Yardım - Ara - Üyeler - Takvim
Normal Forum Görünümü: Dini Hüküm Nedir?
Islami Forum - Popüler Forum > İSLAMİ KONULAR > .·[ SORU-CEVAP ]·.
Sayfa: 1, 2
yoktan'var
selamunaleykum

Ortalama 25 yıllık evli tanıdığım bir bayan var.3 çocuk sahibi.eşi olacak adam bu hanımı aldatıyor.aldatmanın ötesinde başkasıyla dini nikah ile evlenmiş.şimdi bu nikahın geçerliliği söz konusu mudur?bildiğim kadarıyla değildir.ve daha da önemlisi bu mağdur hanım ablamız ile o adamın nikahları hala geçerli mi?ve bir arada yaşamaları yani en azından aynı ev içinde bulunmaları doğru mu?dinen bir sakıncası var mı?nikah tazelemek gibi bişey söz konusu mudur?ve daha daha önemli olan ise bu çiftin çocukları babalarına nasıl bir tavır takınmalılardır?bir tarafta anne öteki tarafta baba.yani iki arada bir derede..???
RuhulhaK
islami terminolojide aldatmak diye bir kavram yoktur. Varsa zina vardır. Bu beyin davranışı ise dinen caizdir. Her iki hanımla olan nikahı da sahihtir. Kadının da herhangi bir mağduriyeti söz konusu değildir. Burada mağduriyet denilen nefsi heva ve heves , dine dayanmayan kişisel-sosyal algı ve yargılardır. Kabul edilemez. Evlatlar yine babalarına islamın emrettiği şekilde , dosdoğru ve sonsuz saygılı davranmalı. Anne babası kafir bile olsa kişinin bunlara karşı sorumlulukları devam ederken , ikinci bir eş alan babaya çocukların en ufak bir saygısızlığından Allah teala razı olmaz.

Selam ederim.
yoktan'var
öncelikle duyarlılığınız için teşekkür ederim.
yapılan iki nikah da dinen geçerli demişsiniz fakat birinci eşin rızası ve haberi olmadan gerçekleşiyor nikah.ve kocasını yanına yaklaştırmıyor hanım.çünkü incinmiş,kırılmış..islamiyet bunu hoş görür mü?ve ikinci eş birinciyi arayarak hakaret ediyor..(en azından etmişti)
Zemahşeri
ALINTI(tin @ Aug 19 2007, 10:06 AM) *

yapılan iki nikah da dinen geçerli demişsiniz fakat birinci eşin rızası ve haberi olmadan gerçekleşiyor nikah.ve kocasını yanına yaklaştırmıyor hanım.çünkü incinmiş,kırılmış..islamiyet bunu hoş görür mü?ve ikinci eş birinciyi arayarak hakaret ediyor..(en azından etmişti)

İlk eşin rızası gerektiğine dair bir ayet veya hadis var mı?Bu çok iddia edilir ama ben şuana kadar rastlamış değilim.
hamzayurekli
ALINTI(tin @ Aug 19 2007, 10:06 AM) *

Esselamu Aleykum.....

Ya benımAnlamadıgım Bayanların Nefıslerı Dınımızın Önune Gecıyor Neden cunku Nefsı ıtemıyor hayret yaaaa....

Dinimiz En Yüce Din Dinimizin Kıyamete Kadar Hukumlerı Gececek Olan Bı Dındır Ve Kafalardan ne Kadar Uydurmasyon kelımeler cıkıyor..

Veee Kardesımın Dedıgı Gıbı Zina Vardır...ruhul hak biggrin.gif doh.gif

Vee Erkeklerın Kendılerınden Baska Bayan Almasını Gururuna yedıremıyor...

Peygamberım Peygamberım Dıye Şefaitini istiyoruz istiyorsunuz bakıyormusunuz ki hayatına...? Hz.Aişe Validemizin Diger Peygamber Eşine Yapmıs Oldugu Kıskanclıkları Bılmezmısınız......

Bu İnsan Oglunun Fıtratında var Amma Bir Erkegın 4 nıkah hakkı oldugu dınen hkum verılmıstır....

Sudi Arabıstanda Hıc Boyle vakaalar cıkmıyor neden ?..
cunku cocuklar daha kucukken bakıorlar babalarının ıki tane eşi var ...

Hee cocuk dıyor bn ya 1.Eş Olacagım Yada 2. Eş...onlarda adety olmuş....

Ben Şuna Kesın Konusuyorumki Etrafımdakı Musluman bayanların Kocaları 1 Tane Daha Eş alsın Kıyameti Koparırlar..Buna Annem de Dahıl.....

Ahh Su Nefıs Varya Su Nefıs....

Ama Buradan Bır tuya Vermek Istıyorum Bızım Bı Abımızin 2 Eşi Var ... doh.gif

Şöyle Diyor : İnan Kardes Sende iki tane al bleh.gif ..Sor bı neden..Cunku bır rekabet oluyor ınan evde şah oluyorsun padişah oluyorsun kral oluyorsun el ustunde tutuluyorsun....eee bende bı dusuneyım dedım....
Kaveller
Bu imam nikahı meselesi bu ülkede en çok istismar edilen mevzudur.
şimdi bu bey ile imam nikahı kıyan hanımın kanuni olarak hiç bir hakkı olmayacak bu da bir nevi mağduriyet değil mi ?
diyelim bu adam boşadı kadını (imam nikahlı olanı )nasıl bir hak iddaa edecek ,veya hakkını nerden talep edecek .herkes çok iyi biliyorki ikinci eş alma konusunda ''e canım ruhsat verilmiş dörde kadar yolu var ''derler ama ,aynı hassasiyeti boşanmadan sonraki durumlarda göstermezler .
kadın ortada kalır ,çoçuğu da var ise daha vahim bir gelecek bekler .
çünkü tc laik bir devlet imam nikahını tanımaz ,hakkını gidip mahmkemlerde arayamazsın ,tamamen karşı tarafın insafına kalır artık .
eğer devlet islam devleti olsa idi kadının hukunu korurdu ,sözün özü diğer meselelerde islamın kur'anın hükmüne sarılmayan vatandaşlar iş birden çok evliliğe gelince ''ama kur'an da var ,ama ama hz Peygamber birden çok evlilik yapmış ''derler.
ayrıca kadının bildiğim kadarıyla niikâh sırasında kadın isterse boşama hakkının kendisine de verilmesi şartıyla evet diyebilir .yani kadının boşama hakkı var bu beyefendiyi
asiLDuA
1- Kadının hastalığı, yüzünden kadınlık görevini yapamaması. Tedavi imkânı bulunmayan kadın hastalığı, kadının çocuk doğuramayacak durumda olması gibi. Böyle bir durumda hasta kadını boşayıp, başkası ile evlenmek yolu bir çare gibi görülüyorsa da kocasının ve belki çocuklarının yuvasından onu uzaklaştırmak yerine onun rıza ve muvafakatıyla ikinci bir evliliğe imkân sağlamak daha üstün bir özlük hakkı olsa gerek. Böylece ilk eşin hakları da korunmuş olur.

2- Bazı erkekler kendi eşi dışında başka bir kadına öne geçilmez istekle bağlanmış olabilir. Onu zinadan korumanın tek yolu ikinci evliliktir.

Bu duruma göre çok evliliğin mübah oluşu zaruret, ihtiyaç, özür veya geçerli bir maslahattır.

islâm birden çok kadınla evlenebilmek için bir takım şartlar öngörmüştür, Bu şartlar şunlardır:

1- Eşler arasında adaletli kavranmak. Bu insan gücü ile sınırlı olmak üzere yedirmek, giyim, barınma, ilgi ve muâmele konularında adaletli kavranmayı kapsar. Ancak bunun güçlüğüne Kur'an-ı Kerim'de şöyle işaret edilir: "...Eğer adalet yapamamaktan korkarsanız, o zaman bir tane ile veya mâlik olduğunuz câriye ile yetininiz” (en-Nisâ, 4/3). Buna göre eşler arasında adalet yapmama ve zulüm yapma korkusu varsa tek eşle yetinme esası getirilmiştir. Ancak adalet sevgi, kalbin meyli, aşk gibi hususları kapsamaz. Çünkü bunlara güç yetirilemez. İslâm ise insana gücünün yetemeyeceği yükü taşıtmaz. Bununla birlikte, eşlerden birine aşırı derecede meylederek, diğerlerini sevgiden mahrum etmek yasaklanmıştır. Âyette şöyle buyurulur: "Kadınlar arasında adaletli davranmaya ne kadar gayret gösterirseniz de buna güç yetiremezsiniz. Hiç değilse birisine aşırı meyledip de diğerini (ne dul ne kocalı durumda) askılı bırakmayın” (en-Nisâ, 4/129).

