettir..ALLAH bizi yolundan ve dogrularından ayırmasın cemaati müslimin ...

LA İLAHE İLLALLAH MUHAMMEDEN RASULALLAH ........
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.