Yukarıdaki iki âyet birlikte değerlendirildiği zaman İslâm'da çok eşlilik aslî bir kural değil, fevkalâde hâl ve şartlar bulununca baş vurulabilecek bir ruhsat olduğu sonucuna varılır.

2- Eşlerin geçimini sağlamaya gücü yetmek. İslâm'da bir erkeğin evlenebilmesi için, tek veya daha fazla eş olsun, bunların yeme, içme, giyim ve barınma harcamalarını sağlayacak güce sahip olması gerekir. Hz. Peygamber (s.a.s) şöyle buyurmuştur: Ey gençler. topluluğu! Sizden evliliğin külfetlerini yerine getirmeye gücü yeten evlensin” (Buhârî, Savm, 10, Nikâh, 2,3,19; Müslim, Nikâh, 1,3; Ebû Dâvud, Nikâh, I; İbn Mâce, Nikâh, ; Nesâî, Sıyâm, 43). Evlilik külfetinin başında eşin geçim masraflarının geldiğinde şüphe yoktur.

Çok evliliğe İslâm'ın izin vermesinin Hikmetleri:

İslâm'da tek evlilik, esas, çok evlilik ise istisnadır. Ona ancak ihtiyaç veya zarûret hallerinde başvurulur

sevde.de

Kadının gönül rızası yok ise,Eşi bu konuda adaletli olmalı.İkisi hakkındada adaletli olabilmeli.Eğerki adaletli olmaz ise,O zaman bunun vebali ağırdır.

Velevki gönlü kaymış olsun,İlk eşine bunu danışması o eşinin hakkını korumaktır.Saygı duymaktır.Yalnız bu zamanda kadınlar buna pek yanaşmayacağı için,Sanırım bu konuyu açmaktan çekinmiş olabilir.

İnsalık hali gönül kayabilir.Allahu teala bu erkeklere akıl fikir versin ! helede böyle bir zamanda,2.ciyi düşünmek nefsani dir kardeş.Allah resulu ve sahabesi yaptı diye herkezin 4 tane evlenme ahlakı olabilir ama belirli sebepler olması lazım sırf nefsi olurmu bilmiyorum.

Genelde Nefsi davranarak,yapılıyor günümüzde.Allah resulu ve sahabesi kadınlara ait hükümleri kadınlar vasitasıyla yaymak için en büyük sebep buydu.Şimdiki zamanda adamlar 2.yi tebliğ içinmi alıyor ? peh buna gülerim işte.2.Ciye ya yolda yürürken harama gözünü dikmiş aşık olmuş bu hissinin önüne geçememiştir,yada eşinden bıkmıştır.Bilemiyorum türkiyede buna sebebiyet vericek ne var ? islam ülkesi olsa kabileler meşrebler birleşsin dersin ha keza..Bir şehid eşini himayen altına almak istersin onada tamam gereklidir.

Yalnız bu durumların haricinde olanlarda ben nefsi durum sezmekteyim.Bir erkek yada bayan evlendikten sonra gözlerini haramdan,ırzını haramdan koruyamıyorsa...İkinci eşten ziyade EŞ olarak birbirlerinin imanına faydalı olup düzelmeleri lazımdır.Ama sizin dediğiniz durum artık iş işten geçmiş.Yaptığı nikah büyük ihtimalle caizdir.Yinede bir bilene danışması ve sabretmesi tavsiye olunur kardeş.Allah hayırlı kılsın.
AskaMecnun
ALINTI
Ama Buradan Bır tuya Vermek Istıyorum Bızım Bı Abımızin 2 Eşi Var ...

Şöyle Diyor : İnan Kardes Sende iki tane al ..Sor bı neden..Cunku bır rekabet oluyor ınan evde şah oluyorsun padişah oluyorsun kral oluyorsun el ustunde tutuluyorsun....eee bende bı dusuneyım dedım....

Aman dikkat et kapı dısarıya atılmayasın:))

Nefesini suyunu parayla aldığın devirde adamın gözü kesiyorsa hanımlarının hiçbir eksiğini olmayacağını düşünüyorsa buyrun alsın:))
m_mehmet58
kardeşler,soruya cevap vermek için yazmıyorum.soru soran kardeşimize yeterli cevaplar vermişler diğer kardeşler.benim değinmek istediğim mesele;imam nikahı meselesi:kardeşler,imam nikahı kelimesini kullanmayınız çünkü asıl olan dini nikahtır.böyle;kelimeleri düzeniz,düşüncesiz ve özensiz gelişi güzel yazıp kullanmayalım inşaAllah.imam nikahı diye birşey yok,dini nikah var;imam da dini nikah kıyılmasına vesile olan orada bulunup şahitler huzurunda nikahı kıyan ve dua eden kişidir...vesselam
hamzayurekli
Selamun Aleykum.....

kardeslerımın en delıkanlısı olan kardesım cook guzel acıklamıs dahada bundan sonrası laylaya doner herhalde...

Ve ılk olayı ben gerceklestırıyorum....

Benım anlamadıgım neden 2. bır nıkahı ısterler ..?

CARİYE dene olay var kardesım ...

Nıkahı Basıp yukumluluk Altına Neden gıresın.....

Bırde

ALINTI
diyelim bu adam boşadı kadını (imam nikahlı olanı )nasıl bir hak iddaa edecek ,veya hakkını nerden talep edecek .herkes çok iyi biliyorki ikinci eş alma konusunda ''e canım ruhsat verilmiş dörde kadar yolu var ''derler ama ,aynı hassasiyeti boşanmadan sonraki durumlarda göstermezler .

Kaveller Kardesım bu Sekıl Yazmıs Sasırdım Cunku Bılıncsız bılıncsız konusanlar gıbı olmus...

Hakkını Nerde Idda Edecek ...?

Egerkı Dunyada ısterse hakkını hukuk devletınde yasıyoruz dıye bas bas bagırıyorlar şahit denen olay var alırsın şahitleri verırısın mhkemeye sonra ne hak ıdda edersen kanun gerektırdıgı sekılde alırsın....

Yok Uhrevi hayatı Tercih Edersen Zaten Orada yuce Adaletın huzurunda Şahitede Gerek Yok CUnku Agzın Susa Gozlerın Konusur....Gozun Sussa Elın Yuzun Ayakların Ve Dıger Uzuvların Konusur ....

Onun ıcın Isteyen Hakkını Bı Turlu alır.....

Sonuc ıtıbarı ıle bayan kardesler daha dıkkatlı olucak adamı canından bezdırmıyecek veee bı Rabiatul Adaviyye Olmaya Calısılacak....

Kanımca bızlerde Bır Ebul As Olmaya calısırız ınsallah...

Yeterkı Adım gorelım ......

Yuce Allahımız Ayetınde Soyle Buyurmus.....

''Fezküruni Ezkürkküm Veşküruli Vele Tekfürun.....''

Selametle...
yoktan'var
herkese yazdıklarından ötürü teşekkür ederim.yalnız açık söylemeliyim ki tam olarak tatmin olmadım.yani çok garip.eğer eşin istemiyorsa nasıl bir ikinci eş.bu ne demektir bunun mantığı nedir?bazı haller müstesna ama eşin senin her türlü ihtiyacını karşılıyorsa sana saygıda ilgi de ve daha bir çok gerekli şeyde kusur etmiyorsa nasıl 2. eşe müsade vardır?ben öyle bir durumda olsaydım kabul etmezdim.Allah'ın bildiğini kuldan gizleyemem.çünkü kıskançlık duygusu kadında da var.ve eminim erkekte olduğu kadar.ne eksik ne fazla.(belki bazen fazla bile)..
yanlış hatırlamıyorsam Hz.Ali ikinci bir eş almak istiyor fakat Hz.Fatıma buna razı olmuyor.durumu öğrenen Efendimiz(SAV) Hz.Ali'ye başka bir eş almak istiyorsa önce kızını boşaması gerektiğini söylüyor.bu gereklilik ya da istek bilmiyorum ama böyle bişey duyduğuma eminim.ve tabii Hz.Ali ikinci bir eş almıyor.bu duruma ne diyeceksiniz??
islam ve kulluk
mehlika kardeş güzel açıklamış ikinci eş için gerekli şartları gerçekleştirme durumu varmı? yaptıktan sonrada davranması gerektiği şekilde davranıyorlar mı ?

çok eşlilik şu zamanda vebal yüklenmekdir (bence!) zira bunu yapan sahabi veya Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) gibi bir islam ahlakına ve adalete sahipmiyiz ?

Şuan ikinci eşi geçtik tek eşe ve bir kaç çocuğun olduğu zamanki hasbihaline yetecek kadar kazancımız var mı?

Türkiyenin %99'u buna sahip değil (bence)

nikahların nasıl bir ortamda oluştuğunu , ilk eş ile evlenirken akdleri varmı? vs... bunları bilmeden diğer sorulara sözüm yok.

Hazreti Ali -keremallahu vechehu- hadisesi hanımın rızasına önem vermeye dayanır. Burda Hazreti Ali öyle saygılı idi ki eşine onun kırılmaması için kabul etmemişti ...

Allah-u alem
Allah-a emanet olun
TEVHİD
Hz.Ali ikinci bir eş almak istiyor fakat Hz.Fatıma buna razı olmuyor.durumu öğrenen Efendimiz(SAV) Hz.Ali'ye başka bir eş almak istiyorsa önce kızını boşaması gerektiğini söylüyor.bu gereklilik ya da istek bilmiyorum ama böyle bişey duyduğuma eminim.ve tabii Hz.Ali ikinci bir eş almıyor.bu duruma ne diyeceksiniz??

Güzel kardeşim

2. eşi alabilmek için 1. eşin rızasını almak gerekmektedir diye düşünüyorum.Allahu alem.Zira rıza olmadan yapılan iş zulüm olur. Allah da zalimleri sevmez.

Selam ve dua ile
Kaveller
ALINTI
Egerkı Dunyada ısterse hakkını hukuk devletınde yasıyoruz dıye bas bas bagırıyorlar şahit denen olay var alırsın şahitleri verırısın mhkemeye sonra ne hak ıdda edersen kanun gerektırdıgı sekılde alırsın....

hamza, dini nikah TCK 237/4 maddesi uyarınca suçtur . 2 aydan altı aya kadar hapis cezası vardır. Bu durum eğer ihbar yoluyla Cumhuriyet Savcılarına ulaşırsa, dava açılabilir .
Yani sen iki şahit ile mahkemeye gider isen suçunu ikrar etmiş olursun ve hakkında cezai işlemler başlatılır hakkına aramaya gitmiş iken suçlu olup ceza alırsın .
Burada ceza sorunundan daha büyük ve karmaşık sorun olan nesep, miras, aile sorunları üzerinde yarattığı sorunlardır.
İzin meselesine gelince ,benim bildiğim de böyle bir zorunluluk yok ,kaldı ki izin istense verilecek mi .
islam ve kulluk
bu nikahı kıyan kişi gerçekten islam ahlakı ile ahlaklanmış birisi ise bunlarda problem yaşanmaz ama dini nikahjı oyuncak gibi kullanıp Bakara suresindeki "dinini oyun haline getirenlerin vay haline" ayetince vereceği hesabı düşünsün...

sende biliyorsun ki Kaveller kardeşim hak muhakkak sahibi bulur...
Kaveller
ALINTI(islam ve kulluk @ Aug 19 2007, 11:02 PM) *

bu nikahı kıyan kişi gerçekten islam ahlakı ile ahlaklanmış birisi ise bunlarda problem yaşanmaz ama dini nikahjı oyuncak gibi kullanıp Bakara suresindeki "dinini oyun haline getirenlerin vay haline" ayetince vereceği hesabı düşünsün...

sende biliyorsun ki Kaveller kardeşim hak muhakkak sahibi bulur...

Öyle..
benim meramın da bunu anlatmak .
istismar ...
RuhulhaK
ALINTI
yanlış hatırlamıyorsam Hz.Ali ikinci bir eş almak istiyor fakat Hz.Fatıma buna razı olmuyor.durumu öğrenen Efendimiz(SAV) Hz.Ali'ye başka bir eş almak istiyorsa önce kızını boşaması gerektiğini söylüyor

Aziz kardeşim , böyle bir olay yoktur. Lütfen sadece sahih kaynaklara itibar edelim. Şimdi bu beyin davranışı takva olmasa da, fetvaya sığınmış da olsa, tasvip edilmese de bu nikahlar sahihtir, şer'en-zahiren bir suçu yoktur. Artık varsa bir haksızlık durumu, bu dava ahirete intikal eder.

Fakat evlilik akdi sırasında bayan tarafı böyle bir şart getirebilir, ikinci eşi engelleyebilirdi. Ve böyle olsaydı adam tekrar evlendiğinde ilk nikah geçersiz olurdu. Müslüman bir bayan, bütün haklarını bilip, nikah sözleşmesini buna göre yapmalı ki sonradan işte bu tür durumlar ortaya çıkmasın...

Yine de şahsi fikrim, kadının burada mağdur olmadığı yönünde. Allah adildir , kuralları da adildir. Aksi takdirde, Hiçkimse peygamber ahlakında olamayacağına göre, şer'iatın bu hükmü saçma olmaz mı ? Peygamber ahlakında olamayacağı kesin olan insanlara, bu ahlakta olmayı mecburi kılan bir hak verilmez.
islam ve kulluk
bu hadiseyi nakleden kaynaklar yeterince yüksektir ruh-ul-hak kardeşim

Efendimiz -sallallahju aleyhi ve sellem-in hayatını nakleden 16 ciltlik en sahih külliyatta geçmektedir

asr-ı saadet

yanılmıyorsam 8inci ciltte olmalı ...

onun dışında :

Buhari, "Nikâh", l09

Ebu-Davud, "Nikâh", l3
RuhulhaK
ALINTI(islam ve kulluk @ Aug 19 2007, 11:27 PM) *

bu hadiseyi nakleden kaynaklar yeterince yüksektir ruh-ul-hak kardeşim

Efendimiz -sallallahju aleyhi ve sellem-in hayatını nakleden 16 ciltlik en sahih külliyatta geçmektedir

asr-ı saadet

yanılmıyorsam 8inci ciltte olmalı ...

Şimdi burada islam şeriati ile çelişkili bir durum var gibi görünüyor. Kur'anda mü'minlerin çok eşliliğine izin verilirken, Resulullah'ın hangi gerekçe ile Hz Ali için bunu yasakladığı öne sürülüyor acaba ? Sonraki evlilikler için ilk eşin rızası olması gerektiği kaidesi herhangi bir fıkıh kitabında mevcut mudur ? Eğer böyleyse, hangi kadının kocasının çok eşliliğine izin vereceği düşünülüyor da islam erkeğe böyle bir hak tanıyor ? Kadının kocasına itaati farz değil mi, böyle bir durumda hz fatima'nın hangi gerekçe ile hz Ali'nin arzusunu reddettiği iddia ediliyor, şeriate karşı mı geliyor ?

Ayrıca Hz Fatima gibi üstün bir kişiliğin bu rivayetteki konumunu yadırgıyorum. Rivayet nassla çeliştiği zaman ne yapmak gerekir ? En azından irdelemek gerekir...
Adudiddîn
Selamun aleykum arkadaşlar gercekten hassas bir konu üzerinde tartışıyorsunuz..
zira hepimiz insanız..islami bilinci her ne kadar almış olsak bile hepimizin hisleri duyguları var..
bizler insanız..dogal olarak bu konuda bayanlar bayanları destekleyen rivayetleri, mezhep görüşlerini öne sürecek erkeklerde kendilerinkini..
Benim en sevdigim hadislerdendir:“Müftüler sana kuvvetli fetvalar bile verseler sen, kalbine danış”

atalarımızda bekara boşaması kolay gelir demişlerdir..bence hiç kimse burda başına böyle bir şey gelmeden büyük konuşmasın..
vesselam...
hamzayurekli
Selamun Aleykum.....

Hz.Ali (r.a) Hz.Fatıma(r.a) ile izdivac halınde iken.Ebu Cehil'in kızı ile evlenmek istemiş ben konunun basını bu sekl bılıyorum....

Ve Kanımca Egerkı Nıkah Akdi Uygulanırken Hanfendi şart Kosarsa Benımle Nıkahlı ıken Ustume Bırını alamazssın dıye erkek uygulamak zorundadır..

Ve Daha Evlenmedıklerı ıcın Hanfendınınde Erkege o konuda (2.evlılık hususunda) itaat edemıyor....

Selametle.....
SERPİL
Kadınlar nefslerine hakim olamıyor deniyor, sonra da erkekler 2. bir eş alıyor. Acaba nefsine hakim olamayan kim? Ruhsat verilmiş tabiki ama eşitlik ön planda tutulmuş, ve gerekli şartlar belirtilmiş. Yine Ayeti Kerim de insanların eşit davranamayacığı da belirtilmiş. Anlamadığım insan eşini çok sever, bu sevgiyi nasıl paylaşabilirki?

Bu arada benim tanıdığım 2 eşli biri (çocuğu olmadığı için 2. eşle evlenmiş, şimdi yetişkin çocukları var) aman ne aptallık etmişim diyor.Bizzat bana söyledi. Keşke yapmasaydım diye.
jetlii_fearless
Şimdi dört kadınla evliliğe islam dini izin vermiştir fakat bakın Rasulullah Ahir zmandaki erkekler için ne dior..

"Ahir zmanda benim ümmetim bir kadınla evlenecek." deyince etrafındakiler çıkışmaya başlıyor.. "Olurmu Ya Rasullullah hani sen bize çoğalmayı emretmiştin." diyorlarr.. Rasulullah'ta "Ahir zman imanı kurtarma zamanıdır." dior.. okk. herşeyi dört kadınla evliliğe bağlamayalım.

burdaki meseleye gelirsek; bi kere bu adam evlenmeden önce aldatmış. yani zina etmiş. daha helali olmadan yaklaşmış kadına. cinsi veya daha başka.. önemli diil. bu adamın yaptıının neresi meşru?? doğrusu ben anlamadım..

ALINTI(SERPİL @ Aug 20 2007, 09:05 AM) *

Kadınlar nefslerine hakim olamıyor deniyor, sonra da erkekler 2. bir eş alıyor. Acaba nefsine hakim olamayan kim? Ruhsat verilmiş tabiki ama eşitlik ön planda tutulmuş, ve gerekli şartlar belirtilmiş. Yine Ayeti Kerim de insanların eşit davranamayacığı da belirtilmiş. Anlamadığım insan eşini çok sever, bu sevgiyi nasıl paylaşabilirki?

Bu arada benim tanıdığım 2 eşli biri (çocuğu olmadığı için 2. eşle evlenmiş, şimdi yetişkin çocukları var) aman ne aptallık etmişim diyor.Bizzat bana söyledi. Keşke yapmasaydım diye.

eşit davramıyacaksın zaten sevgi konusunda.. Rasulullah birini daha fazla sevin dior.. okk.. eşitlik sevgi konusunda deil.
SeHaDeatH
Selam hidayete tabi olana ve nefsi arzularını takvası ile bir kenara itmeye çalışanlara olsun!

Nasıl Bir Eş Seçiyoruz?

Allah Rasulü'nün hayatına baktığımızda eşinin vefatı ile hüzün yılı ilan ettiği döneme kadar Hz. Hatice ile evli kalmış, başka biriyle evlenmemiştir. Nasıl bir eştir ki vefatını hüzün yılı olarak ilan etmiştir Peygamber (a.s.)?

Sizi bir nefisten yaratan ve gönlünün huzura kavuşacağı eşini de ondan var eden Allah'tır. A'raf / 189

İçinizden, kendileriyle huzura kavuşacağınız eşler yaratıp; aranızda muhabbet ve rahmet var etmesi, O'nun varlığının belgelerindendir. Bunlarda, düşünen millet için dersler vardır. Rum / 21

Biz erkekler yukarıdaki ayetlerde tanımlanan huzura kavuşacağımız bir eş mi seçiyoruz yoksa endamına cilvesine kanarak mı evleniyoruz? Üzerine iyice düşünmemiz gerekiyor.

Erkeğin Fıtratı

Hanımlar tarafından unutulmaması gereken bir unsur vardır ki ( maalesef bu hep unutulur ve görmezden gelinir ) erkeklerin yaratılışında karşı cinse meyletme ve cinsel istek temel insani ihtiyaçların arasındadır. Bunu bilen Rabbimiz kimi ayetinde erkekleri cennete kavuşmak adına mücadele etmeleri için şu şekilde şevklendirmiştir.

Orada, bakışlarını yalnız eşlerine çevirmiş, daha önce ne insan ve ne de cinlerin dokunmuş olduğu eşler vardır. Vakıa/56

Bu böyledir; onları iri siyah gözlü hurilerle eşlendiririz. Duhan / 54

Çadırlar içinde ceylan gözlüler vardır. Rahman / 72

Birden Fazla Eş

Yapılan yorumlarda günümüzde birden fazla eşin uygun olmadığı nefsi bir tercih olduğu söylenmiş. Oysa İnsanoğlu melek değildir. Evlenme meselesi sadece takva unsuru taşımayan insanın fıtratına uygun nefsi arzuları da içinde barındıran bir hadisedir. Kimi zaman şahit olduğumuz takva sahibi erkeklerin arasında konuşulan bu meselede günümüzde kimi hallerde bir zaruret haline geldiği düşüncesine varılabilmiştir. Erkeğin birden fazla hanıma meyletmesini engellemek hanımlara ilgi, sevgi ve şefkat beklememesini söylemekten farksızdır.

Eğer, (velisi olduğunuz) yetim kızlar (ile evlenip onlar) hakkında adaletsizlik etmekten korkarsanız, (onları değil), size helâl olan (başka) kadınlardan ikişer, üçer, dörder olmak üzere nikahlayın. Eğer (o kadınlar arasında da) adaletli davranmayacağınızdan korkarsanız o taktirde bir tane alın veya sahip olduğunuz (cariyeler) ile yetinin. Bu, adaletten ayrılmamanız için daha uygundur. Nisa / 3

Erkeğin birden fazla hanım ile evlenmesinin caizliği yukarıdaki ayet ile sabittir. Bu konuda da herhangi bir merciden izin alması gerekmediği gibi hiç bir akit, sözleşme ve/veya kanun evlenmesine engel teşkil edemez.

Burada en caydırıcı unsur eşler arasındaki adaleti gözetmenin ne kadar önemli olduğunu ifade eden ayet ve hadislerdir. Ayetin devamını okuduğumuzda Allah Azze ve Cellenin tavsiyesi tek eş yönündedir ve bu eş de yukarıda bahsetiğim "Nasıl Bir Eş Seçiyoruz?" meselesinde uzun uzun düşünecek kadar önemlidir.

Sonuç

Allah'tan gerektiği gibi korkan mümin ve mümineler evvela Allah'ın rızasını gözeten, adaleti savunan ve ihya eden eşler seçerler. Sadece bu kişiler eşlerinin uhrevi ve nefsi isteklerine gerektiği gibi karşılık vermekten çekinmezler.

Biz erkekler Hz. Ali gibi olmadığımız sürece Hz.Fatımaları yanımızda bulamayacağız. Tabi bunun tersi hanımlar için geçerlidir.

Dua ile...
yoktan'var
ALINTI(Ruh-ul-haK @ Aug 19 2007, 11:51 PM) *

Şimdi burada islam şeriati ile çelişkili bir durum var gibi görünüyor. Kur'anda mü'minlerin çok eşliliğine izin verilirken, Resulullah'ın hangi gerekçe ile Hz Ali için bunu yasakladığı öne sürülüyor acaba ? Sonraki evlilikler için ilk eşin rızası olması gerektiği kaidesi herhangi bir fıkıh kitabında mevcut mudur ? Eğer böyleyse, hangi kadının kocasının çok eşliliğine izin vereceği düşünülüyor da islam erkeğe böyle bir hak tanıyor ? Kadının kocasına itaati farz değil mi, böyle bir durumda hz fatima'nın hangi gerekçe ile hz Ali'nin arzusunu reddettiği iddia ediliyor, şeriate karşı mı geliyor ?

Ayrıca Hz Fatima gibi üstün bir kişiliğin bu rivayetteki konumunu yadırgıyorum. Rivayet nassla çeliştiği zaman ne yapmak gerekir ? En azından irdelemek gerekir...[/color]

selamunaleykum..

islamiyetin lideri,rehberi konumundaki insan Efendimiz(SAV)'in şeriat ile çelişen bir karar vereceğini düşünmüyorsunuz herhalde.bence bu olayın içinde de müminler için bir mesaj,düşünüp akletmemiz için bir örnek vardır.bir kere Efendimiz(SAV) islamiyete aykırı bir şey yapamaz.yapsaydı ya da yapmaya meyletseydi zaten ilahi makamdan uyarılırdı.(bazı durumlarda olduğu gibi)demek ki Hz.Ali-Hz.Fatima olayının islamiyetle çelişen hiçbir tarafı yok.demek ki erkek kafasına göre 2.3.4. eş alamaz.tabii burada Hz.Ali'nin Peygamber Efendimiz'e saygısı ve sadakati de önem taşıyor.herşeyden önce Peygamber oluşu.sonuçta en doğrusunu O(sav) bilir..ayrıca şunu katiyen unutmamak gerekir ki çok eşlilik o dönemin bir geleneği,alışılmışıydı.islamiyet ile sadece sınır konuldu.ve Efendimiz tarafından yapılan hiçbir evliliğin nefis yollu gerçekleştiğini düşünmüyorum.ama bu zamandakiler??..bu asırda imanı kurtarmak baş meseleyken bazı erkeklerin nefislerine kurban olmaları ne derece doğru?kurban oluyorlar çünkü geride bıraktıkları ailelerini yıkıyorlar,çocuklarına kendine düşman ediyorlar.bir kere adaleti "kesinlikle" sağlayamıyorlar.zaten konunun kilit kelimesi "adalet" iken ve bunun sağlanması mümkün değilken bu olay baştan kaybetmiştir...
son sözüm şu ki;çoğu erkek(%99,9) nefsi arzularını ve vicdan azabının sebebini din ile desteklemeye çalışarak(dikkat çalışarak diyorum çünkü asla destek bulamazlar) işin içinden sıyrılmaya ve suçlu oluşlarının verdiği o minicik(!) azabı dindirmeye çalışıyorlar.

Rahman'a emanet . . .
SeHaDeatH
Selam hidayete tabi olana..!

Sanırım refleks tepkiler veriyoruz. Sap ile samanı ayırmak lazım. Kaynaksız menkıbeler, kıssalar ile kaynağı Kur'an ve sünnet olan ifadeler aynı kefeye konmamalıdır.

Karıştırıyoruz..! Evlilik hadisesi tavka boyutunda unsurları olduğu gibi elbetteki nefsi bir iştir/ameldir. Sevmek, sevilmek, cinsel ihtiyaçlar vs... Bunların hepsi nefsi ihtiyaçtır. Tıpkı acıkmak, uyumak gibi. Nefsi ihtiyaçları gidermek ile nefse uymak karıştırılmamalı.

Yukarıdaki yazımda dediğim gibi Kur'an izin vermiş, Rasul hayatının bir döneminde uygulamış ve ashabın uygulamasına hiç itiraz etmemiş bir meseleyi varsayımlara göre değerlendiremeyiz.

Erkeğin bu konuda cevaz boyutunda hakkı vardır kimse de aksini Kur'an ve sünnet ışığında, tevile zorlamadıkça, iddia edemez. Fakat bunun bir bedeli vardır. Gerek dünya hayatına dair gerekse ahiret hayatına dair. ( Adalet, maddi imkan, imtihan, haddi aşmama vs. )

Asıl güzel olanı erkeğin sabretmesidir. Sabredenler için ise kıskançlığın ve boş sözün olmayacağı cennet bahçelerinde hurilere kavuşmaktır. Bu konuda sıkıntısı olan arkadaşlarımız Rahman suresini mealini okuyarak tefekkür etmeliler.

Merak edenlere ise kitap önerim Cennetteki Hayat // İbnü'l Kayyim el-Cevziyye

Dua ile..
asiLDuA
Kadınada sorulurmu canım 2.nikah için ! peh ! diyenleri kınıyorum.

Nitekim hz Ali r.a hz fatima var iken başka bir eş almayı istediğinde hz fatimanın buna gönlü yoktu.Ve Allah resulu fatimaya sor rızasını al buyurdu.Fatimanın rizasının olmadığını öğrenince.Allah resulu fatimayi boşa o zaman al buyurdu.Hz Alide budurumdan vazgeçti.

İslamdaki 4 eş için adalet şarttır.Hatta farzdır.Nisa suresindeki ayetler ilede kat'idir.Yukarda vermiştim o ayetleri.

Bazen bazı insanların kadınların yapısı bunu kaldırmayabilir mesela;1.karısı ilk karısı tek yatarken başka 2.kadınla yatmasını kaldıramaz.

Bu anormal değildir.İmanlada alakası yoktur bu tür mevzuların.Şöyle bir baktım yukarıda kiminiz ; yok efendim kadının rızasımı olur hani nerede gibi saygısız laflar etmiş.İslam bu değildir kardeşler.

Kimi insanların yapısı kaldırmaz.Nitekim hz Aise'de Allah resulunu bu konuda çok kıskanırdı.Kadının rızasının alınmasını Allah resulu önermiştir.Bu konuyu ben bir bayandan değil erkekten duydum smile.gif burada kimi erkeklerin kadınların rızasını önemsememesini açıkcası bu yüzden çok kınadım.

Bir bayanın rızası alınmıyor ise o bayan kahrından,üzüntüsünden ölür.Adaletli davranmak kaldıki,Allah resulu dahi adalet konusunda kadınlar arasında ne kadar insanların kainatın en adaletli insanı olsada sorun yaşamıştır üzülmüştür yeri geldiğinde.Allah resulunun hanımlarının hepsinin hikmeti vardır hayatlarına ve islama kazandırdıklarına bakarsak anlarız.

Selametle.
MoqavemaT
İnsanlar Allah Resulünün(s.a.s) çok hanımla evlenmesinin, resule bir nimet olarak görüyor. Fakat bu durum o hanımlara niğmetti. Bu gün hanımlara böyle niğmet oalbilecek bir efendi varsa evlensin...
RuhulhaK
Kadının rızası alınacak diye bir kurala ben rastlamadım. Hangi fıkıh kitabında bu yazıyor bize gösteriniz. Eğer yoksa, kendi kafamızdan dini kurallar getirmeyelim.

Hz Ali ile ilgili yukarıda aktarılan rivayetten de kadının rızası alınmalı diye bir sonuç çıkmıyor. Ayrıca bu rivayet, peygamberi, dinde kendi kızına ayrıcalık tanıyormuş gibi gösteriyor, çok sakıncalı. Bakınız böyle bir hadis de var :

ALINTI
Rasulullah (s.a.v.) bir müfrezeyi cihada yolladı ve başlarına Hz. Ali’yi tayin etti. Müslümanlar bir seferden veya bir gazadan gelirlerse evlerine gitmeden önce doğruca Rasulullah’a gelip ziyaret ederler ve yolculukta geçen olayılar anlatırlardı. Hz. Ali bu seferde bir cariyeyi kendine almıştı.

Arkadaşlarından dört kişi bu cariye olayını Peygambere haber vereceğiz diye kesin sözleştiler. Müfreze cihaddan gelip Nebi (s.a.v.)’in huzuruna gidip yolculuklarını anlattılar. Bu dörtten biri kalkıp “Ya Rasulullah! Ali bir cariye ile cinsi temasta bulundu.” dedi. Rasulullah yüzünü öte çevirdi. Sonra üçüncüde aynı şeyi tekrarladı. Ardından dördüncü şikayetini yaptı. Peygamber (s.a.v.) onlara öfkeyle dönüp “Siz Ali’den ne istiyorsunuz. Ali benden, ben ondanım. O benden sonraki müminlerin hepsinin velisidir.” buyurdu . (Tirmizi, 3796)

Nefsi yorumlarda bulunulmamasını istirham ederim. İslamda tek eşliliğin tasvip edildiğini biz de söylüyoruz. Ama ilk kadının rızası alınacak dediğiniz zaman, şeriatı çelişkili bir konuma getirmiş olursunuz. İslamda 4 evliliğe müsade var, ee, ilk eşin rızası lazım, böyle bir şey olabilir mi.

Selam ederim.
asiLDuA
Tamam arkadaşım gidin 2 ve 4 alın İlk eşlerin rızasını hiçe sayın.Onlar insan değildir.Sadece kullanışlı bir metaı'dır gözlerinizde o zaman sizin yorumlarınızdan ben bunu anlarım.

Biraz Allah resulunun siyerini okuyun.Sahabelerinin cariyeleri ile ilgili evliliklerini okuyun.Kadını aşağılamak ve saygı duymamaktır sizinki.Sizin yaptığınız ilk eşe saygı duymamayı Allah resulunun sahabeleri dahi yapmamıştır.Yüz üstü geçiyorsunuz.İlk eşi taş gibi gören zihniyete Allah onun eşine yardım etsin derim işi zor .
RuhulhaK
Müsteşrikler islamda 4 evliliğe izin var diye islam kadını aşağılıyor diyor. Malesef bizim mücahide kardeşlerimiz de nefislerine uyup bunlarla aynı ağzı konuşuyor. Tekrarlıyorum, benim bildiğim ilk eşin rızası diye bir gereklilik yoktur. Vardır diyenler lütfen buna herhangi bir mezhebin fıkıh kitabından delil getirsin. Öyle bir şey varsa biz de hemen kabul ederiz elbette.
asiLDuA
İslamda 4 evlilik yoktur demedim.4 evlilik vardır ve şartlarıda vardır diyerek ayet dahi aktardım.

Ama siz ilk eşin rızasını unutuyorsunuz.Bunu da Muvahhid zihniyetli erkeklerin umursamaması şaşırtıcı.hz Aliden ö rnek verdim yazıda.

Ya hemen delil getirsin diyorsun kendin niye araştırmıyorsun.bir mantık kurun bakalım,

Ayette eşler arası adalet derken,Sevgi de adaletin işine girer.Sevgiyi eşit olarak vericeksiniz.Ama siz başta ilk eşinizi umursamıyorsunuz,saygı duymuyorsunuz rızasını umursamıyorsunuz.Yani başta bir adaletsizlik oluyor.

Nitekim 2.eşe evet yada hayır demek fitri yapıya dayalı bir cevaptır.Şehid eşlerini himaye altına alınması için ellbette ama nefsi olucaksa kadın biraz durur ve düşünür.Yapısı kaldırır ise kabul eder yapısı kaldırmaz ise kabul etmez.Bu bir zaruret ve iman meselesi değildir.

SeHaDeatH
Selam nefislerine zor gelmesine rağmen doğruyu kabul edenlere olsun!

Sevginin eşler arası adalet kapsamına girdiği yanlış bir tevil olur. Çünkü kişi herkesi aynı derecede sevemez. Bunu kendi vicdanına sorduğunuzda cevaplayacaktır. Adalet hakka riayet ederek eşlere eşit şartlar tanımak ve her birine saygı duymaktır.

( Hz. Aişe'nin kendisini ne kadar sevdiğine ve Rasul'ün de bu soruya cevap vermediğine dair hadis vardı diye anımsıyorum ama kaynak veremediğim için bu iddiam dikkate alınmayabilir. )

Dua ile...
jetlii_fearless
ALINTI(MehLiKA @ Aug 20 2007, 03:45 PM) *

Ayette eşler arası adalet derken,Sevgi de adaletin işine girer.Sevgiyi eşit olarak vericeksiniz.Ama siz başta ilk eşinizi umursamıyorsunuz,saygı duymuyorsunuz rızasını umursamıyorsunuz.Yani başta bir adaletsizlik oluyor.

hayır Mehlika.. sevgi konusunda eşit davranmıyacaksın. bir tanesini daha çok seveceksin. diğerlerine karşı eşit sevgi de bulunacaksın. zaten hepsine eşit sevgi mantıksız olur.. yanlış biliyorsun..
yoktan'var
Mehlika kardeşime kesinlikle katılıyorum Rabbim razı olsun..
kadının rızasını almamak ona zulmetmektir.ve Allah zalimleri sevmez.
belki saçma olacak ama ben şöyle düşünüyorum.çok eşlilik o zamanın geleneğiydi çok normal karşılanıyordu bu durum.ama bu zamanda da tek eşli olmak normal ve garip karşılanan çok eşlilik.siz bile duysanız "falanca kişinin 3 hanımı varmış" diye eminim ki "yaa öylemiymiş,şaşırdım" dersiniz ya da şaşkınlık belirtisi gösterirsiniz..o yüzden en mantıklısı tekeşlilik diye düşünüyorum.yoksa bu zamanda kimse sorsanız 2. eş alıcam diye cevabı net ve açık şekilde "hayır" olacaktır.ya da kaybedersiniz 1. eşinizi..
bu konuda yazılanlar kulağıma iyi küpe oldu aslında.evlenirken baştan konuşmak lazım böyle şeyleri.Allah muhafaza 2. eş falan... dry.gif
asiLDuA
ALINTI
Sevginin eşler arası adalet kapsamına girdiği yanlış bir tevil olur

ALINTI
zaten hepsine eşit sevgi mantıksız olur..

"...Eğer adalet yapamamaktan korkarsanız, o zaman bir tane ile veya mâlik olduğunuz câriye ile yetininiz” (en-Nisâ, 4/3).

Kadınlar arasında adaletli davranmaya ne kadar gayret gösterirseniz de buna güç yetiremezsiniz. Hiç değilse birisine aşırı meyledip de diğerini (ne dul ne kocalı durumda) askılı bırakmayın” (en-Nisâ, 4/129).

( sEVGİ adaletine dair husus ayette zikrolunmuştur ; Yüce Allah: "isteseniz bile kadınlar arasında adalet yapamazsınız. Ba­ri büsbütün meyledip de.,," buyruğunda, kadınlar arasında mutlak adaleti gerçekleştirmenin güç dahilinde olmadığını haber vermektedir. Güç dahilin­de olmayan şey ise, sevgi, cima ve kalpteki yer itibariyle tabii meyil ile ilgi­li hususlardadır. Yüce Allah, insanların durumunu vasfetmekte ve yaratılış­ları gereği, kalplerinin kimisine meyledip, kimisine meyi etmesini önlemek imkânına sahip olmamakla nitelendirmektedir. O bakımdan Peygamber (sa-lat ve selam ona) şöyle derdi: "Allahım, işte bu benim gücüm dahilinde olan hususlardaki paylaştırmanındır, O bakımdan Senin Mâlik olduğun, benim sa­hip olamadığım hususlarda beni kınama!" )

ALINTI
( Hz. Aişe'nin kendisini ne kadar sevdiğine ve Rasul'ün de bu soruya cevap vermediğine dair hadis vardı diye anımsıyorum ama kaynak veremediğim için bu iddiam dikkate alınmayabilir. )

HZ Aise r.a Allah resulune beni ne kadar seviyorsunuz Ya Resulallah s.a.v dedi.

Allah resulu ilk günki gibi ya aise dedi.Bu hadiste ip düğümü lafzıda geçmektedir.Yani kardeşim aktardığınız hadis cevapsız kalmamıştır.Allah resulu hz aisenin sorusuna cevap vermiştir.
jetlii_fearless
ALINTI(MehLiKA @ Aug 20 2007, 08:48 PM) *

ALINTI
Sevginin eşler arası adalet kapsamına girdiği yanlış bir tevil olur

ALINTI
zaten hepsine eşit sevgi mantıksız olur..

"...Eğer adalet yapamamaktan korkarsanız, o zaman bir tane ile veya mâlik olduğunuz câriye ile yetininiz” (en-Nisâ, 4/3).

Kadınlar arasında adaletli davranmaya ne kadar gayret gösterirseniz de buna güç yetiremezsiniz. Hiç değilse birisine aşırı meyledip de diğerini (ne dul ne kocalı durumda) askılı bırakmayın” (en-Nisâ, 4/129).

okk.. mehlika sen ne dediini bilmiosun angry.gif .. adaletten bahsetmioz biz. sevgi konusunda adaletten bahsedioz.. sevgi konusunda adaletli olmayacaksın.. birine aşırı sevgi dierlerine eşit davranacaksın.. Ve bizim dediklerimizi aktarmışsın işte..

eşinin rızası olmalıdır. bu konuda mehlika haklıdır. Burada bazı erkek arkadaşların söledikleri bana biraz kibirli geldi.
islam ve kulluk
Ruhullah kardeşim bir çelişki nitekim kendi mezsajında dile getirmiş bulunmaktasın :

ALINTI
İslamda tek eşliliğin tasvip edildiğini biz de söylüyoruz.

nisa suresinde dört eşliliğe müsaade olduğunu söyleyen yet devamında bir tanesinin bizler için daha hayırlı olacağını söylemiş !

Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem-in böyle demesi Hazreti Ali -keremallahu vechehü-nün daha üstün olanda sabit kalmasını istemesindendir ...

Buharinin açıklaması bu şekilde ...
SeHaDeatH
Selam inananların ne tefrike çıkarmayanların üzerine olsun!

Mehlika kardeş adalet içine sevgiyi katmanız doğru değildir. Örnek verdiğiniz ayetteki meyletme sözcüğü sevgiye işaret etmez. "Meyletme" ifadesi ilgi göstermekle alakalıdır. BU ayetle ilgili kaynak olarak kabul edeceğinizi düşündüğüm 2 müfessirin yorumunu göstereyim.

Mevdudi // Tefhim

Bir kocadan çirkin karısına da, güzel karısına da aynı davranmasını veya genç karısına, yaşlı karısına, sağlıklı karısına ve hasta karısına, iyi huylu karısına ve kötü huylu karısına eşit davranmasını beklemek fazla bir beklenti olur. Bu ve buna benzer durumlar tabiî olarak kocanın birinden çok, diğer karısına eğilim göstermesine neden olur. Böyle durumlarda İslâm hukuku kocadan sevgi ve aşk yönünden karılarına eşit davranmasını istemez. İslâm hukukunun gerekli gördüğü nokta, bir kadının tamamen ihmal edilip kocasız bir kadın konumunda bırakılmamasıdır. Eğer kocası onu herhangi bir nedenle veya karısı istemediği için boşamıyorsa, en azından ona bir eş gibi davranmalıdır. Tabiî bu gibi durumlarda koca gözde olan kadına daha çok ilgi gösterir. Fakat diğer kadını sanki hiç onun karısı değilmiş gibi bir konumda bırakmamalıdır.

Bazıları bu ayetten yola çıkarak Kur'an'ın birden fazla kadınla evlenmeye izin verdiği halde "Ne kadar isteseniz de kadınlar arasında adalet yapamazsınız..." diyerek pratikte bu izni ortadan kaldırdığı sonucuna varmışlardır. Onlar bunun bütün bir emrin sadece bir bölümünü oluşturduğunu görmezden geliyorlar: "O halde (ilâhî kanunlara uyabilmek için) bir kadına tamamen yönelip de ötekini muallakta bırakmayın." Bu emir Kur'an'da izin verilen birden fazla kadınla evliliği gözönünde bulundurduğuna göre batılılaşmış kişilerin, İslâm'ın belli şartlar altında birden fazla kadınla evliliğe izin verdiği gerçeğinden kaçabilecekleri bir boşluk kalmamıştır.

Seyyid Kutub // Fizilal

Tercih ettiği eşine olan eğilimi diğerine veya diğerlerine oranla daha fazla olur. Bu eğilimde bir art niyet yoktur. Yok etmek yada öldürmek mümkün değildir bu eğilimi. Nasıl öldürülebilir ki?.. İslâm insanı, gücünün yetmediği bir konuda hesaba çekmez. Karşı koymadığı bu eğilimi sonuçta bir günah olarak görmez. Hakim olamadığı eğilimde, gücünün yetmediği bir konuda ortada bırakmaz insanı. Aksine -özen göstermelerine rağmen- kadınlar arasında adaleti sağlayamayacaklarını bildirir. Çünkü bu konu iradesinin dışındaki bir konudur. Ancak şu bakımdan istemlerine bağlı bir şey vardır: Uygulamada, paylaşımda, geçindirmede, evlilik haklarında, hatta, yüze karşı güler yüzlü olmada ve tatlı dilli olmada adalet sağlanabilir. İşte bunu yapmaları istenmektedir. Bu eğilimi kontrol altında tutacak gem budur. Düzenlemek için tabii, öldürmek için değil:

"O halde birine iyice tutulup öbürünü ortada bırakmayınız."

İşte yasaklanan budur. Açık uygulamalarda eğilim göstermek... Diğer eşe tüm evlilik haklarından yoksun bırakarak, ne eş olabilen ne de boşanabilen bir durumda bırakıp, tamamıyle diğer eşe eğilim göstermek yasaktır. Bununla beraber mümin ruhlarda derin etkisi bulunan bir çağrı yapılırken insan gücünü aşan şeylerden dolayı hesap sorulmayacağı da bildirilmektedir:

"Eğer barışır Allah'tan korkarsanız, hiç kuşkusuz Allah affedicidir ve merhametlidir."

Verdiğiniz hadisi ( kaynaklı olsa daha uygun olurdu ) araştırdığım halde kaynağını bulamadım. Hikayeleştirilmiş halleri var internette. Oldukça sevimli duruyor. Varlığı çok da önemli değil zaten. Tefsirler benim kasdettiğimi ortaya koymuş.

Yordu beni bu konu ve ben çok yorgun bir adamım. Üzerine daha yazmayayım.

Dua ile...
Zemahşeri
ALINTI(SeHaDeatH @ Aug 21 2007, 10:30 AM) *

Dua ile...

Bencede senin bu konu hakkında yazı yazman için iyi bir zaman değil wink.gif

Bazı arkadaşlar evlilik aktinde böyle bir şart koyulabileceğini söylemiş.Böyle bir şartın müsade edildiğine dair bir hadis var mı?Veya herhangi bir mezhep aliminin içtihadı?

Böyle bir konuda kadının, erkeğe şart koyması uygun gözükmemektedir.Eğer böyle bir sıkıntısı var ise bir talak hakkını alsın Allah böyle bir hak vermiş hanımlara.Eğer böyle bir şart koyulur diyorsanız pekala beni "hiç boşamayacaksın" diye de şart koyulabilir.Ki buda mümkün değildir.

Bayan arkadaşların cevap yazarken olaya duygusal yalaştıkları, dönemin anlayışına kurban gittiklerini üzüntü ile okumaktayız.
EsLeMNa
Evliliğe herkes bir hayatı birlikte geçirmek için umutlarla başlıyor...

Hep sevmek hep sevilmek hayalleri kuruyor herkes...

Sünnet olanın gerçekleşmesi ve hayırlı nesil dilekleri sunuyor ortaya...

Birgün geliyor umutta bitiyor hayallerde...

Dini hükmü nedir denilmiş dini hükmü bildiğim okuduğum kadarıyla şöyle;eş yerine getirmesi gereken yükümlülükleri yerine getiemediğinde erkek eşininde rızasıyla bie izdivaç daha gerçekleştirilebilir.Erkek evlenirken 2. bir eşle ince eleyip sık dokumaladır.Eşitliğin tam olmasına dikkat etmelidir.Hiç bir hususta en küçük ayrım gözetmemelidir.Eğer ben bunları yapabilirim bu kadar adaleti sağlayabilirim diyen biri varsa kimsenin buna ititraz etmesi söz konusu olmaz.Onun için bu evlilik haktır.Ayet yada hadis yazar mısınız diyen arkadaşlara şu kadarını söyleyebilirim bir dönem dinlediğim fıkıh derslerinde bu şekilde işlemiştik...

Demek istediğim zaten bu kadar adalet sağlanmışken ortada bir kıskançlık olması sanırım zor olur...

Allah herşeyi bilen ve görendir...

Selametle...
asiLDuA
ALINTI
Bayan arkadaşların cevap yazarken olaya duygusal yalaştıkları, dönemin anlayışına kurban gittiklerini üzüntü ile okumaktayız.

Zemahşeri nikimi yazabilirsin bu konuda neden çekiniyorsun ?.Bende sizlerin ''Bayana bu konu hakkında saygı duymamınızı onu bir taş yerine koymanızı kınadım ''.

Kaldiki,Kimse 4 eşliliğe karşı değil.Bunu kabul edip etmemek kişinin fıtri yapısıyla alakalı.Verdiğim örneklerde şehid eşlerini himaye altına almak için olabilir diyerek misal örnek verdim.Bunları görmemezlikten gelmek zamanın pis ç ağının fikirleri ile söylediklerimi eş değer görmeniz çirkin bir davranış.

1 taneyi alın sizi göreyim.Sonra konuşun bakalım.Evlilik külfetli bir iştir.Allah resulu de böyle buyuruyor.

Nitekim sevgi konusundaki adaleti tutturamaz ise Allaha bu konuda sığınarak dua ediyor.

Ama gel görki bizim genç erkek kardeşlerimiz Allah resulunun bu davranışını dahi hiç önemsemiyor,Yaw alırım kardeşim ne sorması ne demesi kabul edecek ! gibi tarzda yazıyor.

Vel hasıl Allah basiretinizi artırsın.
Zemahşeri
İşin garibi, bizim ikinci eşde eşin rızası alınması şart değil söylemimiz sanki bizim çok eşliliği tavsiye ve teşvikimiz olarak algılanıyor.Bu bir akittir herkez en başında şartlarını belirlemede özgürdür.Allah kadınlara evlilik aktinde istediği kadar mehir isteme hakkı veriyor.Çocuğun ve evin bakımından sorumlu tutmuyor. Dilerseniz ya aldığınız mehri geri verip boşanabilir veya talak hakkı almışsanız boşanabilirsiniz.Bunlar sizin haklarınız biz bu haklarınızı bir opsiyon olarak sizde durmasını dilerseniz kullanmanızı kabul ediyoruz da iş ikinci eşe geldimi zorunuza giden nedir?

Eşin rızası aranacakmış?Hangi kadın ikinci eşe rıza gösterirki?Diğer yandan şurda kaç tane adam ikinci eşi almayı düşünür veya düşünüyor?Hala bu konuda bir kaynak gösterilmedi ve duygusal yorumlar yapılmaya devam ediyor.İkinci eşin rızasının gerekliliğine dair delil istiyoruz.

Vesselam
asiLDuA
ALINTI
iş ikinci eşe geldimi zorunuza giden nedir?

Benim zoruma giden bir durum yok smile.gif Ben 2.ci eşe falanda karşı değilim.Nitekim bu konu hakkındaki ayetleri ilk yazan benim.

Yalnız günümüzde bu cahil islamdan bi haber erkekler için suistimal olarak kullanılıyor.İlk eşlerine saygı duymuyorlar adaletmi ? ne adaleti adamlar ilk eşine daha doğru düzgün adalette bulunamıyor 2-3 nefsi için alıyor.

Ben buna karşıyım.Yoksa çok eşlilik icap eden faktörler vardır o faktörleide yazdım ilk yazılarımda.Ama sen benim bütün yazılarımı tek bir noktaya odaklanmış bir vaziyette '' karşı '' bu diye algılıyorsan yada algılanıyorsa ben ne yapayım arkadaşım.

Ayeti yazan benim,gerekli hususlarda elbette olur yazan benim.Sen ise benim bütün yazılarıma çizgi çektin.Beni zoruma gidiyor sanarak yazdın.

Bu zamanın ilim ehli kişileride ; Kimi erkeklerin bu ayeti suistimal edip nefsi arzuları uğruna ne bir adalet,nedebir edep sınırını gözetmedikleri için ilk eşin rızasını almalarını öngörmüşlerdir.Kaldiki benimde tepkim böyle.

Mecburi hususlarda,Uygun görülür.Ve o hususlarıda yazmışım zemahşeri ...

Direkt bir yazıma odaklanman şaşırttı beni.

Neyse mühim değil.Bu konu hakkında dolu dolu yazdım yeterli görüyorum.

Selametle kalın.
RuhulhaK
ALINTI(Zemahşeri @ Aug 21 2007, 01:12 PM) *

ALINTI(SeHaDeatH @ Aug 21 2007, 10:30 AM) *

Dua ile...

Bazı arkadaşlar evlilik aktinde böyle bir şart koyulabileceğini söylemiş.Böyle bir şartın müsade edildiğine dair bir hadis var mı?Veya herhangi bir mezhep aliminin içtihadı? Böyle bir konuda kadının, erkeğe şart koyması uygun gözükmemektedir.Eğer böyle bir sıkıntısı var ise bir talak hakkını alsın Allah böyle bir hak vermiş hanımlara.Eğer böyle bir şart koyulur diyorsanız pekala beni "hiç boşamayacaksın" diye de şart koyulabilir.Ki buda mümkün değildir.

E doğru söylüyorsun. Nikah akdinde belli şeyleri şart koşabilir ama bu kadar da değil. Bırakırsan evin reisi ben olacam diye de şart koşabilir yani smile.gif Neye göre şart koşuyorsa artık ?

Ey iman edenler, Allah’ın size helal kıldığı iyi ve temiz şeyleri haram kılmayın, Aşırı gitmeyin Allah haddi aşanları sevmez.” (Maide 87)
islam ve kulluk
ALINTI
Bırakırsan evin reisi ben olacam diye de şart koşabilir

biggrin.gif
asiLDuA
ALINTI
Bırakırsan evin reisi ben olacam diye de şart koşabilir yani

Hadi ya..Deme baksen..Taşlarını biraz atarken düzgün at Sayın RuhulHak.Kİmin ne kadar itaatli bir eş olup olucağını sen bilemezsin.Şurada iki kelam yazdık diye Ayet yazılarımızı kabul ediyoruz laflarımızı dahi görmüyorsun diye çok takıcak değilim.

Burada feminstlikte yapmıyoruz.Bir eşin rızası dedik saygı dedik dünyayı ayağa kaldırdılar yahu..Görende bunları evli de 2.ciyi alacak sanır.

Allah sizin eşlerinize sabır versin.
RuhulhaK
Amin de , niye bu kadar alıngansınız anlamıyorum smile.gif
RAzdAR
konu aldatılan hanımdan çoklu eş alımına kaymış..

ALINTI
Ben 2.ci eşe falanda karşı değilim

blink.gif

yazarsam damardan ve bir okadar da arabesk vari olacağına istinaden TIP.
SERPİL
Mehlika kardeşim her dediğine harfiyen katılıyorum. Adamın sağlıklı, güzel imanı bütün bir eşi varken, sırf kendi nefsine hakim olamayıp, başı açık süslü bir kadınla evlendiği görülmemiş şey değil (ben bizzat böyle yapan 2 kişi tanıyorum, hem de ilk eşleri sonrakinden çok güzel, ama açık süslü değil tabi. angry.gif ).
Sanki erkekler tüm dini hükümleri yerine getirdiler de çok eşlilikleri kusur kaldı. boxing.gif
Ayrıca sanki şu devirde harp var, erkek sayısı azaldı, dul hanımların bakıma ihtiyacı var da böyle bir hüküm yerine getiriliyor. Şimdiki zamanda sadece erkeklerin nefis cehenneminde boğuluşu var.
Benim annem iki yıldır çok hasta hatta kimseyi tanımaz halde. Bizde çocukları olarak babama başka bir hanım almasının onun için iyi olacağını söyledik. Benim babacığım kendinden çok annemi ve bizleri düşünerek, böyle birşeyi asla yapmayacağını söyledi. İşte gerçekten ulvi duygulara sahip insan portresi.
Selametle kalın.
Bu basit görünüm sadece metinlerden oluşur. Resim ve Daha Fazla Bilgi Görmek İçin Forumun Normal Haline Geçmeniz GerekmektedirBuraya Tıklayın.
Invision Power Board © 2001-2009 Invision Power Services, Inc.